Dubrovačka književnost je srpska i bazirana je na kosovskom zavetu!

• Začetnik teme Začetnik teme Neno
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Ante Kuzmanić u ''Poslanici Dalmatincima'' 1861. piše da Dubrovnik pripada srpskom narodu.

Pogledajte prilog 1380677
Frano Supilo i Pero Čingrija se ne bi složili sa njim a ne bi ni Andrija Kačić Miočić kao ni brojni ostali dubrovački i dalmatinski političari, pisci, fratri poput Marka Breurevića, Dominika Zlatarića, Mavra Vetranovića, Nikole Nalješkovića, Bernardina Pavlovića, Frana Gundulića itd.

Poslednja izmena:
Frano Supilo i Pero Čingrija se ne bi složili sa njim a ne bi ni Andrija Kačić Miočić kao ni brojni ostali dubrovački i dalmatinski političari, pisci, fratri poput Marka Breurevića, Dominika Zlatarića, Mavra Vetranovića, Nikole Nalješkovića, Bernardina Pavlovića, Frana Gundulića itd.
A opet mnogi bi se složili.

Frano Gundulic je bio u srpskoj stranci lol

@RickRoss simptomatično da ne navodi nikoga ko je živeo u to vreme, već sve same ličnosti koje pripadaju drugim periodima. :D

I još, pazi, navodi Peru Čingriju. :mrgreen:

A opet mnogi bi se složili.
Samo što je ovih koji se ne bi složili više. Evo još neke da spomenem ovaj put strane autore Austrijance, Ruse, Francuze. Na primjer: Karl von Czoernig, Nikolay Ivanovich Pavlischev, Alfred Nicolas Rambaud, Petar Andrejevič Tolstoj, svi oni su pisali da u Dubrovniku, ostatku Dalmacije, Boki kotorskoj žive Hrvati, Srbe niti ne spominju ili ih navode kao statističku grešku.

@RickRoss simptomatično da ne navodi nikoga ko je živeo u to vreme, već sve same ličnosti koje pripadaju drugim periodima. :D

I još, pazi, navodi Peru Čingriju. :mrgreen:
Neki koje sam naveo su živjeli u to vrime a neki ranije. Da bi nam bila jasna nečija povijest i porijeklo moramo uzeti izvore iz različitih perioda i stoljeća a ne selektivno samo ono što se nama sviđa i onda još to preuveličavati, vaditi iz konteksta i manipulirati time. Pero Čingrija se čitav svoj život izjašnjavao kao Hrvat, pisao u časopisu Crvena Hrvatska, bio predsjednik i jedan od osnivača stranke koja se bukvalno zvala Narodna hrvatska stranka. Sin njegov Melko je također u početku bio Hrvat pa je kasnije postao izdajnik i prešao u Srbe.

Nije to ništa neobično, cela hrpa hrvatskih intelektualaca tada je to tvrdila. Već smo na forumu citirali mnoge, uključujući i Mihovila Pavlinovića, Natka Nodila i dr.

Prelomni momenat je kasniji srpsko-hrvatski raskol, koji će se izdefinisati po verskoj liniji, a što je automatski isključivalo srbokatolike i eventualno neke Hrvate pravoslavce tj. utemeljilo njihov nestanak.

Oni koji su elaborisali o povijesnom državnom pravu u ta ranija vremena, Srbima su ga priznavali da seže do reke Neretve, te obuhvata i Dubrovnik.
Što nisi citirao Antu Starčevića? On je isto tada živio a među Hrvatima je daleko priznatiji intelektualac od tih likova koje ti nabrajaš i koji su navodno pisali o Dubrovniku to što tvrdiš.

Da li možeš objasniti kakve ima veze to što si napisao sa ovim i to što su izjavili HAZU i Matica?

Šta to menja bilo šta od čega sam napisao i na koji način, tačno?
Ima veze jer ti si tvrdio (lagao) da Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti, Matica hrvatska i ostale bitne institucije u Hrvatskoj koje se bave povijesti i predstavljaju hrvatsku historiografiju smatraju da Dubrovnik nije bio hrvatski grad. Urvan Hroboatos i ja smo ih citirali i dokazali da to što ti tvrdiš uopće nisu njihovi stavovi već potpuno suprotno.

Što nisi citirao Antu Starčevića? On je isto tada živio a među Hrvatima je daleko priznatiji intelektualac od tih likova koje ti nabrajaš i koji su navodno pisali o Dubrovniku to što tvrdiš.

Zato što sam govorio o samim Dubrovčanima i šire, Dalmatincima. Ante Starčević to nije, a i pravaška politika tek znatno kasnije i prodire u Dalmaciju, i to ne bi za života Starčevića. Pravaši uzimaju 1895. godine na izborima, pred Starčevićevu smrt, svega 2 zastupnika u Dalmatinskom saboru; nemaju čak ni svoj klub. Starčević uopšte nije imao priznanje; štaviše, on je često i kukao upravo zbog toga što narod nije prihvatio njegov program.

Ne znam šta bi uopšte bilo bitno pominjati šta je Starčević govorio po ovom pitanju. Bitno je koliko lanjski sneg.

Ima veze jer ti si tvrdio (lagao) da Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti, Matica hrvatska i ostale bitne institucije u Hrvatskoj koje se bave povijesti i predstavljaju hrvatsku historiografiju smatraju da Dubrovnik nije bio hrvatski grad. Urvan Hroboatos i ja smo ih citirali i dokazali da to što ti tvrdiš uopće nisu njihovi stavovi već potpuno suprotno.

Dragoviću moj, upravo Urvan Hroboatos, na kojeg se krivo pozivaš, pokušao je tebi objasniti potpuno iste stvari koje i ja. Samo što si ga ti iz nekog razloga odlučio ignorisati, pa sad spinuješ, prebacujući se na neku sasvim drugu objavu, koja uopšte nije bila upućena meni, niti ima ikakve veze sa ovom našom prepiskom. :lol:

Evo, da te podsetim šta ti je Urvan bio kazao:

Ne zboravimo da su tu krajnosti. Crvena Hrvatska se ne može ocrtati, što god nila.

Crvena Hrvatska se ne može ocrtati, što god bila. Još ti je skrenuo pažnju da odlaziš u krajnosti.

A ja slagao nisam. Nećeš pronaći nijednog jedinog hrvatskog istoričara koji se bavi Dubrovnikom i ranim srednjim vekom i koji radi u kulturnim institucijama Republike Hrvatske, a koji bi izašao sa tvrdnjom danas da je Crvena Hrvatska istorijska tvorevina, ili da je Dubrovnik u ranom srednjem veku, pre 1102. godine, navodno pripadao Hrvatskoj. Nijednog. Na ovu raspravu smo potrošili toliko strana, a da sam nešto pogrešio, ti bi barem nekog naveo. :ceka:

Poslednja izmena:
To nađi sam na internetu. Nisam ja tvoja tajnica (sekretarica) da ti sve na gotovo serviram. Ali možda i hoću ako mi pošalješ 1000 eura.

Kako se može pronaći na internetu nešto što ne postoji? :lol:

Je li tako hiperemotivno i defanzivno uvek reaguješ kada te neko ispita povodom tvrdnje koju sam izneseš?

Pazi čoveka, iznese tvrdnju...i onda traži od drugih da je dokažu. :hahaha:

Zato što sam govorio o samim Dubrovčanima i šire, Dalmatincima. Ante Starčević to nije, a i pravaška politika tek znatno kasnije i prodire u Dalmaciju, i to ne bi za života Starčevića. Pravaši uzimaju 1895. godine na izborima, pred Starčevićevu smrt, svega 2 zastupnika u Dalmatinskom saboru; nemaju čak ni svoj klub. Starčević uopšte nije imao priznanje; štaviše, on je često i kukao upravo zbog toga što narod nije prihvatio njegov program.

Ne znam šta bi uopšte bilo bitno pominjati šta je Starčević govorio po ovom pitanju. Bitno je koliko lanjski sneg.
Ante Starčević je iz Like a Lika graniči sa Dalmacijom. Nije on živio 2000 kilometara udaljenosti od Dalmacije pa da ništa o njoj ne zna. Kako nije bitno što je govorio? Političar, publicist i književnik. Osim politikom, bavio se poviješću, filologijom, književnom kritikom, filozofijom, pisanjem pjesama, dramom, političkom satirom i prevoditeljstvom. Dakle bio je itekako obrazovan, školovan i pametan čovik čija rič vridi.

Kako se može pronaći na internetu nešto što ne postoji?

I See Pittsburgh GIF by Mike Hitt

To nije neonacizam nego obrana časti i dostojanstva naše nacije i borba protiv laži i kleveta na račun naše povijesti.

Ja ne znam koliko ti godina imaš (i šta je tačno istina od tvojih tvrdnji da si, navodno, i sam iz Hrvatske, tamo rođen, školovan, itd.) ali to se ne dešava. Ne u Hrvatskoj, nego ni drugde u Evropi, pa ni u Srbiji pod Vučićem.

Ja ne znam jesi li ti svestan šta si napisao, ali pomenuo si čak i nekakve (sic!) zatvorske kazne.

Video si šta je Lovro Kunčević rekao. Šta njega niko ne otpusti ili u strpa u konclogor? :lol:

Dragoviću moj, upravo Urvan Hroboatos, na kojeg se krivo pozivaš, pokušao je tebi objasniti potpuno iste stvari koje i ja. Samo što si ga ti iz nekog razloga odlučio ignorisati, pa sad spinuješ, prebacujući se na neku sasvim drugu objavu, koja uopšte nije bila upućena meni, niti ima ikakve veze sa ovom našom prepiskom. :lol:

Evo, da te podsetim šta ti je Urvan bio kazao:

Crvena Hrvatska se ne može ocrtati, što god bila. Još ti je skrenuo pažnju da odlaziš u krajnosti.

A ja slagao nisam. Nećeš pronaći nijednog jedinog hrvatskog istoričara koji se bavi Dubrovnikom i ranim srednjim vekom i koji radi u kulturnim institucijama Republike Hrvatske, a koji bi izašao sa tvrdnjom danas da je Crvena Hrvatska istorijska tvorevina, ili da je Dubrovnik u ranom srednjem veku, pre 1102. godine, navodno pripadao Hrvatskoj. Nijednog. Na ovu raspravu smo potrošili toliko strana, a da sam nešto pogrešio, ti bi barem nekog naveo. :ceka:
Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti i Matica hrvatska tvrde da dubrovačka književnost iz 16. i 17. stoljeća pripada Hrvatima i Hrvatskoj a gle čuda isto to sam ja učio u osnovnoj i srednjoj školi. Samim tim jasno je da naši povjesničari, profesori i ostali predstavnici hrvatske historiografije smatraju da je Dubrovnik i ranije u srednjem vijeku bio hrvatski grad. Pa nisu valjda toliki kreteni da misle da je Dubrovnik baš u vrime Držića i Gundulića iz čista mira postao hrvatski grad i da su Dubrovčani odjednom priko noći probudili se i odlučili biti Hrvati nakon što su pročitali Osmana i Dunda Maroja.

Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti i Matica hrvatska tvrde da dubrovačka književnost iz 16. i 17. stoljeća pripada Hrvatima i Hrvatskoj a gle čuda isto to sam ja učio u osnovnoj i srednjoj školi.

U ovoj našoj diskusiji, niko nije govorio o nacionalnoj književnosti i pripadnosti dubfovačkoj.

Samim tim jasno je da naši povjesničari, profesori i ostali predstavnici hrvatske historiografije smatraju da je Dubrovnik i ranije u srednjem vijeku bio hrvatski grad. Pa nisu valjda toliki kreteni da misle da je Dubrovnik baš u vrime Držića i Gundulića iz čista mira postao hrvatski grad i da su Dubrovčani odjednom priko noći probudili se i odlučili biti Hrvati nakon što su pročitali Osmana i Dunda Maroja.

Ajme! Pa ovo je, doslovno, sve bolje od boljeg. :hahaha:

Skrenuću ti samo pažnju sa si upravo podvukao da hrvatsku naučnu zajednicu sačinjavaju kreteni. :lol:

Evo ti šta kaže Nenad Moačanin, primera radi, o modernoj etnogenezi Hrvata, iz Odsjeka za povijesne znanosti HAZU:

Povlačenje Osmanlija možda je ostavilo još veći utjecaj nego njihove ranije pohare, ratovanja i direktna vladavina. Pokrenulo je velike političke promjene u Hrvatskoj i dovelo do modernog etničkog, kulturnog i nacionalnog identiteta njenog naroda. Pređašnje labavo povezani Hrvati, Slavonci i katolički Bosanci, na kraju su se stopili u jedan novi hrvatski narod.

1000006893.jpg

To su etnogenetski procesi i to je mejnstrim današnje naučne zajednice, ne samo hrvatske, već i dalje.

Niko ne tvrdi da se nešto desilo iz čista mira. Ali da, predmoderni Dubrovčani nisu bili Hrvati. I u vreme konstituisanja moderne hrvatske nacije, oni su u nju bili integrisani.

Pa pobogu, da nije bilo tako, ne bi uopšte bilo spora jesu li Dubrovčani Hrvati ili Srbi tj. ne bi se XIX stoleće provelo s tim. I ne bi Srbi, isprva, odnosno srpska nacionalna ideja, prednjačili i prvi se pojavili.

Ne razumeš uopšte procese formiranja modernih nacija, nisi uopšte upućen u društvene znanosti i ostao si zarobljen u nekim nacional-romantičarskim mitovima iz XIX i ranog XX stoleća, prosto. :kafa:

Kako se može pronaći na internetu nešto što ne postoji? :lol:

Je li tako hiperemotivno i defanzivno uvek reaguješ kada te neko ispita povodom tvrdnje koju sam izneseš?

Pazi čoveka, iznese tvrdnju...i onda traži od drugih da je dokažu. :hahaha:
Ako sam ja mogao pronaći možeš i ti. Samo se malo potrudi i ne budi lin. Što se tiče iznošenje tvrdnji ti si ih prvi počeo iznositi o gradu koji pripada mojoj državi i mom narodu i još ga svojataš. Dakle nikakvu ja tu obavezu i odgovornost nemam prema tebi jer ipak si lopov. Jedino što ja triban ovdje jeste nabrojati izvore koje demantiraju tvoje laži i gluposti, i ćao, meni je to dovoljno, a virujen da bi i većina Hrvata bili zadovoljni načinom na koji ti odgovaram ako ovo čitaju. Ti si opsjednut mojom zemljom i mojim morem a ne ja sa tvojim Kragujevcom, Nišom ili odakle si već. Dakle ti ispadaš jadan i ljubomoran a ne ja. Ti da nemaš komplekse rekao bi: "Ma zaboli me za Dubrovnik neću uopće o tome da pričam". Čim ti imaš potribu da se baviš nekom teritorijom koja je tuđa to je dokaz da nisi zadovoljan sa onim što imaš. Čim vi Srbi otvarate ovakve teme jasno je kolika je zavist ogromna u vama. Što mi Hrvati ne smaramo okolo da su Šabac ili Čačak bili hrvatski gradovi? Zato jer smo svijesni da imamo milijardu puta lipše gradove od tih. Vama u Srbiji nešto fali zapravo puno toga i onda stalno virite u tuđe dvorište i gurate nos tamo di mu nije misto. Pokušavate krasti od vaših naprednih zapadnih susjeda pa to onda završi Bljeskovima i Olujama.

Ja ne znam koliko ti godina imaš (i šta je tačno istina od tvojih tvrdnji da si, navodno, i sam iz Hrvatske, tamo rođen, školovan, itd.) ali to se ne dešava. Ne u Hrvatskoj, nego ni drugde u Evropi, pa ni u Srbiji pod Vučićem.

Ja ne znam jesi li ti svestan šta si napisao, ali pomenuo si čak i nekakve (sic!) zatvorske kazne.

Video si šta je Lovro Kunčević rekao. Šta njega niko ne otpusti ili u strpa u konclogor? :lol:
Taj Lovro Kunčević je očito toliko nebitan i anoniman da nitko ni ne zna što priča pa se nitko nije ni sitija da ga kazni. Mada ću ja probat stupit u kontakt sa njim ako ima profile na društvenim mrežama ili priko gmail adrese da provjerim što točno on kaže.

U ovoj našoj diskusiji, niko nije govorio o nacionalnoj književnosti i pripadnosti dubfovačkoj.

Ajme! Pa ovo je, doslovno, sve bolje od boljeg. :hahaha:

Skrenuću ti samo pažnju sa si upravo podvukao da hrvatsku naučnu zajednicu sačinjavaju kreteni. :lol:

Evo ti šta kaže Nenad Moačanin, primera radi, o modernoj etnogenezi Hrvata, iz Odsjeka za povijesne znanosti HAZU:
Povlačenje Osmanlija možda je ostavilo još veći utjecaj nego njihove ranije pohare, ratovanja i direktna vladavina. Pokrenulo je velike političke promjene u Hrvatskoj i dovelo do modernog etničkog, kulturnog i nacionalnog identiteta njenog naroda. Pređašnje labavo povezani Hrvati, Slavonci i katolički Bosanci, na kraju su se stopili u jedan novi hrvatski narod.

Pogledajte prilog 1380866

To su etnogenetski procesi i to je mejnstrim današnje naučne zajednice, ne samo hrvatske, već i dalje.

Niko ne tvrdi da se nešto desilo iz čista mira. Ali da, predmoderni Dubrovčani nisu bili Hrvati. I u vreme konstituisanja moderne hrvatske nacije, oni su u nju bili integrisani.

Pa pobogu, da nije bilo tako, ne bi uopšte bilo spora jesu li Dubrovčani Hrvati ili Srbi tj. ne bi se XIX stoleće provelo s tim. I ne bi Srbi, isprva, odnosno srpska nacionalna ideja, prednjačili i prvi se pojavili.

Ne razumeš uopšte procese formiranja modernih nacija, nisi uopšte upućen u društvene znanosti i ostao si zarobljen u nekim nacional-romantičarskim mitovima iz XIX i ranog XX stoleća, prosto. :kafa:
I tom Nenadu ću se javiti da mi objasni je li stvarno rekao to što ti citiraš.

Ako sam ja mogao pronaći možeš i ti. Samo se malo potrudi i ne budi lin

Znam vrlo dobro sve izvore u kojima se pominje hrvatsko ime u tom periodu. To su darovnice Trpimira i Muncimira i natpis na kojem se pominje knez Branimir. Stranih diplomatičkih izvora nema sve do pisma Tomislavu, pape Ivana X (914-928), četvrtom papi nakon pontifikata Lava V.

Evo ti i rada u kojem se obrađuju relevantna papinska pisma: https://dabar.srce.hr/islandora/object/ffos:4419

To što ti tvrdiš ne postoji. Izbegavaš odgovor zato što ga nemaš; nisi našao ništa. :kafa:

Poslednja izmena:
Znam vrlo dobro sve izvore u kojima se pominje hrvatsko ime u tom periodu.

Evo ti i rada u kojem se obrađuju papska pisma: https://dabar.srce.hr/islandora/object/ffos:4419

To ne postoji. Izbegavaš odgovor zato što ga nemaš, nisi našao ništa.
Zar misliš da ja imam vrimena i volje tebi odgovarati na svaku tvoju glupost? Ionako sam ti već previše pažnje dao. Ako si ti dokon i nemaš pametnijeg posla nego smarati ovdje to ne znači da svi moraju biti tako jadni. Ja moram raditi u hotelu, ići u teretanu, kupati se i sunčati na našem predivnom hrvatskom moru. Ti vjerojatno truneš u nekom šumadijskom selu u podrumu pa nije ni čudo što si frustriran i što ti trolanje po ovakvim forumima predstavlja jedinu utjehu.

Back