Драгољуб Дража Михаиловић

isti to "oslobadjanje " ti si postavio citat iz kramera:

1. nije li to isti keserovic koji je "oslobodio" krusevac, zajedno sa istim kramerom? pobio ne znam koliko nemaca. ........ispada da su nemci napustili krusevac..bez borbe .....
2. david martin je napisao tri knjige o cetnicima, gde je bio uvek cetnicki raspolozen.
3. rusi se ne slazu sa tim opisom david martin-a (svojedobno sam ti postavio citat )
Военная летопись 2005 №6 - Белградская стратегическая наступательная операция

Издательство: ООО "БТВ-МН"
Серия: Сражения и битвы
Автор(ы): Александр Львов, Илья Мощанский
Название: На земле Югославии. Белградская стратегическая наступательная операция 28 сентября - 20 октября 1944 года
Язык: русский
Год издания: 2005
Количество страниц: 86

4. pokazujes vanrednu mrznju prema meni....samo nastavi... :)

Ne valja Keserovic...ne valja Kramer....ne valja David Martin....mozda Jozu da sam postavio? lol

bio sam vrlo konkretan u odgovoru na tvoj post...boldovao deo na koji se odnosi...

ocemo dalje?....

Poslednja izmena od moderatora:
Bermanov dosije

Aleksandar Bajt s "bradom"

Slovenačka javnost je odlučila da na priznanje najčuvenijeg slovenačkog makroekonomiste - "Bio sam četnik" - odgovori tajcem. "Vreme" će u dva nastavka izneti najzanimljivije delove ove nesvakidašnje "lične istorije"

Dr Aleksander Bajt, u bivšoj državi čuven kao najeminentniji jugoslovenski a u potonjoj kao najcenjeniji slovenački ekonomista, šef i osnivač poznatog "Bajtovog instituta" u Ljubljani, jedan od prvih pobornika tržišne privrede, savetnik Markovićeve vlade i stručnjak koga je Banka Slovenija posle osamostaljenja države optuživala da "svojim procenama destabilizuje kurs tolara", korisno je upotrebio svoje penzionerske dane i svoje sunarodnjake pošteno iznenadio. Njegova najnovija (1345 stranica debela i 120 nemačkih maraka teška) knjiga pod naslovom "Bermanov dosije" bukvalno je šokirala slovenačku javnost.

Ovoga puta, međutim, Bajtova opsesija više nisu makroekonomske analize koje su ga proslavile. "Bože moj, ekonomija je sad moja prošlost, a moja sadašnjost jeste istorija!" Tim rečima je Aleksander Bajt nedavno odbio jednu slovenačku novinarku koja je želela da razgovara o ekonomskim temama.

LAŽ O NOB '41-45: Bajt, koga su godinama smatrali delom (komunističkog) establišmenta, iskoristio je nekoliko poslednjih godina kako bi napisao autobiografiju, za koju sam kaže da je prevashodno istorijska knjiga. Zanimljivo je da to istorijsko štivo okreće naglavačke temelje jugoslovenske, ali i slovenačke "zvanične prošlosti", prošlosti koja je bila u upotrebi poslednjih šest decenija: "Svi koji su bili u kontaktu sa nekadašnjom komunističkom vlašću znali su da sa Bajtom 'nešto nije u redu'. Ali niko nije pojma imao o čemu se zapravo radi", zajedljivo primećuje Bajt u "Bermanovom dosijeu". I potom otkriva šta to "nije bilo u redu".

Dr Aleksander Bajt je tokom Drugog svetskog rata bio ne samo simpatizer đenerala Draže Mihailovića nego čak i glavni četnički obaveštajac, sa sedištem u Rimu. Zato je njegov istraživački rad i nove istorijske ocene teško oboriti; jer, Bajt nije samo "zalutao" u istoriografske vode, on je svedok i učesnik vremena i događaja o kojima sada govori i sudi sa istorijske distance od 60 godina, uz korišćenje brojnih dokumenata dobijenih u arhivima širom sveta. Stoga njegovo svedočenje mnogi shvataju kao raskrinkavanje "zvanične verzije", verzije o događajima koji su obeležili Drugi svetski rat i njegov svršetak na prostoru kojim je zavladao Titov režim.

"Znate li da za Titove partizane Drugi svetski rat nije počeo nemačkim napadom 6. aprila 1941. godine, već 22. juna 1941, kada je Kominterna posle Hitlerovog napada na Sovjetski Savez zatražila da jugoslovenski komunisti krenu u oružani otpor? Da li znate da su Nemci 1943. godine još uvek nudili po 100.000 zlatnih maraka kako za glavu Tita, tako i za glavu Draže Mihailovića? Da je Tito sklapao pakte o nenapadanju sa Nemcima, Italijanima, pa čak i ustašama? Da Tito u jesen 1944. godine nije dozvolio da se Britanci iskrcaju u Dalmaciji? Da je engleski ministar spoljnih poslova još u martu 1941. godine obećao Jugoslaviji prisajedinjenje teritorije Primorske i Dalmacije, samo ukoliko se ne priključi Trojnom paktu Berlin-Rim-Tokio?" Ovako je Bajtovu knjigu preporučila domaćoj javnosti ljubljanska "Mladina".

Nije nikakvo čudo da je Bajtov izrazito pozitivan odnos prema četničkom pokretu i nemilosrdna kritika na račun savremenika i mnogih etabliranih neistina o prošlosti prouzrokovala prvo tajac, a onda izvesnu nelagodnost, pre svega u intelektualnim krugovima. Kritičari su se uglavnom koncentrisali na pitanja tipa "zašto tek sada", "da li je to moguće" i "zašto sve to nije rekao ranije", što je Bajt predvideo, pa je u svojoj knjizi unapred ponudio odgovore: "Te uspomene sam počeo da pišem za sebe; zato da na papiru sačuvam celinu koja sve više tone u zaborav. Kratak period koji knjiga obrađuje bio je u mom životu najdinamičniji. Što sam stariji, toliko veći deo zauzima!" Što ne znači da je "Bermanov dosije" obična autobiografija.

DRAŽINA SRBOSLOVENIJA: Bajt je tokom priprema i pisanja knjige skupio ogromnu građu. Neki od dokumenata koje je pronašao u Britaniji ili u Vojno-istorijskom institutu u Beogradu objavljeni su prvi put. "Istorija, ovako sagledana, umnogome se razlikuje od one partijski zapisane i ispričane. U lošem smislu, naravno, što se moglo očekivati. Ali - da u tako lošem, to nikada nisam ni slutio! Ukoliko je iznenadila mene, onda će tek mnoge druge. Većini se ionako neće dopasti. Svejedno - mislim da sam bio dužan da je ispričam... Siguran sam da ću svojim svedočenjem više doprineti istini, nego celom svojom četrdesetogodišnjom ekonomijom", tvrdi u uvodu Aleksander Bajt.

Knjiga počinje Bajtovim odlaskom iz Ljubljane za Rim 1943. godine, te iskušenjima na italijanskom frontu kod Gargliana i sovjetskom u Poljskoj. U taj lični okvir Bajt je smestio novo viđenje istorije koja se umnogome razlikuje od dosadašnjih verzija. "Zvaničan početak ustanka jugoslovenskih naroda nije obeležen napadom na okupatora, nego pucnjima na dva srpska žandara koja su se u Beloj Crkvi usprotivila partizanskoj mobilizaciji. Tačna je i činjenica da se Draža Mihailović borio zajedno sa partizanima odmah posle nemačkog napada, kao i da posle kapitulacije nikada nije napustio svoje planine i borio se do kraja... Njegov jedini cilj bilo je oslobođenje; bio je veoma kritičan do kraljeve Simovićeve vlade. Koliko sam saznao iz dokumenata, bilo je problematično što je u Mihailovićevim planovima Hrvatska bila smanjena na minimum, dok je Sloveniju trebalo radikalno proširiti. Major Hadson je bio u savezničkoj misiji kod četnika; pronašao sam njegov izveštaj iz 1944. godine u Arhivu u Londonu, u Pablik Rekords ofisu, gde ga nisu pokazali nikome pre mene. Hadson u izveštaju javlja da Mihailović namerava da uspostavi Srbosloveniju. Upotrebio je baš taj izraz!"

Slovenija je, dakle, prema Draži trebalo da bude proširena sve do Bratislave, dok bi se Hrvatska stisla negde između Ljubljane i Beograda, i gotovo da ne bi ni postojala. Bajtova knjiga potkopava i tradicionalno ubeđenje da su partizani bili glavni protivnici ustaša. Činjenice, kaže stari analitičar, govore suprotno - partizani i ustaše su veoma dobro sarađivali. Štaviše, glavni Titov cilj bio je - uništenje četnika! "Dokaz je materijal iz Vojno-istorijskog instituta u Beogradu, gde čuvaju pismeni ugovor između Moše Pijade i ustaškog doglavnika Mate Budaka u kome je utanačena najtešnja saradnja između ustaša i partizana", tvrdi profesor Bajt, kome je renome priznatog ekonomiste otvorio i vrata brojnih institucija u Saveznoj Republici Jugoslaviji.

O pomenutoj ustaško-partizanskoj ujdurmi postoji mnogo dokumenata, a Bajt navodi i konkretene vojne operacije u kojima su, severoistočno od Sarajeva, partizani dopuštali ustašama da se kreću kroz njihove linije odbrane, u napadima na četnike. I još jedan udarac lakirovki kojoj smo bili izloženi u bližoj prošlosti - sage o partizanskoj borbi protiv okupatora jedna su velika laž, kaže Bajt: "Tito je 1942. godine naredio da partizani ne smeju da napadaju Nemce i Italijane, već samo četnike!" Čime su "partizani, a ne četnici, počeli bratoubilački rat".

"To je moj glavni doprinos istoriji; bratoubilački rat je Titovo delo, a ne Mihailovićevo. Mihailović je bio intelektualno nemoćan, on je još 20. oktobra 1941. godine sazvao svoje komandante i rekao im kako u partizanima treba da vide svoje saveznike..." Na Titovu taktiku "razoružavanja četnika" Bajt je naleteo prilikom čitanja rukopisa kanadskog ekonomiste Davida Martina, povodom događaja oko Užica. Martin je zabeležio da je "Tito napao četnike sat vremena pre nego 'što bi oni napali' njega". Međutim, za razliku od "preventivnih" napada, poznatih u vojnoj doktrini, u Titovom primeru to nije bio slučaj: "Tito je napao četnička utvrđenja u okolini Užica, Bioske, Kremana, Ivanjice i razoružao ih bez ikakvog povoda." Tito je kako u Kraljevu tako i u Valjevu najednom prekršio dogovor sa četnicima i prekinuo zajednički napad na nemačka utvrđenja. Partizani su i u Novom Pazaru na isti način izdali savezništvo sa četnicima, koji su "bili toliko šašavi da su potom sami nastavili sa napadima; poraženi su, uz gubitak 60 ljudi".

"Albanci, koji su hteli da prošire Veliku Albaniju preko celog Sandžaka, paradirali su po gradu noseći sa svojim milicijama odsečene srpske četničke glave na sabljama, da bi ih potom sve pobacali na gomilu, u dvorištu oružarske stanice", opisuje Bajt. Usledili su povratni četnički napadi na partizane, ali tek "pošto je Tito tri puta povukao svoje trupe iz zajedničkih napada na Nemce". Posle čega je Tito u potpunosti zaustavio atake na Nemce i Italijane i pobegao u Sandžak, gde je bila italijanska okupaciona zona. Posebna je priča šta se dešavalo u borbama oko Sutjeske. Gde je Tito, zaključuje Bajt, zaista dokazao da je "izvrstan strateg"; s jedne strane su ga čekali Italijani i Nemci, a s druge četnici. Činilo se da će ga samleti. A on je izveo frontalnu kontraofanzivu kojom je "dokazao da slabije naoružani partizani i te kako mogu da se odupru bolje opremljenim nemačkim jedinicama", zbog čega je nemački komandant Luters dao visoke ocene Titu. Manje je poznato da su Nemci u tom trenutku partizanima ponudili pregovore, o čemu je pisao i Đilas.

Svetlana Vasović-Mekina
.....

Tolbuhin pre Vilsona

Bajt o tome kako je Tito u nameri da ščepa Srbiju više brinuo o tome kako da je očisti od četnika nego od nemačkog okupatora. Zato je prevario Vilsona, komandanta Sredozemlja: "Vilson, komandant Sredozemlja, tražio je da Tito zajedno sa ruskim snagama spreči bekstvo nemačkih snaga iz Grčke. Međutim, Tito se tada radije obrušio na četnike nego na Nemce, tako da su oni mogli nesmetano da se povuku i postave novu liniju odbrane, koja je za pola godine produžila okupaciju severnog dela Jugoslavije." Na sličan način je Tito omeo generala Vilsona prilikom organizovanja ofanzive preko ljubljanskih vrata; jer, čim je video kako se britanska artiljerijska baterija, kojoj je dozvolio iskrcavanje kod Gruža, brzo probija ka severu - odmah je zabranio dalje iskrcavanje saveznika na obalama Jadrana. Čak i na Visu, koji su prvi oslobodili Englezi! Za razliku od toga, Tito je ruskom generalu Tolbuhinu dozvolio ulazak u Jugoslaviju. Bajt je u zvaničnim vojnim dokumentima pronašao da "je glavni cilj pomoći ruske armije bio da u centralnoj Srbiji, zajedno sa partizanima, uguše poslednji otpor četnika".

TITO JE NEČASTAN: Teorijska osnova za pokretanje tog rata bilo je pre svega famozno Titovo i Kardeljevo forsiranje "druge faze revolucije" odnosno obračuna sa "unutrašnjim neprijateljem". Jugoslovenski partizani su posle Staljinovog govora u opkoljenoj Moskvi, tokom prve sovjetske kontraofanzive u zimu 1941. godine, bili sigurni da se približava kraj rata; kako bi osigurali što bolje pozicije u posleratnoj raspodeli vlasti zaoštrili su sukob sa četnicima, iako je to bilo u suprotnosti sa izričitim instrukcijama Kominterne (da se u borbu protiv Nemaca uključe sve "nacionalističke snage"), ali i protiv interesa zapadnih saveznika (koji su želeli rušenje komunikacija i sprečavanje povlačenja Nemaca na sever). Bajt precizno opisuje kako su tekli događaji na terenu.

Zvanična istorija nas je učila da su četnici prvi napali partizane, i to oko Užica. Poređenjem dva Titova izveštaja o istom događaju Bajt dolazi do suprotnog zaključka. U drugom izveštaju Tito o prvom "napadu" četnika na partizane beleži sledeće: "Tačno smo znali za pokret četničkih jedinica ka Užicu; zato su naše snage dobile zadatak da 2. novembra u 4 sata ujutro krenu u protivnapad. Osam kilometara od Užica... su naše snage naletele na 800 četnika i potpuno ih razbile posle nekoliko sati borbi. Poginuo je četnički komandant a leševi nekoliko stotina četnika prekrili su bojno polje. Posle toga smo naredili opšti napad na Užičku Požegu, četničku 'bazu', zauzeli smo je i nastavili prodor prema Ravnoj Gori..."

To nije sve. Inkriminisani deo Titovog izveštaja okršaja sa četnicima kod Užica, koji je potonji Maršal sročio 1944. godine, dokazuje da je Vrhovni komandant lagao, sarkastično zaključuje Bajt. "Dok je Tito u prvom izveštaju tvrdio da su četnici prvi napali, u drugom nehotice priznaje da su uistinu prvi napali partizani. Partizani su 'kontranapali' pre nego što su četnici napali! 'Kontranapali' su 800 četnika na koje su naleteli osam kilometara od Užica. Ako su kontranapali četnike koji su se tek skupljali oko deset kilometara nadomak Užica, onda su napali jedva pribrane, tj. četnike koji su se tek okupljali, a ne one koji bi 'pre toga napali' ili 'upravo napadali Užice'. Vojnički to nije bio častan čin! Čak i da su partizani napali četnike na osnovu nekih obaveštenja o njihovim opakim namerama - kako tvrdi Tito - napadači su, podvlačim, bili partizani, a ne četnici."

knjiga moze da se preuzme ovde:
http://www.***********/file/89435796/c1861c1e/Aleksandar_Bajt_-_Bermanov_dosije.html

da li si citao kocin post o tim gradovima? vrlo ilustrativan. oslobodili rogaticu ( velik grad), petrovac na mlavi (jos veci)...ono sto je interesantno, da kod tih osloboadjanja, sve su te tzv. gradove drzali nemci ,ali se ne navodi ime nemacke jedinice, komandant, brojcani sastav, itd, nema zarobljenih nemaca, sve poginuli. sa cetnicke strane nema nikakve operativne mape, nema plana napada, nema nikakvih detalja, sta je koja jedinica radila..
naravno ne zna se odakle cetnicima tolika borbena sredstva za takve velike "akcije"

samo postoji cetnicka tvrdnja da su oslobodili gradove, i nista vise od toga.

partizani jesu slobodili gradove, jer to stoji u nemackim, talijanskim i NDH dokumentima;

bihac, jajce, livno, konjic,prozor..."titova drzava" je poznata 1942 godine.

citirano iz otto kumm:prinze eugen divizion, str 30, englesko izdanje. nema nikakvih dilema o "slobodnoj teritoriji" i o opasnosti koje partizani predstavljaju za nemce. cetnici se nigde ne spominju kao opasnost. cak sta vise, spominju se kao "prijateljski srpski nacionalisti"

Oslobodjenje Loznice predvodio je Veselin Misita (pod Drazinom komandom od jula 1941.) Oslobodjenje se odigralo 31. avgusta 1941. Loznica je prvi oslobodjeni grad u okupiranoj Evropi. U Loznici se nalazila 11. ceta 738. pesadijskog puka. Gubici Podrinjskog, a kasnije Jadarskog odreda bili su 8 poginulih i 10 ranjenih. Nemacki, 12 poginulih, 93 zarobljenih. Izvestaj o oslobodjenju Loznice na Ravnu Goru poslao je Jeromonah Georgije Bojic, sa planom nastavka ciscenja tog kraja od osovinskih trupa koji je Draza odobrio.

ocemo dalje?....ocemo ako zelimo da se bavimo ovim pitanjem...

O tome nisam čitao u blicu. z:p Uostalom to što ti kažeš da nije istine ne mora da znači da je tako. Proburgijaj malo o zločinima partizana posle drugog svetskog rata. Znam da znaš da ih je bilo nego se praviš blesav.

A mogao si da vidis kakav je njihov odnos danas prema tome na primeru sadiste Jove Kapicica

http://www.pressonline.rs/sr/vesti/...+Jovo+Kapičić+se+hvali+ratnim+zločinima!.html

....Zadnji put kada sam bio banovan, razlog je bio moj odgovor kiselom na njegov nevidjeni bezobrazluk da su pasje groblje i mmnoge jame u Crnoj Gori delo cetnika koje se sada pripisuje komunistima...a zrtve su upravo cetnici i njihove porodice, oni koji nisu hteli da pridju komunistima (po principu ko nije sa nama, protiv nas je)....Eto na koji nacin se oni podsmevaju tim zrtvama i uopste istini, danas...

Nije Turke predvodio ali jeste Austro-Ugare.

Vrhovni komandant AU vojske? Au al je Stari bio zayeban, cak i kao kaplar...

Falcifikovao je istoriju Srbije od 1941-1946. A posle je prikrio zločine svojih kompanjona, što je opet falcifikovanje. Bio je to veliki manipulator i mali čovek.

Ako ih je prikrio kako to da ti i ostali "znate" za njih?

z:mrgreen:

"Malog" coveka cenili i oni najveci, najjaci.

Zato malo vise postovanja prema velikom marsalu.

:)

SASLUŠANjE UHVAĆENOG USTAŠE

Među dokumentima Dinarske četničke divizije u Vojnom arhivu u Beogradu, nalazi se i zapisnik sa saslušanja ustaše Ante M. Gojčete, koji ima šest gusto kucanih stranica. U zaglavlju dokumenta piše: ''Rađeno u Gorskom štabu Dinarske vojno-četničke divizije, u planini, dana 2. septembra 1942. godine. Obaveštajni odsek. Predmet: Istraga. Saslušanje uhvaćenog ustaše Gojčeta Milin Ante''.79
Gojčeta, koji je uhvaćen dok je išao na odsustvo, je rođen 1923. godine u Čitluku. Pre rata je bio rudar, a u ovo doba nalazio se na službi u ustaškom Glavnom stanu u Zagrebu, u Preradovićevoj ulici br. 5.
Na početku ispitivanja okrivljeni je izjavio da je u ustaše stupio po nagovoru poručnika Mate Vidovića, gostioničara iz Drniša, koji je obećao ''da nećemo ništa raditi, samo goniti Srbe u logore i klati ih''. Vidović je takođe obećao ''dobru platu, dobru hranu i spavanje''. Tada je mobilisao još petoricu Hrvata iz Čitluka, koji se u zapisniku navode poimenice.
Okrivljeni je potom tvrdio da o ''ustaškoj akciji, teroru i pokolju Srba'' na Tromeđi ''ne zna puno'', jer se ''nije nalazio tu'', pošto ga je Vidović navodno odmah poveo u Zagreb. Tada je izričito naglasio: ''Nisam nikada i nigde nikoga ubio, niti zlostavljao''. Kao zločince optuženi je naveo Petra Duvančića iz Promine, ''koji se naročito istakao u pokolju Srba'', zatim Marka Tralića, Iliju Kulića, Marka Klepa i Branka Brunića, koji su se u ovo doba nalazili na službi u koncentracionom logoru Jasenovac. U pokolju Srba u Promini ''naročito se istakao'' Ivan Bjelanksić, koji je sada bio policijski agent u Zagrebu. Kamionima iz Knina u selo Prominu je svake noći odvoženo 80 do 100 Srba, a ''svi gore navedeni klali su ih i bacali u jamu'', koja se nalazi ''poniže kuće Radasove''. Optuženi je kasnije precizirao da su žrtve najpre bacane u rudnik kod ove kuće, a da su potom, kada je rudnik proradio, leševi preneti ''u veliku jamu u Promini iznad kuće Radasove''. Ubice su se hvalile da su u tu jamu bacile ''najmanje oko 500, a možda i više Srba''. Optuženi zatim navodi poimenice još nekoliko ustaša, učesnika u zločinu, kao i katoličkih sveštenika koji su im pomagali.
Posle ovoga, usledilo je prvo priznanje optuženog, koje glasi: ''Za vreme službe u Zagrebu viđao sam često kada dolaze puni transporti Srba upućivani u ustaški logor, i priznajem da kada smo prolazili kroz vagone, tukao sam Srbe i zlostavljao, jer su mi tako naređivali Nikola Ikica i Mate Vidović''. Optuženi je tada rekao kako je dva puta gledao bacanje Srba u reku Savu. Ko je odbio da skoči - zaklan je, a ko je skočio - ispraćan je plotunima. Pritom su svi psovali Srbe, a ''to je gledalo mnoštvo naroda'', jer se događaj odigravao na železničkom mostu u blizini Zagreba. Na obema obalama, ustaše su čekale da dotuku mučenike koji bi nekim čudom ostali živi.
''O ponovnom pokolju Srba u Zagrebu znam to, da su pre mesec dana zaklali oko 100 Srba u zatvoru u Petrinjskoj ulici'', pričao je dalje optuženi. I u zgradi gimnazije u Zvonimirovoj ulici ustaše su u isto vreme zaklale oko stotinu Srba. Optuženi je ovaj pokolj gledao ''na svoje oči'', potanko opisujući detalje.
Među ustaškim oficirima koji su zahtevali klanje Srba optuženi pominje i Jucu Rukavinu, komandanta Crne legije u Karlovcu. ''Video sam kada su Juco Rukavina i Nikola Ikica u Promini sa pištoljem u ruci naterali Bjelanksića Ivana da kolje kamionom dovežene Srbe, i kada je prvoga zaklao, njemu se smučilo i pao je, ali je ipak po dolasku svesti morao da nastavi klanje'', rekao je optuženi, otkrivajući nehotice da se tokom pokolja ipak nalazio na Tromeđi, a ne u Zagrebu. Isledniku ovo nije promaklo, pa je na ponovljeno pitanje o događajima iz 1941. optuženi odgovorio:
Priznajem da nisam baš na početku prevrata otišao odmah sa Vidovićem u Zagreb, nego sam se zadržao neko vreme u Promini i okolini i tu radio kao ustaša. Prisustvovao sam više puta klanju doteranih Srba, iz Knina i okoline. Priznajem da sam lagao tvrdeći da nisam ni jednoga Srbina zaklao, jer sam se bojao kazne za moja zlodela koja sam počinio prema srpskom narodu, koji mi nikada nije ništa nažao učinio.
Rekavši da sada ipak namerava da kaže istinu, optuženi je nastavio:
Prvoga Srbina zaklao sam u Promini nad jamom, ne znam mu ime, ali znam da je bio iz Vrlike, a na to me naterao Duvančić Petar, koji se sada nalazi u Zagrebu.
Naše vođe stalno su nam govorile da ni jedan onaj nije pravi ustaša, koji ne zakolje bar stotinu Srba.
Posle toga, takođe u Promini nad jamom, zaklao sam još trojicu rodom iz Polača. Imena ih nisam pitao, niti su oni sami govorili.
Neki od Srba, starci i deca, plakali su i molili da nisu krivi ništa i zaklinjali nas da ih ne ubijemo, ali nije bilo milosti.
Optuženi je potom opisao ubistvo postolara Martića iz Knina, od strane stožernika Marka Roša, kao i klanje 37 Srba zatočenih u negdašnjem štabu divizije u Kninu. Ovo se desilo ''kada su četnici digli ustanak''.
Na početku drugog dana ispitivanja, optuženi je naveo još niz imena učesnika u pokolju u Promini. Nije priznao da je ubio Iliju Amanovića, za što su ga teretili svedoci i optužba, rekavši da je ovo ubistvo počinio Branko Brunić, što je lično video. Takođe je video kako je nad jamom u Promini ustaša Marko Tralić lizao krv sa noža. Optuženi zatim nije priznao da je u opštinskoj zgradi u Promini silovao dve šezdesetogodišnje Srpkinje, čija imena se navode, već je rekao da je to učinio Mile Ličanin iz Otočca.
''Istina je da sam tukao i zlostavljao Rajića Jovana iz Trbevunja, zatim Bibića Jovu, Bibića Stevana iz istog mesta'', izjavio je potom optuženi. Ova trojica bila su uhapšena pod sumnjom da odnose hranu srpskim izbeglicama u zbegovima. Optuženi je rekao ko ih je prijavio, a otkrio je imena još nekolicine izdajica.
U nastavku ispitivanja, optuženi je pored ostalog saopštio:
Lagao sam kada sam tvrdio da sam zaklao samo četvoro Srba nad jamom u Promini. Sem te četvorice zaklao sam ravno još desetoricu, dakle svega 14, ali su me na to silili moje starešine. Isto tako lagao sam da i u Zagrebu nisam ubio nikoga, jer sam, i sada priznajem da bih olakšao savest, ubio iz puške 20 Srba koji su pokušali da se dočepaju obale Save, nakon što su bili bačeni sa mosta u reku.
Priznajem još i to da sam u Petrinjskoj ulici u zatvoru ustaškog redarstva zaklao tri Srbina, a jednoga ubio iz puške.
U pokoljima u Zagrebu učestvovale su i ustaše iz poglavnikove Telesne bojne. Optuženi navodi imena 17 ustaša iz Pavelićeve prateće jedinice, koji su mučili i ubijali Srbe.
U nastavku, zarobljeni ustaša je opisivao kako su u Zagrebu, na železničkoj stanici, hapšeni Srbi koji su putovali prema Beogradu sa dozvolom ''Nezavisne Države Hrvatske''. On lično odveo je iz voza četiri porodice, od kojih su dve imale po četvoro, jedna dvoje, a jedna devetoro dece. Svi su sprovedeni u zatvor u Petrinjskoj ulici, ''gde su u podrumu i roditelji i deca bili zaklati''.
Na kraju drugog dana ispitivanja, optuženi je izjavio:
Svega priznajem da sam ubio 47 Srba svojom rukom i to:
U Promini nad jamom zaklao sam četiri, a šest ubio iz puške, dok sam četiri ranio i polužive bacio u jamu.
U Vrbniku sudelovao sam u ubistvu četvorice Srba.
U Zagrebu u zatvoru Petrinjske ulice zaklao četiri a ubio pet ostalih.
Na Savskom mostu ubio sam iz puške 20 Srba, ali ne priznajem da sam ih nožem klao.
Priznajem da sam svagde u zatvoru tukao i zlostavljao Srbe, mučio ih na sve moguće načine i zlostavljao, a branim se da su mi starešine tako naređivale...
Ovu izjavu dajem samovoljno na postavljena pitanja islednika i tokom celoga saslušanja niko me nije tukao, zlostavljao ili silom prisilio da dadem ovo priznanje.
U dodatku saslušanja, 5. septembra 1942. godine, optuženi je ispitivan o saradnji ustaša i domobrana sa komunistima, kao i o neprijateljskom stavu prema Italijanima. Po prvom pitanju izjavio je:
Za vreme borbi u Kordunu video sam prvi put saradnju hrvatskih vlasti sa komunistima. Tako na primer kod Vojnića, vodili smo ceo dan borbu sa komunistima, i drugoga dana, kada smo bili opkoljeni, došla nam je u pomoć jedna satnija domobrana a mi smo umakli. Malo zatim cela satnija bila je opkoljena i razoružana. Mi smo svi znali da se namerno predala da bi dostavili oružje partizanima.
Znam još jedan slučaj gde su naši sarađivali sa partizanima, tako na primer Josip Rodić iz 3. ustaške satnije odneo je partizanima jedan teški mitraljez i 700 metaka i zadržao se kod njih osam dana. Kada se povratio nije bio kažnjen, a zatim stalno je krao od nas municiju i nekuda odnosio. Mi smo se žalili našem poručniku Koniciju Ivanu, no on se samo smijao i odgovarao da nema dokaza, a dao nam je do znanja da i ta municija ide za dom, i da nemamo što da se žalimo.80
Pored ovoga, optuženi je naveo imena osam ''partizanskih pristalica'' iz Promine, uz komentar: ''Svi su oni ustaše''. Ova osmorica odnosila su partizanima duvan i hranu, a donosila i potom delila komunističke letke. Optuženi je zatim nabrojao desetak osoba iz sela Ljubotići i Bogatići, koje su ujedno bile ''ustaše i partizanski agenti''.
U vezi drugog pitanja, optuženi je izjavio da su ustaše dobijale nagradna odsustva za rad protiv Italijana, ''koji drže naše hrvatske krajeve anektirane'', dodajući:
Istina je da nam naše starešine stalno govore da su Italijani naši neprijatelji, da su našu državu izigrali, i da će doći čas, kada će napustiti sve naše krajeve, i da je taj čas vrlo blizo.
Saslušanje su, pored optuženog, potpisala dva svedoka i ''isledni oficir, sudija''. Čitko je prezime prvog svedoka - Ranđelović, dok se imena drugog svedoka i sudije ne mogu pročitati. Nema podataka o presudi, ali kao pouzdano se može uzeti da je ustaša osuđen na smrt i likvidiran.

IZVORI:
79 AVII, ČA, K-151, reg. br. 36\5.
80 AVII, ČA, K-151, reg. br. 47\5.

(Iz knjige Miloslava Samardžića ''Vojvoda Đujić i Dinarska četnička divizija'')

crnogorska televizija.....LOL

O zlocinima komunista u CG, imas knjiga i knjiga...o pasjim grobljima, jamama u koje su trpani svi oni koji nisu prilazili komunisitima...A ti ces da nam drvis ovde o Milovoj televiziji...najsmesnije kad se ti pravis naivan...znas ti vrlo dobro o ovim zlocinima....sad ces da vidis sta je tragicno...

ne vidim cak ni tu nista sporno sim sto se datum razlikuje za 2 dana....pljackasi iz koristoljublja - komunisti....

Ко је у четвртак 3. октобра 2002. године гледао Први програм Црногорске телевизије, могао се још једном уверити да је Црна Гора, на жалост, последњи бастион комунизма у Европи. Поред редовног приказивања старих партизанских филмова и инртервјуа са "великанима" комунистичког покрета, телевизија Црне Горе је сада емитовала и документарну емисију о партизанском комесару Љуби Чупићу, једном од учесника тзв. левих скретања у Црној Гори, у зиму 1941/42. године.

Чупића су априла 1942. заробили четници Баје Станишића, који су га потом предали квислиншкој управи у Никшићу. Јавно је осуђен и стрељан. Приликом изласка из суднице, Чупић је фотографисан и та фотографија је одмах објављена у листу "Пакао или комунизам у Црној Гори", поред многих других снимака џелата и њихових жртава. У овом листу се види како су се многи комунисти смејали смрти у очи, а највише се смејао управо Чупић. То је био мотив екипи телевизије Црне Горе да о њему направи документарни филм, приказујући га као хероја. Наравно, у филму није приказан ниједан од снимака преко 1.000 унакажених жртава комунизма у Црној Гори, међу којима је било и деце и стараца. Речено је само да се Чупићу судило због - борбе за слободу!

Тако евентуални неупућени гледаоци нису могли да проникну у суштину Чупићевог смејања у камеру. Наиме, он је био једна од особа којима је комунизам блокирао осећај гриже савести и које су зато са еланом учествовале у масовним злочинима. У Чупићевом смејању, насупрот ономе што тврди телевизија Црне Горе, види се, заправо, колико је комунизам опасна идеологија. Зато право питање гласи: над колико погибија невиних жртава комунизма се он претходно смејао? Познато је да су комунисти после масовних злочина правили "народна весеља". Приморавали су, поред осталог, родбину својих жртава да игра коло на њиховим лешевима. Зато се књига др Саве Скока, који је у оно доба такође био партизан, зове "Крваво коло херцеговачко".

Овде објављујемо збирку фотографија жртава комунизма у зиму 1941/42. у Црној Гори, које су под режимом Мила Ђукановића и даље забрањене. Ове фотографије спашене су тако што их је енглески пуковник Вилијем Бејли, шеф британске мисије при Врховној команди генерала Драже Михаиловића, 1944. године однео из Црне Горе. Бејли је потом фотографије предао краљу Петру Другом у Лондону, а краљ Петар их је дао мајору Николи Бојовићу, команданту 1. дурмиторске бригаде, који се, по изласку из немачког логора 1945. године, настанио у Лутону крај Лондона. Мајор Бојовић је снимке оставио свом сину, др Радмилу Бојовићу из Београда, уз жељу да их најпре објаве "Погледи". Највећи део из ове збирке "Погледи" су објавили у "Албуму српских четника генерала Драже Миахаиловића", други том.

http://forum.krstarica.com/threads/334430

posto si presao preko toga znaci slazes se da je ono sto sam prethodno izneo dovoljno da pokazem da si lazo i u ovom slucaju....ok z:lol:

hehehehe

Jako lep osecaj znati da ce marsal Tito zauvek da pociva u Beogradu, niko mu nista ni mrtvom ne sme...

Mozda bi jos trebali da trazimo od spanske vlade dozvolu da prebacimo i Paveliceve kosti kod njegovog saveznika u ''kucu cveca'', pa onda da se hvalimo celom svetu kako u sred Beograda imao dva top 15 najvecih ubica XX veka: Hrvata Tita i Hrvata Pavelica.

Civilians Killed by Governments in the Twentieth Century: Top Twenty Regimes
Location (Regime) Deaths Era
Soviet Union (Communists) 61,900,000 1917-1990
China (Communists) 35,200,000 1949-present
Germany (Nazi Third Reich) 20,900,000 1933-1945
China (Kuomintang) 10,400,000 1928-1949
Japan (Imperial-Fascist) 6,000,000 1936-1945
China (Communist Guerrillas) 3,500,000 1923-1948
Cambodia (Communists) 2,000,000 1975-1979
Turkey ("Young Turks") 1,900,000 1909-1917
Vietnam (Communists) 1,700,000 1945-present
North Korea (Communists) 1,700,000 1948-present
Poland (Communists) 1,600,000 1945-1948
Pakistan (Yahya Khan) 1,500,000 1971
Mexico (Porfiriato) 1,400,000 1900-1920
Yugoslavia Tito (Communists) 1,100,000 1944-1990
Russia (Czarist) 1,100,000 1900-1917
Turkey (Mustafa Kemal "Ataturk") 900,000 1918-1923
United Kingdom (Constitutional) 800,000 1900-present
Portugal (Fascist) 700,000 1926-1975
Croatia Pavelich (Fascists) 700,000 1941-1945
Indonesia (Suharto) 600,000 1965-present
http://econ161.berkeley.edu/TCEH/Slouch_power4.html

Jesi svestan da ga nasi radikalni turbo-Srbi mrze bas zbog (kako sami kazu) pokusaja da napravi sve to sta si nabrojao?

Hh... z:shock:

Kad si ovo izmislio? Može li neki izvor koji pokazuje da je Broz ikada hteo jugoslovensku naciju, jugoslovenski jezik, unitarnu državu? :kafa:

Drugo, "radikalni Srbi" upravo žele jednu naciju, jedan jezik i unitarnu državu, sa jakom samoupravom s jedinom razlikom u imenu nacije i države. z:poz:

Krivi smo mi titoisti sto smo zveri pustili s lanaca i iz kaveza, krivi smo mi titoisti jer smo bili naivni da su mozda cak i te zveri ostvarile bar mali mentalni napredak u odnosu na 1941, krivi smo jer smo verovali (ja ne doduse) da je narod spreman na postepen ulazak u moderno demokratsko i (recimo) polu-kapitalisticko drustvo, ali moderno drustvo i moderni sistemi nisu za zaostale narode, za njih je cvrsta ruka, a za zveri zna se.

Mene boli toliko mrtvih nevinih ljudi, a ne to sto vise nema SFRJ, od svih sam najvise protiv eventualno bilo kakve nove Jugoslavije, ne za ove divlje i zaostale narode, Jugoslaviju kakvu smo imali treba zasluziti, a ovi narodi danas imaju bas ono sta i zasluzuju.

Nema puno naroda na svetu ciji se veliki delovi raduju unistavanju svoga.

:)

Hehe, pa Rambo je bas vama Titoistima napisao tu pesmu.

Prazne price.
50 godina Brozove tiranije su direktno krivi za krvoprolice od 2. Rata do 2000. godine.
Cega moze da vam bude zao kad ste 50 godina pravili sve preduslove za ono cime je kulminiralo: krvoprolicem neduznih.

Hvala na priznanju da Broz ipak nije imao demokratiju na umu... cekali ste, kojebaga, da narod bude spreman.. blah, blah, blah... ima i dijagnoza za tako nesto.

Privremeno ćemo zatvoriti temu dok ne počistimo ono što treba da se čisti.
_________

Temu ću ponovo otvoriti uz upozorenje da se ostave po strani lične netrpeljivosti, obračuni na ideološkoj osnovi i uporno ponavljanje nekih kvalifikacija koje postaju spam poruke:

- Zasto lazes opet?
- jel ovo dovoljno da se pokaze na delu da si LAZOV, i u ovom slucaju, kao u mnogim drugim
- Cisto ilustrativno....mozemo da oduzimo ovo mnogo vise, sve u cilju dokazivanja da je tvoja konstatacija LAZ
- koliko god puta ti iznosio lazi
- tvoja ''istina'' je vise puta ponovljena laz...

Ja vas, poštovane kolege, molim da idemo na nivo rasprave koji liči intelektualcima.

Da se manemo dečjih zadirkivanja i da shvatimo...
... da Forum Istorija nije seoski stadion na kojem navija svak za svoga a pri tom se zaboravi i koja se igra loptom igra.

Pogledajte prethodnu, 38. stranu... sramota je da tako izgleda. Ukoliko se pojavi još koja strana sa ovolikim moderatorskim intervencijama, zbog ugleda Foruma, ova tema će dobiti stalni katanac.

S poštovanjem i uvažavanjem...

Poslednja izmena:
Mozda bi jos trebali da trazimo od spanske vlade dozvolu da prebacimo i Paveliceve kosti kod njegovog saveznika u ''kucu cveca'', pa onda da se hvalimo celom svetu kako u sred Beograda imao dva top 15 najvecih ubica XX veka: Hrvata Tita i Hrvata Pavelica.

Civilians Killed by Governments in the Twentieth Century: Top Twenty Regimes
Location (Regime) Deaths Era
Soviet Union (Communists) 61,900,000 1917-1990
China (Communists) 35,200,000 1949-present
Germany (Nazi Third Reich) 20,900,000 1933-1945
China (Kuomintang) 10,400,000 1928-1949
Japan (Imperial-Fascist) 6,000,000 1936-1945
China (Communist Guerrillas) 3,500,000 1923-1948
Cambodia (Communists) 2,000,000 1975-1979
Turkey ("Young Turks") 1,900,000 1909-1917
Vietnam (Communists) 1,700,000 1945-present
North Korea (Communists) 1,700,000 1948-present
Poland (Communists) 1,600,000 1945-1948
Pakistan (Yahya Khan) 1,500,000 1971
Mexico (Porfiriato) 1,400,000 1900-1920
Russia (Czarist) 1,100,000 1900-1917
Turkey (Mustafa Kemal "Ataturk") 900,000 1918-1923
United Kingdom (Constitutional) 800,000 1900-present
Portugal (Fascist) 700,000 1926-1975
Croatia Pavelich (Fascists) 700,000 1941-1945
Indonesia (Suharto) 600,000 1965-present
http://econ161.berkeley.edu/TCEH/Slouch_power4.html

Tito ubijao do 1990?

:think:

Znao sam da je bio opasan, ali da mrtav ubija citavih 10 godina...wow...

Ali ajde, ako samo mi mogli da imamo milione intelektualaca onda je mogao i on mrtav da ih ubije.

Rekoh ja, zasto ne zaokruzite proces pa mu ne natovarite i 1389, 1999 i sve ono sta u buducnosti dolazi?

Mozda nekad Lukas ili Kameron otkupi tekstove za neki naredni sifi film, ko zna...

Hh... z:shock:

Kad si ovo izmislio? Može li něki izvor koji pokazuje da je Broz ikada htěo jugoslověnsku naciju, jugoslověnski jezik, unitarnu državu? :kafa:

Drugo, "radikalni Srbi" upravo žele jednu naciju, jedan jezik i unitarnu državu, sa jakom samoupravom s jedinom razlikom u imenu nacije i države. z:poz:

Ne razumes, neo-cetnici mu zameraju (da se najblaze izrazim) sto je u okviru svog "antisrpstva" koje je pocelo 1892 god. BAS TIM jugoslovenstvom radio na "unistenju srpstva i pravoslavlja".

Dakle objasni njima, jako ste svi kontradiktorni u neuspelim pokusajima da Titu pronadjete zle namere bilo koje vrste.

:kafa:

Hehe, pa Rambo je bas vama Titoistima napisao tu pesmu.

Prazne price.
50 godina Brozove tiranije su direktno krivi za krvoprolice od 2. Rata do 2000. godine.
Cega moze da vam bude zao kad ste 50 godina pravili sve preduslove za ono cime je kulminiralo: krvoprolicem neduznih.

Hvala na priznanju da Broz ipak nije imao demokratiju na umu... cekali ste, kojebaga, da narod bude spreman.. blah, blah, blah... ima i dijagnoza za tako nesto.

Ah, znaci ipak Tito nije ubijao do 1990 vec do 2000 godine, hehehhe, "50 godina Brozove tiranije", jos malo pa ce da bude "500 godina Brozove okupacije" umesto turske...

Broz na celu svih antisrpskih galaksija, od XIV veka pa u narednih 2000 godina hahahahaha

HECTORIUS:
Tito ubijao do 1990?

Evo ja ću da prevedem : Jugoslavija Tito (Komunisti) 1,100,000 1944-1990
Dakle objasni njima, jako ste svi kontradiktorni u neuspelim pokusajima da Titu pronadjete zle namere bilo koje vrste.
Sada srljamo u domen filozofije druže HECTORIUS. Recimo Napoleon Bonaparta je hteo da ujedini Evropu, samo je on to hteo da uradi tako da Francuska bude na čelu ujedinjene Evrope. Na sličan način je Hitler hteo da objedini svet sa sobom na čelu a Tito je hteo da ujedini Jugoslaviju tako da njegovi komunisti budu na njenom čelu. Svi ovi ljudi su zarad "opšteg" dobra učinili velika zla onima na koje su porazili i svi do jednog su vrlo brzo propali. Pitaš da li je Tito imao zlih namera. Možda ih nije imao ali je način na koji je postizao ciljeve ipak bio u velikoj meri zločinački. Tito je napravio Jugoslaviju iznova a pre toga ju je očistio od konkurencije a smenio je sve počevši od predsednika mesne kancelarije. O tome šta je radio i kako je radio se zna iz pisanih dokumenata. Ono što mene zanima jeste : otkud tolika mržnja prema onima koji se nisu slagali sa njim. Zar je moguće toliko mrzeti svoje protivnike da je bio u stanju da stanovnicima Jugoslavije donese takav teror. Mnogi su bez razloga izgubili glavu i svi ćute o tome. Zašto se Tito pretstavlja kao bezgrešni vožd Jugoslavije posle rata a Draža kao izdajnik? Draži se, ponovo ponavljam, sudilo prvenstveno zbog kolaboracije sa Nacistima. Kontakata je možda bilo između ove dve sukobljene frakcije ali kolaboracije sigurno nije bilo. Da je kolaboracije bilo kako komunisti vole da pričaju, saveznici bi objavili rat Jugoslaviji kao što su objavili drugim okupiranim zemljama oko nas (Rumunija i Bugarska na primer). Takođe, još ima da čujem da su se Nemci i JVuO zajedno borile protiv partizana. Takođe, još imam da čujem da se JVuO borio sa ustašama protiv partizana. Vidim da ovde neki vole da povezuju ustaše sa JVuO što je totalna besmislica. Draži Mihajloviću je bio cilj očuvanje srpskog naroda i spašavanje što više ljudi od nacističke čizme. Zato nigde nemate ni potpisani i prećutni dogovor ustaša i četnika ali imate pisane dogovore četnika i "domobrana" i svaki taj dokument je bio sročen tako da se srpski živalj ne tera u logore.
Za razliku od Tita, Draža Mihajlović je ostavo veran saveznicima čak i onda kada je ta saradnja bila jednostrana. Tito se prikrivao radi dolaska na vlast i izigrao saveznike po dolasku crvene armije. Još jednom ponavljam da je Tito falcifikovao istoriju Jugoslavije od 1941. - 1946. a posle toga je prikrivano ko i šta i kako radi. Žalosno je to što su mnogi izgubili glavu ni krivi ni dužni a zarad očuvanja komunizma sa kojim je srpski narod imao veze koliko što ga je imao sa nacistima. Komunizam je propao u svakoj državi u kojoj je došao na vlast i postoji debeo razlog zašto je to tako. Neka se drugovi komunisti zapitaju šta su napravili od ove države i kako. Sve će im biti jasno. I partizani i četnici su se borili protiv Nemaca, samo što su motivi borbe totalno drugačiji.

Vidim da ovde neki vole da povezuju ustaše sa JVuO što je totalna besmislica. Draži Mihajloviću je bio cilj očuvanje srpskog naroda i spašavanje što više ljudi od nacističke čizme. Zato nigde nemate ni potpisani i prećutni dogovor ustaša i četnika ali imate pisane dogovore četnika i "domobrana" i svaki taj dokument je bio sročen tako da se srpski živalj ne tera u logore.

1. ustase i domobrani su deo "hrvatske vojnice", (vojske NDH). drugim recima, ugovori nisu bili izmedju domobrana i cetnika , nego izmedju drzave NDH i cetnika
2. vise puta su stavljeni ti ugovori ovde, zajedno sa slikama
3. sam pavelic i general djukic su potvrdili posle rata, da je saradnja postojala;

Saradnja ustasa i cetnika
General Djukic se sredinom aprila 1945. nasao sa Mihailovicem na planini Motajici. U
svojim secanjima objavljelnim u Buenos Ajresu 1955, pod naslovom "Iz sume u
emigraciju - Drazine poruke Pavelicu", Djukic pise da mu je "Draza saljuci ga kod
Pavelica" rekao kako mu je namera da sa cetnicima ide u Sloveniju, u siri reon Novog
Mesta, te da je za to potrebno da se kod vlasti NDH izmoli da odobre "prelazak nasih
ljudi preko hrvatske drzave". Zatim, da trazi "od Zagreba pomoc u hrani, municiji i
lekovima", i resi jos neka pitanja. Djukic navodi da mu je "djeneral Draza" poverio da
ispita "mogucnost saradnje vojnih jedinica, Pavelicevih i nasih", dakle saradnje ustasa i
cetnika. Sa Djukicem je u Zagreb putovao i inzenjer Vladimir Predavac, sin Josipa
Predavca, potpredsednika HSS.
S njima je u Slavonski Brod putovao i kapetan Nesko Nedic, oficijelni komandant
Valjevskog cetnickog korpusa, inace Mihailovicev izaslanik za pregovore sa Nemcima. U
Slavonskom Brodu prihvatio ih je ustaski veliki zupan Sobalic. Nedic se, po zavrsenom
poslu, vratio u stab Draze Mihailovica, a Djukica i Predavca Sobalic je u svom
sluzbenom automobilu odvezao u Zagreb, gde su stigli 17. aprila. Djukica su docekali
ustaski generali Ante Maskov i Jozo Rukavina. Ubrzo su se Djukicu pridruzili advokat dr
Ranko Brasic, stalni Mihailovicev predstavnik kod Pavelica i major Zika Andric, "neka
vrsta Drazinog vojnog atasea kod ustasa" (Karapandzic, 438). Istog dana je u staroj
banskoj palati u Gornjem gradu odrzan sastanak izmedju predstavnika cetnika, to jest
Djukica i Predavca i ustaskih funkcionera Pavelica i Andrije Artukovica. Sutradan je u
Pavelicevom dvorcu u Tuskancu odrzan drugi sastanak.
Tom prilikom uz Djukica su bili Predavac, Brasic i Andric, a sa Pavelicem ustaski
generali Djordje Gruic i Vjekoslav Maks Luburic, svojevremeni komandant ustaskog
logora Jasenovac - najveceg stratista Srba. Treci sastanak Djukica sa Pavelicem odrzan je
tek 22. aprila. Pauza je nastala zbog toga sto je Maks Luburic otputovao u Bosnu, gde su
ustase izvodile masakr nad cetnicima Pavla Djurisica.
Rezultat pregovora Mihailovicevog izaslanika divizijskog generala Djukica sa
poglavnikom Pavelicem bio je da je najveci krvnik srpskog naroda cetnicima obecao i
ucinio sve sto je Djukic trazio. Kako pise Djukic u svojim secanjima, Pavelic je "prema
nasem trazenju poslao kamione sa lekovima i municijom, a sem toga izdao je potrebna
naredjenja nadleznim organima da se Drazina grupa propusti kroz Hrvatsku u pravcu
Slovenije".
O misiji generala Djukica, ustaski vodja Pavelic ("Hrvatska drzava zivi", Buenos Ajres,
1949), izmedju ostalog pise: "General Djukic mi je odmah razlozio zelju generala
Mihailovica da njegovo ljudstvo moze nesmetano proci kroz Hrvatsku na putu u Italiju".
Pavelic, dalje, kaze: "Ja sam njihov prolaz odmah nacelno odobrio, a zatim sam celu stvar
predao zapovednistvu treceg ustaskog zbora". Britanski tajni agent major Stefan Klisold,
koji je ratno vreme proveo u Zagrebu (u svojoj knjizi Whirvilnd, 1949), sa cudjenjem i
zaprepascenjem pise o Mihailovicevoj odluci da posalje Djukica da pravi racun sa
Pavelicem. "Da li je to slucajnost da se sampion srpstva, koji je jednom pripisivao
Hrvatima sve nesrece koje su zadesile njegov narod, sad udvara arhiubicama Srba za
pomoc i zajednicku akciju protiv svojih sunarodnika", istice Klisold.
Medjutim, dogadjaji su se odvijali svojim tokom, svako je spasavao svoju glavu pa su,
tako, najvecu korist od pregovora sa Pavelicem imali Svetomir Djukic, Ranko Brasic i
Zika Andric. Oni su, pomognuti od ustasa i zajedno sa njima, nesmetano izbegli u
inostranstvo.

ako to nije dovoljno , pogledaj kod samardzica, koji je kompletno pro-cetnicki okrenut

u knjizi Miloslava Samardzica(vodeceg cetnickog "istoricara i publiciste" u Srbiji danas) dakle u jednoj od njegovih knjiga "Draza Mihailovic i Opsta istorija cetnickog pokreta"(knjiga prva, izdanje 2005 god) na str 120-127 obradjeno je poglavlje pod nazivom "Odnosi sa Hrvatima" u kojem se zapravo priznaju i na sve moguce nacine opravdavaju cetnicko-ustaski sporazumi u toku 1942. Tako npr na str 124 se kaze sledece: "Na Konferenciji cetnickih komandanata iz Zapadne i Centralne Bosne odrzanoj 1 i 2 jula 1942 u Grabskoj ispod Trebave odluceno je da se priznaju i opunomoce svi ugovori zakljuceni do tada izmedju vojno-cetnickih jedinica i predstavnika NDH. Isto tako cetnickim odredima koji to jos nisu ucinili preporuceno je da to sto pre ucine. Takodje je konstatovano da za ovu odluku postoji i potpuna precutna, mada iz razumljivih razloga ne i napismena saglasnost Vrhovne Komande i Draze Mihailovica licno. Deklaracija Konferencije vojno-cetnickih odreda Zapadne i Cetralne Bosne sadrzi 4 osnovna zakljucka:

- priznaju se svi ugovori zakljuceni izmedju vojno-cetnickih odreda i predstavnika NDH. Takodje daje se i izjava lojalnosti prema NDH.

-situacija na terenu, ugrozenost srpskog stanovnistva i neprestano sirenje partizanskog pokreta zahtevaju da se sa predstavnicima NDH zakljuce sporazumi o nenapadanju i sporazumi o zajednickom vojnom sadejstvu.

-sporazumi o nenapadanju podrazumevace potpuni prestanak sukoba izmedju vojno cetnickih odreda i vojnih jedinica NDH, kao i formiranje odvojenih teritorijalnih zona. Isto tako ovi sporazumi podrazumevaju i medjusobnu isporuku oruzja, municije i sanitetskog materijala tamo gde to bude neophodno.

-sporazumi o vojnom sadejstvu podrazumevaju zajednicke akcije protiv komunistickih partizanskih jedinica na terenu, kao i odvojenih akcija protiv komunistickih jedinica, po zonama."

Ovaj sporazum izmedju vojno-cetnickih jedinica u Bosni pridodat je i opunomocen uz jos neke ranije kao i kasnije sporazume slicne sadrzine(u Mostaru, Kulen Vakufu, Prnjavoru, Banjaluci). Tako npr u delu teksta sporazume potpisanog u Banjaluci 13.05.1942 postoji i poseban deo teksta(aneks) koji je potpisan od strane predstavnika NDH(domobranski potpukovnik Mate Bucar i ustaski bojnik Frano Sudar) gde se npr kaze sledece:

" -Sa 15-im svibnjom o.g. imaju se prekinuti sva neprijateljstva prema pripadnicima cetnickih postrojbi na oznacenom podrucju, tako i prema srpsko-pravoslavnom pucanastvu iz podrucja pod cetnickim nadzorom.

-Zabranjuje se svako cak i najmanje oruzano djelovanje domobransko-ustaskih postrojbi ovog podrucja prema cetnickim postrojbama na ovom podrucju. Ovo se takodjer poglavito odnosi na na podrucja Kijevo, Stratinska i Skrljovita, Vrhpolje i Prhovo.

-Neprijatelstva i prema ovome sporazumu zajednicka dogovorena vojna djelovanja nasih i cetnickih postrojbi imaju se nastaviti prema partizanima(komunistima) koji imaju crvene zvijezde na kapama(znakovlje raspoznavanja), te takodjer prema svima onima koji partizane(komuniste) podupiru u njihovim banditskim namjerama."

Prosle godine je u Londonu objavljena knjiga britanskog istoricara Iana MacKenny pod naslovom "Top Secrets Files in WWII"( tajne Drugog svetskog rata) u kojoj se izmedju ostalog bavi i pitanjem politickih aktivnosti izbeglickih vlada koje su boravile na tlu Britanije. Jedna od do sada nedovoljno poznatih pa i skrivanih cinjenice jeste i politicka aktivnost tzv jugoslovenske kraljevske izbeglicke vlade. Naime prema izvestajima britanskih obavestajnih sluzbi u toku 1942 i 1943tzv jugoslovenska kraljevska izbeglicka vlada je dala opunomocenje Kosti Barcu i Zivanu Jovanovicu da kao oficiri za vezu pri britanskoj vojnoj misiji u stabu D. Mihailovica prenesu punu saglasnost predsednika vlade Slobodana Jovanovica kao i ostalih clanova vlade o odobravanju vojnog sporazuma izmedju cetnickih formacija D .Mihailovica i predstavnika ustaske NDH. S tim u vezi njihov zadatak je bio strogo poverljiv i zapravo tajan, o cemu nisu smeli znati ostali clanovi britanske vojne delegacije. Kada su Zivojin Pavlovic i Kosta Barac stigli u Stab Draze Mihailovica krajem 1942 oni su predali i pismo sa posebnim uputstvima za dalji rad na terenu. u tom pismu je stajalo sledece:

" Strog pov.-na ruke armijskog djenerala i ministra vojnog gdina Dragoljuba Mihailovica. U skladu sa novonastalim dogadjajima na terenu a usled sve sire i sve masovnije aktivnosti komunistickih jedinica(a o cemu ste nas vi obavestili u proslom izvestaju) smatramo vrlo celishodnim i preko neophodnim da se odobri puni vojni anganzman i sporazum vasih komandanata i ustasko-domobranskih jedinica(sifra "33"): u Bosni, Kninskoj Krajini, Zapadnoj Hercegovini. A u cilju zajednickog unistenja partizanskog komunistickog pokreta, na terenu. Tom cilju sada podredite sve drugo, pa cak i opravdanu netrpeljivost prema Pavelicu. Potrebna je svaka moguca saradnja sa svima koji u ovom momentu mogu koristiti da se zaustave komunisti i sirenje njihovog pokreta na terenu. Dakle na vas prethodni predlog o tome sada vam dajemo jasnu instrukicju: odobrava se aktiviranje sporazuma sa sifrom "33". Isto tako vam je jasno da se korisnik sifre kao i ceo sporazum mora drzati u najstrozijoj tajnosti kako pred narodnim masama i pred zapadnim saveznicima. Posebno je neophodno drzati u tajnosti vase oficire za vezu sa ustasko-domobranskim predstavnicima kao i sa nemacim vojnim posrednicima, na terenu(sifra "22"). O tome ce vam dati detaljnija uputstva Kosta Barac i Zivan Jovanovic."(prevod sa engleskog)

Tito ubijao do 1990?

:think:

Znao sam da je bio opasan, ali da mrtav ubija citavih 10 godina...wow...

Ali ajde, ako samo mi mogli da imamo milione intelektualaca onda je mogao i on mrtav da ih ubije.

Rekoh ja, zasto ne zaokruzite proces pa mu ne natovarite i 1389, 1999 i sve ono sta u buducnosti dolazi?

Mozda nekad Lukas ili Kameron otkupi tekstove za neki naredni sifi film, ko zna...

Procitaj malo pazljivije TITOV REZIM!!!!!!!

Saradnja ustasa i cetnika
General Djukic se sredinom aprila 1945. nasao sa Mihailovicem na planini Motajici. U
svojim secanjima objavljelnim u Buenos Ajresu 1955, pod naslovom "Iz sume u
emigraciju - Drazine poruke Pavelicu", Djukic pise da mu je "Draza saljuci ga kod
Pavelica" rekao kako mu je namera da sa cetnicima ide u Sloveniju, u siri reon Novog
Mesta, te da je za to potrebno da se kod vlasti NDH izmoli da odobre "prelazak nasih
ljudi preko hrvatske drzave". Zatim, da trazi "od Zagreba pomoc u hrani, municiji i
lekovima", i resi jos neka pitanja. Djukic navodi da mu je "djeneral Draza" poverio da
ispita "mogucnost saradnje vojnih jedinica, Pavelicevih i nasih", dakle saradnje ustasa i
cetnika. Sa Djukicem je u Zagreb putovao i inzenjer Vladimir Predavac, sin Josipa
Predavca, potpredsednika HSS.
S njima je u Slavonski Brod putovao i kapetan Nesko Nedic, oficijelni komandant
Valjevskog cetnickog korpusa, inace Mihailovicev izaslanik za pregovore sa Nemcima. U
Slavonskom Brodu prihvatio ih je ustaski veliki zupan Sobalic. Nedic se, po zavrsenom
poslu, vratio u stab Draze Mihailovica, a Djukica i Predavca Sobalic je u svom
sluzbenom automobilu odvezao u Zagreb, gde su stigli 17. aprila. Djukica su docekali
ustaski generali Ante Maskov i Jozo Rukavina. Ubrzo su se Djukicu pridruzili advokat dr
Ranko Brasic, stalni Mihailovicev predstavnik kod Pavelica i major Zika Andric, "neka
vrsta Drazinog vojnog atasea kod ustasa" (Karapandzic, 438). Istog dana je u staroj
banskoj palati u Gornjem gradu odrzan sastanak izmedju predstavnika cetnika, to jest
Djukica i Predavca i ustaskih funkcionera Pavelica i Andrije Artukovica. Sutradan je u
Pavelicevom dvorcu u Tuskancu odrzan drugi sastanak.
Tom prilikom uz Djukica su bili Predavac, Brasic i Andric, a sa Pavelicem ustaski
generali Djordje Gruic i Vjekoslav Maks Luburic, svojevremeni komandant ustaskog
logora Jasenovac - najveceg stratista Srba. Treci sastanak Djukica sa Pavelicem odrzan je
tek 22. aprila. Pauza je nastala zbog toga sto je Maks Luburic otputovao u Bosnu, gde su
ustase izvodile masakr nad cetnicima Pavla Djurisica.
Rezultat pregovora Mihailovicevog izaslanika divizijskog generala Djukica sa
poglavnikom Pavelicem bio je da je najveci krvnik srpskog naroda cetnicima obecao i
ucinio sve sto je Djukic trazio. Kako pise Djukic u svojim secanjima, Pavelic je "prema
nasem trazenju poslao kamione sa lekovima i municijom, a sem toga izdao je potrebna
naredjenja nadleznim organima da se Drazina grupa propusti kroz Hrvatsku u pravcu
Slovenije".
O misiji generala Djukica, ustaski vodja Pavelic ("Hrvatska drzava zivi", Buenos Ajres,
1949), izmedju ostalog pise: "General Djukic mi je odmah razlozio zelju generala
Mihailovica da njegovo ljudstvo moze nesmetano proci kroz Hrvatsku na putu u Italiju".
Pavelic, dalje, kaze: "Ja sam njihov prolaz odmah nacelno odobrio, a zatim sam celu stvar
predao zapovednistvu treceg ustaskog zbora". Britanski tajni agent major Stefan Klisold,
koji je ratno vreme proveo u Zagrebu (u svojoj knjizi Whirvilnd, 1949), sa cudjenjem i
zaprepascenjem pise o Mihailovicevoj odluci da posalje Djukica da pravi racun sa
Pavelicem. "Da li je to slucajnost da se sampion srpstva, koji je jednom pripisivao
Hrvatima sve nesrece koje su zadesile njegov narod, sad udvara arhiubicama Srba za
pomoc i zajednicku akciju protiv svojih sunarodnika", istice Klisold.
Medjutim, dogadjaji su se odvijali svojim tokom, svako je spasavao svoju glavu pa su,
tako, najvecu korist od pregovora sa Pavelicem imali Svetomir Djukic, Ranko Brasic i
Zika Andric. Oni su, pomognuti od ustasa i zajedno sa njima, nesmetano izbegli u
inostranstvo.

Miloslav Samardžić:
Ово прво није комунистичка пропаганда, већ је преписано из књиге Михајла Минића ''Расуте кости''. Минић је у емиграцији писао да се Дража договорио са Павелићем и Немцима да убије Ђуришића, да је Дражина наводна мржња према Ђуришићу настала из сазнања да је он енглески кандидат за команданта покрета, итд. У комбинацији је и љотићевска пропаганда (и овде се помиње Карапанџић). Та два извора - Ђуришићеве присталице и љотићевци - још у првим поратним годинама изнели су ову верзију, тако да се Владимир Предавец огласио да то демантује. Имам цело Предавчево писмо, али сада ми је проблем да га нађем. Обрадићу ово питање детаљно за Дражу 5, а то ће бити ускоро, па ако се сетите Ви или ја, да поставимо овде... У сваком случају, Предавец заиста пише да га је Дража, као јединог Хрвата у свом штабу, а уз то човека из угледне хрватске породице - послао у Загреб, у покушају да се спасу избеглице које су ишле према Словенији, тј. црногорске избеглице. Са Предавецом је ишао и генерал Ђукић - који је као председник Југословенског олимпијског комитета пре рата био најпознатији генерал и био је подесан за дипломатију. Иначе био је у шуми мислим од 1942, или 1943, а дужност му је била веза са Бугарима антифашистима. Ђукићу је недавно подигнут споменик у родном Ваљеву - ако ме сећање служи. Познајем његовог сина, који се са оцем први пут срео 1960. и неке. Замолио сам га да ми детаљно опише шта се тада дешавало - а њему је отац испричао - и он је то учинио. Имам записано, и то ћу користити у књизи. Углавном прича се своди на оно што је писао Предавец. Други фактор у причи су Немци. Немачки мајор Штеркер долазио је марта месеца на Вучјак код Драже и то је био његов трећи долазак од 1944. године - са понудом за предају Немаца Западним савезницима, уз посредовање четника, уместо Совјетима. Нешка Недића Дража је послао у Славонски Брод, са Штеркером, на састанак са неким вишим немачким официром. Са Нешком су пошли Предавец и Ђукић, а искоришћена је прилика да Немци изврше притисак на усташе да ова мисија буде уопште могућа (одлазак у Загреб) и да од ње буде неке користи.

Deklaracija Konferencije vojno-cetnickih odreda Zapadne i Cetralne Bosne sadrzi 4 osnovna zakljucka:

- priznaju se svi ugovori zakljuceni izmedju vojno-cetnickih odreda i predstavnika NDH. Takodje daje se i izjava lojalnosti prema NDH.

-situacija na terenu, ugrozenost srpskog stanovnistva i neprestano sirenje partizanskog pokreta zahtevaju da se sa predstavnicima NDH zakljuce sporazumi o nenapadanju i sporazumi o zajednickom vojnom sadejstvu.

-sporazumi o nenapadanju podrazumevace potpuni prestanak sukoba izmedju vojno cetnickih odreda i vojnih jedinica NDH, kao i formiranje odvojenih teritorijalnih zona. Isto tako ovi sporazumi podrazumevaju i medjusobnu isporuku oruzja, municije i sanitetskog materijala tamo gde to bude neophodno.

-sporazumi o vojnom sadejstvu podrazumevaju zajednicke akcije protiv komunistickih partizanskih jedinica na terenu, kao i odvojenih akcija protiv komunistickih jedinica, po zonama."

Ovaj sporazum izmedju vojno-cetnickih jedinica u Bosni pridodat je i opunomocen uz jos neke ranije kao i kasnije sporazume slicne sadrzine(u Mostaru, Kulen Vakufu, Prnjavoru, Banjaluci). Tako npr u delu teksta sporazume potpisanog u Banjaluci 13.05.1942 postoji i poseban deo teksta(aneks) koji je potpisan od strane predstavnika NDH(domobranski potpukovnik Mate Bucar i ustaski bojnik Frano Sudar) gde se npr kaze sledece:

" -Sa 15-im svibnjom o.g. imaju se prekinuti sva neprijateljstva prema pripadnicima cetnickih postrojbi na oznacenom podrucju, tako i prema srpsko-pravoslavnom pucanastvu iz podrucja pod cetnickim nadzorom.

-Zabranjuje se svako cak i najmanje oruzano djelovanje domobransko-ustaskih postrojbi ovog podrucja prema cetnickim postrojbama na ovom podrucju. Ovo se takodjer poglavito odnosi na na podrucja Kijevo, Stratinska i Skrljovita, Vrhpolje i Prhovo.

-Neprijatelstva i prema ovome sporazumu zajednicka dogovorena vojna djelovanja nasih i cetnickih postrojbi imaju se nastaviti prema partizanima(komunistima) koji imaju crvene zvijezde na kapama(znakovlje raspoznavanja), te takodjer prema svima onima koji partizane(komuniste) podupiru u njihovim banditskim namjerama."
Izvor?

Back