DZIP / SUV

Ja sam mislio da za japanska vozila netreba kontrola, ,jer ona su uvek ispravna i dugotrajna.:)i da se nikada ne kvare.

za svako vozilo treba kontrola , jer kontrola nista ne kosta . Narocito za dizelase u Srbiji uvek treba kontrola i dobro bi bilo da se uozbiljis i prestanes da podjebavas i zezas.

I Hyundai je korejski brend a ne japanski mislio sam da to znas :)

Poslednja izmena:
I kako ce taj neko da proveri u kakvom je stanju sve navedeno?:D
Deder objasni nam ne bilo ti tesko.:)

imaju ovi servisi sto se bave reparacijom dizni masinu za proveravanje istih....

Drugo moze da se provali da su dizne dotrajale po radu motora na leru, crnom/belom dimu koji kulja na auspuh kada se auto upali kao i po manjoj snazi i povecanoj potrosnji.

Beli dim znaci da su dizne zaprljane i da gorivo nesagoreva u potpunosti sto dovodi do nestabilnog rada na leru i smanjene snage.

Crni dim znaci da dizne pumpaju suvise goriva tj da cure mada uzrok tome moze biti i dotrajala pumpa za gorivo i prljavi filter vazduha.

Imaju servisi takodje dijagnostike za merenje snage motora preko obd2 porta....

Sad ja znam da 90% ljudi to ne radi nego kupuje auto na nevidjeno al ja da kupujem dizelasa jedino bi ga tako kupovao.

Zato posle placu i daju hiljade evra u opravke.

za svako vozilo treba kontrola , jer kontrola nista ne kosta . Narocito za dizelase u Srbiji uvek treba kontrola i dobro bi bilo da se uozbiljis i prestanes da podjebavas i zezas.

I Hyundai je korejski brend a ne japanski mislio sam da to znas :)

Kako bre Tihi da ništa ne košta kontrola vozila.Pa gde to ima da ti neko izkontroliše auto u radionici i da ti ništa ne naplate .Aj ne pričaj gluposti ovde.Jednog dana pričaš kako se takva koreanska i japanska kola ne kvare a sad pričaš hajd da ih teramo na kontrolu.Hajd uozbilji se malo ili vodi računa šta pišeš.

Jos je i zaobisao kako se to proveri turbina dali valja ili ne.:D
Pumpa se ne moze proveriti preko dijagnostike i tako mogu da se provere jedino dizne a turbo se nikako ne moze proveriti.
Ali dovoljno je znati da se zagrejan motor gasira i vidi dali i kakve dimove baca ali ako ima DPF filter nikakve dimove nece bacati sve i da hoces.
Turbina ne sme da zvizdi tj moze malko ali kad se cuje jako onda joj peraja imaju anomaliju i zato zvizde. Takodje zbog turbine moze da bude crnog dima nazad a ne samo zbog dizni.
Plivajuci zamajac takodje moze da se proveri tako sto se auto upali i ako se prilikom paljenja cuju neki neuobicajeni zvuci to je jedan od znakova.Na leru ne sme da trese i prilikom stiskanja i pustanja kvacila ne sme da bude promene u radu i zvuku motora a najbolji nacin za proveru je gasenje motora sa stisnutim kvacilom pa zatim sa pustenim jer tada se najbolje pokaze u kakvom je stanju zamajac.

U toj klasi compact SUV vozila najlepsi mi je Honda CR-V i najkvalitetniji. Tu je isto u samom vrhu Subaru Forester ali je dizajn prosecan , ono sto je prednost subarua je najbolji pogon na svetu na sva cetiri tocka . Toyota RAV4 je isto ok ali previse novca tj najskuplja. Najbolje off road karakteristike kazu da ima Jeep Patriot u toj klasi. On ima 2.0 dizel i benzin motore.

Honda CR-V i Toyota RAV4 su uglavnom dzipovi za asfalt sa minimalnim off-roadom.

Ono sto nekom autu daje prave off road sposobnosti jeste ako ima menjac niskog opsega a to u ovoj klasi koliko sam video nudi samo Subaru i Jeep

To je onaj cuveni 4LO koji omogucava da se izvuces iz nezgodne situacije na primer blata mulja reke ili dubokog snega.

Sva ova pomenuta auta drze veoma veoma jaku cenu. Zbog toga se auta iz ove klase mozda najvise isplate kupiti kao nova jer im je cena nekih 25-30.000 eura kao novim a 4 godina staro mozes da prodas 15.000 eura.

Najpovoljniji polovnjak je Jeep Patriot moze se uzeti 2009 za 10.000 eura 2.0 dizel.

Poslednja izmena:
Nissan Patrol vukao avion težak 170 tona

Nissanov terenac postavio je novi Ginisov svetski rekord tako što je uspeo da povuče transportni avion dugačak 50 m i težak 170,9 tona.

68843361452173f46d3427865559724_640x30685.jpg

Rekord je postavljen u četvrtak, 22. avgusta, na Međunarodnom aerodromu Shirjah u Ujedinjenim Arapskim Emiratima. U pitanju je do sada najteži avion koji je jedan serijski, nemodifikovani automobil uspeo da povuče.

Nissan Patrol pogonjen je 5.6 litarskim V8 motorom sa 400 ks (298 kW) i 560 Nm, koji je povezan sa sedmobrzinskim automatskim menjačem. Snaga se prenosi na sva 4 točka putem All Mode 4x4 sistema.

Pogledajte video snimak obaranja ovog rekorda:

sta kaze jedan lik

Pre dve godine sam kupio vikendicu na Tari i imao sam odmah prve zime velike probleme da izadjem do nje, tj nisam ni mogao kolima da izadjem (Fiat Stilo jtd). Mislio sam da kupim Ladu Nivu za zimu da mogu do vikendice da odem, ali sam ipak bio svstan da ja tim autom ipak treba da prdjem preko 200km od bg do Tare pa tek onda tih kritičnih 200m pod snegom. Pitao sam po nekim forumima i par nekih ljudi koju su malo više u priči sa Off road automobilima koji bi mi džip bio najbolji za tu namenu, i svi su mi toplo sugerisali da pazarim Niisan Patrol i da nema zime za mene.

To sam i uradio, kupio Ptrola iz 2002ge a nedugo zatim sam prodao i Fiata, počeo mnogo da se kvari i novčanik mi stanjio baš baš. sad Nissana teram i po Bg jes malo veliki ali snalazim se, a sa druge strane udoban je i jak i baš mi paše kako na putu tako i van njega. Nisam nešto mnogo stručan kada je Off-road vožnja u pitanju ali ova grdosija je izašla svuda gde sam krenuo a par puta sam krenuo po principu "aj da vidim da li može"
(nIDŽA, 23. avgust 2013 14:49)

Gume za dzipove se prave prema nameni

Na primer klasicne 4x4 gume kao Goodyear Wrangler recimo su 50% on road (asfalt) - 50% off road

Pa imas specijalne gume za iskljucivo za teren tj mulj (mud) te su neprejebive kad je blato u pitanju ali se te gume mnogo cuju kada su na asfaltu i brzo trose.

I onda gume za sneg za dzipove koje imaju identicnu saru koliko sam mogao da vidim kao klasicne zimske za obicna auta, stim sto su puno jace zbog nosivosti

Te gume se zovu 4x4 program guma

A šta ljudi mislite o Fiat 1107 ? Vredi li čemu i koliko troši... ? Joj, nikako da pare krenu da se talože za kupovinu... sve mi nešto beže.... :sad2: :sad2:

To bre old tajmer :D

U tom cenovnom rangu i klasi moja preporuka ti je Mitsubishi Pajero Pinin.

Uzeo brat mog dede jedan 1994 za 2500 evra. Mislim da je 2.0 dizel.

Ima ovaj za 3000

http://www.polovniautomobili.com/oglas2712886/mitsubishi_pajero_pinin/

Mada za te pare ja bi pre uzeo ovako nesto i registrovao na invalida.

http://www.polovniautomobili.com/oglas3320137/jeep_grand_cherokee_limited_edition/

Quadra Drive pogon je najjaci pogon na terencima koliko sam ja imao prilike da vidim po youtube klipovima. A i daje ti udobnost voznje koju retko koji drugi dzip moze da ti pruzi.

Jedino sto je auto veliki potrosac.

Ali svaki pravi SUV sa reduktorom je takav.

Poslednja izmena:
Jeep koristi na svim novim vozilima spremnim za teski off-road oznaku "Trail Rated" . Ovde je objasnjeno po modelima sta ta oznaka znaci i mogucnosti vozila po blatu i snegu

Back