- Poruka
- 6.079
"Moj primer je mlada zena koja se uprkos obostranih napora pokazala kao psiholoski nepristupacna. Problem je bio u tome sto je ona o svemu znala sve. Njeno odlicno obrazovanje sluzilo joj je kao oruzje koje je briljantno prilagodjeno svrsi. Imala je precizno izbrusen kartezijanski racionalizam sa nepogresivim "geometrijskim" shvatanjem stvarnosti. Nakon nekoliko bezuspesnih pokusaja da omeksam njen racionalizam nekim ljudskijim pristupom,poceo sam da se nadam da ce se dogoditi nesto neocekivano,nesto iracionalno,nesto sto ce razbiti intelektualnu retortu u koju se ona zatvorila. Jednog dana sam sedeo nasuprot njoj,ledjima okrenut prozoru,slusajuci njenu tecnu retoriku. Prethodne noci je imala impresivan san u kome joj je neko dao zlatnog skarabeja-veoma skup komad nakita. Dok mi je pricala svoj san,cuo sam kako nesto nezno lupka o prozor. Okrenuo sam se i ugledao prilicno velikog leteceg insekta kako udara u prozor pokusavajuci da udje u mracnu sobu. To mi se ucinilo vrlo cudnim. Odmah sam otvorio prozor i uhvatio insekta koji je uleteo unutra. Bila je to buba sasvim nalik na skarabeja (cetonia aurata) cija zlatno zelena boja gotovo da u potpunosti lici na zlatnog skarabeja. Bubu sam dao pacijentkinji sa recima : "Evo vaseg skarabeja.". To iskustvo je napravilo pukotinu u njenom racionalizmu i slomilo led njenog intelektualnog otpora. Sada se tretman mogao nastaviti na odgovarajuci nacin."
Karl Gustav Jung
Karl Gustav Jung