Dugovi roditelja

Ne kazem da je super sto su ga ostavili bez nasledstva, samo kazem da ga fakticki nisu ostavili ni u dugovima vec na nuli (jer onim sto su stekli otplacuju ono sto su duzni).

U medjuvremenu saznadosmo (ne znam da li si citala temu, ali ti je promaklo) da je rec o ne tako mladoj osobi koja je svojom voljom takodje ulagala novac u tu istu kucu smatrajuci da ce uspeti da je otplate pre smrti roditelja. Ni on nije pravilno procenio situaciju. Ulagali su zajedno i on i roditelji-zajednicka odluka, zajednicki projekat.

Citala sam, samo nisam popamtila sve detalje. :) Slazem se da nije dobro procenio situaciju, i tu su njegove najbolje namere iscasene kao i njegovih roditelja nazalost.

Verovatno ne shvatas sta opisujem, ali hajde znaci plus ove price konkretno je da je u najboljoj varijanti na nuli i u najgoroj da je ipak u minusu,
U najgoroj je na nuli(ako se odrekne kuce zbog duga), a u najboljij, ako otplati dug, nasledio je pola kuce, a drugu polovinu stekao sam.
Usput zar odricanje nasledstva upravo nije otplacivanje duga svojom imovinom?
Ne, to znaci da nije nista nasledio (ako nece i dugove) ili da to jeste njegova imovina, ali je njegov i dug. U najgorem slucaju je nula.
Zeznuli su ga kako god da okrenes. Iz najboljih namera, naravno. :) :)
Nikako ne mogu da prihvatim da su ga zeznuli. Ljudi su imali tu nesrecu da umru relativno rano (on ima 30 godina, dakle oni su verovatno umrli izmedju 50 i 60). Moj otac je umro sa 60 i kada pomislim na njega ne mogu da mislim na to da je mogao da uradi vise za mene.

U najgoroj je na nuli(ako se odrekne kuce zbog duga), a u najboljij, ako otplati dug, nasledio je pola kuce, a drugu polovinu stekao sam.

Pa nije bas tako, Harmony, ako se odrekne nema ni duga ali ni kucu. Ako otplacuje, placa i kamatu, i veliko je pitanje odnosa trzisne cene te kuce naspram ukupnog krajnjeg iznosa kredita plus iznos koji je vec ulozen u kucu. Iako je zadrzi ne mora da znaci da nije u minusu, mislim, cisto brojkama gledano. Ali dobro bar ce imati kucu.

Ne, to znaci da nije nista nasledio (ako nece i dugove) ili da to jeste njegova imovina, ali je njegov i dug. U najgorem slucaju je nula.

U tome jeste cela nesreca ovakvih situacija, bar ja mislim tako.

Nikako ne mogu da prihvatim da su ga zeznuli. Ljudi su imali tu nesrecu da umru relativno rano (on ima 30 godina, dakle oni su verovatno umrli izmedju 50 i 60). Moj otac je umro sa 60 i kada pomislim na njega ne mogu da mislim na to da je mogao da uradi vise za mene.

Naravno da ne mislim smisleno i namerno zeznuli. :) Ali ne znamo koliko su imali godina kada su umrli. Imam prijateljicu koju je majka rodila u pedesetinekoj godini, otac je umro ubrzo nakon sto se rodila, bili su srednja ma mogu reci i klasicna radnicka klasa, ostavili su joj stan i imanje bez duga, doduse kuca je nedovrsena i ona radi na njoj sezonski, polako. Nemaju godine roditelja mnogo veze sa pricom iz teme, stvarno mislim da nametnuti ovako nesto, ili/ili, detetu nije u redu. Licno govorim u svoje ime, savest mi ne bi dozvolila da prosledim dug detetu.

Pa nije bas tako, Harmony, ako se odrekne nema ni duga ali ni kucu. Ako otplacuje, placa i kamatu, i veliko je pitanje odnosa trzisne cene te kuce naspram ukupnog krajnjeg iznosa kredita plus iznos koji je vec ulozen u kucu. Iako je zadrzi ne mora da znaci da nije u minusu, mislim, cisto brojkama gledano. Ali dobro bar ce imati kucu.
Zasto se podrazumeva da moraju da mu ostave kucu? On je odrasla radno sposobna osoba!
Licno govorim u svoje ime, savest mi ne bi dozvolila da prosledim dug detetu
Sta ako danas podignes kredit i sutra pogines? Kako bi sprecila da prosledis dug?

Значи, до колико година смемо да улазимо у кредите за некретнине да не бисмо оставили јадну децу да робују нашим дуговима? :dontunderstand:
Ако је кредит на 20 година - како могу да израчунам шта је ''добро промишљање'' о дететовој будућности? :confused: Узмем кредит са 35 - рикнем у 45. и испаднем лош и себичан родитељ-мегаломан?:sad2: Али, ако паметним промишљањем проценим да ћу рикнути тек са 70 - онда сам супер родитељ! :mrgreen::lol:

Super mi je ova teza da su roditelji nekoga ostetili time sto su ulagali u nesto.

Da su imali npr cetvoro-petoro dece i trosili novac na to da ih odgaje, da li bi njihova deca imala pravo da budu ljuta sto su morali da se odricu (umesto da putuju) zato sto su roditelji ulagali i u drugu decu i da li bi sva njihova deca trebalo da budu ljuta na njih zato sto nece svi naslediti po jednu kucu.

Zasto se podrazumeva da moraju da mu ostave kucu? On je odrasla radno sposobna osoba!

Isto sam pitala, zasto mora da se ostavlja bilo sta. Vaznije je odgajiti samostalnu i sposobnu osobu nego testamentom ostavljati bilo sta i bilo koliko.

Sta ako danas podignes kredit i sutra pogines? Kako bi sprecila da prosledis dug?

Pu pu Harmony bre :lol: Nisam pomahnitala za materijalnim stvarima niti se vezujem za iste, i ne verujem u kredite niti ih dizem. Valjda se takve radnje resavaju dogovorom gde su svi saglasni. Ako izrazi zelju ali i spremnost da prihvati dug, u redu, mada nikako rade volje. I ne mislim "ma, u redu ja cu to lako otplacivati.." a da znam da izdrzava sebe i porodicu platom recimo, ne bih dizala kredit. Meni je dovoljan jedan dom, ne mogu ziveti u dve kuce niti voziti dva auta u isto vreme. To sto imam, to ce svakako dobiti, sto nemam... nemam. Mislim, gde je granica, i kad je dovoljno..

Значи, до колико година смемо да улазимо у кредите за некретнине да не бисмо оставили јадну децу да робују нашим дуговима? :dontunderstand:
Ако је кредит на 20 година - како могу да израчунам шта је ''добро промишљање'' о дететовој будућности? :confused: Узмем кредит са 35 - рикнем у 45. и испаднем лош и себичан родитељ-мегаломан?:sad2: Али, ако паметним промишљањем проценим да ћу рикнути тек са 70 - онда сам супер родитељ! :mrgreen::lol:

Ne bi bila megaloman nego.. pa, neinformisana. Sad ces morati na sistematski ako zelis kredit za nekretnine svakako. :D U svakom slucaju, osiguras kredit u slucaju smrti i zastitila si decu od nezeljenog duga. Veliki problem izgleda ovde, biti informisan ali biti sarkastican nije nikakav problem. To dodje.. prirodno.

Isto sam pitala, zasto mora da se ostavlja bilo sta. Vaznije je odgajiti samostalnu i sposobnu osobu nego testamentom ostavljati bilo sta i bilo koliko.
E pa ja imam utisak da je ovde upravo to najveci problem! Razmazeni sin koji i ne pomislja da moze da zivi na drugom mestu nego u luksuznoj kuci (njegov opis, nisam videla kucu :mrgreen: ), niti da treba i on sam da nesto uradi.

Ako roditelji ostave nesto, odlicno! Niko od nas ne bi odbio i nemam nista protiv toga, ali me nervira ova kuknjava kako se mucenik odricao, pa cak nije mogao ni da se skoluje!!! Nema sanse da se previse odricao, jer da su bili siromasni ne bi zidali tako skupu kucu, a skolovanje nije previse kostalo ako je neko bio voljan da uci.
Pu pu Harmony bre :lol:
Pu pu, Saro :D
Nisam pomahnitala za materijalnim stvarima niti se vezujem za iste,
Pa sad, vezivali se za materijalne stvari ili ne, cinjenica je da su nam neophodne. Ne moze se ziveti bez novca, narocito ko ima decu.

Ovde je problem u tome sto se nigde ne pominje licna odgovornost. I on je odlucivao! I on je duzan da stekne! O tome ovde nema ni reci.

E pa ja imam utisak da je ovde upravo to najveci problem! Razmazeni sin koji i ne pomislja da moze da zivi na drugom mestu nego u luksuznoj kuci (njegov opis, nisam videla kucu :mrgreen: ), niti da treba i on sam da nesto uradi.

Sto posto se slazem. Obrni okreni dodjemo do odgoja i vaspitavanja. Samo nisam smela prva da kazem. :D

Ako roditelji ostave nesto, odlicno! Niko od nas ne bi odbio i nemam nista protiv toga, ali me nervira ova kuknjava kako se mucenik odricao, pa cak nije mogao ni da se skoluje!!! Nema sanse da se previse odricao, jer da su bili siromasni ne bi zidali tako skupu kucu, a skolovanje nije previse kostalo ako je neko bio voljan da uci.

E to ne znamo, bilo bi puko nagadjanje.

Ovde je problem u tome sto se nigde ne pominje licna odgovornost. I on je odlucivao! I on je duzan da stekne! O tome ovde nema ni reci.

Upravo to, apropo "sedi i vozi se na moje skute, dok smo mi zivi nema sta da brines" sindrom. I jeste on odlucivao ali je odlucio pogresno. Zeznuto je to sto misle da su ga naucili odgovornoscu time sto ce on doprinositi izgradnji kuce, a ustvari grade svoj promaseni san. Niko se nije rodio sa vijugom za licno odgovornost, inace ne bi se deca ucila ni da predju ulicu, kamoli kako da donose odluke kad odrastu sa isto tako ozbiljnim posledicama. Nekako mislim da su oni bili duzni da ga time nauce. Avaj, to je sto je. Izgleda to su omasili, pa unapred nadoknadjuju instant kucom, nemoj samo da mi neko kaze da to nije slucaj. :p

Ajme, Harmony, ti kao da živiš u Zanzibaru. :D

Recimo, na osnovu napisanog uopšte ne bih rekla da je dotični sin razmažen (postavljač teme kaže da se ne žali, i osim ako se grdno ne varam, sve što je ovde izneto su zapažanja postavljača teme), sin je samo prihvatio i uklopio se u patrijarhalnu filozofiju da celo pleme treba da živi pod jednim krovom. Zato su roditelji i počeli da prave toliku kućetinu - roditelji, sin sa porodicom, a ako su baš ambiciozni - sutra i unuci sa svojim porodicama, tako to ide, planira se za par generacija... I takvo razmišljanje uopšte nije redak slučaj.

Uostalom, taj sin je imao maksimalno 18-19 godina kad su roditelji uleteli u taj projekat. Čak i da su ga pitali za mišljenje, oni su ti čija reč ima veću težinu. Na kraju krajeva, vrlo lako se detetu nametne osećaj moralne obaveze da na svaki način podrži roditelje, jer, zaboga, oni se muče za dete i njegovu budućnost.

Ne bi bila megaloman nego.. pa, neinformisana. Sad ces morati na sistematski ako zelis kredit za nekretnine svakako. :D U svakom slucaju, osiguras kredit u slucaju smrti i zastitila si decu od nezeljenog duga. Veliki problem izgleda ovde, biti informisan ali biti sarkastican nije nikakav problem. To dodje.. prirodno.

Значи - ови родитељи ипак нису били мегаломани, нити су пак криви што су погрешили у процени дужине свог животног века....као што им је спочитавано, него су само били неинформисани?
Па - ако су они били неинформисани - било је, богу фала, довољно времена до њихове смрти да се њихов тада већ одрасли син информише о томе, зар не? Мислим - ако је већ на њега требало све да спадне и он је то знао и пристајао на то - чија је онда одговорност што се није информисао? Или су и томе родитељи требали да га науче па су пропусатили, те он са двадесет-тридесет година није знао како се то ради? ;):lol:

Значи - ови родитељи ипак нису били мегаломани, нити су пак криви што су погрешили у процени дужине свог животног века....као што им је спочитавано, него су само били неинформисани?
Па - ако су они били неинформисани - било је, богу фала, довољно времена до њихове смрти да се њихов тада већ одрасли син информише о томе, зар не? Мислим - ако је већ на њега требало све да спадне и он је то знао и пристајао на то - чија је онда одговорност што се није информисао? Или су и томе родитељи требали да га науче па су пропусатили, те он са двадесет-тридесет година није знао како се то ради? ;):lol:

Ne znamo nista od toga, nema smisla razvijati pricu pretpostavkama.
Ako ono... ako ovo... nisam to rekla, vec sam odgovorila na tvoj prethodni post... itd. mnogo se brzo smorim s time. Al' mi prosto dodje da nekako iskopam info koliko ljudi procentualno osigura kredit u slucaju smrti, e onda bi mogli detaljno i o njihovim roditeljima.. i njihovom odgoju pojedinacno. Ali za takve.. odn. ovakve razgovore, nemam ja toliku mentalnu izdrzljivost. :)

Ne znamo nista od toga, nema smisla razvijati pricu pretpostavkama.
Ako ono... ako ovo... nisam to rekla, vec sam odgovorila na tvoj prethodni post... itd. mnogo se brzo smorim s time. Al' mi prosto dodje da nekako iskopam info koliko ljudi procentualno osigura kredit u slucaju smrti, e onda bi mogli detaljno i o njihovim roditeljima.. i njihovom odgoju pojedinacno. Ali za takve.. odn. ovakve razgovore, nemam ja toliku mentalnu izdrzljivost. :)

Па ништа онда....:bye:

"Gde ja stadoh, ti produzi...
Gde ja pozajmih, ti razduzi..."

Mnogi roditelji ulecu u velike dugove kako bi obezbedili sebi, a pre svega svojoj deci lepu i sigurnu buducnost. Ali mnogi od takvih roditelja ni ne stignu za zivota da vrate sve te dugove.
Primer iz mog okruzenja je jedan covek, koji vec par godina posle smrti svojih roditelja ne moze da se otarasi duga, koji su njegovi roditelji napravili kako bi sagradili i sredili kucu u kojoj sada taj covek zivi.

Da li su oni njemu ucinili uslugu time sto su mu obezbedili nesto sto ce sam da placa? (:))
Verovatno takvi roditelji sve to rade iz najboljih namera, ali da li time obezbedjuju svoju decu, ili bas naprotiv, unistavaju im buducnost...

Da li imate vi slicnih iskustava? Da li poznajete nekog ko ima slicne probleme, ili bi mogao da ih ima? Sta mislite o tome?

Svi naslendici su obavezni da namire dugove ostavioca ali SAMO do vrednosti SVOG naslednog dela. Nikako preko njega. Niko ne moze biti odgovoran za dug preko onoga sto mu je nasledstvom dodeljeno.

A sto se ovaj zali ako se komsija ne zali:eek:
Mozda je malo ljubomoran na toliku kucu:zper:
Dok komsija zivi u toj kuci onda je kuca stambeno osposobljena.
Umesto kirije placa ratu za kredit.Kad bude otplatio imace kucu.:lol:
A da placa kiriju ne bi imao nista:mrgreen:
Moja sestra je uletela u kredite.Nasla manji stan i izdala kucu:klap:
Od kirije placa stan i rate za kredit.Kad bude sve otplatila(jos 2god.)
Ostaje joj kuca i ono u sta je ulozila pare od kredita(kola,i plac):zag:
Nego komsija i komsijske brige su uvek aktuelne a nase guramo ispod otiraca:bye:

Recimo, na osnovu napisanog uopšte ne bih rekla da je dotični sin razmažen (postavljač teme kaže da se ne žali, i osim ako se grdno ne varam, sve što je ovde izneto su zapažanja postavljača teme), sin je samo prihvatio i uklopio se u patrijarhalnu filozofiju da celo pleme treba da živi pod jednim krovom. Zato su roditelji i počeli da prave toliku kućetinu - roditelji, sin sa porodicom, a ako su baš ambiciozni - sutra i unuci sa svojim porodicama, tako to ide, planira se za par generacija... I takvo razmišljanje uopšte nije redak slučaj.

Uostalom, taj sin je imao maksimalno 18-19 godina kad su roditelji uleteli u taj projekat. Čak i da su ga pitali za mišljenje, oni su ti čija reč ima veću težinu. Na kraju krajeva, vrlo lako se detetu nametne osećaj moralne obaveze da na svaki način podrži roditelje, jer, zaboga, oni se muče za dete i njegovu budućnost.
On nista ne bi imao protiv njihove megalomanije da su tu kucu isplatili do kraja. Vrlo bi rado ziveo u toj i takvoj kuci kao sto mu ne pada na pamet da iz te kuce izadje, izda je i tako otplati kredit. Njega samo pogadja to sto ce i on morati da se malo potrudi oko te kuce ;)Kada pominjem razmazenost mislim na to.

On nista ne bi imao protiv njihove megalomanije da su tu kucu isplatili do kraja. Vrlo bi rado ziveo u toj i takvoj kuci kao sto mu ne pada na pamet da iz te kuce izadje, izda je i tako otplati kredit. Njega samo pogadja to sto ce i on morati da se malo potrudi oko te kuce ;)Kada pominjem razmazenost mislim na to.
Ne znam, i dalje mislim da je nategnuto reći da je čovek razmažen. Čini mi se da te stvari sa zajedničkim kućenjem sa roditeljima vrlo često idu po inerciji, jer neki podrazumevaju da tako treba stvari da funkcionišu, i ne mislim da je lako odupreti se nekim ukorenjenim stvarima, nego ljudi plivaju u tome kako znaju, često i ne promislivši dobro na početku.

I možda ovaj sin smatra da mu je dužnost da ostane u toj kući, možda smatra da mu je dužnost da dovrši šta su roditelji započeli, možda se on itekako trudio i učestvovao u gradnji kuće dok su roditelji bili živi (u stvari, ovo poslednje je vrlo verovatno)... ima tu hiljadu možda.

A sve zaključujemo na osnovu Funeralovih zapažanja i doživljaja kompletne situacije – i o megalomaniji roditelja, i o problemima u kojima se sin našao, i njegovih izgleda... I sve dok Funeral bar ne kaže da sin redovno kuka zbog svoje situacije, nekako mi je teško (a i nepravedno) okarakterisati ga kao razmaženog. :)

Back