Egipat

... ne bih se mnogo udaljavao od Nila, a nebih ni juznije od Luksora.
U Luksoru i okolini guzva. Tabana ovde grdna masa sa svih strana i mozda bi tu bilo najzgodnije:...think: po principu; od bukve ne vidish shumu:think:

Poslednja izmena:
..da vidim, gde ono stadoh... da, Ramzes sa gospodjom i celokupnom svitom reinkarnirao sebe u gomilu kamenja, sedi spokojno, gleda negde u daljinu za svojim tragovima i ni kukalog centa ne da za masu shto shapuce i danas sa straho-poshtovanjem; Ramzes...:think:

i chuje se,
nema prolaznosti, ne postoji vreme.
Evo ti kamenchina i na njoj slika, i u njoj slika.
Kamen i na njemu rech, i iz njega rechi. U njemu zivot i iz njega zivot vechni.
Evo ti mrgude na, pa gledaj slushaj i dodirni i opipaj, ako umesh.
Ako ne umesh,
pokushaj nauchiti, mrgude...:think:

Poslednja izmena:
Izvinjavam se sto uskacem ovako ad hoc u temu, ali zamolio bih vas za savet. Naime, treba uskoro da putujem u Egipat, gde planiram da se zadrzim izmedju 6 meseci i godinu dana. Interesuje me da li neko zna koja je procedura za dobijanje vize i da li je uopste moguce dobiti vizu na ovaj period. Naravno prijatelj Egipcanin bi mi poslao garantno pismo.
Unapred zahvalan R.

pre par godina bila sam u egiptu :D
bilo mi je super :D :D :D
Egipat_hurgada001.jpg
Sfinga.jpg

bio sam i ove godine i isto je kao pre vishe milenijuma...
i pored toga shto mi je veoma draga emomuz...radije sam na ovom mestu slushao shapat vetra i peska...
muziku i pesmu sunca
i dodir Nila, kao pelenu.
--------------

Afrika je kontinent mojih snova,pogotovo Egipat.
Egipćani su vjerovali u vječan život duše i tijela,tako da je staranje o životu bila osnovna briga i svrha umjetnosti.
Poznato je da su egipćani umrle pretvarali u mumije,umotavajući ih i mažuči raznim sredstvima.
Gradili su prve grobnice poznate kao mastabe.To su dugačke,ali relativno kratke građevine koje imaju oblik zarubljene piramide.
O načinu na koji je bila opremljena jedna faraonska grobnica zna se po grobnici poznatog faraona Tutankamona.Mislim da je to jedina grobnica koja nije opljačkana.
Najpoznatije građevine,kao što svi znamo su piramide.
Najstarija egipatska piramida je piramida faraona Zosera u Sakari kod Memfisa.
To je razdjeljena ili stepenasta piramida,koja se sastoji od 6 mastaba,poredanih tako što je svaka gornja manja od prethodne.
Najpoznatije 3 piramide se nalaze u Gizi kod Kaira.
To su piramide faraona Keopsa,Kefrena i Mikerina.Masivne su,monumentalne i stabilne,rezultat su umjetničke sinteze.
Grobnice su u perodu Srednjeg i Novog carstva bile usjecane u stijene.Čuvene su grobnice iz Doline kraljeva blizu Tebe na lijevoj obali Nila.Poznat je hram,izgrađen ispred grobnice boginje Hatšepsut.
Građeni su i hramovi,kao kuće bogova.Na desnoj obali Nila,u Karnaku,Luksoru i Edfu.
Uobičajen prilaz hramu sačinjavala su 2 reda sfingi ili 2 obeliska ispred samog ulaza u hram.
Sfinge su imale ulogu "čuvara" tj. da štite bogate grobnice od pljačkaša.
Slikarstvo i skulptura Egipta isključivo su bili namjenjeni hramovima i grobnicama,ali ne kao dekoracija,već da bi izrazili božansku prirodu faraona i da bi osigurali blagostanje njegovoj duši.
Ovo moje malo znanje o Egiptu nije ništa kad se usporedi sa stručnjacima koji se bave isključivo ovakvim poslavima.
Pored svega ja sam sa njim zadovoljna,a na tome jedino mogu da zahvalim mom profesoru likovnog obrazovanja koji me je sve ovo i naučio.
Nikad nisam posjetila Egipat i njegovo neprocjenjivo bogatstvo,ali se nadam da ću ga jednog dana posjetiti,jer mi je to životna želja.

Poslednja izmena:
Kao što tema kaže,supruga i ja bi smo se preselili u Egipat i pokušali da tamo živimo i radimo.Zanima me dali ima tamo nekog od naših ko bi bio raspoložen malo da pomogne?Naravno zanimaju me i iskustva ljudi koji su radili u Egiptu,našto poput:kako naci pristojan posao,kako se upustiti u neki privatan posao itd.Do sada smo odlazili samo turistički i jako nam se svidela zemlja i ljudi.Ljudi javi te se!Unapred hvala!:vatromet::gace:

Ja i suprug smo predali papire da idemo u Libiju to je dosta blizu Egipta, mene čeka posao kao medicinsku sestru,a njemu će obezbediti u mašinstvu. Idemo porodično sa decom. Čuli smo da ima dosta naših ljudi tamo. Ako čujem nešto ja ću Vam javiti, ali toliko znam da koje tamo otišao nije se vraćao, a nije ni propao.
Pozdrav Jasmina

Ja i suprug smo predali papire da idemo u Libiju to je dosta blizu Egipta, mene čeka posao kao medicinsku sestru,a njemu će obezbediti u mašinstvu. Idemo porodično sa decom. Čuli smo da ima dosta naših ljudi tamo. Ako čujem nešto ja ću Vam javiti, ali toliko znam da koje tamo otišao nije se vraćao, a nije ni propao.
Pozdrav Jasmina

Sa srecom. Libija je fina zemlja. Kao medicinska sestra plata ti nece biti neka velika ali hoce u odnosu na Srbiju. A muz ako ti dobije neku stranu firmu onda ce biti dobra lova ali ako ga zapadne Libijska ili neka nasa onda se bas nije usrecio. Inace je klima fantasticna. Gde cete biti, pretpostavlja u Tripoliju ili Tajuri mozda.
Hrana je iste cene kao kod nas, za taksi ce vam trebati dosta para. Odeca je upla jeftinija nego kod nas. Dazbine su jeftinije, ne znam kako i gde cete stanovati. Decu dobro cuvajte ako ih imate jer sve bas nije tako lepo kako sam napisao.
Gledajte da se odmah povezete sa nasim ljudima sto i nece biti tesko jer ima dosta medicinskih sestara tamo.
Tehnicka roba je suplja nego kod nas.
I uzivajte u predivnoj mediteranskoj klimi Tripolija ili nekih od promorski gradova.
Jedino ce vam smetati uzasna prljavstina po ulicama i neurednost do besvesti ali sta je tu je... Ko voli nek izvoli.
Jos jednom srecno.

Nadam se da ste u Libiji!Javi te kako je!Možda mogu da sredim sebi posao u Tripoliu ali bih poveo i ženu,ona je hemiski inženjer.Možete odgovoriti i na infostudovom forumu,otvorio sam temu Libia!Unapred hvala na informacijama i veliki pozdrav!:bye:

Volela bih da se javi moja imenjakinja koj je trebala da dodje ovamo sa decom i muzem...iskreno se nadam da nije u grupi ljudi koji su prevareni...jer im muzevi i deca nisu dosli...a i nece ...Nije ovde kao sto je bilo...sve je poskupelo..i nije tacno da je plata veca nego u srbiji,plata je ista samo se ne placaju dadzbine i stan,jer je to duzna da obezbedi bolnica ili firma za koju se radi..i na kontu toga se stedi..Sada je sve poskupelo i hrana i zivot i garderoba..sve...ja se cim mi istekne ugovor racam kuci..evo peta sam godina ovde...dosta je...Za mene ..ovo je bila samo zemlja gde sam nasla opciju da ustedim malo para na laksi nacin..mada ne svidja mi se nista ovde..sem klime..mada i ona..uzelela sam se snega jaako...Treba razmisliti dobro pre nego sto se odluci na korak da se dodje u neku arapsku zemlju....a pogotovo kad se dolazi sa porodicom..

Volela bih da se javi moja imenjakinja koj je trebala da dodje ovamo sa decom i muzem...iskreno se nadam da nije u grupi ljudi koji su prevareni...jer im muzevi i deca nisu dosli...a i nece ...Nije ovde kao sto je bilo...sve je poskupelo..i nije tacno da je plata veca nego u srbiji,plata je ista samo se ne placaju dadzbine i stan,jer je to duzna da obezbedi bolnica ili firma za koju se radi..i na kontu toga se stedi..Sada je sve poskupelo i hrana i zivot i garderoba..sve...ja se cim mi istekne ugovor racam kuci..evo peta sam godina ovde...dosta je...Za mene ..ovo je bila samo zemlja gde sam nasla opciju da ustedim malo para na laksi nacin..mada ne svidja mi se nista ovde..sem klime..mada i ona..uzelela sam se snega jaako...Treba razmisliti dobro pre nego sto se odluci na korak da se dodje u neku arapsku zemlju....a pogotovo kad se dolazi sa porodicom..

Slazem se.Cairo je lep samo na 7-10 dana.Egipat je lep generalno samo turistima. I ne nije lako uklopiti se kao Evropljanin i ziveti na duze. Ipak je to drasticna razlika u tradiciji i kulturi...savrseno te razumem

evo i ja da vam se javim.,ovako,ja sam napustila egipat treceg dana kad su pocele demonstracije.kao prvo,super sam provela tih 6 meseci cak neopisivo bolje nego u crnoj gori.imam kartu za 10maj,da se vratim nazad i ostajem tamo.kome nije tesko da se uklopi i ko je spreman da ide na taj korak sa istinskom zeljom mora da ustraje. Kao sto su neki naveli,da ima prljavstine,tesko je dodji do posla jos teze do boravka,ali moze da se uspe.ja sam radila kao recepcioner u jednom hotelu u alexsandriji,kairo jeste veliki grad,ali za zivot je alexandrija mnogo udobnija,ljudi su prijatniji,cene bolje nego kod nas,uz to postoji i to egipatsko zlatno pravilo za koje mnogi ne znaju narocito turisti.bilo da je u pitanju hrana,stan,odjeca ili bilo sta,sa egipatskim pasosem ili licnom kartom sve je duplo jeftinije.ja placam stan nekih nasih mizernih 35 e 20min peske od centra,imam sve,takav luksuz ne bih u budvi nasla ni za 700e.jako su me lepo prihvatili i komsije i kolege,i jedino zalim sto sam se morala vratit zbog nekih problema.sto se deteta tice,moje dete pripada egipatskom narodu po ocu i ja zelim da odrasta pod tom kulturom.iz mnogih razloga,

Back