Dugovi roditelja

Izdavanje je jedna varijanta, prodaja je druga, ostajanje na sadašnjem stanju je treća....znači da ima izlaza tj.rešenja. Samo treba da razmisli i preseče.

Šta će da preseče i o čemu će da misli onaj kome su ostavljeni dugovi bez ikakvog pokrića........e, to je muka

Prvo, nisi definisao "dugove" već si dao primer svog prijatelja te smo se mi vezali za tu priču.

Mislim na dugove iz najbolje namere....

Treba da se postuje to sto su roditelji hteli i ucinili to za svoje dete... Ja samo kazem, da ako su vec hteli da mu ucine, trebali su da mu naprave odskocnu dasku onoliku koliko je u njihovoj moci, a ne da preteruju i kasnije se ispostavi da to i nije odskocna daska, nego ona gusarska :)
Moj komsija se ne zali... Ja kazem da mi deluje malo neozbiljno i nepromisljeno to sto su uradili...
Recimo, sada kada razmisljam, zelim da osnovne stvari obezbedim svojoj deci i pre nego sto ih dobijem. Kada pocnu da zive svoj zivot, da ne razmisljaju bar o tim osnovnim stvarima, nego da imaju prilike jos nesto da stvore pored onoga sto sam ja stvarao, a ostalo je njima...

Treba da se postuje to sto su roditelji hteli i ucinili to za svoje dete... Ja samo kazem, da ako su vec hteli da mu ucine, trebali su da mu naprave odskocnu dasku onoliku koliko je u njihovoj moci, a ne da preteruju i kasnije se ispostavi da to i nije odskocna daska, nego ona gusarska :)
Sta je prava mera? Da nisu nista ni pocinjali sada bi im zamerao sto se nisu potrudili da nesto stvore ;)
Moj komsija se ne zali... Ja kazem da mi deluje malo neozbiljno i nepromisljeno to sto su uradili...
Sto su umrli pre nego sto su ocekivali?
Recimo, sada kada razmisljam, zelim da osnovne stvari obezbedim svojoj deci i pre nego sto ih dobijem. Kada pocnu da zive svoj zivot, da ne razmisljaju bar o tim osnovnim stvarima, nego da imaju prilike jos nesto da stvore pored onoga sto sam ja stvarao, a ostalo je njima...
Super je obezbediti decu materijalno, ali je jos vaznije nauciti ih da se sama bore, a ne da ocekuju da sve neko drugi radi za njih.

Po toj njegovoj logici trebalo bi ga pitati zasto on uopste ima decu ako ne moze da im ostavi imovinu.

Kazes da tvoj komsija nije mogao da se skoluje zbog te kuce, a da nece moci ni njegova deca zbog tih dugova. Ja sam se sokirala tolikim bezobrazlukom sa njegove strane.

Poslednja izmena:

Ne mozes tako da razmisljas . To je bajka.

Pa oni odskocnu dasku jesu obezbedili, ili barem temelj.

Ja sada mogu da uzmem kredit za stan na 20 godina, sto znaci da bi trebala da se resim duga pre penzije. Elem moje dete ce za 10 godina imati 22, mozda zaradjivati i ulagati. I ja umrem sa 40 a stan sa dugom ostane njoj.

E sad ja ne bih trebala da uzimam kredit, jer mozda umrem pre nego sto ga otplatim? :dontunderstand:

Ili ako nemam osnovno da ne radjam decu? A ko moze da stvori nesto u danasnje vreme pre nego sto stvori decu?

Pa mojim roditeljima njihovi roditelji nisu ostavili nista i tako unazad... Znaci niz generacija je sustinski rodjeno i zivelo zbog greske u proceni?

Kakva balkanska megalomanska sujeta, slazem se sa Muvi.. dete nakaci se na moje skute i vozi mojim putem. Stvarno... svojstveno ovom delu ove kugle. Gde pise da roditelji moraju da ostave bilo sta deci? Ali ne moze da se ode na onaj svet bez da se ne ostavi kuca, ili jos bolje kucetina... Tamo negde zna se ko ostavlja nekretnine u amanet, oni koji imaju 1/1 na svoje ime kuce, stanove, lokale sta vec, i u dogovoru ako zele daju deci ucesce za kredit da kupe svoj krov.. gde oni zele i kakav krov zele. Jesu mu iscrtali sudbinu ovime, na srecu nisu je zacrtali sto bi rekli, i cini mi se da je ucenjen pa bilo kako da gledamo na to. E, i bolje bi im bilo da su podigli taj kredit odavno i placali mu obrazovanje u inostranstvu... recimo. Mnogo bi vise ucinili. Ali ne ide to tako ovde, nisu ponosni ako se posle sahrane kaze... sta su mu ostavili.. paa zavrsio je faks u Engleskoj.. *** to nije od maltera... ne racuna se. :hahaha: Tuzno kako neki ljudi prosto odbijaju da umru i zele da ostanu besmrtni i zive kroz svoju decu i kad ih nema, makar znacilo da ih zarobe u zidinama poludovrsene kuce. Gde je tu razum, gde je dobra namera, gde je ljubav?

Ne mozes tako da razmisljas . To je bajka.

Pa oni odskocnu dasku jesu obezbedili, ili barem temelj.

Ja sada mogu da uzmem kredit za stan na 20 godina, sto znaci da bi trebala da se resim duga pre penzije. Elem moje dete ce za 10 godina imati 22, mozda zaradjivati i ulagati. I ja umrem sa 40 a stan sa dugom ostane njoj.

E sad ja ne bih trebala da uzimam kredit, jer mozda umrem pre nego sto ga otplatim? :dontunderstand:

Ili ako nemam osnovno da ne radjam decu? A ko moze da stvori nesto u danasnje vreme pre nego sto stvori decu?

Pa mojim roditeljima njihovi roditelji nisu ostavili nista i tako unazad... Znaci niz generacija je sustinski rodjeno i zivelo zbog greske u proceni?

To sada mislim... Za par godina mozda mi se ko zna sta desi i promenim misljenje... Nikad se ne zna... Uglavnom, kao sto su i moji roditelji, trudio bih se da detetu sve obezbedim na vreme, ili bih se se bar trudio da dete ni ne oseti ono sto ja dozivljavam obezbedjujuci mu buducnost...
Uostalom... Nije dete trazilo samo da se rodi... Ako sam vec odlucio da ga imam, onda moram i da mu obezbedim normalan zivot...

To sada mislim... Za par godina mozda mi se ko zna sta desi i promenim misljenje... Nikad se ne zna... Uglavnom, kao sto su i moji roditelji, trudio bih se da detetu sve obezbedim na vreme, ili bih se se bar trudio da dete ni ne oseti ono sto ja dozivljavam obezbedjujuci mu buducnost...
Uostalom... Nije dete trazilo samo da se rodi... Ako sam vec odlucio da ga imam, onda moram i da mu obezbedim normalan zivot...
Duzan si da mu obezbedis normalan zivot dok je maloletno ili dok se redovno skoluje, a onda je ono samo duzno da obezbedi sebi (i svom potomstvu) ono sto mu treba.

Zasto se podrazumeva da je roditelj duzan da materijalno obezbedi svoje odraslo i radno sposobno dete?

Ja potpuno razumem tvoj stav jer takav stav (da se nesto ostavi deci) je normalan i imaju ga i moji roditelji i ja kao roditelj, ali sta ako neko ne uspe? Ako uprkos dobroj volji i naporu ne uspes, da li si kriv zbog toga ( a pri tom si odgajio svoje dete do njegovog odraslog doba)?

Poslednja izmena:
Nece da uradi nista, a ima nekoliko opcija. U najgorem slucaju je na nuli, a ne u minusu (ako se odrekne kuce), a ima i boljih varijanti (izdavanje, kupovina manje kuce i sl.)

U najboljem slucaju je na nuli Harmoni. Ostavili su mu nesto cega bi morao da se odrekne da se izvuce iz duga. Ostavili su mu zalog za otplatu duga. :roll: Pametno moras se sloziti. Sad, ne mozemo pricati o iznosima i da li ce mu ostati kusur da kupi 1/1 tu manju kucu ili stan, mada sumnjam sumnjam, tako da najverovatnije i u tom slucaju bio bi u minusu tj. u dugu. Promasaj, moje misljenje.

U najboljem slucaju je na nuli Harmoni. Ostavili su mu nesto cega bi morao da se odrekne da se izvuce iz duga. Ostavili su mu zalog za otplatu duga. :roll: Pametno moras se sloziti. Sad, ne mozemo pricati o iznosima i da li ce mu ostati kusur da kupi 1/1 tu manju kucu ili stan, mada sumnjam sumnjam, tako da najverovatnije i u tom slucaju bio bi u minusu tj. u dugu. Promasaj, moje misljenje.
Nije u minusu zato sto ga zakon ne obavezuje da licnom imovinom otplacuje njihov dug, ali bi morao da se odrekne nasledstva.
Po zakonu, on fakat nasleđuje i imovinu i dugove, ali za dugove odgovara samo do vrednosti nasleđene imovine, ne i svojom ličnom imovinom. Tako da je njemu u suštini - ni iz džepa, ni u džep.
A ako izda kucu i predje u mali stan, mogao bi novcem koji od toga dobija da olaksa sebi otplatu duga i da mu ostane i kuca na kraju.

Ja potpuno razumem tvoj stav jer takav stav (da se nesto ostavi deci) je normalan i imaju ga i moji roditelji i ja kao roditelj, ali sta ako neko ne uspe? Ako uprkos dobroj volji i naporu ne uspes, da li si kriv zbog toga ( a pri tom si odgajio svoje dete do njegovog odraslog doba)?

Roditelji zbog svoje dece ulecu u takva go*na, kao da misle da ce citavu vecnost da zive... Kada upadnu u tako nesto, ne razmisljaju o tome kako ce da se izvuku, vrate novac itd... Razmisljaju samo o svojoj deci kojoj treba da bude bolje, a vratice se vec nekako...
Ali ***... Desi se sta se desi, pa iz najboljih namera ostave dete da vraca sve to... Dete se ne zali (sada vec odras'o covek)... Jos je i pomagalo dok su roditelji bili zivi... Danas sve to otplacuje samo i jos uvek rec jednu ne kaze o tome da li su mu takvu situaciju zakuvali roditelji... Pa ne bih ni ja da sam u takvoj situaciji....
Ali znam da kada bih se zaduzivao, razmisljao bih malo o tome, jer koliko god zelim da svom detetu obezbedim bolji zivot, ako nesto krene naopako, moze da se desi bas ono sto sam mislio da sprecavam zaduzivanjem...

Sad, ne mozemo pricati o iznosima i da li ce mu ostati kusur da kupi 1/1 tu manju kucu ili stan,
Ne kazem da je super sto su ga ostavili bez nasledstva, samo kazem da ga fakticki nisu ostavili ni u dugovima vec na nuli (jer onim sto su stekli otplacuju ono sto su duzni).

U medjuvremenu saznadosmo (ne znam da li si citala temu, ali ti je promaklo) da je rec o ne tako mladoj osobi koja je svojom voljom takodje ulagala novac u tu istu kucu smatrajuci da ce uspeti da je otplate pre smrti roditelja. Ni on nije pravilno procenio situaciju. Ulagali su zajedno i on i roditelji-zajednicka odluka, zajednicki projekat.

Roditelji zbog svoje dece ulecu u takva go*na, kao da misle da ce citavu vecnost da zive...
Koliko ces ti ziveti?

Kada upadnu u tako nesto, ne razmisljaju o tome kako ce da se izvuku, vrate novac itd... Razmisljaju samo o svojoj deci kojoj treba da bude bolje, a vratice se vec nekako...
Odlucivali su zajednoi sa sinom, odraslom osobom koja je takodje ulagala novac u to.

Ali znam da kada bih se zaduzivao, razmisljao bih malo o tome, jer koliko god zelim da svom detetu obezbedim bolji zivot, ako nesto krene naopako, moze da se desi bas ono sto sam mislio da sprecavam zaduzivanjem...
Mislis da oni nisu razmisljali?

Samo nam reci koliko komsija ima godina, molim te.:)

Poslednja izmena:
Za godinu je presao tridesetu.... Nije mnogo star, ali u dugovima zbog te kuce su vec mozda vise od 12 god... i nije mu svejedno da presece sve i krene ispocetka. Nada se da ce sve da uspe da isplati i deci ostavi to... Ako bi krenuo ispocetka, rizikuje da uradi nesto slicno onome sto su uradili njegovi roditelji.

Nije u minusu zato sto ga zakon ne obavezuje da licnom imovinom otplacuje njihov dug, ali bi morao da se odrekne nasledstva.A ako izda kucu i predje u mali stan, mogao bi novcem koji od toga dobija da olaksa sebi otplatu duga i da mu ostane i kuca na kraju.

Verovatno ne shvatas sta opisujem, ali hajde znaci plus ove price konkretno je da je u najboljoj varijanti na nuli i u najgoroj da je ipak u minusu, sto uostalom smatram da je mogao da "postigne" i bez te kuce, jer ne moze da zadrzi kucu, placa kiriju za stan, i otplacuje dug za kucu. Ovaj scenario je sah-mat nazalost. Znaci ostavili su mu - nista. Usput zar odricanje nasledstva upravo nije otplacivanje duga svojom imovinom? Jeste. Zeznuli su ga kako god da okrenes. Iz najboljih namera, naravno. :) :)

Back