DUHOVNI RAT

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Za MIcu
Evo šta piše u Dela 7,37,38 a sada nam to prevodi i podvuci gde to piše da je reč o Isusu Hristu koji je pre utelovljenja bio BOG.

U početku beše Reč, i Reč beše u Boga, i Bog beše Reč. 2 Ona beše u početku u Boga. 3 Sve je kroz Nju postalo, i bez Nje ništa nije postalo što je postalo. 4

I reč postade telo i useli se u nas puno blagodati i istine; i videsmo slavu Njegovu, slavu, kao Jedinorodnoga od Oca.

U početku beše Reč, i Reč beše u Boga, i Bog beše Reč. 2 Ona beše u početku u Boga. 3 Sve je kroz Nju postalo, i bez Nje ništa nije postalo što je postalo. 4

I reč postade telo i useli se u nas puno blagodati i istine; i videsmo slavu Njegovu, slavu, kao Jedinorodnoga od Oca.

Izabrani, nije nikakav problem neznanje, problem je ponos, gordost koje su negativne osobine u Jehovinim očima! Što se negativnog ponosa tiče, Biblija leči sve, na svu sreću i ponos, samo treba biti 1. duhovno gladan 2. ponizan i 3. iskren i zatražiti pomoć od takvih osoba jer sam čovek nije u stanju da razume Božju Reč, potrebno je da mu neko pomogne putem biblijskog studija. Lepo je i pohvalno što voliš Boga i čitaš Bibliju ali ti je potrebno pravo i tačno spoznanje istine. U tome mogu da ti pomognu Jehovini svedoci koji redovno dolaze svakome na vrata i, naravno i na tvoja, nudeći besplatan biblijski studiji isključivo u vreme koje tebi odgovara . Jehovini svedoci jedini imaju istinu o kojoj govori Biblija, eksperti su u poznavanju Biblije i rado će podeliti biblijsku istinu i tačno spoznanje sa svakom osobom i, naravno i sa tobom samo je potrebno biti ponizan i zatražiti taj biblijski studij. Probaj, besplatno je i videćeš koliko toga ćeš naučiti za svega nekoliko nedelja!

:kpozdrav:

BOG SIN

Bog vecni Sin ovaplocen je u Isusu Hristu. Kroz Njega je sve stvoreno, Božji karakter je otkriven,
izvršeno spasenje ljudskog roda i sud svetu. Za svu vecnost živi Bog postao je i covek Isus Hristos.
Zacet je Svetim Duhom i rodila Ga je devojka Marija. Živeo je i iskusio iskušenja kao ljudsko bice,
ali je savršenim primerom pokazao Božju pravednost i ljubav. Svojim cudima On je otkrio božansku
pravednost i ljubav. Svojim cudima On je otkrio božansku silu i umro na krstu za naše grehe i umesto nas,
vaskrsnuo je iz mrtvih i vazneo se na Nebo da u nebeskoj svetinji vrši službu za nas. Doci ce opet u slavi da
konacno oslobodi svoj narod i da obnovi sve. (Jovan 1,1-3.14; Kološanima 1,15-19; Jovan 10,30; 14,9;
Rimljanima 6,23; 2. Korincanima 5,17-19; Jovan 5,22; Luka 1,35; Filibljanima 2,5-11; Jevrejima 2,9-18;
1. Korincanima 15,3.4; Jevrejima 8,1.2; Jovan 14,1-3
)

Za Micu

Koji subotarski Bog se to ovaplotio? nemoj da zaboraviš da ja imam samo jednog istinitog Boga a ne tri.
Jedan je Svemogući Bog a ne trojca i samo jedan Bog je Svevišnji Bog zato tebe pitam da mi kažeš koji to tvoj Bog se ovaplotio?

Mene bi bila sramota ovde napisati nebulozu da se moj Bog rodio, mučio i patio a potom umro a tebe?

Pitanja

Koliko živih Bogova jedan subotar ima?
Možeš da obijasniš šta znači "Živi Bog"?
Koji stih, koja knjiga i koja to biblija naučava da je Večni Živi Bog postao Čovek Isus Hristos?
Ako pitam subotara šta znači Isus a šta znači Hristos kako bi meni on odgovorio?
Šta je devojka Marija rodila?
Koji Bog se rodio i koji Bog je umro na krstu za subotarske grehe?

Reference ako imaš poželjno kao dokaz da subotari čitaju Bibliju.

A sada pokaži šta jedan subotar ume i zna da svaki forumaš izvuče svoj zaključak i vidi koji duh to vas vodi.

Za Neo The Chosen One

E a sada mi kaži koliko Bogova imaš i kako ti se ti Bogovi nazivaju? (Koji Bog je kojemu Bogu glava i zašto)

Po Jovanu koji Svevišnji jedini Bog (jer nemaš ih valjda TRI) jeste Reč i u kojem Bogu je taj Bog "REČ" bio pa beše u početku?

Pitanja
Koji Bog od Svete Trojke jeste Svevišnji Bog a koji je Svemogući Bog?
Koji Bog jeste Spasitelj vaš i kako ide taj njegov plan spasenja?
Obijasni koji Bog jeste Stvoritelj vaš i kako on "Stvara" ili kako je "ON" Jedini Bog jer nemate ih valjda TRI tvorio sve to što je tvoreno?

Izabrani, nije nikakav problem neznanje, problem je ponos, gordost koje su negativne osobine u Jehovinim očima! Što se negativnog ponosa tiče, Biblija leči sve, na svu sreću i ponos, samo treba biti 1. duhovno gladan 2. ponizan i 3. iskren i zatražiti pomoć od takvih osoba jer sam čovek nije u stanju da razume Božju Reč, potrebno je da mu neko pomogne putem biblijskog studija. Lepo je i pohvalno što voliš Boga i čitaš Bibliju ali ti je potrebno pravo i tačno spoznanje istine. U tome mogu da ti pomognu Jehovini svedoci koji redovno dolaze svakome na vrata i, naravno i na tvoja, nudeći besplatan biblijski studiji isključivo u vreme koje tebi odgovara . Jehovini svedoci jedini imaju istinu o kojoj govori Biblija, eksperti su u poznavanju Biblije i rado će podeliti biblijsku istinu i tačno spoznanje sa svakom osobom i, naravno i sa tobom samo je potrebno biti ponizan i zatražiti taj biblijski studij. Probaj, besplatno je i videćeš koliko toga ćeš naučiti za svega nekoliko nedelja!

zasto bi bio ponizan pred sektsakim udruzenjima i falsifikatorima biblije...ne drogiram se ja brate....:mrgreen:

Za Neo The Chosen One

E a sada mi kaži koliko Bogova imaš i kako ti se ti Bogovi nazivaju? (Koji Bog je kojemu Bogu glava i zašto)

Po Jovanu koji Svevišnji jedini Bog (jer nemaš ih valjda TRI) jeste Reč i u kojem Bogu je taj Bog "REČ" bio pa beše u početku?

Pitanja
Obijasni koji Bog jeste Stvoritelj vaš i kako on "Stvara" ili kako je "ON" Jedini Bog jer nemate ih valjda TRI tvorio sve to što je tvoreno?

Smesko moj u cije ime je rekao Isus da se krstimo?

Smesko moj u cije ime je rekao Isus da se krstimo?

Ulljudi se i dgovori na pitanja, izjasni šta ovde promotiraš i šta prodaješ zar nisi primetio da ti osporavam crkvenu dogmatiku. A kada odgovoriš onda ćemo zajedno te tvoje komentare prostudirati.

I u koliko Bogova si se ti krstio po Isusovoj uputi, dva ili pola tri?

Pitao sam te da mi kažeš po dogmi svetosavlja koliko Bogova imate uzimajući u obzir Jovana 1,1 ? Šta je ne znaš ili nećeš da da znaš?

Sada mi kaži šta je taj tvoj Isus koga ovde promotiraš kao Sveto Trojstvo rekao u koliko Bogova trebate da se krstite?

Ima koji svetosavac da uljudno odgovori šta ovaj Neo The Chosen One ovde zagovara da li je tačno da se svi trebamo krštavati u TRI BOGA, obožavati TRIJADU Bogova ili služiti TROJCU Bogova?

A kada ćete mi vi mnogobožci odgovoriti na ova pitanja? Ili vi o ovim pitanjima ama baš ništa ne znati i zato na pitanja sa pitanjima odgovarate. Vidite li vi kako to JEHOVINI SVEDOCI uljudno, trezveno i sa respektom komentarišu sve što ih pitate? Šta vi niste kadri isto to uraditi? Ako nisti recite da niste i nikom ništa.

Original postavio Smeško_s
Za Neo The Chosen One

Pitanja

Za Neo The Chosen One

Obijasni mi šta svetosavlju i tebi znači taj čin krštavanja?

Nagradno pitanje za Trinitance (mnogobožce)

Da li je Isusova vera "Krštavati se u TRI BOGA" kako vi ovde učite, zastupate i mene nagovarate?

Poslednja izmena:
Ulljudi se i dgovori na pitanja, izjasni šta ovde promotiraš i šta prodaješ zar nisi primetio da ti osporavam crkvenu dogmatiku. A kada odgovoriš onda ćemo zajedno te tvoje komentare prostudirati.

I u koliko Bogova si se ti krstio po Isusovoj uputi, dva ili pola tri?

Pitao sam te da mi kažeš po dogmi svetosavlja koliko Bogova imate uzimajući u obzir Jovana 1,1 ? Šta je ne znaš ili nećeš da da znaš?

Sada mi kaži šta je taj tvoj Isus koga ovde promotiraš kao Sveto Trojstvo rekao u koliko Bogova trebate da se krstite?

Ima koji svetosavac da uljudno odgovori šta ovaj Neo The Chosen One ovde zagovara da li je tačno da se svi trebamo krštavati u TRI BOGA, obožavati TRIJADU Bogova ili služiti TROJCU Bogova?

A kada ćete mi vi mnogobožci odgovoriti na ova pitanja? Ili vi o ovim pitanjima ama baš ništa ne znati i zato na pitanja sa pitanjima odgovarate. Vidite li vi kako to JEHOVINI SVEDOCI uljudno, trezveno i sa respektom komentarišu sve što ih pitate? Šta vi niste kadri isto to uraditi? Ako nisti recite da niste i nikom ništa.

Sam Isus to kaze al posto ti nisi Isusov sledbenik ne cudi me da se ovako otimas o osnovne bublijske istine...

zasto bi bio ponizan pred sektsakim udruzenjima i falsifikatorima biblije...ne drogiram se ja brate....:mrgreen:

Matej 13:14 - I na njima se ispunjava Izaijino proročanstvo, koje kaže: ‘Ušima ćete slušati, ali nećete razumjeti, i očima ćete gledati, ali nećete vidjeti.

Kažeš zašto bi trebao biti ponizan ? E pa upravo zbog toga o čemu govori poanta ovog biblijskog stiha kojeg sam postavio.

Jedan ortopedski kirurg iz Španjolske kao mladić je otišao u sjemenište kako bi postao svećenik. Tokom tri godine školovanja bio je sve zbunjeniji, te je na koncu sjemenište napustio kao ateist. Premda je o Jehovinim svjedocima imao negativno mišljenje, zanimalo ga je kako tako ”jednostavni“ ljudi mogu tako dobro razumjeti Bibliju, a on, koji se godinama školovao u sjemeništu, zna tako malo. Njegovo zanimanje za Jehovine svjedoke poraslo je kad je bolničko osoblje jednom prilikom pokazalo predrasude prema njemu. To ga je podsjetilo da se ljudi na taj način ponekad ophode s Jehovinim svjedocima. Nakon toga prihvatio je besplatan biblijski studij. Za kratko vrijeme ono što je učio toliko ga se dojmilo da je znao proučavati i tri puta tjedno! Također je počeo dolaziti na sve sastanke te se uključio u Teokratsku školu propovijedanja. Nedavno se krstio.

Matej 13:14 - I na njima se ispunjava Izaijino proročanstvo, koje kaže: ‘Ušima ćete slušati, ali nećete razumjeti, i očima ćete gledati, ali nećete vidjeti.

Kažeš zašto bi trebao biti ponizan ? E pa upravo zbog toga o čemu govori poanta ovog biblijskog stiha kojeg sam postavio.

Jedan ortopedski kirurg iz Španjolske kao mladić je otišao u sjemenište kako bi postao svećenik. Tokom tri godine školovanja bio je sve zbunjeniji, te je na koncu sjemenište napustio kao ateist. Premda je o Jehovinim svjedocima imao negativno mišljenje, zanimalo ga je kako tako ”jednostavni“ ljudi mogu tako dobro razumjeti Bibliju, a on, koji se godinama školovao u sjemeništu, zna tako malo. Njegovo zanimanje za Jehovine svjedoke poraslo je kad je bolničko osoblje jednom prilikom pokazalo predrasude prema njemu. To ga je podsjetilo da se ljudi na taj način ponekad ophode s Jehovinim svjedocima. Nakon toga prihvatio je besplatan biblijski studij. Za kratko vrijeme ono što je učio toliko ga se dojmilo da je znao proučavati i tri puta tjedno! Također je počeo dolaziti na sve sastanke te se uključio u Teokratsku školu propovijedanja. Nedavno se krstio.

:hahaha: pa ovo je biser nad biserima pa to se govori o Isusu.. to i on sam kaze u jevadjelju...smesni ste keve mi nevenke...:hahaha:

McClintockovo i Strongovo djelo Cyclopedia of Biblical, Theological, and Ecclesiastical Literature zagovara vjerovanje u Trojstvo, no u vezi s Matejem 28:18-20 ipak priznaje: “Ovi reci sami po sebi ne potvrđuju izričito da su sva tri spomenuta subjekta osobe, a niti da su jednaki ili da su božanske prirode” (ponovljeno izdanje 1981, svezak X, stranica 552). O drugim recima u kojima se ta tri subjekta također spominju zajedno, Cyclopedia priznaje da ti reci sami po sebi “nisu dovoljni” da bi se dokazalo Trojstvo.

Krštenje ”u/na ime“
---------------------------
Proučavanje tisuća drevnih svjetovnih papirusnih dokumenata koji su početkom ovog stoljeća pronađeni u egipatskoj pustinji često unosi zanimljivo svjetlo u Kršćanska grčka pisma. Razmatrajući način na koji su se određene riječi koristile dolazimo do točnijeg razumijevanja istih riječi u njihovom biblijskom okviru. Jedan je primjer Isusovo korištenje izraza ”u ime“ kad je svojim učenicima prije svog uzlaska na nebo zapovjedio: ”Idite dakle i naučite sve narode krsteći ih u ime oca i sina i svetoga Duha.“

Što je Isus time mislio ?

Izučavatelji su ustanovili da se u svjetovnim zapisima izraz ”u ime“, ili ”na ime“ (Kingdom Interlinear), koristi u vezi uplaćivanja ”na nečiji račun“. Profesor teologije dr. G. Adolf Deissmann smatrao je, s obzirom na svjedočanstvo papirusa, da se ”izrazi krstiti na ime Gospodina, ili vjerovati na ime Sina Božjeg temelje na zamisli da krštenje ili vjera znače pripadanje Bogu ili Sinu Božjem“. (Naglašeno od Deissmanna.) Zanimljivo je da su sličan izraz koristili i Židovi Isusovog vremena, kao što je objašnjeno u Theological Dictionary of the New Testament: ”Obrezanje prozelita izvršavalo se (...) ’u ime prozelita‘, da se primi u židovsku vjeru. Takvo obrezanje usljeđuje (...) ’u ime saveza‘, da se primi u savez.“ Prilikom toga se uspostavlja odnos i ne-Židov postaje prozelit pod vlašću saveza. Tako za kršćanina krštenje koje usljeđuje nakon predanja uspostavlja prisan odnos s Jehovom Bogom, njegovim Sinom Isusom Kristom i svetim duhom. Obraćenik priznaje njihov pojedinačni utjecaj na svoj novi način života.

Razmotri kako se to odnosi na svakog od troje navedenih:

Priznajući Božji autoritet, približavamo mu se i dolazimo u odnos s njim. Postajemo Božje vlasništvo kao njegovi robovi, kupljeni cijenom otkupne žrtve Isusa Krista. Apostol Pavao je također rekao kršćanima prvog stoljeća da pripadaju Isusu Kristu, a ne nekom čovjeku koji im je možda donio istinu. Krštenje u ime Sina znači priznavanje te činjenice, prihvaćanje Isusa kao ’puta i istine i života‘. Sveti duh također je prijeko potreban za naš ispravan odnos s Jehovom i Isusom Kristom. Krštenje u ime svetog duha pokazuje da priznajemo ulogu duha u Božjim postupcima s nama. Želimo slijediti njegovo vodstvo, ne omalovažavajući ga ili postupajući nasuprot njemu, sprečavajući njegovo djelovanje preko nas. Bezlična priroda duha ne stvara teškoće s obzirom na upotrebu ili značenje, kao što nije ni upotreba izraza ”u ime saveza” stvarala teškoće u židovstvu. Zato u vrijeme predanja i krštenja trebamo u molitvi razmišljati o tome što naš novi odnos povlači za sobom. Kao što pokazuje primjer i otkupna priprema Isusa Krista, taj odnos zahtijeva podložnost Božjoj volji, koja se treba izvršiti pomoću svetog duha, koji sve Božje sluge vodi u ljubavi i jedinstvu diljem svijeta.

ti imas usi ali ne zelis da cujes jer te strazarska kula uci drugacije od onoga sto je Isus propovedao....

Ok, da se po ne znam koji put ne baviš pojedincima, i ne upadneš u zamku definicije cinizma, zamolio bih te da odgovoriš na pitanje koje sam ti postavio.

Da li se izrazom U IME nečega - bilo čega - uvijek potvrđuje da se radi o osobi ?

Poslednja izmena:

Izabrani ne čitaš pažljivo: Jehovini svedoci jedini imaju istinu o kojoj govori Biblija, eksperti su u poznavanju Biblije! Nadam se da je sad mnogo jasnije!

P.S. Moraću i ovaj deo da ponovim: Da bi razumeo Bibliju potrebno je da budeš: 1. duhovno gladan; 2. ponizan; i 3. iskren!

Poslednja izmena:
McClintockovo i Strongovo djelo Cyclopedia of Biblical, Theological, and Ecclesiastical Literature zagovara vjerovanje u Trojstvo, no u vezi s Matejem 28:18-20 ipak priznaje: “Ovi reci sami po sebi ne potvrđuju izričito da su sva tri spomenuta subjekta osobe, a niti da su jednaki ili da su božanske prirode” (ponovljeno izdanje 1981, svezak X, stranica 552). O drugim recima u kojima se ta tri subjekta također spominju zajedno, Cyclopedia priznaje da ti reci sami po sebi “nisu dovoljni” da bi se dokazalo Trojstvo.

Krštenje ”u/na ime“
---------------------------
Proučavanje tisuća drevnih svjetovnih papirusnih dokumenata koji su početkom ovog stoljeća pronađeni u egipatskoj pustinji često unosi zanimljivo svjetlo u Kršćanska grčka pisma. Razmatrajući način na koji su se određene riječi koristile dolazimo do točnijeg razumijevanja istih riječi u njihovom biblijskom okviru. Jedan je primjer Isusovo korištenje izraza ”u ime“ kad je svojim učenicima prije svog uzlaska na nebo zapovjedio: ”Idite dakle i naučite sve narode krsteći ih u ime oca i sina i svetoga Duha.“

Što je Isus time mislio ?

Izučavatelji su ustanovili da se u svjetovnim zapisima izraz ”u ime“, ili ”na ime“ (Kingdom Interlinear), koristi u vezi uplaćivanja ”na nečiji račun“. Profesor teologije dr. G. Adolf Deissmann smatrao je, s obzirom na svjedočanstvo papirusa, da se ”izrazi krstiti na ime Gospodina, ili vjerovati na ime Sina Božjeg temelje na zamisli da krštenje ili vjera znače pripadanje Bogu ili Sinu Božjem“. (Naglašeno od Deissmanna.) Zanimljivo je da su sličan izraz koristili i Židovi Isusovog vremena, kao što je objašnjeno u Theological Dictionary of the New Testament: ”Obrezanje prozelita izvršavalo se (...) ’u ime prozelita‘, da se primi u židovsku vjeru. Takvo obrezanje usljeđuje (...) ’u ime saveza‘, da se primi u savez.“ Prilikom toga se uspostavlja odnos i ne-Židov postaje prozelit pod vlašću saveza. Tako za kršćanina krštenje koje usljeđuje nakon predanja uspostavlja prisan odnos s Jehovom Bogom, njegovim Sinom Isusom Kristom i svetim duhom. Obraćenik priznaje njihov pojedinačni utjecaj na svoj novi način života.

Razmotri kako se to odnosi na svakog od troje navedenih:

Priznajući Božji autoritet, približavamo mu se i dolazimo u odnos s njim. Postajemo Božje vlasništvo kao njegovi robovi, kupljeni cijenom otkupne žrtve Isusa Krista. Apostol Pavao je također rekao kršćanima prvog stoljeća da pripadaju Isusu Kristu, a ne nekom čovjeku koji im je možda donio istinu. Krštenje u ime Sina znači priznavanje te činjenice, prihvaćanje Isusa kao ’puta i istine i života‘. Sveti duh također je prijeko potreban za naš ispravan odnos s Jehovom i Isusom Kristom. Krštenje u ime svetog duha pokazuje da priznajemo ulogu duha u Božjim postupcima s nama. Želimo slijediti njegovo vodstvo, ne omalovažavajući ga ili postupajući nasuprot njemu, sprečavajući njegovo djelovanje preko nas. Bezlična priroda duha ne stvara teškoće s obzirom na upotrebu ili značenje, kao što nije ni upotreba izraza ”u ime saveza” stvarala teškoće u židovstvu. Zato u vrijeme predanja i krštenja trebamo u molitvi razmišljati o tome što naš novi odnos povlači za sobom. Kao što pokazuje primjer i otkupna priprema Isusa Krista, taj odnos zahtijeva podložnost Božjoj volji, koja se treba izvršiti pomoću svetog duha, koji sve Božje sluge vodi u ljubavi i jedinstvu diljem svijeta.

Bravo za JEHOVINE SVEDOKE!

Uočljiva je velika razlika kada jedan JEHOVIN SVEDOK daje svoj hrišćanski komentar dužnnog poštovanja prema svima ostalima ili kada svetosavac i taj njegov mu brat subotar sa cinizmom unižava ličnost sagovornika uvek kada ostaje bez argumentovanih Biblijskih komentara.

Obijasni mi šta svetosavlju i tebi znači taj čin krštavanja?

Hajd copy-paste iz zitija ako Bibliju nećete!

Nagradno pitanje za Trinitance (mnogobožce)

Da li je Isusova vera "Krštavati se u TRI BOGA" kako vi ovde učite, zastupate i mene nagovarate?

A da sam vam osporio te jeresi o "Bogočoveku i Bogomateri" prokljinajli bi i anatemisali kao eto vi ste Isusovi sledbenici i tako se to kod hrišćana radi.

Još mi niko nije odgovorio (pretpostavljam pobožna i velika je to sveta tajna) na pitanje:

Hajd copy.paste zitija kada Gospoda našega Hristosa jevanđelja i Bibliju nećete!

Poslednja izmena:
Crkva i država u Bizantu
-----------------------------------
Osnivač kršćanstva vrlo je jasno pokazao da njegovi sljedbenici moraju u potpunosti biti odijeljeni od svijeta otuđenog od Boga. Isus je svojim sljedbenicima rekao: ”Kad biste bili dio svijeta, svijet bi volio ono što je njegovo. Ali budući da niste dio svijeta, nego sam vas ja izabrao iz svijeta, zbog toga vas svijet mrzi“. Pilatu, predstavniku vlasti svog vremena, Isus je rekao: ”Moje kraljevstvo nije dio ovog svijeta“. Kako bi ispunili svoj zadatak da propovijedaju ”do najudaljenijeg dijela zemlje“, kršćani se nisu smjeli zaokupiti svjetovnim stvarima. Oponašajući Isusa, rani se kršćani nisu uplitali u politiku. Vrijedno je zapaziti da vjerni kršćani nisu prihvaćali državne službe ili položaje na vlasti. Kasnije su se stvari promijenile.

”Dio svijeta“
-----------------
Neko vrijeme nakon smrti posljednjih apostola religiozni su vođe svjesno počeli mijenjati stav prema svom odnosu sa svijetom. ”Kraljevstvo“ su počeli smatrati nečim što ne samo da je u svijetu nego je i dio njega. Ako razmotrimo koliko su blisko bile povezane religija i politika u Bizantskom Carstvu — Istočnorimskom Carstvu, čija je prijestolnica bila Carigrad (današnji Istanbul) — možemo nešto naučiti iz toga. Bizantska crkva sa sjedištem u Carigradu vršila je snažan utjecaj na društvo, u kojem je religija već tradicionalno igrala značajnu ulogu. Crkveni povjesničar Panayotis Christou jednom je napisao: ”Bizantinci su svoje zemaljsko carstvo smatrali izrazom Božjeg Kraljevstva.“ No carevi nisu uvijek dijelili to mišljenje. Zbog toga su Crkva i država ponekad bile u zategnutim odnosima. U djelu The Oxford Dictionary of Byzantium stoji: ”Biskupi Carigrada [odnosno Bizantiona] drastično su mijenjali svoje ponašanje, između ostalog, kukavički su se podlagali moćnom vladaru (...), uspješno su surađivali s krunom (...), a i odvažno se suprotstavljali carevoj volji.“ Patrijarh Carigrada, poglavar Istočne crkve, postao je vrlo utjecajna ličnost. On je bio taj koji je okrunjivao cara, pa je od njega očekivao da revno štiti Pravoslavnu crkvu. Patrijarh je bio i veoma bogat, jer je raspolagao ogromnim crkvenim bogatstvom. Budući da je vladao i nad mnogobrojnim redovnicima i nad laicima, stekao je veliku moć. Patrijarh je često bio u poziciji suprotstaviti se caru. Mogao mu je prijetiti izopćenjem — provodeći pritom u ime Boga svoju volju — ili pribjeći drugim metodama kako bi smjenjivao careve. Kako je građanska vlast izvan prijestolnice postupno slabila, biskupi su često postajali najutjecajniji ljudi u gradovima, posjedujući jednaku moć kao i provincijski namjesnici, kojima su biskupi pomagali da dođu na vlast. Biskupi su pratili sudske procese i svjetovna zbivanja kad god bi se ticali crkve — a ponekad i kad je se ne bi ticali. Osim toga, svi su svećenici i redovnici, kojih je bilo na desetke tisuća, bili podložni svojim biskupima.

Politika i simonija
--------------------------
Spomenute činjenice pokazuju da je pastoralna služba postala nerazdvojivo povezana s politikom. Osim toga, brojni su svećenici za sebe i svoje vjerske aktivnosti trebali mnogo novca. Većina svećenika visokog reda živjela je luksuzno. Kad je crkva stekla moć i bogatstvo, apostolsko siromaštvo i svetost nestali su. Neki svećenici i biskupi kupovali su svoja imenovanja. Simonija je bila uobičajena čak i u najvišim redovima crkvene hijerarhije. Ljudi iz imućnih krugova podupirali su svećenike, koji su se pred carem natjecali za crkvene dužnosti. Istaknute vjerske vođe moglo se i potkupiti. Nakon što je dala ubiti svog supruga Romana III, carica Zoe (oko 978-1050. n. e.) željela se udati za svog ljubavnika Mihajla IV, koji je trebao postati car, pa je pozvala patrijarha Aleksija da hitno dođe na dvor. Kad je stigao, patrijarh je saznao za Romanovu smrt i da treba obaviti vjenčanje. Da stvar bude gora, te iste večeri crkva je slavila Veliki petak. Aleksije je ipak prihvatio caričine velikodušne poklone i udovoljio njenom zahtjevu.

Podložnost caru
------------------------
U povijesti Bizantskog Carstva car je ponekad koristio svoje ovlaštenje da prilikom izbora imenuje patrijarha Carigrada. U to vrijeme nitko nije mogao postati patrijarh niti je to mogao dugo ostati ako se car tome protivio. Car Andronik II (1260-1332) devet je puta smatrao da treba smijeniti patrijarhe. Cilj mu je u većini slučajeva bio postaviti što popustljivijeg kandidata na položaj patrijarha. Prema knjizi The Byzantines jedan je patrijarh čak napismeno caru dao riječ ”da će činiti što god on bude zahtijevao, bez obzira na to koliko je to protuzakonito, te da neće činiti ništa što caru nije po volji“. Carevi su dvaput pokušali nametnuti crkvi svoju volju time što su princa posvetili za patrijarha. Car Roman I postavio je za patrijarha svog sina Teofilakta, koji je imao samo 16 godina. Ako se patrijarh nije dopadao caru, car ga je mogao prisiliti da napusti svoj položaj ili je mogao narediti sinodu da ga smijeni. Knjiga Byzantium navodi: ”Viša vlast, a čak i izravan utjecaj cara sve su češće u bizantskoj povijesti igrali odlučujuću ulogu prilikom odabira biskupa.“ Car je zajedno s patrijarhom predsjedao i crkvenim koncilima. Vodio je diskusije, sastavljao članke vjere te raspravljao s biskupima i hereticima, protiv kojih je znao iznijeti svoj najjači argument — prijetnju da će biti spaljeni na lomači. Car je također potvrđivao i provodio crkvene propise usvojene na koncilu. One koji su mu se suprotstavili nije samo osudio zbog uvrede veličanstva nego i zbog toga što su neprijatelji vjere i Boga. ”U Crkvi se ne smije učiniti ništa protivno carevoj volji i zapovijedi“, izjavio je jedan patrijarh iz šestog stoljeća. Biskupi na dvoru — slatkorječivi, popustljivi ljudi, potkupljivi diskretnim dodvoravanjem i vještim pregovaranjem — u pravilu nisu prigovarali, kao ni njihov poglavar. Naprimjer, kad je patrijarh Ignacije (oko 799-878. n. e.) odbio pričestiti cezara Bardasa, cezar je uzvratio protuudarcem. Bardas je optužio Ignacija za navodnu urotu i izdaju. Patrijarh je bio uhapšen i prognan. Cezar se pobrinuo da se na njegovo mjesto postavi Focija, laika koji je u roku od šest dana dospio u najviši crkveni red, a s vremenom je postao i patrijarh. Govorilo se da je ”krajnje častohlepan, izrazito arogantan čovjek i nedostižno vješt političar“.

Dogma u službi politike
----------------------------------
Prepirke oko pravovjerja i krivovjerja često su prikrivale politička trvenja, a odluke mnogih careva proizlazile su iz političkih interesa, a ne iz želje da provode nova crkvena učenja. Car je, općenito gledajući, zadržao svoje pravo da odredi učenja i zahtijeva od crkve da poštuje njegovu volju. Naprimjer, car Heraklije (575-641. n. e.) svim je silama nastojao pomiriti sukob mišljenja u vezi s prirodom Krista jer je sukob mogao dovesti do raspada Heraklijevog iscrpljenog i oslabljenog carstva. Smatrao je da je kompromisno rješenje uvođenje nove doktrine nazvane monoteletizam. Kako bi bio siguran da će mu južne provincije carstva biti lojalne, Heraklije je za novog patrijarha Aleksandrije izabrao Kira iz Faze, koji je prihvatio doktrinu koju je car podupirao. Car je Kira još postavio i za prefekta Egipta koji je imao vlast nad tamošnjim vladarima. Kir im je priprijetio progonstvom i tako uspio natjerati većinu egipatskih crkava da prihvate tu nauku.

Požeti su gorki plodovi
---------------------------------
Zar ovi događaji mogu odražavati riječi i duh Isusove molitve u kojoj je rekao da njegovi sljedbenici ”nisu dio svijeta“?

Vjerski vođe u vrijeme Bizantskog Carstva, a i kasnije, koji su se smatrali kršćanima, poželi su gorke plodove svoje upletenosti u politička i ratna zbivanja svijeta.

Kakav je tvoj zaključak nakon ovog kratkog povijesnog osvrta ? Jesu li predvodnici Bizantske crkve stekli naklonost Boga i Isusa Krista ?

Takvi ambiciozni vjerski vođe i njihovi politički ljubavnici nisu doprinijeli razvoju pravog kršćanstva. Takva nesveta veza religije i politike pruža iskrivljenu sliku čiste vjere koju je Isus naučavao. Izvucimo pouku iz povijesti i ostanimo među onima koji ”nisu dio svijeta“.

IZVOR :http://www.watchtower.org/c/index.html

Ok, da se po ne znam koji put ne baviš pojedincima, i ne upadneš u zamku definicije cinizma, zamolio bih te da odgovoriš na pitanje koje sam ti postavio.

Da li se izrazom U IME nečega - bilo čega - uvijek potvrđuje da se radi o osobi ?

znam da vas te Isusove reci bole i to jasno pokazuje da niste hriscani ...ti se zapitaj zasto te je kula ucila drugacije ako si i dalje u stanju samostalno da razmisljajs i donosis zakljucke

Izabrani ne čitaš pažljivo: Jehovini svedoci jedini imaju istinu o kojoj govori Biblija, eksperti su u poznavanju Biblije! Nadam se da je sad mnogo jasnije!

P.S. Moraću i ovaj deo da ponovim: Da bi razumeo Bibliju potrebno je da budeš: 1. duhovno gladan; 2. ponizan; i 3. iskren!

potrebno je da budes glup ko noc ili neinformisan da ne znas da su JS falsifikatori svetog pisma i da su promasili Isusov dolazak i dalje ljude bacaju u stanje paranoje...to je vasa tuzna istina...

Bravo za JEHOVINE SVEDOKE!

Uočljiva je velika razlika kada jedan JEHOVIN SVEDOK daje svoj hrišćanski komentar dužnnog poštovanja prema svima ostalima ili kada svetosavac i taj njegov mu brat subotar sa cinizmom unižava ličnost sagovornika uvek kada ostaje bez argumentovanih Biblijskih komentara.

A da sam vam osporio te jeresi o "Bogočoveku i Bogomateri" prokljinajli bi i anatemisali kao eto vi ste Isusovi sledbenici i tako se to kod hrišćana radi.

Još mi niko nije odgovorio (pretpostavljam pobožna i velika je to sveta tajna) na pitanje:

Hajd copy.paste zitija kada Gospoda našega Hristosa jevanđelja i Bibliju nećete!

Isusova vera je ova:

Idite dakle i naučite sve narode krsteći ih va ime Oca i Sina i Svetog Duha.

znam da vas te Isusove reci bole i to jasno pokazuje da niste hriscani ...ti se zapitaj zasto te je kula ucila drugacije ako si i dalje u stanju samostalno da razmisljajs i donosis zakljucke

http://forum.krstarica.com/showthread.php/500193-DUHOVNI-RAT?p=23023751&viewfull=1#post23023751
http://forum.krstarica.com/showthread.php/500193-DUHOVNI-RAT?p=23023766&viewfull=1#post23023766

The Oxford English Dictionary suvremenog cinika opisuje kao ”osobu koja je sklona druge grditi ili im pronalaziti mane. (...) Sklona je sumnjati u iskrenost ili dobrotu ljudskih motiva i postupaka, što obično daje do znanja izrugivanjem i sarkazmom; to je izrugivač koji drugima stalno pronalazi mane.“

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back