Duhovi... u nama, izvan nas...

onisifor:
Izvini, a u kakav to onostrani svet naša duša ide dok spavamo? Naših predaka? Da li to znači da duh (nisi napravio razliku između duha i duše) nekog Engleza koji spava ide u svet njegovih predaka? Ili duh Bugarina u svet njegovih predaka?

Не зезнуо сам ствар, мислио сам на душу.
Не прави се разлика између Енглеза, Бугарина, Србина...то је небитно...гледам уопштено, генерализујем.

Alex 777:
Verujem u duhove, ali ih nisam video! A video sam andjela pre 9 godina, videlo 2000 ljudi, na vrhu crkve u mom mestu!

Znaš, u biblijskim zapisima se anđeli obično pojavljuju sa nekom svrhom. Sad ovako iz glave mogu da se setim samo Jakova koji je sreo anđele, a nije rečeno sa kojom svrhom, mada se može zaključiti da je svrha tog pojavljivanja bilo ohrabrenje jer mu je život bio na kocki.

Što se raznih viđenja tiče, sveti oci su ih tumačili najčešće kao prelest, ili obmanu, koja se najčešće dešava ljudima koji i u najboljoj nameri umišljaju da je upravo njima darovana takva mogućnost da vide ono što je ljudskom oku nevidljivo, a što je posledica gordosti koje nisu ni svesni.
Takođe se slažu (sveti oci) da na ovakve pojave nipošto ne treba obraćati pažnju jer su najčešće najveći revnitelji vere obmanuti obmanom sopstvene gordosti, zbog koje je pali anđeo i pao.

Uvek treba imati na umu da je takav dar dat svetiteljima koji su u stanju da ga bez gordosti nose, i da mi nismo ti pa čak i ako to zaista jesmo.
Tako nešto nam nije ni potrebno, a posebno ako se zna da su zbog takvih fantazija mnogi doživljavali teške psihičke poremećaje.

Indigo71:
Ja sam svestan da svako ima (pravo na) svoju projekciju božanskog u nama i izvan nas i stvar je ličnog afiniteta kako to svako od nas oseća i uopšte doživljava. Meni samo (malo) smeta kad se nešto tako veličanstveno i sveobuhvatno doživljava prevashodno kroz naš ili strani folklor (duhovi, aždaje, vampiri, demoni, repati pali anđeli i sl.)

Zar čovek nije nešto veličanstveno, a ipak nesavršeno i zove se čovek. Slažem se da svako ima svoju projekciju onoga u šta veruje. Neko misli da pali anđeo zaista ima rep, i ko zna kako ga sve zamišlja jer ga se boji, poistovećuje ga sa nečim užasnim, što on u stvari i jeste po svojim karakteristikama. Taj strah je posledica nedostatka vere u moć Onoga koji jeste. Čovek najčešće ne zna da mu je data sloboda da odabere između dobra i zla. Nije ga đavo naterao da čini zlo, sam je izabrao, ali ga ovaj jeste iskušavao.

Recimo često kažu u šali kako je u raju društvo dosadno (za raj bismo mogli naći najlepše ime koje bi ga suštinski prikazalo), jer tamo nema recimo seksa (misli se na blud). Eto upravo blud je zao duh u nama jer je štetan za naše i duhovno i psihičko stanje, za zdravlje i duše i tela, a to što proizvede u nama blud, je ustvari pakao svoje vrste.

Znači treba se bojati samo sopstvenog izbora, sve ostalo nije bitno, kako neko nešto zove, recimo.

Rujevit:
Не зезнуо сам ствар, мислио сам на душу.
Не прави се разлика између Енглеза, Бугарина, Србина...то је небитно...гледам уопштено, генерализујем.

Pa, dobro, ali nije mi jasno kako to duša za vreme spavanja ide kod svojih predaka? Malo mi (i ne baš malo) zvuči paganski.

I ne samo to. To odlaženje duše mi liči na jednu vrlo opasnu satansku izmišljotinu: astralnu projekciju. Navodno duša može napustiti telo, ići kud joj se ćefne, gledati šta joj se gleda, i onda se jednostavno vratiti u telo. Vrlo opasna zezancija, ali đavo na to i hvata - na nadnormalno i senzacionalno. Treba se čuvati new age-a.

onisifor:
Ja verujem da (kao što Sveto Pismo uči) postoje anđeli koji su ''službeni duhovi'', kako ih apostol Pavle naziva, koji pomažu istinskim Hrišćanima, a sa druge strane, verujem da postoje i demoni, anđeli koji su otpali od Boga i kojima je jedini cilj da unište što više ljudskih duša. Njihov (demonski) vođa je Sotona (ili Satana), koji ''ide kao lav, ričući i gledajući koga da proždere'', kako to kaže apostol Petar. Jedna od njegovih najopasnijih prevara je ta što većina ljudi danas ne veruje u njegovo postojanje.

Da, postoje andjeli (Bozji) i pali andjeli - Sotana i njegovi demoni iliti zli duhovi kako ih neki zovu...

dugo sam bio skeptican po ovoj temi. nisam verovao da postoje duhovi. dusa da, kad umremo ona odlazi jednim od dva puta, ali duhovi koji dolaze medju nas...
medjutim,
odgovor sam nasao na mestu gde se i nalaze svi odgovori
citiram :
a oni zbunjeni i prestraseni, pomislise da gledaju duha.
tada im on rece : zasto ste se prepali ? i zasto se javljaju sumnje u vasem srcu ?
pogledajte moje ruke i noge. opipajte me i vidite - DUH nema ni telo ni kostiju kao sto vidite da ja imam.
Lk 24:37-39
ako Gospod potvrdjuje da postoje duhovi, onda je svako ljudsko razmisljanje o ovoj temi samo gubljenje vremena.

Taisa:
Što se raznih viđenja tiče, sveti oci su ih tumačili najčešće kao prelest, ili obmanu, koja se najčešće dešava ljudima koji i u najboljoj nameri umišljaju da je upravo njima darovana takva mogućnost da vide ono što je ljudskom oku nevidljivo, a što je posledica gordosti koje nisu ni svesni.
Takođe se slažu (sveti oci) da na ovakve pojave nipošto ne treba obraćati pažnju jer su najčešće najveći revnitelji vere obmanuti obmanom sopstvene gordosti, zbog koje je pali anđeo i pao.

Uvek treba imati na umu da je takav dar dat svetiteljima koji su u stanju da ga bez gordosti nose, i da mi nismo ti pa čak i ako to zaista jesmo.
Tako nešto nam nije ni potrebno, a posebno ako se zna da su zbog takvih fantazija mnogi doživljavali teške psihičke poremećaje.
Ovde si okrenula stvari, jer mnogi doživljavaju psihičke poremećaje pa onda dolaze fantazije.
Apsolutno se, inače, slažem sa tvojom prvom rečenicom ovog posta. Ljudi mnogo fantaziraju bez obzira da li su sveti oci ili obični smrtnici. Ne znam samo otkud ta potreba za takvom vrstom fantazije npr. neko gore reče da je video anđela na vrhu crkve!!!!.

Back