Državno uhlebljenje

• Začetnik teme Začetnik teme Lule
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Ovog puta ne na tebe. Nego posvuda se čuje: evo štrajkuju zbog svojih plata, onako ponižavajuće.

A baš te plate su razlog zašto oni koji mogu biraju bolje plaćen posao. Kada vidim ko sve od studenata drži nastavu po školama, nije mi dobro. Mnogi zaista nisu za to, ali pošto ne mogu ništa bolje da nađu budu profesori. A trebalo bi da bude prestiž, pa da se otimaju ljudi za mesto u školi. Sada direktori bukvalno nahvatavaju ko će da im drži neke nastavne predmete, čak i bez diplome. Kod nas ne mogu da nađu profesora engleskog, menjaju se na svakih par meseci, uglavnom studenti. I opet odu.
Nikog ne treba ismevati, ali oni da bi se izborili trebalo bi da budu iskreniji prema sebi. Da im prekipi i da raščiste sa nametnutim (lažnim) moralom u vezi dece.

Reci pošteno- želim bolje uslove rada u šta spada i plata. I ne zanimaju me tuđa deca. Tj. zanimaju me kad mi uslovi rada budu dostojni profesije.

Roditelji, izvinite, ali mi smo pre svega radnici na tržištu rada a ne državni kmetovi-guvernante vaše dece - takav stav treba da imaju i da se drže toga po cenu otkaza izblefiranog praznom puškom.

Nikog ne treba ismevati, ali oni da bi se izborili trebalo bi da budu iskreniji prema sebi. Da im prekipi i da raščiste sa nametnutim (lažnim) moralom u vezi dece.

Reci pošteno- želim bolje uslove rada u šta spada i plata. I ne zanimaju me tuđa deca. Tj. zanimaju me kad mi uslovi rada budu dostojni profesije.

Roditelji, izvinite, ali mi smo pre svega radnici na tržištu rada a ne državni kmetovi-guvernante vaše dece - takav stav treba da imaju i da se drže toga po cenu otkaza izblefiranog praznom puškom.
Nije lažni moral, etika nam ne dozvoljava da ostanemo slepi na osnovno obrazovanje bilo čijeg deteta. Izdržali smo par meseci misleći da će bar neko da podigne glas i podrži sve u protestu, nije se desilo, naravno da smo počeli da razmišljamo i deci koja ni kriva ni dužna gube neke osnove jer im roditelji nemaju dovoljno hrabrosti da kažu da je car go.

Ali da bi to imalo efekta trebalo bi celo društvo da to podrži, pre svega mislim na roditelje.

Meni je sad malo sve to pomešano, ovo što studeni traže sa prosvetarima.. ni meni nije jasno koji su tačno zahtevi prosvetnih radnika, problem je što ima puno tih sindikata a izgleda ništa kvalitetno. I nije mi jasna ta veza sa studentima, studenti nemaju u zahtevima ništa u vezi sa radom prosvete, konkretno, kod nas u školi /govorim gde mi idu deca/ roditelji razumeju ovo dvojako: neko da to ima veze sa stud zahtevima koji su politički, tj društveni (nadstrešnica itd), a drugi isključivo kao vid podrške nastavnicima u njihovoj borbi za bolje stanje u prosveti, tu vlada izvesna konfuzija.

Ali da bi to imalo efekta trebalo bi celo društvo da to podrži, pre svega mislim na roditelje.

Meni je sad malo sve to pomešano, ovo što studeni traže sa prosvetarima.. ni meni nije jasno koji su tačno zahtevi prosvetnih radnika, problem je što ima puno tih sindikata a izgleda ništa kvalitetno. I nije mi jasna ta veza sa studentima, studenti nemaju u zahtevima ništa u vezi sa radom prosvete, konkretno, kod nas u školi /govorim gde mi idu deca/ roditelji razumeju ovo dvojako: neko da to ima veze sa stud zahtevima koji su politički, tj društveni (nadstrešnica itd), a drugi isključivo kao vid podrške nastavnicima u njihovoj borbi za bolje stanje u prosveti, tu vlada izvesna konfuzija.
Većina nas je jasno iznela svoje zahteve roditeljima, svima nama je prvi zahtev bio ispunjenje zahteva studenata tako da se ne može reći da nisu obavešteni šta zahtevamo.

Nije lažni moral, etika nam ne dozvoljava da ostanemo slepi na osnovno obrazovanje bilo čijeg deteta. Izdržali smo par meseci misleći da će bar neko da podigne glas i podrži sve u protestu, nije se desilo, naravno da smo počeli da razmišljamo i deci koja ni kriva ni dužna gube neke osnove jer im roditelji nemaju dovoljno hrabrosti da kažu da je car go.

Zato bih ja da se pitam, ograničila da svi oni koji se bave poslom u upravi države, od ministara i političara koji imaju bilo kakvu vlast, ograničila da njihova deca moraju da se školuju u državnim školama, jer mi to jedino deluje smisleno. Njihova deca nisu u državnim školama, provatne škole po beogradu su prepune, od jednog direktora internacionalne škole sam čula da će od septembra imati upis preko 1500 dece ! Privatne škole su prepune, u državne ide "običan" narod, i onda imaš političare koji upravljaju školama a da nemaju nikakav realan dodir sa njima.

Većina nas je jasno iznela svoje zahteve roditeljima, svima nama je prvi zahtev bio ispunjenje zahteva studenata tako da se ne može reći da nisu obavešteni šta zahtevamo.

Kod nas nije tako. Mi ne znamo šta je glavno. Što se mene tiče, ja više podržavam zahteve koji su direktno prosvetni. Što se mene tiče - veće plate. Bolji uslovi rad. Veće ulaganje u škole.

Ali ono što će se posle svega ovoga desiti prosveti jeste još slabije finansiranje i lošije stanje. To jedino ako jednog dana na čelo vlade dođe neko kome je u interesu zdravo i bogato školstvo i zdravstvo.

Msilim da su prosvetni radnici izrazili jasno svoje nezadovoljstvo stanjem u društvu i prosveti. I da ne treba da budu nezadovoljni postignutim. Jednostavno, oni se dalje od ovoga ne pitaju, uradili su šta su mogli. Ne zavisi sve od nastavnika i škola. Uglavnom zavisi od društva. ako su ljudima kriterijum za glasanje na izborima samo neka tandara mandara broć pitanja, a ne program za prosvetu i zdravstvo, onda ne možemo bolje očekivati. Celo društvo je zakazalo.

Da, izneli smo i njih svima na uvid. Smena ministarke i postavljanje nestranačke i nekorumpirane ličnosti, oni dam dali Kurjaka :D depolitizacija i decentralizacija škola, smanjenje bespotrebne adminstracije, potpuna i strogo definisana reforma školstva i još ponešto i mućak :mrgreen:

Ali sad malo pre si rekla studentske zahteve?

Mislim da je to i dalje ljudima nejasno.

.
Imali smo više zahteva, pod brojem 1 je bio glavni zahtev, a to je ispunjenje svih zahteva strudenata posle toga su išli naši, prosvetni zahtevi.

Da bi se zahtevi studenata ispunili, potrebna je neka druga vlast, jer ovu to ne zanima. A i studenti će imati sve više zahteva, već su dodali neke. A to će doći na red kroz neko vreme. Do tada vi radite što možete, čeka se bolje vreme. Verujem da će doći. I studenti će morati da studiraju dok se to ne desi, jer ne verujem da će odustati od svojih studija.

@Lagerta , onako pišem kao laik za to, ali možda škole mogu da imaju neke svoje letke, aktivnosti, predavanaj, društvene događaje tokom vikenada recimo, kada će aktivno raditi na promociji svoji potreba i predlagati rešenja, zajedno sa đacima, pozorišne predstave dece, okupljanje radi čišćenja prostora oko škola, da to sve bude medijski propraćeno, da budete uvek "pristuni" u medijima, da se izvrši dodatno i konstantno neki pritisak na vlast (koja god bila dok se to stanje ne promeni).. kako bi se što više ljudi informisalo i dalo podršku državnoj prosveti. A to ništa nije političarenje, samo društvena aktivnost.

Postoji li neki zajednički društveni profil na insta ili tik toku? Gde bi se objavljivali problemi sa školama i tražilo rešenje, tipa kad otpadne malter negde, kad neka škola nema kompjutere, TV i slično, što bi podržali baš svi roditelji nezavisno od političke orijentacije. Nije za ovu temu, ali ne znam gde bih sad pisala

@Lagerta , onako pišem kao laik za to, ali možda škole mogu da imaju neke svoje letke, aktivnosti, predavanaj, društvene događaje tokom vikenada recimo, kada će aktivno raditi na promociji svoji potreba i predlagati rešenja, zajedno sa đacima, pozorišne predstave dece, okupljanje radi čišćenja prostora oko škola, da to sve bude medijski propraćeno, da budete uvek "pristuni" u medijima, da se izvrši dodatno i konstantno neki pritisak na vlast (koja god bila dok se to stanje ne promeni).. kako bi se što više ljudi informisalo i dalo podršku državnoj prosveti. A to ništa nije političarenje, samo društvena aktivnost.

Postoji li neki zajednički društveni profil na insta ili tik toku? Gde bi se objavljivali problemi sa školama i tražilo rešenje, tipa kad otpadne malter negde, kad neka škola nema kompjutere, TV i slično, što bi podržali baš svi roditelji nezavisno od političke orijentacije. Nije za ovu temu, ali ne znam gde bih sad pisala
Naravno, imamo razne akcije i aktivnosti kojima promovišemo svoje zahteve. Pišemo peticije u saradnji ili na predlog roditelja za sve što smatramo neophodnim za školu i slično. Rekoh malopre, mnogo dobra i pozitivna stvar je što su nas ujedinili sa roditeljima, što su i roditelji konačno uvideli ''u kom grmu leži zec'' tako da sad , preko Saveta roditelja, iznosimo sve svoje sugestije, primedbe i slično. Na taj način uključujemo veći broj ljudi u dešavanja po školama.

Jedna od napozitivnijih stvari koja se desila tokom ovih protetsa je ta, da smo dobili podršku roditelja, a to je jako bitna stvar u našem poslu.
Znaš kad bi mene bolelo uvo da li ću dobiti podršku roditelja.
Boriš se za svoja prava i svoj interes. Kao što roditelji gledaju sebe, evo @Paula vas ne podržava, gleda interes sebe i svog deteta (pametna)
Ali vas zato na rečima podržava, trebalo bi ovako, eh da je onako.
I za to dobija lajkove. :mrgreen:

Za razliku od mene koja vam ne podilazim i ne verujem u vaše obožavanje mawih gwemlinа nego navijam za vas (prosvetare, mislim).
Ali pod uslovom da ste iskreni i borbeni. Ako se folirate i kukate onda ne navijam :mrgreen:

Znaš kad bi mene bolelo uvo da li ću dobiti podršku roditelja.
Boriš se za svoja prava i svoj interes. Kao što roditelji gledaju sebe, evo @Paula vas ne podržava, gleda interes sebe i svog deteta (pametna)
Ali vas zato na rečima podržava, trebalo bi ovako, eh da je onako.
I za to dobija lajkove. :mrgreen:

Za razliku od mene koja vam ne podilazim i ne verujem u vaše obožavanje mawih gwemlinа nego navijam za vas (prosvetare, mislim).
Ali pod uslovom da ste iskreni i borbeni. Ako se folirate i kukate onda ne navijam :mrgreen:
Meni je svejedno na koji način nam pružate podršku sve dokle god je ona iskrena ;) najiskrenije sam ti opisala razmišljanje jedne učiteljice o deci i razlogu zašto se pokolebamo i ne idemo u neke drastične buntove.

Je je glavni kočioni faktor lične slobode i time svake pozitivne promene sistema.

Dokle god državni činovnici, počevši od vojske, preko matičara, nastavnika, pa do spremačica u obdaništu, ne budu u svojoj glavi raščistili i počeli da gledaju na sebe kao na slobodnog čoveka, slobodnog radnika na tržištu rada koji bira posao a ne samo da se trese da ne bude neizabran ili mu dat otkaz, neće biti suštinski bolje.

Ja imam predlog. Posto se drzavni posao smatra kao nekakva privilegija, onda da se ogranici rad svakog drzavnog sluzbenika na max 3 godine, posle cega na njegovo mesto dolazi neko drugi i tako redom.

Ili bar da se donese zakonsko ogranicenje da ne moze drugi clan porodice da radi u javnom i drzavnom sektoru, samo jedan, i da sledeca generacija (deca) ne mogu da rade u drzavnom ili javnom sektoru ako im je tamo radio jedan od roditelja.

Time bi se razbile te porodicne tradicije gde prakticno drzava postaje "vlasnistvo" jednog broja gradjana, koji to naravno zloupotrebljavaju.

I naravno, pod hitno doneti zakone da sve greske u radu drzavnih sluzbi snose zaposleni u tim sluzbama. Na primer, ja sam tuzioc i uhapsim Miskovica, pa se ispostavi da nema elemenata za hapsenje i Miskovic bude oslobodjen. Koliko znam trenutno Miskovic odstetu dobija od DRZAVE, sto je potpuno ludilo, jer greska nije greska DRZAVE vec TUZIOCA i to imenom i prezimenom, ili nekoliko njih, koji su proces vodili. Zato svu odstetu i treba da plate TI TUZIOCI LICNO, pa neka im plene stanove i vade organe sto se mene tice. A ne da mi svi gradjani iz budzeta placamo njihove brljotine.

S tim da bi im ja uveo slicnu kaznu i ako ne rade po sluzbenoj duznosti istrage, a sto su po zakonu i sad obavezni da rade. Znaci ako ja izjavim da je Djilas ukrao 615 miliona evra, tuzilastvo to MORA da istrazi, i ili u zatvor ili on ili ja - treceg nema. A ako uhapse pogresnu osobu neka sami placaju odstetu. Pa ce to da rade ljudi koji znaju i hoce, a ne ovaj cirkus od drzave.

Znaci javni sektor na ograniceno vreme pa neko drugi, i/ili ne moze vise iz iste porodice da radi i ne moze potomstvo da radi ako je radio jedan od roditelja.

Pa ti sutra sudi dete od onog koga si ti ili tvoj otac/majka osudili nepravedno, pa da vidis kako ce da se pazi sta ko radi.

Meni je svejedno na koji način nam pružate podršku sve dokle god je ona iskrena ;) najiskrenije sam ti opisala razmišljanje jedne učiteljice o deci i razlogu zašto se pokolebamo i ne idemo u neke drastične buntove.

Kad kažem "bolelo bi me uvo za podršku", mislim ne bih je očekivala niti bi me odsustvo iste pokolebalo. Ali bi mi bilo drago da postoje ljudi koji razumeju moju borbu za svoja prava i interese. :)
Čak i da im deca ostanu bez ocena. :mrgreen:

Uhvate vas na moral jer ne smete da rizikujete ni promil pa objašnjavati sebi da je to što ste se vezali za napasti koje vam izmiču stolice i roditelje koji vas ribaju.

A i sama si se složila sa onom hipotetičkom ponudom i sad opet moral pa moral, tuđa deca pa tuđa deca.

Kad kažem "bolelo bi me uvo za podršku", mislim ne bih je očekivala niti bi me odsustvo iste pokolebalo. Ali bi mi bilo drago da postoje ljudi koji razumeju moju borbu za svoja prava i interese. :)

Uhvate vas na moral jer ne smete da rizikujete ni promil pa objašnjavati sebi da je to što ste se vezali za napasti koje vam izmiču stolice i roditelje koji vas ribaju.

A i sama si se složila sa onom hipotetičkom ponudom i sad opet moral pa moral, tuđa deca pa tuđa deca.
Sada čitam da se prosvetari Ujedinjene prosvete zalažu za ''beli štrajk'' tj, davanje petica svim učenicima.

Pa da, ali ti ne gledaš sveobuhvatno na posao nastavnika, čim izuzimaš roditelje. Biti nastavnik jeste posao, ali se radi o trouglu nastavnik-đak-roditelj, i ako jedna stvar tu ne funkcioniše kako treba ceo posao pati. Nije to kao da prodaješ kifle pa te ne interesuju mnogo mušterije, dovoljno je da budeš ljubazna sa njima da ih ne oteraš. Bez podrške roditelja nema ni društvenog pritiska za više izdvajanja za prosvetu. Na kraju, roditelji nadodaju. Mi recimo donosimo papire, olovke, pribor, flomastere za belu tablu.. svi doniramo nastavi da bi bila bolja, jer su nastavna sredstva oskudna. Sve to utiče na rad nastavnika, i psihološki i konkretno.

Pa da, ali ti ne gledaš sveobuhvatno na posao nastavnika, čim izuzimaš roditelje. Biti nastavnik jeste posao, ali se radi o trouglu nastavnik-đak-roditelj, i ako jedna stvar tu ne funkcioniše kako treba ceo posao pati.
To je druga priča i važi kad je situacija normalna, tj. kad prava nastavnika nisu ugrožena i kad njegov rad nije omalovažen. Nastavnik je radnik pre svega a ne državna guvernanta kojoj je u kmetovski amanet ostavljeno da čuva decu sitnih feudalaca.

Nije to kao da prodaješ kifle pa te ne interesuju mnogo mušterije, dovoljno je da budeš ljubazna sa njima da ih ne oteraš. Bez podrške roditelja nema ni društvenog pritiska za više izdvajanja za prosvetu.
Ma ima. Upravo je bojkot pritisak na roditelje kojima je bitno samo da im deca ne budu oštećena. E kad bi bili oštećeni, onda bi masa roditelja protestovala ispred ministarstva a ne bi samo "imali razumevanja"
Na kraju, roditelji nadodaju. Mi recimo donosimo papire, olovke, pribor, flomastere za belu tablu.. svi doniramo nastavi da bi bila bolja, jer su nastavna sredstva oskudna. Sve to utiče na rad nastavnika, i psihološki i konkretno.
To nije problem nastavnika, državi to treba da prebacite. Ne nosi on flomastere kući da ih jede s table.
To je milostinja kojom se kol'ko tol'ko umiruje nastavnik i još više manipuliše njegovom savešću.

To nije problem nastavnika, državi to treba da prebacite. Ne nosi on flomastere kući da ih jede s table.
To je milostinja kojom se kol'ko tol'ko umiruje nastavnik i još više manipuliše njegovom savešću.

Zašto ti u mnogo čemu vidiš nekakvu manipulaciju ? to se radi kada postoji sinergija. Mi, srećom, imamo to u školi, to je ono da sami donosimo ako nastavnik da hint da treba, ne za nastavnika, već za decu, da im bude kvalitetnija nastava.

Zašto ti u mnogo čemu vidiš nekakvu manipulaciju? to se radi kada postoji sinergija.
Sam postupak nije manipulacija, ali kad se prebaci nastavniku kao moralni argument protiv njegove pobune (direktno ili indirektno) - onda jeste. Možda ne sofistička i planirana ali jeste manipulacija.

U najmanju ruku nije pošteno.
Mi, srećom, imamo to u školi, to je ono da sami donosimo ako nastavnik da hint da treba, ne za nastavnika, već za decu, da im bude kvalitetnija nastava.
Pa to upravo pokušavam Lagerti da dokažem, donosite zbog svoje dece. A ona misli da volite njih.

Back