DUHOVNI RAT

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Jesu li ljudi ikada vidjeli Boga ?
'''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''
Poznati patrijarh Abraham, koji je živio više od 1900 godina prije rođenja Isusa Krista, imao je toliko prisan odnos s našim Stvoriteljem da je bio nazvan ”Božjim prijateljem“. Ako bi se nekome priuštila povlastica da vidi Boga, onda bi to sigurno bio Abraham. Jednom su k njemu došla tri posjetitelja s viješću od Boga. Abraham je jednog od njih oslovio s Jehova.

Znači li to da je Abraham zaista vidio Boga ?

Izvještaj o tome nalazimo u 1. Mojsijevoj 18:13. Tamo čitamo: ”Poslije mu se javi Jehova u ravnici Mambarskoj kad sjedaše na vratima pred šatorom svojim u podne. Podigavši oči svoje pogleda, i gle, tri čovjeka stajahu prema njemu. I ugledavši ih potrča im na susret ispred vrata šatora svojega, i pokloni se do zemlje.“ Kasnije su Abraham i tri posjetitelja s jednog uzvišenog mjesta promatrali Sodomu. I dvojica su se naposljetku uputila u grad. U 22. retku stoji: ”Ali Abram još stajaše pred Jehovom.“ Otuda bi se moglo zaključiti da je Bog boravio kod Abrahama u materijaliziranom tijelu od mesa. Ovo shvaćanje zastupaju i oni koji vjeruju da su Bog i Isus Krist jedna te ista osoba. Biblijski izučavatelj Melanchton W. Jacobus ovako je komentirao 1. Mojsijevu 18:3: ”Ovdje se Bog po prvi puta pojavljuje kao čovjek među ljudima, kako bi pokazao realnost svoga postojanja i svoju naklonost prema ljudima i ovim karakterističnim činom zajamčio patrijarhu božansku povezanost i zajednicu.“ Onaj koji dijeli ovo gledište vjerojatno će zaključiti da je Abraham ugledao Jehovu svojim doslovnim očima i da su osobe koje su gledale Isusa Krista vidjele Boga.

No, je li ovaj zaključak u skladu s Biblijom ?

Što je rekao Isus
-------------------------
Isus Krist nije objavljivao da je on Bog u tijelu, nego je rekao: ”Ja sam sin Božji“. On, savršeni Božji zastupnik, rekao je i slijedeće: ”Ja ne mogu ništa činiti sam od sebe; kako čujem onako sudim, i sud je moj pravedan; jer ne tražim volje svoje nego volju oca koji me je poslao“. Kad je Isus visio na mučeničkom stupu i molio se našem velikom Stvoritelju na nebesima, upotrijebio je slijedeće oslovljavanje: ”Bože moj! Bože moj!“. Nakon svog uskrsnuća Isus je Mariji Magdaleni rekao: ”Vraćam se k ocu svojemu i ocu vašemu, i Bogu svojemu i Bogu vašemu“. Budući da Isus Krist nije bio Bog u ljudskom obličju, oni koji su ga vidjeli nisu mogli tvrditi da su vidjeli Boga. Ivan, apostol kojeg je Isus volio, potvrdio je da apostoli nipošto nisu vidjeli Boga dok su gledali Isusa. Pod nadahnućem je Ivan pisao: ”Boga nitko nije vidio nikad“.

Ali koga je onda vidio Abraham ?

Ono što je doživio Mojsije pomaže nam pronaći odgovor na ovo pitanje.

Kako je Mojsije vidio Boga
--------------------------------------
Jednom je prilikom Mojsije izrazio želju da vidi Boga. U 2. Mojsijevoj 33:18-20 čitamo: ”Molim te, pokaži mi slavu svoju. A Jehova mu reče: učinit ću da prođe sve dobro moje ispred tebe, i povikat ću po imenu: Jehova pred tobom. Smilovat ću se kome se smilujem, i požalit ću koga požalim.“ I dodao je: ”Ali nećeš moći vidjeti lica mojega, jer ne može čovjek mene vidjeti i ostati živ.“ Bog je dopustio Mojsiju da vidi kako prolazi Njegova slava. U recima 21-23 se kaže: ”I reče Jehova: evo mjesto kod mene, pa stani na stijenu. I kad stane prolaziti slava moja, metnut ću te u rasjelinu kamenu, i zaklonit ću te rukom svojom dok ne prođem. Po tom ću dignuti ruku svoju, i vidjet ćeš me s leđa, a lice se moje ne može vidjeti.“ U suglasnosti s onim što je Jehova rekao Mojsiju i što je apostol Ivan pisao, Mojsije nije vidio Boga u materijalnom obliku. Mojsije je ugledao samo odsjaj prolazeće božanske prisutnosti. I čak je to mogao samo s božanskom zaštitom. Zato je očigledno da Mojsije nije vidio Boga osobno. Kad je Mojsije govorio s Bogom ”licem k licu“, kako se kaže u 2. Mojsijevoj 33:11, ni u kom slučaju nije imao vizualni kontakt s Jehovom. Ovaj izraz samo opisuje način na koji je Mojsije saobraćao s Bogom, a ne ono što je vidio. Govoriti s Bogom ”licem k licu“ ukazuje na obostran razgovor. Na sličan način mogu dvije osobe razgovarati preko telefona, a da jedna drugu ne gledaju. Kad je Mojsije razgovarao s Bogom i od njega primao upute, ove mu vijesti nisu posredovane vizijama, kako je to kod drugih proroka ponajčešće bio slučaj. Na to se skreće pažnja u 4. Mojsijevoj 12:6-8, gdje čitamo: ”I reče im: čujte sada riječi moje: prorok kad je među vama, ja ću mu se (Jehova) javljati u utvari i govorit ću s njim u snu. Ali nije taki moj sluga Mojsije, koji je vjeran u svem domu mojem. Njemu govorim iz usta k ustima, i on me gleda doista, a ne u tami, (nego) u kakvoj prilici (Jehovinoj).“

U kom smislu je Mojsije vidio ”priliku Jehovinu“ ?

Mojsije ju je ugledao kad se s Aronom i nekoliko drugih ljudi nalazio na brdu Sinaj. U 2. Mojsijevoj 24:10 izvještava se slijedeće: ”I vidješe Boga Izraelova, i pod nogama njegovim kao djelo od kamena safira i kao nebo kad je vedro.“ Ali kako su Mojsije i drugi ljudi mogli ”vidjeti Boga Izraelova“, kad mu je Bog rekao: ”Ne može čovjek mene vidjeti i ostati živ“? Objašnjenje nalazimo u 11. retku, gdje se kaže: ”I ne pruži ruke svoje na izabrane između sinova Izraelovih, nego vidješe (vizija, NS) Boga, pa jedoše i piše.“ Prema tome, Mojsije i drugi su ugledali Božju pojavu u viziji.

Zastupaju ga anđeli
-----------------------------
Veliki Stvoritelj svemira ne mora sići sa svog uzvišenog prebivališta da određenim ljudima posreduje vijesti. Izvještava se samo o tri prilike pri kojima se mogao čuti Božji glas, i to kad se njegov Sin nalazio na Zemlji; inače je Bog uvijek upotrebljavao anđele za saopćavanje svojih vijesti. Čak je Zakon kojeg je Bog dao naciji Izrael na brdu Sinaj bio posredovan preko anđela, iako je Mojsije stekao dojam kao da razgovara sa samim Bogom. Apostol Pavao je o tome pisao: ”Šta će dakle Zakon? Radi grijeha dodade se, dokle dođe sjeme kojemu se obeća, i postavili su ga anđeli rukom posrednika“. Da je Mojsije u stvarnosti razgovarao s jednim anđelom koji je zastupao Boga osobno pokazano je u Djelima apostolskim 7:38, gdje se kaže: ”Ovo je onaj što bješe u crkvi (skupštini, NS) u pustinji s anđelom, koji mu govori na gori Sinajskoj, i s ocima našim.“ Taj je anđeo bio osobni govornik Jehove, Stvoritelja, i tako je razgovarao s Mojsijem kao da je Bog osobno govorio. Anđeo koji je Mojsiju posredovao Božju vijest kod gorućeg grma, također je služio kao govornik. On se u 2. Mojsijevoj 3:2 direktno označava Jehovinim anđelom: ”I javi mu se anđeo (Jehovin) u plamenu ognjenom iz kupine.“ U 4. retku se kaže: ”A (Jehova) kad ga vidje gdje ide da vidi, viknu ga Bog iz kupine.“ Prema 6. retku, taj anđeo, Božji govornik je rekao: ”Ja sam Bog oca tvojega, Bog Abramov, Bog Izakov i Bog Jakovljev.“ Kad je Mojsije razgovarao s ovim osobnim Božjim zastupnikom, oslovljavao ga je tako kao da govori sa samim Jehovom. U Sucima, 6. poglavlju nalazimo daljnji primjer za to kako je jedan čovjek razgovarao s Bogom preko jednog anđela zastupnika“. U 11. retku se posrednik vijesti označava ”Jehovinim anđelom“. Tamo čitamo: ”Po tom dođe anđeo (Jehovin) i sjede pod hrastom u Efri, koji bijaše Joasa Abijezerita; a sin njegov Gedeon vrsijaše pšenicu na gumnu, da bi pobjegao s njom od Madijana.“ O ovom glasniku, ”Jehovinom anđelu“, konačno se govori tako kao da se radi o Jehovi osobno. U 14. i 15. retku se kaže: ”A (Jehova) ga pogleda (Gedeona) i reče mu: idi u toj sili svojoj, i izbavit ćeš Izraela iz ruku Madijanskih. Ne poslah li te? A on mu reče: o Jehova, čim ću izbaviti Izraela?“ O utjelovljenom anđelu kojeg je Gedeon vidio i s kojim je razgovarao u biblijskom izvještaju se govori tako kao da je on sam Bog. Ali Gedeon kaže, prema 22. retku: ”Za to li vidjeh anđela (Jehovina) licem k licu?“ Anđeo je govorio upravo ono što mu je Jehova naredio. Stoga je Gedeon razgovarao s Bogom preko ovog anđela, koji je služio kao govornik. Daljnji primjer nalazimo u slučaju Manuja i njegove žene, Samsonovih roditelja. U izvještaju se anđeo koji je služio kao vjesnik također označava kao ”Jehovin anđeo“ i kao ”anđeo istinitog Boga“. Prema 22. retku Manuje je svojoj ženi rekao: ”Zacijelo ćemo umrijeti, jer vidjesmo Boga.“ Manuje je imao takav osjećaj, iako u stvarnosti nije vidio Jehovu Boga, nego samo utjelovljenog osobnog Božjeg govornika.

”Boga nitko nije vidio nikad“
---------------------------------------
Sada možemo razumjeti zašto je Abraham oslovio tako utjelovljenog anđela, koji je služio kao Božji govornik, kao da razgovara sa samim Bogom. Budući da je taj anđeo izrazio upravo ono što je Bog želio reći Abrahamu i tom ga je prilikom osobno zastupao, u biblijskom se izvještaju moglo reći da mu se ”Jehova javio“. Moramo misliti na to da anđeo kojeg Bog upotrebljava kao govornika tako točno posreduje njegove vijesti kao što mi naše riječi možemo posredovati nekoj osobi preko telefona ili radija. Razumljivo je, dakle, da su Abraham, Mojsije, Manuje i drugi mogli s utjelovljenim anđelom razgovarati tako kao da govore s Bogom. Dotični su, doduše, mogli vidjeti ove anđele, a i Jehovinu slavu koju su odražavali, ali Boga nisu mogli vidjeti. Radi toga ne postoji nikakvo proturječje u izjavi apostola Ivana: ”Boga nitko nije vidio nikad“. Ovi ljudi nisu vidjeli Boga osobno, nego anđele koji su služili kao njegovi zastupnici.

IZVOR :http://www.watchtower.org/c/index.html

Jesu Adam i Eva.
Posle ne.

1.Mo 3:8 I začuše glas Gospoda Boga, koji idjaše po vrtu kad zahladi; i sakri se Adam i žena mu ispred Gospoda Boga medju drveta u vrtu.

1.Mo 3:9 A Gospod Bog viknu Adama i reče mu: Gde si?
1.Mo 3:10 A on reče: Čuh glas Tvoj u vrtu, pa se poplaših, jer sam go, te se sakrih.

1.Mo 3:21 I načini Gospod Bog Adamu i ženi njegovoj haljine od kože, i obuče ih u njih.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Bog se kasnije javljao ljudima u ljudskom oblicju u stupu od oblaka ili vatre itd, i tako je omugucio da ga vide u tim granicama ali ne u njegovoj slavi kao na pocetku Adam i Eva.

Isus kaze: ko vide mene, vide Oca...

Joh 14:9 Isus mu reče: Toliko sam vreme s vama i nisi me poznao, Filipe? Koji vide mene, vide Oca; pa kako ti govoriš: Pokaži nam Oca?

Mojsije ga je video s ledja,i ali ne lice njegovo...

2.Mo 33:18 Opet reče Mojsije: Molim Te, pokaži mi slavu svoju.
2.Mo 33:19 A Gospod mu reče: Učiniću da prodje sve dobro moje ispred tebe, i povikaću po imenu: Gospod pred tobom. Smilovaću se kome se smilujem, i požaliću koga požalim.
2.Mo 33:20 I reče: Ali nećeš moći videti lice moje, jer ne može čovek mene videti i ostati živ.
2.Mo 33:21 I reče Gospod: Evo mesto kod mene, pa stani na stenu.
2.Mo 33:22 I kad stane prolaziti slava moja, metnuću te u raselinu kamenu, i zakloniću te rukom svojom dok ne prodjem.
2.Mo 33:23 Potom ću dignuti ruku svoju, i videćeš me s ledja, a lice se moje ne može videti.

Poslednja izmena:
Jesu Adam i Eva.
Posle ne.

1.Mo 3:8 I začuše glas Gospoda Boga, koji idjaše po vrtu kad zahladi; i sakri se Adam i žena mu ispred Gospoda Boga medju drveta u vrtu.

1.Mo 3:10 A on reče: Čuh glas Tvoj u vrtu, pa se poplaših, jer sam go, te se sakrih.

1.Mo 3:21 I načini Gospod Bog Adamu i ženi njegovoj haljine od kože, i obuče ih u njih.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Bog se kasnije javljao ljudima u ljudskom oblicju u stupu od oblaka ili vatre itd, i tako je omugucio da ga vide u tim granicama ali ne u njegovoj slavi kao na pocetku Adam i Eva.

Joh 14:9 Isus mu reče: Toliko sam vreme s vama i nisi me poznao, Filipe? Koji vide mene, vide Oca; pa kako ti govoriš: Pokaži nam Oca?

2.Mo 33:19 A Gospod mu reče: Učiniću da prodje sve dobro moje ispred tebe, i povikaću po imenu: Gospod pred tobom. Smilovaću se kome se smilujem, i požaliću koga požalim.
2.Mo 33:20 I reče: Ali nećeš moći videti lice moje, jer ne može čovek mene videti i ostati živ.
2.Mo 33:22 I kad stane prolaziti slava moja, metnuću te u raselinu kamenu, i zakloniću te rukom svojom dok ne prodjem.
2.Mo 33:23 Potom ću dignuti ruku svoju, i videćeš me s ledja, a lice se moje ne može videti.

Glasnik pozdravljam te! Pohvalno je što čitaš Bibliju i voliš Boga ali potrebno ti je ispravno razumevanje Biblije! Pozovi prvog Jehovinog svedoka koji dođe kod tebe na vrata i zatraži besplatan biblijski studij u vreme kad tebi odgovara. Za nekoliko nedelja ćeš naučiti i razumeti mnogo, bićeš i sam iznenađen koliko ćeš saznati!

;)

Kao sto sam i mislio, Zato sto bog kula tako kaze...

Pa zato se pojavio u ljudskom oblicju a ne svom slavnom Bozanskom...

Za Glasnik

Nema potrebe da pokazuješ subotarsku mržnju i netrpljivost prema NE subotarima, smiri se i diskutiraj kao normalan i kulturan svet što diskutira.

Kažeš:
Pa zato se pojavio u ljudskom oblicju a ne svom slavnom Bozanskom...

Dragi moj evo ja ti sada tražim da mi postiraš taj stih ili te Biblijske reference ili bilo kakve dokaze da ih ovde svi zajedno razmotrimo. Možeš li da obijasniš odakle si ti došao do saznanja da se jedini premdri Bog i spasitelj naš preko Hristosa pojavio u ljudskom obličju a ne u svom slavnom Božanskom?

Ja unapred tvrdim da su tebe prevarili i zaveli da ne bi upoznao istinu i spasiš. Još tvrdim da ti ego ne dozvoljava priznati krivoveru još i da nisi kadar diskutirati po ovom pitanju, naprotiv pokazaceš taj cinički subotarski opadački i rugački duh i sramotićeš se neznanjem.

Jesu Adam i Eva.
Posle ne.

Kažeš da su ga osobno vidjeli samo Adam i Eva, dok su ga drugi vidjeli u ljudskom obličju !?

Ivan 1:18 - Nijedan čovjek nikada nije vidio Boga...

Što ćemo onda sa ovim biblijskim citatom ?

U kakav položaj dovodi učenje o Trojstvu one koji vjeruju u njega ?

Dovodi ih u veliku opasnost. Postoje neoborivi dokazi da se dogma o Trojstvu ne može pronaći nigdje u Bibliji i da nije u skladu s onim što Biblija uči. Ona prikazuje pravog Boga u potpuno krivom svjetlu. S druge strane, Isus Krist je rekao: “Dolazi čas, i već je tu, kad će pravi štovatelji štovati Oca duhom i istinom, jer Otac traži takve da ga štuju. Bog je Duh i koji ga štuju moraju ga štovati duhom i istinom”. Tako je Isus jasno rekao da oni koji ne štuju Boga “istinom”, odnosno čije štovanje nije u skladu s istinom iznesenom u Božjoj Riječi, nisu “pravi štovatelji”. Židovskim vjerskim vođama u prvom stoljeću Isus je rekao: “Dokinuste riječ Božju radi svoje predaje. Licemjeri, dobro prorokova o vama Izaija: Narod me ovaj usnama časti, a srce mu je daleko od mene. Uzalud me štuju naučavajući nauke — uredbe ljudske˝. Te se riječi jednako tako odnose na današnje crkve kršćanstva koje naučavaju ljudske predaje umjesto jasnih biblijskih istina. Prema Atanazijevom vjerovanju, Trojstvo je “nedostupno samom razumu”. Oni koji naučavaju to vjerovanje često kažu da je Trojstvo “sveta tajna”. Isus sigurno nije mislio na takvog trojednog Boga kad je rekao: “Mi štujemo ono što poznamo”. Ne može se reći da svi ljudi iskreno ljube istinu. Mnogima je važnije odobravanje rođaka i poznanika od ljubavi prema istini i prema Bogu. No Isus je u iskrenoj molitvi svom nebeskom Ocu rekao nešto važno: “Ovo je život vječni: da upoznaju tebe, jedinoga istinskog Boga, i koga si poslao — Isusa Krista”. A u Psalmu 144:15 zapisane su istinite riječi: “Sretan je narod kojemu je Bog Jehova!” (NS).

Odakle potječe vjerovanje u Trojstvo ?

U djelu The New Encyclopaedia Britannica stoji: “Ni riječ ‘Trojstvo’ ni neki takav izričiti nauk ne pojavljuje se u Novom zavjetu. Osim toga ni Isus ni njegovi sljedbenici nisu namjeravali proturječiti Šemi, zapisanoj u Starom zavjetu, koja glasi: ‘Čuj, Izraele! Gospodin Bog naš Gospodin je jedan!’ (5. Mojs. 6:4). (...) Taj se nauk razvijao postepeno kroz više stoljeća i uz mnoge sukobe mišljenja. (...) Tek u četvrtom stoljeću (...) nauk o Trojstvu poprimio je formu koju je u osnovi zadržao sve do danas” (Micropaedia, 1976, svezak X, stranica 126).

Katolička enciklopedija kaže: “Formulacija ‘jedan Bog u tri Osobe’ nije se posve afirmirala i zasigurno se nije u potpunosti uklopila u kršćanski život i ispovijest vjere sve do kraja četvrtog stoljeća. No upravo je ta formulacija prva dobila naziv dogma o Trojstvu. Takav način razmišljanja i takvo gledište bili su potpuno strani apostolskim ocima” (New Catholic Encyclopedia, 1967, svezak XIV, stranica 299).

U djelu The Encyclopedia Americana možemo pročitati: “Kršćanstvo potječe od judaizma, a judaizam je isključivo unitaristička religija [zastupa vjerovanje da je Bog jedna osoba]. Put koji je vodio od Jeruzalema do Niceje nipošto nije bio bez prepreka. Vjerovanje u Trojstvo iz četvrtog stoljeća nije točno odražavalo ranokršćansko učenje o Božjoj naravi. Naprotiv, ono je odstupalo od tog učenja” (1956, svezak XXVII, stranica 294L).

Prema djelu Nouveau Dictionnaire Universel, “platonsko trojstvo, koje je u biti samo preoblikovanje starijih trojstava koja su štovali stariji narodi, po svoj je prilici racionalno filozofsko trojstvo osobina, koje je dovelo do nastanka tri hipostaze, odnosno božanske osobe, koje se štuju u kršćanskim crkvama. (...) Takvo shvaćanje tog grčkog filozofa [Platona, četvrto stoljeće pr. n. e.] može se pronaći u svim starim [poganskim] religijama” (urednik Maurice Lachâtre, Pariz, 1865-1870, svezak 2, stranica 1467).

Isusovac John McKenzie u svom biblijskom rječniku kaže: “Tri osobe, a jedna narav — u toj se definiciji koriste izrazi ‘osoba’ i ‘priroda’ kao grčki filozofski izrazi koji se zapravo ne pojavljuju u Bibliji. Definicije trojstva pojavile su se kao posljedica dugotrajnih polemika u kojima su neki teolozi pogrešno koristili te i druge izraze, kao što su ‘bit’ i ‘supstancija’, kako bi opisali Boga” (Dictionary of the Bible, New York, 1965, stranica 899).

Kažeš da su ga osobno vidjeli samo Adam i Eva, dok su ga drugi vidjeli u ljudskom obličju !?

Što ćemo onda sa ovim biblijskim citatom ?

Jovan govori o ljudima posle greha.

Adam i Eva su imali to preimucstvo da budu sa Bogom cesto.

Iz svih stihova gore, vidimo da ih je Bog licno cesto obilazio.

.
1Mo 3:8 I začuše glas Gospoda Boga, koji idjaše po vrtu kad zahladi; i sakri se Adam i žena mu ispred Gospoda Boga medju drveta u vrtu.

Da nisu zmureli dok ih je Bog oblacio...

Zasto bi se Bog sakrivao od svojih bezgresnih stvorenja?

KADA LJUDI BUDU NA NOVOJ ZEMLJI ONI CE MOCI PONOVO DA GLEDAJU BOGA SVOJIM OCIMA:

Hi 33:26 Moliće se Bogu, i pomilovaće ga, i gledaće lice njegovo radujući se, i vratiće čoveku po pravdi njegovoj.

Off 22:3 I više neće biti nikakve prokletinje; i presto Božji i Jagnjetov biće u njemu; i sluge Njegove posluživaće Ga.
Off 22:4 I gledaće lice Njegovo, i ime Njegovo biće na čelima njihovim.

JOV KAZE:

Hi 19:25 Ali znam da je živ moj Iskupitelj, i na posledak da će stati nad prahom.
Hi 19:26 I ako se ova koža moja i raščini, opet ću u telu svom videti Boga
.[/B]
Hi 19:27 Ja isti videću Ga, i oči moje gledaće Ga, a ne druge. A bubrega mojih nestaje u meni.

Jov govori o nadi u vaksrsenje i njegovim, telesnim ocima, ne drugim, koje ce videti Boga...

Kuli je potreban nevidljivi Bog da bi opravdala propalo ucenje o 1914 godini...

Medjutim on ce za ponovo bezgresne, biti vidljiv telasnim ocima...

Off 1:7 Eno, ide s oblacima, i ugledaće Ga svako oko, i koji Ga probodoše; i zaplakaće za Njim sva kolena zemaljska. Da, zaista.

I oni koji ga probodose?

Svi koji su odbacili Hrista su ga proboli.

A moguce je da ce oni koji su ga bukvalno proboli na krstu, u tom trenutku vaskrsnuti da ga vide i prime svoju platu...

Joh 19:37 I opet drugo pismo govori: Pogledaće Onog koga probodoše.

Sach 12:10 I izliću na dom Davidov i na stanovnike jerusalimske duh milosti i molitava, i pogledaće na mene kog probodoše; i plakaće za njim kao za jedincem, i tužiće za njim kao za prvencem.

Iz Zahrijinog stiha bih pre rekao da se misli na one koji su odbacili Hrista i tako ga proboli a mozda i na obadve grupe?

Poslednja izmena:
Jovan govori o ljudima posle greha.

Adam i Eva su imali to preimucstvo da budu sa Bogom cesto.

Iz svih stihova gore, vidimo da ih je Bog licno cesto obilazio.

.
1Mo 3:8 I začuše glas Gospoda Boga, koji idjaše po vrtu kad zahladi; i sakri se Adam i žena mu ispred Gospoda Boga medju drveta u vrtu.

Da nisu zmureli dok ih je Bog oblacio...

Zasto bi se Bog sakrivao od svojih bezgresnih stvorenja?

KADA LJUDI BUDU NA NOVOJ ZEMLJI ONI CE MOCI PONOVO DA GLEDAJU BOGA SVOJIM OCIMA:

Hi 33:26 Moliće se Bogu, i pomilovaće ga, i gledaće lice njegovo radujući se, i vratiće čoveku po pravdi njegovoj.

Off 22:3 I više neće biti nikakve prokletinje; i presto Božji i Jagnjetov biće u njemu; i sluge Njegove posluživaće Ga.
Off 22:4 I gledaće lice Njegovo, i ime Njegovo biće na čelima njihovim.

JOV KAZE:

Hi 19:25 Ali znam da je živ moj Iskupitelj, i na posledak da će stati nad prahom.
Hi 19:26 I ako se ova koža moja i raščini, opet ću u telu svom videti Boga
.[/B]
Hi 19:27 Ja isti videću Ga, i oči moje gledaće Ga, a ne druge. A bubrega mojih nestaje u meni.

Jov govori o nadi u vaksrsenje i njegovim, telesnim ocima, ne drugim, koje ce videti Boga...

Kuli je potreban nevidljivi Bog da bi opravdala propalo ucenje o 1914 godini...

Medjutim on ce za ponovo bezgresne, biti vidljiv telasnim ocima...

Off 1:7 Eno, ide s oblacima, i ugledaće Ga svako oko, i koji Ga probodoše; i zaplakaće za Njim sva kolena zemaljska. Da, zaista.

I oni koji ga probodose?

Svi koji su odbacili Hrista su ga proboli.

A moguce je da ce oni koji su ga bukvalno proboli na krstu, u tom trenutku vaskrsnuti da ga vide i prime svoju platu...

Joh 19:37 I opet drugo pismo govori: Pogledaće Onog koga probodoše.

Sach 12:10 I izliću na dom Davidov i na stanovnike jerusalimske duh milosti i molitava, i pogledaće na mene kog probodoše; i plakaće za njim kao za jedincem, i tužiće za njim kao za prvencem.

Iz Zahrijinog stiha bih pre rekao da se misli na one koji su odbacili Hrista i tako ga proboli a mozda i na obadve grupe?

Kažeš : ˝ Jovan govori o ljudima posle greha. ˝

Dali to Biblija potvrđuje, ili je to vaš stav po tom pitanju ?

Kako su prije učinjenja grijeha Adam i Eva mogli vidjeti Boga, kada je Jehova nevidljivi Duh ?

2. Mojsijeva 33:20 - Zatim je dodao: “Ali ne možeš vidjeti lica mojega, jer ne može čovjek mene vidjeti i ostati živ.”

Biblija nigdje ne govori da su ljudi prije počinjenja grijeha mogli vidjeti Boga, a poslije da nisu.

Zar ne bi bilo to naglašeno u Pismu da je istina ?
---------------------------------
Pišeš : ˝ 1Mo 3:8 I začuše glas Gospoda Boga, koji idjaše po vrtu kad zahladi; i sakri se Adam i žena mu ispred Gospoda Boga medju drveta u vrtu. ˝

5. Mojsijeva 23:14 - Jer Jehova, Bog tvoj, ide posred tabora tvojega da te izbavi i da ti preda neprijatelje tvoje. Zato neka tabor tvoj bude svet, da ne bi našao kod tebe ništa nedolično i da se ne bi odvratio od tebe.

A što ćemo onda sa ovim biblijskim stihom, u kojem se radnja dešava poslije učinjenog grijeha ?

Zar i ovdje ne stoji kako Jehova hoda posred tabora, te na taj način bi po tebi trebao doslovno i vidljivo biti prisutan među ljudima ?

Biblija otkriva da se Bog ljudima često obraćao preko anđela. Bog je uglavnom govorio preko svog jedinorođenog Sina, nazvanog ”Riječ“. Bog je najvjerojatnije i s Adamom i Evom govorio preko ”Riječi“.
----------------------------------------
Kažeš : ˝ Da nisu zmureli dok ih je Bog oblacio...˝

Na više mijesta ti je biblijski dokazano da Bog komunicira i čini radnje preko posrednika, anđela ili predljudskog Isusa.

Kao kada neka bogata dobronamjerna osoba pošalje preko posrednika određenim siromašnim ljudima robu, zna se čuti izraz kako ih je ona obukla.

Primjerice, Marko pošalje Ivanu odjeću, i osoba sa strane može komentirati; ˝ Marko ga je obukao ˝.

Ima i sličnih primjera, gdje se gramatički rečenice na takav način konstruiraju.

Prema tome, nije Adama i Evu osobno Bog oblačio, nego je to činio ili anđeo ili oni sami.
----------------------------------
Kažeš : ˝ KADA LJUDI BUDU NA NOVOJ ZEMLJI ONI CE MOCI PONOVO DA GLEDAJU BOGA SVOJIM OCIMA: ˝

Neću komentirati posebno svaki biblijski stih koji si postavio, no mogu ti reći da je to razmišljanje apsolutno pogrešno.

Normalno je to za zaključiti da je Zemlja materijalna i ljudi zajedno sa njom, dok je Bog duhovno biće sa nebeskim prebivalištem.

Ustvari Jehova će uvijek reagirati preko posrednika, bilo anđela, bilo Krista - a oni će zastupati poruke u Božje ime, i na taj način će u biti Bog biti sa ljudima.
-----------------------------------------
Kažeš : ˝ Jov govori o nadi u vaksrsenje i njegovim, telesnim ocima, ne drugim, koje ce videti Boga...˝

To je bilo njegovo razmišljanje, koje je bilo pogrešno, kao i neka druga u vezi Boga, primjerice da ga Jehova iskušava i sl.

Prema tome, te riječi su samo viđenja određenih biblijskih ljudi, a ne univerzalna istina, koja je suprotna od njihovog vjerovanja - a to je da je Bog nevidljivi i neopipljivi Duh.
-------------------------------------
Kažeš : ˝ Kuli je potreban nevidljivi Bog da bi opravdala propalo ucenje o 1914 godini...˝

Ne znam zašto imaš potrebu bar i malo da se osvrneš na nas u svojim postovima, umijesto da se baviš temom o kojoj se raspravlja ?

Koliko god da se trudio da izbjegneš cinični postupak, on ti se uvijek potkrade, stvarno zanimljivo za zapaziti.

Zar bi ja sad trebao u raspravi o ovoj temi, možda da se napadajući osvrnem na vas Adventiste ili Elen W ???

Kako ne govori kada se susrecu sa njime, govore sa njime, Bog prvi ocigledno kolje jagnje i oblaci ih u kozu, sakrivaju se od njega itd.

I onda mnostvo stihova koji kazu da ce na novoj zemlji ljudi videti Boga?

TO SVE JEDNOSTAVNO POMETETE POD TEPIH I ZAZMURITE NA OBA OKA???

PA KO VAS UCIO TAKVOJ POGRESNOJ METODI???

Mt 5:8 Blago onima koji su čistog srca, jer će Boga videti;

Kako su Adam i Eva mogli da ga vide?

Pa zato sto su ga vec videli dok nisu sagresili i jos su bili u Edenu; NISU BILI JOS KAZNJENI I PROKLETI.

Posle izbacivanja iz Edena nisu mogli vise.
---------------------------------------------------------------------------
GDE TO M. Logicaru PISE U BIBLIJI DA JE BOG JAVE NEVIDLJIVI DUH?

Ajde to da vidimo pokazi nam, jer ti navodno nista ne prihvatas sto tamo ne pise???:eek:.

Duh moze da bude vildjiv:

Lk 24:37 A oni se uplašiše, i poplašeni budući, mišljahu da vide duha.

Off 16:13 I videh iz usta aždahinih, i iz usta zverinih, i iz usta lažnog proroka, gde izidjoše tri nečista duha, kao žabe.

Bog se pokazuje Mojsiju i kaze videces samo jedan deo mene.

STO JASNO KAZE DA JE VIDLJIV A TI KAZES BOG JE NE VIDLJIV?

Problem je sto u mislima imas samo pogresna kulina ucenja, kuline naocare, i ne moezs da vidis Biblijsku istinu...

I kuline izmislenje reci koje ucitava u svojim casopisima i Novom svet prevodu i tako vam ometa razmisljanje u skladu sa istinom...

Poslednja izmena:
BOG VIDLJIV ILI NE VIDLJIV?

ZASTO BOG MUDRI LOGICARU SAKRIVA OCI MOJSIJU KADA PROLAZI PORED NJEGA AKO JE NE VIDLJIV?

STA CE NAM TVOJA MUDROST NA TO RECI???

Vidimo da Adamu i Evi nije sakrivao oci kada je dosao kod njih...

Kakoc e to Jov videti Boga svojim ocima?

Hi 19:26 I ako se ova koža moja i raščini, opet ću u telu svom videti Boga.

KULA RESI TO JEDNOSTAVNO.

Ubaci rec nevidljivi duh i kaze da ce ga Jov gledati duhovnim ocima?

A TO STO JOV KAZE TACNO, OVE MOJE TELESNE OCE NE DRUGI CE GA GLEDATI, NA TO SE OPET ZATVORE OBA OKA KOD CITANJA?
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Poslednja izmena:
POSLE GREHA BOG SE ZADNJI PUT SRECE SA ADMOM I EVOM I IZRICE IM PROKLETSTVO I IZGONI IH IZ EDEMA:

1.Mo 3:11 A Bog reče: Ko ti kaza da si go? Da nisi jeo s onog drveta što sam ti zabranio da ne jedeš s njega?
1.Mo 3:12 A Adam reče: Žena koju si udružio sa mnom, ona mi dade s drveta, te jedoh.
1.Mo 3:13 A Gospod Bog reče ženi: Zašto si to učinila? A žena odgovori: Zmija me prevari, te jedoh.
1.Mo 3:14 Tada reče Gospod Bog zmiji: Kad si to učinila, da si prokleta mimo svako živinče i mimo sve zveri poljske; na trbuhu da se vučeš i prah da jedeš do svog veka.
1.Mo 3:15 I još mećem neprijateljstvo izmedju tebe i žene i izmedju semena tvog i semena njenog; ono će ti na glavu stajati a ti ćeš ga u petu ujedati.
1.Mo 3:16 A ženi reče: Tebi ću mnoge muke zadati kad zatrudniš, s mukama ćeš decu radjati, i volja će tvoja stajati pod vlašću muža tvog, i on će ti biti gospodar.
1.Mo 3:17 Pa onda reče Adamu: Što si poslušao ženu i okusio s drveta s kog sam ti zabranio rekavši da ne jedeš s njega, zemlja da je prokleta s tebe, s mukom ćeš se od nje hraniti do svog veka;
1.Mo 3:18 Trnje i korov će ti radjati, a ti ćeš jesti zelje poljsko;
1.Mo 3:19 Sa znojem lica svog ješćeš hleb, dokle se ne vratiš u zemlju od koje si uzet; jer si prah, i u prah ćeš se vratiti.
1.Mo 3:20 I Adam nadede ženi svojoj ime Jeva, zato što je ona mati svima živima.
1.Mo 3:22 I reče Gospod Bog: Eto, čovek posta kao jedan od nas znajući šta je dobro šta li zlo; ali sada da ne pruži ruku svoju i uzbere i s drveta od života, i okusi, te do veka živi.
1.Mo 3:23 I Gospod Bog izagna ga iz vrta edemskog da radi zemlju, od koje bi uzet;
1.Mo 3:24 I izagnav čoveka postavi pred vrtom edemskim heruvima s plamenim mačem, koji se vijaše i tamo i amo, da čuva put ka drvetu od života.

POSLE TOGA KAO PROKLETI NISU MOGLI DA GLEDAJU VISE LICE BOGA NITI JE TO IKO VISE MOGAO.

To vidimo dalje iz mnostvo primera kroz Bibliju...

U svakom slucaju iz teksta vidimo da je Bog licno obilazio Adama i Evu i da nije dosao samo zbog njihovog greha i da pre svog greha nisu bili gresni i da su ga gledali kaos to ce ga u buducnosti ljudi gledati

Apg 7:55 A Stefan budući pun Duha Svetog pogleda na nebo i vide slavu Božju i Isusa gde stoji s desne strane Bogu;

Poslednja izmena:
Kako ne govori kada se susrecu sa njime, govore sa njime, Bog prvi ocigledno kolje jagnje i oblaci ih u kozu, sakrivaju se od njega itd.

I onda mnostvo stihova koji kazu da ce na novoj zemlji ljudi videti Boga?

TO SVE JEDNOSTAVNO POMETETE POD TEPIH I ZAZMURITE NA OBA OKA???

PA KO VAS UCIO TAKVOJ POGRESNOJ METODI???

Kako su Adam i Eva mogli da ga vide?

Pa zato sto su ga vec videli dok nisu sagresili i jos su bili u Edenu; NISU BILI JOS KAZNJENI I PROKLETI.

Posle izbacivanja iz Edena nisu mogli vise.
---------------------------------------------------------------------------

Ajde to da vidimo pokazi nam, jer ti navodno nista ne prihvatas sto tamo ne pise???:eek:.

Duh moze da bude vildjiv:

Off 16:13 I videh iz usta aždahinih, i iz usta zverinih, i iz usta lažnog proroka, gde izidjoše tri nečista duha, kao žabe.

Bog se pokazuje Mojsiju i kaze videces samo jedan deo mene.

STO JASNO KAZE DA JE VIDLJIV A TI KAZES BOG JE NE VIDLJIV?

Problem je sto u mislima imas samo pogresna kulina ucenja, kuline naocare, i ne moezs da vidis Biblijsku istinu...

I kuline izmislenje reci koje ucitava u svojim casopisima i Novom svet prevodu i tako vam ometa razmisljanje u skladu sa istinom...

1. Timoteju 6:16...- kojega nitko od ljudi nije vidio niti ga može vidjeti.

Biblija je sasvim jasna po pitanju Stvoritelja Boga i značenja izraza duh, duhovno tijelo, duhovni svijet i duhovna bića.

Pismo nedvosmisleno kaže da nitko NIKADA nije vidio Boga, prema tome to se odnosi i na Adama i Evu.

Da nije tako, tada bi biblijski citati koje sam naveo bili netočni.

A meni je stvarno žao što vjeruješ u to da materijalni čovijek može vidjeti duhovno biće.

To što postavljaš biblijske stihove sa namjerom dokazivanja mašte u koju vjeruješ, prvo trebaš imati spoznaju o čemu govore i na što se odnose.

Jedno su takozvane aveti ili priviđenja, za koje se koristi i izraz duhovi, a sasvim drugo je stvarna mogućnost viđenja bića koje je duhovno.

Isto tako, duhovna bića imaju mogućnost materijaliziranja i stvaranja silueta, ali samo u iznimnim situacijama, no to nije njihova stvarna priroda u kojoj žive.

Duhovno tijelo je nevidljivo, i kao takvo materijalni čovijek nema mogučnost da vidi to biće, osim - kao što sam naveo - ako ono stvori siluetu ( avet ).

Međutim, ponavljam još jednom, silueta nije stvarna priroda bića.

I zato je duhovno biće moglo biti viđeno jedino na taj način, ali to se ne odnosi na Jehovu, jer Biblija decidirano kaže da ga niti jedan čevijek nikada nije vidio, niti na ovaj niti na onaj način.

Jedino posredstvom porednika i nikako drugačije.

Apg 7:55 A Stefan budući pun Duha Svetog pogleda na nebo i vide slavu Božju i Isusa gde stoji s desne strane Bogu;

Nemoj miješati kruške i jabuke, jer jedno je stvarno a sasvim drugo je kroz viziju, kao što stoji u ovom drugom citatu.

A što se tiče prvog navedenog redka, radi se o pomazanicima, koji poslije uskrsnuća dobivaju duhovno tijelo, i kao takvi imaju mogučnosti koje materijalni čovijek nema.

Pomazanici, koji će kraljevati sa Kristom, su ˝ novo rođeno stvorenje ˝ o kojem Biblija govori.

Poslednja izmena:
Nemoj miješati kruške i jabuke, jer jedno je stvarno a sasvim drugo je kroz viziju, kao što stoji u ovom drugom citatu.

A što se tiče prvog navedenog redka, radi se o pomazanicima, koji poslije uskrsnuća dobivaju duhovno tijelo, i kao takvi imaju mogučnosti koje materijalni čovijek nema.

Pomazanici, koji će kraljevati sa Kristom, su ˝ novo rođeno stvorenje ˝ o kojem Biblija govori.

PA BILO KAKO BILO; IPAK CE VIDETI BOGA IU BOG JE VIDLJIV A NE NE VIDLJIV.

A sada mi poKazi da ce samo ti pomazenici videti Boga?

NI NA OVO MI NISI ODGVORIO?

m: lOGICAR. 1. Timoteju 6:16...- kojega nitko od ljudi nije vidio niti ga može vidjeti.

Ivan 1:18 - Nijedan čovjek nikada nije vidio Boga...

Biblija je sasvim jasna po pitanju Stvoritelja Boga i značenja izraza duh, duhovno tijelo, duhovni svijet i duhovna bića.

Pismo nedvosmisleno kaže da nitko NIKADA nije vidio Boga, prema tome to se odnosi i na Adama i Evu.

Da nije tako, tada bi biblijski citati koje sam naveo bili netočni.

M. Logicar.To što postavljaš biblijske stihove sa namjerom dokazivanja mašte u koju vjeruješ, prvo trebaš imati spoznaju o čemu govore i na što se odnose.

Jedno su takozvane aveti ili priviđenja, za koje se koristi i izraz duhovi, a sasvim drugo je stvarna mogućnost viđenja bića koje je duhovno.

TO KADA JE MOJSIJE VIDEO BOGA JE ZA TEBE AVET???

PA NIJE TAKO:
VIDIMO A SEU GA ADAM I EVA VIDELI I DA SE TO ODNOSI NA SVE LJUDE POSLE:

AKO NIJE TAKO ONDA OVE STIHOVE MORA DA IZBRISEMO KAO STO VI RADITE?

Poslednja izmena:
A meni je stvarno žao što vjeruješ u to da materijalni čovijek može vidjeti duhovno biće.

A gde pise da ne moze?

Meni je stvarno zao da ti ne verujes Svetom pismu da je mojsije video duhovno bice, vec verujes kuli da nije???

ZASTO BOG MUDRI LOGICARU SAKRIVA OCI MOJSIJU KADA PROLAZI PORED NJEGA AKO JE NE VIDLJIV?

STA CE NAM TVOJA MUDROST NA TO RECI???

MENI JE ZASITA ZAO DA SVEODCI MISLE DA JE BOG OVDE SLAGAO MOJSIJA???

MENI JE ZSISTA ZAO DA SVEDOCI NE VERUJU KAO APSOTOLI DA SE DUHOVNO BICE MOZE VIDETI:

Ovde u zadnjim stihovima nije rec o materijalizovanim bicima vec o duhovima...

Poslednja izmena:
Mudri logicar: I zato je duhovno biće moglo biti viđeno jedino na taj način, ali to se ne odnosi na Jehovu, jer Biblija decidirano kaže da ga niti jedan čevijek nikada nije vidio, niti na ovaj niti na onaj način.

Jedino posredstvom porednika i nikako drugačije.

A koga je onda ovde oblacio Adama i Evu, posrednik zvani Jave?

Ocigledno je da svedoci nemaju nikako vere u Bozju rec nego u kulu.

Poslednja izmena:

Jel ovde Stefan vidi avete?

gifl-zeus-2.jpg

PA BILO KAKO BILO; IPAK CE VIDETI BOGA IU BOG JE VIDLJIV A NE NE VIDLJIV.

A sada mi poKazi da ce samo ti pomazenici videti Boga?

NI NA OVO MI NISI ODGVORIO?

Za potpuno proučavanje se ne uzima samo jedan citat, nego njih više.

Ivan 4:24 - Bog je Duh...

1. Timoteju 1:17 - A...nevidljivome, jedinome Bogu...

Poveži, nije teško.

TO KADA JE MOJSIJE VIDEO BOGA JE ZA TEBE AVET???

PA NIJE TAKO:
VIDIMO A SEU GA ADAM I EVA VIDELI I DA SE TO ODNOSI NA SVE LJUDE POSLE:

AKO NIJE TAKO ONDA OVE STIHOVE MORA DA IZBRISEMO KAO STO VI RADITE?

Nisam govorio o tome da je Mojsije vidio avet, nego da se ponekad duhovna bića mogu pojavljivati kao siluete.

A što se tiče Mojsija, Biblija jasno govori da je on komunicirao sa Jehovinim anđelom a ne direktno sa Jehovom.

2. Mojsijeva 3:2 - Tada mu se ukazao anđeo Jehovin u rasplamtjeloj vatri iz grma. On se zagledao, a to grm sav u plamenu, a ipak ne izgara.

2. Mojsijeva 3:4 - Kad je Jehova Bog vidio kako prilazi da bolje pogleda, pozvao ga je iz grma: “Mojsije! Mojsije!” A on je odvratio: “Evo me!”

Poveži, nije teško.

A što se tiče ovih stihova u vezi Adama, sam si priznao da ljudi poslije učinjenog grijeha od strane naših praroditelja ne mogu vidjeti Boga i ostati živi.

Ti si postavio upravo citate koji govore o trenutku poslije učinjenog grijeha, kako ssad to objašnjavaš !?

2. Mojsijeva 33:20 - Zatim je dodao: “Ali ne možeš vidjeti lica mojega, jer ne može čovjek mene vidjeti i ostati živ.”

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back