DOKAZ DA DOK SU IZRAILJCI HODAJUCI KROZ PUSTINJU IMAMO SLIKU NASEG HODANJA KROZ PUSTINJU GREHA:
M. logicar kaze da nema dokaza jer tako kula kaze?
ML. sta je padalo sa neba dok je Izrailj putovao 40 godina kroz pustinju?
MANA; NEBESKI HLEB.
Za iIrailja je to bilo vazno da prezive 40 godina hodanja kroz pustinju.
Ali sta je ta mana trebala da im govori celo vreme???
Da ih Bog vodi tom pustinjom SIMBOLOM NASEG HODANJA KROZ PUSTINJU GREHA U OVOM SVETU samo verom u Hrista koga je predstavljao taj hleba, ta mana, oni su tim hlebom vodjeni kroz tu pustinju i preziveli su sve do Hanana obecane zemlje.
Oni su trebali da se hrane tim hlebom tom manom koji je u stvari bio Hristos simbolicki.
To je bio simbol Hrista 40 godina koga su sve vreme kroz pustinju simbolicki jeli.
30 A oni (jevreji) Mu rekoše: Kakav dakle ti pokazuješ znak da vidimo i da verujemo? Šta radiš ti?
31 Očevi naši jedoše manu u pustinji, kao što je napisano: Hleb s neba dade im da jedu.
32 Tada im reče Isus: Zaista, zaista vam kažem: Mojsije ne dade vama hleb s neba, nego vam Otac moj daje hleb istiniti s neba;
33 Jer je hleb Božiji onaj koji silazi s neba i daje život svetu.
34 Tada Mu rekoše: Gospode! Daj nam svagda taj hleb.
35 A Isus im reče: Ja sam hleb života: Koji meni dolazi neće ogladneti, i koji mene veruje neće nikad ožedneti.
Jovan 6.
Isus kaze ja sam taj hleba ta Mana zar ste slepi da to ne vidite?
STA SE DESAVA KADA SU IZRAILJCI USLI U OBECANU ZEMLJU?
10 I sinovi Izrailjevi stojeći u logoru u Galgalu, slaviše pashu četrnaestog dana onog meseca uveče u polju jerihonskom.
11 I sutradan posle pashe jedoše od žita one zemlje hlebove presne i zrna pržena, isti dan.
12 I presta mana sutradan, pošto jedoše žito one zemlje, i već više nisu imali mane sinovi Izrailjevi, nego jedoše od roda zemlje hananske one godine.
Isus Navin.,
Kada su usli u HANAN; OBECANU ZEMLJU, poceli su da jedu hranu one zemlje i odma je prestala da pada mana SA NEBA.
Isto tako i mi, sve dok ne udjemo u pravi Hanan sve dok hodamo ovom gresnom zemljom, pootrebno je da se hranimo Hristom:
Hrristos je bio ta mana sa neba koju je Izrailj jeo 40 godina kroz pustinju da bi im se simbolicki ukazalo na pravu manu Hrista:
Jovan 6:41 Tada vikahu Jevreji na Njega što reče: Ja sam hleb koji siđe s neba.
47 Zaista, zaista vam kažem: koji veruje mene ima život večni.
48 Ja sam Hleb života.
Jovan 6.
49 Očevi vaši jedoše manu u pustinji, i pomreše.
50 Ovo je hleb koji silazi s neba: da koji od Njega jede ne umre.
51 Ja sam hleb živi koji siđe s neba; koji jede od ovog hleba živeće vavek; i hleb koji ću ja dati telo je moje, koje ću dati za život sveta.
52 A Jevreji se prepirahu među sobom govoreći: Kako može ovaj dati nama telo svoje da jedemo?
53 A Isus im reče: Zaista, zaista vam kažem: ako ne jedete telo Sina čovečijeg i ne pijete krv Njegovu, nećete imati život u sebi.
Joh 6:58 Ovo je hleb koji siđe s neba: ne kao što vaši očevi jedoše manu, i pomreše; koji jede hleb ovaj živeće vavek.
Jovan 6.
Mana i krv zivotinja je predstavljao Hrista celo vreme dok su putovali kroz pustinju SVE DOK SU STIGLI U HANAN.
Da nije bilo tog Hleba i krv zivotinja Izrailj nebi stigao niakada u hanan jer Bog nebi mogaod a ih vodi, jer su na taj nacin pokazivali veru u spasitelja koji dolazi da umre za njihove grehe.
I kada dodje da ga prepoznaju da je on ta mana, simbolicki.
Tako i mi dok putujemo kroz ovaj svet, pustinju greha, ako ne jedemo Hrista (simbolicki) kako sam Hristos kaze, necemo moci nikada da udjemo ili tignemo do Hanana nove zemlje.
Bez tog nebeskog hleba nema ni hanana, prave obecane zemlje.
ZASTO JE KADA SU IZRAILJCI USLI U OBECANU ZEMLJU I JELI TAMO PLODOVE NOVE ZEMLJE, mana ODMA PRESTALA DA PADA SA NEBA?
Zato sto je to slika i prikaz ostvarenog cilja
Off 21:3 I čuh glas veliki s neba gde govori: Evo skinije Božije među ljudima, i živeće s njima, i oni će biti narod Njegov, i sam Bog biće s njima Bog njihov.
Oni su stigli tamo gde je Bog hteo da ih odvede, u stvarnost, simbol im vise nije bio potreban.
Hristos; STVARNOST, je sada sa njima, oni ne treba da veruju u njega jer je on sada sa njima.
Oni su sada spaseni.
Oni su ostvarili cilj.
Ko ne viidi ovako jasne stavri samo zato sto slepo veruje kuli i samo zato sto kula to ne vidi, onda mi je zao tih ljudi.
Onda oni nista od svega ovoga nisu shvatili i u pitanje je njihovo spasenje.
Ko nezeli kule radi da veruje ovako jasne stvari, onda niko pa ni Bog nezeli niti moze da ga natera da veruje.
Onda nije pitanje dokaza, vec je pitanja njihvog neverovanja Bogu i nejgovj reci a verovanja kuli..
Ne znam zašto imaš potrebu biti ciničan ?
U vezi hodanja Izraelaca kroz pustinju, kao presliku za ovaj život u grijehu, ti kažeš : ˝ M. logicar kaze da nema dokaza jer tako kula kaze? ˝
Ovo je očigledan primjer cinizma, jer nigdje nisam naveo da kula tako kaže, nego sam naveo da ne postoji biblijski temelj za tu tvrdnju.
Kažeš i postavljaš pitanje : ˝ Ali sta je ta mana trebala da im govori celo vreme??? ˝
Ta mana im je trebala govoriti da se Jehova brine za njih, i da se trebaju u njega potpuno pouzdati.
Ti kažeš : ˝ Oni su trebali da se hrane tim hlebom tom manom koji je u stvari bio Hristos simbolicki.˝
Ovo što si naveo kao odgovor na svoje pitanje NEMA BIBLIJSKI TEMELJ, nego je ponovo proizvoljno tumačenje tebe i zajednice.
Takvo proizvoljno tumačenje nema veze sa istinom, jer svatko onda može postaviti svoje značenje određenih citata, pa tako primjerice za manu kazat da je preslika za sveti duh, te kao što su u pustinji preživjeli zbog mane, tako mogu u ovom svijetu preživjeti samo uz sveti duh. I ja recimo napravim svoju religijsku denominaciju i postavim to kao objašnjenje za hodanje izraelaca pustinjom hraneći se manom. Eto vidiš, takav stav kod objašnjavanja nema nikakav biblijski temelj, kako u mome ovom primjeru, tako i u tvome objašnjenju, ne samo ovoga nego i mnoštva drugih tvojih izjava.
Ove biblijske stihove koje si postavio, kako bi obranio učenje svoje religije, nemaju osnova za presliku mane na Krista, jer je Isus to samo usporedio kao paralelu za lakše razumijevanje onoga što je govorio svojim učenicima, a ne kao dokaz simbolike.
Ivan 6:30-35 - A oni su ga upitali: “Kakav čudesni znak pokazuješ ljudima, da ga vidimo i povjerujemo ti? Kakvo djelo ti obavljaš? Naši su praoci jeli manu u pustinji, kao što je napisano: ‘Kruh s neba dao im je da jedu.’” A Isus im je rekao: “Zaista, zaista, kažem vam, nije vam Mojsije dao kruh s neba, nego vam Otac moj daje pravi kruh s neba. Jer kruh je Božji Onaj koji silazi s neba i daje život svijetu.” Nato su mu rekli: “Gospodine, daj nam uvijek taj kruh!” A Isus im je rekao: “Ja sam kruh života. Onaj tko dolazi k meni neće ogladnjeti i onaj tko vjeruje u mene neće nikad ožednjeti.
Izraelci su dali do znanja Isusu da su njihovi praoci imali vidljivi znak od Boga, koji je govorio da je On s njima. Postavili su pitanje Kristu na koji način On može dokazati da je poslan od Boga. Isus im je pokušao objasniti da nije Mojsije zaslužan za ˝manu˝, nego Stvoritelj. No, nisu uspijeli shvatiti da kao što je taj znak ˝mane˝ onda predstavljao znak od Boga, da tako isto Isus predstavlja znak od Boga. Pokušao im je objasniti, ali ga nisu razumijeli, da je On puno važniji od ondašnje ˝mane˝ koja je trenutno održavala ljude na životu, za razliku od njega koji može podariti vječni život.
Prema tome, događaj u pustinji nema nikakvu presliku u smislu da je mana predstavljala Krista, nego je Isus, uspoređujući kroz paralelu u ˝evanđelju po Ivanu˝ pokušao objasniti smisao svoga dolaska, u kontekstu mane kao sredstva za trenutnu egzistenciju i njega kao sredstva za vječnu egzistenciju.
Postavljaš pitanje : ˝ ZASTO JE KADA SU IZRAILJCI USLI U OBECANU ZEMLJU I JELI TAMO PLODOVE NOVE ZEMLJE, mana ODMA PRESTALA DA PADA SA NEBA? ˝
Odgovaraš : ˝ Zato sto je to slika i prikaz ostvarenog cilja ˝
Mana je prestala da pada, kada ušli u obećanu zemlju, zato što više nije bilo potrebe za nju, pošto su imali hrane u izobilju, za razliku od pustinje gdje su ovisili od nje.
I to nije nikakva slika ostvarenog cilja, nego iskrivljena slika vašeg naučavanja.
Postavili ste si priču za temelj vaše zajednice, u kojoj malo felšate nasuprot istine. Međutim, mram priznati, za razliku od ostalih kršćanskih denominacija, vi ste nam najbliži, i zato samo naprijed, možda neki malo više ponizni pojedinci uspiju pronaći pravi put, pa postanu moja braća.
Sve najbolje !