DUHOVNI RAT

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
9 A vi ste izbrani rod, carsko sveštenstvo, sveti narod, narod dobitka, da objavite dobrodetelji Onog koji vas dozva iz tame k čudnom videlu svom;
10 Koji nekad ne bejaste narod, a sad ste narod Božji; koji ne bejaste pomilovani, a sad ste pomilovani.

Ovaj teskt nema veze sa 144000 nego su svi verni Carsko svestenstvo, sveti narod, Bozje vlasnistvo koji objavljuje dobrotu bozju ljudima na zemlji.
A ti si ga naveo u vezi sa 144000?
Rec je tome ko ce prihvati Hrista kao ugaoni kamen on je taj narod i carsko svestenstvo,svi verni KOJI SU SADA POSTALI NAROD BOZJI PRIHVATANJEM UGAONOG KAMENA KOJI SU ZIDARI ODBACILI.
Ovde nema veze sa 144000.
Niti su amo 144000 narod Bozji.

9 I pevahu pesmu novu govoreći: Dostojan si da uzmeš knjigu, i da otvoriš pečate njene; jer si se zaklao, i iskupio si nas Bogu krvlju svojom od svakog kolena i jezika i naroda i plemena,
10 I učinio si nas Bogu našem careve i sveštenike, i carovaćemo na zemlji.
11 I videh, i čuh glas anđela mnogih oko prestola i životinja i starešina, i beše broj njihov hiljada hiljada.

ML objasnjva ovaj stih ovako:
Božji novi narod sačinjavaju pojedinci iz svih naroda, koji su kupljeni za nebesko kraljevstvo da budu suvladari i susvećenici na čelu sa Kristom, i da vladaju nad Zemljom.

Glasnik:
Tekst govori o svim spasenima tekst ne dodaja samo 144000 niti ima reci o njima ovde. Svi spaseni ce upravljati zemljom i svi ce biti u skladu sa Bozjom voljom.
Pojedince si sam naveo o pojedinicam iz Bozjeg naroda nema rec, nego o svim vernima koji ce primiti Bozje carstvo na zemlji iz svih naroda i plemena.

Lk 12:32 Ne boj se malo stado! Jer bi volja vašeg Oca da vam da carstvo.
ML, kaze:
Malo stado označava manji određeni broj Isusovih suvladara i susvećenika koji su kupljeni za nebesku vladavinu nad Zemljom.

Glasnik:
Ovaj teskt u nejgovom kontekstu takodje govori o svim vernima kao malo stado u ovom svetu.
Ovde nema reci o 144000.

Bozje carstvo na zemlji ce biti dato svim vernima.

1 I videh, i gle, Jagnje stajaše na gori sionskoj, i s Njim sto i četrdeset i četiri hiljade, koji imahu ime Oca Njegovog napisano na čelima svojim.
2 I čuh glas s neba kao glas voda mnogih, i kao glas groma velikog; i čuh glas gudača koji guđahu u gusle svoje.
3 I pevahu kao novu pesmu pred prestolom i pred četiri životinje i pred starešinama: i niko ne mogaše naučiti pesme, osim onih sto i četrdeset i četiri hiljade koji su otkupljeni sa zemlje.
4 Ovo su koji se ne opoganiše sa ženama, jer su devstvenici, oni idu za Jagnjetom kud god ono pođe. Ovi su kupljeni od ljudi, prvenci Bogu i Jagnjetu.
5 I u njihovim ustima ne nađe se prevara, jer su bez mane pred prestolom Božijim.
Otkrivenje 14,1-5..

ML:
Jasno se razaznaje da je u pitanju manji određeni broj koji je kupljen za nebesko kraljevstvo, i koji će vladati nad velikim mnoštvom na Zemlji.

Glasnik:
Jeste da ce postojati posebna grupa spasenih, ali ove stihove koje si gore naveo ´i kaezs oni vaze samo za 144000 nemaju veze sa njima nego sa svim spasenima.

Stihove koje nalazaimo da govore o 144000 se nigde ne nazivjau kraaljeivma niti da ce oni vladati nad zemljom.:

Off 7:4 I čuh broj zapečaćenih, sto i četrdeset i četiri hiljade zapečaćenih od svih kolena sinova Izrailjevih;

Off 14:1 I videh, i gle, Jagnje stajaše na gori sionskoj, i s Njim sto i četrdeset i četiri hiljade, koji imahu ime Oca Njegovog napisano na čelima svojim.

Off 14:3 I pevahu kao novu pesmu pred prestolom i pred četiri životinje i pred starešinama: i niko ne mogaše naučiti pesme, osim onih sto i četrdeset i četiri hiljade koji su otkupljeni sa zemlje.

Kada Bog kaze Mojsiju da ce Izrailj biti kraljevsko svestenstvo Bogu on misli na ceo narod, ne na grupu iz tog naroda.
Tako Bog govori o duhovnom Izrailju kao celom narodu koju ce carovati zemljom.

Oni su po Bozjoj volji njima netreba neko da vlada njima.

Oni sami vladaju.

3 I Mojsije izađe na goru k Bogu; i povika mu Gospod s gore govoreći: Ovako kaži domu Jakovljevom, i reci sinovima Izrailjevim:
4 Videli ste šta sam učinio Misircima i kako sam vas kao na krilima orlovim nosio i doveo vas k sebi.
5 A sada ako dobro uzaslušate glas moj i uščuvate zavet moj, bićete moje blago mimo sve narode, premda je moja sva zemlja.
6 I bićete mi carstvo svešteničko i narod svet. To su reči koje ćeš kazati sinovima Izrailjevim.
7 A Mojsije dođe i sazva starešine narodne; i kaza im sve ove reči koje mu Gospod zapovedi

Jovan govri o spasenima kojic e ziveti na novoj zemlji pa kaze da ce oni CAROVATI ZA UVEK na zemlji:

Off 22:5 I noći tamo neće biti, i neće potrebovati videla od žiška, ni videla sunčanog, jer će ih obasjavati Gospod Bog, i CAROVACE va vek veka.

Po vama ce samo 144000 carovati?

Opasno je to sve kula pomesala I ISKRIVILA.

U redu, i sam priznaješ da ima posebna grupa koju sačinjavaju 144 000, no onda po tebi, tko sačinjava tu grupu i čemu ona služi ?

Kažeš : ˝ Oni su po Bozjoj volji njima netreba neko da vlada njima. Oni sami vladaju. ˝

Hoćeš da kažeš da vladaju sami nad sobom ?

Zar jedno doslovno KRALJEVSTVO ne sačinjavaju KRALJ, PARLAMENT i PODANICI nad kojima se vlada ?

Što onda označava ˝ veliko mnoštvo ˝ ljudi, ako se ˝ malo stado ˝ odnosi na sve kršćane ?

2. Mojsijeva 19:5,6 - A sada, budete li vjerno slušali glas moj i držali savez moj, bit ćete najdraže vlasništvo moje između svih drugih naroda, jer moja je sva zemlja. I bit ćete mi kraljevstvo svećenika i sveti narod.

Kad govoriš o Mojsiju, Zakonu i Izraelcima, zapitaj se, dali su VJERNO SLUŠALI Boga do trenutka dolaska Mesije ?

Jedno stado, jedan pastir

Jehova je ljubio Abrahama, pa je njegovim potomcima iskazao vjernu ljubav. On je izraelski narod, koji je potekao od Abrahama, više od 1 500 godina smatrao svojim izabranim narodom, svojim “najdražim vlasništvom”. Cijelo to vrijeme ne-Izraelci koji su željeli služiti Jehovi mogli su se pridružiti njegovom izabranom narodu. Na te obraćenike na židovsku vjeru gledalo se kao na dio izraelskog naroda. Izraelci su se s njima trebali ophoditi kao sa svojom braćom. Osim toga ti su se ne-Izraelci trebali držati svih Jehovinih zakona. No Isus je iznenadio Židove svog vremena kad im je rekao: “Kraljevstvo Božje uzet će se od vas i dat će se narodu koji donosi plodove njegove”.

Novi narod

Apostol Petar jasno je rekao tko čini taj novi narod. Svojim je sukršćanima napisao: “Vi ste ‘izabrani rod, kraljevsko svećenstvo, sveti narod, narod koji je vlasništvo Božje, da biste objavljivali vrline’ onoga koji vas je pozvao iz tame u svoje divno svjetlo”. Kao što je bilo prorečeno, Židovi koji su prihvatili Isusa kao Mesiju prvi su postali pripadnici tog novog naroda. Kasnije su i mnogi ne-Izraelci postali dio tog naroda. O tome svjedoče i Petrove riječi: “Nekada niste bili narod, a sada ste narod Božji”. Na početku svoje poslanice rekao je: ‘Bog nas je nanovo rodio za živu nadu putem uskrsnuća Isusa Krista od mrtvih, za nasljedstvo koje je neraspadljivo i neokaljano i koje ne vene. Ono je sačuvano na nebesima za vas’. Dakle taj novi narod čine pomazani kršćani koji imaju nadu u nebeski život. Oni su “Izrael Božji”. Apostol Ivan vidio je u jednoj viziji da broj pripadnika tog duhovnog Izraela iznosi 144 000. Oni su “otkupljeni između ljudi kao prvine Bogu i Janjetu” kako bi služili kao “svećenici” i “kraljevali s Kristom tisuću godina”.

Predočava li izraelski narod još nekog osim pomazanika ?

Očito je da se izraz “Izrael Božji” iz Galaćanima 6:16 odnosi samo na pomazane kršćane.

No ima li slučajeva u kojima izraelski narod predočava i druge kršćane, a ne samo pomazanike ?

Odgovor nalazimo u riječima koje je Isus uputio svojim vjernim apostolima: “Ja sklapam s vama savez za kraljevstvo, kao što je Otac moj sa mnom sklopio savez, da jedete i pijete za mojim stolom u kraljevstvu mojemu te da sjedite na prijestoljima i sudite dvanaest plemena Izraelovih”. To će se dogoditi prilikom “ponovnog stvaranja” tijekom Kristove Tisućugodišnje Vladavine. Tijekom Tisućugodišnje Vladavine 144 000 služit će na nebu kao kraljevi, svećenici i suci.

Kome će suditi i nad kim će vladati ?

U Mateju 19:28 i Luki 22:30 stoji da će suditi “dvanaest plemena Izraelovih”.

Koga u ovom kontekstu predočava “dvanaest plemena Izraelovih” ?

Ona predočavaju sve one koji imaju zemaljsku nadu — one koji pokazuju vjeru u Isusovu žrtvu, ali ne pripadaju grupi kraljeva i svećenika. (Levijevo pleme, koje je bilo određeno za vršenje svećeničke službe, nije bilo uključeno u 12 izraelskih plemena.) U ovom kontekstu “dvanaest plemena Izraelovih” predočava one koji u duhovnom pogledu imaju koristi od svećeničke službe 144 000. Ti pojedinci koji nisu svećenici, nego imaju koristi od svećeničke službe pomazanika, također su Božji narod, a Bog ih ljubi i iskazuje im naklonost. Stoga je sasvim prikladno da ih se usporedi s njegovim narodom iz starog doba. Nakon što je apostol Ivan vidio kako je 144 000 pripadnika duhovnog Izraela konačno obilježeno pečatom prije velike nevolje, vidio je i “veliko mnoštvo” koje nitko nije mogao izbrojiti i koje dolazi “iz svakog naroda”. Oni će preživjeti veliku nevolju i nastavit će živjeti na Zemlji tijekom Kristove Tisućugodišnje Vladavine. Njima će se pridružiti milijarde uskrsnulih. Svi oni činit će simboličnih “dvanaest plemena Izraelovih” kojima će suditi Isus i njegovih 144 000. Ono što se događalo na Dan očišćenja ukazalo je na odnos između 144 000 i ostalih ljudi. Veliki svećenik najprije je trebao prinijeti junca kao žrtvu za grijeh “za sebe i svoj dom”. Stoga Isusova žrtva ponajprije koristi svećenicima koji će zajedno s njim služiti na nebu. Osim toga na Dan očišćenja prinosilo se dva jarca za očišćenje grijeha ostalih Izraelaca. U ovom kontekstu, u kojem svećeničko pleme predočava 144 000, ostali Izraelci predočavaju osobe koje se nadaju životu na Zemlji. Ovaj primjer pokazuje da se izraz “dvanaest plemena Izraelovih” iz Mateja 19:28 ne odnosi na duhom rođene osobe koje će služiti s Isusom kao svećenici, nego na sve druge koji pokazuju vjeru u Isusovu žrtvu.

Razmotrimo još jedan primjer :

Prorok Ezekijel dobio je detaljnu viziju Jehovinog hrama. U toj viziji svećenici su služili u hramu te su poučavali narod i prenosili mu Jehovine savjete i opomene. U hram su došli i pripadnici različitih plemena kako bi služili Jehovi i prinosili mu žrtve. Stoga u ovom kontekstu svećenici predočavaju pomazanike, a Izraelci iz nesvećeničkih plemena predočavaju one koji imaju zemaljsku nadu. Ta vizija pokazuje da te dvije grupe složno surađuju i da svećenici predvode u služenju pravom Bogu. Isus je govorio o “drugim ovcama” koje neće biti iz istog “tora” kao “malo stado” njegovih pomazanih sljedbenika. Rekao je: “Moram i njih dovesti i one će slušati glas moj, pa će sve biti jedno stado s jednim pastirom.” To što vidimo da su se ispunile te riječi doista jača našu vjeru! Dvije grupe ljudi — mala grupa pomazanika i veliko mnoštvo drugih ovaca — ujedinjeno služe Jehovi. Druge ovce ne služe u unutarnjem dvorištu duhovnog hrama, ali služe u vanjskom dvorištu tog hrama. Dakle pripadnici nesvećeničkih plemena starog Izraela ponekad predočavaju druge ovce.

Novi savez

Jehova je prorekao da će sklopiti novi savez sa svojim narodom. Rekao je: “Ovo je savez koji ću sklopiti s domom Izraelovim nakon tih dana (...). Stavit ću zakon svoj u njih i upisat ću ga u srca njihova. I bit ću Bog njihov, a oni će biti narod moj¨. Putem tog novog saveza trebalo je doći do veličanstvenog, trajnog ispunjenja obećanja koje je Jehova dao Abrahamu. Isus je govorio o tom novom savezu kad je u noći prije svoje smrti rekao: “Ova čaša predstavlja novi savez na temelju moje krvi, koja će se proliti za vas”.

Jesu li svi kršćani uključeni u taj novi savez ?

Nisu. Neki su sudionici novog saveza, kao što su to bili apostoli koji su te večeri pili iz te čaše. Isus je s njima sklopio još jedan savez putem kojeg im je omogućio da zajedno s njim vladaju u njegovom Kraljevstvu. Oni će biti s Isusom u njegovom Kraljevstvu.

A što je s onima koji će živjeti na Zemlji pod vlašću njegovog Kraljevstva ?

Iako oni nisu sudionici novog saveza, imaju koristi od njega. Oni se “drže” tog saveza tako što udovoljavaju njegovim zahtjevima, kao što je to prorekao Izaija: “Tuđince koji su pristali uz Jehovu da mu služe i da ljube ime Jehovino i da mu budu sluge, sve koji drže dan počinka i ne skvrne ga i koji se drže saveza mojega, i njih ću dovesti na svetu goru svoju i razveselit ću ih u svojem domu molitve.” Jehova potom kaže: “Dom će se moj zvati dom molitve za sve narode”. Sudionici novog saveza “imaju potpuno pouzdanje da mogu ući u sveto mjesto”. Oni trebaju “primiti kraljevstvo koje se ne može uzdrmati”. Dakle samo oni koji će biti kraljevi i svećenici s Isusom Kristom na nebu trebaju piti iz “čaše” koja predstavlja novi savez. Ti sudionici novog saveza obećani su Janjetu i bit će njegova nevjesta.

U redu, i sam priznaješ da ima posebna grupa koju sačinjavaju 144 000, no onda po tebi, tko sačinjava tu grupu i čemu ona služi ?
Kažeš : ˝ Oni su po Bozjoj volji njima netreba neko da vlada njima. Oni sami vladaju. ˝
Hoćeš da kažeš da vladaju sami nad sobom ?
Zar jedno doslovno KRALJEVSTVO ne sačinjavaju KRALJ, PARLAMENT i PODANICI nad kojima se vlada ?
Što onda označava ˝ veliko mnoštvo ˝ ljudi, ako se ˝ malo stado ˝ odnosi na sve kršćane ?
2. Mojsijeva 19:5,6 - A sada, budete li vjerno slušali glas moj i držali savez moj, bit ćete najdraže vlasništvo moje između svih drugih naroda, jer moja je sva zemlja. I bit ćete mi kraljevstvo svećenika i sveti narod.
Kad govoriš o Mojsiju, Zakonu i Izraelcima, zapitaj se, dali su VJERNO SLUŠALI Boga do trenutka dolaska Mesije ?

Problem je sto ti negledas sta Biblija kaze nego pokusavas sve da prilagodis sadasnjoj gresnoj situaciji, gde ima policije, vojske, raznih ministara, predsednika, (kraljeva), itd, itd.

Pa si sve zivo izmesao.
Mala grupa ovih onih ik to mora da budu 144000 jer Kula tako kaze..

U toj grupi nema ni reci o 144000.

Bog ima svoju decu u drugim crkvama, koji ce prihvatiti istinu i prihvataju, ili koja sluze Bogu iz celog srca pa ce se od njih traziti koliko im je dato.

Bog salje iliju a on misli da je ostao sam od proroka i vernih:
1.Kön 19:9 A onde uđe u jednu pećinu i zanoći u njoj; i gle, reč Gospodnja dođe mu govoreći: Šta ćeš ti tu, Ilija?

Bog mu kaze, neznas ti sta ja znam:

1.Kön 19:18 Ali sam ostavio u Izrailju sedam hiljada, koji ni jedan ne saviše kolena pred Valom, niti ga ustima svojim celivaše.

Bozji cilj je da uspostavi ono sto je bilo prvo.

A sta je bilo prvo?

1.Mo 1:28 I blagoslovi ih Bog, i reče im Bog: Rađajte se i množite se, i napunite zemlju, i VLADAJTE njom, i budite gospodari od riba morskih i od ptica nebeskih i od svih zveri što se miče po zemlji.

Ljudi su trebali da upravljaju zmeljom.

Da li je trebalo nekoga da kaznjavaju, kontrolisu?
Ne, jer su svi bili u skladu sa Bozjom voljom ili bi bili.

I da sve sto je stvoreno sluzi coveku jer je za njega stvoreno.

Prvi ljudi su bili bezgresni.

Nisu imali iskustvo sa zlom.
1.Mo 3:22 I reče Gospod Bog: Eto, čovek posta kao jedan od nas znajući šta je dobro šta li zlo; ali sada da ne pruži ruku svoju i uzbere i s drveta od života, i okusi, te do veka živi.

Nad njima nije trebao niko da valda, oni su bili u savrsenom skladu sa tvorcem, koji je dolazio i druzio se sa ljudima.

1.Mo 3:8 I začuše glas Gospoda Boga, koji iđaše po vrtu kad zahladi; i sakri se Adam i žena mu ispred Gospoda Boga među drveta u vrtu.

Od tog trenutka Bog i covek su bili razdvojeni, zasto?

Jes 59:1 Gle, nije okraćala ruka Gospodnja da ne može spasti, niti je otežalo uho Njegovo da ne može čuti.
Jes 59:2 Nego bezakonja vaša rastaviše vas s Bogom vašim, i gresi vaši zakloniše lice Njegovo od vas, da ne čuje.

Heb 8:10 Jer je ovo zavet koji ću načiniti s domom Izrailjevim posle onih dana, govori Gospod: daću zakone svoje u misli njihove, i na srcima njihovim napisaću ih, i biću im Bog, i oni će biti meni narod.
Heb 10:16 Ovo je zavet koji ću načiniti s njima posle onih dana, govori Gospod: Daću zakone svoje u srca njihova, i u mislima njihovim napisaću ih;

Bog vec sada u ovj gresnoj zemlji zeli i moze da uskladi nase zivote sa svojom voljom i zakonaima neba ako to zelimo.

Kada bi se to d esilo sa svim ljudima, zar bi trebao neko da vladi sa njima, policija, vojska, itd???

U Bozjem carstvu ce ljudi ponovo biti u apsolutnom skladu sa Bozjom voljom.

Sach 14:11 I oni će nastavati u njemu, i neće više biti prokletstva, i Jerusalim će stajati bez straha.
Off 22:3 I više neće biti nikakve prokletinje; i presto Božji i Jagnjetov biće u njemu; i sluge Njegove posluživaće Ga.
Dan 7:27 A carstvo i vlast i veličanstvo carsko pod svim nebom daće se narodu svetaca Višnjeg; Njegovo će carstvo biti večno carstvo, i sve će vlasti Njemu služiti i slušati Ga.

Nova zemlja se naziva Carstvom bozjim. Car te zemle ce biti Isus.
Ali ne car koji mora da vlada nad ljudima i koji treba pomocnike vladaoce.
vec car u tome smislu jer su izabrali da njemu sluze vec sada ovde na zemlji.

Gresni ljudi su izabrali sotonu za boga,na ovoj zemlji, a poslusni Boga.

Na novo obnovljenoj zemlji nece biti potrebno za neku posebnu vladavinu i careve, jer su svi u skladu sa Bozjom voljom.

Off 21:1 I videh nebo novo i zemlju novu; jer prvo nebo i prva zemlja prođoše, i mora više nema.

Jes 6:3 I vikahu jedan drugom govoreći: Svet, svet, svet je Gospod nad vojskama; puna je sva zemlja slave Njegove.

6 I vuk će boraviti s jagnjetom, i ris će ležati s jaretom, tele i lavić i ugojeno živinče biće zajedno, i malo dete vodiće ih.
7 I krava i medvedica zajedno će pasti, mlad njihova ležaće zajedno, i lav će jesti slamu kao vo.
8 I dete koje sisa igraće se nad rupom aspidinom, i dete odbijeno od sise zavlačiće ruku svoju u rupu zmije vasilinske.
Isaija 11.

Markus 1:15 I govoreći: Izađe vreme i približi se carstvo Božje; pokajte se i verujte jevanđelje.
Markus 15:43 Dođe Josif iz Arimateje, pošten savetnik, koji i sam carstvo Božje čekaše, i usudi se te uđe k Pilatu i zaiska telo Isusovo.
Apg 14:22 Utvrđujući duše učenika i savetujući ih da ostanu u veri, i da nam kroz mnoge nevolje valja ući u carstvo Božje.
Apg 19:8 I ušavši u zbornicu govoraše slobodno tri meseca učeći i uveravajući za carstvo Božje.
Apg 28:31 Propovedajući carstvo Božje, i učeći o Gospodu našem Isusu Hristu slobodno, i niko mu ne branjaše.

Bozje carstvo je ova zemlja na kojoj ce ziveti ljudi i to je vest ljudima, o Bozjem carstvu, gde ce car biti Bog i gde ce ziveti pravda:

2.Pet 3:13 Ali čekamo po obećanju Njegovu novo nebo i novu zemlju, gde PRAVDA živi.

To je Hristovo carstvo i on je Car.
Ali ne car kao dansnji carevi.
1.Tim 6:15 Koji će u svoje vreme pokazati, Blaženi i jedini Silni Car nad carevima i Gospodar nad gospodarima,
Lk 1:33 I carovaće u domu Jakovljevom vavek, i carstvu Njegovom neće biti kraja.

U tom carstvu nema dve grupe vernih. Ima onih koju su unutra i onih koji su napolje:
Lk 13:28 Onde će biti plač i škrgut zuba, kad vidite Avraama i Isaka i Jakova i sve proroke u carstvu Božijem, a sebe napolje isterane.

Sa Hristom ce carovati svi Verni, ne samo jedna grupa, svi oni koji ga prihvate.

Rim 5:17 Jer kad za greh jednog carova smrt kroz jednog, koliko će većma oni koji primaju izobilje blagodati i dar pravde u životu carovati kroz jednog Isusa Hrista!
Mt 13:43 Tada će se pravednici zasjati kao sunce u carstvu Oca svog. Ko ima uši da čuje neka čuje.
Da li ce u tom carstvu biti nepravdnih?
Pa nece.

Jes 11:9 Neće ciniti zlo ni pokvarenost na svoj svetoj gori mojoj, jer će zemlja biti PUNA poznanja Gospodnjeg kao more vode što je puno.

Nema vise zla nema potrebe za carevima.

Tada se skupiše sve starešine Izrailjeve i dođoše k Samuilu u Ramu.
5 I rekoše mu: Eto, ti si ostareo, a sinovi tvoji ne hode tvojim putevima: zato postavi nam cara da nam sudi, kao što je u svih naroda.

1.Sam 8:6 Ali Samuilu ne bi po volji što rekoše: Daj nam cara da nam sudi. I Samuilo se pomoli Gospodu.

1.Sam 8:8 Kako činiše od onog dana kad ih izvedoh iz Misira do danas, i ostaviše me i služiše drugim bogovima, po svim tim delima čine i tebi.

10 I kaza Samuilo sve reči Gospodnje narodu koji iskaše od njega cara;
11 I reče: Ovo će biti način kojim će car carovati nad vama: sinove vaše uzimaće i metati ih na kola svoja i među konjike svoje, i oni će trčati pred kolima njegovim;

Sam Bog ce vladati kao sto je hteo da upravlja Izrailjem a oni hoce cara?
Carevi nisu potrebni Bogu nego Kuli..
Simbolicno receno, svaki vernik je na novoj zemlji u Bozjem carstvu, sam svoj car jer je u svemu po volji Bozjoj.

Poslednja izmena:
Isusov dolazak, prvo i drugo vaskrsenje, i 1000 godina:

Isusovim dolaskom desava se vaskrsenje svih vernih mrtvih koji su nikada ziveli iz njihovih grobova, sa besrmtnim telima i oni koji zivi docekaju Hrista nece otici na nebo pre umrlih vernih i tada pocinje hiljadugodisnica:

15 Jer vam ovo kazujemo rečju Gospodnjom da mi koji živimo i ostanemo za dolazak Gospodnji, nećemo preteći onih koji su pomrli.
16 Jer će sam Gospod sa zapovešću, sa glasom Arhanđelovim, i s trubom Božjom sići s neba; i mrtvi u Hristu vaskrsnuće najpre;

Heb 9:28 Tako se i Hristos jednom prinese, da uzme mnogih grehe; a drugom će se javiti bez greha na spasenje onima koji Ga čekaju.

Isusov drugi dolazak je za sve one koji ga cekaju ili koji su ga cekali a umrli su.

1.Kor 15:51 Evo vam kazujem tajnu: jer svi nećemo pomreti, a svi ćemo se pretvoriti.
1.Kor 15:52 Ujedanput, u trenuću oka u poslednjoj trubi; jer će zatrubiti i mrtvi će ustati neraspadljivi, i mi ćemo se pretvoriti.

Svi i mrtvi i zivi koji docekaju Hrista ce se pretvoriti u besmrtna tela.
Mrtvi ustaju u neraspadljivim telima.

OVO JE RPVO USKRSNCUE I TO JE USKRSNUCE SVIH PRAVEDNIH KOJI SU IKADA ZIVELI KADA ISUS DODJE PO DRUGI PUT.

IMAMO DRUGO USKRSNUCE I TO JE USKRSNUCE SVIH GRESNIKA KOJI SU IKADA ZIVELI DA PRIME SVOJU PLATU.

Sam Isus govori o tome pa kaze:

Joh 5:28 Ne divite se ovome, jer ide čas u koji će svi koji su u grobovima čuti glas Sina Božijeg,
Joh 5:29 I izići će koji su činili dobro u vaskrsenje života, a koji su činili zlo u vaskrsenje suda.

Prvo vaskrsenje je za zivot drugo za sud, kaznu.

O tome pise i apostol Jovan:

Off 20:6 Blažen je i svet onaj koji ima deo u prvom vaskrsenju; nad njima druga smrt nema oblasti, nego će biti sveštenici Bogu i Hristu, i carovaće s Njim hiljadu godina.

Prvo vakskrsenje je za zivot na nebu u sojim besmrtnim telima 1000 godina.

Gde na nebu?

Isus je pripravio mesto gde ce verni iz svih vekova tamo biti 1000 godina:

Jvoan 14:2 Mnogi su stanovi u kući Oca mog. A da nije tako, kazao bih vam; idem da vam pripravim mesto.
Jovan 14:3 I kad otidem i pripravim vam mesto, opet ću doći, i uzeću vas k sebi da i vi budete gde sam ja.

Zivi nepokajani ce tim druigim Isusovim dolaskom biti unistenu:

26 I kako je bilo u vreme Nojevo onako će biti u dane Sina čovečijeg:
27 Jeđahu, pijahu, ženjahu se, udavahu se do onog dana kad Noje uđe u kovčeg, i dođe potop i pogubi sve.
28 Tako kao što bi u dane Lotove: jeđahu, pijahu, kupovahu, prodavahu, sađahu, zidahu;
29 A u dan kad iziđe Lot iz Sodoma, udari oganj i sumpor iz neba i pogubi sve.
30 Tako će biti i u onaj dan kad će se javiti Sin čovečiji.
Luka 17.

SVI RPAVDNEICI IZ SVIH VEKOVA CE BITI UZETI NA NEBO:
1.Sol 4:16 Jer će sam Gospod sa zapovešću, sa glasom Arhanđelovim, i s trubom Božjom sići s neba; i mrtvi u Hristu vaskrsnuće najpre;
1.Sol4:17 A potom mi živi koji smo ostali, zajedno s njima bićemo uzeti u oblake na susret Gospodu na nebo, i tako ćemo svagda s Gospodom biti.

Za to vreme od 1000 godina sotona je vezan na ovoj zemlji, lancem okolnosti, nema vise koga da vara a ZEMLJA JE PUSTA.

23 Pogledah na zemlju, a gle bez obličja je i pusta; i na nebo, a svetlosti njegove nema.
24 Pogledah na gore, a gle, tresu se i svi humovi drmaju se.
25 Pogledah, a gle, nema čoveka, i sve ptice nebeske odletele.
26 Pogledah, a gle, Karmil je pustinja i svi gradovi njegovi oboreni od Gospoda, od žestokog gneva Njegovog.
Jeremija 4.

Off 20:2 I uhvati aždahu, staru zmiju, koja je đavo i sotona, i sveza je na hiljadu godina,
Off 20:3 I u bezdan baci je, i zatvori je, i zapečati nad njom, da više ne prelašćuje narode, dok se ne navrši hiljadu godina; i potom valja da bude odrešena na malo vremena.

Pravedni su za to v eme na nebu, zivi gresnici su unisteni.

Sta rade na nebu?

Off 20:4 I videh prestole, i seđahu na njima, i dade im se sud, i duše isečenih za svedočanstvo Isusovo i za reč Božiju, koji se ne pokloniše zveri ni ikoni njenoj, i ne primiše žig na čelima svojim i ruci svojoj; i oživeše i carovaše s Hristom hiljadu godina.
1.Kor 6:2 Ne znate li da će sveti suditi svetu? Kad ćete dakle vi svetu suditi niste li vredni suditi manjim stvarima?
1.Kor 6:3 Ne znate li da ćemo anđelima suditi, a kamoli stvarima ovog sveta?

Sveti ce za vreme tih hiljadu godina suditi sa Hristom, to jest oni ce moci da provere svaki slucaj, zasto neko nije medju spasnima na onsovu andjeoskih zapisa nebeskih knjiga i videti da je Bog svakome dao dovoljno sanse i vremna i da je na kraju pravedno presudio.

NA KRAJU 1000 GODINA SE DESAVA USKRSNUCE ZLIH:

Off 20:5 A ostali mrtvaci ne oživeše, dokle se ne svrši hiljada godina. Ovo je prvo vaskrsenje.

NA POCETKU 1000 GODINA USKRSLI SU AAMO RPAVEDNI izs vih vekova KOJI SU UMRLI U HRISTU.
1.Sol 4:16 Jer će sam Gospod sa zapovešću, sa glasom Arhanđelovim, i s trubom Božjom sići s neba; i mrtvi u Hristu vaskrsnuće najpre;

Na kraju 1000 godina vaskrsavaju sotali rmtvaci, to jest zli, kako kaze sam Hristos:

Joh 5:29 I izići će koji su činili dobro u vaskrsenje života, a koji su činili zlo u vaskrsenje suda.

Zli ustaju isti kakvi su bili i pre smrti:

Tada se pusta sotona, to jest, opet ima koga da vara:

Off 20:7 I kad se svrši hiljadu godina, pustiće se sotona iz tamnice svoje,

Sada svi verni i sveti grad jerusalim se spusta na zemlju na Maslinsku goru:

Sach 14:4 I noge će Njegove stati u taj dan na gori maslinskoj koja je prema Jerusalimu s istoka, i gora će se maslinska raspasti po sredi na istok i na zapad da će biti prodol vrlo velika, i polovina će gore ustupiti na sever a polovina na jug.
Sach 14:5 I bežaćete u prodol gorsku, jer će prodol gorska dopirati do Asala, i bežaćete kao što bežaste od trusa u vreme Ozije, cara Judinog; i doći će Gospod Bog moj, i svi će sveti biti s tobom.

Sotona koji je bio sam na zemljis a svojim demonima, 1000 godina, nije imao vise koga da vara.
Sada vara sav ostali tom prilikom u drugom vaskrsenju za sud vaskrsli narod koji je za svog zivota sluzio njemu, i sprema ih da napadnu ovaj grad i verne u njemu.

Off 20:2 I uhvati aždahu, staru zmiju, koja je đavo i sotona, i sveza je na hiljadu godina,

Off 20:8 I izići će da vara narode po sva četiri kraja zemlje, Goga i Magoga, da ih skupi na boj, kojih je broj kao pesak morski.

Njegova prevara je u tome, da ih nagovori da napdanu ovag grad i verne, i Isusa i uspeva u tome:

Off 20:9 I iziđoše na širinu zemlje, i opkoliše logor svetih, i grad ljubazni; i siđe oganj od Boga s neba, i pojede ih.

Ovde se susrece ceo ljudski rod prvi i poslednji put, na jednom mestu, tada bivaju svi zli unisteni vatrom sa neba za celu vecnost.
Oni primaju svoju platu na zemlji.

Price 11:3 Pravedne vodi bezazlenost njihova, a bezakonike satire zloća njihova.
Mal 4:1 Jer, gle, ide dan, koji gori kao peć, i svi će ponositi i svi koji rade bezbožno biti strnjika, i upaliće ih dan koji ide, veli Gospod nad vojskama, i neće im ostaviti ni korena ni grane.

Uvek su govorili kada bi ga videli verovali bi ga medjutim sada pokusavaju da napadanu verne i Isusa koji silazi sa njima.

A sotona?

I on biva tom prilikom sa gresnicima spaljen.

Off 20:10 I đavo koji ih varaše bi bačen u jezero ognjeno i sumporito, gde je zver i lažni prorok...

Sta se posle toga desava?

BOG STVARA NOVU ZEMLJU, apostol Petar sve ovo opisuje:

2.Pet 3:10 Ali će doći dan Gospodnji kao lupež noću, u koji će nebesa s hukom proći, a stihije će se od vatre raspasti a zemlja i dela što su na njoj izgoreće.
11 Kad će se dakle ovo sve raskopati, kakvim treba vama biti u svetom življenju i pobožnosti,
12 Čekajući i želeći da bude skorije dolazak Božijeg dana, kog će se radi nebesa spaliti i raskopati, i stihije od vatre rastopiti?
13 Ali čekamo po obećanju Njegovu novo nebo i novu zemlju, gde pravda živi.
14 Zato, ljubazni, čekajući ovo starajte se da vas On nađe čiste i prave u miru.
2 petzrova 3,10-14.

Tada se ispunjava OBECANJE koje je Bog dao Avramu i Izrailju:

Gal 3:29 A kad ste vi Hristovi, onda ste seme Avraamovo, i po obećanju naslednici.

Off 21:7 Koji pobedi, dobiće sve, i biću mu Bog, i on će biti moj sin.

Off 22:4 I gledaće lice Njegovo, i ime Njegovo biće na čelima njihovim.

.

Nema smisla da se vrtimo u krug sa kilometaskim postovima, gdje ti braniš naučavanje svoje a ja svoje zajednice.

Razgovarajmo na način karatkih pitanja i kratkih odgovora, gdje vodimo raspravu ja i ti, a ne moja i tvoja religijska denominacija.

http://forum.krstarica.com/showthread.php/500193-DUHOVNI-RAT?p=19390901&viewfull=1#post19390901

Kažeš : ˝ Naslednici obecanje su bili jerveji a posle svi Hriscani.˝

1. Pitanje : Kakvo je to obećanje ?

2. Pitanje : Po kojoj osnovi tvrdiš da će nasljednici biti SVI kršćani ?

Dali može kratak odgovor na pitanja, i ako može da odgovor podupire bar jedan biblijski citat ?

http://forum.krstarica.com/showthread.php/500193-DUHOVNI-RAT?p=19390901&viewfull=1#post19390901

Kažeš : ˝ Gde ce taj grad koji je cekao Avram biti? ˝

1. Pitanje : Poslije ovog pitanja si postavio neke biblijske stihove, no objasni onda, što znači ˝ novo nebo ˝ iz Otkrivenja 21:1 ?

2. Pitanje : Što znače riječi iz Otkrivenja 21:1, gdje se kaže da ˝ i mora više nema ˝ ?

3. Pitanje : Objasni, što znače riječi iz Otkrivenja 21:2, gdje se govori o ˝ novom Jeruzalemu koji silazi s neba od Boga ˝ ?

4. Pitanje :Što znače riječi ˝ da je pripravljen kao nevjesta svome mužu ˝, i tko je ˝ nevjesta ˝ a tko ˝ muž ˝ ?

Poslednja izmena:
Poslednja izmena:
Svrha Zakona

Bog je naumio da se sve nacije na Zemlji blagoslove posredstvom Abrahamovog ’sjemena‘. Međutim, Bog je savez Zakona sklopio samo s nacijom Izrael, a ne sa svim nacijama na Zemlji. Prema tome, Zakon sam po sebi nije bio konačni cilj, već je umjesto toga poslužio kao sredstvo za ispunjenje Božjeg nauma.

Što je onda bila njegova svrha ?

Zakon je pokazivao što su Božji zahtjevi te je iznio na vidjelo da su Bogu neprihvatljive sve krive religiozne predodžbe koje su ljudi stvorili nakon što su bili izbačeni iz Raja. Time što je doticaj s okolnim nacijama sveo na najmanju moguću mjeru, Zakon je ujedno štitio Izraelce od odvratnih postupaka i krivog obožavanja koji su se vršili u tim susjednim nacijama. Zakon je jasno davao do znanja da su svi ljudi, a među njima i Izraelci, grešnici kojima je potrebno okajanje grijeha. Budući da je potjecao od Boga, Zakon je bio svet i bio je mjerilo savršenstva. Svatko tko bi ga se mogao savršeno pridržavati bio bi dostojan života. Iako su se Izraelovi sinovi nastojali pridržavati Zakona, u tome nisu uspijevali zato što su, kao i čitavo čovječanstvo, bili nesavršeni ljudi — potomci Adama. Kada se njihovo vladanje mjerilo prema mjerilima Zakona, oni ih nisu zadovoljili; pokazalo se da su grešnici koji zavređuju smrt. To je bilo u skladu s božanskom pravdom prema kojoj je ’plaća koju daje grijeh smrt‘. Ne kršeći time vlastiti zakon, Bog je poduzeo korake da spasi čovječanstvo koje je, ne svojom krivnjom, naslijedilo grijeh i smrt.

Stoga je Bog putem Zakona milostivo naglasio potrebu za nečim što bi moglo okajati grijehe, odnosno pokriti ih. On je rekao: ”Jer je duša [život] tijelu u krvi; a ja sam vam je odredio za oltar da se čiste duše vaše; jer je krv što dušu očišća˝. Dakle, krv se smatra jednakom životu. Zato je grešnik, umjesto da umre zato što je prekršio Božje zapovijedi, mogao prinijeti neku životinju kao žrtvu na Božjem oltaru. Život žrtvovane životinje u biti je nadomjestio život nekog grešnika. Njezina je krv pružila okajanje grijeha — to jest, samo u omjeru u kojem je to mogla pružiti. Žrtva je morala biti zdrava i bez mane jer je Bog Izraelovim sinovima dao sljedeću opomenu: ”Neka bude zdravo, da bi bilo primljeno; nikakve mane da nema na njemu“. Tako je Bog položio temelj za razumijevanje principa otkupnine kao cijene koja se mora platiti da bi se spasio život.

Neznam zasto ponovo posatvljas pitanja kada je sve vec odgvoreno i koja je svrha da moram ponoio sve da procitam odozgo na dole dabi ti dao ponovo iste odgovore???

Ocigledno ti ne citas sta pisem ili?

Evo ja cu da kopiram samo vec gore date odgovore:

1.
Naslednici obecanje su bili jerveji a posle svi Hriscani.

Rec je o nasledjivanju nove zemlje i zivota na njoj:Jevrejima 11:9 Verom dođe Avraam u zemlju obećannja, kao u tuđu, i u kolibama življaše s Isakom i s Jakovom, sunaslednicima obećanja tog.
Heb 11:10 Jer čekaše grad koji ima temelje, kome je zidar i Tvorac Bog.

Izrailju je prvo obecana zemlja Hanan kao slika pravog novog obecanja.

Grad koji je Cekao Avram niej bila samo zemlja hanan, nego Nova zemlja.

Gde ce taj grad koji je cekao Avram biti?

1 I videh nebo novo i zemlju novu; jer prvo nebo i prva zemlja prođoše, i mora više nema.
2. I ja Jovan videh grad sveti, Jerusalim nov, gde silazi od Boga s neba, pripravljen kao nevesta ukrašena mužu svom.
3 I čuh glas veliki s neba gde govori: Evo skinije Božije među ljudima, i živeće s njima, i oni će biti narod Njegov, i sam Bog biće s njima Bog njihov.
Otkrivenje 21.

2.
7 A kad smo deca i naslednici smo: naslednici, dakle Božiji, a sunaslednici Hristovi: jer s Njim stradamo da se s Njim i proslavimo.
18 Jer mislim da stradanja sadašnjeg vremena nisu ništa prema slavi koja će nam se javiti.
Rimljanima 8.
Naslednici Nove zemlje ce biti svi verni.
Naravno posebna grupa vernih ce biti uvek sa Bogom.
Medjutim Otrkivenje 21, 3 kaze da ce Bog ziveti na Novoj zemlji, ovde medju vernima.
Tu ce biti njegov novi centar.
Off 21:3 I čuh glas veliki s neba gde govori: Evo skinije Božije među ljudima, i živeće s njima, i oni će biti narod Njegov, i sam Bog biće s njima Bog njihov.
Ali da ce oni biti carevi nad zemljom, takve informacije nemamo.
A kad ce Bog tu ziveti gde ce biti 144000?

Sve je bilo dato kao s to idis Bilbijskim citatom.
Ako hcies diskusiju moras i da citas, nije posteno tako sto radis.

Sada imam j pitanje za tebe koje bi ti meni sigurno psotavio da je situacija obrnuta.

Zasto je Kula prepravila voaj tekst da dokaze svojuz pricu o carstvu u kojemu vladaju 1444000?
I en samo ovaj.

Kulin preravljeni tekst:
Luka 22:29 - Zato ja sklapam s vama savez za kraljevstvo, kao što je Otac moj sa mnom sklopio savez,

Tacniji tekst:
Lk 22:29 I ja ostavljam vama carstvo kao što je Otac moj meni ostavio.
nema ni reci o nekom sklapanju saveza.
Kula je ubacila tekst koji ne postoji u grckom originalu.

Zasto?
.

Kažeš : ˝ Rec je o nasledjivanju nove zemlje i zivota na njoj:˝

1. Pitanje : Tko sve nasljeđuje NOVU Zemlju ?

2. Pitanje : Objasni, što znači ˝ nova zemlja ˝ ?

1. Vec sam dao odgovor gore.

2. Ova zemlja samo obnovljena.

1 I videh nebo novo i zemlju novu; jer prvo nebo i prva zemlja prođoše, i mora više nema.
2 I ja Jovan videh grad sveti, Jerusalim nov, gde silazi od Boga s neba, pripravljen kao nevesta ukrašena mužu svom.
3 I čuh glas veliki s neba gde govori: Evo skinije Božije među ljudima, i živeće s njima, i oni će biti narod Njegov, i sam Bog biće s njima Bog njihov.
4 I Bog će otrti svaku suzu od očiju njihovih, i smrti neće biti više, ni plača, ni vike, ni bolesti neće biti više; jer prvo prođe.
5 I reče Onaj što seđaše na prestolu: Evo sve novo tvorim. I reče mi: Napiši, jer su ove reči istinite i verne.
6 I reče mi: Svrši se. Ja sam Alfa i Omega, Početak i Svršetak. Ja ću žednome dati iz izvora vode žive za badava.
7 Koji pobedi, dobiće sve, i biću mu Bog, i on će biti moj sin.
8 A strašljivima i nevernima i poganima i krvnicima, i kurvarima, i vračarima, i idolopoklonicima, i svima lažama, njima je deo u jezeru što gori ognjem i sumporom; koje je smrt druga.
9 I dođe k meni jedan od sedam anđela koji imahu sedam čaša napunjenih sedam zala poslednjih, i reče mi govoreći: Hodi da ti pokažem nevestu, Jagnjetovu ženu.

10 I odvede me u duhu na goru veliku i visoku, i pokaza mi grad veliki, sveti Jerusalim, gde silazi s neba od Boga,
11 I imaše slavu Božiju; i svetlost njegova beše kao dragi kamen, kao kamen jaspis svetli,
12 I imaše zid veliki i visok, i imaše dvanaestora vrata, i na vratima dvanaest anđela, i imena napisana, koja su imena dvanaest kolena Izrailjevih.
13 Od istoka vrata troja, i od severa vrata troja, od juga vrata troja, i od zapada vrata troja.
14 I zid gradski imaše dvanaest temelja, i na njima imena dvanaest apostola Jagnjetovih.
15 I onaj što govoraše sa mnom, imaše trsku zlatnu da izmeri grad i vrata njegova i zidove njegove.
16 I grad na četiri ugla stoji, i dužina je njegova tolika kolika i širina. I izmeri grad trskom na dvanaest hiljada potrkališta: dužina i širina i visina jednaka je.
17 I razmeri zid njegov na sto i četrdeset i četiri lakta, po meri čovečijoj, koja je anđelova.
18 I beše građa zidova njegova jaspis, i grad zlato čisto, kao čisto staklo.
19 I temelji zidova gradskih behu ukrašeni svakim dragim kamenjem: prvi temelj beše jaspis, drugi safir, treći halkidon, četvrti smaragd,
20 Peti sardoniks, šesti sard, sedmi hrisolit, osmi viril, deveti topaz, deseti hrisopras, jedanaesti jakint, dvanaesti ametist.
21 I dvanaest vrata, dvanaest zrna bisera: svaka vrata behu od jednog zrna bisera: i ulice gradske behu zlato čisto, kao staklo presvetlo.
22 I crkve ne videh u njemu: jer je njemu crkva Gospod Bog Svedržitelj, i Jagnje.
She needs no sun, the glory of God being her light
23 I grad ne potrebuje ni sunce ni mesec da svetle u njemu; jer ga slava Božija prosvetli, i žižak je njegov Jagnje.

24 I narodi koji su spaseni hodiće u videlu njegovom, i carevi zemaljski doneće slavu i čast svoju u njega.
25 I vrata njegova neće se zatvarati danju, jer onde noći neće biti.
26 I doneće slavu i čast neznabožaca u njega.
27 I neće u njega ući ništa pogano, i što čini mrzost i laž, nego samo koji su napisani u životnoj knjizi Jagnjeta.

Kažeš : ˝ Grad koji je Cekao Avram niej bila samo zemlja hanan, nego Nova zemlja. ˝
1. Pitanje : Po kojoj osnovi tvrdiš da je spomenuti ˝ GRAD ˝ iz Hebrejima 11:10, zemlja hanan, i na kraju ˝nova zemlja˝ ?

1.

Ako neko nezna da je ceo sluzbeni sistem jevreja i praznici, hodanje po pustinji, izbavljenje iz Egipta i zemlja hanan itd, samo senka i slika prave stvarnosti.

Onda treba da podjemo prvo u prvi razred, jer o visim racunskim radnjama onda ne postoji nivo za diskusiju.

Izbavljenje iz ropstva iz Egipta je slika izbavljenje iz ropstva grehu Isusovom krvlju.
Mazanje dovratnika jagnjecom krvi je slika Hristove krvi.
Hodanje po pustinji dok su stigli u obecanu zemlju u koju tece med i mleko je hodanje u ovom gresnom svetu dok ne stignemo u pravu obecanu zemlju gde tece pravo med i mleko.

Avramu je obecana zemlja hanan kao predslika obecanja pravog hanana nove zemlje.

Jerusalim kojemu je tvorac Bog je samo onaj koji je pomenut u otrkivenju i on ce biti na novoj zemlji.
Osim toga tekst u jevrejima 11,10 je u kontestu sa 9 stihom koji pokazuje vezu izmedju zemaljskog i nebeskog hanana ako zans sta je to?

Jevrejima 11:9 Verom dođe Avraam u zemlju obećannja, kao u tuđu, i u kolibama življaše s Isakom i s Jakovom, sunaslednicima obećanja tog.

A sada da vidimo koji je to grad?

2 I ja Jovan videh grad sveti, Jerusalim nov, gde silazi od Boga s neba, pripravljen kao nevesta ukrašena mužu svom.
Otrkivenje 21.
Jovan lepo kaze da ovaj grad silazi od Boga na novu zemlju a Avram ceka taj grad od Boga kako kaze Jevrejima 11,10!!!!!!!

Ko moze da iskrivi ovakve jasne stvari?

Sve je lepo citirano i obajsnjeno gore u diskusiji.

Mrzi li te da citas ili sta?

Kažeš : ˝ Gde ce taj grad koji je cekao Avram biti? ˝
1. Pitanje : Poslije ovog pitanja si postavio neke biblijske stihove, no objasni onda, što znači ˝ novo nebo ˝ iz Otkrivenja 21:1 ?
2. Pitanje : Što znače riječi iz Otkrivenja 21:1, gdje se kaže da ˝ i mora više nema ˝ ?
3. Pitanje : Objasni, što znače riječi iz Otkrivenja 21:2, gdje se govori o ˝ novom Jeruzalemu koji silazi s neba od Boga ˝ ?
4. Pitanje :Što znače riječi ˝ da je pripravljen kao nevjesta svome mužu ˝, i tko je ˝ nevjesta ˝ a tko ˝ muž ˝ ?

1.
2.Pet 3:13 Ali čekamo po obećanju Njegovu novo nebo i novu zemlju, gde pravda živi.
Off 21:1 I videh nebo novo i zemlju novu; jer prvo nebo i prva zemlja prođoše, i mora više nema.

Po bbiliji imamo 3 neba. To sam obajsnio na jednoj od diskusija pod naslovom dvostruko stvaranje.
Prvo nebo je nase nebo gde lete ptice i gde je kiseonik do atmosfere koja ce biti novo stvoreana i koja je na pocetku sadrazala 7 slojeva a danas ima samo 6.
Mozda ce i u drugom delu neba koji anzivamo kosmos gde su sunce i zveszde, takodje doci do nekih obnavljanja jer je moguce da kada je doslo do brobe izmedju andjela i demona da su neke od planeta bile unsitene pa sada imamo komete i slicno?

2.
Pre stvaranja nije bilo toliko vode na zemlji, niti toliko ogromnog Okeana i mora.

Bog ce stvoriti kao na pocetku, manja mora mozda sa drugacijom susptacom vode koja je verovatno pre potopa bila drugacija.

Ogromna Mora koja danas imamo nece vise postojati.

Jer:

Ovo sto je sada, kako sada izgleda zemlja nece vise biti tako, jer je prvobitni izgled zemlje skroz izmenjen potopom.
I on ce ponovo biti vracen taj prvobitni izgled ili slican izgled zemlje i mora.

3.
Neznam sta tu treba da objasnim to je tako lepo opisano u otrkivenju 21.
A taj grad ce sici o sa vernima koji ce zli sa sotonom opkoliti sa namerom da ga uniste i tada ce sami biti unsiteni:
Off 20:9 I iziđoše na širinu zemlje, i opkoliše logor svetih, i grad ljubazni; i siđe oganj od Boga s neba, i pojede ih.

4.
Muz je Hristos.Njegova zena su verni koji ce stanovati u Novom gradu jJrusalimu.
Grad Jeruslaim sa vernima predstavlja Zenu, nevestu, Hristovu.i. Hristos nema 2 zene.

Off 19:7 Da se radujemo i veselimo, i da damo slavu Njemu; jer dođe svadba Jagnjetova, i žena Njegova pripravila se;
Njegova nevesta se naziva i zena.
Dok je grad jerusalim nevesta u smislu da ce verni biti u njemu, on je nakicen kao sto se kiti nevesta.
Off 21:2 I ja Jovan videh grad sveti, Jerusalim nov, gde silazi od Boga s neba, pripravljen kao nevesta ukrašena mužu svom.
Kao nevesta.
Off 21:24 I narodi koji su spaseni hodiće u videlu njegovom, i carevi zemaljski doneće slavu i čast svoju u njega.

Isuova zena, prava nevesta su verni a grad Jerusalim je kao njen nakit, jer je suprotnost tome *****..

Off 17:4 I žena beše obučena u porfiru i skerlet i nakićena zlatom i kamenjem dragim i biserom, i imaše čašu u ruci svojoj punu mrzosti i poganštine kurvarstva svog;
Off 17:1 I dođe jedan od sedam anđela koji imahu sedam čaša, i govori sa mnom govoreći mi: Hodi da ti pokažem sud ***** velike, koja sedi na vodama mnogima.

Off 3:12 Koji pobedi učiniću ga stubom u crkvi Boga svog, i više neće izići napolje; i napisaću na njemu ime Boga svog, i ime novog Jerusalima, grada Boga mog, koji silazi s neba od Boga mog, i ime moje novo.

Ovde vidimo da se Jeruslim naziva smao grad, ne nevsta.

Sam grad bez vernih nije nevesta.

Off 19:7 Da se radujemo i veselimo, i da damo slavu Njemu; jer dođe svadba Jagnjetova, i žena Njegova pripravila se;
Off 19:8 I dano joj bi da se obuče u svilu čistu i belu: jer je svila pravda svetih.

Svila toga grada su verni i njihova pravednsot.

Off 21:27 I neće u njega ući ništa pogano, i što čini mrzost i laž, nego samo koji su napisani u životnoj knjizi Jagnjeta.

http://forum.krstarica.com/showthread.php/500193-DUHOVNI-RAT?p=19391292&viewfull=1#post19391292

1. Pitanje : Po tebi, tko sačinjava tu grupu od 144 000 i čemu ona služi ?

2. Pitanje : Hoćeš da kažeš da vladaju sami nad sobom ?

3. Pitanje : Što onda označava ˝ veliko mnoštvo ˝ ljudi, ako se ˝ malo stado ˝ odnosi na sve kršćane ?

1.
Evo treci put kopiram ko su oni, Kraljevi nisu:

Off 14:1 I videh, i gle, Jagnje stajaše na gori sionskoj, i s Njim sto i četrdeset i četiri hiljade, koji imahu ime Oca Njegovog napisano na čelima svojim.
3 I pevahu kao novu pesmu pred prestolom i pred četiri životinje i pred starešinama: i niko ne mogaše naučiti pesme, osim onih sto i četrdeset i četiri hiljade koji su otkupljeni sa zemlje.
4 Ovo su koji se ne opoganiše sa ženama, jer su devstvenici, oni idu za Jagnjetom kud god ono pođe. Ovi su kupljeni od ljudi, prvenci Bogu i Jagnjetu.
5 I u njihovim ustima ne nađe se prevara, jer su bez mane pred prestolom Božijim.
Otrkivenje 14.

Off 7:4 I čuh broj zapečaćenih, sto i četrdeset i četiri hiljade zapečaćenih od svih kolena sinova Izrailjevih;

Ovo su inforamcije koje imamo o njima.
Ko su oni???

2.

Ne vlada niko kada nema potrebe za to.

Sta znaci vladaju?

1.Mo 1:28 I blagoslovi ih Bog, i reče im Bog: Rađajte se i množite se, i napunite zemlju, i vladajte njom, i budite gospodari od riba morskih i od ptica nebeskih i od svih zveri što se miče po zemlji.
Sta znaci kada je Bog balgoslovio coveka pa kaze vladajte???

Znaci upravljate zemljom.

Ja u Novom zavetu nigde nisam nasao rec da ce neko vladati.

Verni ce ziveti u Bozjem carstvu savrsenim karakterom..

O vladanju govori kula i vama je jako tekso da se otrgnete od te misli.

Mora neko d vlada nad nekim i gotvo jer to kaze kula.

Sta ce po vama raditi 144000?
Vladace nad vernima?

Nema vise sitema ovih stvari kako ih kula naziva.

A opet kula koristi logiku sistema ovih zemlajskih stvari???

Kako ce biti raa ako dvoje ne odu na bojiste?

Carsko svestenstvo su svi verni sada na zemlji, ne neka grupa:

6 Jer u pismu stoji napisano: Evo mećem u Sionu kamen krajeugalan izbrani, i skupoceni; i ko Njega veruje neće se postideti.
7 Vama, dakle, koji verujete čast je; a onima koji se protive kamen koji odbaciše zidari on posta glava od ugla, i kamen spoticanja i stena sablazni:
8 Na koji se i spotiču koji se protive reči, na šta su i određeni.
9 A vi ste izbrani rod, carsko sveštenstvo, sveti narod, narod dobitka, da objavite dobrodetelji Onog koji vas dozva iz tame k čudnom videlu svom;
10 Koji nekad ne bejaste narod, a sad ste narod Božji; koji ne bejaste pomilovani, a sad ste pomilovani.
1 Petrova 2.
Off 20:4 I videh prestole, i seđahu na njima, i dade im se sud, i duše isečenih za svedočanstvo Isusovo i za reč Božiju, koji se ne pokloniše zveri ni ikoni njenoj, i ne primiše žig na čelima svojim i ruci svojoj; i oživeše i vladase s Hristom hiljadu godina.
1.Kor 6:2 Ne znate li da će sveti suditi svetu? Kad ćete dakle vi svetu suditi niste li vredni suditi manjim stvarima?
Svi verni kao to smo videli ovde u ovom postu:
http://forum.krstarica.com/showthread.php/500193-DUHOVNI-RAT/page12
Su sa Hristom i vladaju 1000 godina.

Kao sto su ljudi na pocetku trebali da upravljaju zemljom tako ce i na Novoj zemlji.
Verni ce za vreme 1000 godina upravljati dogadjajima sudjenja nad zlima, gde ce se svaki slucaj verno ispitati i doci do uverenja:
Off 16:5 I čuh anđela vodenog gde govori: Pravedan si Gospode, koji jesi, i koji beše, i svet, što si ovo sudio;
.
Posle toga ce verni upravljati zemljom kao na pocetku, svako ce imati svoj udeo i podrucje za koije je odgovran da ga radi i cuva.

3.
Ko je rekao i gde da se malo stado odnosi na sve hriscane??????????????
Lepo sma gore u proslim psotovima objasnio na koga se odnosi.
Samo treba to procitati a vidim da ti to niej bas po volji?

Postoje prorocastva koja trebamo sada shvatiti a postoje prorocastva koja cemo vremenom kako se dogadjaji razvijaju shvatiti, ili kada se zbudú shvaticemo ih, jer su zato data da kada se zbudu da znamo da je to to.

144000 nije skroz jasno prorocastvo.

Tesko je reci za ovu stvar, kao sto to kula cini, to je tako i gotovo.
Lako je moguce da dogadjaji u buducnosti pokazu drugacije kod stvari za koje nemozemo biti sto posto sigurni, taj se onda moze lako osramotiti i pokazati kao nepoverljiv.
Medjutim klula se jako cesto nalazila na takvom tlu, tako da greske vise ne vidi kao sramotu vec kao svetlost i jedna manje ili vise?

Ako uzmemo ovaj opis 144000 doslovno ,onda moramo da uzmemo da su 12000 put 12. doslovni Izrailj?

Danas je jako tesko reci da postoje cisti Izrailjci iz svih plemena, mada pojedini jevreji tvrde da postoje?.
Po danasnjim saznanjima tesko da postoje, pre bi se reklo ne.
Jer nikada nije bio neki poseban napor u zadnjih 2500 godina kod Jevreja da se ne pomesja izmedju sebe.
U Hristovo vreme su se vec bili s stopili izmedju sebe.
Danas je prakticno nemoguce da postoje po 12000 iz svakog plemna cistih jerveja.
Ali mi neznamo sta Bog zna.
Imamo i prorocastvo da ce na kraju mnogi od jevreja prihvatiti istinu i Hrista.

Lista plemena jevreja u otrkivenju se ne uklapa sa drugim izevstajima o plemnima kako ih nalazimo u Jezekiji 48 glava. i u 1 Mojsijevoj 49 glavi.
sa Otrkivenjem 7 glava.

Drugo razmisljanje je da Jovanov Izrailj predstavlja duhovni izrailj.
Da se ovih 144000 sastoje od svih vernih?

Jer ako uzmemo broj doslovno onda moramo uzeti i ostali deo dodlovno ne samo broj ili kako nam se svidja.

A ako nije rec o genetskom izrailju onda je o duhovnom izrailju.

Da li onda da uzmemo broj doslovno Izrailj simbolicno?
Ili da uzmemo i Izrailj i broj simbolicno bi bilo daleko isrpavnije nego podeljeno.

Zato sto nemozemo da uzimamo jedno doslovno jendo simbolicno kako nam odgovora.

Jedno je sigurno, jedna manja grupa medju svim vernima je posobna grupa.

Mozda grupa vernih koja ce pretrpeti najteze nevolje koje su ikada bile, vreme posledka i Hristov dolazak?
I oni ce kroz a i pre te nevolje ce izaci kao zlato pretopljeno u ognju i zadobiti najsavrseniji karakter ikada psotignut?

Ps 12:6 Reči su Gospodnje reči čiste, srebro u vatri očišćeno od zemlje, sedam puta pretopljeno.

1.

Ako neko nezna da je ceo sluzbeni sistem jevreja i praznici, hodanje po pustinji, izbavljenje iz Egipta i zemlja hanan itd, samo senka i slika prave stvarnosti.

Onda treba da podjemo prvo u prvi razred, jer o visim racunskim radnjama onda ne postoji nivo za diskusiju.

Izbavljenje iz ropstva iz Egipta je slika izbavljenje iz ropstva grehu Isusovom krvlju.
Mazanje dovratnika jagnjecom krvi je slika Hristove krvi.
Hodanje po pustinji dok su stigli u obecanu zemlju u koju tece med i mleko je hodanje u ovom gresnom svetu dok ne stignemo u pravu obecanu zemlju gde tece pravo med i mleko.

Avramu je obecana zemlja hanan kao predslika obecanja pravog hanana nove zemlje.

Jerusalim kojemu je tvorac Bog je samo onaj koji je pomenut u otrkivenju i on ce biti na novoj zemlji.
Osim toga tekst u jevrejima 11,10 je u kontestu sa 9 stihom koji pokazuje vezu izmedju zemaljskog i nebeskog hanana ako zans sta je to?

Jevrejima 11:9 Verom dođe Avraam u zemlju obećannja, kao u tuđu, i u kolibama življaše s Isakom i s Jakovom, sunaslednicima obećanja tog.

A sada da vidimo koji je to grad?

Otrkivenje 21.
Jovan lepo kaze da ovaj grad silazi od Boga na novu zemlju a Avram ceka taj grad od Boga kako kaze Jevrejima 11,10!!!!!!!

Ko moze da iskrivi ovakve jasne stvari?

Sve je lepo citirano i obajsnjeno gore u diskusiji.

Mrzi li te da citas ili sta?

Kažeš : ˝ Ako neko nezna da je ceo sluzbeni sistem jevreja i praznici, hodanje po pustinji, izbavljenje iz Egipta i zemlja hanan itd, samo senka i slika prave stvarnosti. ˝

Ne slažem se sa ovim što si napisao.

Neki detalji jesu preslika, a ne svi kako ti navodiš, jer nemaju biblijsko uporište za takav stav, nego je proizvoljno tumačenje vaše denominacije.

Kažeš : ˝ Izbavljenje iz ropstva iz Egipta je slika izbavljenje iz ropstva grehu Isusovom krvlju. ˝

Ovo je proizvoljno tumačenje, jer ne postoje biblijski citati koji to potvrđuju.

Zbog čega bi izlazak iz Egipta bila slika otkupa grijeha od strane Krista ???

Kažeš : ˝ Mazanje dovratnika jagnjecom krvi je slika Hristove krvi. ˝

Donekle se slažem sa ovim, no nisi u potpunosti objasnio presliku.

Što točno znači ova tvoja rečenica, objasni.

Kažeš : ˝ Hodanje po pustinji dok su stigli u obecanu zemlju u koju tece med i mleko je hodanje u ovom gresnom svetu dok ne stignemo u pravu obecanu zemlju gde tece pravo med i mleko.˝

Ovdje isto ne postoji biblijska osnova za ovakvo tumačenje, nego je ponovo proizvoljno objašnjenje.

Zašto bi hodanje po pustinji bilo preslika za hodanje po grešnom svijetu ???

Zašto bi ulazak u zemlju gdje teće med i mlijeko bio simbol za Raj na Zemlji ???

Kažeš : ˝ Avramu je obecana zemlja hanan kao predslika obecanja pravog hanana nove zemlje.˝

Ponovo proizvoljno tumačenje koje nema biblijski temelj za takvo objašnjenje.

Obećanje za zemlju kanan nema nikakve veze sa ispunjenjem prvobitnog Božjeg nauma sa Zemljom.

Svako obećanje je zasebno.

Kažeš : ˝ Jerusalim kojemu je tvorac Bog je samo onaj koji je pomenut u otrkivenju i on ce biti na novoj zemlji.˝

Dali hoćeš da kažeš kako će se doslovan grad spustiti na Zemlju ?

Pitaš : ˝ Osim toga tekst u jevrejima 11,10 je u kontestu sa 9 stihom koji pokazuje vezu izmedju zemaljskog i nebeskog hanana ako zans sta je to?˝

Ne, ne znam što je to, pokušaj objasniti, ali ne proizvoljnim tumačenjem.

Žao mi je, ali Hebrejima 11:9,10 ne pokazuju nikakvu vezu između zemaljskog i nebeskog hanana.

Hebrejima 11:9,10 - Vjerom se kao došljak nastanio u obećanoj zemlji kao u tuđini i živio je u šatorima s Izakom i Jakovom, sunasljednicima istog obećanja. Jer očekivao je grad s pravim temeljima, kojemu je graditelj i tvorac Bog.

Što misliš, kakvo je sve Abraham dobio obećanje ?

1. Mojsijeva 22:15-18 - A anđeo Jehovin pozvao je s neba Abrahama drugi put i rekao mu: “‘Zaklinjem se samim sobom’, kaže Jehova, ‘zato što si to učinio i nisi mi uskratio sina svojega, jedinca svojega, doista ću te blagosloviti i doista ću umnožiti potomstvo tvoje da ga bude kao zvijezda na nebu i kao pijeska na obali morskoj. Potomstvo će tvoje osvojiti vrata neprijatelja svojih. I preko potomstva tvojega blagoslovit će se svi narodi na zemlji, jer si poslušao glas moj.’”

1. Mojsijeva 26:3-5 - Ostani u ovoj zemlji, a ja ću biti s tobom i blagosloviti te, jer ću tebi i potomstvu tvojemu dati sve ove zemlje, i ispunit ću zakletvu kojom sam se zakleo ocu tvojemu Abrahamu: ‘Umnožit ću potomstvo tvoje kao zvijezde na nebu i dat ću potomstvu tvojemu sve ove zemlje, i preko potomstva tvojega blagoslovit će se svi narodi na zemlji’, jer je Abraham poslušao glas moj i izvršavao dužnosti svoje prema meni, moje zapovijedi, odredbe i zakone.”

1. Mojsijeva 28:13,14 - A nad njima je stajao Jehova, koji je rekao:“Ja sam Jehova, Bog oca tvojega Abrahama i Bog Izakov. Zemlju na kojoj ležiš dat ću tebi i potomstvu tvojemu. Potomstva će tvojega biti kao praha na zemlji, i raširit ćeš se na zapad, istok, sjever i jug. Preko tebe i preko potomstva tvojega blagoslovit će se svi narodi na zemlji.

Jasno je vidljivo u obećanju koje je Bog rekao Abrahamu, te sinu i unuku, da se radi o TRI OBEĆANJA.

1. Obećanje : Da će dobiti plodnu zemlju, 2. obećanje ; da će njihovo potomstvo biti umnoženo, 3. obećanje ; i da će preko njihovog sjemena biti blagoslovljeni svi narodi.

Dali je ispunjeno prvo obećanje ? DA , Dali je ispunjeno drugo obećanje ? DA i Dali je ispunjeno treće obećanje ? NE

Treće obećanje se uskoro bude ispunilo u kontekstu prvog i direktnog proročanstva od strane samog Stvoritelja prema Sotoni, u 1. Mojsijevoj 3:15

Kažeš : ˝ Jovan lepo kaze da ovaj grad silazi od Boga na novu zemlju a Avram ceka taj grad od Boga kako kaze Jevrejima 11,10!!!!!!! ˝

Ovo je proizvoljno povezivanje biblijskih stihova u formu tumačenja tvoje denominacije.

Međutim, prikazano objašnjavanje nema biblijsku podlogu, jer dati biblijski citati koji bi ga trebali obraniti, nisu vjerodostojni i ispravni za vaše tumačenje.

1.
2.Pet 3:13 Ali čekamo po obećanju Njegovu novo nebo i novu zemlju, gde pravda živi.

Po bbiliji imamo 3 neba. To sam obajsnio na jednoj od diskusija pod naslovom dvostruko stvaranje.
Prvo nebo je nase nebo gde lete ptice i gde je kiseonik do atmosfere koja ce biti novo stvoreana i koja je na pocetku sadrazala 7 slojeva a danas ima samo 6.
Mozda ce i u drugom delu neba koji anzivamo kosmos gde su sunce i zveszde, takodje doci do nekih obnavljanja jer je moguce da kada je doslo do brobe izmedju andjela i demona da su neke od planeta bile unsitene pa sada imamo komete i slicno?

2.
Pre stvaranja nije bilo toliko vode na zemlji, niti toliko ogromnog Okeana i mora.

Bog ce stvoriti kao na pocetku, manja mora mozda sa drugacijom susptacom vode koja je verovatno pre potopa bila drugacija.

Ogromna Mora koja danas imamo nece vise postojati.

Jer:

Ovo sto je sada, kako sada izgleda zemlja nece vise biti tako, jer je prvobitni izgled zemlje skroz izmenjen potopom.
I on ce ponovo biti vracen taj prvobitni izgled ili slican izgled zemlje i mora.

3.
Neznam sta tu treba da objasnim to je tako lepo opisano u otrkivenju 21.
A taj grad ce sici o sa vernima koji ce zli sa sotonom opkoliti sa namerom da ga uniste i tada ce sami biti unsiteni:

4.
Muz je Hristos.Njegova zena su verni koji ce stanovati u Novom gradu jJrusalimu.
Grad Jeruslaim sa vernima predstavlja Zenu, nevestu, Hristovu.i. Hristos nema 2 zene.

Njegova nevesta se naziva i zena.
Dok je grad jerusalim nevesta u smislu da ce verni biti u njemu, on je nakicen kao sto se kiti nevesta.
Off 21:2 I ja Jovan videh grad sveti, Jerusalim nov, gde silazi od Boga s neba, pripravljen kao nevesta ukrašena mužu svom.
Kao nevesta.
Off 21:24 I narodi koji su spaseni hodiće u videlu njegovom, i carevi zemaljski doneće slavu i čast svoju u njega.

Isuova zena, prava nevesta su verni a grad Jerusalim je kao njen nakit, jer je suprotnost tome *****..

Off 17:4 I žena beše obučena u porfiru i skerlet i nakićena zlatom i kamenjem dragim i biserom, i imaše čašu u ruci svojoj punu mrzosti i poganštine kurvarstva svog;
Off 17:1 I dođe jedan od sedam anđela koji imahu sedam čaša, i govori sa mnom govoreći mi: Hodi da ti pokažem sud ***** velike, koja sedi na vodama mnogima.

Off 3:12 Koji pobedi učiniću ga stubom u crkvi Boga svog, i više neće izići napolje; i napisaću na njemu ime Boga svog, i ime novog Jerusalima, grada Boga mog, koji silazi s neba od Boga mog, i ime moje novo.

Ovde vidimo da se Jeruslim naziva smao grad, ne nevsta.

Sam grad bez vernih nije nevesta.

Off 19:8 I dano joj bi da se obuče u svilu čistu i belu: jer je svila pravda svetih.

Svila toga grada su verni i njihova pravednsot.

Off 21:27 I neće u njega ući ništa pogano, i što čini mrzost i laž, nego samo koji su napisani u životnoj knjizi Jagnjeta.

Ovo izgleda kao sadržaj romana o znansvenoj fantastici. Adventisti previše doslovno shvaćaju Bibliju.

Na moje pitanje, što znači ˝ novo nebo ˝, ti odgovaraš :

Kažeš : ˝ Prvo nebo je nase nebo gde lete ptice i gde je kiseonik do atmosfere koja ce biti novo stvoreana i koja je na pocetku sadrazala 7 slojeva a danas ima samo 6. Mozda ce i u drugom delu neba koji anzivamo kosmos gde su sunce i zveszde, takodje doci do nekih obnavljanja jer je moguce da kada je doslo do brobe izmedju andjela i demona da su neke od planeta bile unsitene pa sada imamo komete i slicno? ˝

Po kojoj biblijskoj i znanstvenoj osnovi tvrdiš da je atmosfera sadržavala sedam slojeva a danas šest ???

Po kojoj biblijskoj logici je došlo do uništenja planeta u sukobu anđela i demona, ako znamo po Pismu da su to DUHOVNA BIĆA ?

˝Novo nebo i nova Zemlja˝ ne označavaju doslovnost nego simboliku, a kasnije ću dati objašnjenje na temelju Biblije.

Na moje pitanje o riječima ˝ da mora više nema ˝, ti odgovaraš :

Kažeš : ˝ Ogromna Mora koja danas imamo nece vise postojati. ˝

Ovdje ponovo doslovno shvaćaš biblijske stihove, bez obzira što je apostol Ivan naveo da je knjigu pisao u znakovima ili simbolima.

Kasnije ću, uz objašnjenje ˝ nove Zemlje i novog neba ˝, objasniti na što se odnosi izraz ˝ more ˝.

Nadalje, na moje pitanje, što znači ˝ Novi Jeruzalem koji silazi s neba ˝, ti odgovaraš :

Kažeš : ˝ A taj grad ce sici o sa vernima koji ce zli sa sotonom opkoliti sa namerom da ga uniste i tada ce sami biti unsiteni:˝

Na moje pitanje o silazku i značenju ˝ Novog Jeruzalema ˝, ti postavljaš biblijski citat koji opisuje događaj, a ne objašnjava što ustvari je ˝ Novi Jeruzalem ˝.

No dobro, pošto sam upoznat sa vašim učenjem, objasni onda po kojoj osnovi tvrdiš da je ˝ Novi Jeruzalem ˝ doslovni materijalni grad, kada je prije silazka na Zemlju obitavao u nebeskoj dimenziji ?

Kasnije ću u jednom postu sve objasniti, pa tako i za ˝ Novi Jeruzalem ˝.

Ok, što se tiče četvrtog pitanja i tvoga odgovora, približno se slažem s njim, tako da ga neću komentirati.

1.
Evo treci put kopiram ko su oni, Kraljevi nisu:

Otrkivenje 14.

Ovo su inforamcije koje imamo o njima.
Ko su oni???

2.

Ne vlada niko kada nema potrebe za to.

Sta znaci vladaju?

1.Mo 1:28 I blagoslovi ih Bog, i reče im Bog: Rađajte se i množite se, i napunite zemlju, i vladajte njom, i budite gospodari od riba morskih i od ptica nebeskih i od svih zveri što se miče po zemlji.
Sta znaci kada je Bog balgoslovio coveka pa kaze vladajte???

Znaci upravljate zemljom.

Ja u Novom zavetu nigde nisam nasao rec da ce neko vladati.

Verni ce ziveti u Bozjem carstvu savrsenim karakterom..

O vladanju govori kula i vama je jako tekso da se otrgnete od te misli.

Mora neko d vlada nad nekim i gotvo jer to kaze kula.

Sta ce po vama raditi 144000?
Vladace nad vernima?

Nema vise sitema ovih stvari kako ih kula naziva.

A opet kula koristi logiku sistema ovih zemlajskih stvari???

Kako ce biti raa ako dvoje ne odu na bojiste?

Carsko svestenstvo su svi verni sada na zemlji, ne neka grupa:

6 Jer u pismu stoji napisano: Evo mećem u Sionu kamen krajeugalan izbrani, i skupoceni; i ko Njega veruje neće se postideti.
7 Vama, dakle, koji verujete čast je; a onima koji se protive kamen koji odbaciše zidari on posta glava od ugla, i kamen spoticanja i stena sablazni:
8 Na koji se i spotiču koji se protive reči, na šta su i određeni.
1 Petrova 2.
Off 20:4 I videh prestole, i seđahu na njima, i dade im se sud, i duše isečenih za svedočanstvo Isusovo i za reč Božiju, koji se ne pokloniše zveri ni ikoni njenoj, i ne primiše žig na čelima svojim i ruci svojoj; i oživeše i vladase s Hristom hiljadu godina.
Svi verni kao to smo videli ovde u ovom postu:
http://forum.krstarica.com/showthread.php/500193-DUHOVNI-RAT/page12
Su sa Hristom i vladaju 1000 godina.

Kao sto su ljudi na pocetku trebali da upravljaju zemljom tako ce i na Novoj zemlji.
Verni ce za vreme 1000 godina upravljati dogadjajima sudjenja nad zlima, gde ce se svaki slucaj verno ispitati i doci do uverenja:
Off 16:5 I čuh anđela vodenog gde govori: Pravedan si Gospode, koji jesi, i koji beše, i svet, što si ovo sudio;
.
Posle toga ce verni upravljati zemljom kao na pocetku, svako ce imati svoj udeo i podrucje za koije je odgovran da ga radi i cuva.

3.
Ko je rekao i gde da se malo stado odnosi na sve hriscane??????????????
Lepo sma gore u proslim psotovima objasnio na koga se odnosi.
Samo treba to procitati a vidim da ti to niej bas po volji?

Već sam bio objasnio da jedno doslovno Kraljevstvo ili vladavina, mora imati Kralja ili Vladara, treba imati parlament ili određenu vladu, i na kraju nekoga nad kim se vlada ili caruje, to jest podanike tog Kraljevstva.

Danijel 7:13,14 - Gledao sam dalje...kad eno...dolazio je netko kao sin čovječji. Bilo mu je dopušteno da pristupi Pradavnome...Njemu je bila predana vlast, čast i kraljevstvo...

Biblija potvrđuje da je Isus dobio od Boga VLAST NAD KRALJEVSTVOM, te je tako postao Kralj Božjeg Kraljevstva.

Znači, vidimo da Pismo govori o stvarnom Kralju i o stvarnoj vladavini ili Kraljevstvu.

Danijel 7:27 - A kraljevstvo, vlast i veličanstvo kraljevstava...dani su narodu koji čine sveti sluge Najvišega. Kraljevstvo je njihovo kraljevstvo vječno, i sve će im vlasti služiti i biti im poslušne.’

Ovdje Biblija potvrđuje da postoji NAROD KOJI ĆE KRALJEVATI, zajedno sa Kraljem, u nebeskom Kraljevstvu.

Isto se govori o tome da će im tada na Zemlji sve VLASTI BITI POSLUŠNE.

Prema tome, imamo Kraljevstvo, Kralja, parlament Kraljevstva i podanike.

Kažeš : ˝ Ne vlada niko kada nema potrebe za to. ˝

Slažem se da vladat znači i upravljat, u određenom kontekstu.

Međutim, postoji potreba za vladavinom, jer su ljudi sagriješili te nemogu putem Božje volje upravljati jedni nad drugima, i zato im je potrebno vodstvo.

Propovjednik 8:9 - Sve sam to vidio...kad čovjek vlada nad čovjekom na nesreću njegovu.

Kažeš : ˝ Ja u Novom zavetu nigde nisam nasao rec da ce neko vladati. ˝

Luka 22:30...- da jedete i pijete za mojim stolom u kraljevstvu mojemu te da sjedite na prijestoljima i sudite dvanaest plemena Izraelovih.

Otkrivenje 5:10...- i učinio si ih kraljevstvom i svećenicima Bogu našemu i kraljevat će nad zemljom.”

Jasno Biblija govori o tome da će Krist imati suvladare, koji će zajedno s njim suditi i kraljeevati nad Zemljom.

Kažeš : ˝ Carsko svestenstvo su svi verni sada na zemlji, ne neka grupa:˝

Ova izjava nema biblijski temelj, nego je ponovo proizvoljno učenje.

Pobliže objasni, jer kažeš da su kraljevsko svećenstvo svi vjerni na Zemlji a ne grupa ?

Otkrivenje 9,10 - I pjevali su Janjetu novu pjesmu: “Dostojan si...i krvlju si svojom kupio Bogu ljude iz svakog plemena i jezika i puka i naroda, i učinio si ih kraljevstvom i svećenicima Bogu našemu i kraljevat će nad zemljom.”

Otkrivenje 14:3...- I nitko nije mogao naučiti tu pjesmu osim onih sto četrdeset i četiri tisuće, koji su otkupljeni sa zemlje.

Biblija jasno naučava kontra ovoga što ti zastupaš, jer se precizno kaže da je OTKUPLJENA GRUPA SA ZEMLJE, koja služi Bogu kao kraljevsko svećenstvo.

Kažeš : ˝ Ko je rekao i gde da se malo stado odnosi na sve hriscane?????????????? ˝

Rekao si : ˝ Ovaj teskt nema veze sa 144000 nego su svi verni Carsko svestenstvo, sveti narod, Bozje vlasnistvo koji objavljuje dobrotu bozju ljudima na zemlji. ˝
http://forum.krstarica.com/showthread.php/500193-DUHOVNI-RAT?p=19391292&viewfull=1#post19391292

Poslednja izmena:
Kažeš : ˝ Ako neko nezna da je ceo sluzbeni sistem jevreja i praznici, hodanje po pustinji, izbavljenje iz Egipta i zemlja hanan itd, samo senka i slika prave stvarnosti. ˝

Ne slažem se sa ovim što si napisao.

Neki detalji jesu preslika, a ne svi kako ti navodiš, jer nemaju biblijsko uporište za takav stav, nego je proizvoljno tumačenje vaše denominacije.

Kažeš : ˝ Izbavljenje iz ropstva iz Egipta je slika izbavljenje iz ropstva grehu Isusovom krvlju. ˝

Ovo je proizvoljno tumačenje, jer ne postoje biblijski citati koji to potvrđuju.

.

Ocigledno vi svedoci malo znate o ovome, jer Kulu ne zanima mnogio Isus.

I moramo u prvi razred sada.

Kao sto znamo Bog ne cini nista na prazno i bez cilja.

Jeli tako ili ne ML?

Bog je striktno zahtevao da Izrailj drzi formu do tacnina jer je sve to bila simbolika.

Jeli tako ili ne ML?

A kada je ustanovljena onda pasha M Logicaru i sta ona znaci??

Sta je predstavljalo mazanje dovratnika u Egiptu jagnjecom krvi?

Ocigledno vi svedoci malo znate o ovome, jer Kulu ne zanima mnogio Isus.

I moramo u prvi razred sada.

Kao sto znamo Bog ne cini nista na prazno i bez cilja.

Jeli tako ili ne ML?

Bog je striktno zahtevao da Izrailj drzi formu do tacnina jer je sve to bila simbolika.

Jeli tako ili ne ML?

A kada je ustanovljena onda pasha M Logicaru i sta ona znaci??

Sta je predstavljalo mazanje dovratnika u Egiptu jagnjecom krvi?

Ne brini, mi jako dobro poznajemo Mojsijev Zakon i njegovu svrhu, a pogotovo vezano za Krista.

Točno, slažem se, Bog ništa ne radi bez cilja i svrhe.

Bog je zahtjevao od Izraela da drži Zakon, ali ne kao formu zbog simbolike.

Objasnio sam u ovom postu koja je bila svrha Zakona : http://forum.krstarica.com/showthread.php/500193-DUHOVNI-RAT?p=19401548&viewfull=1#post19401548

Kao što sam već objasnio, neke stvari jesu predstavljale simboliku za buduće događaje, kao što je i pasha u vezi Isusa ili mazanje dovratnika, ali ne predstavlja sve simboliku i presliku, kao što ti navodiš.

Pasha i smrt prvorođenaca

2. Mojsijeva 11:1–13:16... Potom je Jehova rekao: “Još ću jednu nevolju pustiti na faraona i na Egipat” — smrt prvorođenaca (11:1). Zapovjedio je Izraelcima da im mjesec abib bude prvi mjesec. Desetoga dana trebali su uzeti jednogodišnje muško janje ili jare bez mane, a četrnaestoga dana trebali su ga zaklati. Te su večeri trebali uzeti krv ubijene životinje i njome poškropiti oba dovratnika i nadvratnik ulaznih vrata. Potom su trebali ostati u kući i jesti pečeno meso, ali životinji nisu smjeli slomiti nijednu kost. U kući nisu smjeli imati kvasca, a trebali su jesti žurno, obučeni i spremni za put. Pasha im je trebala služiti za ‘spomen’, bio je to blagdan koji se trebao iz naraštaja u naraštaj slaviti u čast Jehovi. Nakon Pashe trebali su držati sedmodnevni Blagdan beskvasnih kruhova. Svoje su sinove trebali dobro poučiti o značenju svega toga.

Pesah — Blagdan Pashe

Ustanovljen za spomen na izbavljenje Izraela iz ropstva u Egiptu (1513. pr. n. e.). To je najznačajniji i najstariji židovski blagdan. Slavi se 14. nisana (prema židovskom kalendaru), i obično pada krajem ožujka ili početkom travnja. Svaka židovska obitelj tada se okuplja na pashalni objed, ili seder. Sljedećih sedam dana nije dozvoljeno jesti kvasac. Taj se period naziva Blagdan beskvasnih kruhova (macota).

Više od pashalnog Janjeta

U Jevrejima 10:1 stoji da je ’Zakon sjena dobara koja će doći’. U jednoj enciklopediji (Cyclopædia of Biblical, Theological, and Ecclesiastical Literature, od M’Clintocka and Stronga) kaže se: ”Nijedna druga sjena dobara koja će doći sadržana u zakonu ne može nadmašiti praznik Pashe.” Naročito je pashalno janje imalo značenje koje nadilazi ceremoniju prisjećanja na to kako je Bog spasio prvorođence, a zatim i sve Hebreje iz Egipta. To je janje u mnogo čemu bilo jedinstveno. Naprimjer, mnoge životinjske žrtve pod Mojsijevim zakonom prinosila je jedna osoba u vezi sa osobnim grijesima ili krivicom, a dijelovi životinja spaljivani su na žrtveniku. Nešto mesa od zajedničkog prinosa davano je svećenicima koji su bili u službi ili drugim svećenicima. Međutim, pashalno janje nije prinašano na žrtvenik i prinašala ga je skupina ljudi, obično obitelj, koja ga je i pojela. Jehova je toliko visoko cijenio pashalno janje da ga je nazivao ’svojom žrtvom’. Bibličari kažu da je ”pashalna žrtva bila u pravom smislu riječi Jehovina žrtva”. To je janje bez ikakve sumnje ukazivalo, ili predočavalo Isusovu žrtvu. To znamo po tome što je apostol Pavao nazvao Isusa ’pashalnim janjetom koje je žrtvovano’. Na Isusa se ukazuje kao na ’Janje Božje’ i ’Janje klano’.

Životospasavajuća krv

U Egiptu je krv janjeta bila presudna za spasenje. Kad je Jehova pobio prvorođence, prošao je pored kuća na čijim je dovratnicima bila krv. Štoviše, budući da Hebreji nisu oplakivali smrt svojih prvorođenaca, bili su u položaju da prođu kroz Crveno more u slobodu. I danas jer krv uključena u spasenje — i to Isusova prolivena krv. Kad se 32. g. n. e. ”približila pasha, praznik Židova”, Isus je rekao velikom slušateljstvu: ”Onaj tko jede moje tijelo i pije moju krv ima vječni život, i ja ću ga uskrsnuti u posljednji dan; jer tijelo je moje prava hrana i krv je moja pravo piće”. Svi njegovi slušači Židovi imali su u mislima predstojeću Pashu i to da je u Egiptu upotrijebljena krv janjeta. Isus tada nije govorio o simbolima koji su upotrebljeni na Gospodinovoj večeri. Ta nova slava za kršćane uspostavljena je tek godinu dana kasnije, pa čak ni apostoli koji su slušali Isusa 32. g. n. e. nisu ništa znali o tome. No, Isus je pokazao da je njegova krv od presudne važnosti za spasenje. Pavao je objasnio: ”U kome imamo otkupljenje njegovom krvlju, oproštenje grijeha, prema bogatstvu njegove milosti”. Samo kroz oproštenje na temelju Isusove krvi možemo živjeti vječno.

ML:
Točno, slažem se, Bog ništa ne radi bez cilja i svrhe.

Glasnik:
Znaci da Izlazak Izrailja iz egipta sa mazanjem dovratnika nije slucajnost i hodanje kroz pustinju sve to vreme takodje nije slucajsnost.

ML
Bog je zahtjevao od Izraela da drži Zakon, ali ne kao formu zbog simbolike.

Glasnik:
Niko nije postavio pitanje zasto je sve Bog zahteavo od Izrailja da drzi zakon.
Niko nije ni rekao da je Izrailj trebao da drzi zakon samo zbog simbolike.
Vec da je Izrailj trebao da postuje sve propise do tacnine da nebi pokvarili simboliku.

Ja nisam pisao zasto je sve Izrailj trebao da drzi zakon niti je to tema.

Pa si tako bez potrebe objasnjvao te druge razloge.

Niti sam igde rekao da sve to sto predstavlja Simboliku za Hrista da samo to predstavlja.

Niti sam zapoceo temu o tome sta sve predstavlja vec sam se skoncetrisao na ono sto je nama vazno u diskusiji.

Niti sam imao nameru da u jednoj diskusiji diskutujemo ceo Stari zavet.
Paa ako nisam pomenuo stvaanje da i njega pomenes!!!

Vec sam se skoncetrisao samo na jednu stvar.

A sve to pokazuje da ti nisi razumeo o cemu ja pricam jer ti ove stvari nisu dobro poznate. iIzato imas probelma sa razumevanjem, onoga sto psiem o ovome, jer nemas celu starozavetnu sliku pred ocima i Bozje namere, jer je Kula tu slaba.

Mudri Logicar prvo kaze sledece:

ML:

A malo aksnije da ovakvu izjavu:

ML.
Kao što sam već objasnio, neke stvari jesu predstavljale simboliku za buduće događaje, kao što je i pasha u vezi Isusa ili mazanje dovratnika, ali ne predstavlja sve simboliku i presliku, kao što ti navodiš.

Glasnik:

U obe izjave se primecuju ocigledne suprotnosti!

Pa kakvu to simboliku predstavlja pasha i mazanje dovratnika kod izlaska iz Egipta?

Kazes da je to proizvoljno tumacnje moje denominacije?

A onda ipak valjda nesvesno kazes sam da ipak predstvalja simboliku???

Koju simboliku predstavlja Pasha i mazanje dovratnika krvlju te pashe Izrailja kod izlaska iz Egipta?

Andjeo Bozji je postedeo izrailjce kojima je bio namazan dovratnik krvlju Pashe.

Isto tako ce postedeti one kada dodje kraj sveta, koji su prihvatili pravu pashu Hrista, i koji su pomazani njenom krvlju, Hristovom da tako kazem!!!

1.Kor 5:7 Očistite dakle stari kvasac, da budete novo testo, kao što ste presni; jer i pasha naša zakla se za nas, Hristos.

Rim 5:9 Mnogo ćemo, dakle, većma biti kroza Nj spaseni od gneva kad smo se sad opravdali krvlju Njegovom.

Eph 1:7 U kome imamo izbavljenje krvlju Njegovom, i oproštenje greha, po bogatstvu blagodati Njegove,

Jevr 9:12 Ni s krvlju jarčijom, niti telećom, nego kroz svoju krv uđe jednom u svetinju, i nađe večni otkup.

1.Pet 1:19 Nego skupocenom krvlju Hrista, kao bezazlenog i prečistog jagnjeta;

Oftkr5:9 I pevahu pesmu novu govoreći: Dostojan si da uzmeš knjigu, i da otvoriš pečate njene; jer si se zaklao, i iskupio si nas Bogu krvlju svojom od svakog kolena i jezika i naroda i plemena,

Egipatska pasha je i slika prave pashe i slika Hristovog izbavlenja covecastva iz greha.
Kao sto je Izrailj izveo iz ropstva i zastitio ih krvlju simbolicke pashe kada je andjeo unistavo Egipcane , tako ce nas izvesti iz Egipta greha.
Iz ropstva greha.
Kao sto su Egipcani bez pomazanih dovratnika stradali, jer simbolicki nisu imali krv Hristovu, da budu zasticeni, Hristos je simbol pashe KAO STO SI SAM REKAO, tako ce gresnici stradati koji nisu prihvatili Hrista.
Nece imati njegovu krv da bi ih andjeo mimoisao.

1. Jeli Izrailj bio rob u Egiptu?

2. Je li gresnik ROB na ovoj zemlji mi???

Jovan 8:34 Isus im odgovori: Zaista, zaista vam kažem da je svaki koji čini greh rob grehu.
Rim 6:17 Hvala, dakle, Bogu što bivši robovi grehu poslušaste od srca tu nauku kojoj se i predadoste.
Rim 6:20 Jer kad bejaste robovi grehu, prosti bejaste od pravde.

3. Jeli Izrailj izasao posle klanja pashe i mazanja dovratnika iz Egipta?
Pa jeste!

4. Jesmo li mi oslobodjeni ropstva grehu kroz Hrista ako zelimo?
Pa jesmo!

5. Hodamo li i dlalje kroz pustinju greha, ovaj gresni svet kao izrailj kroz pustinju?
Pa hodamo!

6. Jeli izrailj usao na kraju u obecanu zemlju?
pa jeste!

7. Hocemo li mi uci na kraju u obecanu zemlju?
Pa hocemo!

Simbolika je vise nego ocigledna a pogotovo kad znamo kako si i sam rekao da Bog ne cini nista uzalud na prazno!!!.

Kada Bog govori kroz simboliku, on nam ne pise sve detljno sta koje znaci kao sto ti zahtevas, jer onda nema simbolika svoju svrhu kada se bude ispunila.
Bog stiti te istine kroz simboliku jer ih sotona cesto imitira u drugim religijama pa kaze onda, ovo ste od njih videli.

Ko ovo nerazume i ne vidi, ja nemogu za njega vise nista da ucinim, osim Bog.

KADA JE ISUS DOSAO ONDA JE UCENICIMA OBJASNIO SVU SIMBOLIKU O NJEMU I TADA SU SHAVTILI I BILI ODUSEVLJENI:

Lk 24:27 I počevši od Mojsija i od svih proroka kazivaše im šta je za Njega u svemu pismu.

STA SE DESILO KADA IM JE ISUS OBJASNIO TU SIMBOLIKU O NJEMU:

Lk 24:32 I oni govorahu jedan drugom: Ne goraše li naše srce u nama kad nam govoraše putem i kad nam kazivaše pismo?

ONA JE RAZGORELA NJIHOVA SRCA; SIMBOLIKA IM JE OTKRILA HRISTA.

Moram da ti pisem o vome kao da to nisi nikada cuo???

lepo rekoh da moramo u prvi razred, ali starijeg coveka je mnogo teze nauciti nego decu.

Jevrejima 5:12 Jer vi koji bi valjalo da ste učitelji po godinama, opet potrebujete da učite koje su prva slova reči Božije; i postadoste da trebate mleka, a ne jake hrane.

KAKO SU IZRAILJCI TREEBALO DA JEDU PASHU I NA STA DA PAZE TOM PRILIKOM I ZASTO ML?

Strpi se malo nemam puno vremna sve ce mo polako obraditi.

Svako dobro.

.

Proročansko značenje Pashe

Kad je Sotona naveo Adama i Evu na pobunu protiv njihovog Stvoritelja, potaknuo je dva jako važna pitanja. Kao prvo, tvrdio je da Jehova ne govori istinu i da njegov način vladanja nije ispravan. Kao drugo, naveo je na zaključak da će ljudi služiti Bogu isključivo iz sebičnih razloga. To je otvoreno rekao u vrijeme Joba. No Jehova je odmah odlučio poduzeti nešto kako bi riješio ta sporna pitanja. Dok su Adam i Eva još bili u edenskom vrtu, prorekao je da će to učiniti putem Potomka koji će, nakon što bude ranjen u petu, zdrobiti glavu Sotone i uništiti ga. Kako je vrijeme prolazilo, Jehova je sve više rasvjetljavao to proročanstvo i tako je pokazao koliko je sigurno njegovo konačno ispunjenje. Naprimjer, Abrahamu je rekao da će obećani Potomak doći iz njegove loze. Od Abrahamovog unuka Jakova poteklo je 12 plemena Izraelovih. Kad su ta plemena 1513. pr. n. e. organizirana u narod, Jehova im je dao zakone kojima se propisivalo i slavljenje različitih blagdana tijekom godine. Apostol Pavao je rekao da su ti blagdani “sjena onoga što dolazi”. Oni su ukazivali na ispunjenje Jehovinog nauma u vezi s Potomkom. Slavljenje tih blagdana u Izraelu bilo je razlog za veliku radost.

Pojavljuje se Potomak

Više od 4 000 godina nakon što je Jehova izrekao prvo proročanstvo, pojavio se obećani Potomak. Bio je to Isus. Kao savršeni čovjek, ostao je vjeran do smrti i tako je dokazao da su Sotonine optužbe laž. Osim toga, budući da je bio bezgrešan, njegova smrt bila je žrtva velike vrijednosti. Putem nje Isus je omogućio izbavljenje od grijeha i smrti svim potomcima Adama i Eve koji ostanu vjerni Bogu. Obećani Potomak, Isus, ‘ranjen je u petu’ kad je umro na mučeničkom stupu. Isus je umro 14. nisana 33. n. e. Za Izraelce je 14. nisana bio radostan dan kada su slavili Pashu. Svake godine obitelji bi se na taj dan okupile i jele mlado janje koje je bilo bez mane. Tako su se prisjećale važne uloge koju je krv janjeta odigrala 14. nisana 1513. pr. n. e. kada je anđeo koji je donosio smrt ubio egipatske, a poštedio izraelske prvorođence. Pashalno janje predočavalo je Isusa, za kojeg je apostol Pavao rekao: “Krist, naša pashalna žrtva, već je žrtvovan”. Poput krvi pashalnog janjeta, Isusova prolivena krv mnogima omogućuje spasenje.

“Prvina onih koji su umrli”

Trećeg dana nakon svoje smrti Isus je vraćen u život da bi svom Ocu predstavio vrijednost svoje žrtve. Njegovo uskrsnuće bilo je predočeno jednim događajem koji se odvijao tijekom jednog drugog blagdana. Dan nakon 14. nisana započinjao je Blagdan beskvasnih kruhova. Sljedećeg dana, 16. nisana, Izraelci su svećeniku donosili snop prvina od žetve ječma, prve žetve u Izraelu, da ga zanjiše pred Jehovom. Doista je prikladno što je Jehova baš na taj dan 33. n. e. osujetio Sotonina podmukla nastojanja da zauvijek ušutka njegovog ‘vjernog i istinitog svjedoka’! Šesnaestog nisana 33. n. e. Jehova je uskrsnuo Isusa i dao mu besmrtan duhovni život. Isus je postao “prvina onih koji su umrli”. Za razliku od ljudi koji su uskrsnuli prije njega, on nije morao ponovno umrijeti. Umjesto toga, uzašao je na nebo, Jehovi zdesna, gdje je čekao da bude postavljen za Kralja Jehovinog nebeskog Kraljevstva.

Dodatni članovi Abrahamovog potomstva

Isus je bio Potomak obećan u Edenu putem kojeg će Jehova ‘uništiti djela Ðavlova’. Međutim, kad se Jehova obratio Abrahamu, nije mu rekao da će imati samo jednog potomka, već da će njegovog ‘potomstva’ biti “kao zvijezda na nebu i kao pijeska na obali morskoj˝. To da će postojati i drugi koji će pripadati tom ‘potomstvu’ predočeno je još jednim radosnim blagdanom. Pedeset dana nakon 16. nisana Izraelci su slavili Blagdan tjedana. Zakon je o tome rekao: “Brojite do dana poslije sedmoga dana počinka, pedeset dana, i prinesite Jehovi novu žitnu žrtvu. Iz domova svojih donesite dva kruha kao žrtvu zanjihanu. Neka budu napravljeni od dvije desetine efe finoga brašna. Neka budu pečeni s kvascem, kao prvine Jehovi”. Kad je Isus bio na Zemlji, Blagdan tjedana bio je poznat kao Pedesetnica. Na Pedesetnicu 33. n. e. veći Veliki Svećenik, uskrsnuli Isus Krist, izlio je sveti duh na malu grupu od 120 učenika okupljenih u Jeruzalemu. Tako su ti učenici postali pomazani Božji sinovi i braća Isusa Krista. Postali su novi narod, ‘Izrael Božji’. Taj je narod od tog malog broja pomazanika na koncu narastao na 144 000. Dva kruha koja su sadržavala kvasac, a koje bi se zanjihalo pred Jehovom na svaku Pedesetnicu, predočavaju skupštinu pomazanih kršćana. Ti su kruhovi sadržavali kvasac, što je značilo da su pomazani kršćani još uvijek nosili u sebi naslijeđeni grijeh. Unatoč tome, mogli su pristupiti Jehovi na temelju Isusove otkupne žrtve. No zašto se koristilo baš dva kruha? Time se možda ukazivalo na to da će pomazani Božji sinovi na koncu dolaziti iz dvije grupe — najprije će to biti Židovi, a kasnije i ne-Židovi. Dva kruha prinesena na Pedesetnicu bila su napravljena od prvina žetve pšenice. U skladu s tim, duhom pomazani kršćani nazvani su “prvine među stvorenjima [Božjim]”. Njima će prvima biti oprošteni grijesi na temelju Isusove prolivene krvi. Zbog toga će moći dobiti besmrtni život na nebu, gdje će vladati s Isusom u njegovom Kraljevstvu. Taj će im položaj omogućiti da u bliskoj budućnosti ‘upravljaju narodima željeznom palicom’ i dočekaju dan kada će Bog ‘satrti Sotonu pod njihovim nogama’. Apostol Ivan je rekao: “Oni slijede Janje kamo god pođe. Otkupljeni su između ljudi kao prvine Bogu i Janjetu”.

Dan koji naglašava izbavljenje

Desetog dana mjeseca etanima (kasnije nazvanog tišri) Izraelci su slavili blagdan koji je ukazivao na to tko će sve imati korist od Isusove otkupne žrtve. Na taj Dan očišćenja (pomirenja) cijeli bi se narod sakupio, pa bi se prinijelo žrtve za oproštenje njegovih grijeha. Na Dan očišćenja veliki bi svećenik zaklao junca te bi uzeo njegove krvi i njome sedam puta poškropio pred poklopcem kovčega u Svetinji nad svetinjama. Tako bi na simboličan način prinio krv pred Jehovu. To je bila žrtva za grijehe koje su počinili veliki svećenik i njegov “dom”, odnosno ostali svećenici i leviti. Potom bi veliki svećenik uzeo dva jarca. Jednoga bi zaklao kao žrtvu za grijehe koje je počinio narod te bi uzeo njegove krvi i njome također poškropio pred poklopcem kovčega u Svetinji nad svetinjama. Nakon toga bi veliki svećenik položio ruke na glavu drugog jarca i priznao nad njim prijestupe sinova Izraelovih. Zatim bi ga poslao u pustinju da u prenesenom smislu odnese grijehe naroda. Taj je blagdan slikovito pokazao da će veći Veliki Svećenik, Isus, na temelju svoje prolivene krvi omogućiti oproštenje grijeha. Kao prvo, ona koristi ‘duhovnom hramu’, grupi od 144 000 pomazanih kršćana, jer im omogućava da budu proglašeni pravednima i da postanu čisti u Jehovinim očima. To je bilo predočeno žrtvovanjem junca. Pomazanici na taj način imaju priliku primiti svoje nebesko nasljedstvo. Kao drugo, Isusova krv koristi i milijunima drugih koji vjeruju u njega, što je predočeno žrtvovanjem jarca. Oni će dobiti vječni život ovdje na Zemlji, što je nasljedstvo koje su Adam i Eva izgubili. Isus na temelju svoje prolivene krvi odnosi grijehe ljudskog roda kao što je u simboličnom smislu živi jarac odnosio grijehe Izraelaca u pustinju.

Radovanje pred Jehovom

Nakon Dana očišćenja Izraelci su slavili Blagdan sjenica, najradosniji blagdan u židovskoj godini. Taj se blagdan slavio od 15. do 21. etanima, a završavao je svečanim skupom koji se održavao 22. etanima. Taj je blagdan označavao kraj berbe i žetve te je pružao priliku da se izrazi zahvalnost Bogu na njegovoj velikoj dobroti. Zato je Jehova onima koji su slavili taj blagdan zapovjedio: ‘Jehova, Bog tvoj, blagoslovit će te u svoj ljetini tvojoj i u svakom djelu ruku tvojih. I budi veseo!’ To mora da je bilo vrijeme velike radosti! Tijekom tog blagdana Izraelci su sedam dana živjeli u sjenicama. Tako su se mogli prisjetiti da su jednom živjeli u sjenicama u pustinji. Tijekom tog blagdana imali su dosta vremena da razmišljaju o Jehovinoj očinskoj brizi. A budući da su svi, i bogati i siromašni, živjeli u sličnim sjenicama, podsjetilo ih se na to da su za vrijeme tog blagdana svi jednaki. Blagdan sjenica bio je radostan blagdan kojim se slavila berba i žetva, a predočava radosno sakupljanje onih koji pokazuju vjeru u Isusa Krista. To je sakupljanje počelo na Pedesetnicu 33. n. e., kad je Isusovih 120 učenika bilo pomazano i tako postalo dio ‘svetog svećenstva’. Kao što su Izraelci nekoliko dana živjeli u sjenicama, tako i pomazanici znaju da su samo “privremeni stanovnici” u ovom bezbožnom svijetu. Oni se nadaju vječnom životu na nebu. Sakupljanje pomazanih kršćana dostiže vrhunac tijekom ovih ‘posljednjih dana’, kada se sakupljaju posljednji članovi od 144 000. Zanimljivo je da se tijekom tog blagdana prinosilo 70 junaca. Broj 70 dobijemo kada 7 pomnožimo s 10, a ta dva broja u Bibliji označavaju nebesku i zemaljsku potpunost. Prema tome, Isusova žrtva koristit će vjernim osobama iz svih 70 obitelji koje potječu od Noe, a od kojih je nastao cijeli ljudski rod. U skladu s tim, u naše vrijeme sakupljaju se i pojedinci iz svih naroda koji pokazuju vjeru u Isusa i nadaju se životu u raju na Zemlji. Apostol Ivan vidio je to novovremeno sakupljanje u viziji. Najprije je čuo kako anđeo najavljuje pečaćenje posljednjih od 144 000, a potom je vidio “veliko mnoštvo ljudi, koje nitko nije mogao izbrojiti”, kako stoji pred Jehovom i Isusom “s palminim granama u rukama”. Oni “dolaze iz velike nevolje” u novi svijet. I oni su samo privremeni stanovnici u ovom starom svijetu te s pouzdanjem očekuju vrijeme kada će ih ‘Janje pasti i voditi na izvore voda života’. Tada će ‘Bog obrisati svaku suzu s očiju njihovih’. Simbolični Blagdan sjenica doseći će svoj vrhunac nakon što završi Kristova Tisućugodišnja Vladavina, kada veliko mnoštvo zajedno s vjernim uskrsnulima dobije vječni život.

E sada ti vidi moji argumenti na osnovu bbilijskih citata i tvoje kopiranje izjave kule kako joj odgovara.

Za tebe izjave kule imaju vise tezine nego ono sto vidimo i s to nam jasno kaze Biblija.

Zato sam poceo da tvrdim da je svedocima kula bog.

Oni se klanjaju kuli.

Ona je za njih najveci autoritet cak nad Biblijom u praksi.

Gore sam ti postavio i neka pitanja.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back