Dusa

"Moj primer je mlada zena koja se uprkos obostranih napora pokazala kao psiholoski nepristupacna. Problem je bio u tome sto je ona o svemu znala sve. Njeno odlicno obrazovanje sluzilo joj je kao oruzje koje je briljantno prilagodjeno svrsi. Imala je precizno izbrusen kartezijanski racionalizam sa nepogresivim "geometrijskim" shvatanjem stvarnosti. Nakon nekoliko bezuspesnih pokusaja da omeksam njen racionalizam nekim ljudskijim pristupom,poceo sam da se nadam da ce se dogoditi nesto neocekivano,nesto iracionalno,nesto sto ce razbiti intelektualnu retortu u koju se ona zatvorila. Jednog dana sam sedeo nasuprot njoj,ledjima okrenut prozoru,slusajuci njenu tecnu retoriku. Prethodne noci je imala impresivan san u kome joj je neko dao zlatnog skarabeja-veoma skup komad nakita. Dok mi je pricala svoj san,cuo sam kako nesto nezno lupka o prozor. Okrenuo sam se i ugledao prilicno velikog leteceg insekta kako udara u prozor pokusavajuci da udje u mracnu sobu. To mi se ucinilo vrlo cudnim. Odmah sam otvorio prozor i uhvatio insekta koji je uleteo unutra. Bila je to buba sasvim nalik na skarabeja (cetonia aurata) cija zlatno zelena boja gotovo da u potpunosti lici na zlatnog skarabeja. Bubu sam dao pacijentkinji sa recima : "Evo vaseg skarabeja.". To iskustvo je napravilo pukotinu u njenom racionalizmu i slomilo led njenog intelektualnog otpora. Sada se tretman mogao nastaviti na odgovarajuci nacin."

Karl Gustav Jung

Ma šta mi ovde pričali, Jungova psihoanaliza mnogo podseća na drevna okultna učenja, a donekle ima dodirne tačke za budizmom. Ne bih rekla da je ona bliska idejama hrišćanske religije - prevashodno zbog "kolektivnog nesvesnog" i zbog procesa individualizacije, tj. rasta personalizacije ("budi veran svom Ja"). Teorija svesnog, ličnog nesvesnog i kolektivnog nesvesnog, i suočavanje sa arhetipovima kroz snove, sanjarenja i slobodne asocijacije - pa to su zagovarali (i zagovaraju) šamani i mistici! Takođe, oni, kao i Jung, govore o Senci - našem unutrašnjem Đavolku (prožimanju autodestruktivne i destruktivne energije).
Jung je bio neoromantičar, jer mu prvobitna teorija o nesvesnom, kao skladištu nesvesnih psiholoških sadržaja (a ono je odlika rase, nacije, kulturnog miljea) liči na Platonovu ideju. Kasnije je, koliko mi je poznato, redigovao svoje stavove o kolektivnom nesvesnom i tumačio ga kao produkt evolucije.

Свакако да је био један од највећих ''лекара психе'' али те његове тезе, као и Фројдове, су мање-више ненаучне.

Свакако да је био један од највећих ''лекара психе'' али те његове тезе, као и Фројдове, су мање-више ненаучне.

Hm... Psiha je neopipljiva. I dan-danas psihijatri se dele po pristupu: oni, koji se oslanjaju na terapiju medikamentima, i drugi, koji se kunu u psihoanalizu.

Hm, pa nije baš sve tako jednostavno ... Hipnoza je samo jedna od tehnika, psihoanaliza je mnogo šira od toga a da je placebo - definitivno nije.

na tome se i temelji Maya haha...

“ Celo vase telo nije nista drugo do vasa misao, u formi koja se moze videti. Ne ovladate li svojom misli, ne mozete vladati ni svojim telom. “

Richard Bach
Zavisi kako se ta rečenica shvati.
Ako se shvati bukvalno, kontrola bi značila potiskivanje mnogo čega, što dovodi do novih poremećaja a ne do rešenja problema.
Ako se ne shvati bukvalno ...
Ne znam da li me shvataš.

... tj. psihosomatike. :-D

U današnjoj psihijatriji psiha se posmatra zapravo odvojeno od some tj tela i tako se i leči. To je u stvari osnova terapije medikamentima u ovoj oblasti.

... tj. psihosomatike. :-D

U današnjoj psihijatriji psiha se posmatra zapravo odvojeno od some tj tela i tako se i leči. To je u stvari osnova terapije medikamentima u ovoj oblasti.

Da, a psihijatri se dele na pristalice terapije medikamentima (bez psihoanalize) i one, koji smatraju da je psihoanaliza na prvom mestu, a medikamenti tek "pomoćna sredstva".
U slučaju bulimije i anoreksije, na primer, nikako da se slože. A to je tipični primer psihosomatike.

Душа је не материјална, бесмртна, креативна, драгоцена...
И рећи некоме "душо моја" јесте један од најлепших комплимената...:p

Back