Hajde da se vratimo malo na temu (iako nismo daleko odlutali), ko smo to mi odakle smo preuzeli ili odakle su potekli i kako su DREVNI IZUMI uticali na stvaranje zap.civ.?
Šta ćemo sa izumom (da ne kažemo autorsko delo - hehe

) kao što je drevni Zakonik (znamo z,a muharabijv, alil sumnja se da je najstariji). Nisu svi izumi materijalne prirode i vidljive ili opipljive infrastrukture, ali pomažu ovim drugim materijalnim da bi se materijalizovali. I mnogo što šta drugo, što daje predstave pre same materijalizacije.
Niko ozbiljan na zapadu (naročito intelektualci) ne veruje da se sve To dogodilo samo od sebe i da se zapad odjednom probudio iz mračnog hrišćanskog doba. Npr. Umberto Eko (kog smatraju samim intel.vrhom) ima čest slogan: "...pravi ključ koim se otključava prava brava...". Nauka je ipak samo sredstvo i ona ne rešava ni defekt kulture, ni defekt tradicije, ni anomalije filozofije, a ni gladne u Svetu i sl odakle tek treba da se idejom materijalizuje tj. ostvari bolji svet.... Dakle, nauka može biti recimo vulgarno i bukvalno : "visoko svesno oruđe čime se dolazi do cilja koja se zove Istina"- i to je veliko pitanje.
Dok, Tehnologija pak, kao sredstvo pri materijalizaciji primenjenog dela Nauke može da zastrani. Npr.Danas se proizvode svakakve bezvezotine i to hiperprodukcijom, te ona može da bude i kontraproduktivna, prljava i štetna, ao riziku ekološkog bumeranga i da ne govorimo kao i o gen.babranju po sopstvenim kodovima. San nekih tajnih i moćnih organizacija o beskonačnom protoku, ljudi, ideja, kapitala i roba veoma brzo će biti prošlost. Jednostavno pojedosmo resurse i onog protiv čega se tzv. Kap.Svet izborio (tj.Komunizma) jeste paradok koji će veoma brzo trebati ponovo uspostaviti kao dogovorne ekonomije. Tehnologija ima visoko mesto u Svetskom Šahu pozicioniranja. Ako uskoro ne bude dogovora zna se šta sledi - Rat. Ako to budu samo čarke, pozicije moćnka će se pojedinačno učvrstiti, dogovori uspostaviti i tek tada će "gladni" biti nahranjeni (oni koji prežive - i tada neki prognoziraju sledeće mračno doba - uranilovka - možda će biti tehnološko - ovo su neki tuđi stavovi ??? ... ako je tako, društva i civ. se ponašaju ipak po pravilima slično po teoriji evolucije - inerciono, kao telo u kretanju ili mirovanju s tim što bi ti takav mat. i stoh. modeli bili trenutno za nas previše složeni. Ipak mnogi kompetentni veruju da je stvar predvidljiva.
(trudio sam se da budem kratak i mnogo toga sam nabacao ali i preskočio ili samo napomenuo što će opet dovesti do pogrešnih tumačenja)
Dakle, moje mišljenje je, da sve utiče na našu budućnost, materijalnost ogromnim procentom - Nauka, tehnologije, ekonomija, industrija,..itd, ali i Duhovnost, Religija, filozofija, umetnost, estetika itd...trebalo bi ustvari naći harmoniju između materijalnosti, energije, polja koja deluju, prostor/vremena, informacija, i "drugih demenzija"....itd
(ovakve forme nisu samo za forum, zahtevaju moje podeblje izlaganje što će morati na drugi način ...)
Evo dodatak na ovu temu "Drevni Izumi" za vaše razmišljanje: da li su Egipćani uspeli da usklade svoje društvo sa gore pomenutim teoretskim pojedincem, pa je ono trajalo kako nama izgleda u to doba veoma stabilno nekoliko hiljada godina. ???
~ ~ ~
(p.s. ne zamerite na nabacanim stvarima, ali Sentient i ja vodimao ovakve diskusije već 1god, pa se nas dvojica poznajemo ko šta misli, a u cilju skraćenog piskaranja

)
Srdačan pozdrav