DUHOVNI RAT

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Za Neo The Chosen One

Obijasni kako svetosavci govore za Boga da je Otac ako nema sina? Da ja to pojasnim pitanje.

Koji su ti što su (numeričnom jedinom) Bogu jednaki po večnosti, u svemu ravani, isti ili u svemu jednaki? Navedi ih! I navedi te Biblijske reference i sve dokaze što imaš da ih mi zajedno proverimo.
I nemoj da zaboraviš na kulturno i lepo ponašanje, već se ugledaj na JEHOVINOVOG SVEDOKA.

evo smesko jedna recenica da razmislis malo...

Isus mu reče: Ja sam put i istina i život; niko neće doći k Ocu do kroza me.

7 Kad biste mene znali onda biste znali i Oca mog; i odsele poznajete Ga, i videste Ga.

8 Reče Mu Filip: Gospode! Pokaži nam Oca i biće nam dosta.

9 Isus mu reče: Toliko sam vreme s vama i nisi me poznao, Filipe? Koji vide mene, vide Oca; pa kako ti govoriš: Pokaži nam Oca?

10 Zar ne veruješ da sam ja u Ocu i Otac u meni? Reči koje vam ja govorim ne govorim od sebe; nego Otac koji stoji u meni On tvori dela

kao da se Isus obraca jehovinim svedocima smesko:cool:

Daleko si ti i svetosavlje od JEHOVINOVOG SVEDOKA, jako daleko.

Imaš i možeš li da odgovoriš na postavljena pitanja ili samo da histerišeš i besniš vikajući?

Pošto nemaš pojma po već postavljenim pitanjima da te pitam šta si ovde napisao i da mi to izjasniš onako kako JEHOVIN SVEDOK to radi.

niko neće doći k Ocu do kroza me.

Izjasni svetosavlje šta su svatili i šta to treba da znači?

Kad biste mene znali onda biste znali i Oca mog

Izjasni kako i kakav je to Otac ako po svetosavlju Otac nema sina?

Toliko sam vreme s vama i nisi me poznao, Filipe

A za ovo šta svetosavlje kaže i kako su to svatili?

Zar ne veruješ da sam ja u Ocu i Otac u meni?

Hajd sad ugledaj se na JEHOVINOVOG SVEDOKA i daj tvoj komentar gde ćeš da izjasniš šta su svetosavci svatili iz citiranoga.

Poslednja izmena:
Za Za Neo The Chosen One

Original postavio Mudri logičar
Ja znam razliku, a trebao bi je znati i ti.

Dali se živo biće može roditi ako prije toga nije stvoreno od kombinacije kromosoma ???
bog ima hromozome

Šta ti znaš o Bogu ima li on sina ili nema?(jer po svetosavlju Bog nema sina)

Ako ima sina onda mi izjasni kako i šta si ti svatio da je taj sin nastao? da ja to malo bolje obijasnim.

Izjasni kako je sin postao da postoji da bi (Bog) Otac imao sina i da bi sin bio "Bogu Ocu sin"
Kao i uvek imaj u vidi na to kućno vaspitanje i kulturno ponašanje da ne blamiraš niti da brukaš svetosavlje nego daj mi neke dokaze sa Biblijskim referencama (vidi kako to JEHOVIN SVEDOK radi a ti isto ako ti se da i možeš).

Za Za Neo The Chosen One

Šta ti znaš o Bogu ima li on sina ili nema?(jer po svetosavlju Bog nema sina)

Ako ima sina onda mi izjasni kako i šta si ti svatio da je taj sin nastao? da ja to malo bolje obijasnim.

Izjasni kako je sin postao da postoji da bi (Bog) Otac imao sina i da bi sin bio "Bogu Ocu sin"
Kao i uvek imaj u vidi na to kućno vaspitanje i kulturno ponašanje da ne blamiraš niti da brukaš svetosavlje nego daj mi neke dokaze sa Biblijskim referencama (vidi kako to JEHOVIN SVEDOK radi a ti isto ako ti se da i možeš).

smesko ja ne znam da li je tebi fetish da ispadas smesan ili je sudbina u pitanju...
sta je Isus rekao u cije ime da se krste narodi?u jehovino mozda?izvini nije ...:mrgreen:

Posle mu se javi Gospod u ravnici mamrijskoj kad seđaše na vratima pred šatorom svojim u podne. 2 Podigavši oči svoje pogleda, i gle, tri čoveka stajaše prema njemu. I ugledavši ih potrča im u susret ispred vrata šatora svog, i pokloni se do zemlje; 3 I reče: Gospode, ako sam našao milost pred Tobom, nemoj proći sluge svog.

Posle mu se javi Gospod u ravnici mamrijskoj kad seđaše na vratima pred šatorom svojim u podne. 2 Podigavši oči svoje pogleda, i gle, tri čoveka stajaše prema njemu. I ugledavši ih potrča im u susret ispred vrata šatora svog, i pokloni se do zemlje; 3 I reče: Gospode, ako sam našao milost pred Tobom, nemoj proći sluge svog.

I ja verujem u Trojstvo ali sta ovo zadnje treba da ti znaci?
Da se tu javio trojedni Bog?

Ako to zelis da kazes onda to nije tacno u ovom slucaju.

Ne mozes samo da postavljas stihove van njihovog smisla koji ne govore to sto zelis da naturis da govore.

Pitaj Avrama zasto im se obratio sa Gospode?

Obratio se samo jednome a to je bio Hristos.
Druga dva su bili andjeli koji su ga pratili i oni su otisli u Sodom da ga uniste.

1.Mo 18:2 Podigavši oči svoje pogleda, i gle, tri čoveka stajaše prema njemu. I ugledavši ih potrča im u susret ispred vrata šatora svog, i pokloni se do zemlje;

1.Mo 18:33 I Gospod otide svršivši razgovor sa Avramom; a Avram se vrati na svoje mesto.

1.Mo 18:20 I reče Gospod: Vika je u Sodomu i Gomoru velika, i greh je njihov grdan.
1.Mo 18:21 Zato ću sići da vidim eda li sve čine kao što vika dodje preda me; ako li nije tako, da znam.
1.Mo 18:22 I ljudi okrenuvši se podjoše put Sodoma; ali Avram još stajaše pred Gospodom,

Ocigledno da su samo andjeli nastavili bez Isusa.

1.Mo 19:1 A uveče dodjoše dva andjela u Sodom; a Lot sedjaše na vratima sodomskim; i kad ih ugleda, ustade te ih srete, i pokloni se licem do zemlje,

1.Mo 19:10 A ona dva čoveka digoše ruke, i uvukoše Lota sebi u kuću, i zatvoriše vrata.

1.Mo 19:12 Tada ona dva čoveka rekoše Lotu: Ako imaš ovde još koga svog, ili zeta ili sina ili kćer, ili koga god svog u ovom gradu, gledaj nek idu odavde;

1.Mo 19:13 Jer hoćemo da zatremo mesto ovo, jer je vika njihova velika pred Gospodom, pa nas posla Gospod da ga zatremo.

1.Mo 19:15 A kad zora zabele, navališe andjeli na Lota govoreći: ustani, uzmi ženu svoju, i dve kćeri svoje koje su tu, da ne pogineš u bezakonju grada tog.

Poslednja izmena:
:hahaha: bog ima hromozome :rotf:

mali172.gif
Ha haha ha svetosavski Bog tri čoveka
rotf.gif

Što da pitam Avrama? eto pitaj Glasnika da ti kaže koliko čoveka ima u jednog subotarskog Boga pa se onda dogovorite i javite mi šta ste rešili oko velike tajne Trojstva
mali172.gif

Za Glasnika

Koji čovek od to troje je bio Isus?

A nagradno pitanje glasi:

Koji čovek od te trojce je Bogočovek a ko od drugo dvoje jesu samo anđeli na putu za Sodom?
Reference vidim da znaš, navedi ih
rotf.gif

Za Zlatousti

Prođe dan a odgovora još nema, ništa novo to sam i mogao očekivati od svetosavaca.

Za Za Neo The Chosen One

Šta je bilo, imaš koji komentar ili manjak dokaznih materijala?
Šta bi sa Bogomaterom gde je ona sada?
A Bogočovek šta Bogočovek bio pre nego što se rodio kao Bogočovek?
Kako svetosavlje kaže za Boga da je Otac ako ne prizna da taj Bog ima sina?

Ili da ja pitam JEHOVINOVOG SVEDOKA kada ili ako mene bilo što interesira on će sigurno dati uljudne odgovore nalik hrišćana a i ne treba da ga molim do besvesti kako to vas iz jedine Hristove crkve molim. Nego da to što vas ja pitam vama nisu kojim slučajem neke velike svete tajne sa kojima niste upoznati
mali172.gif

Poslednja izmena:
Pitaj Avrama zasto im se obratio sa Gospode?

Abrahamu su došla tri posjetioca, a on se jednome od njih obratio s ”Jehova“. Ti su posjetioci zapravo bili anđeli, no jedan od njih došao je u Jehovino ime i zastupao ga. Kad je taj anđeo nešto rekao ili učinio, to je takoreći govorio ili radio Jehova. Jehova je preko njega rekao Abrahamu da je čuo ’veliku viku u Sodomi i Gomori‘. Jehova je rekao: ”Zato ću sići da vidim eda li sve čine kao što vika dođe preda me; ako li nije tako, da znam“. Naravno, Jehovina poruka nije značila da će Svemogući osobno ”sići“. Nasuprot tome, ponovno je poslao anđele kao svoje predstavnike

Hebrejima 2:2 - Jer ako je riječ izgovorena po anđelima...

Djela apostolska 7:53 ...- vi koji ste primili Zakon preko anđelâ, ali ga niste držali.”

Galaćanima 3:19 - Čemu onda Zakon? Bio je dodan da prijestupe učini očitima, dok ne dođe potomstvo kojemu je dano obećanje. I bio je prenesen po anđelima preko posrednika.

Jehova se u staro vrijeme skoro uvijek objavljivao posredstvom anđela, i na taj način je komunicirao preko posrednika.

Kao kada neki direktor pošalje tajnicu da ode kod poslovnog partnera prenijeti mu poruku. To što poruku izgovara tajnica, ne označava da govori svoje misli nego direktorove.

Isto je i u komunikaciji između Boga i ljudi. Prije Krista su posredovali anđeli, a za vrijeme njega je posredovao on između Boga i ljudi.

Zar nisu zajedno tri ipostasa jedan Bog umrli? zar više nisu zajedno već pojedinačno deluju i umiru?
Kako ovo obijasniš i gde su ti Biblijski dokazi i te reference?

Идите, дакле, и научите све народе крстећи их у име Оца и Сина и Светог Духа, Учећи их да држе све што сам вам заповједио; и, ево, ја сам са вама у све дане до свршетка вијека. Амин.

Овде се јасно говори о три лица,а једном Бог.Да Света Тројица није једно по суштини онда би стајало крштавајте у имена,а не у име.А да је Света Тројица по свему иста осим по својим ипостасима види се из у име Оца,Сина и Светог Духа.Свако лице има само нешто своје,па тако Отац рађа и исходи Духа,Син се рађа,а Дух исходи.То не значи да је Отац већи од Сина и Духа јер ово троје је једно,по речима светог Јована Богослова.Јер ако Дух вечно исходи од Оца,онда је и вечан као Отац,што исто важи за Сина.Отац је увек Отац,као што је Син увек Син.Не могуће је говорити ја верујем да је Исус Син Божији,а не веровати да има Оца.Такви обмањују и себе и друге сматрајући да је Син Божији титула,као и Отац.

Требали рећи да Ј.с. никада нису крстили у Пресвету Тројицу,већ у Јехову и да су Спасове речи:Научите све народе крстећи их у име Оца и Сина и Светог Духа,они преправили у идите и стварајте ученике од свих народа.Верују да је Црква коју ни врата пакла неће надвладати и чија је глава и камен темељац Христос пропала, али ето они су основали сигурнију.

Да је Син Бог у телу јасно каже: Који будући у обличју Божијем, није сматрао за отимање то што је једнак са Богом,Него је себе понизио узевши обличје слуге, постао истовјетан људима, и изгледом се нађе као човјек(1.Флп.2.6-7). Отац мој до сада дјела, и ја дјелам.И зато још више тражаху Јудејци да га убију, не само што нарушаваше суботу, него што и Бога називаше својим Оцем градећи се једнак Богу.(Јн.5.17-18). А Јудејци опет подигоше камење да га каменују. Исус им одговори: Многа добра дјела показах вам од Оца својега, за које од тих дјела ме каменујете? Одговорише му Јудејци говорећи: Не каменујемо те за добро дјело, него за хулу, што се ти. човјек будући, правиш Бог.(Јн.10.31-33) И заиста велика је тајна побожности: Бог се јави у тијелу, оправда се у Духу, показа се анђелима, проповједи се незнабошцима, вјерова се у свијету, вазнесе се у слави.(1.Тим.3.16)

Постоји још стихова,али из наведеног је јасно да Исус Христос није само човек,већ и Бог,тј Богочовек.Богочовеком се назива зато што су у Њега биле две природе:божанска и човечија.Оне нису биле раздвојене,већ су деловале заједно у једној личности и притом нису биле помешане.Не питај ме како јер ова тајна превазилази свако умовање,зато се она усваја само вером.Питај самог себе како ти као човек имаш тело,али и имаш разумну душу,и душа кроз тело делују као једно.

Који је икона Бога невидљивога, Прворођени прије сваке твари, Јер Њиме би саздано све, што је на небесима и што је на земљи, што је видљиво и што је невидљиво, били пријестоли или господства, или началства или власти: све је Њиме и за Њега саздано.И Он је прије свега, и све у њему постоји.(Кол.1.15-17)

Преузећу тумачење аве Јустина,да нам благовести о садржини следећих стихова:

Господ Христос је "лик Бога невидљивога". Ето зашто је крв Његова тако драгоцена и свевредносна, јер је крв самога Бога. Бога који је постао човек, и дао човеку све своје Божанство, све своје божанске вредности и силе, сјединивши их нераздељиво и занавек са људском природом. У Њему ми видимо "лик Бога невидљивога": лик самога Бога. Уколико вид људски може видети Бога. А угледати Њега као Бога и безгрешног човека у своме царству, то је за саму смрт била - смрт. Отуда њена немоћ да у своме царству таме задржи Њега и душе људске ради којих је дошао. Нема сумње, смрт се неизмерно радовала када су јој људи предали Исуса Христа "праведника", кога нико није могао окривити ни за какав грех (Јн. 8,46; 1. Јн. 3,5; 1. Петр. 2,22). А када је Он сишао у њено царство, и она угледала у Њему Бога и безгрешног човека, - она се сва препала, сва од силе Његове умрла, и тако није могла да у своме царству задржи ни Њега ни душе људске ради којих је дошао (ср. Д. А. 2,24).

"Рођен пре сваке твари - πρωτότοκος πάσης κτίσεως". А пошто свака твар има свој почетак у времену и са временом, то Господ Христос и нема временског почетка. Он је рођен од Бога пре свих времена; беспочетно рођен у вечности, те је вечан као и Отац који Га је родио. Отац је вечити Отац, јер је Син вечити Син. Није било тренутка у вечности да је Отац био без Сина. Да је било таквога тренутка, и да је Син касније по Божанству од Оца, онда не би било Свете Тројице: Бога Оца, Бога Сина и Бога Духа Светога. То значи: не би било истинитог Бога и Господа. Речено је: "рођен пре сваке твари", да Господа Христа, који је свемоћни Творац, не би мешали са створењима. Свемоћни Творац? Да.

"јер кроз њега би саздано све што је на небу и што је на земљи, што се види и што се не види, били Престоли или Господства или Поглаварства или Власти: све се кроза њ и за њ сазда". Овакву творачку свемоћ ко може имати осим Бога? Ми људи још нисмо ни изблиза успели да сазнамо шта је све створено на самој земљи, акамоли у целој васиони, или тек у невидљивом свету! Каква ли бића, и силе, и славе! "Све што је на небу", - а од свега свети апостол спомиње само нешто-нешто: Анђелске Престоле, Господства, Поглаварства и Власти. А остало је са дивљењем и побожношћу прећутано. Људски ум није у стању да замисли, акамоли да схвати Божју творевину од врха до дна. Из ове апостолове благовести јасно је оно што је за нас најглавније: ништа није ушло у постојање мимо мудрост и вољу Божју: савршену мудрост и свемоћну вољу. По своме пореклу све је од Бога Логоса, сее је у суштини логосно. А по циљу? И по циљу је све логосно, јер се све не само кроз Њега сазда него "и за Њега сазда". Такав је наш пут: почињемо од Беспочетног и завршавамо Бескрајним. И наш почетак и наш завршетак су у Богу Логосу. Не само наш, него и целокупне творевине. Било би нелогично и неприродно да логосној творевини буде циљ нешто друго а не Бог Логос. Божанске логосне силе су уствари једине стваралачке силе у свету. Ово ројење потомака из предака, плодова из семења; ово незадржљиво одживљавање живота у безброј бића; ово чудесно одвијање свега што постоји у безброј облика, - све то бива по тајанственом деловању тих логосних стваралачких сила, стављених у суштину свих твари при стварању.

Логосна целисходност света и живота поремећена је грехом. Откуда грех у свету створеном безгрешним Богом Логосом? Од злоупотребе стваралачких логосних сила. Логосна сила која не иде своме циљу: Богу Логосу, не ради за Њега већ против Њега, и јесте грех. И још: то је сила која је за свој циљ прогласила или себе или коју другу твар. У томе је сав ђаво, у томе и човек уколико грехом иде за њим. Бог Логос није мој циљ, већ ја сам: сав у себи, и сав за себе. Таква је логика свакога греха, и оног највећег и оног најмањег. Отуда је грех једина алогосност, једина алогичност у свету. Бог Логос је зато и постао човек, да би човека ослободио те убитачне алогосности, спасавајући га од греха, смрти и ђавола. И тако успоставио логосну целисходност у нашем човечанском свету. Логосна једноциљност везује најмању бубицу са најогромнијим сунцем у васиони, човека - са Анђелом и атомом. Једноциљност, једнопореклост, једнопосталост. Јер смо сви од Њега - Бога Логоса; сви, и све, и сва осим греха и зла. А зла нема изван греха. Слободна воља, створена боголиком да би била богочежњива, окренула се од Бога, кренула на супротну страну од Бога, и ради против Бога. Ето, у томе је суштина свакога зла: и ђаволовог и човековог. У томе је и смрт, јер је прекинута веза са Богом Логосом, од кога је и живот и постојање.

Za Glasnika

Hebrejima 2:2 - Jer ako je riječ izgovorena po anđelima...

Djela apostolska 7:53 ...- vi koji ste primili Zakon preko anđelâ, ali ga niste držali.”

Galaćanima 3:19 - Čemu onda Zakon? Bio je dodan da prijestupe učini očitima, dok ne dođe potomstvo kojemu je dano obećanje. I bio je prenesen po anđelima preko posrednika.

Priznaju li subotari ove Biblijske reference?
Ako ne priznaju kaži "NE PRIZNAJU" ali ako priznaju tada da mi izjasniš da li se i subotari svrstaju u to "Potomstvo koje dođe i kojemu je dano obećanje"

Izjasni o kojem obećanju se ovde radi?

Za Zlatousti

Eto dođe i prođe još jedan dan a opet ništa od obećanja koje si dao, zato slobodno se može reći da svetosavac se ne drži svoje reči!

Za Neo The Chosen One

Falusne simbole kao svetosavac dobro znaš, isto znaš i o fetišu, ali kako vidimo o svetosavlju ama baš ništa ne znaš zato predlažem da dobro obratiš pažnju kada ovde JEHOVIN SVEDOK nešto napiše.

Koliko X puta ja treba vas iz jedine Hristove Crkve pitam ova pitanja da bi od vas dobio uljudne odgovore?

Zlatoust

Идите, дакле, и научите све народе крстећи их у име Оца и Сина и Светог Духа, Учећи их да држе све што сам вам заповједио; и, ево, ја сам са вама у све дане до свршетка вијека. Амин.

Pitanja

Koliko lica ima numerično jedan Bog?
Izjasni šta znači Jedan Bog sa TRI lica?
Koje lice kaže "Drži sve što sam zapovjedio"?
I reference kao dokaz ako imaš (onako kako to JEHOVIN SVEDOK radi.

Gde su odgovori na pređašnja pitanja, recimo na:
Post 5677
http://forum.krstarica.com/showthread.php/500193-DUHOVNI-RAT?p=22917518&viewfull=1#post22917518

"И Он је пре свега, и све је у Њему". Он је - "Почетак" (Јн. 8,25). Или боље: Он је почетак свакоме почетку, а сам је Беспочетни Почетак. Зато је и пре свега створенога. Од Њега се ништа почетније замислити не може. Почетак, прапочетак свакој твари је у Њему и од Њега. "И све је у Њему": све што живи, живи Његовим животворним силама; све што постоји, постоји Његовим бићетворним силама. Све је опкољено Њиме. Али и све је кроз Њега. Ван Њега је само небиће. То логосно свејединство свега постојећег тешко је осетити човеку, пошто му је душа разбијена грехом. Бог Логос и постаје човек, да би човека ослободио греха, и тако га оспособио да то свејединство осети и доживи. Ради тога и оснива Цркву у телу свом Богочовечанском. И људи, учлањени у Његово Богочовечанско тело, осећају и доживљују логосно свејединство твари по мери своје светости, своје охристовљености. Најсветији, то најснажније осећају и најсвесније доживљују.

93121960.jpg

Зато је Исус могао рећи Филипу:Толико сам времена с вама и ниси ме познао, Филипе? Ко је видио мене, видио је Оца; па како ти говориш: Покажи нам Оца?Зар не вјерујеш да сам ја у Оцу и Отац у мени?(Јн.14.8-10).Није рекао зар не знаш,већ зар не верујеш.О правилном размишљању о Светој Тројици Никејски Оци изнели су овако.О учењу о Светој Тројици,они су сматрали да да је разум неопходно потчинити светој вери,јер тајна Свете Тројице превазилази сваки ум и реч,потпуно је непојмљива и усваја се само вером.

Изнећу и примере како су правоврени уз помоћ Господа победили јеретике.

Свети Никола

Свети Спиридон

ikoni0060.jpg

Са допуштењем цара, на сабору присуствоваху и грчки философи, звани перипатетици; најистакнутији међу њима подржаваше Арија, и горђаше се својом говорничком вештином, старајући се да исмеје учење православних. Блажени Спиридон, човек нешколован, који је знао "само Христа, и тога распета" (1 Кор. 2, 2), моли оце да му дозволе да ступи у препирку са тим философом; али свети оци, знајући да је он човек нешколован, сасвим неупознат са грчком философијом, забрањиваху му то. Међутим свети Спиридон, знајући какву силу има вишња мудрост и како је немоћна пред њом мудрост људска, обрати се томе философу и рече: Философе, у име Исуса Христа саслушај што ћу ти рећи. - Философ му одговори: Говори, саслушаћу те.

Светитељ стаде говорити: Један је Бог који створи небо и земљу, и саздаде човека од земље, и устроји Речју Својом и Духом све остало, видљиво и невидљиво; и ми верујемо да та Реч јесте Син Божји и Бог, који сажаливши се на нас заблуделе, роди се од Дјеве, поживе са људима, пострада и умре ради нашега спасења и васкрсе и са Собом саваскрсе род људски; ми чекамо да Он дође и суди свима по правди и узврати свакоме по делима; верујемо да је Он једне природе са Оцем, равне с Њим власти и части. Тако ми то исповедамо без икаквог радозналог испитивања, и ти - не усуђуј се испитивати како све то може бити, јер ове тајне превазилазе твој разум, и далеко превишавају свако људско знање. - Затим, поћутавши мало, светитељ га упита: Не изгледа ли и теби ово тако, философе?

Међутим философ ћуташе као да никада знао није прети се. И не могаше ништа рећи противу светитељевих речи, у којима дејствоваше нека Божанска сила, те се тако испуни речено у Светом Писму: Царство Божје није у речи него у сили (1 Кор. 4, 20). Најзад философ рече: И ја држим да је стварно све тако како ти кажеш. - Тада старац рече: Онда иди и прими знамење свете вере. - А философ, обраћајући се својим пријатељима и ученицима рече: Чујте ме! Док се препирка водила са мном речима, ја сам речима противстављао речи и препирачком вештином надвлађивао их. Али када уместо речи из уста овога старца поче излазити нека сила, речи постадоше немоћне противу ње, пошто човек не може против стати Богу. Стога, ако ко од вас може мислити тако као ја, онда нека поверује у Христа и нека заједно са мном последује овоме старцу, кроз чија уста говори Бог.И философ тај, примивши православну хришћанску веру, радоваше се што у препирци би побеђен од светога старца на своју корист. Радоваху се томе и сви православни, а јеретици бише веома постиђени.

Чудо истог светитеља:

syzmonspiridon1.jpg

На светом Првом Васељенском сабору свети оци вођаху дуге спорове о Једноме Богу у Светој Тројици. Да би показао Јединство Свете Тројице свети Спиридон учини ово: узе циглу, стисну је, и из цигле изиђе огањ увис, вода наниже, а блато остаде у руци. И рече светитељ: Ето три стихије а једна цигла. Тако је и у Светог Тројици: три Лица а један Бог.

Прво чудо са Светим Николом свети Оци су видели у визији,док су друо са светим Спиридоном видели сви на сабору.Треба напоменути да су ова два светитеља имали толику благодат,да су мртве васкрсавали и тиме испунили Христову заповест: проповедајте и казујте да се приближило царство небеско, болесне исцељујте, губаве чистите, мртве васкрсавајте, ђаволе изгоните: бадава сте добили, бадава и дајте" (Мт.10.7-8).

А Дух (Свети) је Господ; а гдје је Дух Господњи ондје је слобода.(2.Кор.3.17) Јер ви сте храм Бога живога, као што рече Бог: Уселићу се у њих, и живјећу у њима, и бићу им Бог, и они ће бити мој народ.(2.Кор.6.16)Различни су дарови,али је Дух исти. И различне су службе, али је Господ исти.И различна су дјејства, али је исти Бог који дјејствује све у свима.Но свакоме се даје пројава Духа на корист.Јер једноме се даје кроз Духа ријеч мудрости; а другоме ријеч знања по истом Духу;А другоме вјера истим Духом; а другоме дарови исцјељивања истим Духом;А другоме чињење чудеса, а другоме пророштво, а другоме разликовање духова, а другоме различни језици, а другоме тумачење језика.А све ово чини један и исти Дух, дијелећи свакоме понаособ како хоће. (1.Кор.12.4-11)

Ово сам навео да се види ко је Дух Свети и какви су дарови духа Светог.Ништа од овога Ј.с. немају јер су лишени блаодати Духа Светог,називајући Духа силом,а не Богом.

Следећи део о Духу Светом само узео из Охридског Пролога:

БЕСЕДА

о Богу Духу Светом, који од Оца исходи

А кад дође утјешитељ, кога ћу вам послати од оца, Дух истине, који од оца исходи, он ће свједочити за мене (По Јовану 15, 26)

Недокучне су дубине бића Божјега, браћо. Но Бог нити се сакрио од нас сасвим нити нам је открио све. Колико немоћ наша може носити, толико нам је откривено; колико год нам је потребно за спасење, толико нам је откривено. О Духу Светом откривено нам је, да Он од Оца исходи и Сином се шаље. Нека нико не тражи више, да не би пао у заблуду. Чим од Оца исходи, значи да је једног бића са Оцем; чим се Сином шаље, да настави службу Сина, значи да је раван Сину. Отац свједочи за мене, рекао је Господ Исус најпре; а сад каже за Духа истине: он ће свједочити за мене. Оба су сведока једнака, зато се Господ позива час на једног час на другог. И Онај који је сведочио и Онај који ће сведочити једнаки су у битности, јер не би Господ оставио сведока за будућност мањег од сведока из прошлости. Овако ми говоримо по човечански и у односу к времену, у ствари троје сведоче вечно на небу, по речима Јеванђелиста:јер је троје што свједочи на небу: Отац, Ријеч и свети Дух, и ово је троје једно.

Има људи, који тврде, да Дух Свети исходи од Оца и Сина. Ко им је то открио, и кад? Ми знамо, да Дух Свети од Оца исходи, јер нам је то открио Син Божји, Господ наш Исус Христос. Зато одбацујемо оне додатке нашој вери православној, који се не слажу са речима самога Господа. Но да се усвоје речи Господа пречистог потребна је велика чистота срца. Зато се више трудимо да очистимо срце наше од страсти него ли да се љубопитно навозимо умом на бескрајне дубине бића Божјег са нечистим срцем, јер ко је год тако чинио, пао је у јерес и душу своју изгубио.

О Господе Боже, велики и моћни, хвала Ти што си нам се јавио кроз Спаситеља нашег Исуса Христа, те знамо да нисмо деца мрака него синови светлости. Теби слава и хвала вавек. Амин.

Zlatoust

Који је икона Бога невидљивога, Прворођени прије сваке твари, Јер Њиме би саздано све, што је на небесима и што је на земљи, што је видљиво и што је невидљиво, били пријестоли или господства, или началства или власти: све је Њиме и за Њега саздано.И Он је прије свега, и све у њему постоји.(Кол.1.15-17)

Nešto nije u redu sa svetosavskom Biblijom, molim to da proveriš!
http://www.jw.org/hr/izdanja/biblija/1-mojsijeva/1
14Tada je Bog rekao: “Neka budu izvori svjetlosti na svodu nebeskom da dijele dan od noći i da služe kao znakovi za doba, dane i godine!15I neka svijetle na svodu nebeskom i osvjetljavaju zemlju!” I bilo je tako.16Tada je Bog načinio dva velika izvora svjetlosti, veći da upravlja danom i manji da upravlja noću, a uz to i zvijezde.17Njih je Bog postavio na svod nebeski da osvjetljavaju zemlju18i da upravljaju danom i noću te da dijele svjetlost od tame. I vidio je Bog da je to dobro.19Tako je došla večer, pa jutro — dan četvrti.

Pitanja

Gde! koja knjiga. koji stih u svetosavskoj Bibliji piše "Ikona Boga nevidljivoga"?
Izjasni koje lice Božije je prvorođeni pre svake tvari i kako obrazložiš to što je napisano pod: Prvorođeni?
Obijasni šta znači: On je prije svega, i sve u njemu postoji

Поново ћу узети 1 главу из Јовановог Јеванђеља: У почетку бјеше Логос (Ријеч), и Логос бјеше у Бога, и Логос бјеше Бог.Он бјеше у почетку у Бога.Све кроз њега постаде, и без њега ништа не постаде што је постало.

Пре него што почнем узимам део из дела Небеска Јерархија,коју је написао свети Дионосије Ареопагита који је од Апостола Павла примио хришћанство и по Светом Предању постао је први епископ Атине.

Тајанствено учење које нам је предато кроз Свето Писмо на различите начине описује велике тајне Бога. Оно (Писмо) Бога понекад именује (означава) речју, умом или бићем (погл. Јн. 1, 1; Пс. 135.), указујући нам тако на разум и премудрост својствене само јединоме Богу. У настојању да Њега изобрази понекад употребљава и примере (образе) који су узвишенији (од чувствених) али и тада је заправо далеко од истине која се и таквим примерима жели нагласити јер Бог је изнад сваког бића и сваког поређења; ништа не може бити довољно истинито да би се Он у потпуности изобразио нашем уму; свака реч је далеко од тога да искаже и најмању истину о Њему. Понекад Свето Писмо на величанствен начин казује о Богу називајући га не-видљивим, непостижним, неистраживим (погл. 1. Тим. 6, 16; Пс. 144,13; Рим. 9, 33), али ни тада оно не означава Њега онаквим какав јесте, и пре би се могло рећи да казује о томе шта Он није. Ово је, по моме мишљењу, још својственије Богу јер ми о Њему такође не знамо ништа о томе колико је Он непостижан или неизрецив осим на основу тајанственог светог Предања, које казује (тврди, учи) да се Бог не може поредити ни са једним бићем.

Због горе наведеног јасно је да се Син Божији из свега наведеног,мора смарати Богом,а не неким титулираним створењем које се зове син.

У почетку бјеше Логос (Ријеч), и Логос бјеше у Бога, и Логос бјеше Бог.Он бјеше у почетку у Бога.Све кроз њега постаде, и без њега ништа не постаде што је постало.

Под почетком требало би разумети Оца,јер Син је одувек у Оцу као Бог.Рођен од Оца пре свих векова,али то не значи да се рађа као ми,нити да је Отац пре Сина.Иначе Син се не би могао назвати Богом,јер Бог је непромењив,за разлику од творевине.Рођење Сина од Оца је бестрасно зато га и Писмо назива Речју.Још под почетком се може разумети почетак ставарања света како и почиње Свето Писмо:У почетку створи Бог небо и земљу.Кроз Сина је све створено,па како онда неки кажу да Он није Бог.За Сина пак: Пријесто је твој, Боже, вавијек вијека; жезал правичности је жезал Царства твојега. Заволио си правду и омрзао безакоње; због тога те помаза, Боже, Бог твој уљем радости више него другове твоје.И опет: Ти, Господе, у почетку основа земљу, и небеса су дјело руку твојих;Они ће проћи, а ти остајеш, и све ће остарјети као одијело,И савићеш их као хаљину, и измјениће се, а ти си увијек исти, и године твоје неће минути. (Јев.8-13).Бог је Света Тројица јер не ствара само Син,него и Отац и Дух. И Духом уста Његових сва сила њихова. Дух Божији створио ме је,и дах свемогућег дао ми је живот(Јов33.4).Нећу наводити стихове које говоре да Бог Отац ствара,јет то не поричете ни ви.

Тако у Откровењу имамо ове стихове: И свако од четири жива бића имађаше по шест крила, наоколо и изнутра пуна очију, и дан и ноћ не мирују говорећи: Свет, Свет, Свет Господ Бог Сведржитељ, Који бјеше и Који јесте и Који долази. И када жива бића дадоше славу и част и хвалу Ономе који сједи на пријестолу, Који живи у вијекове вијекова, Падоше двадесет и четири старјешине пред Оним што сједи на пријестолу, и поклонише се Ономе што живи у вијекове вијекова, и положише вијенце своје пред пријестолом говорећи: Достојан си, Господе и Боже наш, да примиш славу и част и силу, јер си Ти створио све, и вољом твојом све настаде и сазда се(Отк.4.8-11).

Све кроз њега постаде, и без њега ништа не постаде што је постало.

Овде је речено да је Реч Творац,и речено је још без њега,да би нам се ставило до знања да је Он Бог који ствара,и да није само Он све створио већ су у томе учествовали и Отац и Дух.Три пута реч свет одговара лицима Божијим.Слично тако имамо: И падоше двадесет и четири старјешине, и четири жива бића, и поклонише се Богу који сједи на пријестолу, говорећи: Амин! Алилуја!(Отк.19.4).Амин је једно од имена Бога,што се види из:И анђелу Цркве у Лаодикији напиши: Тако говори Амин, Свједок вјерни и истинити, Зачетник творвине Божије.(Oтк.3.14).

Реч беше у почетку у Бога,што не значи да је Син био у Бога,па више није,нити да Бог има почетка,но реч у почетку(одувек) се односи да Отац није пре Сина,нити Син пре Оца,већ да је Син вечан као Отац,једносуштан са Њим(једносуштан значи јединство Оца и Сина и једнакост Оца и Сина).Све што важи за Оца и Сина,важи и за Духа,јер је троје што свједочи на небу: Отац, Ријеч и свети Дух и ово троје је једно.Реч беше Бог,значи да је Он одувек у Бога као Бог и то као Бог Реч,раван Оцу и Духу.

Без Сина није настало ништа и све што је постало кроз Њега је постало,тако да Син није створење како уче Ј.с.,јер и овде Писмо разобличава ово погрешно учење, јер све кроз њега постаде, и без њега ништа не постаде што је постало.

И рече Онај што сједи на пријестолу: Ево све чиним новим. И рече ми: Напиши, јер су ове ријечи вјерне и истините. И рече ми: Сврши се! Ја сам Алфа и Омега, Почетак и Свршетак. Ја ћу жедноме на дар дати са извора воде живота.(Отк.5-6) Ја сам Алфа и Омега, Први и Посљедњи, Почетак и Свршетак.(Отк.22.13)Бог је Први јер пре Њега ништа није било,као ни после Њега.Господ каже:Небо и земља ће проћи, а ријечи моје неће проћи.(Лк..21.33).

Сада ћу узети из Охридског Пролога део који се односи на човечију природу Господа.

БЕСЕДА

о узвишењу човека кроз Христа васкрслог

Превише свих поглаварства и власти, и сила, и господарства, и свакога имена што св може именовати не само у времену садашњем него и у будућем. И све покори под ноге Његове (Ефесцима 1, 21)

Ево висине до које Бог узвиси биће човечје! Јер овде није реч о божанској природи Христовој него о човечанској, није реч о вечном Слову Божјем него о Човеку Исусу, кога Бог васкрсе из мртвих и уздиже не само над свим овим видљивим и смртним светом него и над невидљивим и бесмртним, превише свих ангелских чинова и небеских власти, превише свуколике јављене и нејављене чудесне јерархије небеске, превише сваког бића створенога, знаног и незнаног, и превише сваког имена у оба света, у материјалном и духовном. Видите ли, браћо, како преславни Творац наш испуни Своје обећање дато Адаму, изгнаном из Раја, и још јасније поновљено Авраму, и још много јасније поновљено кроз пророке и Давида! Видите ли, како Господ Саваот поче прослављати род људски прославивши човека Исуса, у коме беше ваплоћено божанство Бога Сина Божјега? Као првенца славе прво Њега прослави, па онда редом све оке који се у Његове убројаше и благодаћу Духа Светога за вечну славу назнаменоваше, и у Књигу Живота уписаше. Не пева Црква узалуд Матери Божјој: „Чеснију од херувима и славнију од серафима.” Тамо где се Васкрсли Господ узвиси, тамо се узвиси и Његова Пресвета Богоматер, као и апостоли Његови свети, по речи Његовој Оцу Свом небеском: Оче хоћу да и они које си ми дао, буду са мном гдје сам ја (По Јовану 17, 24).

Таква је недопедна последица силаска Бога на земљу. Такав је неисказан плод страдања Његових.

О Господе Исусе Христе, Спаситељу наш, раван само Оцу Свом и Духу Светом, помози нам до краја извући се из преисподње смрадних греха и безумља чулнога. Теби слава и хвала вавек. Амин.

БЕСЕДА

о глави цркве и телу Христовом

И Њега даде изнад свију за главу Цркви, која је тијело његово (Ефесцима 1, 22—23)

Обезглављено човечанство овозглави се Господом Исусом васкрслим из мртвих. Одвојено тело од главе поче се припијати уз главу своју, део по део, члан по члан. Нису сви људи тело него само верујући у Христа Господа; сви су позвани, али се само одазвани примају под Главу. Одазвани сачињавају тело, које се зове Црква, и којој је Господ глава. Па као што се васкрсли и прослављени Човек Исус уздиже од стране Свете Тројице изнад свих и свега на земљи и на небу, тако ће и Црква Његова, тело Његово бити уздигнуто до Главе своје, тј. изнад свих и свега. Цела Црква заједно с Главом својом стајаће с десне стране Свете Тројице, јер где је глава ту је и тело. До такве висине, величине и славе, уздићиће се искупљени и покајани грешници, негда непријатељи Божји, заблудели као блудни син и обезглављени као умртвљена телесина, а сада усиновљени кроз Христа и због Христа, и обучени у красоту божанскога живота и сјаја. Јер је велика ствар, браћо, ваплоћење Сина Божјег на земљи, и Његово страдањс на крсту, и смрт нас ради. Његова посета земљи донела је огромну промену у судби људи и у смислу свих твари. Он је све променио и све учинио новим. Зато, браћо, да не живимо и не владамо се као стари човек него као нови, да не живимо греху но правди, да се не владамо по телу него по духу. Да би се тако удостојили оне висине, величине и славе, на коју смо Главом нашом призвани.

О Господе Исусе, Главо Света Цркве свете, удостој нас вечно бити члановима тела Твога пречистога. Теби слава и хвала вавек, Амин.

Zar nisu zajedno tri ipostasa jedan Bog umrli? zar više nisu zajedno već pojedinačno deluju i umiru?Kako ovo obijasniš i gde su ti Biblijski dokazi i te reference
?

Из свега наведеног види се да треба правити разлику између Бога Слова као једног од Свете Тројице и Човека Исуса.

Poslednja izmena:
Ovo si naveo kao navodni izvorni tekst kojeg Novi svijet prijevod nema : ˝ Јер је троје што свједочи на небу: Отац, Логос (Ријеч), и Свети Дух; и ова тројица су једно(1.Јн.5.7) ˝No te se riječi ne nalaze ni u jednom od starih grčkih rukopisa i očito je da su dodane kako bi se poduprlo učenje o Trojstvu. Većina suvremenih prijevoda Biblije, i katoličkih i protestantskih, ne sadrži te riječi u glavnom tekstu.

Ако ти верујеш да неки стихови јесу додавани,а други нису,ти онда сумњаш у Свето писмо.Црква као тврђава истине,чува ауторитет Светог Писма и ни једна јота није промењена,нити је шта додавано,нити шта одузимано.Али Ј.с.поричу Цркву,тако и поричи и њену главу и камен темељац који је Исус Христос.Ко пориче Цркву,пориче и Господа који ју је основао,и онда отворено признаје да верује у бајке,јер Пророци,Апостоли и сам Господ сведочи да Његови Цркву неће ништа срушити и да је она вечна.Ако је пропала Црква коју је основао Гопод преко апостола,како онда може опстати људска творевина.

У Цркви се увек веровало у Свету Тројицу као Бога и у Господа Исуса Христа као Богочовека.Мислим да се види из свих ових стихова који су наведени,и још доста који нису узетих из Светог Писма.У Светом Предњу постојале су послсанице и дела светих Отаца из друге половине 1 века и почетка 2.,у којима су јасно изложена веровање у Свето Тројство,и Богочовека,као и о поштавању Пресвете Богородице и светих.Средином 2 века канонизоване су књиге које улазе у састав Светог Писма и оне су непромењене до данашњег дана.

Prema tome, ovi biblijski stihovi uopče ne dokazuju tvrdnju o navodnim nadahnutim nebiblijskim predanjima koje je crkva usvojila.

Тако дакле, браћо, стојте чврсто и држите предања, којима сте научени, било нашом ријечју, било посланицом.(2.Сол.2.15)Заповиједамо вам пак, браћо, у име Господа нашега Исуса Христа, да се клоните од свакога брата који живи неуредно, а не по предању које примише од нас(Сол.3.6). И што си чуо од мене пред многим свједоцима, то предај вјерним људима, који ће бити кадри и друге научити(Тим.2.2). 9. Што и научисте, и примисте и чусте и видјесте на мени, оно чините, и Бог мира биће с вама.(Флп. 4.9)Логично је претпоставити, а Библија то потврђуј, да нису све речи и дела Господа Исуса Христа прибележена у Светом писму. То потврђује јеванђеље по светом Јовану (20.30-31).Тачно је да је све битно записано у Светом Писму,али кад неко пориче основне истине о Светој Тројици,Богочовеку,Богородици,светим тајнама,Цркви онда користимо и Свето Предање.

Ne samo da su postojali, nego su jasno naglašavali da je Isus Sin Božji, a njegov Otac Bog, kako njima tako i njemu samome.

Да ли можеш изнети стихови тих који то говоре,шта су били у Цркви,дело у коме су то рекли и историјске чињениц да су та дела заита написан у то време.

Naprimjer Klement Rimski citirao je apokrifne knjige Mudrost i Juditu.

Ако је цитирао те стихове,не значе да они нису тачни.Апокрифна Јеванђеља су била у Цркви строго забрањена по претњом анатеме.Али су се апокрифна Јеванђеља једним делом заснивали на истини.Тада се испуни што је казано преко пророка Јеремије који говори:И узеше тридесет сребрника, цијену цијењенога, кога су цијенили синови Израиљеви; и дадоше их за њиву лончареву, као што ми каза Господ.(Мт.27.9)

Свети Тоофилакт Охридску овако ове стихове тумачи. Ове речи не налазимо код пророка Јеремије, већ код Захарије 11, 12.13. Није сасвим јасно зашто еванђелист спомиње Јеремију а не Захарију. Вероватно је у питању превид, или је, како мисли Ориген, текст узет из неког непознатог Јеремијиног списа. Бл. Јероним је дословно ове речи нашао у једном апокрифу пророка Јеремије, који је добио од припадника назаренске секте. Зигабен се такође слаже да је реч о тексту и апокрифне књиге.

Црква одбацује апокрифна погрешна учења,и признаје само четворојеванђеља,али она нам дају неке податке,које не противурече Светом Писму и Светом Предању.

Čak i da je Ignacije rekao da je Sin jednak Ocu u vječnosti, moći, položaju i mudrosti, to još uvijek ne bi bilo Trojstvo, jer on nigdje nije rekao da je sveti duh na te načine jednak Bogu. No, Ignacije nije rekao da je Sin jednak Bogu Ocu na taj način ili na bilo koji drugi. Umjesto toga, on je pokazao da je Sin podložan Onome tko je nadmoćan, Svemogućem Bogu.
1)

Старајте се, зато, да се утврдите у учењима (догматима) Господњим и Апостола (његових), те да "у свему што чините - успевате" (Псал. 1,3), телом и духом, вером и љубављу, у Сину и Оцу и Духу, у почетку и савршетку, са вашим достојанственим епископом и са драгоцено исплетеним духовним венцем вашег свештенства и по Богу ђакона. (2) Подчините се епископу и једни другима, као Исус Христос Оцу по телу, и Апостоли Христу и Оцу и Духу, да би било сједињење и телесно и духовно.(Посланица Игњатија Богоносца Магнежанима 13 стих).

Ignacije Svemogućeg Boga naziva ”jedini pravi Bog, nestvoren i nepristupačan, Gospodar svega, Otac i Stvoritelj jedinorođenog Sina“, pokazujući razliku između Boga i Njegovog Sina.

Која посланица,који стих?

Ustvari upravo suprotno, ima jako puno dokaza o tome kako rani kršćani prije četvrtog stoljeća nisu vjerovali i podržavali trojstvo.

Нема ниједан доказ,већ супротно.

Ignacije pokazuje da Sin nije bio vječan kao osoba, već da je stvoren, jer je Sin, prema njemu, rekao: ”Gospodin [Svemogući Bog] stvorio je Mene, početak Svojih puteva.“ Isto tako, Ignacije je rekao: ”Jedan je Bog svemira, Otac Krista, ’od koga je sve‘, i jedan je Gospodin Isus Krist, naš Gospodin, ’kroz koga je sve‘.“

Наведи посланицу и стих где се то наводи,јер је то противно Светом Писму.Мислим на:”Gospodin [Svemogući Bog] stvorio je Mene, početak Svojih puteva.“

Јер ко познаде ум Господњи? Или ко му би савјетник?Или ко њему претходно даде, да му буде враћено? Јер је од њега и кроз њега и ради њега све. Њему слава у вијекове. Амин.(им.11.34-36)Што одговара: Који је икона Бога невидљивога, Прворођени прије сваке твари, Јер Њиме би саздано све, што је на небесима и што је на земљи, што је видљиво и што је невидљиво, били пријестоли или господства, или началства или власти: све је Њиме и за Њега саздано.И Он је прије свега, и све у њему постоји.(Кол.1.15-17)

Све штNije Bog čovijek, da bi mu trebala nadopuna - kao što je Adamu trebala Eva - nego je upravo zbog ljubavi - koju vječno posjeduje - počeo stvarati, i to prvenstveno za svoga Sina.

И све моје твоје је, и твоје моје(Јн.17.10).Све што има Син имају Отац и Дух.Опет узимам из дела Касијана владике Николаја о љубави Свете Тројице.

10. Ко не верује у рађање Бога Сина од Бога Оца, тај не може уопште Бога називати Оцем. Или ако га тако назива, не говори истину. Јер по чему је Он Отац ако нема Сина? Ваљда само Отац почасни, или титуларни, као што деца понегде ословљавају сваког старијег човека: Оче! Каже ли неко па Бог је Отац свију људи, ми одмах одговарамо: Бог је Творац а не Отац свију људи. Он није родио него створио све људе. Ако ковач има рођене синове и исковане плугове, неће ли он правити разлику између своје рођене деце и својих творевина? Не може нико без лажи називати Бога Оцем.а непризнавати Његовог вечно рођеног Сина, који једини има моћ да створено претвори у рођено. Апостол Христов одлучно говори: "Ко се год одриче Сина, ни Оца нема, а који признаје Сина и Оца има" (I Јов. 2, 23; 4, 16).

20. Није лако појмити зашто је Бог створио светове, најпре свет бестелесни анђелски а потом физички телесни са човеком на врху. Ако је троједини Бог савршен и самодовољан у пуноћи живота, љубави и славе, зашто је створио светове ниже од себе? (Кажемо, ниже од себе, јер нико не може створити нешто равно себи. Родити, да. Бог Отац родио је Сина равног Себи; и човек рађа децу равну себи по бићу и суштини). Црква - и само Црква - даје одговор: Од преобиља љубави своје у самом Себи Бог је створио све светове, невидљиве и видљиве, кроз Сина свог јединородног, да угоди Сину своме. Да ли ради забаве Сину, или из неке потребе? Ми то не кажемо. Богу не треба забава. Његова тројична љубав превазилази сваку радост забаве и сваку сладост весеља. Нити Савршени, Самодовољни, потребује ма шта, јер све има самом себи.

21. У бескрајној љубави према своме Оцу Син је хтео угодити Оцу тиме што би му створио више синова а себи више браће, нижих од себе али по љубави изједначених са собом посинаштвом. И у Вечном Савету Отац и Дух Свети сагласно одобрили су Сину стварање светова за љубав Сина. И тако је кроз Сина постало све што је постало, "имже всја биша". А Син Божји назван је и Логос Божји, или Реч Божја, тј. израз Божји; да, Песма Божја, којом се јавља величанство и слава и мудрост и љубав Божја. Коме се јавља? Новоствореним световима (Колош. 1, 15-17).

22. Узевши иницијативу за стварање, Син је примио и одговорност за створене светове пред Вечним Саветом и поврх тога, још и добровољни пристанак да себе принесе на жртву кад и ако то буде било потребно, као безазлено и пречисто јагње, одређено на жртву "и још прије постања свијета." (I Пет. 1, 20). И тако је отпочела једна несравњива епопеја над епопејама; епопеја стварања света, његовог пада, искупљења, васкрсења и обновљења. Све како је речено и проречено. И све са једним јединим мотивом - љубав. Јер Бог је Љубав и у Њему нема других мотива изван љубави, кћери моја богољубљена и богољубива.

Poslednja izmena:
S obzirom na Bazilija Velikog, knjiga The Fathers of the Greek Church kaže: ”Njegovi spisi pokazuju da je kroz cijeli život bio privržen Platonu, Homeru te povjesničarima i retoričarima, koji su nedvojbeno utjecali na njegov stil. (...) Bazilije je ostao ’Grk‘.“ Jednako je bilo i s Grgurom Nazijanskim. ”On je smatrao da bi se pobjeda i superiornost Crkve najbolje očitovale kad bi u potpunosti usvojila tradicije klasične kulture.“Što se tiče sve trojice, profesor Panagiotis K. Christou piše: ”Dok su povremeno upozoravali na ’filozofiju i praznu prijevaru‘ [Kološanima 2:8] — kako bi postupali u skladu s tom zapovijedi iz Novog zavjeta — u isto su vrijeme svim žarom proučavali filozofiju i slične nauke te su i drugima savjetovali da rade to isto.“ Ti crkveni učitelji očito su smatrali da Biblija nije dovoljna da podupre njihova učenja.
Pokazuje li to što su potporu tražili u drugim izvorima da njihova učenja nemaju ništa zajedničkog s Biblijom ?

Apostol Pavao upozorio je hebrejske kršćane: ”Ne dajte se odvesti raznim i tuđim učenjima“.

Ćiril Aleksandrijski — Kontrovezni Crkveni Otac
--------------------------------------------------------------------
Jedna od najkontroverznijih ličnosti među crkvenim ocima je Ćiril Aleksandrijski (o. 375-444. n. e.). Crkveni povjesničar Hans von Campenhausen opisuje ga kao ”dogmatičnog, nasilnog, prepredenog i napuhanog zbog veličine svog poziva i dostojanstvenosti svoje službe“ te dodaje da ”on ništa nije smatrao ispravnim ako to nije unapređivalo njegovu moć i autoritet. (...) Njegova surovost i beskrupuloznost nikad ga nisu opterećivale.“ Dok je bio biskup u Aleksandriji, koristio se mitom, optužbama i klevetanjem kako bi svrgnuo carigradskog biskupa. Smatra ga se odgovornim za brutalno ubojstvo Hipatije, koja je bila istaknuti filozof, izvršeno 415. n. e. Što se tiče Ćirilovih teoloških spisa, Campenhausen kaže: ”On je započeo praksu da se odluke vezane za vjerske dogme ne donose isključivo na temelju Biblije, već i pomoću odgovarajućih navoda i zbirki navoda priznatih izvora.“

Pokazuje li to što su potporu tražili u drugim izvorima da njihova učenja nemaju ništa zajedničkog s Biblijom ?

Ово је лаж и молим те да из њихових беседа докажеш ову тврдњу.Apostol Pavao upozorio je hebrejske kršćane: ”Ne dajte se odvesti raznim i tuđim učenjima“.
Ко су билио света три јераха Василије Велики,Григорије Богослов и Јован Златоусти,може да види њихова дела током живота,њиховih богословскih радовa,и њиховe славe после смрти.Били су најумнији људи ондашњег света,студирали су као млади филозофију и највећи су били противници исте разобличавајући оне које су знање стављали изнад вере.Сва тројица су велики чудотворци,о чему постоје моги докази ондашњег времена,као и после њихове смрти.

Из Житија Светих:

s0942016.jpg

Разлог због кога је установљен овај празник Три Јерарха био је следећи. За време цара Алексија Комнена, који се зацари после цара Никифора Вотаниата,, настаде у Цариграду међу ученим и врлинским људима спор око тога, ко је од ове тројице светитеља највећи. Једни говораху да је Василије Велики највећи: јер је дубоко зашао у тајну бића; јер се врлинама уподобио Анђелима, и такмичио с Анђелима; јер није лако опраштао грешницима, него је био строг по нарави; јер није имао у себи ничег земаљског. А божанственог Златоуста сматраху мањим од Василија: јер је тобож супротност Василију, и лако је опраштао грешницима, и брзо је привлачио покајању. - Други пак, напротив, уздизаху божанственог Златоуста, и говораху да је он већи од Василија и Григорија: јер је веома човекољубив; јер разуме слабост људске природе; јер својим слаткоречивим и јасним учењем све нас води, и грешнике покајању приводи; јер обадва друга оца надмашује мноштвом својих красноречивих књига, и узвишеношћу и ширином мисли. - А трећи, волећи највише књиге Григорија Богослова, говораху да је он већи од Василија и Златоуста: јер својим дивним и китњастим стилом, узвишеношћу и дубином мисли, и свсжином израза, превазилази све старе мудраце грчке и све нове мудраце црквене.
И тако једни се назваше Василијани, други Григоријани, а трећи Јованити. Но промислом Божјим овај спор би решен на корист Цркве и на још већу славу тројице светитеља. Епископ евхаитски Јован, човек врло образован и свет по животу, имаде једну визију у сну, наиме: најпре му се јавише сваки од ова три светитеља напосе у великој слави и неисказаној красоти, a пo том сва три заједно. Тада му рекоше: "Ми смо једно у Бога, као што видиш, и ништа нема у нама противречно, него смо сваки у своје време, побуђивани Духом Божјим, писали разне књиге на спасење људима. И чему нас је учио Дух Свети, то смо и предавали људима ради њиховог спасења. И међу нама нема првог ни другог, него ако једнога споменеш, одмах су и друга двојица ту. Зато нареди да се престану делити они што споре око нас. Јер, и за живота нашег на земљи а и сада, наша је главна брига и настојање: мирити и у јединство и сагласност приводити свет, а не делити. Осим тога, установи нама тројици један заједнички празник, и састави нам службу по твоме разумевању, па је предај хришћанима, јер смо ми једно у Бога. А нема сумње да ћемо ми притицати у помоћ спасењу оних који буду празновали наш заједнички празник, јер очигледно је да и ми имамо извесну слободу и силу пред Богом".
Рекавши то, светитељи узиђоше опет на небо, блистајући неисказаном светлошћу, и један другог зваху по имену. А преподобни Јован, чим се пробуди из сна, учини како му наредише божанствени Јерарси. И он реши спор и умири народ, јер беше човек чувен по врлини и његова реч имађаше силу и убедљивост. И установи заједнички празник за сва три светитеља, и предаде Цркви Божјој да га празнује. И одредивши 30. јануар као заједнички празник трију светитеља, овај божанствени муж, преподобни Јован показа много мудрости и памети. Јер, пошто ова три светитеља имају сваки посебно свој дан празновања у месецу јануару, и то: Василије Велики 1 јануар, Григорије Богослов 25 јануар, божанствени Златоуст 27 јануар, он одреди да им заједнички празник буде у тридесети дан истога месеца. И састави им дивну службу, пуну похвала, као што и доликује тако великим оцима Цркве. Ово он учини и због тога да би показао да су прави и васељенски учитељи Цркве једино Свети Оци, a не грчки философи, за којима су се неки тада поводили.

Све што си навео за Кирила Александријског је лаж ,а мораћеш све да докажеш,јер од његових савременика долазе потпуно супротни описи истог светитеља.У питању је један од највећих отаца Цркве и молим оптужбе против овог светитеља,ко га оптужује,у шта верује исти(светитељ је живео у време Васељенских сабора),и зашто га Цркве није свргла на основу таквих тврдњи?

Je li Bog mogao biti iskušavan ?

Није,али није ни Бог кушан већ Човек.Ђаво је хтео да види да ли је Он заиста Син Божији и тако почиње своје прво кушање. И приступи к њему кушач и рече: Ако си Син Божији, реци да камење ово постану хљебови.(Мт.4.3)Наравно Господ га није послушао,јер прво ђавола не треба слушати никад,јер је он отац лажи.Да га је Господ послушао навео би га не неумереност,јер гладном је довољно неколико хлебова,а не да ово камење постану хлебови.

Ево како Јефрем Сиријски тумачи кушање Господа.

Ђавола није збунило прво искушење, него Га је одвео у свети град и поставио на крило храма (Мт. 4. 5).
И ево, све до сада је то место уздигнуто, иако је сам храм порушен, што је и Сам Господ рекао: неће остати овде ни камен на камену (Мт. 24; 2). међутим, место на којем је Он стајао сачувало се као неко знамење. ђаво Му тада каже: Скочи доле, јер је написано да ће Те сачувати, да како не запнеш за камен ногом Својом (в. Мт. 4; 6). О, кушачу! Ако се на Христу испуњава псалам, зар тамо није записано: Плећима својим заклониће Те (Пс. 90; 4). Не може се догодити да падају они, који су способни да лете, будући да је ваздух под њиховим крилима тврд као и земља. Зар није написано и ово: На аспиду и змију отровну наступаћеш (Пс. 90; 13)?

Оно, што му је било потребно, узимао је из Писма док је оно, што му је противуречило, одбацивао. Тако и јеретици узимају из Писма оно, што им је потребно за њихова саблажњива учења, истовремено одбацујући оно што противуречи њиховој заблуди. На тај начин јасно показују да су ученици овог учитеља ? .

Опет Га узе ђаво и поведе на гору врло високу... и рече: моја су сва ова царства (в. Мт. 4; 8. и Лк. 4; 6). На основу ових речи безумници мисле да ђаво има неку власт ? . Овде такође остаје на снази оно што сам већ рекао о јеретицима: оно што им противуречи, то изостављају, а оно, што им одговара, прихватају. Због тога, ако му на основу речи: моја су.., они приписују неку власт, далеко су од тога да би нас поучавали истини, и утолико се више разобличују оним, чиме су мислили да ће победити. Нека одмере речи које додаје (ђаво): мени је предана ова власт... (Лк. 4; 6), јер оне поучавају да је Творац ових царстава неко други, тј. Онај Који му их је и предао. У наставку каже: Над свим тим имам власт (в. Лк. 4; 6), али не тако, као да он по својој природи има власт, него зато што су то сами људи хтели, јер Писмо каже: Коме дајете себе за слуге у послушност, слуге сте онога кога слушате (Рим. 6; 16).

Падни на лице Своје и поклони ми се (в. Лк. 4; 6). Тим речима се јасно показује гордост и надменост онога, који је од почетка желео да буде бог. Тело нашег Господа поучава све оне, који су у тело одевени, да ће онај, који у битку уђе наг, бити побеђен, јер се тело Христово од почетка обукло у оружје уздржања, а затим приступило борби. Према томе, потребно је моћно оружје против онога, који шаље огњене и оштре стреле (в. Еф. 6; 16). речи да камење ово постану хлебови. Упутио је стрелу која побуђује на засићење да би услед глади, коју је Господ осећао након поста, успео да Га збуни и на тај начин искушао Господа. Господ, међутим, није хтео да над Њим завлада глад, јер се Његова глад огрнула постом као панциром. Таква глад је стрелу ситости вратила на кушача како би онај, који приклања ка спољашњој ситости, научио да постоји и ситост унутрашња, која се споља не показује. Не живи човек о самом хлебу, него о свакој речи која излази из уста Божијих (Мт. 4; 4, Лк. 4; 4. и 5. Мојс. 8; 3). Према томе, у искушење је пао онај, који се јавио да би искушавао, и изобличен је био оним, чиме је хтео да поучава. Ако си Син Божији, речи да камење ово постану хлебови. Тим речима су уста сатанина посведочила да Онај, Који је од Бога, може од камења да начини хлебове.
Тако је Господ разобличио сатану посредством његових сопствених речи. Ако Бог може да претвори камење и да од њега начини хлебове, нека онда кушач зна да Бог и без хлеба може да насити. Ономе Који нејестиво вештаство претвара у храну, није тешко ни да глад претвори у ситост - али не тако, што ће да испуни неким вештаством , него тако што ће саму глад претворити у ситост, слично ономе што је и кушач тражио да Он сам камен претвори у хлеб. Тако је Господ на гори погазио кушачеве пожуде и сурвао их у бездан, да би их погазили и они народи које је некад он (кушач) газио. Уместо тих пожуда, Он је свима њима подарио изобиље благодати, да би над свима царевала она, коју су некада сви газили (в. Рим. 5; 17).

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back