DREVNI IZUMI

Mystic_:
Poznato mi je tvoje mišljenje da ti je tehn.razvoj preslab...,ali društva na planeti ipak u celini to ne mogu podneti, a ja ne volim da gledam nikakvo nasilje, ni u čemu...;)
Tehnoloski razvoj menja sredstva za proizvodnju; promena sredstava za prozvodnju menja drustvene odnose. Kad promene drustvenih odnosa nisu medjusobno uskladjene (a gotovo nikad nisu) pre ili posle mora doci do socijalnih nemira i nasilja. Stvari su takve kakve jesu.

Medjutim, misljenje da je brzina tehnoloskog razvoja premala odnosi se ne na tehnologiju prozvodnje materijalnih dobara, vec na tehnologiju sticanja novih znanja, u onom smislu u kome Lem upotrebljava taj izraz u Predgovoru u odnosu na civilizacijsko vozilo.

Mystic_:
Poznat mi je tvoj stav o prenaseljenosti... meni jedino smeta ravnodušnost u procentu smrtnosti. Ni jedna civ. nije opstala zbog ravnodušnosti pa neće ni ova.
Hm. Cija ravnodusnost ?

Mystic_:
I još nešto... ;) hehe...plašiš se mnogo virusa, i dr. enkstinkcija ... :D:D:D (malo šale - malo zbilje)... opušteno, ako dođe dođe, doćekaćemo je dostojanstveno... heheh:D
Naravno da se plasim. Sta je tu cudno ? Biosfera postaje sve zagadjenija hemikalijama koje imaju mutageno dejstvo. Ozonske rupe su sve brojnije i vece, ie UV zracenje je sve intenzivnije. A na svakom kontinentu postoji neka endemska bolestina s potencijalom da se izrodi u veliku pandemiju: Lassa, Marburg, Ebola, SARS, H5N1, plus sve veca rezistentnost izazivaca tuberkuloze i drugih 'obicnih' bakterija na antibiotike... Do the math...

Apropo Ebole, od 2006 ova boleshtina desetkuje divlje zapadne gorile u ono malo habitata u kojima ih jos ima. Ako nisi primetio, njihov status ugrozenosti je postao "kriticno ugrozeni". A vakcinisati zivotinje koje ne vole da budu vidjene je nemoguc posao...

Mystic_:
Nije crna smrt pokrenula zap.hrišćanstvo na nauku.
To nisam ni rekao. Vec da je Crna Smrt oslabila (i to prilicno) uticaj Crkve. Takodje je uticala na slabljenje kmetovskog sistema i prinudila ljude na veci obim trgovine. A to je dovelo do vece razmene prakticnih znanja i ideja, i uspon sekularnih nauka.

Mystic_:
Nemam romantičarski stav prema današnjioj tzv. demokratiji, tehnologiji, nauci, pa i Globaliyaciji...
A ko pa ima ? :x

Mystic_:
Da je konstituisan npr. Gnosticizam (druga priča-koja je sada sekta), zap.civilizacija, pa čak i naučno-tehnološko bi se mnogo razlikovala, ne u dostignućima (jer nauka je nauka - došlo bi se do istih otkrića) već u primeni i shvatanju svrhe života, a ne pukog cilja.
Sta bi bilo kad bi bilo... Odgovor na ovo pitanje necemo znati sve dok ne pocnemo da radimo simulacije realnosti...

Mystic_:
verovatno si na tako nešto mislio kada si rekao slobodni naučnici
Ne, ono je bilo globalni pogled na odnos nauke i drustva. Na individualnom nivou, stvari su mnogo manje jasne; npr, cak i kad se sprovodi istrazivanje nekog potencijalnog leka u nekoj farmaceutskoj kompaniji stvari nisu 100% definisane jer se ne moze predvideti kakve ce sve efekte imati taj lek na coveka...

U cistim naukama, stvari su jos manje jasne. Npr, astronomija... Kao sto je jedan astronom primetio u knjizi koju je napisao, da parafraziram: astronomija je prestala da bude direktno korisna covecanstvu jos sredinom 18 veka, kada su reseni problemi navigacije brodova. Astronomi stalno cekaju da neko konacno to primeti :):). Naravno, to je karikiranje, ali vrlo blizu istine.

S druge strane, postoji zestoka konkurencija medju astronomima za dobijanje sto vise vremena na nekom od teleskopa...

Tehnoloski razvoj menja sredstva za proizvodnju; promena sredstava za prozvodnju menja drustvene odnose. Kad promene drustvenih odnosa nisu medjusobno uskladjene (a gotovo nikad nisu) pre ili posle mora doci do socijalnih nemira i nasilja. Stvari su takve kakve jesu.

Sve je to školski konstatovano. Ali, stvari se diriguju. Jedno su nemiri i neposlušnost - a drugo su Revolucije i Zavere. Uvek bilo i biće. Gledao sam kako se formiraju ili preuređuju neke institucije. Kako kreneš i sa kakvom filozofijom tako će uglavnom i da se završi - ima uvek malo prostora za kozmetičke promene. Ako hoćeš naknadno da stvari menjaš iz korena jeftinija je Revolucija - jer brljave promene nemaju kraja. Nema razloga da to ne bude i sa tehnološkom civilizacijom...., ali ako neko ima veru, tada ću možda i poverovati...;)

Medjutim, misljenje da je brzina tehnoloskog razvoja premala odnosi se ne na tehnologiju prozvodnje materijalnih dobara, vec na tehnologiju sticanja novih znanja, u onom smislu u kome Lem upotrebljava taj izraz u Predgovoru u odnosu na civilizacijsko vozilo.

Sticanje novih znanja je po meni gluplji termin na zapadu (onih koji diriguju tehn.civil.) nego nas sa tzv.istoka. Hoću da kažem da na zapadu ljudi nemaju kulturu učenja, ako nije vezano za posao ili profit. Dakle ljudi tehn.zap u glavnom se bave formom (materijalizmom) makar bile to neke proizvodne bezvezotine nago suštinom kako, zašto to radi i čemu.
Svi ti naučnici koji su u službi investitora rade po nečijem shvatanju kako svet treba da izgleda. Nemaju oni slobode prevelike, osim ako se ne dovijaju na razne inventivne načine po sopstvenoj savesti.

Hm. Cija ravnodusnost ?
...pa, rekoh investitora. Onih koji jurcaju za tzv.progresom.
npr.(spominjao si naftu i dijamante, pa evo da ja spomenem ukratko iako je priča dugačka - možemo je otvoriti na temi Afrika) Prijatelj koji je često išao za Angolu stalno mi se žalio na civilne ratove koji su se tamo sporadično vodili po 10tak godina. Strahoviti masakri. Konačno mi je zadnji put kad smo se videli rekao da se stvar malo stabilizovala. Radili su za 1-2 US$nadnice pod puškama.
Danas se strani tzv.investitori najbogatijih zemalja konačno kontrolišu Vladom Angole i danas nema više ratova. Ali bila je potrebna volja zapada da bi se mir doveo. Jadan od milon primera.
Mnogima ne stigne pomoć koji umiru zato što nemaju dnevo 3dlvode, kašičicu šećera i soli. Mnogim intelektualcima u Svetu ne treba današnji tehnološki svet, ako se ovo događa. Pre svega prvu Civilizaciju smo stvorili onda kada smo počeli da brinemo o svima u jednoj zajednici, a ne stvarajući izgovore ili da ne pričam još gore šta neki planiraju za Afriku.

Naravno da se plasim. Sta je tu cudno ? Biosfera postaje sve zagadjenija hemikalijama koje imaju mutageno dejstvo. Ozonske rupe su sve brojnije i vece, ie UV zracenje je sve intenzivnije. A na svakom kontinentu postoji neka endemska bolestina s potencijalom da se izrodi u veliku pandemiju: Lassa, Marburg, Ebola, SARS, H5N1, plus sve veca rezistentnost izazivaca tuberkuloze i drugih 'obicnih' bakterija na antibiotike... Do the math...

...dakle, treba li ? ili ne ? odmoriti planetu ?

Apropo Ebole, od 2006 ova boleshtina desetkuje divlje zapadne gorile u ono malo habitata u kojima ih jos ima. Ako nisi primetio, njihov status ugrozenosti je postao "kriticno ugrozeni". A vakcinisati zivotinje koje ne vole da budu vidjene je nemoguc posao...

vrste izumiru svakodnevno. Jednom kada pređeš granicu nećeš je nikada povratiti. To je ekološka lokomotiva koja se posle katastrofalno ne zaustavlja. Da li će oni pohlepni što su uništili planetu izvaditi pare iz džepa i vratiti je u prirodu? Sumnjam ? Seljak bolje razume problem u svojoj njivi, nego globalista svoju planetu.

To nisam ni rekao. Vec da je Crna Smrt oslabila (i to prilicno) uticaj Crkve. Takodje je uticala na slabljenje kmetovskog sistema i prinudila ljude na veci obim trgovine. A to je dovelo do vece razmene prakticnih znanja i ideja, i uspon sekularnih nauka.

Izvini ali nije to što je pokretački glavno. Priča je ozbiljnija. Sa Istoka.

A ko pa ima ? :x

postoje ljudi vulgarnog materijalizma.

Mystic_:
Sve je to školski konstatovano. Ali, stvari se diriguju. Jedno su nemiri i neposlušnost - a drugo su Revolucije i Zavere. Uvek bilo i biće.
Ah, te teorije Zavera :sigh:

Kad god mi ih neko pomene, meni padne na pamet ona 'kultna' recenica: "Organizovani kriminal i nije bas toliko organizovan".... :roll:

Mystic_:
...Nema razloga da to ne bude i sa tehnološkom civilizacijom...
Ima jedan razlog. Tehnoloski singularitet. 20-30 god...

Sve se svodi na to: da li ce prvo doci do 'pucanja' nase civilizacije, ili ce covecanstvo prvo uspeti da se dokopa tehnoloskog singulariteta.

Mystic_:
Sticanje novih znanja je po meni gluplji termin na zapadu (onih koji diriguju tehn.civil.) nego nas sa tzv.istoka.
Hm. Kakve to veze ima sa Lem-ovim civilizacijskim vozilom ?

Mystic_:
Hoću da kažem da na zapadu ljudi nemaju kulturu učenja, ako nije vezano za posao ili profit.
Ovo je previse generalizovano. Svuda imas ljude bez kulture (zaglupljene religijom, televizijom i tsl) i one druge, koji prakticno ne prestaju da uce i istrazuju nove stvari tokom celog zivota (naucnici, intelektualci, ...), kao i ceo dijapazon izmedju ove dve krajnosti. S tim sto je procenat 'kulturnih' u stalnom porastu (of course, Amerika je tu posebni slucaj, kao i u mnogim drugim stvarima).

Mystic_:
Dakle ljudi tehn.zap u glavnom se bave formom (materijalizmom) makar bile to neke proizvodne bezvezotine nago suštinom kako, zašto to radi i čemu.
Jedan Indijac moze komotno da sedne ledjima uz neko drvo i dan dva da filozofira o smislu zivota, bez hrane i sa malo vode. Jedan Eskim to ne moze da uradi jer ga vrlo brzo ne bi bilo kad bi takvo nesto pokusao. Posledica razlicitih podneblja.

Nasa civilizacija je taj Eskim; ona nema luksuz toplog podneblja vec je u sve zesceoj bici za goli opstanak. Mnogi ljudi nisu sposobni da ovu cinjenicu vide.

Mystic_:
Svi ti naučnici koji su u službi investitora rade po nečijem shvatanju kako svet treba da izgleda. Nemaju oni slobode prevelike, osim ako se ne dovijaju na razne inventivne načine po sopstvenoj savesti.
I tako je i nije tako. Od slucaja do slucaja...

Mystic_:
Mnogim intelektualcima u Svetu ne treba današnji tehnološki svet, ako se ovo događa.
Drzi tog intelektualca gladnim jedno nedelju dana pa ga onda pitaj o tom tehnoloskom zapadu sta ce ti reci.

Mystic_:
Pre svega prvu Civilizaciju smo stvorili onda kada smo počeli da brinemo o svima u jednoj zajednici
Nije tacno. Prvu civilizaciju smo stvorili onda kada smo uspeli da stvorimo viskove hrane. U shirem smislu, briga o drugima je posledica, ne uzrok. Danasnjeg coveka je, i u bukvalnom i u prenosnom smislu, stvorila glad.

Mystic_:
...dakle, treba li ? ili ne ? odmoriti planetu ?
A kako bi to uradio ?

Mystic_:
vrste izumiru svakodnevno. Jednom kada pređeš granicu nećeš je nikada povratiti. To je ekološka lokomotiva koja se posle katastrofalno ne zaustavlja.
Granica je fiktivna. A neka stvorenja bih u stvari rado video istrebljena.

Mystic_:
Da li će oni pohlepni što su uništili planetu izvaditi pare iz džepa i vratiti je u prirodu? Sumnjam ? Seljak bolje razume problem u svojoj njivi, nego globalista svoju planetu.
Opet generalizovanje... :sigh:

Mystic_:
Izvini ali nije to što je pokretački glavno. Priča je ozbiljnija. Sa Istoka.
O ovome bi mogli da diskutujemo i diskutujemo. Ali, kao sto sam rekao u prethodnom postu, sve dok ne budemo poceli da radimo simulacije realnosti necemo biti sposobni da zaista damo realnu kvantifikaciju koliko je sta uticalo na odredjeni sled dogadjaja.

Ovo ti je na nivou onog: "samo je moja Vera prava Vera...".

Ja sam eksplicitno naveo da je rec o zapadnoj civilizaciji.

Ali, kad vec pominjes Istocno Hriscanstvo, ajde navedi kojim su to velikim naucnim saznanjima kumovali Pravoslavci.

A ti bas sigurno znas da je "moja vera" pravoslavna? :confused:

Problem sa tvojim tekstom je da osudjuje Hriscanstvo na sveobuhvatnom nivou (jer ne kazes "zapadne hriscanske crkve" kada kazes da se tvoj tekst odnosi na "zapadnu civilizaciju") a onda se ogradjujes sada i kazes da se ovo odnosi samo na zapadni svet. Pa ako se odnosi samo na zapadni svet onda moras i da kazes koje su to hriscanske crkve koje su unazadile taj "zapadni svet" jer svakako da nisu SVE hriscanske crkve to uradile iz prostog razloga jer ih tamo nije bilo.
Ili hoces jednim udarcem da ubijes dve muve: da popljujes SVO Hriscanstvo za propast zapadnog sveta?
Oprosti, tvoj uvodni tekst (na ovoj temi) je previse pretenciozan.

Reci mi, npr, kako su Kopti ucestvovali u zatucavanju zapadnog sveta?

Tvoja teza je bila o kocenju razvoja koje su, navodno, SVI hriscani proizveli na ogranicenoj teritoriji (zapadna evropa) a ne kako je hriscastvo doprinelo razvoju i zasto sad zamenjujes teze?

@ Meda Božanin

Moji inicijalni postovi su trebali da pokazu da je za jednu civilizaciju hiljadu godina veoma dug period, i da u tom kontekstu ne treba da nas chude postignuca drevnih civilizacija kao ni drevni izumi. I nishta vishe od toga.

Smatram da sve religije i ideologije imaju u krajnjem zbiru vrlo negativne impakte na razvoj civilizacija, i da ova nasa civilizacija, ako zeli da prezivi, mora da raskrsti sa svim religijama i ideologijama. Ako to ne bude uspela, nece preziveti, a s njenom eventualnom smrcu umrece i vecina vishih zivotnih formi na Zemlji.

Nemam nameru da se dalje upushtam u raspravu o uticaju religija na razvoj civilizacija od onoga shto sam vec rekao.

@ Meda Božanin

Moji inicijalni postovi su trebali da pokazu da je za jednu civilizaciju hiljadu godina veoma dug period, i da u tom kontekstu ne treba da nas chude postignuca drevnih civilizacija kao ni drevni izumi. I nishta vishe od toga.

Smatram da sve religije i ideologije imaju u krajnjem zbiru vrlo negativne impakte na razvoj civilizacija, i da ova nasa civilizacija, ako zeli da prezivi, mora da raskrsti sa svim religijama i ideologijama. Ako to ne bude uspela, nece preziveti, a s njenom eventualnom smrcu umrece i vecina vishih zivotnih formi na Zemlji.

Nemam nameru da se dalje upushtam u raspravu o uticaju religija na razvoj civilizacija od onoga shto sam vec rekao.

Ja uopste ne zelim da dovedem u pitanje tvoje misljenje da je religija negativna stvar i uopsteno o svemu sta si naveo u ovom (ili prethodnim) tekstu. Sta vise, moja replika je vanreligiozne sustine.

Jedini problem je to sto za osudjujes celu "porodicu" zarad greske jednog njenog clana (ajde i dva... ili vise). Taman i da su skoro svi clanovi neke porodice ili pak svi osim jednog gresni, pogresno je osudjivati celu porodicu jer nepravda koja je time nanesena je vrhunska u odnosu na nepravdu "ogranicene osude" ili neosudjivanja.

Da bi, po meni, bio poptuno (m)oralno ispravan, potrebno je da korigujes svoj tekst/sliku da pise da je za zatucavanje "zapadnog sveta" odgovorno "zapadno hriscanstvo" pa cak SVE "zapadne religije" jer religija je npr i Judaizam a sveprisutan je u "zapadnom svetu" i definitivno je i on upravljao njime u mracna vremena.

Ako ne zelis... pa tvoje je pravo. I moralno-eticka pogresna misljenja imaju prava da postoje.

Meda Božanin:
Jedini problem je to sto za osudjujes celu "porodicu" zarad greske jednog njenog clana (ajde i dva... ili vise). Taman i da su skoro svi clanovi neke porodice ili pak svi osim jednog gresni, pogresno je osudjivati celu porodicu jer nepravda koja je time nanesena je vrhunska u odnosu na nepravdu "ogranicene osude" ili neosudjivanja.
Vec nekoliko puta sam dao objasnjenje zasto sam upotrebio onaj grafik. Tim objasnjenjima zaista nemam sta vise da dodam.

Meda Božanin:
jer religija je npr i Judaizam a sveprisutan je u "zapadnom svetu" i definitivno je i on upravljao njime u mracna vremena.
Da ponovim nesto sto sam vec jednom rekao:
Sentient:
O ovome bi mogli da diskutujemo i diskutujemo. Ali, kao sto sam rekao u prethodnom postu, sve dok ne budemo poceli da radimo simulacije realnosti necemo biti sposobni da zaista damo realnu kvantifikaciju koliko je sta uticalo na odredjeni sled dogadjaja.

Meda Božanin:
I moralno-eticka pogresna misljenja imaju prava da postoje.
Mozda najpre da prodiskutijemo o moralu i etici uzimanja para od strane popova za citanije iz Biblije, o moralu i etici gradnje najveceg pravoslavnog hrama na svetu u trenutku kad je srpskom narodu najteze, o moralu i etici "dobrovoljnih priloga" u katolickim crkvama, o moralu i etici katolickog misionarenja protiv kondoma u Africi, o moralu i etici kamenovanja silovanih zena u nekim Islamskim zemljama, o moralu i etici hranjenja pacova mlekom u Indiji, itd... Ali ne na ovom topiku. Jel' imas nesto da kazes o topiku teme tj o drevnim izumima ?

Vec nekoliko puta sam dao objasnjenje zasto sam upotrebio onaj grafik. Tim objasnjenjima zaista nemam sta vise da dodam.

Da ponovim nesto sto sam vec jednom rekao:

Mozda najpre da prodiskutijemo o moralu i etici uzimanja para od strane popova za citanije iz Biblije, o moralu i etici gradnje najveceg pravoslavnog hrama na svetu u trenutku kad je srpskom narodu najteze, o moralu i etici "dobrovoljnih priloga" u katolickim crkvama, o moralu i etici katolickog misionarenja protiv kondoma u Africi, o moralu i etici kamenovanja silovanih zena u nekim Islamskim zemljama, o moralu i etici hranjenja pacova mlekom u Indiji, itd... Ali ne na ovom topiku. Jel' imas nesto da kazes o topiku teme tj o drevnim izumima ?

Vec drugi put zemenjujes teze.
Pre nego diskutujes/mo o moralu crkva/sinagoga/dzamija potrebno je da razjasnimo moral optuzivanja SVIH hriscanskih crkva za zastoj u razvoju zapadnih zemalja.

Ali nema veze... ako nemas sta da dodas... kad vec neces direktno da odgovoris na pitanja... bezi slobodno.

Krivi su SVI Hriscani.
Ako sam ja Hriscanin, i JA sam kriv!
Kazi tako, lakse je.

Ovo je previse generalizovano. Svuda imas ljude bez kulture (zaglupljene religijom, televizijom i tsl) i one druge, koji prakticno ne prestaju da uce i istrazuju nove stvari tokom celog zivota (naucnici, intelektualci, ...), kao i ceo dijapazon izmedju ove dve krajnosti. S tim sto je procenat 'kulturnih' u stalnom porastu (of course, Amerika je tu posebni slucaj, kao i u mnogim drugim stvarima).

(Htio sam ovo na pp a onda sam se predomislio).
Moram da ti odam priznanje kao jednom od, do sada, najkulturnijih (i dobro potkovanim znanjem) sagovornika na Krstarici. I ovaj moj post neće promeniti to mišljenje.

Ovo što si rekao je ogromna (!) zabluda. Iako si najozbiljnije uložio sve svoje najbolje kvalitete da spoznaš život i svet, tek ćeš doći do pravih istina kad saznaš da upravo vera i religija uvek spašavaju svet. Bio bih razočaran ako bi ovo tumačio automatikom ispoljenoj u citiranom.

Sad mi je razumljivije zašto neki smatraju da su vere i religije najveće svetsko zlo. I sam From ističe (i preporučuje) pozitivističke religije (manje više sve su one pozitivističke) kao model po kojem čovek i društvo treba da se upravlja i mentalno leči (kad dođe do oboljenja). Nije mi poznato da je From prevaziđen.

Poslednja izmena:
Meda Božanin:
Vec drugi put zamenjujes teze.
Ne vidim da tako nesto radim.
Sve sto pokusavam jeste da raspravu vratim na temu topika.

Meda Božanin:
Krivi su SVI Hriscani.
Ako sam ja Hriscanin, i JA sam kriv!
Kazi tako, lakse je.
Postoji distinkcija kad se kaze da je za nesto krivo hriscanstvo i kad se kaze da su krivi hriscani...
Generalno, vernike (bilo koje vere) ne mogu da krivim nista vise nego sto mogu neko dete da krivim za to sto veruje u Deda Mraza... Izuzev za to sto ne koriste svoj razum vec ga drze na polici...

ristob:
Ovo što si rekao je ogromna (!) zabluda. Iako si najozbiljnije uložio sve svoje najbolje kvalitete da spoznaš život i svet, tek ćeš doći do pravih istina kad saznaš da upravo vera i religija uvek spašavaju svet. Bio bih razočaran ako bi ovo tumačio automatikom ispoljenoj u citiranom.
Jel' ga ovako spasavaju?
peacefulreligionzw1.jpg

Nisam ja bas toliko kulturan :D

ristob:
Sad mi je razumljivije zašto neki smatraju da su vere i religije najveće svetsko zlo. I sam From ističe (i preporučuje) pozitivističke religije (manje više sve su one pozitivističke) kao model po kojem čovek i društvo treba da se upravlja i mentalno leči (kad dođe do oboljenja). Nije mi poznato da je From prevaziđen.
Suma znanja se stalno uvecava - poslovicna snezna kugla koja postaje sve veca kako se dalje kotrlja... Preporucio bih ti knjigu "Minds and Gods: The Cognitive Foundations of Religion" od Todd Tremlin-a izdatu 2006. Mada se neces sloziti s njenim postavkama...

Mislim da ne postoji nijedna "pozitivisticka religija". Ako nisi primetio, u datom kontekstu stavljam u isti kosh sa religijama i ideologije... Dok su one ideja u razvoju, dotle drustvo napreduje; kad postanu dogma postaju kocnica daljem razvoju...

Ne rade to istinski vernici, nego oni što zloupotrebljavaju (na svakakve načine) religiju.
Ne postoje pozitivističke religije??? Nisi ništa rekao za Froma. (Erich Fromm - Psihoanaliza i religija)

Ovog puta moram da se stavim na stranu Ristoba kao umerenog vernika, koji smatra da nas je "nešto" drugo , umesto višak hrane odvojio od životinja. Jer, čovek kada i umire od gladi od ratova ili od bolesti razmišlja o religiji, filozofiji, etici, logici, harmoniji , pravdi ...

Zatim, čovečija mudrost je uvek najavljivala (predikcija) pogubnost globalizacije, kroz nove religije, vere, shvatanja i slično kao jednu vrstu odbrane duhovnosti protiv materijalizma. Npr.najava nove religije protiv rimskog globalizma. I to je takođe bitan deo evolucije ljudskog društva. I to je pravilo, za veliku većinu spasenje... i to je dobro !

Mračnog doba je bilo nekolio, danas znamo za 2 sigurno i natuca se po nekim krugovima još neko, ali bez dokaza. Ko zna koliko ih je stvarno bilo u istoriji i da li ćemo ih ikada arheolo[ki moći prepoznati, a da li će ih biti još je pravilo koje je dokazano, samo da poslednje ne bude previše pogubno usled preteranog materijalizma (Inače odkle tolika inflacija mesija u celom Sredozemlju 200Bc-200Ad. godine - da li je to je bila samo još jedna opomena i predikcija ljudske mudrosti i kolektivne svesti ? ). Grčevita borba nekih današnjih analitičara da se izbegne sledeće mračno doba (koje se ne zna kako će stvarno da izgleda) je sa kakvim uvreženim današnjim civiliz-tehnološ.dogmama možemo donekle duhovno-materijalistički da je predvidimo tj.dosegnemo.).
Ono što su nekada vrač(duh) i poglavica(moć) u jednom plemenu planirali "gledali u budućnost nekog krda", danas se globalisti bave predviđajanjem modernih pozicija i ulova. Zametak je od istog. I mogu ti reći iskreno da su današnji globalisti izuzetno Religiozni, ali su i Materijalisti. A, što se tiče zavera, ne brini se one zaista postoje, čak su dokazane i kod naših rođaka Šimpanzi.;)

* * *

Dragi sagovorniče Sentient, da ne bi upali u beskonačno citiranje najlakše je da moje tvrdnje i odgovore zasada dam ovim ispravljenim grafikonom. Tu se krije razlika tvog i mog shvatanja razvoja tehnološkog društva. Sigurno je da moje mišljenje nije 100% tačano naročito isprekidana linija koja govori o mom mišljenju tj."neodigranog" trenda (kako ti: kažeš "šta bi bilo kad bi bilo"). Ona paralelna regresija sa "tvoje" tzv. prediktivne regresije je za mene nelogična i neprihvatljiva (mislim na paralelnost regresije : mračnodoba-moderno)

Izvinjavam se na kratkom odgovoru, a na grafikonu se vidi (ako ga prihvatate bar delimično - tj.idejno... što ću Vas sve razočarati :D:D hehe) da mračna doba donose na kraju žilavija materijalistička društva posle duhovnog dužeg oporavka/kasnijedogme... sa tehnološkim progresom. ? ! ? ! ?
Kako ? Ne pitajte mene...

Srdačan pozdrav
tamo neki Mystic...

Prilozi

• Dopunjen Grafikon.jpg
    Dopunjen Grafikon.jpg
    27,3 KB · Pregleda: 8
Poslednja izmena:
Mystic_:
Jer, čovek kada i umire od gladi od ratova ili od bolesti razmišlja o religiji, filozofiji, etici, logici, harmoniji , pravdi ...
Na ovo moram da reagujem. Ovo je pogled nekog ko je glad osetio samo povremeno i vrlo kratkotrajno. Ne mislim da neko ko je doveden pred sama vrata smrti zbog gladi razmislja mnogo o bilo chemu. Mozak je najveci potroshach energije u ljudskom telu, i njegovo normalno funkcionisanje u uslovima umiranja od gladi jednostavno nije moguce.

Takodje, to je pogled odrasle osobe na glad. Kod male dece, hronicna neuhranjenost dovodi do ozbiljnih oshtecenja razvoja svesti i inteligencije. Ako i prezhive, takva deca su samo senka onoga shto su mogli biti.

image0121uv8.jpg

The photo is the “Pulitzer prize” winning photo taken in 1994 during the Sudan famine. The picture depicts a famine stricken child crawling towards an United nations food camp, located a kilometer away.

The vulture is waiting for the child to die so that it can eat it. This picture shocked the whole world.
No one knows, what happened to the child, including the photographer Kevin Carter who left the place as soon as the photograph was taken.

Three months later he committed suicide due to depression

Mystic_:
Ovog puta moram da se stavim na stranu Ristoba kao umerenog vernika, koji smatra da nas je "nešto" drugo , umesto višak hrane odvojio od životinja.
Ponavljam: Danasnjeg coveka je, i u bukvalnom i u prenosnom smislu, stvorila glad. Toba katastrofa je uzrokovala strahovitu sushu u regionu u kome su obitavali preci danasnjeg coveka. Susha je uzrokovala glad, koja ja broj nashih predaka sveo na samo nekoliko hiljada. Glad ih je naterala da napuste region u kome su obitavali i upuste se u puteshestvije koje je coveka ucinilo istrazivacem i osvajacem. Otuda potice gomilanje bogatstava kod nekih ljudi, makar oni toga bili nesvesni. I otuda vrlo verovatno potiche mit o izgonu iz Raja.

Shto se tiche grafika, ajde josh jednom.

Civilizacioni pad je stvaran, hteli vi to da priznate ili ne. Ono sto je diskutabilno je sta ga je uzrokovalo, koliko je dubok bio taj pad, koliko je dugo trajao, i sta bi bilo da pada nije bilo...

I sada sam zbilja rekao sve sto sam imao o tome.

Моје мишљење је да су "кола кренула низбрдо" кад је човек пао, изашао из златног доба, а не кад је ушао у средњи век, или из њега изашао...

Стога, чини ми се да сте обојица у праву (и Sentient и Mystic_), и истовремено ни један није у праву, само је питање како наћи решење, и да ли проблема уопште има...

Back