Dusa

nije mi namera da plasim bilo koga. strah od nepoznatog je opaka stvar. ipak, Nista nije tako strasno, bar meni nije. Neko to zove nista, neko drugi sloboda, razlicita su imena ali predstava koju stvaras na bilo koju rec pripada samo tebi.

Наравно. Ја сам те разумела, али циљ је ваљда да те разумеју сви саговорници...
Чему толика мистификација нечега што је сасвим једноставно?

И опет одосмо са теме...:-? Ово је на Медитацији много боље објашњено, па кога интересује нека тамо настави са коментарима...

Биће да је и то могуће... ја не знам... нисам покушала...
Замисли тежњу ка ништавилу...

Život je besmislen i to je njegov ultimativni smisao, odnosno svaki smisao je smisao života. Kada bi samo življenje imalo svoj ultimativi smisao, bilo bi nepodnošljivo dosadno i predvidljivo. Vodeći se ovom logikom,ili van-logikom, dolazimo do saznanja da ni gravitacija nije privlačenje, nego baš naprotiv-guranje. Dođemo li do spoznaje da se svemir širi i da njegov unutrašnji sadržaj spravljen od planeta i ostalih otpadaka kreiranih pod unutrašnjim pritiskom, koriste da bi se svemir odgurnuo i kretao dalje jedući ništavilo, uviđamo da su i planete same žrtve jednog takvog pritiska, odnosno energije ništavila koja transformisana u "biće stvari" prožima nas sve. Sama unutrašnja vatra planeta, i ostalih tijela, nije ništa drugo nego manifestacija vanjskog pritiska koji rezultira implozijom, odnosno unurašnjim sagorjevanjem. Svemir jedući ništavilo kako bi se širio, dopušta ništavilu da implozijom djeluje na sve stvari sadržane u samom svemiru, pa vidimo savršen balans, gdje planete nastaju, pod pritiskom, i nestaju pod pritiskom, zvijezde sagorjevaju unutrašnjom energijom ničega. Ništavilo je pogonska energija svemira. Ništa je svuda okolo.
Pa stoga navodim još jedan primjer pritiska misli, gdje Lacan analizirajući Kanta dolazi do zaključka da je ovaj sličan De Sadu, odnosno da je sadista, koji složenošću i kompleksnošću strukture rečenice vrši pritisak na učenika, i raduje se njegovom ne razumjevanju istih rečenica. Rekao bih pak da njegove rečenice moraju biti takve, jer sama složena konstrukcija je arhitektonski namjenjena veličini misli i realizaciji kompleksnih ideja. Mimo ovoga, vidim Slavoj Žižeka kako na svom usplahirenom ruskom enegleskom objašnjava "nedostatak", "nepostojanje" tzv. "Void", pa mi i on izgleda onak simpatičan guran gravitacijom u zemlju, sagorjevan istim tim "nepostojanjem".

Ludilo je predivan spektar boja, koje život čine zanimljivijim i zabavnijim.

sto onisifor, nisi se valjda uplasio...kud ces posle bez svog hriscanskog ega...

“Utesno je biti zemlja
Ponosno je biti kamen
Premudro je biti vatra
Pobozno je biti nista

Branko Miljkovic

'' Mogućnost buđenja je u direktnoj proporciji sa količinom istine koju ste spremni da prihvatite.''

De Melo

Eh, sad, hrišćanski ego zato što ne želim da budem ništa...
Sa boldiranim ne mogu nikako da se složim.
Sa podvučenim se apsolutno slažem.

Ti se samo plasis te reci “Nista” ali ne shvatas da je to samo rec o kojoj imas negativnu predstavu…Nije to vazno, imas pravo na svoje zelje i predstave kao i svako, sve je to ok. Moje shvatanje je da su potpuna sloboda, oslobodjenje, ljubav, potpun potencijal moguci jedino odbacivanjem svega suvisnog…U tome lezi apsolutna sloboda…u Nicemu…jedino Nista moze biti potpuno savrseno…ipak retki to spoznaju iskustveno a ne knjiski, to stanje Nirvane u kojem si lak kao pero, zadubljen u to Nista iz kojeg nastaje Sve……Nistavilo verovatno zvuci grozno, strasno…ipak Apsolutna Sloboda oznacava istu stvar…ili Bezuslovna Ljubav.

Energija je po definiciji sposobnost vrsenja rada. Ne znaci li to da se najveca sposobnost vrsenja rada krije u potpunom mirovanju…ne znaci li to da se u Nicemu krije potencijal Svega…

Ne zamerite drugari na mojim recima, nije mi namera da plasim nekog svojim pogledom na svet, zapravo volim ljude…

PUT I CILJ

Ostvari stanje krajnje praznine,
ostvari stanje potpunog mira,
stanje iz kojeg se sve stvari oblikuju,
stanje u koje se sve stvari vraćaju.
One rastu i napreduju u svijetu,
a zatim se vraćaju praizvoru.

Povratak i praizvor znači mir,
znači vratiti se svojoj vječnoj sudbini.
Preuzeti svoju vječnu sudbinu znači prosvjetljenje.
Tko ne zna svoju vječnu sudbinu boravi u mraku.
Prosvjetljenje znači razumijevanje,
razumjevanje znači velikodušnost,
velikodušnost znači sveprisutnost,
sveprisutnost znači živjeti u skladu s prirodom.
Biti u skladu s prirodom znači biti u skladu s Taom.
Biti u skladu s Taom znači besmrtnost.
Za takvog nema više patnje.

Lao Ce

A zar to ne bismo mogli objasniti ovako:
Nirvana je summum bonum, tj. nadiskustveno stanje,u kome nema ega, nema smrti, nema žudnje... Nešto kao iskustvo besmrtne svesti, koje dovodi do dubokih, temeljnih promena?
Hm... Ravna linija.

Мене више интересује због чега људи воле да имају душу...
И то по могућству неку велику и лепу у којој има места за све...
Нико неће малу душу, душицу... Све или ништа.

E, 'ajd' sad da deifinišemo nešto drugo.
Dakle, šta znači biti PROSTODUŠAN?

И да ову тему дефинитивно претворимо у расправу о врлинама и манама...:roll:
Да душу изједначимо са врлинама и затворимо тему.
Може. Ја се слажем...

Oooo, Kojice... Pa znaš kako ti je: hoće ljudi da imaju veliko srce, široku dušu - svi hoće parče neba za sebe. Samoobmana. Lako je samog sebe zavarati (iz sujete, najčešće) da imaš nešto, što nemaš. A kad se stavimo na "test" - većina dokaže da mu je srce tesno, a duša (šta god to bilo) plitka i uska.
Ali, to ima veze sa onim uzajamnim saplitanjem misli i osećanja, o kome smo već pričale na blogu; čini ti se da nešto osećaš (ne mislim na tebe, već uopšteno), a kad ta osećanja propustiš kroz katalizator, tj. razmišljanje (analizu i sintezu), onda shvatiš da to nije TAJ osećaj. Mnogi ne stignu na vreme da svoja osećanja propuste kroz to misaono rešeto, pa im izgleda da su potrefili pravu stvar - sve razumeju, sa svakim saosećaju, svakog vole - sve do prve prilike, kada ustanove da nemaju srce (ili dušu) za razumevanje, empatiju, ljubav.
Hm... Valjda sam bila jasna?:???:

Била си јасна на више места. Не могу да се одлучим где си била јаснија...:roll:

Да. Сујета је чудо.:D

Pa, valjda se vidi iz mog prethodnog posta.8-)
Jesam, naravno, ali se ne obmanjujem.
Znam KO sam i KAKVA sam.
Još nisam upoznala nekog, ko nije sujetan.

Шта знајчи јесаи, наравно, али се не обмањујеш?
Или јеси или ниси - сујетна...

Хм... има ли овде некога ко није сујетан? :roll:

Шта знајчи јесаи, наравно, али се не обмањујеш?
Или јеси или ниси - сујетна...

Хм... има ли овде некога ко није сујетан? :roll:

Ne obmanjujem sebe da nisam sujetna.
Dakle - sujetna sam, nekad manje, nekad više.
Tačno znam kad sujeta splasne, a kad naraste.
I to je nešto. Trebalo mi je dosta vremena da upoznam sebe, mnogo više vremena nego što je bilo potrebno da upoznam druge, ili da drugi upoznaju mene.

Ne obmanjujem sebe da nisam sujetna.
Dakle - sujetna sam, nekad manje, nekad više.
Tačno znam kad sujeta splasne, a kad naraste.
I to je nešto. Trebalo mi je dosta vremena da upoznam sebe, mnogo više vremena nego što je bilo potrebno da upoznam druge, ili da drugi upoznaju mene.

Себе упознајемо целог живота... друге онолико колико нам дозволе...

Ја сам много сујетна... некада много а некада још више...;-)

Back