Dva dana do sabora trubača u Guči

Nina

Zlatna tastatura
Supermoderator
Poruka
315.640
198200105264d0f89576663532974227_v4_big.JPG


Dragačevski sabor, poznat po autentičnoj trubačkoj muzici, srpskoj kulturi i euforičnoj atmosferi, nije samo lokalni događaj. Danas slavi više od šest decenija postojanja kao globalna senzacija, privlačeći ljude iz svih krajeva sveta.

Uz postojanu posvećenost očuvanju trubačke muzike, Guča je uspela da svojim gostima pruži i autentično iskustvo, koje ne postoji nigde na svetu. Trubači, muzika koja se čuje na svakom ćošku varošice, obilje ića i pića, brisanje jezičkih, muzičkih i svih drugih barijera učinilo je da festival ne privlači samo ljubitelje tradicije, već i širok krug muzičkih entuzijasta iz celog sveta.

Tokom tri dana nastupiće najveća trubačka imena sa ovih prostora - Dejan Petrović Big band, Bojan Krstić, Elvis Bajramović, Dragan Pavlović, Marko Trnavac, Dejan Lazarević, Saša Krstić sa svojim orkestrima, kao i Nacionalni ansambl narodnih igara i pesama Kosova i Metohije "Venac“.

Poslednjeg saborskog dana održaće se takmičenje trubačkih orkestara finalista, a prodefilovaće i neka od najvećih imena srpske narodne scene.
link
 
Zavrsen je Sabor trubaca u Guci

Pobednik ovogodišnjeg 62. Sabora trubača u Guči je Bojan Ristić iz orkestra Bojana Ristića iz Vladičinog hana, dok je najbolji trubač Milenko Filipović iz orkestara Milenka Filipovića iz Užica.

Za najbolji orkestar proglašen je orkestar Stefana Mladenovića iz Vranja.

Druga truba pripala je Manuelu Ametoviću iz orkestara Manuela Ametovića, dok je nagrada za treću trubu otišla u ruke Marka Gligorijevića iz orkestara Marka Gligorijevića iz Bajine Bašte.

Za drugi najbolji orkestar proglašen je orkestar Vladimira Ivanovića iz Zagužanja, a treće mesto zauzeo je orkestar Dragačevske trube Guče.

Najbolji bubnjar na ovogodišnjem Saboru Aleksandar Ivanović, najbolji basista je Nikola Zećirović, najbolji tenonista Oliver Ivanović, najbolje kolo odsvirao je orkestar Braće Ilić iz Požege.

Nagrada za najubedljivije odsviranu narodnu pesmu pripala je Kristijanu Aziroviću iz Bojnika.

Ovogodišnji Sabor je prema rečima organizatora jedan od najposećenijih – u tri saborska i dva predsaborska dana malu dragačevsku varošicu posetilo je više od 200.000 posetilaca iz zemlje i inostranstvu.
 

Back
Top