Драгољуб Дража Михаиловић

Како те није срамота да овако безочно лажеш?

Како тебе и погледску екипу није срамота да умањујете четничке жртве?!!!!!!!
Један црногорац коме је деда преживео ту голготу ми је причао да му је стари говорио да је страдало скоро 40 000.

Како тебе и погледску екипу није срамота да умањујете четничке жртве?!!!!!!!
Један црногорац коме је деда преживео ту голготу ми је причао да му је стари говорио да је страдало скоро 40 000.

Рекао си да ти је извор књига Расуте кости од Михајла Минића.
Књигу сам прочитао ( немам је тренутно код себе), али нема говора о 20.000.
Ниси трепнуо, а слагао си.

И како су спроводили преживеле црногорске четнике преко Хрватске?
То мора да ти је рекао...

Рекао си да ти је извор књига Расуте кости од Михајла Минића.
Књигу сам прочитао ( немам је тренутно код себе), али нема говора о 20.000.
Ниси трепнуо, а слагао си.

И како су спроводили преживеле црногорске четнике преко Хрватске?
То мора да ти је рекао...

То је срамота шта пишеш,Баћовић и Ђуришић су пре голготе имали 39 000 бораца!

То је срамота шта пишеш,Баћовић и Ђуришић су пре голготе имали 39 000 бораца!
Позиваш се на мученика који је преживео Босанску голготу и Зидани мост?
Да прецизирам, како су спроведени кроз Загреб?

Поред одговорности за катострофу на Лијевча Пољу Михаиловић је такође одговоран за још многе жртве,између осталог он је тражио 25.Октобра 1942. да савезници бомбардују Борски рудник,Трепчу,мостове код Београда,железничку станицу у Нишу и Ташмајдан и обећао:

ЕВЕНТУАЛНЕ ЖРТВЕ БИЋЕ ПОПТУНО ОПРОШТЕНЕ!

Извор:
К.Николић и Б.Станковић ,,Срби у Другом Светском рату ратна хроника 1941-1945,,

Poslednja izmena:
Поред одговорности за катострофу на Лијевча Пољу Михаиловић је такође одговоран за још многе жртве,између осталог он је тражио 25.Октобра 1942. да савезници бомбардују Борски рудник,Трепчу,мостове код Београда,железничку станицу у Нишу и Ташмајдан и обећао:

Извор:
Nije tačno da je Mihailović odgovoran za pokolj na Liječa Polju. Đurišić je svoju vojsku i njihove porodice poveo na svoju odgovornost jer se pre toga sa Drljebićem tako dogovorio. Za dogovor između njega i drljevića nisu znali čak ni njegovi oficiri. O tome govori i Radoslav Nikolić koji verovatno ima najobimniju kolekciju građe pisane u inostranstvu. O tom događaju je pisao i brat Milorada Popovića.
Nikolić : Milorad Popović.
"Kad je Pavle naredio njima šesto da idu prema ustašama i prema partizanima na Kozari Milorad je Pavlu rekao : Pavle, ja sam vojno lice, ja izvršavam časno zadatu
komandu što mi je zadaješ al me šaljete u sigurnu smrt. Na put bez povratka. To je stvarnost, to je istina. I hrvati su na njih krenuli tenkovima. sa 5 tenkova."
Ispod Kozare sačekale su ih jake partizanske snage i iz svih oružja suprotstavili se i vratili ih u zagrljaj ustaša.
Milorad je dva puta ranjen. Prvi put od partizana pa od ustaša. Kad je video da neće moći preživeti od brata je tražio da ga ubije. Nije mogao Dušan da ga ubije, nijje mogao Milimir.
Milimir je navukao pištolj i dao Miloradu i ovaj je izvršio samoubistvo. Ubio se da ne padne u ruke ustašama.

Михаиловић је такође одговоран за још многе жртве,између осталог он је тражио 25.Октобра 1942. да савезници бомбардују Борски рудник,Трепчу,мостове код Београда,железничку станицу у Нишу и Ташмајдан и обећао:

Извор:

ovo je najbitnije podvući....avanturista Draža i njegovi biseri

Borbene snage Pavla Đurišića i ostalih( Baćović,Ostojić,Popović ...) nisu mogle biti veće od 10tak hiljada mada u nekim izvorim se pominje i oko 5500-6000 boraca. Partizanska uloga je potpuno ne bitna...ustaška nadmoć u oklopu (tenkova ) je rešila bitku....

7500 Ђуришићевих, око 1000 Баћовићевих.
Четнике су истовремено нападали усташе, комунисти, немачки и савезнички авиони.

Borbene snage Pavla Đurišića i ostalih( Baćović,Ostojić,Popović ...) nisu mogle biti veće od 10tak hiljada mada u nekim izvorim se pominje i oko 5500-6000 boraca. Partizanska uloga je potpuno ne bitna...ustaška nadmoć u oklopu (tenkova ) je rešila bitku....
Поред изразите усташко-партизанске надмоћи, јединице Команде Црне Горе и Старога Раса су биле распоређене на широком простору између обронака Мањаче, Лијевче поља и десне обале Врбаса, тако да нису биле у стању да пруже ефективнији отпор.

Poslednja izmena:

Ништа није небитно кад је у питању борба. Него сада ми изгледа да у дискусијама више није важно ко је са киме сарађивао него ко је имао који циљ. И да су се према циљевима стварали савезници и потпомагали, тајно или отворено. То много мења сам исход борбе и победника. Па кад мало више размислим о томе, има логике. Циљеви су важнији од саме борбе и исхода истих, јер се циљеви могу постићи и са изгубљеном борбом. А сама сарадња је политичке пририде па је мање важна за исход борбе али много више за политичко постизање циља и одржавања истог. Зато ми није ни чудно што се прешло на расправу са комуниста на љотичевце и недићевце. Љотићевце сам упознао још у Еболију после рата.

Poslednja izmena:
Ништа није небитно кад је у питању борба. Него сада ми изгледа да у дискусијама више није важно ко је са киме сарађивао него ко је имао који циљ. И да су се према циљевима стварали савезници и потпомагали, тајно или отворено. То много мења сам исход борбе и победника. Па кад мало више размислим о томе, има логике. Циљеви су важнији од саме борбе и исхода истих, јер се циљеви могу постићи и са изгубљеном борбом. А сама сарадња је политичке пририде па је мање важна за исход борбе али много више за политичко постизање циља и одржавања истог. Зато ми није ни чудно што се прешло на расправу са комуниста на љотичевце и недићевце. Ћотићевце сам упознао још у Еболију после рата.

kakvo je vaše mišljenje o njima? Da li ste imali prilike da upoznate Đenerala Mušickog u Eboliju?

kakvo je vaše mišljenje o njima? Da li ste imali prilike da upoznate Đenerala Mušickog u Eboliju?

Не, нисам га познавао. Ја сам у Еболи дошао из Касерте где сам био на лечењу са војводом Јевђевићем. Знам да су држали YMCA и кутурно просветни рад у логору. Истицали су се и имали су успеха у разним делатностима.

Слепило овог „Горског Цара“ било је у томе што је сматрао да потписивањем споразума с комунистима он може сачувати неокрњен став официра Краљевине Југославије. Ово је, разуме се, наивност првог реда. Кад су у руској револуцији поједини национални људи мислили да могу бити неутрални у сукобима између белих и црвених или чак и споразуме да праве, они су за ту наивност имали и неко оправдање: пре њих није било никог ко би их својим искуством поучио да је такав став само на сопствену штету. Али после искуства руске револуције слична наивност нема оправдања - осим у невероватном слепилу или у уображености онога ко је има.

Na Lijevča polje Đurišić je stigao sa svojom vojskom koje je sa porodicama činilo oko 20-22 hiljade ljudi. To nije izvor samo Samardžićev već i onih koji su iz izgnanstva pisali memoare.
Многи од њих су погинули и пре Лијевча поља у тешким борбама против комуниста и усташа,као и у неколико тешких енглеских бомбардовања четничке колоне током повлачења из Црне горе.Многи су умрли и од тифуса и од глади током повлачења,тако да је до Лијевча поља стигло мање од 15000 људи (укључујући и цивиле).

Извор:
Поред Тита,и Дража је тражио бомбардовање Србије! Брука и срамота!
Битно је и то што су комунисти са леђа напали четнике,а у почетку су четници добијали битку!
Четнике су истовремено нападали усташе, комунисти, немачки и савезнички авиони.
Нису немачки,а енглески јесу пре битке.Комунистички авиони су и пре и током битке на Лијевча пољу бомбардовали четнике.

Многи од њих су погинули и пре Лијевча поља у тешким борбама против комуниста и усташа,као и у неколико тешких енглеских бомбардовања четничке колоне током повлачења из Црне горе.Многи су умрли и од тифуса и од глади током повлачења,тако да је до Лијевча поља стигло мање од 15000 људи (укључујући и цивиле).

Поред Тита,и Дража је тражио бомбардовање Србије! Брука и срамота!

Битно је и то што су комунисти са леђа напали четнике,а у почетку су четници добијали битку!

Нису немачки,а енглески јесу пре битке.Комунистички авиони су и пре и током битке на Лијевча пољу бомбардовали четнике.

Јесу и немачки авиони(одн. авиони немачке производње), само су их возиле усташе, тј. усташко ваздухопловство да се исправим.

Јесу и немачки авиони(одн. авиони немачке производње), само су их возиле усташе, тј. усташко ваздухопловство да се исправим.
То је друга ствар.Нису Немци возили авионе.Занимљиво је како се усташки и комунистички авиони нису тукли међусобно,већ су заједно истовремено тукли четнике.
Немци су нудили Павлу заједничко повлачење и да га превезу возовима,нудили су му и да му дају целу артиљерију па да остане што дуже у Црној гори,али он није хтео.Сам је крив,на жалост.Немци су превезли доста четничких рањеника у Аустрију и то је била велика услуга Павлу.

То је друга ствар.Нису Немци возили авионе.Занимљиво је како се усташки и комунистички авиони нису тукли међусобно,већ су заједно истовремено тукли четнике.
Немци су нудили Павлу заједничко повлачење и да га превезу возовима,нудили су му и да му дају целу артиљерију па да остане што дуже у Црној гори,али он није хтео.Сам је крив,на жалост.Немци су превезли доста четничких рањеника у Аустрију и то је била велика услуга Павлу.

Да, направио сам лапсус који наводи на погрешан закључак, дакле то су били усташки авиони немачке производње.

Back