Транскрипт са суђења Кесеровићу у Београду 1945.
Јавни тузилац: Молим вас, ви сте суду одговорили ко је учествовао у тој офанзиви на Топлицу. Али ја нисам задовољан вашим одговором утолико јер није осветлио читаво то издајство скупа. Молим вас да одговорите ко је ишао у Крушевац и ко је разговарао у Крушевцу, и ко је преговарао да се добије муниција. Да ли сте видели добровољце, недићевце и немачке тенкове и све то скупа за време немачке офанзиве? Трупе су биле под вашом командом и ви сте са Немцима учествовали у борби против свога народа.
Оптужени Кесеровић: Командант је био Рачић са његовим начелником штаба, мајором Недићем, и Калабићем. Они су ишли у Крушевац аутомобилом и знам да су се састали са делегатом Немаца, претставником за Југоисток, неким Вајлом.
Јавни тужилац: Он је био делегат, тај Вајл!
Оптужени Кесеровић: Јесте! Делегат претставника за Југоисток.
Јавни тужилац: А ко је био командант за Југоисток, генерал... је ли Лер?
Оптужени Кесеровић: Јесте!
Јавни тужилац: Вајл делегат команданта Немаца за Југоисток. Он је, дакле, координирао акцију Немаца и акцију националних четника Драже Михаиловића?
Оптужени Кесеровић: Јесте!
Јавни тужилац: Југословенске војске у отаџбини!
Оптужени Кесеровић: Јесте! Али изгледа да је Рачић састављао план заједно са тим делегатом, Немцем. Снаге и Бугара и Немаца дола.силе су из правца Прокупља, Ниша, Лесковца у правцу Горње Јабланице, Соколовца а снаге Дражине...
Јавни тужилац: Јесу ли добили?
Оптужени Кесеровић: То су биле моје снаге. Сећам се, то ми је рекао Калабић, да су тражили од Немаца из Рашке 50 бацача.
Јавни тужилац: Јесу ли добили?
Оптужени Кесеровић: Не знам, изгледа да су добили. Они су тражили за појаћање ватрене моћи појединих јединица. Ја сам у исказу у записнику изјавио да сам први пут дошао у додир са Бугарима на линији Соколовац — Пасјак. Тај бугарски пук остао је. Ја сам продужио преко Гајтана. Нисам имао борбе до борбе са партизанима на Тупалском Вису. Ту сам нашао, лево, један батаљон добровољаца и пет немаћких борних кола, која су се, по изласку мојих делова на Тупалски Вис, повукла за Медвеђу, и даље, вероватно за Лебане. Рачић је захтевао, после повлачења, да остане са Немцима и осталим трупама које су оперисале против партизана. Ја сам рекао да не пристајем на то, да немам муниције ...
Јавни тужилац: ... Молим вас, ја ћу вам поставити још неколико питања. Је ли та сарадња са окупатором била очигледна народу?
Оптужени Кесеровић: Како да није! Народ је видео!
Јавни тужилац: Широке народне масе су виделе?
Оптужени Кесеровић: Па, видео је народ ...
Јавни тужилац: Чиме сте то објашњавали народу? Вероватно летцима којима обмањујете народ. У овом летку, који сте ви издали, да комунисти убијају сваког Србина који се венча у цркви, да у Црној Гори има преко 4.000 копилади, то јест да су партизани обешчастили девојке и да су многе девојке скочиле да се удаве због тога. То су ваше речи, Кесеровићу.
Оптужени Кесеровић: То је проглас Дражин, а ја сам само издао препис.
Јавни тужилац: Значи, ваш и Дражин.
Оптужени Кесеровић: Донекле мој, ја сам одговоран што сам га превео. То је, уосталом, начин пропаганде.
Јавни тужилац: Таква је ваша пропаганда.
Оптужени Кесеровић: То је био проглас врховног штаба Дражиног ...
Претседавајући: Јесте ли ви, Кесеровићу, у јуну 1943. године оснивали летеће бригаде?
Оптужени Кесеровић: У јуну 1943. јесам по наређењу врховне команде. Ја сам имао једну летећу бригаду.
Претседавајући: Шта је био задатак тих летећих бригада?
Оптужени Кесеровић: По наређењу врховне команде, то јест, Драже, требало је да се оснују летеће бригаде да би имао једну ударну снагу коју може концентрисати било на ком терену за акцију против партизана.
Претседавајући: Да ли је њихов задатак био чишћење терена?
Оптужени Кесеровић: Дакле, команданти су на терену имали на располагању бригаде за чишћење терена, али главни задатак је био тај да буду ударне снаге, због тешког покрета корпуса са терена у случају потребе...
Претседавајући: Да ли сте ви у 1943. добијали наређења о уништењу партизана и састављали спискове лица која треба уништити?
Оптужени Кесеровић: Дакле, 1943. не! Наређење је постојало да уопште евиденцију о партизанима, било активним у шуми, било присталицама. То наређење и команданти бригада имали су у рукама.
Претседавајући: Јесте ли издали наређење да се саставе такви спискови?
Оптужени Кесеровић: Наређење је постојало. Кад је дошао Раковић за команданта операција, он је захтевао да се израде спискови и умноже и доставе и његовим командантима бригада.
Претседавајући: Ја вас конкретно питам: јесте ли издали наређење својим нижим старешинама да саставе спискове партизана, њихових пријатеља и сарадника?
Оптужени Кесеровић: Издао сам наређење у вези са наређењем врховне команде.
Претседавајући: Је ли тај списак касније умножен на машини?
Оптужени Кесцровић: Не, мислим да је умножен на шапирографу, односно, не, него помоћу индига на машини.
(Претседавајући показује оптуженом списак.)
Претседавајући: Је ли овај умножен помоћу индига?
Оптужени Кесеровић: Ја мислим да јесте!
Претседавајући: Дакле, ви сте издали наређење да се умножи списак по коме се око 400 лица ликвидира, стреља или интернира, и то само са рејона прве топличке бригаде.
Оптужени Кесеровић: Је ли слободно да ја кажем...? Командант операција, потпуковник Рачић, после стварања плана за напад на Топлицу, унео је и ово: Да се сви партизани, и они који су симпатизери партизанског покрета, протерају, а они који имају кривице за убиство наших људи, и тако даље, да се стрељају пред стројем. Они који немају кривице да се интернирају у дубљу позадину Србије, а да се један део мобилише и пошаље у његове јединице.
Претседавајући: Конкретно питање, одговорите кратко, без дугог објашњавања: јесте ли издали наређење за састављање спискова?
Оптужени Кесеровић: Јесам издао наређење, али нисам издао наредење за убијање. И други команданти бригада су састављали.
Претседавајући: За колико је ово срезова? Овај ваш списак односи се на хапшење на терену прве топличке бригаде југословенске војске у отаџбини.
Оптужени Кесеровић: То је Јастребачки срез.
- - - - - - - - - -
i ko ono reče da nije bilo četnika u kruševcu tokom rata?