DZIP / SUV

Ne bih rekao . Ni meni dizajn nesto nije vrhunac neki, ali auto je lep . Razumem da vecina ljudi pa i ja ne voli auta sa takvim farovima i izgledom, al kad vidim koliko se vozi onaj Nissan Juke, vidim da gresim...

Inace bez obzira na farove ovaj Ciroki je odlicno vozilo iz prostog razloga sto je prvi manji dzip koji dolazi serijski sa reduktorom... Plus ima devetostepeni automatski menjac koji je vrhunac auto tehnologije trenutno . I sve to za prilicno pristupacnu cenu od nekih 20tak i kusur hiljada evra.

Poslednja izmena:
Ha ja danas isao u carinu da pokazem zeni sto sam uzeo Santa Fe 2.0 CRDI 2005 i odusevim se kad sam video da ima lock diferencijala a sve zato sto na ostalim koje sam gledao toga nema. Mozda zato sto je ovaj moj u fulu sa kozom i mozda sto je restilizovani model ali svakkao je dobio plus zbog ovoga.

Ha ja danas isao u carinu da pokazem zeni sto sam uzeo Santa Fe 2.0 CRDI 2005 i odusevim se kad sam video da ima lock diferencijala a sve zato sto na ostalim koje sam gledao toga nema. Mozda zato sto je ovaj moj u fulu sa kozom i mozda sto je restilizovani model ali svakkao je dobio plus zbog ovoga.

nisam znao da santa fe ima reduktor . Daj neku sliku da vidimo.

nisam znao da santa fe ima reduktor . Daj neku sliku da vidimo.
Nije to pravi reduktor gde mozes konstantno da ukljucis i zadnju vucu nego kad ukljucis zadnji pogon on je u funkciji do odredjene brzine i obicno je to 60 km/h ali sto je sasvim dovoljno za sneg. Meni je na RAV-u to reseno tako da se zadnja vuca ukljuci samo kad prednji tockovi proklizu a to bas i nije neko resenje jer se cesto desavalo da mi se po snegu prvo zanese RAV a u nekom momentu osetim kako ispravlja ali dok se to ispravi moze i svasta da se desi.
Prednost RAV-a je sto ima veoma fino ubrzanje i skromnu potrosnju a plus sto je dizajnerski zaista lep.
15rcec4.jpg

j6oflu.jpg

Ma to je prevara Dule.

Da bi auto imao reduktor mora da ima prvo pravi 4x4 pogon a ne ovaj prevarantski AWD tj all wheel drive iliti ako bi ga preveli na nas , konstantan pogon na sva 4 tocka.

Takva auta nemaju reduktor sa izuzetkom Subaru-a

Evo pise ovde da ni najnoviji 2013 Santa Fe nema reduktor

http://editorial.autos.msn.com/2013-hyundai-santa-fe-sport-review

Santa Fe je klasican gradski dzip u rangu Honde CR-V, Toyote RaV4 , BMW X3 i mora slicnih . Njegove off road sposobnosti su nikakve jer da bi ih imao treba da ima pravi 4x4 pogon a ne ovaj AWD kao svi gradski dzipovi i naravno mogucnost zakljucavanja diferencijala tj reduktor.

Takva auta su ok za umeren off road sto znaci , mogu da idu na teren gde nema asfalta , sneg do 10-cm na putu i to je to. Sve preko toga ta auta se zaglavljuju kao i svaki drugi klasican auto.

Taj AWD radi na foru da auto ima pogon na prednjim tockovima, osim kad prednji izgube trakciju tada se aktiviraju zadnji. To je uglavnom za sneg losa opcija i ne pomaze puno da se odglavis ili krenes kad se zaglavis.

Inace auto kao auto je odlican. Narocito za porodice.

Ja sam inace razmatrao auto iz te klase za moju problematiku , al upravo sam iz razloga pogona odustao.

Poslednja izmena:
Pa sad ako ja ukljucim stalni pogon na 4 tocka sta je tu onda mnogo drugacije nego kod onih sto imaju i rucicu reduktora pored rucice menjaca?
Tvoja prica stoji za ove SUV-ove koji nemaju ovakvu vrstu reduktora mada i tu nisi potpuno u pravu jer ja sam se prosle zime vadio iz snega bas zahvaljujuci aktivaciji zadnjeg pogona kad proklize prednji. Za grad su takvi odlicni ali ovaj pogon na ovom Santa Fe-u je nesto drugo jer je stalan do brzine od 60 km/h a po tim jarugama i snegovima ko i vozi brze da ne pricamo o silasku van puta gde se vozi 10-20 km/h jer uslovi ne dozvoljavaju vise.
Ne kazem da je sad ovo spic klasa ali je odlicno resenje za one koji imaju vikendicu u brdima gde se preko zime tesko prilazi jer mozes da ukljucis stalan pogon na 4 tocka i da se popnes i prodjes gde neki ne bi mogli.

Pa sad ako ja ukljucim stalni pogon na 4 tocka sta je tu onda mnogo drugacije nego kod onih sto imaju i rucicu reduktora pored rucice menjaca?
Tvoja prica stoji za ove SUV-ove koji nemaju ovakvu vrstu reduktora mada i tu nisi potpuno u pravu jer ja sam se prosle zime vadio iz snega bas zahvaljujuci aktivaciji zadnjeg pogona kad proklize prednji. Za grad su takvi odlicni ali ovaj pogon na ovom Santa Fe-u je nesto drugo jer je stalan do brzine od 60 km/h a po tim jarugama i snegovima ko i vozi brze da ne pricamo o silasku van puta gde se vozi 10-20 km/h jer uslovi ne dozvoljavaju vise.
Ne kazem da je sad ovo spic klasa ali je odlicno resenje za one koji imaju vikendicu u brdima gde se preko zime tesko prilazi jer mozes da ukljucis stalan pogon na 4 tocka i da se popnes i prodjes gde neki ne bi mogli.

Pa fora je sto se kod Santa Fe-a i tog tipa auta je da auto ide na prednji pogon i tek kad prednji izgube trakciju aktiviraju se zadnji sto nije bog zna kakvo resenje. Mnogo bolji sistem je kod Audija i Subarua gde se sva 4 tocka vrte istovremeno i ravnomerno .

Problem kod sistema kojeg koriste Hyundai, Toyota, Honda je , sto se pali kasno. Sistem se pali tek kad prednji tockovi izgube trakciju, elektronski, a tada je obicno vec kasno jer je auto stao i zadnji sami nemaju snagu da poguraju auto dalje napred.

Slazem se da se u pojedinim trenucima mozes izvaditi sa aktiviranjem zadnjih tockova , ali to je samo u blazim situacijama u tezim nema sanse , auto ne moze da pomeri i sva 4 tocka se vrte istovremeno u mestu ili prednji zakucaju a vrte se samo zadnji to sam imao prilike da vidim i sam.

Od ovih AWD pogona jedino sto vrede su Subaruov AWD i Audijev Quattro - oni su dosta bolji nego Hondin , Toyotin, i svih ostalih su tek nesto poboljsani pogon na prednjim tockovima.

Sad tacno je da taj Santa Fe moze da prodje negde gde ne moze obican auto zbog veceg klirensa , al opet u sustini nije to pravi terenac, vec da ga tacno klasifikujemo, to je gradski dzip za povremene izlete u prirodu i to je sve.

Daleko od toga da je los , dobar je za to sto nudi i dobra mu je cena al opet ne moze da se meri sa autima sa full 4x4 pogonom i mogucnostima zakljucavanja prednjeg, zadnjeg i centralnog diferencijala.

No takva auta kostaju nekih 10-20.000 evra vise od Santa Fe-a i ostalih auta iz ove klase sto zbog velicine sto zbog pogona.

Tako sto se tice pogona moje misljenje je ovakvo

1. Jeep 4x4 Quadra Drive I+II
2. Nissan 4x4
3. Toyota 4x4
4 Land Rover 4x4
5. Lada Niva 4x4
6. svi ostali 4x4

Tek posle toga dolaze Audijev i Subaruov Quattro , a ovi AWD dzipovi su tek na samom zacelju.

Pogledaj ovaj video dule kako radi pogon na ovoj Captivi. Isti takav pogon ima i Santa Fe

Ko sto vidis zadnji tockovi se aktiviraju tek kad prednji proklizaju i izgube trakciju sto je suvise kasno u vecini slucajeva

Poslednja izmena:
Znam ja Tihi o cemu ti pricas ali ti izgleda ne shvatas da ja mogu da ukljucim zadnji pogon po svojoj volji na ovom Santa Fe-u i da se vozim sa pogonom na sva 4 tocka konstantno i kad god to pozelim. Znaci stisnem taster za 4x4 i vozim se sa pogonom na sva 4 tocka i zar ga to ne izvaja u odnosu na RAV,CRV i ostale sa aktivnim zadnjim pogonom?
Inace sam uzeo i jedan Sorento 2,5 CRDI koji takodje ima ovakav sistem ukljucivanja 4x4 pogona a on je na jednom testu po Fruskoj Gori sahranio mnogo skuplje i atraktivnije dzipove na testu.

Znam ja Tihi o cemu ti pricas ali ti izgleda ne shvatas da ja mogu da ukljucim zadnji pogon po svojoj volji na ovom Santa Fe-u i da se vozim sa pogonom na sva 4 tocka konstantno i kad god to pozelim. Znaci stisnem taster za 4x4 i vozim se sa pogonom na sva 4 tocka i zar ga to ne izvaja u odnosu na RAV,CRV i ostale sa aktivnim zadnjim pogonom?
Inace sam uzeo i jedan Sorento 2,5 CRDI koji takodje ima ovakav sistem ukljucivanja 4x4 pogona a on je na jednom testu po Fruskoj Gori sahranio mnogo skuplje i atraktivnije dzipove na testu.

Znam na sta mislis tu opciju ima dosta gradskih dzipova npr Dodge Nitro.

Al opet razlika takvog pogona u odnosu na 4x4 je to sto se tockovi vrte jednako tj istovremeno po osovini dok se kod 4x4 svaki tocak vrti nezavisno od sebe, i sto je najjace sto sam video kod Jeep-a sa Quadra Drive pogonom - u slucaju da neki tocak nema trakciju quadra drive sistem prebacuje snagu i trakciju na onaj koji ima . Tako na primer sa 3 tocka bez trakcije bukvalno 1 koji je ima moze da te izvuce iz problema dok kod klasicnih gradskih SUV vozila to ne moze .

No opet sve zavisi sta kome treba, ova opcija ne treba 90% vozaca tako da nemaju potrebe da kupuju vozilo 4x4 sa reduktorom ako to nikada nece koristiti.

Ne sporim da je Santa Fe izvrstan auto za porodicne i gradske potrebe.

Pogledaj kakva je moc Qudra Drive 2 pogona . Nadji mi jos jedan auto da ovo moze. Mozda jos jedino Toyota Land Cruiser ali za mnogo veci novac :)

Evo ovde objasnjenje kako funkcionise najbolji 4x4 sistem barem ja koji sam uspeo da utvrdim da jedno vozilo ima

Sve u svemu pogon se salje istovremeno na sva 4 tocka u slucaju da neki izgubi trakciju georotor pumpa salje pogon na onaj tocak koji ima trakciju , u slucaju da samo 1 tocak ima trakciju pumpa salje pogon sav na samo taj tocak.

Koriscenje ovog sistema funkcionise tako sto se ubaci auto u 4LO , sa quadra drive 1 rucica reduktora se ubaci u taj polozaj, dok sa Quadra Drive 2 se stisne dugme , u sustini je isto, i onda se zakljucaju diferencijali , i lagano se dodaje gas pritiska kocnica i tako auto ima maksimalnu mogucu trakciju i mogucnost "cupanja"

Poslednja izmena:
Kako funkcionisu klasicni 4x4 sistemi bez reduktora tj mogucnosti da se menjac ubaci u 4LO pogon ?

Generalno auto radi na zadnji pogon prilikom normalnih uslova voznje, kada se prebaci u 4WD LOCK onda se zakljucava centralni diferencijal i prednji i zadnji tockovi se vrte svi zajedno istovremeno.

Slicno Audijevom/Subaru quattro sistemu stim sto je quattro u stalnom pogonu a kod dzipova sa ovakvim pogonom auto radi na zadnji pogon u normalnom modu a 4x4 se ukljucuje samo po blatu, pesku i snegu.

Ovaj sistem je bolji i napredniji od AWD sistema koji kao sto rekosmo funkcionise tako da auto ide na prednji pogon, sve dok prednji ne izgube trakciju i onda elektronika ukljucuje pogon na zadnjim tockovima.

Evo kako je to na Dodge Nitro-u koji je u stvari Jeep Cherokee u Dodge izvedbi i bez reduktora kao sto rekoh

CenterConsole.jpg

Rekao bih da duletov Santa Fe ima ovaj sistem. Da zakljuca sva 4 tocka i oni se svi vrte istovremeno.

Kod Nissana je jos napredniji sistem koji se zove birajuci 4x4. Normalno auto kao i Dodge Nitro ima pogon samo na zadnjoj osovini, a kada se auto ubaci u AUTO mod , kada zadnja osovina krene da gubi trakciju elektronika aktivira pogon na prednjoj osovini. 4HI zakljucava sva 4 tocka istovremeno , a 4LO jos usporava i daje dodatnu trakciju narocito za penjanje ili silazenje niz prepreku brdo itd :)

1265186392105012810.jpg

Santa Fe i Chevrolet Captiva mislim da imaju Automatic All Wheel Drive gde se auto ponasa kao auto na prednji pogon koji ukljucuje zadnju osovinu kad je potrebno

RAV4 i CR-V imaju full time All Wheel Drive sto znaci da se sva 4 tocka vrte istovremeno svo vreme

toyota-rav-4-transsmision-second-generation.jpg

Toyota Land Cruiser slicno kao i RAV4 ima full time all wheel drive znaci konstantan pogon na sva cetiri tocka sa mogucnoscu zakljucavanja centralnog diferencijala u 4LO za dodatnu trakciju . I ako je ovaj sistem dobar opet ne moze da pridje Jeepovom Quadra Drive-u

toyota-land-cruiser-100-gear-levers.jpg

Sve u svemu najbolji sistemi kao kod Nissan Terrano-a Jeep Grand Cherokee-a i drugih imaju mogucnost zakljucavanja sva tri diferencijala prednjeg, zadnjeg i srednjeg ...

Ovde imate objasnjenje svih Jeepovih 4x4 sistema i Quadra Drive 2 je ubedljivo najbolji po mom misljenju jer nudi mogucnosti koje ne nudi nijedan drugi a to je da snagu motora prebaci na bilo koji tocak ili tockove koji imaju u tom trenutku trakciju.

Na primer razlika je u tome sto ako imaju 2 tocka trakciju na njih ide duplo jaca snaga , nego kada se sva 4 tocka zakljucaju istovremeno i vrte svaki za sebe.

http://www.jeep.com/en/4x4/how_systems_work/quadra_drive_2/

Jeep-ovom Quadra Drive-u treba 40 milisekundi da aktivira sistem

Poslednja izmena:
Tako je! Sad smo se razumeli jer moj Santa Fe ima taj sistem kao kod tog Nitra a takvo resenje je i kod Sorenta i Rexton-a kog sam takodje imao i koji su za klasu veci od Santa Fee-a.Secam se kad sam terao Sorento na tehnicki pregled koji nije bio predvidjen za vozila sa 4x4 a tada to nisam znao nesto su mi zeznuli i ja nikako nisam mogao da izbacim iz 4x4 pogona sve dok nisam oterao na tehnicki pregled koji je imao traku za 4x4 i tad su mi ga vratili tj dovezli i sve je radilo kako treba a meni pao kamen sa srca jer sam prodao dzip a ovi na tehnickom nesto sredili.

Sad sam nasao kako sistem funkcionise kod novog Hyundai-a Santa Fe za 2013 tj onako kako sam i rekao.

Znaci na novom Santa Feu su izbacili to dugme za zakljucavanje diferencijala i sada sve kontrolise elektronika.

Tokom normalne voznje auto sav pogon salje na prednju osovinu znaci 100:0 a u slucaju klizanja sam transferuje u 50:50 mod.

Bolja je opcija to kao na starijem jer ti daje mogucnost sam da zakljucaj centralni diferencijal kad hoces a ovde mora da se pouzdas u elektroniku.

Prednost ovog sistema je sto u normalnim tj vecini uslova radi kao auto na prednji pogon cime se stedi na gorivu, tj ovakav sistem je ekonomicniji, ali zato u ekstremnim uslovima nema sta da trazi sa full time 4x4 sistemima. :)

Poslednja izmena:
Tako je! Sad smo se razumeli jer moj Santa Fe ima taj sistem kao kod tog Nitra a takvo resenje je i kod Sorenta i Rexton-a kog sam takodje imao i koji su za klasu veci od Santa Fee-a.Secam se kad sam terao Sorento na tehnicki pregled koji nije bio predvidjen za vozila sa 4x4 a tada to nisam znao nesto su mi zeznuli i ja nikako nisam mogao da izbacim iz 4x4 pogona sve dok nisam oterao na tehnicki pregled koji je imao traku za 4x4 i tad su mi ga vratili tj dovezli i sve je radilo kako treba a meni pao kamen sa srca jer sam prodao dzip a ovi na tehnickom nesto sredili.

Stavi slicicu tog dugmeta prekidaca kako izgleda na Sorentu i Santa Fe-u posto ja to nisam uspeo da nadjem do sad.

Dosta su proizvodjaci zakomplikovali sa ovim sistemima na sva cetiri tocka. Na pocetku je bio klasican 4x4 onda su poceli da ubacuju ove AWD sto je unelo veliku konfuziju i stvarno mnogo treba da iscitas da skapiras kako koji sistem funkcionise.

Takodje auta sa pravim off road karakteristikama koriste limitirajuci diferencijal otvorenog klizanja dok sva ostala auta koriste klasican "otvoreni" diferencijal.

Tako po meni full auto za off road treba da ima sledece karakteristike:

- 4x4 sa mogucnoscu podesavanja modova 4HI 4LO Neutral
- limitirajuce diferencijale otvorenog klizanja prednji i zadnji

Vecina auta koja se kod nas prodaju kao 4x4 nemaju ove mogucnosti. Sto ne znaci da su losa samo znaci da nisu za pravi off road

Back