Dusa

Пионирка......пролазио сам крај Тјентишта...лепота је видети како пропаде демониште пропале идеологије...ту сам положио заклетву у 7 години и показао озбиљност и одговорност

XLVIII
“ Svi proroci od postanka vapiju duši mojoj, da se stvori devojkom i spremi za prijem Sina Božanskog u prečistu utrobu svoju.
Da postane lestvica, niz koju će Bog sići u svet, i čovek uzići k Bogu.
Da isuši u sebi crveno more krvnih strasti, te da čovek - rob može preći u zemlju obećanu, zemlju slobode.
Kitajski mudrac opominje dušu moju, da bude mirna i nepokretna i da čeka, da Tao dejstvuje u njoj. Slava neka je Lao - Ceu, učitelju i proroku naroda svog!
Indijski mudrac uči dušu moju, da se ne plaši stradanja, no da se kroz teško i istrajno vežbanje, kroz čišćenje i molitvu, diže Višnjemu, koji će joj izići na susret i pokazati joj lice Svoje i silu Svoju. Slava neka je Krišni, učitelju i proroku naroda svog!
Carski sin Indije uči dušu moju, da se isprazni potpuno od svega semena i useva sveta, i otpadne od svih zmijskih prelesti nemoćne i senovite materije, pa da kao prazna, mirna, čista i blažena Nirvana čeka. Slava neka je Budi, carskom sinu i neumitnom učitelju naroda svog!
Gromoviti persijski mudrac govori duši mojoj, da u svima svetovima nema ništa osim svetlosti i tame, i da se duša mora ocepiti od tame kao dan od noći. Jer sinovi svetlosti začinju se od svetlosti, a sinovi tame začinju se od tame. Slava neka je Zoroastru, velikom proroku naroda svog!
Izrailjski prorok vapije duši mojoj: gle, devojka će začeti i roditi, sina, kome će ime biti - Bogočovek. Slava neka je Isaiji, vidovitom proroku duše moje!
Gospode nebesni, otvori sluh duši mojoj, da se ne ogluši o savete poslanika Tvojih.
Ne ubijaj proroke svoje, dušo moja, jer u grobovima njihovim ne leže oni no ubice njihove.
Umij se i operi se; osvetli se i u svetlosti obuci. Smiri se nasred ustalasanog mora svetskog, i čuvaj u sebi savete proroka svojih. Predaj sebe svu Višnjemu, i reci svetu: nemam ništa za tebe.
I najpravedniji od sinova ljudskih, vernika tvojih, samo su nemoćne senke, koje, kao pravedni Josif, u senci tvojoj hode. Jer smrtnost rađa smrtnost a ne život. Zaista ti kažem: varaju se muževi zemaljski kad govore da oni daju život. Oni ne daju no kvare; i survavaju i tope život u crveno more, i unapred ga uvijaju u tamu i čine obmanom đavolskom. Nema života, dušo, dok od Svetog Duha ne dođe. Niti ima stvarnosti u ovom svetu, dok s neba ne siđe.
Ne ubijaj proroke svoje, dušo moja, jer ubistvo je samoobmana senki. Ne ubijaj, jer nikoga ubiti ne možeš do sebe.
Budi devojka, dušo moja, jer devičanska duša je jedina polustvarnost u svetu senki. Polustvarnost - dok se Bog u njoj ne rodi. Tada duša postaje puna stvarnost.
Budi mudra, devojko moja, i srdačno primi dragocene darove mudraca sa Istoka, namenjene sinu tvome. Ne obziri se na Zapad, gde sunce zalazi i ne lakomi se na darove prizračne i lažne. “

Vladika Nikolaj Velimirovic - Molitve na jezeru

Молитве на језеру којице...Пре одласка владике у Русију и Свету Гору он је био само изврсан теолог али инфициран екуменизмом и то је истина...то само показује у шта је СПЦ увалио данашњи српски род и зашто срби више не познају своју веру.Наравно да је овај текст злонамеран јер бих мога сада поставити десет од св, владике који показују његов преображај из сувог теолога у народног мученика...

Молитве на језеру којице...Пре одласка владике у Русију и Свету Гору он је био само изврсан теолог али инфициран екуменизмом и то је истина...то само показује у шта је СПЦ увалио данашњи српски род и зашто срби више не познају своју веру.Наравно да је овај текст злонамеран јер бих мога сада поставити десет од св, владике који показују његов преображај из сувог теолога у народног мученика...

Схватила сам да је молитва али коме се моли не могу да укапирам ни после трећег читања...
:roll: Боље и да незнам...

То је филозофски приступ вери где је у сваком народу доказана љубав према богу...и да сваки народ има своје мудрости и своје величине....И сваки народ има своје лепоте као и сваки цвет баште Божије..али грешка тих мисли је да се св. владика сувише приближио нечему што није близу Христу...тако да та књига јесте позната као почетак личне спознаје Бога св. владике кроз свеобухватни преглед вера и религија наручито индијских...За мудре људе и то може бити степеница ка напред а не као камен спотицања...

То је филозофски приступ вери где је у сваком народу доказана љубав према богу...и да сваки народ има своје мудрости и своје величине....И сваки народ има своје лепоте као и сваки цвет баште Божије..али грешка тих мисли је да се св. владика сувише приближио нечему што није близу Христу...тако да та књига јесте позната као почетак личне спознаје Бога св. владике кроз свеобухватни преглед вера и религија наручито индијских...За мудре људе и то може бити степеница ка напред а не као камен спотицања...

lepo sroceno...8-)

.Наравно да је овај текст злонамеран ...

“ Kada vide Isus toliki narod,pope se na goru.I posto sede,pristupise mu Dvanaestorica.I podigavsi oci na ucenike Svoje,govorase:
Blazeni u Duhu su siromasni,jer njihovo je carstvo nebesko.Blazeni su koji podnose svoju patnju,jer ce se utesiti.Blazeni su krotki,jer njihovo ce biti carstvo zemaljsko.Blazeni su gladni i zedni pravednosti,jer ce se nasititi.
Blazeni su milosrdni,jer ce steci milosrdje.Blazeni su oni koji su cista srca,jer ce Boga ugledati Blazeni su koji tvore mir,jer Bozjom ce se decom zvati.Blazeni su koji zbog pravedne stvari proganjani budu,jer njihovo je Carstvo Bozje.
Uistinu,blazeni ste vi kada vas ljudi omrznu i iz zajednice svoje isteraju i kada svakojaka zla stanu protiv vas govoriti i ime vase kad odbace,zbog sina Covecijega.Radujte se u taj dan i skacite od srece,jer gle,vasa je nagrada velika na Nebu.Jer isto to su ocevi njihovi cinili prorocima...”

Zašto "Kažu"? Da li ti možeš da osetiš zato što "kažu" ili zato što si nadaren pa možeš da osetiš? I ko o čemu, baba o....(znaš već ovo), tako i ja: da li bi mogao da osetiš i vezanih očiju? Probaj pa mi javi. Baš je interesantno, da ne dobiješ ni jedan čulni impuls (ni preko jednog od 5 čula), a da stekneš impresiju o atmosferi prostorije.

Ljudska svijest može se porediti sa reflektorom koji osvjetljava postojanje i prirodu stvari. Područje koje je osvijetljeno snopom svjetlosti predstavlja sredinu u kojoj svijest djeluje; na primjer, osoba koja putuje brodom može se kretati bilo đe po površini vode, ali ne može brodom stići do onih mjesta koja se nalaze u zemlji ili u vazduhu. Domet snopa svijesti uslovljen je prikupljenim impresijama, upravo kao što je i tok rječica koje se slivaju niz planinu određen prirodnim kanalima planinskog reljefa.

U slučaju čovjeka okrenutog spoljnjem, sfera i stupanj na kome se odvija njegov život ograničeni su na grubi svijet, zato što snop svijesti pada na fizičko tijelo i djeluje preko njega. Budući ograničen medijumom grubog tijela, čovjek je svjestan svega unutar grubog svijeta, ali nije kadar da uspostavi kontakt sa suptilnom stvarnošću. Njegovo djelovanje svodi se na grubu sferu pa on sve svoje zamisli i aktivnosti usmjerava ka grubim objektima koji su mu pristupačni.Sve dotle dok nije svjestan suptilne sfere postojanja, snop svjetlosti njegove svijesti ne može biti usmjeren na medijum suptilnog tijela.

Znam, onisifore. Na nekoj od ovih tema sam je citirala.
Jedna od najlepših ljubavnih pesama.
I postavila sam negde pitanje zašto se telesna ljubav smatra grehom, i da li je seksualni užitak greh - i nisam dobila adekvatan odgovor, osim onog da užitak i seks nisu greh ako su muškarac i žena u braku. Dakle, sve druge ljubavi - velike i iskrene - spadaju u greh.
Potpuno neprihvatljivo.

Muška i ženska inkarnacija podjednako su važne za Samospoznaju. Da bi stekla bogato iskustvo, duša mora da prođe i kroz muške i kroz ženske inkarnacije jer jedino tako može doći do spoznaje da je ona, sama po sebi, iznad svih oblika dualnosti - uključujući dualnost koja se temelji na polnosti.
Prije nego što se duša oslobodi svih impresija, naizmjenično će preuzimati brojna muška i ženska obličja, da njena iskustva ne bi bila jednostrana i nepotpuna. Dualnost se da prevazići samo apsolutnim razumijevanjem, a razumijevanje ostaje nepotpuno sve dotle dok obuhvata samo jednu suprotnost.

Sva stečena iskustva muških i ženskih inkarnacija ostaju u umu. Nakon što se identifikovala sa određenim tijelom, duša počinje da ispoljava psihološke tendencije primjerene svom polu. Težnje svojstvene suprotnom polu uglavnom se potiskuju u nesvjesni dio uma, pošto nijesu u skladu sa tjelesnim polom i ne mogu se tjelesno ispoljiti.
Poistovjećivanje sa tijelom povlači za sobom i poistovjećivanje sa polom. Tako u igru ulazi samo onaj uski dio uma koji je u skladu sa polnim obilježjima tijela. Pošto ostatak uma biva potisnut i neispoljen u nesvjesnom, u svjesnom dijelu uma javlja se osjećaj nepotpunosti uporedo sa čežnjom da se ta nepotpunost dopuni vezivanjem za osobu suprotnog pola. Stupanje u vezu sa osobom suprotnog pola je znak da potisnuti dio uma, koji nije u saglasnosti sa tijelom, nastoji da se na neki način izrazi kroz drugo biće. Posmatrano sa tog stanovišta, može se reći da seksualno privlačenje označava težnju uma da se ujedini sa svojim nesvjesnim dijelom. Seks je, zapravo, pokušaj svjesnog uma da, u svom neznanju, nadoknadi razdvojenost do koje je došlo zbog identifikacije sa tjelesnim polom. Ovakav pokušaj da se pronađe zamjena za sopstvenu necjelovitost unaprijed je osuđen na neuspjeh; ne samo zbog toga što proizilazi iz identifikacije sa tijelom, nego što, na kraju, tu identifikaciju još više naglašava, stvarajući vještački jaz sa tijelom suprotnog pola vezujući se za njega kroz privrženost i težnju za posjedovanjem.

Potpunost za kojom um žudi ne može se postići prijanjanjem za druge oblike i njihovim prisvajanjem. Potpunost se mora potražiti unutra - ponovnim uspostavljanjem izgubljenog jedinstva. Izmirenje svjesnog i nesvjesnog nije moguće ostvariti posjedovanjem drugih formi, već se može ostvariri raspoistovjećivanjem s tijelom i njegovim polom. Raspoistovjećivanje od tijela ukloniće sve prepreke koje sprječavaju sjedinjenje i integraciju iskustava pohranjenih u umu. Unutrašnja cjelovitost mora se ostvariti nadvladavanjem polnih razlika, pošto one naglašavaju neprirodnu vezanost i poistovjećenost sa tijelom.

Osloboditi se prianjanja za suprotni pol znači osloboditi se prianjanja za polna obilježja tijela u kome se duša inkarnirala, pri čemu veliki broj impresija koje nagone dušu da se poistovijeti sa tijelom, biva uništen. Nadilaženje polne dualnosti ne znači nadilaženje dualnosti u cjelini, ali sigurno predstavlja veliki korak naprijed ka postepenom i cjelovitom prevazilaženju dualnosti u svim njenim oblicima. Problem različitosti polova samo je jedan segment problema dualnosti u cjelini. A do potpunog rješenja tog problema dolazi onda kada se taj, mnogo širi problem sveukupne dualnosti, razriješi činom božanske ljubavi u kojoj ne postoji ni "ja" ni "ti", ni muško ni žensko. Cilj muških i ženskih inkarnacija istovjetan je sa ciljem čitave evolucije: da duša dospije do svog nepodijeljenog i nepodjeljivog postojanja.

Zanimljivo zanimljivo. Nekako mi je bliza ona verzija o spavanju duse i da se treba probuditi nego da je
treba formirati ili stvoriti. Dusa vec postoji u coveku, kako bi ziveo bez duse?

Ja lično u tako nešto ne verujem! 8-) Čovek se sastoji od krvi i mesa i samo vaspitanje određuje kakav će biti u životu. Kakva bre duša, okolina utiče na čoveka i njegovu svest. Ako smo okruženi dobrim ljudima i sami će mo biti dobri, ili ako smo okruženi lošim bićemo loši to je neka realna logika kojom se ja vodim. Uzgred budi rečeno ja sam ateista i verujem samo u ono što je čvrsto dokazano da postoji tj. vodim se samo materijalnim stvarima. Daleko od toga da sam zao ili tako nešto ali smatram da čovek treba da zaradi ako želi nešto da ima, a i čitav ovaj svet se vodi materijalnim stvarima. Ako želiš dobru kuću moraš je napraviti ili kupiti, ako želiš da živiš lagodno u ovom svetu opet ti treba lova, i za letovanje treba lova itd... mogao bih ja ovako do sutra ali da ne dužim nepotrebno.
Ja poštujem vaš stav i mišljenje, i ne mislim nikog da uvredim ovim tekstom, samo sam izneo svoje mišljenje i stav.....

Paramanand, ovaj tvoj tekst je skoro identičan sa Platonovom... hm... filozofskom parabolom o muškarcima i ženama, koji nekad davno odvojeni, lutaju kako bi našli svoju idealnu polovinu. Idealistička škola, i to vrlo sofisticirana. Romantična - rekla bih.
Ali, čula - koja pripadaju telesnom, tj. materijalnom - imaju itekako važnu ulogu u odnosu muškarac-žena. Ljubav se ne rađa tako što se dve "srodne duše" (iliti soul mates) prepoznaju bez gledanja, dodirivanja ili slušanja; mora postojati makar jedna čulna komponenta da bi ljubav bila ona "prava". Ukoliko ne postoji, preostaje nam još jedno iskustvo (koje je u domenu nekog intuitivnog opažaja). Libido je moćan pokretač; ponekad je upravo on ona "iskra" koja podloži vatru, zvanu ljubav. Ne postoje srećni ljubavnici (tj. zaljubljeni) koji nisu ostvarili fizički kontakt. Nedostatak fizičkog kontakta uzrokuje čežnju, a čežnja je patnja. Potpuno je prirodno i ljudski ako čovek želi da "poseduje" telo onog koga voli, jer je ljubav interaktivno uzimanje i davanje, bez pretenzija da se nešto "poseduje".

Evo još jednog mog, malog doprinosa ovoj temi. Pesma, naravno, nije moja, pošto ja nisam pesnik.

Katie Melua - If You Were a Sailboat

If you were a cowboy, I would trail you
If you were a piece of wood, I’d nail you to the floor
If you were a sailboat, I would sail you to the shore
If you were a river, I would swim you
If you were a house, I would live in you all my days
If you were a preacher, I’d begin to change my ways
Sometimes I believe in fate
but the chances we create
always seem to ring more true
you took a chance on loving me
I took a chance on loving you
If I was in jail I know you’d spring me
If I were a telephone you’d ring me all day long
If I was in pain I know you’d sing me soothing songs
If I was hungry you would feed me
if I was in darkness you would lead me to the light
If I was a book I know you’d read me every night
If you were a cowboy I would trail you
If you were a piece of wood I’d nail you to the floor
If you were a sailboat I would sail you to the shore

Valjda je mislio na nas koji ne verujemo u duhovni svet, ako sam se dobro izrazio!

Ако је на вас мислио онда ОК.
Мени се учинило да је и он душу помешао са емоцијама... и то само са оним позитивним емоцијама...

Evo još jednog mog, malog doprinosa ovoj temi. Pesma, naravno, nije moja, pošto ja nisam pesnik.

Katie Melua - If You Were a Sailboat

If you were a cowboy, I would trail you
If you were a piece of wood, I’d nail you to the floor
If you were a sailboat, I would sail you to the shore
If you were a river, I would swim you
If you were a house, I would live in you all my days
If you were a preacher, I’d begin to change my ways
If I was in jail I know you’d spring me
If I were a telephone you’d ring me all day long
If I was in pain I know you’d sing me soothing songs
If I was hungry you would feed me
if I was in darkness you would lead me to the light
If I was a book I know you’d read me every night
If you were a cowboy I would trail you
If you were a piece of wood I’d nail you to the floor

it 's only pain....;-)

Пионирка......пролазио сам крај Тјентишта...лепота је видети како пропаде демониште пропале идеологије...ту сам положио заклетву у 7 години и показао озбиљност и одговорност

pa kad si tako "ozbiljan i odgovoran" bio sto im ne pokaza svog 7godisnjeg "wiwija" tako sto ces prkosno odbiti da se "klanjas demonima"?
znas, s tvojim "svetackim pretenzijama" nije narocito mudro blebetati po forumu o svojoj "mracnoj proslosti"
nikad ne znas kako se sve tako pikantni detalji mogu zloupotrijebiti

Back