Драгољуб Дража Михаиловић

У почетку ја сам из Крушевца издавао наређења.

Чим сам опазио да ће Немци да ме ухапсе, повукао сам се на Јастребац. После прогласа Косте Пећанца ухватили су ме Немци на путу у близини Крушевца и спровели ме у затвор. Извукао сам се највише захваљујући издајнику Кости Пећанцу. Коста у то време још није знао да ја више нисам његов војник и да не слушам његова наређења. Немци су питали да ли сам био командант. Затражио је да ме види крајскомандант. Он је тражио од мене да обећам сарадњу у борби против партизана. Ја сам, наравно, обећао само да бих се извукао. Ништа написмено нисам дао... Приликом пуштања крајскомандант је захтевао да се фотографишем. Ја тада нисам о томе много размишљао. Пристао сам, мада сам инсистирао да се не фотографишем. На слици је било још, поред крајскоманданта, и неколико официра ...
- - - - - - - - - -
malo je bio u kruševcu pa se povukao, pa opet neko vreme kasnije je bio u kruševcu pa se opet povukao sve dok ga nije oslobodio od samog sebe
- - - - - - - - - -
a sve je radio isključivo po dražinom naredjenju
to ko je bio draža :rtfm:
Јел' се опет провлачио кроз прозорче WC-a или су му ту отворили врата да се човек не мучи када га притера и када је у журби!

У почетку ја сам из Крушевца издавао наређења.

Чим сам опазио да ће Немци да ме ухапсе, повукао сам се на Јастребац. После прогласа Косте Пећанца ухватили су ме Немци на путу у близини Крушевца и спровели ме у затвор. Извукао сам се највише захваљујући издајнику Кости Пећанцу. Коста у то време још није знао да ја више нисам његов војник и да не слушам његова наређења. Немци су питали да ли сам био командант. Затражио је да ме види крајскомандант. Он је тражио од мене да обећам сарадњу у борби против партизана. Ја сам, наравно, обећао само да бих се извукао. Ништа написмено нисам дао... Приликом пуштања крајскомандант је захтевао да се фотографишем. Ја тада нисам о томе много размишљао. Пристао сам, мада сам инсистирао да се не фотографишем. На слици је било још, поред крајскоманданта, и неколико официра ...

- - - - - - - - - -

malo je bio u kruševcu pa se povukao, pa opet neko vreme kasnije je bio u kruševcu pa se opet povukao sve dok ga nije oslobodio od samog sebe

- - - - - - - - - -

a sve je radio isključivo po dražinom naredjenju

eto ko je bio draža :rtfm:

"транскрипт" па још са стаљинистичког процеса :hahaha::hahaha::hahaha:

нико нормалан у свету монтиране процесе не узима као доказ било чега...ту лакрдију од суђење осудио је читав цивилизовани свет...да не говоримо о томе да је све са тог процеса поништено...освестите се :D

Твоје лажи је толико лако оповргнути...Кесер је још 1941. само 3 месеца пошто су комунисти раскинули пакт са Немцима убијао Немце око Крушевца...затим је учествовао у нападу на Немце у Краљеву...све време води крваве борбе са Немцима и љотићевцима, а 1942. Немци против њега организују операцију "Копаоник"...био је у Црној Гори у току немачке операције против четника "Шварц"...онда се враћа у околину Крушевца где опет води борбе против Немаца, а затим и код Стопоње против љотићеваца и бугара...1944. је разбио партизане у бици на Јастребцу па на падинама Видојевице....а онда оно главно, ослобађа Крушевац!

Али да био је читав рат у својој кући Крушевцу :hahaha:

Сви извори кажу да су се Совјети окомили на четнике тек када је Јосип Броз почео да кукумаче...али наравно најбитније је шта данас кажу браћа Руси, зар не? :D

Црвеноармејци су свуда дочекивани као пријатељи и ослободиоци. У градовима и селима су их чекали натписи: „Живео генралисимус Стаљин”, „Живео краљ Петар”, „Живео Дража Михаиловић”. Добро је познат случај ослобођења Крушевца. Њега су ослобађали четници заједно са Црвеном армијом. Сачуване су и фотографије на којима четнички војвода Кесеровић и мајор Црвене армије Проњин стоје заједно на балкону крушевачког хотела „Париз” и поздрављају војнике – црвеноармејце и четнике који марширају испред њих.

Све до ослобођења Југославије руководство Совјетског Савеза је сарађивало и са четницима и са партизанима. У архивама су сачувани документи који сведоче да је Тито све до 1944. године из Совјетског Савеза добијао писма овакве садржине: „Ви говорите да четници сарађују са фашистима, али ми имамо друкчије информације. Потрудите се да нађете са њима заједнички језик”. Титу и његовим сарадницима пошло је за руком да коначно убеде Совјетски Савез да четници сарађују са фашистима тек када су партизани по уласку Црвене армије у земљу узурпирали улогу посредника у контактима са совјетским војницима. Титови следбеници су учинили све како би приказали четнике у таквом светлу, јер је у току Другог светског рата на територији Србије вођен и унутрашњи, грађански рат.

пише Никита Бондарев, Руски институт за стратешка истраживања
https://ruskarec.ru/politics/2015/0...eda_na_cetnike_i_drazu_mihailovica_40797.html

:bye:

Poslednja izmena:
kako da ne :hahaha:

- - - - - - - - - -

ali što jeste jeste, keserović se baš raspričao na sudu i nije štedeo dražu :rtfm:

sve što je radio, radio je po dražinom naredjenju, tako je tvrdio

нема места томе, ово је пдф Историја, морамо га озбиљно схватити ;) препуцавања и изношења свега и свачега је на Политици, мислим да си залутао мало

А на Крушевац можемо ставити тачку :ok:

Црвеноармејци су свуда дочекивани као пријатељи и ослободиоци. У градовима и селима су их чекали натписи: „Живео генралисимус Стаљин”, „Живео краљ Петар”, „Живео Дража Михаиловић”. Добро је познат случај ослобођења Крушевца. Њега су ослобађали четници заједно са Црвеном армијом. Сачуване су и фотографије на којима четнички војвода Кесеровић и мајор Црвене армије Проњин стоје заједно на балкону крушевачког хотела „Париз” и поздрављају војнике – црвеноармејце и четнике који марширају испред њих.

https://ruskarec.ru/politics/2015/0...eda_na_cetnike_i_drazu_mihailovica_40797.html

нема места томе, ово је пдф Историја, морамо га озбиљно схватити ;) препуцавања и изношења свега и свачега је на Политици, мислим да си залутао мало
А на Крушевац можемо ставити тачку :ok:

Вјачеслав Чарски, Никита Бондарев, Владимир Путјатин, Георгиј Енгељгарт, живе још у времену Информбироа. И онда су памфлети били у моди.

Вјачеслав Чарски, Никита Бондарев, Владимир Путјатин, Георгиј Енгељгарт, живе још у времену Информбироа. И онда су памфлети били у моди.

Никита Бондарев, Руски институт за стратешка истраживања
Владимир Путјатин, Московски државни универзитет „Ломоносов”
Георгиј Енгељгарт, Институт за славистику Руске академије наука

у ком ти времену живиш??? :hahaha:

Poslednja izmena od moderatora:
BR. 11
PISMO DRAŽE MIHAILOVIĆA OD 22. OKTOBRA 1941. VRHOVNOM ŠTABU NOPOJ O ODNOSIMA IZMEĐU ČETNIKA I PARTIZANA[SUP]1[/SUP]
GLAVNOM ŠTABU PARTIZANSKIH ODREDA
Užice
U vezi moga pisma u kome sam izneo razlog koji me je sprečio da dođem na sastanak 16. ov.m., upućujem danas kapetana g. Mitića mog stalnog punomoćnika u Užicu.
Ovoga puta ističem izvanrednu važnost i preku potrebu raščišćavanja mnogih nesporazuma, nastalih naročito u poslednje vreme, u kome cilju i dolazi kapetan g. Mitić.
O bezbrojnim incindentima i nelojalnostima, o kojima svakodnevno dobijam obaveštenja, nije mi moguće zadržati se u ovome pismu ni zbog vojničke situacije koja zaslužuje da baci u brigu i jednu i drugu stranu.
U toku jučerašnjeg i današnjeg dana, primio sam iscrpna obaveštenja od svojih komandanata, čiji odredi operišu u Mačvi. Iz njih sam zaključio o teškom i opasnom položaju kao i o opasnosti od preuzimanja Užica i drugih mesta od strane neprijatelja, ako se ne budu preduzele hitne zajedničke mere. Ovakav položaj imperativno nam nalaže koncentrisanje naše pažnje na front u Mačvi.
S obzirom na ovo stanje stvari, a uviđajući važnost ovog fronta, smatram da sa obe strane treba učiniti sve da se nastale suprotnosti ublaže, i izglade, a dalji sukobi po svaku cenu otklone zašto sam se stalno zalagao, pa se je po mojoj naredbi i list »Sloboda ili smrt« predano zauzimao u gornjem smislu.
Kapetan g. Mitić upućuje se sa mojim instrukcijama u cilju izglađivanja mnogih nesporazuma, te bih želeo da sa te strane naiđe na puno razumevanje kako bi se omogućilo izvršenje zajedničkog zadatka. U isto vreme kapetan g. Mitić primio je od mene instrukcije za pregovore sa Vama u vezi sa vojničkom situacijom, te u tom pogledu očekujem što pre pozitivne rezultate.
22. oktobra 1941.
S poštovanjem,
KOMANDANT,​
Đeneralštabni pukovnik,​
Drag. M. Mihailović
M.P.[SUP]l2[/SUP];​

[SUP]1[/SUP] Fotokopija originala (pisanog na mašini, ćirilicom) vu VII, Ča, k. 1, reg. br. 4/1).

[SUP]12[/SUP] Okrugli pečat: »Komanda četničkih odreda jugoslovenske vojske — Gorski štab«.
http://www.znaci.net/zb/4_14_1_11.htm
Колико је лицемерја и лажи у том ,,Првом герилцу Европе''. Отуд је можда и она крилатица: ,,Лажеш као четник''. А баш је лагао за све паре.

Отуд је можда и она крилатица: ,,Лажеш као четник''

A може ли ,,лажеш као комуниста''? Јесмо ли ми четници овако монтирали слике као ви?

-KOLABORACIJA-CETNIKA-SA-OKUPATORIMA-I-KVISL-U-SR_slika_O_49650373.jpg

Јесмо ли ми правили оне глупости као писмо Степинцу, Ђуришићев извештај, Калабићева издаја и слично?

BR. 78
ZLOČIN NAD NARODOM - ZASLUGA ZA UNAPREĐENJE
OBJAVA
Za G. Milica Majstorovića p.poručnika, komandanta II bataljona III leteće kosmajskebrigade, koja mu se izdaje s tim da može slobodno da se kreće sam ili sa svojomvojskom po terenu koji je ugovoren sa našim saveznicima Nemcima i Bugarima i da uime Kralja Petra II Karađorđevića oduzima svu rekviziciju i kolje sve partizanske jatakei simpatizere zbog čega će dobiti čin majora.12 - IV- 1944.Položaj M.P.Kom. oblastipukovnik1za Arsenijević [Negovan]
Zbornik XIV, 3, str.490
http://www.znaci.net/00001/114_1.pdf str.160
Kолико ли је требало опљачкати и заклати Србина па да се добије чин пуковника?
Страшно!

Наравно да треба да је додаш, да се види еклатантан пример комунистичке репресије, изопачености и бесрамности.
attachment.php

Срамно је како се поступа са обележјем ,,Првог герилца Европе'' и његовог скутоноше.
Ем што су подигли српски народ на устанак, ем што су окупатора тгукли где год су га стигли, ем што су ослободили све градове и паланке у Србији укључујући и Београд, ем што су окупатора гонили са Црвеноармејцима све до Блајбурга.
И нађе се неко од ,,црвених'' да црвеном фарбом унереди ову спомен-таблу. 100% бандитизам. Такве треба послати на дуже време на Брионе да други пут добро погледају око себе када то раде.

Прије би рекао да је слика бољи примјер Дражини глупави одлука које су га довеле до тога да умјесто да он њима суди, суде они њему. Његов примјер је као да неко држи у руци два голуба, па их изгуби да би уватио једног врапца, па на крају остане празни шака и без голубова и без врапца.

Једном рјечју укакио и шефа и станицу.

- - - - - - - - - -

Срамно је како се поступа са обележјем ,,Првог герилца Европе'' и његовог скутоноше.
Ем што су подигли српски народ на устанак, ем што су окупатора тгукли где год су га стигли, ем што су ослободили све градове и паланке у Србији укључујући и Београд, ем што су окупатора гонили са Црвеноармејцима све до Блајбурга.
И нађе се неко од ,,црвених'' да црвеном фарбом унереди ову спомен-таблу. 100% бандитизам. Такве треба послати на дуже време на Брионе да други пут добро погледају око себе када то раде.

А ништа о 4 године тешког клања и тамањења Србин на Србина, започетог од стране југо-комуниста? Само пар задњи дана рата?:eek:

Југо-комунисти би требали бити захвални Дражи. Да је био ко други, рецимо Ђуришић,југо-комунисти би били само једна натукница из историје ДСР и Срба. И то неважна страница.... Још 1941. цијели врх КПЈ би завршио у јарку на брзину.
Захвљујући Дражи - НИЈЕ.

Није љепо да ви идолопоклоници Броза пљујете на Дражу, кад је сам Броз имао велико поштовање за Дражу. Јер је знао колко му дугује.

Poslednja izmena:
Прије би рекао да је слика бољи примјер Дражини глупави одлука које су га довеле до тога да умјесто да он њима суди, суде они њему. Његов примјер је као да неко држи у руци два голуба, па их изгуби да би уватио једног врапца, па на крају остане празни шака и без голубова и без врапца.
Једном рјечју укакио и шефа и станицу.
- - - - - - - - - -
А ништа о 4 године тешког клања и тамањења Србин на Србина, започетог од стране југо-комуниста? Само пар задњи дана рата?:eek:
Југо-комунисти би требали бити захвални Дражи. Да је био ко други, рецимо Ђуришић,југо-комунисти би били само једна натукница из историје ДСР и Срба. И то неважна страница.... Још 1941. цијели врх КПЈ би завршио у јарку на брзину.
Захвљујући Дражи - НИЈЕ.
Није љепо да ви идолопоклоници Броза пљујете на Дражу, кад је сам Броз имао велико поштовање за Дражу. Јер је знао колко му дугује.
Тако је то када имамо различите погледе на ратна дешавања.
,,Први герилац Европе'' је имао далекосежне погледе на Европу и дешавања у њој током рата а ми обичне сероње погледи су нам били уско-паланачки.
Па није ни чудо што му свака шуша запишава плочу где је натруковано његово величанствено име.

Па има истине у томе што велиш.

За разлику од вас, и једне и друге стране, ја се не стављам на ничију страну. Него гледам прошлост онаквом каква је била у најближим цртама, а не онаква како је приказује онај ко је побједио и онај ко је изгубио.

Имао сам фамилије на обе стране, тако да знадем и оне тање нити дешавања КОЈЕ НЕЋЕШ НАЋИ У ЗВАНИЧНИМ КЊИГАМА.

Четнци су били војска ко и свака друга, исто тако и партизани. Једна страна дрвље и камење на ову другу, друга исто тако. Истина је наравно неђе између.

djujić srebroljubac, dok su se njegovi vojnici oporavljali i spremali za povratak u jugoslaviju pod oružjem, on je prvi pobegao iz logora, napustio vojnike i otišao u ameriku

i to je komandant za primer?

Čak i da je tako,a nije,u odnosu na hrvatskog samozvanog maršala koji je lično vešao srpsku nejač je moralna gromada,uzor hrabrosti i svakog drugog junaštva!!
Nego titini junaci zašto niste dali svoje živote da odbranite titoslaviju kada ste tako hrabri,a dali ste zakletvu da će te životom braniti istu!?.....................Junaci iz mišijih rupa

Poslednja izmena:
Да си бар рекао Ђујић, него си навео најгорег од свих високих команданата...

Ђуришић је најбољи примјер од четничких вођа и команданата, јер је за народ који је бранио дао све од себе и колико је могао, на крају наравно и свој живот. Док се врховна команда водила и заносила политичким варијантама и "да не би ови из Лондона рекли . . .", увијек је код Срба нека наша централа сљепа и потпуно неосјећајна на потребе и захтјеве наших граничних крајева. А кад је црна гора у питању, након рата су сви ти црногорци (приморје не рачунам) пљунули на 1350 година своје историје и напустили Српство. Ђуришић и његови војници су задњи Срби црне горе.

- - - - - - - - - -

djujić srebroljubac, dok su se njegovi vojnici oporavljali i spremali za povratak u jugoslaviju pod oružjem, on je prvi pobegao iz logora, napustio vojnike i otišao u ameriku

i to je komandant za primer?

А иначе би га ти први похвалио, а? :D
Па управо су се његови војници трудили да се војвода први извуче из логора, не би ли са слободе помого њима, и тако је и било. Иначе то је вријеме од двије три године након рата.
Јел требо ко Броз . . . Кадињача, Игман, Сутјеска, Дрвар . . . друг врховни је на тим "bојišnicama" управо чувао своју главу, не мислећи на другове борце.

болесни човече...на слици Кесеровић са совјетским командантом
hihihihi koji si ti partibrejker, pa pusti ih malo da uzivaju u svojoj zluradosti ,
zar ne vidis da su toliko zadojeni mrznjom prema svemu sto u sebi sadrzi slova SRB da ni ne gledaju niti citaju ono sto citiraju...

Poslednja izmena od moderatora:
А иначе би га ти први похвалио, а? :D
Па управо су се његови војници трудили да се војвода први извуче из логора, не би ли са слободе помого њима, и тако је и било. Иначе то је вријеме од двије три године након рата.
.
prvo, njegovi vojnici su mu verovatno dali i pare i zlatnike koje je odneo sa sobom, pa su ga od milja nazvali "srebroljubac" ??

drugo, nije to bilo dve tri godine nakon rata, nego dva tri dana nakon rata, pop djujić je utekao u vreme kad su se njegovi vojnici spremali-čekali povratak u domovinu pod oružjem

treće, njegovi vojnici su ostali u logoru u italiji preko 3 godine pa su prebačeni u logor u nemačku još dve godine pa tek onda su se razmileli po svetu da se nikad ni jedan nije vratio kući

ako ne veruješ pročitaj izveštaje iz logora eboli gde oficiri posprdno pričaju o "seoskom" komandantu popu djujiću i razlogu njegovog odsustva iz logora

- - - - - - - - - -

evo ti i link pa se malo zanimaj i čitaj šta pišu oni koji su uspeli da pobegnu od zaslužene kazne

btw, link vodi do jednog članka na tom sajtu, dražinog naredjenja u kome nema ni slova da se ide u ameriku i odnesu svi zlatnici koji su bili namenjeni dinarskoj diviziji, nego da se borba nastavi u jugoslaviji

pa kako to da je pop djujić tih dana otišao za ameriku umesto da je poslušao dražino naredjenje, ostao u logoru i spremao svoje vojnike za povratak u domovinu ???

kanda je djujić čuvao samo svoju glavu i nije mu bilo na kraj pameti da se ikada više vrati u domovinu, kako je na kraju i bilo, čak ni 10 godina posle titove smrti kad ga je šešelj zvao da se vrati on nije imao petlju za povratak nego je šešelj išao kod njega da ga ovaj unapredi u čin vojvode...

bruka....

- - - - - - - - - -

http://www.udruzenje-bkjv-draza-mihailovic.org/наредба-ђен-драже-за-8-мај-1945/

Back