Sentient
Primećen član
- Poruka
- 806
Tehnoloski razvoj menja sredstva za proizvodnju; promena sredstava za prozvodnju menja drustvene odnose. Kad promene drustvenih odnosa nisu medjusobno uskladjene (a gotovo nikad nisu) pre ili posle mora doci do socijalnih nemira i nasilja. Stvari su takve kakve jesu.Mystic_:Poznato mi je tvoje mišljenje da ti je tehn.razvoj preslab...,ali društva na planeti ipak u celini to ne mogu podneti, a ja ne volim da gledam nikakvo nasilje, ni u čemu...![]()
Medjutim, misljenje da je brzina tehnoloskog razvoja premala odnosi se ne na tehnologiju prozvodnje materijalnih dobara, vec na tehnologiju sticanja novih znanja, u onom smislu u kome Lem upotrebljava taj izraz u Predgovoru u odnosu na civilizacijsko vozilo.
Hm. Cija ravnodusnost ?Mystic_:Poznat mi je tvoj stav o prenaseljenosti... meni jedino smeta ravnodušnost u procentu smrtnosti. Ni jedna civ. nije opstala zbog ravnodušnosti pa neće ni ova.
Naravno da se plasim. Sta je tu cudno ? Biosfera postaje sve zagadjenija hemikalijama koje imaju mutageno dejstvo. Ozonske rupe su sve brojnije i vece, ie UV zracenje je sve intenzivnije. A na svakom kontinentu postoji neka endemska bolestina s potencijalom da se izrodi u veliku pandemiju: Lassa, Marburg, Ebola, SARS, H5N1, plus sve veca rezistentnost izazivaca tuberkuloze i drugih 'obicnih' bakterija na antibiotike... Do the math...Mystic_:I još nešto...hehe...plašiš se mnogo virusa, i dr. enkstinkcija ...
(malo šale - malo zbilje)... opušteno, ako dođe dođe, doćekaćemo je dostojanstveno... heheh
![]()
Apropo Ebole, od 2006 ova boleshtina desetkuje divlje zapadne gorile u ono malo habitata u kojima ih jos ima. Ako nisi primetio, njihov status ugrozenosti je postao "kriticno ugrozeni". A vakcinisati zivotinje koje ne vole da budu vidjene je nemoguc posao...
To nisam ni rekao. Vec da je Crna Smrt oslabila (i to prilicno) uticaj Crkve. Takodje je uticala na slabljenje kmetovskog sistema i prinudila ljude na veci obim trgovine. A to je dovelo do vece razmene prakticnih znanja i ideja, i uspon sekularnih nauka.Mystic_:Nije crna smrt pokrenula zap.hrišćanstvo na nauku.
A ko pa ima ? :xMystic_:Nemam romantičarski stav prema današnjioj tzv. demokratiji, tehnologiji, nauci, pa i Globaliyaciji...