Državno uhlebljenje

• Začetnik teme Začetnik teme Lule
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Potpuno si u pravu eto na primer nastavnici učitelji i profesori čim je došlo do najave da će naša prosveta da se privatizuje (da će strani koledži doći) a oni kao stručna lica izaći na tržište rada u okviru ponude kadrova isti su krenuli u generalni štrajk i pobunu studenata i đaka.
Još kada bi ti znao suštinu naše pobune protiv toga. Morala bih da se vratim u daleku prošlost, tj pre nekih 25 godina kada su nam servirali reformu, nalik na evropske privatne školice. Zaključak : iz OŠ nam izlaze polupismene generacije jer smo primenjivali načine koje su nam nametnuti i protiv kojih smo jako brzo krenuli da se bunimo. Posledice : imaćate decu sa smanjenim mogućnostima ali dovoljno novca da im se priušti školovanje i nadarenu decu ali bez sredstava za školovanje. Primerom, imaćeš ekstra vodoinstalatera i osrednjeg il niakavog hirurga. To je ukratko svetla budućnost privatnog školstva, pa izvolite, ja ću ovo svoje odraditi, naravno da će moja deca otići iz takve države jer kad već plaćaju, plaćaće negde gde će se to ceniti.

Poslednja izmena:
Ne sećam se da su prosvatari ikada imali ovakav vid pobune otkad im je zakonski zabranjen potpuni štrajk. Samo su ukali, bukali, sećam se da je par puta bilo protesta na ulicama povodom Ribnikara i izmicanja stolice.

Sve to trpeti nije hrabrost nego slabost.

Ovakva pobuna je samo zahvaljujući studentima i neverovatno mi je da ti je toliko teško da to priznaš.
Imali smo, ali nisi imala prilike da nigde to pročitaš. Jer kao što znamo, novinarstvo nam je na nivou Jeca i Ceca, ko će da se bakće sa našim zahtevima. Ponegde je moglo da se pročita nešto nalik, eno su, opet kukaju za pare. Nije mi teško da priznam, dapače, jedini koje su studenti priznali kao pravu podršku su prosvetni radnici i drago mi je zbog toga. Hrabrilli su nas jedino oni da istrajemo, dok su ovi ''dušebrižni'' građani na sva usta pljuvali našu ''nebrigu'' o deci. Pa samo ovde sam pročitala da smo sadiste, naciste i ne znam šta još...

Jer niste navikli da neko voli svoj posao i želi da ga savesno radi.
:mrgreen:
Pa što se onda bunite, samo zbog plata.
Volite da vam đaci izmiču stolice, i da vas zaebavaju.
Upravo to znaju ovi iz vlasti i zloupotrebljavaju a medijski su odradili i kod naroda stvorili upravo ovakvu sliku nalik raznim omalovažavajućim i ponižavajućim komentarima ( ne mislim na ovaj tvoj, već na decenijske pljuvačine koje čitamo o prosveti)
Ne. Oni su samo ulični psi bez mnogo pameti ali koji su dobro namirisali strah od izlaska iz državne zone komfora.

Ja ne omalovažavam prosvatare, imam među njima prijatelje. Samo sam realna.

I ne prolazi to foliranje kako kako oni mnogo vole decu pa zato trpe takve uslove rada.
Odavno đaci nisu više male mace koje se vole za sitnu lovu samo jer su swatke

Poslednja izmena:
Još kada bi ti znao suštinu naše pobune protiv toga. Morala bih da se vratim u daleku prošlost, tj pre nekih 25 godina kada su nam servirali reformu, nalik na evropske privatne školice. Zaključak : iz OŠ nam izlaze polupismene generacije jer smo primenjivali načine koje su nam nametnuti i protiv kojih smo jako brzo krenuli da se bunimo. Posledice : imaćate decu sa smanjenim mogućnostima ali dovoljno novca da im se priušti školovanje i nadarenu decu ali bez sredstava za školovanje. Primerom, imaćeš ekstra vodoinstalatera i osrednjeg il niakavog hirurga. To je ukratko svetla budućnost privatnog školstva, pa izvolite, ja ću ovo svoje odraditi, naravno da će moja deca otići iz takve države jer kad već plaćaju, plaćaće negde gde će se to ceniti.
Ipak se čini da odbijate žrtvu tranzicije zbog vašeg državnog uhljebljenja. Strani dobročinitelji žele vam najbolje a vi se ponašate kao poslednji divljaci .

Ono što je nezgodno kod prosvetara jeste da oni podučavaju DECU, a sa radom sa decom se nije igrati. I zato se ne mogu buniti kao ostali.

Inače nisam podržala da deca ne idu u školu i bila sam lično protiv blokada osnovnih škola /a bila bih i da idu u srednju/. To ni na šta ne liči. Ja to ne znam najbolje pa ne mogu da kažem. Ali blokirati nastavu i obrazovanje dece iz nekog "višeg" cilja je za mene protivrečno samo po sebi. To ništa neće nauditi vlasti, kao što i vidimo, a samo će nauditi deci. @Lagerta-i se ne bih usudila ništa reći, vrlo nezavidna pozicija. Zato se po tom pitanju i nisam izjašnjavala na forumu, niti bilo gde. Znam samo da su moja deca išla sve vreme u školu, doduše sa skraćenim čaovima, ali na tome sam zahvalna profesorima škole koji su inače na TAJNOM glasanju izabarali takav oblik borbe. Naravno, umanjena im je plata za trećinu, i to mi je žao.

Ono što sam primetila kod njih je da uopšte ne razmatraju opciju da promene (na neko vreme) profesiju. I to ne kao izvesnost nego kao neku krajnje za njih nepovoljnu mogućnost sa malom šansom da se desi ako im štrajk propadne.
A ovi banditi odozgo to znaju i onda ih zaebavaju. :neutral:

Biti učitelj/nastavnik je poziv a ne samo profesija. Zato nije nikome jednostavno da napusti taj posao, jer nije to samo promena firme, to je promena kompletnog nacina zivota.
Ko je radio bar 2 godine u nastavi, i ko to zaista voli, taj razume o cemu pricam.

:mrgreen:
Pa što se onda bunite, samo zbog plata.
Volite da vam đaci izmiču stolice, i da vas zaebavaju.

Ne. Oni su samo ulični psi bez mnogo pameti ali koji su dobro namirisali strah od izlaska iz državne tome komfora.

Ja ne omalovažavam prosvatare, imam među njima prijatelje. Samo sam realna.

I ne prolazi to foliranje kako kako oni mnogo vole decu pa zato trpe takve uslove rada.
Odavno đaci nisu više male mace koje se vole za sitnu lovu samo jer su swatke
Ovo što govorim, je moje iskustvo kao učiteljice ali i kao profesora. Ko je radio sa decom, ne može da ne voli svoj posao i da ga ne doživi kao borbu za svako dete. Ja ne kažem da su svi idealni i da su svi savesni, naravno da nisu, ali govorim o većini mojih kolega. Svaki put smo iz razloga, da nam deca ne gube časove, da ne ostanu neobrazovani, da im ne remeti ritam učenja popuštali. Ne znam kako to nazvati, ali je i činjenica da su nas na tu foru više puta i vraćali u nastavu, kao i sada. Ne znam jesi li roditelj, ali nekako smo svi bolećivi kada se radi o deci. Jedna od napozitivnijih stvari koja se desila tokom ovih protetsa je ta, da smo dobili podršku roditelja, a to je jako bitna stvar u našem poslu. Decenijama su se trudile vlasti da prekinu vezu nastavnik-roditelji i donekle su uspeli u tome, na sreću, studenti su nam pomogli da i ostali otvore oče i vide da nastavnici zaista žele samo kavlitetno obrazovanje njihovoj deci a ne sns akademce i ćacije.

Nije mi jasno kako ljudi pametuju za druge.

I sam naslov teme "uhljebljenje" je problematičan, čak ružan. Kao da niko od nas ne radi da bi zaradio novac sa kojim može da živi, nego živimo od vazduha.

Kod nas u školi ima učiteljic sa vrlo imućnim supruzima, i imaju novca. Jedna od njih je bila učiteljica mom sinu i rekla mi je verujte ja ovo radim kao hobi, ne znam šta bi drugo, volim to. To je sasvim druga priča. Međutim, taj dohodak koji dobijaš govori ti o vrednosti koju ti država daje. Time što je sve tako kako je, proizvodi da ima vrlo malo kvalitetnog kladra među nastavnicima, sd se mogu zapošljavati i studenti apsolventi, jer NEMA. Tako da je izlaz za prosvetu značajno povećati plate.

Jer plate su znak koliko vrediš, znak od celog društva. I ismejavati nekog što traži veću platu je bolest.

Tu je problem sto u Srbiji privatnik moze da radi sta hoce, i opet se sve svodi na to da institucije (u ovom slucaju, inspekcije rada) ne rade svoj posao.
U Nemačkoj je irelevantno da li je firma državna i privatna - svi isto poštuju Zakon i nema zaiebancije.

Pa, ne znam bas , moj brat je pre par godina u Nemackoj slomio nogu, i posle 2 meseca je dobio otkaz i morao da napusti stan. Sećam se da je to bilo po zakonu , u fazonu nisi potreban firmi

Ovo što govorim, je moje iskustvo kao učiteljice ali i kao profesora. Ko je radio sa decom, ne može da ne voli svoj posao i da ga ne doživi kao borbu za svako dete. Ja ne kažem da su svi idealni i da su svi savesni, naravno da nisu, ali govorim o većini mojih kolega. Svaki put smo iz razloga, da nam deca ne gube časove, da ne ostanu neobrazovani, da im ne remeti ritam učenja popuštali. Ne znam kako to nazvati, ali je i činjenica da su nas na tu foru više puta i vraćali u nastavu, kao i sada. Ne znam jesi li roditelj, ali nekako smo svi bolećivi kada se radi o deci. Jedna od napozitivnijih stvari koja se desila tokom ovih protetsa je ta, da smo dobili podršku roditelja, a to je jako bitna stvar u našem poslu. Decenijama su se trudile vlasti da prekinu vezu nastavnik-roditelji i donekle su uspeli u tome, na sreću, studenti su nam pomogli da i ostali otvore oče i vide da nastavnici zaista žele samo kavlitetno obrazovanje njihovoj deci a ne sns akademce i ćacije.

Za učitelje donekle i mogu da razumem da se vežu za decu nauštrb čak i svojih interesa, ali za nastavnike ne verujem da je baš tako.
Imala sam razne nastavnike, ali nisu svi bili bolećivi, u poslu su se postavljali strogo profesionalno.

Ako bi se nastavniku ponudio bolji posao, sa većom platom i boljim uslovima rada, ali da odmah ostavi decu i da neće dobiti takvu ponudu opet - čitaj grcaće sa đacima i ćacima do kraja veka- malo sutra bi bio decoljubiv i odbio. Zdravorazumskom čoveku je prvo stalo do sebe a ne tuđe dece.

Kod nas u školi ima učiteljic sa vrlo imućnim supruzima, i imaju novca. Jedna od njih je bila učiteljica mom sinu i rekla mi je verujte ja ovo radim kao hobi, ne znam šta bi drugo, volim to. To je sasvim druga priča. Međutim, taj dohodak koji dobijaš govori ti o vrednosti koju ti država daje. Time što je sve tako kako je, proizvodi da ima vrlo malo kvalitetnog kladra među nastavnicima, sd se mogu zapošljavati i studenti apsolventi, jer NEMA. Tako da je izlaz za prosvetu značajno povećati plate.

Jer plate su znak koliko vrediš, znak od celog društva. I ismejavati nekog što traži veću platu je bolest.
A ko ih ismeva, da li aludiraš na mene?

Za učitelje donekle i mogu da razumem da se vežu za decu nauštrb čak i svojih interesa, ali za nastavnike ne verujem da je baš tako.
Imala sam razne nastavnike, ali nisu svi bili bolećivi, u poslu su se postavljali strogo profesionalno.

Ako bi se nastavniku ponudio bolji posao, sa većom platom i boljim uslovima rada, ali da odmah ostavi decu i da neće dobiti takvu ponudu opet - čitaj grcaće sa đacima i ćacima do kraja veka- malo sutra bi bio decoljubiv i odbio. Zdravorazumskom čoveku je prvo stalo do sebe a ne tuđe dece.
E vidiš, to mnogi ne shvataju, posle ovoliko godina rada, uvek kažem, ova moja deca u odeljenju. Nema šanse da se za 4 godine rada sa njima ne povežeš, jedino ako si baš neki čudak ;) ne kažem da se mnogi ne bi pokolebali, mislim, ko je gadljiv na pare, ali u ovoj situaciji, jedino za šta smo se mi borili je zaista kvalitetno obrazovanje.

A ko ih ismeva, da li aludiraš na mene?

Ovog puta ne na tebe. Nego posvuda se čuje: evo štrajkuju zbog svojih plata, onako ponižavajuće.

A baš te plate su razlog zašto oni koji mogu biraju bolje plaćen posao. Kada vidim ko sve od studenata drži nastavu po školama, nije mi dobro. Mnogi zaista nisu za to, ali pošto ne mogu ništa bolje da nađu budu profesori. A trebalo bi da bude prestiž, pa da se otimaju ljudi za mesto u školi. Sada direktori bukvalno nahvatavaju ko će da im drži neke nastavne predmete, čak i bez diplome. Kod nas ne mogu da nađu profesora engleskog, menjaju se na svakih par meseci, uglavnom studenti. I opet odu.

Ovog puta ne na tebe. Nego posvuda se čuje: evo štrajkuju zbog svojih plata, onako ponižavajuće.

A baš te plate su razlog zašto oni koji mogu biraju bolje plaćen posao. Kada vidim ko sve od studenata drži nastavu po školama, nije mi dobro. Mnogi zaista nisu za to, ali pošto ne mogu ništa bolje da nađu budu profesori. A trebalo bi da bude prestiž, pa da se otimaju ljudi za mesto u školi. Sada direktori bukvalno nahvatavaju ko će da im drži neke nastavne predmete, čak i bez diplome. Kod nas ne mogu da nađu profesora engleskog, menjaju se na svakih par meseci, uglavnom studenti. I opet odu.
Upravo suština, plate su srozane, kakvo crno uhlebljenje kad si srozan na platu dadilje, logično da se za ovaj državni posao neće grabiti sns akademci.

Upravo suština, plate su srozane, kakvo crno uhlebljenje kad si srozan na platu dadilje, logično da se za ovaj državni posao neće grabiti sns akademci.

Pa SNS akadmci i ne idu na nastavničke fakultete, nego menadžei, pravnici, ekonomisti.. zato su puste prijave na nastavničkim smerovima. Uskoro neće imati npr fiziku ko da predaje. ali mi se čini da je naša država odustala od fizike, nepotrebna nam je.

Ali vidi isto je na nivou visokog obrazovanja. Budući da se fakulteti finansiraju isključivo prema BROJU budžetskih studenata koji PRVI pu upisuju neku godinu studija, to znači da ako upiše 1 nastavnički smer, za njega faks i ne dobija novac od države. Jer državi nije bitno da ima nastavnike. Tako ispada.

Back