DUHOVNI RAT

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Smesko,
Dr Blanko je jos uvek adventista pa mozda cak i profesor. I On je kao i svaki druga clan crkve slobodan na napise ono sta on misli i hoce, niko mu to nece zabraniti.
To kod JS nije moguce jer se sve kontrolise kao kod komunisticke partije.

Takodje, ko moze zabraniti onome ko je juce krsten i postao clan crkve da sutradan podnese ostavku i naopusti crekvu? Niko!.
Ljudi dobrovoljno dolaze u crkvu, upoznaju se sa pravilima crkve i sa Biblijom i zive tako dok oni hoce, ako nece mogu slobodno da idu koda hoce.

Isto tako svaki vernik moze da poseti sve hriscanske crkve, sinagoge, dzamije, pagode itd, niko mu to ne brani.
Isto tako moze da cita sta hoce, cak i Marksov Kapital, jer je slobodan i iz slobode sluzi svome Bogu a ne nekakvoj organizacije.
Kod JS nije tako, Sne kontrolise Rob iz Brooklyna. Zabranjeno vam je da posetite druge bogomolje i da citate knjige drugih religija, zato zavisite samo o onome sto vam sertvira Kula strazara, a eto stotin dokaz da vas je pored nekih istina koje je iznosila i varala mnogim zabludam, verovatno si i ti zbog toga pobegao od njih, nego pokusavas da ima se udvoris da bi te ponovo prtimili.
Evo ja sam JS i tvrdim da nije tako kao sto pises... :)
Mene niko ne kontrolise :aha:
Nije nista zabranjeno, nego jednostavno koristim vreme da se bavim lepim stvarima a ne da citam ili gledam smece...
mogu da idem gde hocu i da citam sta hocu... :aha:
Zavisimo samo od Boga njegovoh DUHA i njegove reci.
da li si cuo za izbirljivost kao i za savest....
e to je to...
takodje free willl :)

Sve mi je slobodno, ali nije sve za korist, sve mi je slobodno, ali neću da bilo što ovlada mnome. (1. Korinćanima 6:12) :heart:;

Poslednja izmena:
Mika
Zabranjeno vam je da posetite druge bogomolje i da citate knjige drugih religija, zato zavisite samo o onome sto vam sertvira Kula strazara, a

Pozdrav Mika
Koliko ja znam nije tačno što ovde svedočiš(a to znači da si opet lagao) Ko će vašu bogomolju da poseti kada nikoga ne možete smisliti??
Uostalom bio sam u Advenstističku bogomolju i sa sigurnošći mogu reći da isti vam je posvećeni Sveti Duh i ovde na forumu i tamo u bogomolji. Predamnom se prepirali i jedan drugog unižavao, pretpostavljam da im je to bio trening pred seanse pranja nogu. Eto tako ja bio dva puta u toj tvojoj bogomolji "Prvi put i poslednji put" iskreno rečeno ne trpim licemere, gorde, pogotovo velik ego i uobraženost. Zato poručujem i tebi da se ugledaš na JEHOVINE SVEDOKE, zar još ne vidiš gde je razum, smirenost i staloženost kada je u pitanju interpretacija Božije reči? da ne govorim o tome kako ste odbacili jevanđelja Gospoda našega Isusa i pravite ga varalicom i prevarantom usavršavajući se tom vašom od TEOLOGA Jack J Blanco što ju je bez kontrole sam parafrizirao njegovom pameću ugledajući se po glupostima i uredbama ljudskim.

Poslednja izmena:
Dragi moj kako si lagao da Biblija Doktora Jack J Blanko nije to što jeste tako si isto lagao i da sam ja vas ubeđivao da sam JS ili isto tako kako lažeš da ne mrziš JS.
Šta si ti ovde svedočio drugo osim laži? ništa, Ništa nisi osim laži svedočio niti ćeš išta osim laži ikada svedočiti.

Hahahah! Ljudi pogledajte kad Jehovin svedok nema argumente onda samo ponavlja rec Lazes, lazes, lazesssssssssssss!
U ove dve kratke recenise SEST puta smesko je upotrevio rec LAZES. Duhovnost na visini, svaka cast.
A argumenti, mani ga mito.
------------------
Isaija. 28,8. Jer su svi stolovi puni bljuvotine i nečistote, nema mjesta čista.

Eto vidis Smesko, ako si mislio na svoje izjave koje si ovde dao, onda si u pravu.
---------------------

Vidiš ja neću da ti otpadneš iz Adventizma, jer onda više nebi se mogao nigde uklopiti ostao bi na ulici kao i ostali odpadnici od Adventista što su ostali.

Smesko, a zasto nam ne kazes gde su stotine hiljada JS koji su samo 1975.godine otpali od JS.
Da li su i oni na ulici?

Posto si i ti otpao, pa da li se i ti nalazis na ulici? Da nisi homme less?

Pozdrav Mika
Koliko ja znam nije tačno što ovde svedočiš(a to znači da si opet lagao) Ko će vašu bogomolju da poseti kada nikoga ne možete smisliti??
Uostalom bio sam u Advenstističku bogomolju i sa sigurnošći mogu reći da isti vam je posvećeni Sveti Duh i ovde na forumu i tamo u bogomolji. Predamnom se prepirali i jedan drugog unižavao, pretpostavljam da im je to bio trening pred seanse pranja nogu. Eto tako ja bio dva puta u toj tvojoj bogomolji "Prvi put i poslednji put" iskreno rečeno ne trpim licemere, gorde, pogotovo velik ego i uobraženost. Zato poručujem i tebi da se ugledaš na JEHOVINE SVEDOKE, zar još ne vidiš gde je razum, smirenost i staloženost kada je u pitanju interpretacija Božije reči? da ne govorim o tome kako ste odbacili jevanđelja Gospoda našega Isusa i pravite ga varalicom i prevarantom usavršavajući se tom vašom od TEOLOGA Jack J Blanco što ju je bez kontrole sam parafrizirao njegovom pameću ugledajući se po glupostima i uredbama ljudskim.

Vidis Smesko, ako je istina sto si sada rekao, a iz iskustva sa tobom sunjam, da si bio u Adventistickoj crkvi dvapu, posto je JS zabranjenoida posecuju druge bogomolje to je dokaz da si iskljucen kog JS.

Drugo, a ja sam slobodno bio u nekoliko zemalja i u mnogo mesta i mnogo puta u Kraljevskoj dvorani JS.

Prosle godine sam bio na regionskom sastanku i gledao kako nakaradno krstavate nove vernike.

Vidis kako se nas dva razlikujemo

Vidis Smesko, ako je istina sto si sada rekao, a iz iskustva sa tobom sunjam, da si bio u Adventistickoj crkvi dvapu, posto je JS zabranjenoida posecuju druge bogomolje to je dokaz da si iskljucen kog JS.

Drugo, a ja sam slobodno bio u nekoliko zemalja i u mnogo mesta i mnogo puta u Kraljevskoj dvorani JS.

Prosle godine sam bio na regionskom sastanku i gledao kako nakaradno krstavate nove vernike.

Izvini ali opet pises lazi:)
Nije Js zabranjeno da posecuju....
Nakardno krstavanje?:eek: opet izmisljas nesto....
Krstvanje je po uzoru na Isusa Hrista :)

Smesko, a zasto nam ne kazes gde su stotine hiljada JS koji su samo 1975.godine otpali od JS.
Da li su i oni na ulici?

Posto si i ti otpao, pa da li se i ti nalazis na ulici? Da nisi homme less?

Pozdrav Mika

Zašto ti to mene pitaš zar niste ih pridobili?
Što bi ti meni iz pakosti želio da sam ja homeless, ja to tebi nikad ne bi poželeo. Nego koji ti je problem da izjasnš dali u subotnoj Bibliji što je proučavate nalazite i Marko 12,29??

Evo ja sam JS i tvrdim da nije tako kao sto pises... :)
Mene niko ne kontrolise :aha:
Nije nista zabranjeno, nego jednostavno koristim vreme da se bavim lepim stvarima a ne da citam ili gledam smece...
mogu da idem gde hocu i da citam sta hocu... :aha:
Zavisimo samo od Boga njegovoh DUHA i njegove reci.
da li si cuo za izbirljivost kao i za savest....
e to je to...
takodje free willl :)

Sve mi je slobodno, ali nije sve za korist, sve mi je slobodno, ali neću da bilo što ovlada mnome. (1. Korinćanima 6:12) :heart:;

Postovanje senjena Mona. (Ja bih te rado oslovio sestrom, ali ne zelim da te vredjam, jer znam da vam nije dozvoljenoi da budete u bratstvu sa nejehovistima).
Mona, ovo je pravo cudo, upravo sad sam citao o tome u Kuli strazari, pa evo neka ti tvoja braca odgovore, da li si i ako jesi, koliko si slobodna:

KULA STRAZARA ZABRANJUJE GLEDANJE TV, SLUSANJE RADIJA
I CITANJE TUDJIH KNJIGA

Ali zato svoje naturaju svima.

Kula stražara od 1. 3.1988 str. 19-20

Pod naslovom: Ostaješ li cist u svakom pogledu? pise:

Ostati duhovno cist
14 Neki su se izložili opasnosti da se duhovno uprljaju kroz religiozne radio i televizijske emisije. Na primjer, u jednoj africkoj zemlji neka su braca gledala odredene televizijske filmove u kojima su praznovjerna gledišta tradicionalnih animistickih religija bila prikazana u povoljnom svjetlu...Ponekad im uspije uprljati tudi misaoni sistem. U Pricama Salamunovim 11:9 citamo: "Ustima svojim otpadnik gura bližnjega u propast."

15 Mnogi otpadnici apeluju na svoj ja, tvrdeci da nam se oduzima sloboda, cak sloboda da sami tumacimo Bibliju.

Zaboravili su što su naucili o Jehovi, njegovom svetom imenu i svojstvima. Oni više ne priznaju da sve što im je posredovano obzirom na biblijske istine imaju zahvaliti "vjernom i razboritom robu".,,

16 Jedan pokrajinski nadglednik iz Francuske primjecuje: "Neka su braca bila zavedena, jer nisu imala tocnu spoznaju". Stoga citamo u Pricama Salamunovim 11:9: "Spoznaja oslobada pravedne". To ne znaci da treba pokloniti pažnju otpadnicima ili se udubiti u njihovu literaturu, nego je potrebno marljivim, osobnim proucavanjem Biblije i biblijskih publikacija Zajednice steci "tocnu spoznaju svete tajne Božje". Tko bi onda, nakon što je stekao spoznaju, mogao biti tako znatiželjan da pokloni pažnju izjavama otpadnika? Ne daj se "nikome prevariti nadgovorljivim dokazima!" (Kološanima 2:2-4). Zabludnu religioznu propagandu – sasvim svejedno odakle potjecala – treba izbjegavati poput otrova. Zašto obracati se kome drugome, kad je naš Gospodin dao "vjernog i razboritog roba", da bi nam posredovao "rijeci vjecnoga života"? (Ivan 6: 68). Ja sam do sada procitao barem pedeset knjiga "vernog i razboritog roba" pa nisam nasao lažima."

A ja jasem!

Vidis Mona, vi vasu literaturu gurate svima, ikao je toliko dokazano da mnoge njene izjave nisu istinite, ali vama je zabranjeno da citate tudjju literaturu.
Vidis, mona ova tvoja braca svedoce da sam rekao istinu, tako je. Ako nije tako, ajde objasni nam.

Jednom sam posudio jednu knjigu jednom JS, koji me je slucajno posetio, a nije znao da kod mene vec mesecima dolazi njihov staresina, koji je bio dobar covek i dugo smo proucavali. Medjutim, kad me je on sledece sedmice posetio, rekao mi je da mu je sestra .... predala knjigu koju je od tebe dobila, poznato je to nama. Vise je nikad nisam dobio natrag.

Vidis Mona, ja imam i vis eod teorije, ima iskustva koja pokazuju pravo stanje i pravu sliku.

citiracu te ".... ZABRANJUJE GLEDANJE TV, SLUSANJE RADIJA
I CITANJE TUDJIH KNJIGA

:dash:

ovo sto si napisao nije bas normalno :dash:

zaboravio si da dodas da je zabranjena secerna vuna :sad2:

ne znam zasto volis da pises ove lazi :aha:

vidi meni ne smeta da me zoves i sestrom:) smeta mi kad pises ove lazi :manikir:

lepo sam ti objasnila da NIJE NISTA ZABRANJENO....

i takodje

Sve mi je slobodno, ali nije sve za korist, sve mi je slobodno, ali neću da bilo što ovlada mnome. (1. Korinćanima 6:12) :heart:

kao sto rekoh cuo si za savest i free will...

(e hvala sto si mi otvorio oci :confused:
evo odoh da spalim sve knjige koje imam u kuci, bacim radio kroz prozor i tv naravno
a sta cu sa kompjuterom :think:
ovo je shala :zcepanje: :aha: )

a tebe pozdravljam buduci brate :)

Poslednja izmena:

Pozdav Mika
Dragi moj Mika ti slabo pamtiš a brzo zaboravljaš, jednom samo bio ali zbog vašeg posvećenog duha ja odlučio da to bude "Prvi i poslednji put"

Kažeš:

Da da razlikujemo se! velika je to razlika ti posvećen i darovima proricanja a ja opet znam za Marka 12,29 a ti ne, dakle velika je razlika i dobro si primetio.

Neverovatno.
Mika joj navede kulu i gde to pise.
A ona automatski kao programirani robot: lazes.
Pa nije to Mikino tvrdjenje nego kulino.
Dakle rekka si u stvari da kula laze.
Sam Duh Bozji te tera da to kazes nesvesno za kulu Mona.

Poslednja izmena:
Smesko,
Dr Blanko je jos uvek adventista pa mozda cak i profesor. I On je kao i svaki druga clan crkve slobodan na napise ono sta on misli i hoce, niko mu to nece zabraniti.
To kod JS nije moguce jer se sve kontrolise kao kod komunisticke partije.

Takodje, ko moze zabraniti onome ko je juce krsten i postao clan crkve da sutradan podnese ostavku i naopusti crekvu? Niko!.
Ljudi dobrovoljno dolaze u crkvu, upoznaju se sa pravilima crkve i sa Biblijom i zive tako dok oni hoce, ako nece mogu slobodno da idu koda hoce.

Isto tako svaki vernik moze da poseti sve hriscanske crkve, sinagoge, dzamije, pagode itd, niko mu to ne brani.
Isto tako moze da cita sta hoce, cak i Marksov Kapital, jer je slobodan i iz slobode sluzi svome Bogu a ne nekakvoj organizacije.
Kod JS nije tako, Sne kontrolise Rob iz Brooklyna. Zabranjeno vam je da posetite druge bogomolje i da citate knjige drugih religija, zato zavisite samo o onome sto vam sertvira Kula strazara, a eto stotin dokaz da vas je pored nekih istina koje je iznosila i varala mnogim zabludam, verovatno si i ti zbog toga pobegao od njih, nego pokusavas da ima se udvoris da bi te ponovo prtimili.

Kažeš : ˝ I On je kao i svaki druga clan crkve slobodan na napise ono sta on misli i hoce, niko mu to nece zabraniti. ˝

Pa normalno, kad je ta organizacija neorganizirana zajednica gdje svatko radi što želi.

Vidiš, upravo to nije obilježje pravih kršćana.

Pravo obilježje je da su u cijelom svijetu ujedinjeni, kako u mislima tako i u dijelima.

1. Korinćanima 1:10...- da svi jedno govorite i da među vama ne bude podjela, nego da budete potpuno ujedinjeni istim umom i istim načinom razmišljanja.
--------------------------------------------------------------------------------
Kažeš : ˝ To kod JS nije moguce jer se sve kontrolise kao kod komunisticke partije. ˝

Ništa se ne kontrolira, ali se jasno vidi ako se određeni pojedinac izdvaja po načinu razmišljanja i postupaka, na način kršenja i omalovažavanja Božje volje.

Normalno da tada stariješine dobronamjerno reagiraju da uvide u čemu je problem.
-----------------------------------------------------------------------------------
Kažeš : ˝ Takodje, ko moze zabraniti onome ko je juce krsten i postao clan crkve da sutradan podnese ostavku i naopusti crekvu? Niko!. Ljudi dobrovoljno dolaze u crkvu, upoznaju se sa pravilima crkve i sa Biblijom i zive tako dok oni hoce, ako nece mogu slobodno da idu koda hoce. ˝

I u čemu je problem ?

Ništa drugačije nije niti kod nas, ako netko više ne želi biti Jehovin Svjedok poslije krštenja on tada jasno to da na znanje i tada prestaje da bude pripadnik zajednice.
--------------------------------------------------------------------
Kažeš : ˝ Isto tako svaki vernik moze da poseti sve hriscanske crkve, sinagoge, dzamije, pagode itd, niko mu to ne brani. ˝

I kod nas svatko to može, ali postavlja se pitanje zašto bi to činio. Vidjelo bi se da nešto nije u redu sa njegovom trenutnom vjerom.

Što misliš, kako bi Jehova reagirao da su Izraelci - uz posjetu hramu radi obožavanja Jehove - posjećivali i ostale hramove drugih okolnih naroda ?

Što misliš, kako bi Isus reagirao da su rani kršćani uz svoje sastanke odlazili u rimske i grčke hramove gdje su se obožavali poganski bogovi ?

Demokracija i apsolutna tolerancija nekima priraste srcu, pa tako prestanu sa proučavanjem kad saznaju kako Bog gleda na to.

Neverovatno.
Mika joj navede kulu i gde to pise.
A ona automatski kao programirani robot: lazes.
Pa nije to Mikino tvrdjenje nego kulino.
Dakle rekka si u stvari da kula laze.
Sam Duh Bozji te tera da to kazes nesvesno za kulu Mona.

Kažeš : ˝ Neverovatno. Mika joj navede kulu i gde to pise. A ona automatski kao programirani robot: lazes. ˝

U navedenoj kuli pišu SAVJETI, a ne zabrane.

Prema tome, ona je ispravno reagirala i dala na znanje neistinu.

Nitko nije kriv što postoji kod onih koji nemaju sveti duh u sebi, LIMIT u razini svijesnosti.

Razlika je u tome što se neki ponašaju kao virus u tuđem tijelu, dok su drugi puno iskreniji.

Uklanjanje zabluda o Jehovinim svjedocima

Propovjedajući od kuće do kuće dva su Jehovina svjedoka naišla na čovjeka koji im je rekao da nije zainteresiran. Svjedoci su mirno otišli, no dok su išli pločnikom, zapazili su da ih čovjek prati. ”Stanite, molim vas!“, povikao je čovjek. ”Želim se ispričati. Ne znam ništa o Svjedocima i vjerujem da su mnogi ljudi o vama pogrešno informirani.“ Čovjek se potom predstavio kao Renan Dominguez, voditelj programa Rotary kluba južnog San Francisca (Kalifornija). Upitao je da li bi neki Svjedok mogao doći u klub i održati predavanje o vjerovanjima i aktivnostima Jehovinih svjedoka. Dogovoren je dnevni red. Svjedok bi 30 minuta držao govor, a potom bi odgovarao na pitanja prisutnih. Ernest Garrett, dugogodišnji Svjedok s područja San Francisca, bio je zamoljen da 17. kolovoza 1995. održi izlaganje u Rotary klubu, i on nam je o tome rekao sljedeće: ”Razmišljao sam i molio se u vezi s tim što bih mogao reći članovima Rotary kluba koji sačinjavaju biznismeni i vodeći ljudi u zajednici, kao što su bankari, pravnici i liječnici. Poduzeo sam malo istraživanje i saznao da je općepoznati cilj Rotary kluba ojačati društvenu zajednicu. Stoga sam iznio informacije koje se nalaze na 23. stranici brošure Jehovini svjedoci u dvadesetom stoljeću, pod naslovom ’Praktična korist dobre vijesti za sve‘. Objasnio sam da je to način kako Jehovini svjedoci vrše utjecaj. Svakoga dana u tjednu, Jehovini svjedoci kucaju na vrata ljudi na području gdje stanuju. Njihova je želja da utječu na svoje bližnje tako da bi njihovi bližnji imali čvrste obitelji — a čvrsta obiteljska jedinica rezultira čvrstom zajednicom. Na što će više pojedinaca i obitelji Jehovini svjedoci utjecati tako da žive po kršćanskim načelima, to će zajednica imati manje delinkvencije, nemorala i kriminala. Ova informacija imala je vrlo dobar odjek među članovima jer je bila u skladu s ciljevima Rotary kluba.“

”Zašto se ne angažirate u politici?“

”Kad se otvorila rasprava, jedno od prvih pitanja bilo je: ’Zašto se ne angažirate u politici i vladi?‘ Gospodin koji je postavio ovo pitanje zatim je dodao: ’Znate da Biblija kaže: ”Dajte cezaru cezarevo.“‘ Rekao sam da se mi potpuno slažemo s tom izjavom i da je u potpunosti podržavamo. Istaknuo sam da većina ljudi koje sam čuo da citiraju taj stavak nikad ne citiraju njegov drugi dio koji kaže: ’Podajte Bogu Božje‘. Stoga, dakle, moramo zaključiti da sve ne pripada cezaru. Postoje neke stvari koje pripadaju Bogu. Suočeni smo s činjenicom da moramo otkriti što pripada cezaru, a što pripada Bogu. Pokazao sam mu da Isus, kad su ga upitali: ’Je li zakonito plaćati cezaru porez po glavi ili nije?‘ nije odgovorio s da odnosno s ne. On je rekao: ’Pokažite mi novčić za porez po glavi‘, rimski denar. Upitao je: ’Čiji je ovo lik i natpis?‘ Rekli su: ’Cezarov.‘ Zatim je rekao: ’Vratite, dakle, cezarove stvari cezaru, a Božje stvari Bogu‘. Drugim riječima, potrebno je platiti porez cezaru zato što koristimo određene usluge koje pruža cezar i za njih plaćamo odgovarajuće poreze. Objasnio sam da Jehovini svjedoci plaćaju svoje poreze i ne varaju državu u onom što joj s pravom pripada. Potom sam naveo da Jehovini svjedoci ne vjeruju da cezaru duguju život. Oni vjeruju da obožavanje duguju Bogu i to mu s pravom vraćaju. Stoga kad zauzimamo ovakvo gledište, mi nemamo namjeru da ni na jedan način pokazujemo nepoštovanje prema cezaru. Slušamo sve cezarove zakone, ali kad dolazi do konflikta, mi s punim poštovanjem izabiremo radije slušati Boga kao vladara nego ljude. Čovjek koji je postavio ovo pitanje potom je pred cijelom grupom izjavio: ’Tome nemam što prigovoriti!‘ Mogli smo također odgovoriti na brojna pitanja o našoj propovjedničkoj aktivnosti. Mnogi članovi kluba prišli su nakon sastanka i rukovali se te rekli da se potpuno slažu s nama — da je obitelj potporni stup čvrste zajednice. Potom smo svakom članu kluba dali brošuru Jehovini svjedoci u dvadesetom stoljeću. Nakon ovog sastanka voditelj programa, gospodin Dominguez, nazvao me i zamolio da dođem u njegov ured, budući da je želio postaviti još neka pitanja u vezi s našim vjerovanjima. Vodili smo ugodan razgovor ne temelju nekoliko stavaka. On je naročito želio da mu objasnim naše gledište o krvi. Rekao je, a da ga nisam ni pitao, da ni on sam ne bi primio transfuziju te je bio toliko impresioniran informacijama koje sam mu pružio iz brošure Kako ti krv može spasiti život? da me je pozvao da ponovno dođem i članovima kluba održim predavanje o našem gledištu o krvi. Pozvao sam još jednog Svjedoka, Dona Dahla, da mi se pridruži u ovom programu. On odlazi u bolnice da bi razgovarao s liječnicima o ovom spornom pitanju kad Svjedoci moraju poduzeti operaciju. Zajedno smo podrobno objasnili kako surađujemo s liječnicima i bolničkim osobljem da bismo im razjasnili naše biblijsko gledište i da bismo im ponudili uspješne alternative za transfuziju krvi“. Zanimljivo je da je kasnije nakon svega voditelj programa, g. Dominguez, moju suprugu i mene pozvao da večeramo s njim i njegovom suprugom. Držao je da je njegova supruga žrtva dezinformacija i zabluda o Jehovinim svjedocima. Bio je u pravu. Bila je pogrešno informirana. Proveli smo ugodnu večer, a njegova supruga postavljala je mnogo pitanja o nama i našem radu na koja nam je dozvolila da joj detaljno odgovorimo. Sljedećeg dana nazvao nas je i rekao da je njegovoj supruzi u svakom pogledu bilo drago što je upoznala moju suprugu i mene te da smo mi jako dragi ljudi. Nastavio sam redovito posjećivati g. Domingueza i on pokazuje velik interes za Bibliju. On mi je naime rekao: ’Rado bih vas ohrabrio da stupite u vezu s voditeljima programa svih Rotary klubova na području Zaljeva San Francisco i predložite im da održite predavanje slično onom koje ste održali u našem klubu. Možete se poslužiti mojim imenom kao preporukom, a kad sa mnom stupe u vezu, bit će mi zadovoljstvo da im najtoplije preporučim da vas pozovu kao gostujućeg predavača.‘

Protivljenje svećenstva

Istog mjeseca na Islandu, kad je osnovana podružnica, braća su doživjela protivljenje svećenstva. Jednog je jutra u jednim poznatim novinama stajalo da je biskup državne crkve izdao brošuru koja upozorava na Jehovine svjedoke i u kojoj se ljudima savjetuje da ne razgovaraju s njima. Naslov brošure bio je Vottar Jehóva—advörun (Jehovini svjedoci — upozorenje). I druge novine objavile su članke o Jehovinim svjedocima. Vísir, glavne novine koje izlaze svakog poslijepodneva, objavile su intervju s bratom koji je služio u podružnici. U tom su članku bila objašnjena naša gledišta, a uskoro su o nama počele pisati i druge novine. Na taj je način dano veliko svjedočanstvo i mnogi su ljudi saznali za nas i službu koju vršimo. Neki su ljudi uredništvu novina čak pisali pisma u kojima su se zauzimali za Jehovine svjedoke i ta su pisma bila objavljena. Biskup je uzvratio udarac te je objavio ”odgovor“ Jehovinim svjedocima. No nakon toga je u najvećim novinama, Morgunbladid, na čitavoj stranici izašao članak u kojem su Jehovini svjedoci temeljito opisali svoju aktivnost i objasnili svoja vjerovanja. Biskupova brošura proširila se čitavom zemljom. Ishod je bio taj da su Jehovini svjedoci postali veoma poznati, što je još godinama kasnije pozitivno utjecalo na našu službu. Zbog sveg tog publiciteta jedne su novine napisale: ”Biskup reklamira Jehovine svjedoke.“ Jehovin narod postao je poznat čak i u udaljenim dijelovima zemlje gdje Jehovini svjedoci još nisu propovijedali. I premda su neki poslušali biskupa, većina ljudi postala je znatiželjna. No na sjeveru, u Akureyriju, braća su doživljavala protivljenje. Mladi su ponekad čak bacali kamenje na Heinricha i Katherine Karcher, koji su tamo služili kao pioniri. Nakon nekoliko godina neki drugi protivnici u Akureyriju ponovno su počeli dijeliti biskupovu brošuru, koju su sami dali ponovno tiskati. Misleći da će tako zaustaviti ili usporiti našu službu propovijedanja, isto su učinili i pentekostalci u Reykjavíku.

Propovijedanje “od kuće do kuće”

Iako je Sudbeno vijeće zabranilo Isusovim učenicima da propovijedaju, oni su nastavili propovijedati i poučavati ljude “svaki dan u hramu i od kuće do kuće”.

Što točno znači izraz “od kuće do kuće” ?

Doslovniji prijevod tog izraza (na izvornom grčkom: katʼ oíkon) glasio bi “po kućama”. Više prevoditelja navelo je da riječ katá ukazuje na to da su učenici propovijedali tako što su išli od jedne kuće do druge. Riječ katá na sličan je način upotrijebljena i u Luki 8:1, gdje se kaže da je Isus propovijedao “od grada do grada i od sela do sela”. Isti izraz u množini (katʼ oíkous) upotrijebljen je u Djelima apostolskim 20:20. Apostol Pavao rekao je kršćanskim nadglednicima: “Nisam propustio (...) poučavati vas javno i idući od kuće do kuće.”

Neki smatraju da je Pavao ovdje naprosto govorio o tome da je te starješine poučavao u njihovim kućama nakon što su postali kršćani, no sljedeći redak pokazuje da to nije ispravan zaključak. Ondje stoji: “Nego sam temeljito svjedočio i Židovima i Grcima o pokajanju pred Bogom i o vjeri u našeg Gospodina Isusa”. Pavao ne bi svojim suvjernicima svjedočio o pokajanju i vjeri u Isusa jer su se oni već bili pokajali i povjerovali u Isusa. Dakle to što je Pavao propovijedao i poučavao od kuće do kuće očito se odnosi na to da je svjedočio onima koji još nisu bili kršćani.

To iduci od kuce do kuce ste sami dodali. To ne stoji u originalnom tekstu.
Pavle i apistoli su otisli u jedno mesto u jednu kucu i tu su bili a ljudi su dolazili.
Pa su kada su bili pozvani u drugu kucu tamo otisli a ljudi su dolazili.
Opet prekrajate Bibliju iskrivljujete tekst.
Ne postoji ni jedan primer da su isli od kuce do kuce.
Vec postoje suprotni primeri.
Kada Isus salje ucenike isto im kaze da ne idu od kuce do kuce nego da ostanu u jednu a ljudi ce dolaziti.
Zar je toliko lepo iskrivljavati istinu ?

Kažeš : ˝ Neverovatno. Mika joj navede kulu i gde to pise. A ona automatski kao programirani robot: lazes. ˝
U navedenoj kuli pišu SAVJETI, a ne zabrane.
Prema tome, ona je ispravno reagirala i dala na znanje neistinu.
Nitko nije kriv što postoji kod onih koji nemaju sveti duh u sebi, LIMIT u razini svijesnosti.

Ona je rekla da je to laz. Ti potvrdjujes da nije laz. Nego da to ipak pise u kuli kako je Mika rekao.
Pa sad ti vidi razinu.
Ona kaze ko programirana to je laz.
Sta laz?
Da ne stoji u kuli?
Ti kazes da stoji i nije obavezno.
Kako da znamo da nije i ko govori i istinu od vas svedoka?
Jer jedan ovako drugi onako ?

Pavle i apistoli su otisli u jedno mesto u jednu kucu i tu su bili a ljudi su dolazili.
Kada Isus salje ucenike isto im kaze da ne idu od kuce do kuce nego da ostanu u jednu a ljudi ce dolaziti.

Pozdrav Glasnik

Kažeš: To iduci od kuce do kuce ste sami dodali. To ne stoji u originalnom tekstu.

To ti KAŽEŠ, a kako ja vidim sve što Adventisti ovde KAŽU u ime JEHOVINIH SVEDOKA jesu neistine ili poluistine tako da ćeš ti sigurno citirati da mi vidimo šta piše i kako piše u tim originalnim posvećenim Adventističkim Biblijama(ko oskudno seje, oskudno će i žeti.)
Budi toliko ljubazan pa pojasni kako ste vi te stihove svatili? izjasni objavljivanje radosne vesti jevanđelja Hristove kod vas u Adventizmu kako se radi??

Naravno da ćeš ti citirati i Marka 12, 29 i da to kao posvećeni Adventista sa darovima proricanja izjasniš, da niko ne bude u zabludi.

Unapred hvala na uloženom trudu.

Kakav je to duh u tebi da ne vidiš jasnu istinu ?

Luka 8:1 - Nedugo nakon toga pošao je od grada do grada i od sela do sela, propovijedajući i objavljujući dobru vijest o kraljevstvu Božjem.

Zar je Isus išao od grada do grada i od sela do sela jer su ga pozivali mještani tih mijesta ?

Matej 10:12-14 - Kad ulazite u kuću, pozdravite ukućane. Ako je kuća dostojna, neka na nju dođe mir koji joj želite, ali ako nije dostojna, neka se mir vaš vrati k vama. Gdje vas nitko ne primi ili ne posluša riječi vaše, izlazeći iz te kuće ili iz toga grada otresite prašinu s nogu svojih.

Zar ne vidiš u ovim stihovima da su išli po kućama, pošto Isus govori da će biti i oni nedostojni, i obitelji koje ih neće primiti i slušati poruku ?

Prema tome, kako ih mogu pozivati oni koji ih ne žele ?

Normalno da se navodi da su ostali par dana u kući koja ih primi, pošto je to bio židovski obićaj gostoprimstva.

I zato, govoriš ponovo neistine radi nerazumijevanja Božje Riječi i njene poruke.

Ona je rekla da je to laz. Ti potvrdjujes da nije laz. Nego da to ipak pise u kuli kako je Mika rekao.
Pa sad ti vidi razinu.
Ona kaze ko programirana to je laz.
Sta laz?
Da ne stoji u kuli?
Ti kazes da stoji i nije obavezno.
Kako da znamo da nije i ko govori i istinu od vas svedoka?
Jer jedan ovako drugi onako ?

Kažeš : ˝ Ona je rekla da je to laz. Ti potvrdjujes da nije laz. Nego da to ipak pise u kuli kako je Mika rekao. ˝

Ti bi svakako trebao pogledati film ˝ Niti vidim niti čujem ˝.

Ovo su bile moje riječi : ˝ U navedenoj kuli pišu SAVJETI, a ne zabrane. Prema tome, ona je ispravno reagirala i dala na znanje neistinu. ˝

Zabrana nije isto što i savjet, prema tome mona je ispravno rekla da dotična osoba izgovara laži, a ja sam to ublaženo nazvao neistinama.

Vi se izgleda zbog mržnje gubite povremeno, pa izjavljujete svakojake gluposti.

Dok čekam na Glasnika da citira originalnu Bibliju posvećenog Adventista samo da dodam nešto, naravno da se ne mora prihvatiti ako nije ISTINA.

Evo šta ovde piše i kako piše:
http://www.codex-sinaiticus.net/en/...chapter=2&lid=en&side=r&verse=46&zoomSlider=0

46

καθ ημεραν τε

προϲκαρτερουν

τεϲ ομοθυμαδο

εν τω ϊερω κλω

τεϲ τε κατ οικον

αρτον μετελαμ

βανον τροφηϲ ε

ν αγαλλιαϲει και

αφελοτητι καρ

A u prevodu ovako:
46 and continuing daily with one accord in the temple, breaking bread also from house to house, they partook of food in gladness and singleness of heart,

Ima još ali tek pošto Glasnik argumentovano dokaže drugačije i ovaj prevod pravi LAŽNIM.

Čekam na Glasnikov konstruktivni i poučni odgovor i ujedno mu se zahvalim na uloženom trudu.
Ujedno molim Glasnika da bude toliko ljubazan pa da boduje i u crveno Grčki prevod gde piše "od kuće do kuće" za sve one koji neznamo Grćki.

Poslednja izmena:
”Od kuće do kuće“

”Svaki su dan u hramu i od kuće do kuće nastavili bez prestanka učiti i objavljivati dobru vijest o Kristu, Isusu“. Jehovini svjedoci često koriste ovaj i redak iz Djela apostolskih 20:20 da dokažu biblijski temelj za svoje propovjedničko djelo od vrata do vrata. Međutim, neki kritičari Jehovinih svjedoka iz Njemačke su prigovorili načinu na koji New World Translation prevodi te retke, tvrdeći da on pogrešno prikazuje izvorni grčki. Jesu li te tvrdnje pravovaljane? Nikako ne. Kao prvo, najmanje šest drugih prijevoda Biblije na njemačkom jeziku prevode te retke na isti način. Među njima su revidirana izdanja Zürcher Bibel i ”Novi zavjeti“ od Ruperta Storra, Franza Siggea i Jakoba Schäfera (revidirano od N. Adlera). S tim se slažu i mnogi engleski prijevodi. Njemački izučavatelj Hans Bruns opravdava svoj prijevod Djela apostolskih 5:42, ”od kuće do kuće“, i kaže: ”Prema izvornom tekstu, izgleda kao da su oni išli od kuće do kuće.“ Da, katʼ oíkon, izvorni izraz u tom retku, nije upotrijebljen u priloškom smislu (”u kući“) već u distributivnom smislu, doslovno značeći ”prema, po kući“. (Izraz u pluralu, katʼ oíkous, u značenju ”prema, po kućama“, nalazi se u Djelima apostolskim 20:20.) Drugi izučavatelji, kao što je Heinz Schürmann, potkrepljuju distributivni prijevod tih izraza. Horst Balz i Gerhard Schneider, izdavači rječnika koji tumači Novi zavjet, kažu da taj izraz može biti preveden ”kuća nakon kuće“. Brojna engleska pomoćna djela na isti način objašnjavaju te retke. Tako je New World Translation još jednom izdržao napad kritičara. Što je još važnije, sasvim je jasno da postoji čvrst biblijski temelj za službu od kuće do kuće. Jehovini svjedoci imaju prednost oponašati na tom području svoje uzore iz prvog stoljeća.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back