Dresura pasa

Evo nesto o dresuri ukratko:

Osnovna zapažanja o dresuri pasa
Dresura pasa je složen posao i teško je postati dobar dreser. Dreser mora da poznaje psihologiju psa, da bude veoma strpljiv u radu i da poseduje veliki smisao za posmatranje.
Najvažnije mesto u dresuri zauzima postupak sa mladim psom. Mlad pas se može uporediti sa detetom, koje ima određene kvalitete i mane. Sa psom treba postupati oštro ali u isto vreme i blago. Ova dva stava na prvi pogled izgledaju kontradiktorno ali su ipak savršeno moguća. Nepravilnim postupkom može se dobar pas zaplašiti, tako da kasnije ne prihvata određene radnje iz dresure, a koje su u direknoj vezi sa radnjom koju je psa radio u vreme kad je nepravilnim postupkom sprečen u tome.
Dresura pasa obuhvata dva perioda: Preddresura i dresura. Preddresura počinje u 6. mesecu, mada može početi i ranije. U ovom periodu pas treba da savlada osnovne vežbe poslušnosti kao: "kretanje pored", "sedenje pored", "stajanje pored"...
Ne treba početi sa dresurom u pravom smislu reči pre nego što pas navrši 12-14 meseci to jest dok dok ne bude mogao shvatiti i izvršiti ono što se od njega traži.
Pri izvođenju vežbi sa psom, treba primenjivati izvesne zahvate, koji se u suštini baziraju na strpljenju dresera. U radu je potrebno vladati sobom i nikada ne gubiti nadu u uspeh, jer psi u početku obuke imaju različit napredak, a tokom dresure pas će, uglavnom, biti dresiran onoliko koliko je dreser radio sa njim, jer dresura se sastoji u razvijanju osobina koje kod psa već postoje.
Zahteve psu treba izdavati strogo i što je moguće kraće, ali ne vikati i plašiti psa, da ne bi stekao utisak da se kažnjava. Drugi princip dresure je da se ne prelazi na novu vežbu dok prethodna nije dobro savladana.
Mladog psa treba što više šetati kako bi upoznao predmete sa kojima će se kasnije sresti. Na prve šetnje psa treba voditi na povodniku. Najvažnija stvar prilikom dresure je da dreser mora znati kakva je kod psa vizija stvari. :)

Preuzeto sa: http://www.dresurapasa.8m.com :gace:

Potrebna mi je pomoć. Imam zlatnog retrivera od 6 meseci. Jedino zna komande dodji i sedi, ali ni njih nece svaki put da izvrši. Komandu lezi sam mu pokazao verovatno više od 300 puta (poslednjih 20 dana samo sam ga to učio svaki dan), ali nema sanse da legne dok mu ja ne pomognem. Sad sam krenuo sa komandom daj šapu, ali ne vidim da cu imati većeg uspeha. A da, kada sam mu donosio hranu samo 3-4 puta sam rekao hrana i posle sam ga testirao i odmah dolazi gde god da je i šta radi. U suštinu izvršava samo ono što njemu odgovara. Fuj i ne izvršava samo kad vidi da imam novine. P.S. svaki put kad izvrši neku komandu ja ga nagradim. Ne znam da li ima mnogo veze što ga roditelji hrane jutri (pošto ranije idu na posao), a ja popodne i uveče, pa da ne zna ko mu je gazda. Ja ga šetam i igram se sa njim najviše. Držim ga u boksu od nekih 20m2 i kad ga pustim nekad se izigra minut dva sa mnom i odmah ide gde njemu padne na pamet (naravno kad mu ne stavljam povodac).

Vise sebe podsecam na papagaja koji je naucio par reci pa samo njih ponavlja ali ovo je tacno: treba znati kako psu nametnuti autoritet nenasilnim metodama koje on razume a tu je najbolje za korisne primere pogledati neku epizodu The dog whisperer, pun ih je youtube.

Potrebna mi je pomoć. Imam zlatnog retrivera od 6 meseci. Jedino zna komande dodji i sedi, ali ni njih nece svaki put da izvrši. Komandu lezi sam mu pokazao verovatno više od 300 puta (poslednjih 20 dana samo sam ga to učio svaki dan), ali nema sanse da legne dok mu ja ne pomognem. Sad sam krenuo sa komandom daj šapu, ali ne vidim da cu imati većeg uspeha. A da, kada sam mu donosio hranu samo 3-4 puta sam rekao hrana i posle sam ga testirao i odmah dolazi gde god da je i šta radi. U suštinu izvršava samo ono što njemu odgovara. Fuj i ne izvršava samo kad vidi da imam novine. P.S. svaki put kad izvrši neku komandu ja ga nagradim. Ne znam da li ima mnogo veze što ga roditelji hrane jutri (pošto ranije idu na posao), a ja popodne i uveče, pa da ne zna ko mu je gazda. Ja ga šetam i igram se sa njim najviše. Držim ga u boksu od nekih 20m2 i kad ga pustim nekad se izigra minut dva sa mnom i odmah ide gde njemu padne na pamet (naravno kad mu ne stavljam povodac).

sa koliko si uyeo psa? zasto ga tek sada ucis? mislim nije kasno ai trebalo bi da je vec spreman za ozbil;jnu poslusnost? jesi i razmisljao kursu dresure?
i pas od 6 meseci treba ujutru i uvece da jede i da uci kad je gladan!

sa koliko si uyeo psa? zasto ga tek sada ucis? mislim nije kasno ai trebalo bi da je vec spreman za ozbil;jnu poslusnost? jesi i razmisljao kursu dresure?
i pas od 6 meseci treba ujutru i uvece da jede i da uci kad je gladan!

Uzeo sam ga kad je imao dva meseca. Ucim ja njega preko dva meseca, ali nikada nije 100% poslusan. Zaboravio sam da zna i aport, ali ni to ne izvrsava stalno. A gladnog ga i dresiram. Ako ne uspem sam da ga dresiram onda cu ga dati profesionalnom dreseru, jer polako gubim zivce.

Poslednja izmena:
Uzeo sam ga kad je imao dva meseca. Ucim ja njega preko dva meseca, ali nikada nije 100% poslusan. Zaboravio sam da zna i aport, ali ni to ne izvrsava stalno. A gladnog ga i dresiram. Ako ne uspem sam da ga dresiram onda cu ga dati profesionalnom dreseru, jer polako gubim zivce.

mnogo brzo gubis zivce :D

taj pas je toliko mlad da ne zna ni dal je doso, ni dal je poso. sestomesecno stene, koje ne trenira pod nadzorom profesionalca, ostvaruje ogroman uspeh, ako za 2 meseca zna da dodje i da sedne. leganje za mnoge pse nije prijatna komanda, jer u psecem svetu uveliko predstavlja pokoravanje pred dominantnijim. mnogi iskusni i trenirani psi umeju da fulaju na toj komandi posle meseci, pa cak i godina obuke.

ako hoces sam da ga ucis, probaj psu potpuno da izbacis obroke. dakle, nema ni dorucka ni vecere, umesto toga, sve sto bi mu dao da jede, dajes mu dok izvrsava komande (sedi- zalogaj, lezi- zalogaj, cekaj-zalogaj...).

nemoj zaboraviti da postoje i savrseno resirani psi, koji kad su van komande, rade sta oce. takva im je priroda. videla sam kandidata za radnog sampiona, koji nepogresivo radi. kad mu se da voljno, cekas ga 2 sata na livadi :D

sve je to istina, samo bi jos jednom naglasila, da to sto cu ga ja ili ti ili bilo ko ko ume nauciti da legne, mestirati ili sta god njemu u zivotu nista nece znaciti jer pas nije daljinski da mu programisas kanale i radi u svacijoj ruci.
znaci kurs vodic i pas, iz licnog iskustva meni je puno znacilo i puno znaci :)

mnogo brzo gubis zivce :D

videla sam kandidata za radnog sampiona, koji nepogresivo radi. kad mu se da voljno, cekas ga 2 sata na livadi :D

Za mene taj pas nije zaista dresiran, odnosno radi napamet i samo u određenoj situaciji, a nije uveden u životne situacije i nije postugnut rezultat 'širokog obrazovanja'. Mogu da pretpostavim da taj pas služi isključivo za takmičenja, pošto drugo ne zna da postoji u životu, što je meni tužno. Nadam se da grešim.

A što se tiče obuke ovog mladog zl.retrivera, ako on sa 6 meseci ne pokazuje znake napredka, onda stvarno verujem da je vreme za profesionalca. Idealno bi bilo da pohađate zajedno kurs gde bi profesionalac bio instruktor za tebe, a ti vodič psa. Ako baš hoćeš da ga daš na dresuru, može i to, ali obavezno da posle završene obuke sa psom, taj dreser odradi sa tobom nekoliko časova da ti naučiš da 'rukuješ' obučenim psom, u protivnom pas će raditi sa dreserom a sa tobom neće.

Za mene taj pas nije zaista dresiran, odnosno radi napamet i samo u određenoj situaciji, a nije uveden u životne situacije i nije postugnut rezultat 'širokog obrazovanja'. Mogu da pretpostavim da taj pas služi isključivo za takmičenja, pošto drugo ne zna da postoji u životu, što je meni tužno. Nadam se da grešim.

jeste jako je tuzan. zna samo za svoju odgajivacnicu, sumu i livadu oko odgajivacnice, a u grad ide samo kad su izlozbe i utakmice u radu :D i meni ga je zao.

Da se pohvalim:-), pre par dana sam krenuo sa drugim komandama. I svaku je naucio posle par puta ponavljanja. Za sad zna 6-7 komandi, ali nismo ni stigli vise da prodjemo za ovih par dana, posto je bio bolestan. U svakom slucaju napredujemo obojica. A sto se tice komande lezi, skapirao sam da leze kada nekako krenem da se naginjem ka njemu ili cucnem (ne znam zbog cega), ali i to korigujemo. Sad vezbam komandu CEKAJ. Desava mi se da par puta kada mu se priblizavam da legne. Da li da ga tada nagradjujem ili se i to smatra kao neuspesna komanda.

Da se pohvalim:-), pre par dana sam krenuo sa drugim komandama. I svaku je naucio posle par puta ponavljanja. Za sad zna 6-7 komandi, ali nismo ni stigli vise da prodjemo za ovih par dana, posto je bio bolestan. U svakom slucaju napredujemo obojica. A sto se tice komande lezi, skapirao sam da leze kada nekako krenem da se naginjem ka njemu ili cucnem (ne znam zbog cega), ali i to korigujemo. Sad vezbam komandu CEKAJ. Desava mi se da par puta kada mu se priblizavam da legne. Da li da ga tada nagradjujem ili se i to smatra kao neuspesna komanda.

Samo polako, sa velikim strpljenjem i naravno nemoj da preteras sa mnogo komandi u kratkom vremenu...........pa zavisi sta zelis da pas uradi............. ;) :)

Stvarno ne znam da li sam na pravoj temi, ali ipak. Moj mlađi sin je pre dve godine našao na ulici kucu, doveo ga kući i jako se vole. Pre nedelju dana je ponovo na ulici našao kucu i ponovo je doveo kući. Obe kuce presrećne, moj sinak još više, ali.... Ni prva, a ni ova najnovija kuca ne žele da spavaju u kućici koju im je napravio, sve sa stiroporom okolo naokolo, pod, plafon, oboje spavaju u dvorištu na betonu. Ima on još jednu soluciju. letnju kuhinju, ali ni tamo ne idu, beton im draži. Prošle zime ovaj prvi kuca je imao promrzline na šapicama, vetrerinar je moga sina baš nakrpio kako ne ume da brine o kuci, aj mi recite šta da se radi kad im obezbedite kućicu ili neki drugi kutak,a oni ipak u dvorištu na golom betonu na minusu.

Stvarno ne znam da li sam na pravoj temi, ali ipak. Moj mlađi sin je pre dve godine našao na ulici kucu, doveo ga kući i jako se vole. Pre nedelju dana je ponovo na ulici našao kucu i ponovo je doveo kući. Obe kuce presrećne, moj sinak još više, ali.... Ni prva, a ni ova najnovija kuca ne žele da spavaju u kućici koju im je napravio, sve sa stiroporom okolo naokolo, pod, plafon, oboje spavaju u dvorištu na betonu. Ima on još jednu soluciju. letnju kuhinju, ali ni tamo ne idu, beton im draži. Prošle zime ovaj prvi kuca je imao promrzline na šapicama, vetrerinar je moga sina baš nakrpio kako ne ume da brine o kuci, aj mi recite šta da se radi kad im obezbedite kućicu ili neki drugi kutak,a oni ipak u dvorištu na golom betonu na minusu.

ako je u kucuci direktno stiropor da kuca lezi na njemu onda nece da udje zbog suskanja smeta im...... ;)

Mojoj je stiropor uglavljen u paletu od koje sam napravila pod, to je jedno od zgodnijih rešenja. Drugo, da im ubaci neku staru garderobu koju može da prežači, a da miriše na njega?

I sin je na sličan način stavio stiropor, uglavnom nije direktno na podu. Imaju dva ćebenceta koje čim ih sin stavi u kuću, automatski izvlače napolje i to naravno odmah bude vlažno. Probao je da zakuca ćebe ali su ga ignorisali, malo čupkali i ostavili. Jeste da su kuce bile lutalice i navikle na sve i svašta, ali mi je baš žao, bojim se da će se prehladiti.

Karton je dobra izolacija a uz prag, ako uspe da nabavi slamu, neće joj moći ništa. Treba i otkriti razlog zašto imaju strah od kućice i raditi na tome.

Pa oboje su bili lutalice, starijeg je našao na autoputu N.S. BG, skoro ga je pregazio, ovu malu je nedavno našao na stepeništu neke pekare, znači, nisu ni navikli na kućice. Mene čudi da u letnju kuhinju ulaze da jedu i piju vodu, tamo isto imaju na podu postavljen sunđer, ali ni tamo neće da spavaju. Letnja kuhinja je uvek malo otvorena i slobodno ulaze. Baš sam zbunjena.

Kuce nisu navikle, a vi niste odlučili umesto njih, jer oni su kao deca, ne mogu samostalno da donose odluke. :) Moje iskustvo je pokazalo da je najbolje kuce uvesti u kuću i pružiti im suživot sa ljudima, odatle ni jedna ne beži. :) Ako vam je to previše i ne možete da donesete takvu odluku, onda ih smestite noću barem u tu letnju kuhinju u koju možete na pod postaviti nešto na čemu bi spavali, i malo im je ugrejte, a vrata zatvorite da ne mogu da izlaze. Možda će se na početku bojati zatvorenog prostora, ako u njemu nema ljudi, ali naviknuće. :)

Back