Društvo konzervatora Srbije: Sprečiti prodaju Memorijalnog kompleksa "Boško Buha"

JankoTheGreat

Buduća legenda
Poruka
27.326

Društvo konzervatora Srbije: Sprečiti prodaju Memorijalnog kompleksa “Boško Buha”​

Društvo konzervatora Srbije: Sprečiti prodaju Memorijalnog kompleksa “Boško Buha” 1
Foto: B. Pejović/Politika
Društvo konzervatora Srbije uputilo je danas pisma nadležnim institucijama sa apelom da hitno reaguju i zaustave proces javnog licitiranja i prodaju zemljišta i objekata Memorijalnog kompleksa “Boško Buha” na Jabuci, a koji su zakazani za 28. januar 2022. godine.

„Ovaj kompleks, kao kulturno dobro od izuzetnog značaja, nepokretnost je koja trenutno pripada Ugostiteljsko turističkom preduzeću “Putnik Prijepolje”. Ovom akcijom DKS se pridružuje dosadašnjim aktivnostima okupljenih oko Inicijative za obnovu memorijalnog kompleksa “Boško Buha” u sprečavanju trajnog otuđenja i, verovatno, bespovratnog uništenja jednog izuzetno važnog mesta sećanja na najveća stradanja mladih boraca u Drugom svetskom ratu i mesta učenja novih mladih generacija najvećim vrednostima“, navodi se u saopštenju.

Pismo je upućeno Ministarstvu kulture i informisanja, Ministarstvu za rad, zapošljavanje, socijalna i boračka pitanja, Republičkom zavodu za zaštitu spomenika kulture, Zavodu za zaštitu spomenika kulture Kraljevo, Agenciji za licenciranje stečajnih upravnika, Stečajnom upravniku Miloradu Simoviću i predsedniku Opštine
Prijepolje.


https://www.danas.rs/kultura/drustv...ece-prodaju-memorijalnog-komplksa-bosko-buha/



Nastavlja se stamno zatiranje tragova NOP-a i antinacisticke i antifasisticke borbe u Srbiji (iako je ona bila minorna)
Ali i to malo se zatire i unistava. U narednoj poruci vise o samom kompleksu i namerama trenutnih vlastodrzavaca

Меморијални комплекс на Јабуци код Пријепоља посвећен је сећању на борца-омладинца Бошка Буху (1923–1943), сина земљорадника из Нове Градишке у околини Вировитице, који је као петнаестогодишњи дечак са главнином партизанских снага кренуо из Ужица и већ 1941. био борац I чете 4. батаљона II пролетерске бригаде. Неустрашиви бомбаш на Купресу, Ливну, Неретви, Сутјесци и делегат на конгресу ЗСАОЈ у Бихаћу, погинуо је 27. септембра 1943. наишавши на четничку заседу. Посмртни остаци овог храброг борца сахрањени су у Пљевљима. Због изузетне храбрости похваљиван је од Врховног коментанта и проглашен народним херојем. На месту погибије подигнуто је спомен-обележје у виду каменог белега и засађено 17 борова, а у склопу комплекса је спомен-дом, бронзана фигура са пушком, бомбом и књигом као и осам бронзаних попрсја југословенских пионира-партизана, рад вајара Мира Летице и Љ. Чабаркапе. У спомен-дому „Бошко Буха“ смештена је стална изложба Пионири у НОБ-у.


768px-Bosko_Buha_Jabuka2.jpg


http://spomenicikulture.mi.sanu.ac.rs/spomenik.php?id=644
 
1643029229518.png


Šta ćemo ako Boškićev kompleks ostane?

Oćemo li onda bit veći ili manji fašisti nego sad? :per:

DRAGAN BURSAĆ: Srbija odlučila da opet ubije Boška Buhu!​

Konačna povijesna fašizacija Srbije
Dragan-Bursac-foto-privatna-arhiva3-850x638.jpg

Priredio: Dragan Bursać
23. jan 2022
Paračetnički režim u Srbiji koji ljubi zločinca Ratka Mladića i veliča fašističkog slugu Dražu Mihailovića, posve logično, odlučio je na simboličkoj ravni da po treći put ubije Boška Buhu. I zaista, ne idu sa istu stranu istorije ovi monstrumi sa partizanskim Narodnim herojem.
Svi ste vjerovatno čuli da će se za par dana na dobošu iliti na licitaciji naći Memorijalni kompleks „Boško Buha“ na Jabuci.

Zaboli državu Srbiju donji dio leđa za Boškom Buhom

Za one koji ne znaju, sudbina Memorijalnog kompleksa „Boško Buha“ na Jabuci kod Prijepolja nedavno je po drugi put dovedena u pitanje, iako je prije tri godine dogovoreno da postane vlasništvo države.
U prevodu, zaboli državu Srbiju donji dio leđa i za najmlađim narodnim herojem i za cjelokupnim antifašističkim naslijeđem. Dobro, kad vidimo ko vodi tu državu, kako ta država predano štiti muralne ratnih zločinaca, a kroz obrazovni sistem uz svesrdnu podršku Crkve Srbije aktivno u nebesa diže baš ubice Boška Buhe, dakle četnike, sve je jasno i samo bi se idealističke budale mogle čuditi neizbježnom, a to je konačna povijesna fašizacija Srbije.

Dan mrmota dug tri godine

Ima nešto drugo. Da sam htio obmanuti urednika ovog portala ili sve vas, jednostavno bih stavio bez znakova navoda recimo ovo:
Prodaje se Memorijalni centar podignut u spomen na Boška Buhu, narodnog heroja i najmlađeg bombaša NOR-a, sagrađen u selu Jabuka blizu Prijepolja, na mjestu njegove pogibije 1943. godine. Centar će zajedno sa domom omladine, muzejom i spomen domom, uz hotel, dvije vile i smještajne paviljone ići na licitaciju koja će biti održana 28. februara u Beogradu kao dio imovine preduzeća u stečaju Putnik iz Prijepolja.
A šta je ovdje tako čudno, zapitaćete se?
Malo strpljenja. Mogao sam staviti po navodnike i ovo, recimo:

Tako je, narode moj. Ode Boško Buha na doboš. Na koncu konaca, on je obično «crveno derle», «partizanče», koje se borilo protiv «prave stvari», preciznije protiv «kralja i otadžbine». Zanimljivo je da će kupac moći da radi šta hoće sa kompleksom Memorijalnim, uz malu opasku kako će morati da se pobrine za bistu Buhinu, pa makar je i premjestio. Ostatak kompleksa – od volje kupcu. Još zanimljivije, u početnoj fazi, ovaj kompleks je nastajao akcijom „pionirskog dinara” i donacijama, na inicijativu pionira Pljevalja i Prijepolja. No…
Dobro Bursać, sve ovo stoji, u čemu je problem???
Strpite se još malo! Evo još samo jedan pasus pod navodnicima:

No, nema više pionira, nema više pionirskog dinara, nema više partizana, nema više Boška Buhe pa, eto, vrijeme je da se rasformira i Memorijalni kompleks. Samo jedna riječ još o spomen-kompleksu. Memorijalni kompleks je još 1986. dobio status nepokretnog kulturnog dobra od izuzetnog značaja, za koji je nadležan Republički zavod za zaštitu spomenika kulture Srbije.“
I šta je ovdje obmana, pitaće se mnogi? I čemu znakovi navoda, koga si citirao, Bursać???
Pa obmana je što je gore citirani dio teksta napisan prije tačno tri godine na jednom drugom portalu. Dakle, ovo sam citirao samog sebe iz februara 2019. Nije da si dižem cijenu, nego nije u redu podvaljivati uredniku i vama nešto staro pod nešto novo.
Pa tako za te tri debele godine, što se tiče Boška Buhe, samo je odloženo ovo što ga sljeduje, dakle – bubanj. A ovi štu su ga ubili, dakle četnici i njihovo naslijeđe, postalo je u međuvremenu hiperdominatno i jedino oficijelno narativno stanje u Srbiji. U prevodu, možda se prije tri godine neko i bunio zbog (tada drugog) ubistva Boška Buhe, ali se danas na treće ništenje dječaka-narodnog heroja niko neće ni brecnuti.
I onda je opet posve jasno – tamo gdje su četnici oslobodioci, gdje je čiča Draža, kako mu tepaju, “vođa prvog gerilskog pokreta u Evropi“, tamo nema mjesta za partizane, a najbolji Boško Buha je mrtav Boško Buha, bez spomenika u starom gvožđu. Točka.

Obavezno pročitajte i: DRAGAN BURSAĆ: Policijsko zazivanje novog genocida u Srbiji

A možda je i bolje ovako.
Jer, kako objasniti strancu nepristrasnom da pored Ratka Mladića, zločinca koji je postao neka vrsta ulične mural posvuduše, pored Draže, pored ljotićevskih i nedićevskih koračnica na državnim manifetacijama, pored profašističkog narativa krvi i tla – tu pored u spomeničkom naslijeđu obitava i dječak antifašista, heroj u bronzi? Nikako.
Kažem, nema mjesta za Boška Buhu jer da ima, ne bi nakon tri godine svi zajedno, kao u kakvom fašističkom Danu, mrmota patetično naprđivali uvijek istu priču. Ukratko – sa lošeg na gore.
A mogli smo se poredbeno-retorički zapitati, pa šta je sljedeće nakon što je ulica koja vodi do Partizanskog groblja, tu preko puta u Rudom dobila ime Draže Mihailovića? Šta je sljedeće nakon što portret tog istog Draže krasi ulaz u muzej legendarne Prve proleterske? Pa naravno, protjerivanje Boška Buhe na smetljište istorije. Dakako, one srbijanske-nakaradne, koja je za internu opijatsku upotrebu.
Ostaće Boško Buha, mimo srpskog sveta, simbol otpora, dijete-narodni heroj, izučavaće se podvizi njega i malenih, koju su živote dali u borbi protv fašizma.
Kažem, ovako je lakše.
I za naciste, koji se seru po povijesti, ali i za svakog objektivnog čovjeka, koji zna da se gangrenozni ud siječe u korjenu. Za neku “novu“, a zapravo jedinu, naučnu povijest, koju smo imali sreće izučavati u periodu od 1946-1990. potrebno je sveopšte rušenje ovih nakaradnih konstrukata.

Naša tajna pionirskog dinara

Baš za kraj sage o ubijenom Bošku Buhi, koga smo dali na daboš, jedna pikanterija.
Gore je pomenut izvjesni “pionirski dinar“. Znaš li, čitaoče vrli, da su se vjerovatno i tvoj dinar ili danas marka ili euro našli u spomeniku Bošku Buhi?
Sonja Ćirić za beogradsko “Vreme“ piše:
“Novac za izgradnju Kompleksa, osim od donacija, prikupljen je od ‘pionirskog dinara’ – priloga dece iz bivše Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije, akcije kakva na ovim prostorima nikada ni pre ni kasnije nije sprovedena. Spomenik Bošku Buhi idejno je rešenje devojčice Jadranke Berić iz Gornjeg Milanovca, koja je pobedila na konkursu ‘Kako zamišljam spomenik Bošku Buhi’ na kome je učestvovalo 6069 pionira iz SFRJ“
I eto tako, sa Boškom Buhom (trenutno) odlaze i zadni trzaji antifašističke drčnosti u Srbiji.
Slava mu, a vi nikad ne zaboravite ni šta ste, ni ko ste, ni ko su vam heroji, ni za šta se borite.
A Boško će se vratiti na svijetlu stranu povijesti sa našim potomstvom. Ja to znam! Nismo mi za džaba polagali onu pionirsku zakletvu!


https://www.autonomija.info/dragan-..._medium=Social&utm_campaign=Autonomija_bursac
 
Boška su u prošlom ratu protjerali ustaše, a kao partizana ubili četnici. Pedesetak godina kasnije, Boškov nećak Nebojša (Nebojšin otac Pajo je brat Boška Buhe) poginuo je kao hrvatski vojnik, pripadnik 81. gardijske bojne iz Virovitice. Ubijen je prvog dana operacije Bljesak, u Cagama, mjestu koje se nalazi na cesti prema Lipiku, sjeverno od Okučana. Nije trebao ići u akciju jer je zbog ozljede oka na terenu imao operaciju i trebao je biti na bolovanju. Kad su vojnici došli u njegovu kuću da razduži mitraljez rekao im je: ‘Ne može, kud Garo, tud i ja’. Ime Garo dao je mitraljezu od kojeg se nije htio odvajati. ‘Baš je bio hrabar, kao njegov stric Boško. Neno je pucao iz mitraljeza, a Boško je bacao bombe. Valjda i dragi Bog takve dobre ljude mekanog srca hoće k sebi pa je zato uzeo i mog sina - kazala je novinarima njegova majka Jagica Buha koja je donedavno živjela u kući kojoj su obojica rođeni. Htjeli smo razgovarati s gospođom Jagicom, ali smo naišli na lancem i lokotom zabarikadirana vrata. Doznali smo da se razboljela i da sada živi kod kćeri u Đakovu.

Napuštamo Gradinu sa željom da na onoj kući, na koju se zato što je u njoj rođen partizanski narodni heroj i pucalo, jednog dana osvane spomen i na Boška i Nebojšu. I da vrate ono Boškovo poprsje kod škole i njemu dodaju Nebojšino.
Sećam se intervjua pomenutog nebojše na Hrvatskom radiju, kad je rekao da je njegov djeda-stric ubijao četnike, a danas to radi on. Tako da, što se mene tiče, samo hrabro u skidanje jugoslavenke ikonografije. Nikakvo dobro Srbima niti je donela niti će doneti

https://banija.rs/novosti/drustvo/19047-u-rodnom-selu-boska-buhe.html
 
Sećam se intervjua pomenutog nebojše na Hrvatskom radiju, kad je rekao da je njegov djeda-stric ubijao četnike, a danas to radi on. Tako da, što se mene tiče, samo hrabro u skidanje jugoslavenke ikonografije. Nikakvo dobro Srbima niti je donela niti će doneti

https://banija.rs/novosti/drustvo/19047-u-rodnom-selu-boska-buhe.html
1643030687590.png



Narodnog heroja Boško Buhu na današnji dan ubili su četnici iz zasjede​

27. 09. 2020. u 22:08:00Radiosarajevo.ba



Na današnji dan 1943. godine kod sela Jabuka, nedaleko Prijepolja, u četničkoj zasjedi poginuo je narodni heroj Boško Buha. Imao je samo 17 godina.

„Jedan je od najpoznatijih partizana, najčuveniji partizanski bombaš i borac herojske 2. proleterske brigade, dječak ratnik koji je za dvije godine ratovanja prošao sito i rešeto najkrvavijih partizanskih bitaka“, podsjetio je danas, na obljetnicu smrti, Antifašistički vjesnik.


Boško je rođen 1926. godine u selu Gradina nedaleko Virovitice.
Golobradi se dječak početkom rata pokušava priključiti partizanima, ali je odbijen zbog svojih godina. No, uporni Boško u svom je naumu ipak uspio te se u listopadu 1941. godine pridružuje Mačvanskom partizanskom odredu, a pet mjeseci kasnije stupa u Drugu proletersku brigadu da bi ga krajem iste godine zbog govora na Prvom kongresu Antifašističke omladine Jugoslavije u Bihaću pohvalio komandant Narodnooslobodilačke vojske, Josip Broz Tito. Boško se pokazao vrlo sposobnim u rukovanju ručnim bombama i u napadima na neprijateljske bunkere.

„Boško je na dan pogibije zajedno s doktoricom Sašom Božović i političkim komesarom brigadne bolnice Bogdanom Radanom, išao za Prijepolje, ali je njihov kamion upao u četničku zasjedu. Komesar Bogdan je poginuo na licu mjesta, a Boško je ubijen prilikom pružanja otpora četnicima“, podsjeća Antifašistički vjesnik.

Nakon rata posthumno je dobio orden Narodnog heroja Jugoslavije
te s godinama postao simbol partizanske borbe i otpora neprijatelju. Poznati režiser, Branko Bauer, 1979. godine snimio je film o njegovom životu, a Boška je utjelovio naturščik Ivan Kujundžić, dok je Boškovog prijatelja, također dječaka i narodnog heroja, Savu Jovanovića Sigorojna, s kojim je vodio borbe za Bugojno i Kupres, glumio danas poznati Dragan Bjelogrlić.


https://radiosarajevo.ba/metromahal...nasnji-dan-ubili-su-cetnici-iz-zasjede/391264
 
Pogledajte prilog 1090246


Narodnog heroja Boško Buhu na današnji dan ubili su četnici iz zasjede​

27. 09. 2020. u 22:08:00Radiosarajevo.ba



Na današnji dan 1943. godine kod sela Jabuka, nedaleko Prijepolja, u četničkoj zasjedi poginuo je narodni heroj Boško Buha. Imao je samo 17 godina.

„Jedan je od najpoznatijih partizana, najčuveniji partizanski bombaš i borac herojske 2. proleterske brigade, dječak ratnik koji je za dvije godine ratovanja prošao sito i rešeto najkrvavijih partizanskih bitaka“, podsjetio je danas, na obljetnicu smrti, Antifašistički vjesnik.


Boško je rođen 1926. godine u selu Gradina nedaleko Virovitice.
Golobradi se dječak početkom rata pokušava priključiti partizanima, ali je odbijen zbog svojih godina. No, uporni Boško u svom je naumu ipak uspio te se u listopadu 1941. godine pridružuje Mačvanskom partizanskom odredu, a pet mjeseci kasnije stupa u Drugu proletersku brigadu da bi ga krajem iste godine zbog govora na Prvom kongresu Antifašističke omladine Jugoslavije u Bihaću pohvalio komandant Narodnooslobodilačke vojske, Josip Broz Tito. Boško se pokazao vrlo sposobnim u rukovanju ručnim bombama i u napadima na neprijateljske bunkere.

„Boško je na dan pogibije zajedno s doktoricom Sašom Božović i političkim komesarom brigadne bolnice Bogdanom Radanom, išao za Prijepolje, ali je njihov kamion upao u četničku zasjedu. Komesar Bogdan je poginuo na licu mjesta, a Boško je ubijen prilikom pružanja otpora četnicima“, podsjeća Antifašistički vjesnik.

Nakon rata posthumno je dobio orden Narodnog heroja Jugoslavije
te s godinama postao simbol partizanske borbe i otpora neprijatelju. Poznati režiser, Branko Bauer, 1979. godine snimio je film o njegovom životu, a Boška je utjelovio naturščik Ivan Kujundžić, dok je Boškovog prijatelja, također dječaka i narodnog heroja, Savu Jovanovića Sigorojna, s kojim je vodio borbe za Bugojno i Kupres, glumio danas poznati Dragan Bjelogrlić.


https://radiosarajevo.ba/metromahal...nasnji-dan-ubili-su-cetnici-iz-zasjede/391264
Ruku na srca Janko, neverovatno je koliko je bivših partizana na početku rata bilo na strani antisrpskih snaga. To i nije bilo neko čudo za partizane hrvatske, bošnjačke ili slovenačke nacionalnosti, ali je bilo i mnogo Srba kao npr Živko Juzbašić koji je prodao i veru i naciju zbog svog trosobnog (ili troiposobnog)stana u Zagrebu, koji je pljuvao po deci svojih saboraca i uvlačio se Franji u sve moguće rupe u telu, tako da čišćenje srpske istorije od takvih tipova je nešto što se moralo uraditi. Isto vredi i za srpske generale koji su živeli u Beogradu. Niko od njih se nije pretrgao u pomoći Krajišnicima kad je počeo rat, ali su njihova deca, a sad i unuci prvi koji su radili na antisrpskoj agendi nevladinih rganizacija.
 
Sve simbole i obeležja koja podsećaju na komunističku okupaciju i njihova zlodela treba izbrisati iz sećanja. Tako taj oronuli dom treba prodati nekoj stranoj firmi čiji će vlasnici uživati u lepotama prirode a svoje pare za obnovu zgrade i lične potrepštine ostavljati lokalonj zajednici. Ako ostane pod vlasništvm države srbije čak i kad bi država to obnovila (zašta nema dovoljno para) za neko vreme opet će postati oronula a sam objekat bi koristili partijski mešetari za svoje potrebe.
 
Ruku na srca Janko, neverovatno je koliko je bivših partizana na početku rata bilo na strani antisrpskih snaga. To i nije bilo neko čudo za partizane hrvatske, bošnjačke ili slovenačke nacionalnosti, ali je bilo i mnogo Srba kao npr Živko Juzbašić koji je prodao i veru i naciju zbog svog trosobnog (ili troiposobnog)stana u Zagrebu, koji je pljuvao po deci svojih saboraca i uvlačio se Franji u sve moguće rupe u telu, tako da čišćenje srpske istorije od takvih tipova je nešto što se moralo uraditi. Isto vredi i za srpske generale koji su živeli u Beogradu. Niko od njih se nije pretrgao u pomoći Krajišnicima kad je počeo rat, ali su njihova deca, a sad i unuci prvi koji su radili na antisrpskoj agendi nevladinih rganizacija.


https://www.ekspres.net/politika/srbi-generali-u-ndh
 
"Napuštamo Gradinu sa željom da na onoj kući, na koju se zato što je u njoj rođen partizanski narodni heroj i pucalo, jednog dana osvane spomen i na Boška i Nebojšu. I da vrate ono Boškovo poprsje kod škole i njemu dodaju Nebojšino. "

A šta vele? Skinut Boškov spomenik u njegovom rodnom mestu?

Četnizacija Srbije na delu.
ne brini, ima jos dovoljno partizana da jos jednom pobiju tu primitivnu cetnicku gamad.
 
OVO JE NAJVEĆA BRUKA I SMRAD SRBIJE! Mesto gde je ubijen HEROJ NACIJE postalo je leglo NARKOMANA i JAVNI WC (VIDEO)

Memorijalni kompleks Boško Buha u Jabuci, Foto: Espreso

UŽASNO!​

OVO JE NAJVEĆA BRUKA I SMRAD SRBIJE! Mesto gde je ubijen HEROJ NACIJE postalo je leglo NARKOMANA i JAVNI WC​



Da Srbiji i Srbima odavno nije ništa sveto i da celu naciju hvata neka vrsta letargije odavno je poznato! Ekipa Espresa obišla je mesto koje je nekada služilo za uzor i bilo posvećeno deci, ratnim herojima koji su svoje živote dali za svoju otadžbinu. Ono što smo tamo zatekli samo je potvrdilo našu prvu rečenicu - ništa nam nije sveto!

Bili su deca, možda mali rastom, ali veliki borci i veliki ljudi.

Bili su deca, a ratni heroji.

Bili su deca, a imali su srce veće od mnogih odraslih ljudi.


Bili su mali, a niko od njih nije bio veći.

Bili su to bombaši.

Otišli smo u selo Jabuka, nadomak Prijepolja i koji kilometar dalje od srpske vekovne svetinje Milešave.

Zašto tamo?


Zato što je baš na tom mestu 27. septembra 1943. godine poginuo legendarni borac-bombaš i narodni heroj Boško Buha!

555785_bosko-buha_ff.jpg



Nekada, kada su se cenile vrednosti junaštva, baš na tom mestu izgrađen je memorijalni kompleks "Boško Buha" koji je služio na čast svima i bio omiljeno mesto za skup omladine i naroda, koji bi pored uživanja u prirodi, kulturno-umetničkog programa za Prvi maj, Dan borca i drugih praznika mogli i da vide decu - narodne heroje i da od njih mnogo nauče. Da nauče šta znači voleti svoju zemlju, šta znači odbijanje pokornosti, šta znači prkos i inat, šta znači viteška borba.

Na tom mestu su podignute biste takvim junacima, kao što je Boško Buha, Slavoljub Ković (dete kome su fašisti na čelo urezali zvezdu petokraku pre nego što su ga ubili, a imo je tada samo 16 godina), Savo Jovanović Sirogojno, Lepa Radić i mnogim drugim brocima.


Danas je na mestu memorijalnog kompleksa "Boško Buha" otvoren, istine radi nezvanično, ali je tako, javni toalet i deponija.

Baš pored bista gore pomenute dece heroja nalazi se gomila smeća, koju smo zatekli na licu mesta. Stare vc šolje, gomila piva i narkomanskih špriceva. Sve zaudara na čovečiji izmet i mokraću. Čovek se tu ne može zadržati duže od dva minuta.

555757_livada-puna-djubreta_ff.jpg
foto:

Kako nas uči istorija Boško Buha (1926–1943) s porodicom tokom rata iz Hrvatske izbegao od ustaškog terora u Srbiju i potom postao jedan od najpoznatijih pionira partizana.

Poginuo je 27. septembra 1943. na Jabuci. Sahranjen je na groblju u Pljevljima.

Pioniri Pljevalja i Prijepolja pokrenuli su 1959. godine inicijativu da se u znak sećanja na Boška Buhu i druge pionire borce pokrene akcija.

Skupljali su novac od koga će se na Jabučkoj visoravni, gde je poginuo Buha, sagraditi pionirski spomen-dom, s imenom ovog narodnog heroja.

Uređenje ovog memorijalnog kompleksa počelo je 1964. godine.

U prošlosti Jabuka je bila karavanska stanica na putu Dubrovnik—Bliski istok, a nakon Berlinskog kongresa, 1878. godine bila je granična linija između Austrougarske i Osmanlijskog carstva. U obližnjem selu Babine, 1875. godine je izbila Babinska buna, u kojoj je učestvovalo i dosta stanovnika Jabuke. U toku Drugog svetskog rata okolina Jabuke je bila teren na kome su se gotovo neprekidno vodile borbe.

Nakon neuspelog partizanskog napada na Pljevlja, 1. decembra 1941. godine, italijanski okupator je izveo stravične odmazde nad stanovništovom popalivši nekoliko sela. Italijani su 7. decembra u Jabuci zapalili 47 kuća i na svirep način ubili 46 stanovnika.

Ideja za trajno obeležavanje mesta pogibije legendarnog borca-bombaša Druge proleterske udarne brigade i narodnog heroja Boška Buhe (1926—1943) potekla je 1959. godine, kao što smo rekli od pionira Prijepolja i Pljevalja. Ovu inicijativu prihvatio je Savez pionira Jugoslavije i pokrenuta je akcija tokom koje su pioniri iz čitave Jugoslavije sakupljali novac za izgradnju pionirskog spomen-doma. Izgradnju spomen-doma, pored pionira pomagale su i razne radne organizacije, a najveću pomoć je pružio Tekstilni kombinat „Ljubiša Miodragović” iz Prijepolja. Spomen-dom od 840 kvadratnih metara dovršen je 1964. godine i odmah je postao sastajalište pionira iz svih delova Jugoslavije.

https://www.espreso.co.rs/vesti/pol...a-postalo-je-leglo-narkomana-i-javni-vc-video
Espreso
Zgrada u kojoj su se nekada delile lekcije iz hrabrosti, organizovani prvomajski uranci, koja je služila za smeštaj đaka koji bi na ovo mesto dolazili na ekskurzije i rekreativnu nastavu oronula je i propala.


Fasada se sama ruši, stakla su razbijena, iz nje je izneto sve što je vredelo, a ostale su samo zidine i biste da podsećaju da je to mesto nekada služilo Srbiji za ponos.

Ovaj memorijal je 1986. proglašen za kulturno dobro od izuzetnog nacionalnog značaja i pod zaštitom Zavoda za zaštitu spomenika kulture.

Iz Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja rekli su ranije za medije da ovaj spomenik predstavlja opšte dobro, te da neće dozvoliti da se on sruši.

- Ministarstvo neguje tradiciju i sećanje na naše borce, narodne heroje, a svako ko bude planirao da kupi kompleks mora da zna kakvu odgovornost to nosi. Spomenik Bošku Buhi predstavlja opšte dobro i nije predmet prodaje - rekao je tada ministar Zoran Đorđević.


Istini za volju Dom kulture i Muzej pionira i omladine Jugoslavije, koji se nalaze u okviru kompleksa, bili su u vlasništvu preduzeća "Putnik" iz Prijepolja, koje se našlo u stečaju. Zbog toga se mesto na kojem je ubijen srpski heroj i koje su nekada obilazile generacije đaka našlo na prodaji.

Prema zvaničnim podacima Agencija za licenciranje stečajnih upravnika imovinu prodaje u tri celine.

U prvoj su hotel i pokretna imovina - oprema, sitni inventar i motorna vozila, a početna cena je 53.264.232 dinara.

Drugi deo čine ugostiteljski objekat - Dom kulture, Muzej pionira i omladine Jugoslavije u Memorijalnom kompleksu "Boško Buha", paviljoni i vile za smeštaj gostiju. Cena je 30.165.843 dinara.

Treću celinu koja ide na doboš čine zgrada kulture - Spomen dom "Boško Buha" i zemljište, čija je početna cena 14.880.108 dinara.
 

Детонација лицитације: Продаја комплекса Бошко Буха – ко држи „осигурач“​

ВЕСТИ Аутор:Ненад Нешиђ24. јан. 202219:19 > 19:3025 коментара
Подели:


Ремаининг Тиме -1:09
Пицтуре-ин-ПицтуреFullscreen
Меморијални комплекс "Бошко Буха" на Јабуци код Пријепоља, културно добро од изузетног значаја, опет је, после три године, предмет продаје, а јавно надметање заказано је за петак. Тако је одлучила Агенција за лиценцирање стечајних управника да би се наплатио дуг Угоститељско-туристичког предузеђа "Путник", које је у стечају, а коме комплекс припада. Из Министарства културе за Н1 кажу да су од надлежних институција затражили обуставу продаје.
800px-Bosko_Buha_Jabuka2.jpg

Хође ли место сеђања на сву децу која су погинула боређи се против фашизма избрисати детонација лицитације? Меморијални комплекс „Бошко Буха“ на Јабуци код Пријепоља веђ изгледа као да је бомбардован, једно је од најугроженијих културних добра у Европи, али се на споменике од изузетног значаја цене, ваљда, никада не каче.

ПОВЕЗАНЕ ВЕСТИ​


Продаја меморијала „Бошко Буха“, стручњаци упозоравају – апсурдно, поражавајуђе

КУЛТУРА
23. јан. 202212

Друштво конзерватора: Спречити продају Меморијалног комплекса “Бошко Буха”

КУЛТУРА
21. јан. 202217
„Верујемо да је немогуђе продати Меморијални комплекс Бошко Буха, јер је то до те мере апсурдно и поражавајуђе и поништило би све велике речи о томе како нам је битна прошлост и како нам је стало до важних ослободилачких традиција“, каже Сања Петровиђ Тодосијевиђ са Института за новију историју Србије.
Понавља се 2019. година. И тада је Агенција за лиценцирање стечајних управника због дуга предузеђа Путник, коме припада комплекс, огласила јавно надметање са "Бошком Бухом" у стечајној маси. Тада га је спасила петиција која се потписивала широм бивше Југославије. Граћани и данас траже да га држава искористи право прече куповине и да комплекс обнови.
"Да сада не лицитирам, али мислим да су то за државу смешна средства", каже Петровиђ Тодосијевиђ.
"Најмање што можете данас, као одговорни доносиоци одлука, јесте да одмах спречите поново актуелизовану идеју отућивања овог заједничког наслећа јер је поштовање и очување Меморијалног комплекса посвеђеног Бошку Бухи и другим младим борцима, који су своје животе дали у Другом светском рату, и више него обавеза", затражили су из Друштва конзерватора Србије.
Тај меморијални комплекс изграћен је 1974. године донацијама граћана из више од 350 градова СФРЈ. Служио је као летњи камп, зимско одмаралиште, за екскурзије, рекреативну наставу, посеђивало га је дневно на хиљаде ћака из бивше Југославије.
Питали смо Министарство културе да ли ђе нешто предузети и када.
"Обратили смо се Републичкој дирекцији за имовину и Министарству финансија, као надлежним органима за спровоћење Закона о јавној својини, да хитно реагују и предузму одговарајуђе мере како би се обуставила продаја. Закон предвића да културна добра у јавној својини не могу бити предмет принудног извршења, нити се отућити из јавне својине", одговорили су.
Јавно надметање са почетном ценом од 44,5 милиона динара заказано је за петак, 28. јануар. Хође ли испасти бомба из руке Бошка Бухе?

https://rs.n1info.com/vesti/detonacija-licitacije-prodaja-kompleksa-bosko-buha-ko-drzi-osigurac/

То све треба срушити, а ту бисту можете однети у Кућу цвећа, која ће бити преименована у Музеј комунистичких злочина.
Морамо се угледати на Пољску и Мађарску, које су забранили комунистичку пропаганду и њихово деловање, на крају крајева то је и део ЕУ.
ЕУропејци, ако хоћете европске вредности, онда споменици тоталитарног режима морају бити срављени са земљом.
Србија јесте деценијама спроводила декомунизацију државе, али она мора бити спроведена до краја.
 
Odgovor čitaocu:2001
Partizani podigli spomenik na mestu gde kilometrima okolo nije bilo partizana..dete je neko zadoio komunizmom i pustio da pogine..a komunisti posle rata promenili istoriju i postavili spomenik u cetnicki kraj, kolko je ljudi iz Jabuka nastradalo od komunista, njima tu treba postaviti spomenik.
 

Back
Top