Драгољуб Дража Михаиловић

Ima li kakvih jačih dokaza o saradnji četnika sa Nemcima od ovih fotografija ,nastalih tokom snimanja filmova Neretva,Sutjeska,Užička Republika,Kapelski Kresovi :hahaha::hahaha::hahaha:

Saradnja cetnika sa fasistima je vec davno utvrdjena cinjenica, izmedju ostalih i od strane saveznickih vojnih misija, a za ono sta je vec utvrdjeno ne trebaju dokazi - jer se to zna.

;)

To bi bilo isto kao kad bi danas Nemci tvrdili da je cela prica o njihovom napadu na CCCP falsifikat nastao posle rata kojeg su u javnost plasirali Rusi.

Smesno.

Saradnja cetnika sa fasistima je vec davno utvrdjena cinjenica, izmedju ostalih i od strane saveznickih vojnih misija, a za ono sta je vec utvrdjeno ne trebaju dokazi - jer se to zna.

;)

To bi bilo isto kao kad bi danas Nemci tvrdili da je cela prica o njihovom napadu na CCCP falsifikat nastao posle rata kojeg su u javnost plasirali Rusi.

Smesno.

:rotf::rotf::rotf::rotf::rotf::rotf::rotf::rotf::rotf::rotf::rotf::rotf::rotf::rotf::rotf::rotf::rotf::hahaha::hahaha::hahaha::rotf::rotf::rotf::rotf::rotf::rotf::rotf::rotf::rotf::rotf::rotf::rotf::rotf::rotf::rotf::rotf::rotf::rotf::rotf:

500_2_23-234x300.jpg

500_2_35-225x300.jpg

drazawantedpost1.jpg

readingletters1.jpg

pg32-3311.jpg

3f15d16d168f5ad5_landing1.jpg

drazalife.jpg

getattachmendraza11.jpg

”IN HIS CELL he relaxes in his GI trousers, smokes and reads one of 50 books, including Arrowsmith, that he has finished since his capture in March. Below: A 14-year-old boy, displaying Tito medals, cries on the steps of the courthouse after the judges had made him leave because he was too young to listen to the evidence about atrocities.”
71cec1edbc0d8110_landing1.jpg

foodtraymed1.jpg

“LUNCH of bread, ham, mashed potatoes and cucumbers is brought to Mihailovich. He may order what he wants.”
getattachment1.jpg

“DRAJA MIHAILOVICH calmly smokes his pipe and peers from behind his thick glasses and wiry beard during his trial in Belgrade. These pictures, showing him alert and well, were taken by LIFE Photographer John Phillips. They tend to disprove the rumor that he had been doped with mascaline, a Balkan drug, to make him admit guilt.”

;)

Smesno.

Pa sta se onda znojis ovde dokazujuci dokazano?
Nema sta da brines, sud ce ponoviti presudu da je Mihailovic kriv i nece ga rehabilitovati zar ne?:eek:

Pa sta se onda znojis ovde dokazujuci dokazano?

:eek:

Zamenio si me sa Kocom.

Ja se ne znojim i ne dokazujem.

Samo podsecam one koji su "zaboravili".

:mrgreen:

Nema sta da brines, sud ce ponoviti presudu da je Mihailovic kriv i nece ga rehabilitovati zar ne?:eek:

U zadnjih 20 godina svedoci smo puno ruznijih stvari u drzavi od te rehabilitacije.

I ako je bude to nece ni za 0,0000001% popraviti misljenje sveta o cetnicima, bas naprotiv, ali ce zato da pridonese da svet o svima nama misli jos gore nego do sad.

Dok ceo antifasisticki svet slavi pobedu nad fasistima, u nas da se rehabilituju oni koji su se borili protiv antifasista?

Jos sa onim menjanjem imena ulica stvarno bi nas vratilo u rikverc mashala.

Sve potezi od kojih samo neprijatelji Srbije imaju koristi.
-----------------------------------------------------------------------------------

:think: :think: :think:

Zamenio si me sa Kocom.

U zadnjih 20 godina svedoci smo puno ruznijih stvari u drzavi od te rehabilitacije.

I ako je bude to nece ni za 0,0000001% popraviti misljenje sveta o cetnicima, bas naprotiv, ali ce zato da pridonese da svet o svima nama misli jos gore nego do sad.

Dok ceo antifasisticki svet slavi pobedu nad fasistima, u nas da se rehabilituju oni koji su se borili protiv antifasista?

-----------------------------------------------------------------------------------

Па и треба све лажи вратити у рикверц. Лажне оптужбе као што је Дражина и извештаје као онај из Вранића као и имена лажних хероја. јер и ако су хероји они су комунистички хероји а не српски. Ти хероји су се борили за своје државе а не за Србију, и зашто да им Србија даје имена школа и улица? Сад је ваљда и то познато и не треба доказивати.

Zamenio si me sa Kocom.

Pa Hectoriuse Cetnici su samo nepozeljni u Bosnu i Hrvatsku a ne po celom svetu! Kod bosanskih brace u Turskoj nesmeta im Draza.

2008_08_12_milan_gurovic_dovme_2.JPG

Tito je prevario Dražu
Jun 28, 2009

Istoričar Vjenceslav Glišić tvrdi da je Josip Broz obećao Dragoljubu Mihailoviću život za njegovu podršku komunističkoj državi, ali da ga je obmanuo i likvidirao kao ratnog zločinca.

Reagovanje istoričara na vest o formiranju Državne komisije za traženje grobnice Dragoljuba Mihailovića (3.)

- Iako Vlada Srbije skine oznaku državne tajne sa dosijea Draže Mihailovića, biće jako teško da se utvrdi istina o njegovom streljanju i sahrani, jer mnoga dokumenta o četničkom komandantu ne postoje, jer su zaturena i pokradena.

draza2.jpg

Draža Mihailović

Ovo tvrdi istoričar dr Vjencesalv Glišić, jedan od retkih koji je imao prilike da još osamdesetih godina pregleda sve arhive policije, državne bezbednosti i vojske. Ali i da razgovara sa nekim od aktera suđenja Dragoljubu Mihailoviću.

- Po pravilu Vojnog suda zapisnik o izvršenju sudske presude je morao da bude napisan, ali ga je neko uzeo i sakrio. Gde god sam pitao za zapisnik, i u Arhivu SDB, i Vojnom arhivu, rečeno mi je: „Nije kod nas!“ – kaže dr Glišić.

I pretpostavlja da su funkcioneri Udbe i KOS-a uzimali arhivsku građu i nosili je kući. Uostalom, o tome kao posebnom problemu Glišić je svojevremeno pričao sa Edvardom Kardeljom i Petrom Stambolićem.

- Skrenuo sam im pažnju da neko uzima dokumenta Udbe i KOS-a i da će kad Tito umre, takvi funkcioneri da pokradu i Brozovu dokumentaciju. Jedan oficir Udbe je, na primer, uzeo sve Dražine telegrame pisane od 8. do 13. marta 1945. godine. Tako je, na primer, nestao dosije Boška Bećirevića, uhapšenog šefa Specijalne policije u Beogradu. Pojedini funkcioneri Udbe su takva dokumenta prodavali i na njima dobro ućarili – priznaje Vjenceslav Glišić.

Kao drugi razlog za tajnost oko streljanja Draže Mihailović naš sagovornik navodi obavezu svih aktera suđenja da čuvaju državnu tajnu. O tome je svojevremeno svedočio i general Đoko Jovanić, koji je u svojim memoarima zapisao:

- Ja mislim da je Krcun prvi znao gde je Draža sahranjen. Sigurno je da je znao i Miloš Minić. Miloš o tome neće da priča, jer nije ni znao kakve smo mi borbe vodili sa Dražom Mihailovićem, pa smo mu objašnjavali. Minić ga je saslušavao i o tome vrlo objektivno pisao. Draža je samo streljan. Niko ga nije mučio, siguran sam. Nema razloga da se krije gde je Dražin grob.

Vjenceslav Glišić je razgovarao sa Dražinim tužiocom Miliošem Minićem i prvim sudijom Milom Milatovićem, ali su mu oni rekli da su zakleti na ćutanje.

- Miloš Minić mi je rekao da nije prisustvovao Dražinom streljanju i da o tome mora da ćuti. On se četiri puta sastajao sa Dražom. Dva puta na pregovorima 1941. godine, a potom dva puta 1945. i 1946. na suđenju. Minić nije Dragoljuba Mihailovića doživljavao kao ratnog zločinca, već kao neprijatelja NOP-a. I imao je načina da mu se približi i da otvoreno razgovara sa njim. Kada je pridobio njegovo poverenje Minić je Draži poslao sudiju Josifa Malovića, kome se ovaj ispovedao.

Glišić tvrdi da se četnički komandant kao školovani oficir prilagodio zatvorskim uslovima i dobro sarađivao sa svojim suditeljima, ali i sa svojim čuvarima. Draža je imao običaj da u zoru budi usnulog stražare u ćeliji, kako ga smena ne bi uhvatila na spavanju. Zanimljivo je da sam Draža nije verovao da će ga streljati.

- Kapetan Ozne Žika Gavrilović je pitao đenerala šta će da radi kada ga puste, a na to mu je Draža odgovorio: “Vratiću se svojoj kući i više se nikad neću baviti politikom”. Draža je, naime, verovao da će ga general Šarl De Gol spasiti – svedoči Mihajlo Šaškijević, istoričar iz Čikaga .

Naši sagovornici tvrde da je li Staljin lično na Tita vršio veliki pritisak da ostavi Dražu u životu. Tito je bio u velikoj dilemi, jer je pretila opasnost i da Staljin dovede Dražu na vlast. Dok se Tito lomio šta da čini, Ruzvelt mu se javio telefonom i rekao mu: “Maknite Dražu!” Praktično i pre suđenja Draža je bio osuđen na smrt.

- Ima indicija da su i Minić i Malović preneli Draži poruku Josipa Broza da će mu pokloniti život, ako on podrži Titovu državu. Da je takav dogovor postojao pokazuje i tekst Dražine molbe za pomilovanje, u kome obećava da će da pomaže „novoj državi“, odnosno Titovoj vlasti. Uostalom, Tito je poklonio život Nikoli Kalabiću, Dragom Joavnoviću i Bošku Bećiroviću. Međutim, smatram da je Tito prevario Dražu, obećao mu je život, a onda ga likvidirao – tvrdi Vjenceslav Glišić.

I objašnjava:

- Josip Broz i Aleksandar Ranković su u više navrata tvrdili da je suđenje Dragoljubu Mihailoviću politički proces, u kome se izgleda, Draža nije snašao, jer on nije bio političar. Završio je život kao prevareni oficir. Streljan je, a zato je njegova smrt proglašena državnom tajnom ! – otkriva nam istoričar Vjenceslav Glišić.

SMRT KROZ KLJUČAONICU

O tome kako je Dragoljub Mihailović proveo poslednji dan života, svedočio nam je dr Dušan Stupar:

- Draži su 15. jula 1946. saopštili da je Prezidijum FNRJ odbio njegovu molbu za pomilovanje. Rečeno mu je da kaže poslednju želju. Da vidi decu. Rekao je da ne želi, jer su se Gordana i Branko njega odrekli. A da on tako nešto nikad ne bi uradio. Poslednja želja su mu bili da vidi ženu i brata u zatvoru u Đušinoj. Kad mu je rečeno da će da bude streljan ujutro, naručio je litar rakije. Pipio je celo litar. Oficiri Ozne su ga posmatrali kroz ključaonicu. Stolice osuđenih na smrt su bile zakucane za pod u visini ključaonice, tako da su mogli da ih ubiju kroz tu rupu. Osuđenici Dragi Jovanović i Boško Bećirević su ubijeni hitcem kroz ključaonicu njihove ćelije, ali Draža Mihailović nije, jer se Tito držao vojnog protokola o suđenju i izvršenju presude – kaže dr Dušan Stupar.

Dražin DNK u Americi

Srpski emigranti iz SAD nemaju dokaze o smrti generala Draže, ali kako tvrde, imaju njegove uzorke DNK, koje će da uporede, ako Srbija pronađe telo streljanog četničkog komandanta.

- General Draža Mihailović nije bio streljan pred strojem, nego mu je u zatvoru bila prebijena kičma. Dovučen je na Adu Ciganliju, gde je zatim bačen u nužničku jamu. Prosto rečeno, bačen je u izmet zatvorenika sa Ade Ciganlije – zapisao je Mihajlo Šaškijević, profesor iz Čikaga u svojoj studiji “Zločinačko ubistvo đenerala Dragoljuba – Draže Mihailovića”.

http://serbianna.com/srpski/?p=21

HECTORIUS:

Ne vidim kako to svet misli gore o nama od kako smo uveli ovu ravnogorsku spomenicu.

Zamenio si me sa Kocom.

Nisam te zamenio, jasno sam napisao ono sta sam mislio.

Vidis, bas u ovom tekstu je srz tvog pogresnog pogleda na sve ovo.
Nije cilj diskreditovanje NOB-a i rehabilitacija JVuO kao jedinog antifasistickog pokreta ma koliko je JVuO imao samo antifasizam kao cilj a Broz apsolutnu vlast kao rezultat nejgovog antifasizma.

Cilje da se istorija dopuni tamo gde je sakrivena, da se ispravi tamo gde je iskrivljena ali i potvrdi tamo gde nije krivotvorena.

Da je celokupna istorija oko Mihailovica jasna i cista, KPJ ne bi sve ovo drzao kao drzavnu tajnu niti bi bilo ikakvih problema oko bilo kog talasa pretrazivanja po njoj.
Bas zato sto je sve nekako tajnovito, preoptereceno frustriranim emotivnim recima koje u zakonskom procesu nemaju mesta (poput kiselog: "interesantno. sta mu je draza svrsio u usta, a on to grgljao sve vreme...? ")... bas zato treba preorati svu tu istoriju i zacementirati je transparentnoscu, dokazima i kontradokazima koji su neoborivi.
Pregrst krivotvorenih i laznih dokaza sami po sebi su dovoljan razlog za reviziju istorije. O postojanju laznih dokaza koje su koristili Brozovi sledbenici si se slozio i sam.

Inace, nema nista lepseg nego kad se rehabilituju neduzni.
Znam da je to koministima strano jer je njima 6 milijardi ljudi na ovoj planeti: neprijatelj

Poslednja izmena:
Ne vidim kako to svet misli gore o nama od kako smo uveli ovu ravnogorsku spomenicu.

Trebas malo bolje da gledas.

Sta je prvo na sta pomisli neko sa strane kad DANAS cuje rec "cetnik"?

Ali na stranu sad oni, jednostavno nije u redu, nije fer da isti status imaju partizani i cetnici kad su prvi bili jasno protiv okupacije i fasizma a drugi samo protiv domacih antifasista.

Ono sta su radili jedni i drugi na terenu razlikuje se kao crno i belo, i to je na kraju i presudilo pobednika - nista drugo.

Ali kako rekoh, u nasoj zemlji se u zadnjih 20 godina desilo mnogo gorih stvari od te famozne rehabilitacije, pa zasto onde ne i ona?

Ionako se pljunulo na sve ono pozitivno sta smo imali, ovo je samo kap u okeanu.

Pitanje nije hoce li rehabilitacija doneti neke koristi - jer nece, pitanje je samo koliku stetu ce da napravi.

Nisam te zamenio, jasno sam napisao ono sta sam mislio.

Vidis kako misliti i znati nije isto.

Vidis, bas u ovom tekstu je srz tvog pogresnog pogleda na sve ovo.
Nije cilj diskreditovanje NOB-a i rehabilitacija JVuO kao jedinog antifasistickog pokreta ma koliko je JVuO imao samo antifasizam kao cilj a Broz apsolutnu vlast kao rezultat nejgovog antifasizma.

JVuO je svoj navodni antifasizam zadrzao samo u mislima, Drazin antifasizam su bile reci eventualno napisane na papiru ili izgovorene na glas, pustene u eter, a od takvog antifasizma se ne dobija rat. Vec je druga prica njegov antikomunizam, tu se mashala potrudio i to znamo, zato je on i njegov pokret pre svega antikomunisticki, dok su svi ostali saveznici bili pre svega antifasisti.

Naravno da su se komunisti borili i za vlast, jel ima neko ko to nije radio? Da li je Tito trebao da, nakon sto je oslobodio zemlju, vlast preda cetnicima?

Pa nije blesav!!!

Njemu kao greh pripisujete nesto sta niko normalan ne bi uradio.

Cilje da se istorija dopuni tamo gde je sakrivena, da se ispravi tamo gde je iskrivljena ali i potvrdi tamo gde nije krivotvorena.

Da je celokupna istorija oko Mihailovica jasna i cista, KPJ ne bi sve ovo drzao kao drzavnu tajnu niti bi bilo ikakvih problema oko bilo kog talasa pretrazivanja po njoj.
Bas zato sto je sve nekako tajnovito, preoptereceno frustriranim emotivnim recima koje u zakonskom procesu nemaju mesta (poput kiselog: "interesantno. sta mu je draza svrsio u usta, a on to grgljao sve vreme...? ")... bas zato treba preorati svu tu istoriju i zacementirati je transparentnoscu, dokazima i kontradokazima koji su neoborivi.
Pregrst krivotvorenih i laznih dokaza sami po sebi su dovoljan razlog za reviziju istorije. O postojanju laznih dokaza koje su koristili Brozovi sledbenici si se slozio i sam.

Inace, nema nista lepseg nego kad se rehabilituju neduzni.
Znam da je to koministima strano jer je njima 6 milijardi ljudi na ovoj planeti: neprijatelj

6 milijardi ljudi nisu saradjivali sa fasistima i ubijali vlastiti narod.

Koliko je Tito imao prijatelja odnosno SFRJ prijateljskih drzava i naroda?

Poslednja izmena:
Па и треба све лажи вратити у рикверц. Лажне оптужбе као што је Дражина и извештаје као онај из Вранића као и имена лажних хероја. јер и ако су хероји они су комунистички хероји а не српски. Ти хероји су се борили за своје државе а не за Србију, и зашто да им Србија даје имена школа и улица? Сад је ваљда и то познато и не треба доказивати.

Po tebi je i pobeda partizana u ratu laz.

Trebas malo bolje da gledas.

Sta je prvo na sta pomisli neko sa strane kad DANAS cuje rec "cetnik"?

Ali na stranu sad oni, jednostavno nije u redu, nije fer da isti status imaju partizani i cetnici kad su prvi bili jasno protiv okupacije i fasizma a drugi samo protiv domacih antifasista.

Ono sta su radili jedni i drugi na terenu razlikuje se kao crno i belo, i to je na kraju i presudilo pobednika - nista drugo.

Ali kako rekoh, u nasoj zemlji se u zadnjih 20 godina desilo mnogo gorih stvari od te famozne rehabilitacije, pa zasto onde ne i ona?

Ionako se pljunulo na sve ono pozitivno sta smo imali, ovo je samo kap u okeanu.

Pitanje nije hoce li rehabilitacija doneti neke koristi - jer nece, pitanje je samo koliku stetu ce da napravi.

Ko sa strane? Mislis na muslimane i hrvate? Normalno da nisu lepe misli posle 50 godina falsifikovane istorije, i plus se pojavi jajara Seselj sa "svojim" cetnicima. Ali to ce se sve ispraviti vremenom.
Samo mi objasni zasto su Nemci raspisivali poternicu za Drazom, i to mnogo pre nego sto su za titom, ako su se cetnici borili samo protiv partizana, koji su eto bili nemacki neprijatelji? I zasto je samo Draza dobio odlikovanje za zasluge u D.S.R. od Francuske i SAD, a tito nije? Niko ne osporava ulogu NOP-a u oslobodjenju od Nemaca, ali pobednika izmedju njih i JVuO je odlucila teheranska konferencija. Pa normalno da ce sovjeti pre da daju podrsku Titu nego Drazi.

part25pb0.jpg

@Koca obozava ovu sliku.
naravno nije rekao tko je na slici, i odakle je slika.
ako mogu da pomognem, na slici je nemacki oficir , pripadnik 7 SS prinz eugen divizije (ima karakteristicne oznake na okovratniku. a ovaj gospodin koji je do njega , sa rancem na ledjima, je pripadnik talijanske armije. zvezda na podlozi , na njegovom levom rukavu, oznacava lekara.

:zcepanje::zcepanje::zcepanje:

ja ovu sliku postavljam vec mesecima...neprevazidjen si... :lol:

Nemci i partizani - ZAJEDNICKI NA CETNIKE....

ima toga jos...zamisli tek koliko je bilo za ceo rat....

prijateljska utakmica velikih ''neprijatelja'' u vreme pakta Staljin-Hitler:D

fudbalnemciipartizaniru6.jpg

Partizani saopstavaju Nemcima da ne zele da se bore protiv njih jer im oni nisu neprijatelji vec cetnici...Uveravaju Nemce da ce se boriti s njima rame uz rame u slucaju iskrcavanja Saveznika

partizaniinemcike4.png

Jedan od brojnih sporazuma o nenapadanju

powexchangepilinhanbosnio0.jpg

Poslednja izmena od moderatora:
Partizani su "pobedili" držeći se za repove crvenoarmejskih konja.

ne, nisu. oni su vec kontrolisali crnu goru, BiH, severo-zapadnu hrvatsku , dalmaciju, liku, kordun, baniju. rusi se nisu slucajno pojavili , nego je to deo okvirno dogovorenih zavrsnih operacija, gde je cilj , zavrsiti nemacku. sve politicke igre, koje se ovde , na forumu serviraju, u okviru grandioznih teroija zavere, nemaju nikakvo znacenje. sigurno je da je mihailovic planirao da preuzme vlast u beogradu, ili pokusa da sebe napravi vanredno vaznim u americkim ocima, ali general donovan ( i njegov posilni pukovnik mcdowell ) su deo minorne spijunske igre, a ne utvrdjene politike SAD-a i ruzvelta. balkan za saveznike nema nikakvu vaznost, izuzev upotrebe partizana, da vezu sto vise nemackih snaga na sebe, i da omoguce americkoj /britanskoj armiji , brzi prodor iz italije , prema austriji i nemackoj
hvalospevu titu ili mihailovicu, su deo "lip service" koji ide u diplomatiji, ali u zavrsnim operacijama svi su slali delegacije ( i NDH, i nedic, i rupnik...i mihilovic), i svaki je nudio nesto, na politickom, buduecem polju. medjutim saveznici nisu bili zainteresirani za politiku i nesigurne buducnosti , nego za zavrsetak rata, koji jako puno kosta. partizanski zivoti su za njih bili besplatni, i efektno utroseni za ******* nemaca i njihovih satelita.

Back