Драгољуб Дража Михаиловић

ako treba i to:D

Samo da se do kraja raskrinkaju komunjarski zlocini, lazi i propaganda, i crvene ustase stave na stub srama.

U ostalom videces i sam, taj dan je vrlo blizu....otkrice se velika, dugo cuvana tajna...potera za Drazinim grobom otkrice jos niz komunjarskih nedela...

Kako, bre, Kocho, taj dan ,,blizu''?

Pa zar nije taj dan 5. oktobar kad su Vuk i ekipa srusili komunjarsku bandu?

Nek im je sa srecom sa nalazenjem Drazinog groba.

Sta god da je uradio ovom narodu, ipak nije zasluzio da skapava na nekom stocnom groblju kao neopevana crkotina.

DRAŽA MIHAILOVIĆ I MUSLIMANI

Kako je general Draža Mihailović gledao na problem naše muslimanske braće najbolje će se videti iz sledećeg telegrama, koji je uputio 21. januara 1945. godine Kraljevskoj jugoslovenskoj vladi preko jedne od svojih neposrednih radio veza koje je imao s njom. U tom telegramu objašnjen je stav muslimana u rešavanju jugoslovenskog pitanja. S obzirom da je general Mihailović taj telegram poslao, očigledno je da se složio s pogledima naše muslimanske braće. Izjavu muslimana potpisao je jedan od najuglednijih među njima. Njegovo ime, nažalost, ne možemo objaviti pošto se nalazi u zemlji. Ta izjava glasi:
"Mi, muslimani Kraljevine Jugoslavije, bezuslovno i nepokolebljivo smo za ustavno-monarhiski oblik vladavine sa dinastijom Karađorđevića i Kraljem Petrom Drugim na čelu.
"Mi smo isto tako za federativno uređenje Jugoslavije na etničkom principu, s trima federativnim jedinicama: srpskom, hrvatskom i slovenačkom. Kako mi, muslimani živimo isključivo na srpskom etničkom području, to je razumljivo, da tražimo da svi nepodeljeni uđemo u sastav srpske federativne jedinice.
"Što se tiče Bosne i Hercegovine, mi tražimo da te pokrajine, zajedno sa susednim srpskim krajevima, kao i sa onim srezovima u Sandžaku, koji i saobraćajno i privredno gravitiraju Bosni i Hercegovini, obrazuju u srpskoj federativnoj jedinici jednu veliku samoupravnu oblast, sposobnu za život, i sa punom administrativnom autonomijom. Toj oblasti mora se, s obzirom na geografski položaj i saobraćajne mogućnosti, obezbediti pristup i na more, kako na jugu tako i na jugozapadu.
"U kulturno-prosvetnom pogledu mi tražimo da nam se kao celini obezbedi puna versko-prosvetna autonomija.
"Kako su svi naši zahtevi opravdani i etnički i istoriski i osnovani na potpuno demokratskim principima, to smo uvereni da će naići na puno razumevanje u svima nepristrasnim krugovima i srpskim i hrvatskim, i da će muslimani ovim svojim stavom doprineti svoj prilog pravilnom rešenju srpsko-hrvatskog pitanja.
"Naglašavamo da smo već i kao muslimani protiv komunizma i protiv terora a za punu i istinsku demokratiju, u čiju pobedu čvrsto verujemo."
Ova rezolucija muslimana, dostavljena Kraljevskoj vladi preko generala Draže Mihailovića, najbolji je odgovor svima onima koji danas nastoje da proglase našu muslimansku braću Hrvatima a Bosnu i Hercegovinu nekakvim hrvatskim pokrajinama.
("Bratstvo" - mart 1956.)

ČIČA JE VOLEO FEHIMA

Uoči Drugog svetskog rata jedna struja jugoslovenskih muslimana naginjala je Hrvatima i ona će potom podržati NDH. Druga struja, koja je bila manja, ali ne i malobrojna, a koju je mahom činilo obrazovanije muslimansko stanovništvo, dobro je pamtila svoje srpsko ime i zato je 1941. stupila u četničke redove.

APLIKACIJE
Neumrli naš Čiča voleo je Fehima Musakadića kao retko koga od svojih komandanata i četnika
Na čelu muslimanskih četničkih bataljona bili su Fehim Musakadić, Mujo Pašić, dr Ismet Popovac. Kad smo osvojili opštinu Bjelemiće, muslimani-četnici su streljali trojicu muslimana-ustaša .
Dr Ismet Popovac, lekar iz Konjica, dolazi u prve redove četnika-muslimana. Zbog svoje saradnje sa četnicima i svoga otvorenog sukoba sa Hrvatima i partizanima gine kao četnik u Trebinjskoj šumi, blizu Trebinja, 1943. godine
Čuveni komoranski odred, formiran na terenu između Brodareva - B. Polje - Prijepolje, pod komandom kapetana Huseina Rovčanina brojio je nekoliko stotina boraca
Početkom 1942. godine obrazovan je u Sarajevu Muslimanski četnički akcioni komitet od 14 članova

Kako, bre, Kocho, taj dan ,,blizu''?

Pa zar nije taj dan 5. oktobar kad su Vuk i ekipa srusili komunjarsku bandu?

Nek im je sa srecom sa nalazenjem Drazinog groba.

Sta god da je uradio ovom narodu, ipak nije zasluzio da skapava na nekom stocnom groblju kao neopevana crkotina.

ma jok...koji crni peti oktobar, kad ti je SPS na vlasti...hehehe...A i DS nije nista bolji, sve deca *********...U nekim ''cetnickim'' krugovima cak se i Vuk smatra komunjarom ili neo-komunistom, koliko god to nekom zvucalo neverovatno...

Sta je to Milanne Draza uradio ovom narodu...neverovatno mi zvuci sta govoris, jos ako si pobornik Tita, onda nemam reci...

Evo da iskoristim ovu temu, i ovako ovde ni jedna tema od ovih iskompleksiranih komsija ne moze da bude čitka i onako kako postavljac zamisli, pa mogu i ovde da postavim...skroz je nebitno...

Ovo ti je Djujiceva cetnicka zastava iz 1935. godine. Snimljeno u Djujicevoj kuci, u Kaliforniji.

zastavacetnodborastrmic.jpg

Uskoro treba da dobijem jos slika sa cetnickom zastavom iz medjuratnog perioda, i ranije...Jedna sa proslave udruzenja cetnika u Uzicu, 30ih godina, koja se nalazi u Narodnom muzeju u Uzicu...Tako da nista od tvoje teorije, koja je meni od pocetka bila besmislena, ali moram priznati zanimljiva....

Poslednja izmena:
Djeneral Draza Mihajlovic najodlikovaniji srpski oficir u istoriji.
Srebrna medalja za hrabrost,1913.
Spomenica za Srpsko-turski rat,1913.
Spomenica za Srpsko-bugarski rat,1913.
Zlatna medalja za hrabrost,1915.
Engleski vojnicki krst,1917.
Beli orao sa macevima cetvrtog reda,1918.
Beli orao sa macevima petog reda,1920.
Spomenica za rat 1914-1918,1920.
Zlatna medalja za hrabrost,1920.
Albanska spomenica,1920.
Orden svetog Save cetvrtog reda,1928.
Bugarski Komandirski krst Svetog Aleksandra,1936.
Cehoslovacki orden belog lava,1937.
Francuski ratni krst,1943.
Americka legija zasluga prvog stepena, najvisi orden namenjen strancima, dodelio predsednik Hari Truman 16.marta 1948.
Sta reci za legendarnog Djenerala Drazu Mihajlovica ? Ucestvova je u svim ratovima boreci se za Srbiju i srpski narod. Prvi gerilac u porobljenoj Evropi, borio se protiv dve najvece opasnosti fasisiticke i komunisiticke.
Najvece priznanje Drazi za njegovu antifasticku borbu su odlikovanje americkih I francuskih saveznika, kao I rehabilitacija Draze I Cetnika u Srbiji.
Djeneral Draza Mihajlovic najodlikovaniji srpski oficir u istoriji, koji sluzi na cast srpskom narodu.

Da, Draža je oficir sa najvise ordenja u Kraljevini Jugoslaviji...

Izmedju ostalog, u Drazinom personalnom dosijeu, u Vojnom arhivu, nabrojana su sva ordenja...

Tu nedostaje jos Karadjordjeva zvezda s macevima treceg reda, kojom je odlikovan 27.marta 1942. ''za pokazanu i osvedocenu izvanrednu hrabrost u borbama koje se vode u nasoj okupiranoj otadzbini pod najtezim ratnim okolnostima.''

Da, Draža je oficir sa najvise ordenja u Kraljevini Jugoslaviji...

Izmedju ostalog, u Drazinom personalnom dosijeu, u Vojnom arhivu, nabrojana su sva ordenja...

Tu nedostaje jos Karadjordjeva zvezda s macevima treceg reda, kojom je odlikovan 27.marta 1942. ''za pokazanu i osvedocenu izvanrednu hrabrost u borbama koje se vode u nasoj okupiranoj otadzbini pod najtezim ratnim okolnostima.''

Jos jedan orden:super:

Dzimi Polard, autor najpoznatijeg Drazinog portreta, inace sin jednog od napoznatijih portretista u istoriji Amerike i sveta novijeg doba, naslikao je u uglu i dva ordena, najznacajniji domaci, i najznacajniji saveznicki...

drazam.jpg

Naravno dva najvaznija ordena su francuski ratni krst kojim ga je odlikovao De Gol, i orden legije zasluznih kojim ga je odlikovao Hari Truman :D

Ova dva ordena nalaze se u muzeju na Ravnoj gori

2V.jpg

http://www.pogledi.rs/dm/muzej.php

image0-3.jpg

Poslednja izmena:
jedino sto za sada fale ukazi za odlikovanja...mozda koca nabavi negde
i sasvim sigurno nije najodlikovaniji oficir u kraljevini

Ako se odlikovanja vojvode Živojina Mišića posmatraju uporedo sa razvojem savremenih društvenih i istorijskih zbivanja i njegovim napredovanjem u vojničkoj karijeri, zapaža se da su ona sve brojnija, tipološki značajnija, a po rangu vrednija idući ka kasnijim fazama u njegovom životu. Samim tim ona govore ne samo o Mišićevom mestu u našoj ratnoj istoriji, već predstavljaju i materijalne dokaze o udelu srpske vojske u savremenim međunarodnim odnosima iz ratova za oslobođenje kraja 19. i početka 20. veka.

1. — Orden milosrđa (crvenog krsta), srpski;

—2 Orden Belog orla IV reda, srpski sa mačevima;

1882. Orden Belog orla II reda

3.- Orden Takovskog krsta II reda, srpski;

4. — Orden Takovskog krsta III reda, srpski (tipološke odlike ordena identične istoimenom ordenu II reda).

5. — Orden Rumunske krune II reda, rumunski;

6. — Orden Medžidije II reda, turski;

7.- Zvezda ordena svetog Stanislava, II reda, ruski;

8.- Orden svetog Đorđa IV reda, ruski;
9.-Orden crvenog krsta, engleski, ustanovljen povodom balkanskih ratova 1912—13. godine.

10. — Orden Karađordeve zvezde IV reda, sa mačevima, srpski;

11. — Orden Danila I, za nezavisnost, crnogorski, II reda;

12. — Orden Kupatila II reda, engleski;

13. — Orden Karađordeve zvezde III reda, sa mačevima, srpski (tipološke odlike ordena identične istoimenom primerku IV reda).

14- — Orden Legije časti II reda, francuski;

14a. — Zvezda ordena Legije časti II reda;

15. — Orden Karađordeve zvezde II reda, sa mačevima (tipološke odlike ordena identične istoimenom ordenu III i IV reda).

16. — Orden svetog Đorđa i svetog Mihajla I reda, engleski;

16a. — Zvezda ordena svetog Mihajla i svetog Đorđa, I reda;

16b. — Lanac u metalu za orden svetog Đorđa i svetog Mihajla sastoji se od naizmenično postavljenih, belih emajliranih krstova, inicijala »M« i »SS« i plastično izvedenih lavova.

17. — Orden svetog Spasitelja I reda, grčki;

17a. -- Zvezda ordena svetog Spasitelja I reda;
Osmokraka zvezda, u metalu, sa avers-om istoimenog ordena.

18. — Orden Karađorđeve zvezde I reda, sa mačevima (tipološke odluke ordena identične istoimenim ordenima II, III, i IV reda).

18a. — Zvezda ordena Karađorđeve zvezde I reda;
Zvezda od pet krakova, u metalu, sa avers-om istoimenog ordena.

19. — Orden Legije časti I reda, francuski (tipoloćke odlike ordena identične istoimenom primerku II reda).
Traka od ripsa crvene boje. Inv. br. 275/3

19a. — Zvezda ordena Legije časti I reda;
Zvezda od pet krakova, u metalu (tipološke odlike identične istoimenom
primerku zvezde za orden I reda).

20. — Orden Italijanske krune I reda, italijanski;

20a. - - Zvezda ordena Italijanske krune;

21.-Orden za zasluge crvenog krsta, američki;

22. — Orden za izvanredne vojne zasluge, američki; .

23. — Krst rata 1914—1918. godine, francuski;

24. — Ratni krst iz prvog svetskog rata, italijanski; .

DM nije ni do koljena misicu, a nije ni mnogim drugim oficirima

:hahaha:

covek nikad da se nacudi...

Poslednje sto cemo ovde da radimo je da poredimo Zivojina Misica i Dragoljuba Drazu Mihailovica, dva velika junaka, uz ostale velikane srpske vojske iz I sv.rata - NAJVEĆA koje su ovi prostori videli...Dva Srbina :D...

A sta reci kada o tome govori jedan Hrvat, pa jos na ovaj nacin :hahaha:...***, kad iste tvoja povijest ne poznaje, ne ostaje ti nista drugo nego da obitavas po srpskoj:mrgreen:

Zamisli tek sta je znacilo za Drazu priznanje velikog Zivojina Misica...

4V.jpg

Војвода Живојин Мишић о потпоручнику Дражи Михаиловићу

Steta sto ne znas od kad postoji Kraljevina Jugoslavija :dash:...Draza najodlikovaniji oficir u kraljevini :D....Dakle, tema je bio Draza, a rado cemo otvoriti i temu o velikom Zivojinu Misicu, koji je opisao Hrvate kao niko do sada, a da je njegove savete i molbe uslisio kralj, gde bi nam danas kraj bio...Podseticu na reci velikog Zivojina Misica:

„Iz svega sto sam čuo i video ja sam duboko zažalio sto smo se mi na silu Boga obmanjivali nekakvom idejom bratstva i zajednice… Svi oni jednako misle, to je svet za sebe, ma sa kakvim predlogom da se pojaviš….. stvar je propala…..

Ništa se ne može zajaziti, ničim što bi joj se ponudilo.

Ja sam sa tim načisto. Dvoje nam kao neminovno predstoji: potpuno se otcepiti od njih, dati im državu, nezavisnu samoupravnu, pa neka lome glavu kako znaju, a drugo je, upravo prvo, da u zemlji zavedemo vojnu upravu za dvadeset godina i da se zemlja sva baci na privredno i ekonomsko podizanje, daleko od svih politickih uticaja. Ako to ne može, onda se otcepiti, dati im njihovu državu.

Granice će biti gde ih mi povucemo, a mi ćemo ih povuci ne onde gde naše ambicije izbijaju na povrsinu, nego onde gde istorija i etnografija kažu; gde kaže jezik i običaji, tradicija i najzad gde se sam narod po slobodnoj volji opredeli, pa će biti i pravo i Bogu drago.

A Italijani? Neka im je sa srećom. Neka se oni Hrvatima usreće. Ja sam duboko uveren da se mi njima nećemo usrećiti... Ti su ljudi svi odreda, prozirni kao čaša, nezajažljivi i u toliko meri lažni i dvolični da sumnjam da na kugli zemaljskoj ima većih podlaca, prevaranata i samoživih ljudi.

Ne zaboravite Visočanstvo, moje reči. Ako ovako ne postupite siguran sam da ćete se ljuto kajati.”

A da iver ne pada daleko od klade, pokazao je sin velikog Zivojina Misica, veliki Aleksandar Misic, koji je zajedno sa slovencem Ivanom Freglom, junacki postradao stiteci Drazu....junacki sin do kraja uz Drazu, do kraja uz kralja i otadzbinu....

I sam si lepo napisao ko je najodlikovaniji covek koga ovi prostori poznaju....ali mora se priznati da su ova dva odlikovanja ipak posebna :mrgreen:

2V.jpg

Ekskluzivno: Draža Mihailović na strašnom sudu

U holivudskoj produkciji Raše Draškovića (dobitnika četiri Emija) Božidar Zečević upravo završava poslednje kadrove igrano- dokumentarnog filma o Draži Mihailoviću. Pressmagazin dobio ekskluzivno pravo da prvi prenese najzanimljivije delove

image.jpg

Draža Mihailović je govorio bez besedničke poze, bez ikakve srdžbe na svoje protivnike i lične neprijatelje, tečno i detaljno. Bio je pred nama vojnik po profesiji, koji u svojoj punoj jednostavnosti daje svoj dnevni izveštaj. Pokazivao je puno poštovanje prema sudu i puno praštanje prema gomili. Zato se za sve ovo vreme nije čulo njeno urlanje. Slušala je odbranu u punoj tišini. Svoju reč završio je oko pola noći, precizno i dostojanstveno. I sve dok reč nije prestala, grobna tišina vladala je u sudskoj sali, javio je 15. jula 1946. godine dopisnik londonskog „Tajmsa" sa suđenja vođi Jugoslovenske vojske u otadžbini Draži Mihailoviću.
Dražinu završnu reč, koja je toliko fascinirala britanskog novinara, uskoro ćemo moći prvi put da čujemo u ekskluzivnom filmu „Suđenje stoleća - proces Draži Mihailoviću", jednog od naših napoznatijih režisera dokumentarnih filmova Božidara Zečevića. I to zahvaljujući Staljinu, koji je tražio od svog omiljenog snimatelja Blaškova da mu snimi čitav proces u Beogradu.
Osim ovih ekskluzivnih snimaka, Pressmagazin je dobio pravo da zaviri i u ostale nepoznate dokumente - američki film iz Pranjana, šokantni dokument sa Stenforda o pregovorima da se krajem 1944. nemačka armija na Balkanu preda Amerikancima i četnicima (!!!), dokaz da je Tito iza imao paravan odakle je uživo mogao da prati ispitivanje svog najvećeg neprijatelja...
image.jpg

Vihor svetski odneo je Dražu i njegov rad General Mihailović bio je slomljen do pojave advokata Joksimovića, tada počinje odlučna odbrana koju, zahvaljujući Staljinovim snimcima iz Moskve (kaiš gore), vidimo prvi put

Ali... najveće dostignuće su, ipak, posle toliko godina spojeni ton i zvuk, kao neoboriv dokaz koliko se svih ovih godina proces stoleća brutalno falsifikovao. Kada se film bude prikazao na malim ekranima, čitava Srbija prvi put će moći da čuje Dražu, da čuje Minića, da čuje žamor publike, njihova psovanja, urlike. Sve deluje arhaično, njihovi glasovi, njihovi čudni akcenti. Ali, baš kao što piše „Tajms", u sudnici je grobna tišina dok Draža iznosi završnu reč. Sudije gledaju u pod. Svi osim Minića. Draža Mihailović govori poslednji put:
„Našao sam se u vrtlogu događaja i smernica... Ostao sam ipak samo vojnik. Ubeđen da narod treba da da svoju reč na kraju. Ubeđen sam bio da sam na pravom putu i pozivao novinare celog sveta i tražio misiju Crvene armije. Sudbina je bila nemilosrdna prema meni, kad me je bacila u ovakav vihor, najteži mogući koji može jednoga čoveka snaći. Mnogo sam hteo, mnogo započeo, ali vihor svetski odneo je mene i moj rad".
Ovim rečima počinje film Božidara Zečevića, koji on naziva krunom svoje karijere. Pokazuje nam trejler, koji u produkciji holivudskog producenta Raše Draškovića (dobitnika četiri Emija) upravo završava za kanal Histori pod naslovom „Poslednja neispričana priča Drugog svetskog rata".
- Vrlo je važan američki ugao. Amerikanci su bili i ostali poslednji Dražin saveznik. Ruzveltova smrt, dolazak Trumana, leva opcija u Stejtu, hiljade su razloga zašto mu nisu pomogli u poslednjem trenutku, ali ga nisu ni izdali kao Englezi - priča Božidar Zečević.
On tvrdi da se u filmu ne bavi ni idelogijom ni politikom. - Samo dokumenti - kaže čovek koji je devedesetih na RTS-u probio led čuvenim dokumentarcem „Jugoslavija u ratu 1941-1945." Od tada i datira njegovo interesovanje za Mihailovića, za koga se definitivno zainteresovao posle serije o 27. martu, koju je pre nekoliko godina gledalo dva miliona ljudi.
Tito gledao suđenje.Tito je često uživo pratio suđenje Draži Mihailoviću kroz prorez napravljen iza glavnih sudija, objašnjava Božidar Zečević. On kaže da su snimili i taj prorez i put kojim je Tito dolazio tajnim tunelom iz Belog dvora, koji je zatrpan u NATO bombardovanju. Tito je suđenje posmatrao s Milovanom Đilasom, koji je bio glavni organizator suđenja Draži, dok je Josif Malović operativno vodio ceo proces.

- Tada sam shvatio da ljude zanimaju neispričane priče. A Mihailović je najveća - kaže Zečević, koji je igrom slučaja u Americi odmah pronašao Dražu na filmskoj traci. Selo Pranjani, 6. septembra 1944. godine. Američka delegacija, na čelu sa pukovnikom Robertom Mekdauelom i kapetanom Nikom Lalićem, predvodi najveću akciju spasavanja američkih pilota u Drugom svetskom ratu. Operacija „Halijard" uredno je snimljena.
A onda i veliki poklon - kompletan snimak suđenja nalazi se u Moskvi. U odličnom je stanju, rađen lično za Staljina, koji je Zečević pronašao posle 60 godina. Tako ćemo, ironijom sudbine, istinu o Draži saznati zahvaljujući drugom najvećem Titovom neprijatelju - Staljinu.
I, naravno, Božidaru Zečeviću, koji je posle pet godina konačno uspeo da spoji ton i sliku sa svojim saradnicima i ekspertima za čitanje s usana. Mada su i tu imali problema, jer se oko tonskog zapisa tuže Radio Beograd i porodica profesora s Muzičke akademije, koji je jedini tajno snimio proces.
Ali, u filmu će se prvi put videti i šokantni dokumenti. Pre svih, izveštaj Roberta Mekdauela o pregovorima o predaji kompletne nemačke armije na Balkanu 1944. godine.
Priču treba ispričati- Oduševljen sam „Suđenjem stoleća", zato što je to jedinstven projekat. Kroz prizmu ove sudske drame može se sagledati istorija. Dramatična je, napeta, ali pre svega istinita. Kao producent dokumentarnih televizijskih filmova i serija pre svega tražim priču. A ovu priču treba ispričati - rekao je u izjavi za Press producent serije Raša Drašković.
Svi su ga izdaliDraža je bio slomljen čovek. On je jedva preživeo tifus, mučen je na razne načine, vidi se njegova podbulost, bezvoljnost. Slomljen je fizički, ali i psihički. On je napušten od svih - od kralja, od žene, dece, svojih komandanata. Svi koji su mogli da ga izdaju, izdali su ga. I onda se pojavio advokat Dragić Joksimović, koji ga je trgnuo. Koji je promenio čitavu istoriju Srbije. I zato pravi junak mog filma nije Draža, već Dragić Joksimović.
- To je šokantan papir koji pokazuje da se rat mogao završiti devet meseci ranije. To je 800.000 vojnika koji je trebalo da se predaju, kako je Mekdauel tražio, „savezničkom komandantu na ovom terenu Draži Mihailoviću".
Ovaj dokument je važan i za eventualnu rehabilitaciju Mihailovića, jer je na suđenju kao ključni argument njegove saradnje s Nemcima navođen navodni sastanak sa Rudolfom Štrekerom u Pranjanima.
„General Mihailović nije nikako želeo ma kakav dodir s Nemcima, ali je na moje navaljivanje pristao da Štreker dođe", navodi Mekdauel, koji je o nemačkoj ponudi da se predaju Amerikancima, pre nego što Rusi uđu iz Bugarske i Rumunije, obavestio centralu u Kazerti, Kairu i Vašingtonu.

- Koliko je sve bilo blizu, svedoči podatak da je komanda iz Kazerte ponudila 600 padobranaca kako bi pomogli Mihailovića da preuzme nemački ratni materijal. Dakle rat je mogao da se završi devet meseci ranije, baš kao 1918, kada je probijen Solunski front, a Jugoslaviju bi preuzela Amerika i pobednička vojska generala Mihailovića. Sve je to sprečio Čerčil, koji je zahtevao da se prekinu pregovori i da se Mekdauel izvede pred vojni sud zbog prekoračenja ovlašćenja. Zahtevao je da se pregovori nastave zajedno s Rusima i Englezima, što su Nemci odbili i nastavili da se biju narednih devet meseci - priča Zečević.
On zato tvrdi da će film oboriti i ključnu tačku optužnice protiv generala Mihailovića, jer više nema nijednog dokaza o Dražinoj navodnoj saradnji s Nemcima.

image.jpg
Kopija Moskovskih procesa Sudnica je preslikana iz Moskve, kao i publika, ponašanje sudija...
Posle pogubljenja Mihailovića, na suđenjima u Beogradu pojavili su se i neki od vodećih nemačkih predstavnika. Ali ga niko nije osudio. U decembru 1946, pred sudom se našao Franc Nojbaher, bivši generalni opunomoćenik za Balkan.
- Kao šef nemačke privrede u okupiranoj Srbiji odlučno i odgovorno izjavljujem da mi partizane i komuniste nismo ni osećali. Ako su naša skladišta bila stalno napadana, to je bila krivica Mihailovićevih ljudi, a ne partizana - rekao je Nojbaher.
- Vi niste samo ratni zločinac, nego i bitanga - bio je očajan tužilac.
Šef Gestapoa za Srbiju, pukovnik Vilijam Fuks, rekao je na suđenju u Beogradu „da je Gestapo Mihailovića uvek smatrao za neprijatelja broj jedan".
Adolf Hitler uvek je smatrao srpske nacionaliste najvećim neprijateljem na Balkanu. Čak i pri kraju, 22. avgusta 1944, Hitler je feldmaršalu Maksimilijanu fon Vajhsu i Hermanu Nojbaheru, očigledno saznavši za nameru da se predaju Amerikancima, naglasio da „razume se, nema pomena o davanju oružja četnicima", i podvukao da Nemačka mora „odlučno da se odupre svakom planu za stvaranje velike Srbije".
General Albert Jodl izneo je Hitlerove poglede: „Srpska vojska ne sme da postoji. Čak je bolje izložiti se izvesnoj opasnosti od komunizma".
I to se upravo i desilo, kako prikazuje u filmu Božidar Zečević. Na trejleru koji posmatramo vidimo kako je Topčider bukvalno pretvoren u kopiju Moskovskih procesa na kojima je Staljin osudio sovjetske vođe. Puna sudnica, strani novinari, čak i Minić gestikulira kao ruski tužioci. I najvažnija stvar - svi optuženi govorili su protiv sebe, kao na primer Buharin, koga je Lenjin najavljivao kao „budućnost Sovjeta". Onda je vodeći teoretičar marksizma usred sudnice izgovorio:
„Mi smo svi izdajnici. Mi smo kulake pobunili. Mi smo spremali belogardejski ustanak. Slažem se s drugom tužiocem. Zaslužio sam najstrožu kaznu. Moji zločini su nečuveni".
Kad je slomljen ovaj tvrdi boljševik, šta li je tek čekalo Dražu. Profesor Radoje Vukčević u studiji „Na strašnom sudu" tvrdi da je reč o narkotiku meskalinu, što potkrepljuje Dražinim rečenicama sa suđenja: „Ja ne znam šta je sa mnom. Često hoću da kažem ne, a ja kažem jeste".
Božidar Zečević sada dolazi do sličnog zaključka, iako se fizičke torture ne mogu lako dokazati.
NOVI SOLUNSKI FRONT- To je šokantan papir koji pokazuje da se rat mogao završiti devet meseci ranije. To je 800.000 vojnika koji je trebalo da se predaju, kako je Mekdauel tražio, „savezničkom komandantu na ovom terenu Draži Mihailoviću". Koliko je sve bilo blizu, svedoči podatak da je komanda iz Kazerte ponudila 600 padobranaca kako bi pomogli Mihailovića. Dakle, rat je mogao da se završi devet meseci ranije, baš kao 1918, kada je probijen Solunski front, a Jugoslaviju bi preuzela Amerika i pobednička vojska generala Mihailović.
image.jpg

Dragić Joksimović

Gorski car srpskog naroda
Završne reči branioca Dragića Joksimovića, 15. jula 1946

Svih sedam dokumenata koje sam ovde citirao objavio je „Službeni list" ove zemlje od 9. marta 1945. i predstavljaju nepobitne i nesumjnive dokaze da je jugoslovenska Kraljevska vlada u Londonu sve do 7. marta 1945. godine bila jedina legalna i od saveznika jedina priznata vlada Jugoslavije. Od 17. aprila 1941. godine do 5. avgusta 1944. godine Dragoljub Mihailović bio je njen ovlašćeni ministar i organ u Srbiji. Sve što je optuženi Mihailović radio i uradio za vreme okupacije, radio je po naredbama i uputstvima ove vlade, a sve što je radila i uradila ta vlada, mogla je raditi i uraditi sa znanjem i odobrenjem naših zapadnih saveznika. Jugoslovenska vojska u otadžbini, kojom je Mihailović do kraja rata komandovao, bila je legalna vojska ove vlade, a sa pravne tačke gledišta partizanska organizacija imala se smatrati kao - ilegalna organizacija...
...Nameće se pitanje da li se stav optuženog Mihailovića prema NOP može nazvati izdajom? Ja bih mogao da se složim sa optužnicom da je skroz pogrešno i neopravdano mišljenje nemačko-fašističkog napadača kada je narodnooslobodilački pokret Jugoslavije okvalifikovan kao obična pobunjenička banda...
(negodovanje u sali)
...Akcija Mihailovića bila je uperena na kršenje i lomljenje jedne protivničke organizacije čiji su ciljevi, prema njegovom mišljenju, bili ne samo štetni, nego i opasni za postojeće društveno stanje koje je on želeo održati...
...Osim toga, treba da se zna i da ovde ostane zabeleženo: glavni cilj generala Mihailovića je bio sačuvati Srbiju...
...Neustrašivi borac i čovečni zaštitnik - to je pravi lik njegov za sve vreme. Bilo to kome krivo danas ili ne, general Mihailović je suvereno gospodario selima, dolinama i planinama Srbije i zaista je bio gorski car srpskog naroda!
(psovke, urlanja, ciča u sali)

Josip Broz Tito, protiv branioca Joksimovića, na Cetinju, 16. jula 1946:
...Evo, na primer, branilac na procesu optuženog Draže Mihailovića, koji je, čini mi se, član Demokratske partije, pogledajte njegovo mišljenje, njegovu ideologiju...
...Branili su Dražu i drugi, ali on ga nije branio sa pravilnog stanovišta. Iz njegove odbrane izdaje izbija neodoljiva mržnja prema narodu. Branio ga je sa duboko nenarodnog stanovišta. Draža je, kaže taj takozvani branilac, imao pravo, jer je postojala takozvana zakonita vlada u Londonu...
...To je ideologija ne samo branioca Joksimovića, nego i drugih Joksimovića, koji se kriju pod demokratskim plaštom. Kad danas vidimo da se oni ne žacaju da o toj izdaji govore kao o nečem zakonitom, onda nam je isto tako jasno i nešto drugo: da mi ne možemo imati samilosti prema takvim ljudima! ][/b]
Draža je bio slomljen čovek. On je jedva preživeo tifus, mučen je na razne načine, vidi se njegova podbulost, bezvoljnost. Slomljen je fizički, ali i psihički. On je napušten od svih - od kralja, od žene, dece, svojih komandanata. Svi koji su mogli da ga izdaju, izdali su ga. I onda se odjednom pojavio advokat Dragić Joksimović, koji ga je trgnuo. Koji je promenio istoriju Srbije. I zato pravi junak mog filma nije Draža već Dragić Joksimović - govori Zečević.
„Generale, neće vas pustiti. Sada će ubiti i mene i vas. Šta god da uradite, ubiće vas. Možete samo časno da umrete, da odbranite svoju vojničku zakletvu i reč", rekao je Joksimović negde na pola suđenja, koje je trajalo od 10. juna do 15. jula. Od tog trenutka Draža je počeo svoju odbranu. I to će se jasno videti na snimcima.
- Joksimović je bio neukaljana politička figura Demokratske stranke. On je odbijao da brani Dražu, dok ga on sam nije zamolio. Na kraju je održao taj veliki govor, koji zaslužuje da bude u svim udžbenicima. U tom govoru nalazi se sva ljudska drama, zbog koje je Tito dan kasnije javno tražio odmazdu. Uhapsili su ga jer je na nekoj slavi slušao Radio London i ubili ga u zatvoru. Ali ni tu nije bio kraj, ostavili su ga u dvorištu zatvora da „odleži kaznu", a na kraju i pohapsili ljude koji su mu došli na pogreb posle dve godine. Taj čovek je moj heroj, jer na neki način njegova sudbina prati i mene od kad sam se uključio u ovaj projekat. Ali znam koliko je važan i znam da ću da ga završim. Mogu samo da me ubiju. Kao Joksimovića i Dražu - jasan je Božidar Zečević.

Veljko Lalić
21.06.2009.

PRESS

Piloti veterani pamte Srbe

Vecernje novosti, Branislav Đorđević, 19.07.2009

rep-FRIMAN.jpg

Gregori Friman

ISTINITA priča o herojstvu srpskih seljaka i četnika Draže Mihailovića koji su tokom Drugog svetskog rata u selu Pranjani spasli i pomogli pri evakuaciji 512 američkih pilota i članova posade američkih bombardera, izašla je pre dve godine iz zaborava zahvaljujući knjizi "500 zaboravljenih" Amerikanca Gregorija Frimana.
Sada je ova knjiga prevedena i objavljena na srpskom (izdavač "Evro-Đunti"), a u ponedeljak će biti predstavljena u beogradskoj knjižari "Akademija", u 18 časova. Tim povodom, zahvaljujući srpskom izdavaču i našem konzulatu u Čikagu, u Beograd je stigao i autor knjige Friman, pisac, istoričar i novinar, koji za "Novosti" kaže da je veoma uzbuđen, jer će u utorak otputovati i za Pranjane.
- Jedva čekam da se upoznam sa stanovnicima i da vidim to mesto na kome se ova neverovatna priča odigrala - kaže Friman.
Knjiga "500 zaboravljenih" opisuje događaj koji se zbio između septembra i decembra 1944. godine. To je priča o izvlačenju američkih vazduhoplovaca koji su oboreni iznad Srbije, a koji su bili u misiji bombardovanja naftnih postrojenja u Rumuniji.
- Po mom mišljenju, to je najveća misija spasavanja američkih vazduhoplovaca iza neprijateljskih linija, ikada. Kao pisca, uvek me privlače priče koje su značajne, ali su iz nekog razloga preskočene i skrajnute u istoriji. Kada sam prvi put naleteo na misiju "Haljard", zaprepastilo me je koliko je neverovatna, bio sam zadivljen i začuđen kako do sada već nije ispričana i kako to da svi u Americi već ne znaju
za taj događaj - kaže Friman. - Objašnjavam u knjizi zašto je to tako, ali odgovor nije jednostavan i delom leži u činjenici da su se u toku rata saveznici okrenuli protiv Mihailovića i pružili podršku Titu. Stejt department kasnije nije želeo da "uznemirava" Tita na bilo koji način dajući zasluge Mihailoviću za ono što je uradio. To je veoma mnogo frustriralo Amerikance koji su bili spaseni i oni su protestovali koliko su mogli, insistirali su da se Draži oda priznanje, ali bez uspeha.
Kada su se Amerikanci padobranima spustili na Ravnu goru, našli su ih četnici, priča Friman. Nekoliko meseci su ih čuvali seljaci i Draža Mihailović, uz veliki rizik. Stanovnici Pranjana znali su da će biti odmazde ukoliko Nemci saznaju da skrivaju američke pilote. Posle dugog čekanja, američki OSS (Office of Stategic services) bio je u stanju da organizuje i izvede veoma rizičnu spasilačku misiju pod šifrovanim imenom "Haljard". I pored opasnosti, misija je uspela i spaseno je 512 ljudi.
- Ovo iskustvo pokazalo je američkim vazduhoplovcima gostoljubivost i velikodušnost vašeg naroda. Posebno koliko su se Srbi žrtvovali tokom rata za ljude iz druge zemlje. Srpski seljaci bili su u užasnoj situaciji - okruženi Nemcima, gladni, Mihailović i Tito suprotstavljeni... Ali, narod je bio tako velikodušan, delili su i poslednji komad hrane sa Amerikancima, čuvali ih u kućama, i preživeli piloti to ne mogu da zaborave. Kada sam, pripremajući knjigu, razgovarao s veteranima koji sada imaju 80, 90 godina, uvek bi im krenule suze na oči kada bi se setili kako su Srbi bili divni prema njima - priča Friman.

DIRLJIVA LJUBAVNA PRIČA
DESETAK spasenih vazduhoplovaca i jedan član spasilačke misije još su živi, kaže Friman.
- Taj spasilac je Džordž Vujnović, OSS agent, obaveštajac koji je učestvovao u organizaciji spasilačke misije "Haljard". Živi u Njujorku, ima 94 godine, ali je bistrog uma i još voli Srbiju i Beograd. Deo knjige je dirljiva priča o njemu, koji kao student dolazi u Beograd iz rodnog Pitsburga da studira medicinu. Zaljubljuje se u buduću suprugu Mirjanu, neposredno uoči nemačkog napada na Beograd. Postaje opasno, većina Amerikanaca beži, ali on ne želi da napusti Mirjanu i u Beogradu ostaje tokom bombardovanja. Kasnije, uz mnogobrojne peripetije, odlaze u Ameriku, a on se priključuje OSS, raspoređuju ga u bazu u Italiji, odakle je rukovodio spasavanjem Amerikanaca s Ravne gore - kaže Friman.

http://www.novosti.rs/code/navigate...ci, spasavanje pilota&search=draža mihailović

17. jul, parastos Drazi Mihailovicu kod manastira Svetoga Save u Libertivilu i večernje u crkvi Svetog Jovana Krstitelja koji je podignut u spomen Đeneralu Draži Mihailoviću u selu Belvud-u.

dscf0192k.jpg

dscf0194h.jpg

dscf0212w.jpg

Mitropolit Libertivilski-Čikaški G. Hristifor besedi deci o Čiči

dscf0216c.jpg

Episkop Novogračanički-srednjozapadni Američki G. Longin besedi deci o Čiči

dscf0232p.jpg

dscf0233b.jpg

Parastos u Čičinoj crkvi

Da vidimo ko se danas protivi rehabilitaciji cetnika i generala Dragoljuba Draze Mihailovica, sluzeci se vec poznatim lazima i standardnom komunistickom propagandom koje se danas stide i preziveli komunisti, a ne koriste je, bar ne u ovom obliku, njihovi potomci, tkzv. neo komunisti.....konkretno povodom prisustva drzavnih predstavnika na parastosu.

stav nepismenih, kojima je istorija zadnja rupa na svirali i ponavljaju vec davno nauceno gradivo....

Protest zbog počasti Mihailoviću

7520811174a61101443c68385286613_extreme.jpg

Beograd -- Prisustvo državnih predstavnika na obeležavanju pogibije Draže Mihailovića izazvalo negodovanje bošnjačkih političara.

Prisustvo ministra za dijasporu Srđana Srećkovića na pomenu povodom godišnjice smrti Draže Mihajlovića, kao i polaganje venaca predstavnika Bezbednosno-informativne agencije na Ravnoj gori izazvalo je negodovanje poslanika i potpredsednika Sandžačke demokratske partije i člana Odbora Skupštine za bezbednost Meha Omerovića.

On je u izjavi za B92 kritikovao prisustvo Srećkovića i zapitao se da li su u ozbiljnoj državi ovakvi postupci dopušteni.

U Srpskom pokretu obnove ne vide ništa sporno u postupku Srećkovića.

Draža Mihajlović je bio saradnik nemačkih okupatora, i neprihvatljivo je da ga bilo ko iz države rehabilituje, i to mimo odluke suda, smatra Meho Omerović iz Sandžačke demokratske partije.

On navodi da je prisustvo ministra za dijasporu Srđana Srećkovića na pomenu povodom godišnjice smrti Draže Mihailovića, kao i polaganje venaca tim predstavnika BIA tim povodom na Ravnoj Gori neprihvatljivo.

“Činjenica i podatak da su juče na Ravnoj Gori predstavnici BIA i ministar za dijsporu položili venac na spomenik Draži Mihailoviću jeste činjenica koja otvara mnoga pitanja – da li je za rehabilitaciju u državi Srbiji nadležan sud, ili to radi BIA, ili to radi Ministarstvo za dijasporu, Vlada Republike Srbije, ili o tome odlučuje svaki organ kome to padne na pamet”, kaže Omerović.

“Da li u budućnosti treba da očekujemo da se polažu venci Nediću, Ljotiću ili Pavlu Đurišiću, koji je nosilac Hitlerovog gvozdenog krsta”, pita se on.

“Očigledno da 64 godine od ubistva Draže Mihailovića, generala vojske u ovoj zemlji, ima ljudi koji bi mu, da mogu, sudili na montiranim postupku, bacili ga u jamu”, rekao je poslanik Srpskog pokreta obnove Aleksandar Jugović.

“Ja govorim u ime SPO-a i velika je greška što nije rehabilitovan. Ja vam kažem, uskoro će biti rehabilitovan”, naveo je on.

U Srbiji je nedavno formirana Državna komisija koja radi na pronalaženju mesta na kome je Mihailović ubijen, odnosno sahranjen.

Tokom utvrđivanja tih činjenica članovi komisije sarađuju sa svim nadležnim državnim službama, uključujući i BIA.

Poslednja izmena:
Dnevne vesti - Poslednja vest

22-07-2009 Tradicija - OTVARAJU SE ŠKOLE ZA ČETNIKE

Trebinje - (Tanjug) - U Trebinju je formiran Inicijativni odbor organizacije "Srpski četnički pokret Republike Srpske", a najavljeno je i osnivanje nastavnih centara za obrazovanje mladih četnika.

Ova organizcija je najavila osnivanje nastavnih centara za obrazovanje mladih četnika u tri grada Republici Srpskoj.

U saopštenju "Srpskog četničkog pokreta Republike Srpske" se navodi da će jedan od njenih osnovnih ciljeva biti negovanje i baštinjenje četništva kao najznačajnije i najsvetlije srpske tradicije i promocija četništva kao ideologije budućnosti.

U Trebinju, Banjaluci i Istočnom Sarajevu biće osnovani i nastavni centri, u kojima će se obrazovati mladi četnici, od 16 do 22 godine, dodaje se u saopštenju.

Nastavnim centrima će rukovoditi Siniša Vučinić, a u njima će raditi eminetni srpski intelektualci iz RS, Srbije, Crne Gore i Makedonije.

Vojvoda školuje 100.000 četnika?

http://www.novosti.rs/code/navigate...ord_add=cetnici, sinisa vucinic&search=četnik

Knjiga o najvecoj misiji spasavanja u II sv.ratu i na srpskom!

15.07.2009. AMERIČKI PISAC, ISTORIČAR I NOVINAR GREGORI A. FRIMAN
DOLAZI U SRBIJU 18. 07. POVODOM OBJAVLJIVANJA NJEGOVOG ROMANA „500
ZABORAVLJENIH“, U IZDANJU EVRO–ĐUNTIJA, NA SRPSKI JEZIK. ROMAN O
OPERACIJI HALJARD, NAJVEĆOJ MISIJI SPASAVANJA U DRUGOM SVETSKOM
RATU, TOKOM KOJE SU SRPSKI ČETNICI, PREDVOĐENI DRAŽOM MIHAILOVIĆEM, SPASLI
500 AMERIČKIH PILOTA, POJAVIĆE SE U PRODAJI OD 20. JULA.
ZA VREME SVOG BORAVKA U SRBIJI (18–24. JULA) FRIMAN ĆE U PRATNJI GENERALNOG
KONZULA SRBIJE U ČIKAGU DESKA NIKITOVIĆA, VOJNOG ATAŠEA AMERIČKE
AMBASADE, NAŠEG PROSLAVLJENOG KOŠARKAŠA VLADE DIVCA I REŽISERKE IZ
HOLIVUDA ANE MAKSIMOVIĆ POSETITI SELO PRANJANE (21. JULA) ODAKLE SU TOKOM
DRUGOG SVETSKOG RATA AMERIČKI PILOTI EVAKUISANI ZAHVALJUJUĆI SVESRDNOJ
POMOĆI SRPSKIH SELJAKA. DAN RANIJE (20. JULA) U KNJIŽARI AKADEMIJA, U 18.
ČASOVA, GREGORI FRIMAN ĆE POTPISIVATI SVOJ ROMAN.
POSETU FRIMANA SRBIJI ORGANIZOVAO JE NJEGOV IZDAVAČ EVRO–ĐUNTI UZ VELIKU
POMOĆ KONZULATA REPUBLIKE SRBIJE U ČIKAGU.

41.png

http://www.evro-giunti.com/

Dragoljub Draža Mihailović >
Pošaljite komentar
redakciji Odštampajte tekst
Draženje Srbije
jovana gligorijević, momir turudić

Kada od nečije smrti prođu 63 godine, teško je naći razlog da se ta godišnjica obeleži na neki poseban način, ma kako smrt bila misteriozna, značajna i tragična. Ipak, 63. godišnjica streljanja generala Dragoljuba Draže Mihailovića ostaće upamćena po dve stvari: po tome što je na parastosu na Ravnoj gori bilo jedva pedesetak ljudi i što je venac na spomenik Draži Mihailoviću položila delegacija Bezbednosno-informativne agencije

"Sada izgleda da je mnogo važnije utvrditi gde je Draža Mihailović sahranjen nego napraviti ozbiljan uvod u evoluciju četničkog pokreta od njegovih antifašističkih početaka pa do konačne kolaboracije sa okupatorima, koja se može isto nečim objasniti, razvojem međunarodnih odnosa, ali na miran i trezven način" – Vojin Dimitrijević

http://www.vreme.com/cms/view.php?id=877757

nesto mu slava pokisla....

pre ce biti da si se ti ukiselio...:mrgreen:

hrvatcicu obuzdaj komplekse i frustracije malog naroda ustasa, bez istorije i jezika, suvise je ocigledno :D

POMEN ĐENERALU MIHAILOVIĆU

Pripremio: Poručnik Stojan Šljuka

Dana 17. 7. 2008. godine Gospodnje navršilo se 63 godine od nerazumnog i kukavičkog čina ubistva đenerala Dragoljuba Draže Mihailovića. Komunistički krvnici su mislili da tako mogu da zatru sjeme borbe za slobodu srpskoga naroda. Naravno da nisu uspjeli u toj namjeri, a kao produkt učinjenog zla dobili su još veći antagonizam između pravoslavnog duha srpskoga naroda i komunističke prevratničke ideologije.

U početku se, naravno, radi teških represivnih mjera Titovog režima, narod srpski povukao u sebe (jedan dio je istina i povjerovao u komunističku ideologiju misleći da će marksistička socio-filosofija, pretvorena u političku diktaturu proleterijata, dinijeti pravdu narodima Jugoslavije) i u tišini najodanijih prijatelja i rodbine u okrilju Crkve palio svijeće i činio pomen Čiča Draži i svim drugim mučenicima koji dadoše život za krst časni i slobodu zlatnu. Kako su se pojačavale represije protiv slobodarskog duha srpskog bića tako se usložnjavao način djelovanja svih struktura ljudi iz javnog života Srba. I tako sve do danas. Bauk komunizma je oslabio ali nikako nije prestao djelovati. I danas ima veliki broj sljedbenika u vidu raznih socijal-demokratskih partija koje su i proizišle iz marksističkog miljea lažne borbe za socijalnu pravdu. Usput su pokupili i dio liberalnog političkog učenja vezanog za pragmatičnost i ličnu korist, a potpuno suprotno učenju o ljubavi prema svom narodu i svojoj zemlji. Elem, ovo je sve rečeno da se ne zaboravi.

Na mjestu hapšenja Čiča Draže, u kanjonu rječice Udrulje, koje se sad zove Draževina gradi se manastir, a u još nedovršenoj Crkvi služena je Sveta Liturgija i parastos u povodu godišnjice mučeničke smrti Đenerala Dragoljuba Draže Mihailovića. Svetu Liturgiju je, uz prisluženje jereja i monaha iz manastira Dobrun i protojereja stavrofora Vojislava Žuće Čarkića, služio iguman manastira Draževina Jovan (Gardović).

Svetoj Liturgiji i parastosu su prisustvovale, pored žitelja okolnih sela, inače potomaka jataka Čiča Draže, i pripadnici čeničkih jedinica iz Istočnog Sarajeva, Bileće, Trebinja, Gacka, Sokoca, Čajniča, Rudog, Višegrada i, što treba posebno naglasiti, Kraljeva jer su ti divni ljudi najveći ktitori pri izgradnji ovog pokloničkog manastira.

Poslije parastosa i polaganja cvijeća na spomenik Čiča Draži prigodnu besjedu su izrekli iguman Jovan (Gardović), vojvoda Slavko Aleksić i književnik Antonije Đurić. Iguman Jovan je podsjetio prisutne o stradanju Čiča Draže i njegovih pratioca kapetana Nikole Nike Majstorovića, majora Dragiše Vasiljevića i poručnika Blagoje Kovača, kao i o ostvarenju želje ovdašnjih žitelja da se na mjestu zadnjeg boravka na slobodi đenerala Jugoslovenske vojske u otadžbini podigne Crkva manastir gdje bi poštovaoci mogli da dolaze i poklone se sjenima mučenikā. Vojvoda Slavko Aleksić je, u nadahnutoj besjedi, upozorio pripadnike svojih jedinica o neprestanoj opasnosti od raznih ideologija koje prijete slobodi srpskom državotvornom biću. On je naglasio da tvorci tih ideologija najčešće dolaze izvan balkanskih prostora ali da i na Balkanu imaju svojih poklonika i jurišnika pa i u srpskom tijelu, a to se najbolje vidjelo u vrijeme Drugog svjetskog rata i vremenu poslije njega kroz komunističku diktaturu, poništavanje istorije i kulturnih vrijednosti kao i kroz represivnu vladavinu crnih sila moći marksističkih sljedbenika. Zato je, podvukao je vojvoda Aleksić, potrebna stalna budnost i spremnost srpskih četnika za brzo djelovanje u slučaju ugrožavanja osnovnog ljudskog prava – slobode. Književnik Antonije Đurić je besjedio o svom ličnom stradalničkom putu kroz stranputice komunističkog režima i doprinosu umjetnikā o očuvanju onog najvrijednijeg kulturnog blaga kojeg imaju svi veliki narodi svijeta – o umjetničkoj pisanoj riječi kroz svu istoriju srpske državnosti.

Obilježavanje godišnjice smrti đenerala Dragoljuba Draže Mihailovića je proteklo dostojanstveno uz prigodne pjesme i ikonografiju vezanu za srpsku tradiciju i mjesto skupa.

Ono što bi moglo biti kao poruka sa ovog parastosa su stihovi jedne od najpopularnijih pjesama o Čiči, a oni glase: živ je Draža, umro nije, dok je srpstva i Srbije!

Poštovana gospodo,

Ovom prilikom vam javljam da je u našoj crkvi Svetog Save u Njujorku 19. 7. 09. posle svete liturgije održan parastos našem Čiči đeneralu Draži Mihajloviću i svim srpskim vojnicima koji su se borili i mučenički postradali za krst časni i slobodu zlatnu, s verom u Boga za Kralja i Otadžbinu.
Svetu liturgiju i parastos je služio jerej Vladislav Radujković uz prisustvo velikog broja verujućih Srba iz Njujorka i okoline.

Sve najbolje, Branko Petrović

parastos1.jpg

parastos2.jpg

parastos5.jpg

Nikad bliži Draži

Draza%20Mihajlovic.jpg

General Dragoljub Draža Mihailović

Posle više od šest decenija od kako je streljan četnički komandant Dragoljub Draža Mihailović, Srbija je, čini se, nikad bliže njegovom grobu. Na osnovu svih podataka koje je prikupila tokom mesec dana rada, Državna komisija, formirana da otkrije sve detalje o njegovom pogubljenju, sve češće pominje Lisičji potok kao mesto na kojoj se nalazi njegov grob.
U “igri” su do sada bile najrazličitije lokacije, a njihovom širenju je najviše doprinelo to što je dosije “Draža Mihailović” od kako je formiran pa do danas - predstavljao dravnu tajnu.
Najpre je Đoko Jovanić, ratni komandant Šeste ličke brigade, a kasnije i šef Kontra obaveštajne službe, jednom prilikom ispričao kako je “Ozna sprovela Dražu do Lisičjeg potoka kako bi Tito mogao da čuje rafal.”
“Posle toga su Dražin leš odneli na Adu ciganliju gde je i sahranjen”, pričao je Jovanić.
Ovaj scenario su potvrdila i trojica bivših zatvorenika koji su, u vreme kada je Draža streljan, robijali u zatvoru na Adi, zbog toga što nisu delili iste političke stavove kao komunistička i vlast. Jedan od njih, Milisav Marković, ispričao je kako ga je posle tri dana od streljanja, jedan od policajaca, upitao:”Čupavac, da li znaš ti šta se ovde desilo pre tri noći? Ubijen je Draža Mihailović”!
Njegov saborac Berislav Stanojlović, iz Beograda je tvrdio:
“Gledali smo sa sprata Nemce koji su kopali grobnu jamu”, rekao je. “Oko 10 časova uveče čuli smo brujanje motora. Svakog zarobljenika su vukla po dvojica oficira Ozne. Čuo se tek poneki pucanj, tako da je verovatno da su neki već bili mrtvi”.
Mihailo Šeškijević je, za razliku od drugih, govorio da četnički komandant uopšte nije bio streljan pred strojem, već da mu je u zatvoru polomljena kičma i da je onda dovučen na Adu ciganliju, a potom bačen u nužničku jamu.
Jedno od najverodostojnijih svedočenja dao je nedavno preminuli Ljubo Lazarevski, koji je bio podoficir KNOJ, i koji je Dražu i njegovu grupu dopratio kritične noći do mesta streljanja.
“Draža Mihailović i još devetorica osuđenih na smrt bili su u zgradi u Đušinoj ulici, skrovitom mestu koje je Ozna tada izabrala” – pričao je Lazarevski. - “Tu su dovedeni 15. jula, 1946. godine, dan posle izricanja presude. A, Prezidijum Narodne slupštine im je već sledećeg dana, odbio molbe za pomilovanje”.
Sutradan su osuđenici, kako je posvedočio Lazarevski, kojima je bio dodeljen čist veš, “bili potrpani u tri marice”. Posle vožnje Takovskom ulicom, krenuli su u Miloša Velikog, pa u Bulevar kneza Aleksandra da bi se na kraju našli ispred velike kapije dedinjskih dvorova. Nakon nekoliko minuta vožnje, zaustavili su se u raskrčenom bagremaru.
“Nekoliko desetina metara dalje, bilo je prokrčeno stotinak metara u kvadrat, a nasred te čistine bile su iskopane tri duboke rake” – prisećao se Lazarevski. - “Vrilo je od ljudi u uniformama: prepoznao sam tužioca Miloša Minića, i doktora Pavlovića. Kada sam predao svog zatvorenika Dragog Jovanovića oficiru “Ozne”, naređeno mi je da se povučem”.
Iz “marice”, Lazarevski je video: prvo je lekar detaljno pregledao osuđenike, da bi se onda začulo škljocanje zatvarača na automatima. I zatim rafali – tri duga i tri kratka.
A, kako bi rekonstruisala sve detlje o poslednjim danima Draže Mihailovića, članovi Državne komisije će saslušati dvojicu svedoka za koje se veruje da su imali uvid u dokumente koji bi pomogli u traženju posmrtnih ostataka Draže Mihailovića. Jedan od njih je visoki državni funkcioner iz osamdesetih godina prošlog veka, prema nezvaničnim informacijama, Viobran Stanojević, tadašnji ministar policije Srbije. Naime, Slavko Zečević, Stanojevićev kolega je tvrdio da su spisi bili u njegovom ormanu. A, sam Stojanović je govorio da ništa ne zna.
Međutim, svaki put kada bi neko pokušao da ga kontaktira u vezi sa Dražinim spisima, on bi, kako se vidi iz dokumenata Vojnog arhiva, “bio na putu”, ili “na sastanku”. I tako mesecima. Sve dok ga nije lično pozvao Nikola Ljubičić, tadašnji savezni sekretar za narodnu odbranu, i zatražio da spise odmah vrati Vrhovnom vojnom sudu.
Meseci su i dalje prolazili, Stanojević je napredovao u karijeri, a na njegovo mesto je došao izvesni Lalović. Nešto kasnije, spisi su vraćeni, ali nekompletni. Nedostajao je veći broj originala, a i ono što je ostalo bili su prepisi.
Članovi komisije, naime, sumnjaju da je Stanojević sakrio najvažniji deo Mihailovićevog dosijea iz koga bi moglo da se sazna mnogo toga. Odnosno – sve.
- U tom delu koji nam nedostaje, pretpostavljamo, nalaze se dokumenta sa suđenja – kaže izvor “Novosti”. - Pre svega, to su delovi spisa o izvršenju kazni, zatim dokazi koji se odnose na krivicu optuženih Slobodana Jovanovića, Božidara Purića, Momčila Ninčića, Petra Živkovića, Radivoja i Živana Kneževića, Milana Gavrilovića i Konstatina Fotića...

Drugi svedok za koga jedan od članova komisije, državni sekretar u ministarstvu pravde Slobodan Homen, tvrdi da je 99 odsto siguran da je prisustvao streljanju je oficir bivše JNA.
- On je prisustvovao Mihailovićevom streljanju kao jedan od komandanata streljačkog voda – tvrdi Homen. - On se nije sam prijavio komisiji za otkrivanje istine o pogubljenju Draže Mihailovića, već smo do njega došli tako što smo upoređivali izjave drugih svedoka.
Komisija sužava krug. Na tragu su spisima, a samim tim i ljudima koji znaju istinu. Dragoljub Mihailović, kao i svi ostali, ima pravo na grob.

Poslednja izmena:
Balkan Supermen: Draza Mihailovich and the Chetniks in American Popular Culture: World War II Comic Books

Draza Mihailovich was one of the most popular and acclaimed European resistance leaders in the United States and Britain during World War II. At least three major novels were written about him and his movement. Two major movies were made based on his resistance movement and he appeared on the covers of magazines and comic books in the United States.

Draza Mihailovich and the Chetnik guerrillas appeared in at least six major comic books in the United States during the Golden Age of Comics, the late 1930s to the late 1940s:

12490_4_0083.jpg

1) Real Life Comics, #8, November, 1942, Nedor Comics. Contents: 4. “Draja Mihailovitch, the Yugoslav MacArthur”, cover by Alex Schomburg;

The first major appearance of Draza Mihailovich in an American comic book was in the November, 1942 issue of Real Life Comics. The publisher and editor of Real Life Comics, Ned L. Pines, was a major publisher of comic books during the Golden Age of Comics.

The comic book Real Life Comics was published by Nedor Publishing at 10 East 40th Street in New York City. It was a comic book series that ran from September, 1941 to September, 1952 for 59 issues. The covers were created by Alex Schomburg, one of the major comic book artists of the 1930s and 1940s. Pines also published Thrilling Comics, Startling Comics, Standard Comics, Better Comics, and Exciting Comics. Pines also purchased Hugo Gernsback’s Wonder Stories science fiction magazine in 1936 and published it as Thrilling Wonder Stories and established the Popular Library paperback series in 1942. The comic book series Real Life Comics was published every other month and cost ten cents. The comic book featured real persons such as Leonardo Da Vinci, Igor Sikorsky, Claire Chennault, and Draza Mihailovich.

Draza Mihailovich was featured in one issue of the comic book, No.8 from November, 1942, Volume 3, No. 2., consisting of 7 pages. Mihailovich was also on the cover drawn by artist Alex Schomburg. Mihailovich was in section 4 entitled “Draja Mihailovitch: The Jugoslav Hero.” The title of the story was “Draja Mihailovitch, the Yugoslav MacArthur”, comparing him to U.S. General Douglas MacArthur. The story is introduced as follows: “Drawing upon a background of military education and diplomatic skill, the commanding officer of the Chetniks has held the hordes of Hitler and Mussolini at bay.” The issue also contained comics featuring Miguel Cervantes, Leonardo Da Vinci, Johnny Appleseed, Claire Chennault, and Benito Juarez.

The comic recounted Draza Mihailovich’s service in World War I, his diplomatic assignment in Czechoslovakia in 1936 as the military attache, his imprisonment by Milan Nedich, and his emergence as a resistance leader in 1941. The comic focuses on his guerrilla activities against the German occupation forces, derailing trains, engaging in sabotage, and organizing a massive popular resistance movement.

Draza Mihailovich was also featured on the cover of Time magazine in 1942, in the story “The Eagle of Yugoslavia”, the cover of Liberty magazine, which at one time had a circulation second only to the Saturday Evening Post and which ran from 1924 to 1950, in an article entitled “Hitler’s No.1 Headache”, and a major motion picture was made in the United States by 20th Century Fox entitled Chetniks! The Fighting Guerrillas (1943). In Britain, the movie Undercover (1943), originally titled Chetnik, was made that loosely recounted the guerrilla movement of Draza Mihailovich. Undercover was released by Columbia Pictures in 1944 in the United States as Underground Guerrillas.

At least three novels were also published detailing the exploits of Draza Mihailovich and the Chetniks during World War II. British author George Sava wrote the novel The Chetniks in 1942, which was published by Faber and Faber in London. In the US, L.B. Fischer published Sergeant Nikola: A Novel of the Chetnik Brigades by Istvan Tamas, which was reviewed in the Sunday, December 13, 1942 issue of the New York Times by Fred T. Marsh, in Harper’s by Katherine Gauss Jackson in the January, 1943 issue, and by John Selby in the December 5, 1942 issue of the Pitssburgh Post-Gazette in the section “This World of Books”. Sergeant Nikola was described as: “Contemporary World War Two novel of the Black Mountain guerrillas, who, under General Draja Mikhailovitch, immobilized ten German divisions in the Balkans during the war.” In 1943, E.P. Dutton in New York published Wrath of the Eagles: A Novel of the Chetniks by Frederich Heydenau, which was reviewed in the New York Times by Robert St. John in the Sunday, June 27, 1943 issue under the title “Balkan Supermen”.

01_bluetracer_guardineer_military14_19422.jpg

In the December, 1942 issue of Military Comics, #14, Draza Mihailovich and the Chetniks were featured in a story entitled “Mission to Yugoslavia”. The comic book superheroes that join Mihailovich and the Chetniks are Captain Bill Dunn and Boomerang Jones, who pilot the rocketship called The Blue Tracer. The writer and the artist of the story was Fred Gaurdineer. In the story, Dunn and Jones are sent by a character that looks like President Franklin D. Roosevelt to Yugoslavia to help Mihailovich and the Chetniks engage German troops who are attacking them. Dunn and Jones fly The Blue Tracer to Serbia and land on a pre-determined white circle and join Mihailovich and the Chetniks. Outnumbered and outgunned, the Chetniks do not have a chance. Dunn and Jones, however, use The Blue Tracer to make a tunnel in the mountain which enables the Chetniks to attack the German troops by surprise.

In Kid Komics, #3, Fall Issue, September, 1943, Jan Valor joins Mihailovich and the Chetnik guerrillas. Jan Valor was an American fighter pilot, who with his girlfriend Tanka, helped General Draza Mihailovich and the Chetniks of Yugoslavia to fight against German troops. Jan is the pilot of the Red Hawk, a fighter plane, and allows the guerrillas to fly the plane. Timely Comics would evolve into Marvel Comics.

Mihailovich and the Chetniks would also appear as allies of Captain Marvel Jr. and the American Crusader.

4captmarveljrsplash1.jpg

Captain Marvel Jr. joins the Chetnik guerrillas of Draza Mihailovich in “Liberty for the Chetniks” by Mac Raboy, Master Comics, #14, February 24, 1943.

Naslovi

“Mission to Yugoslavia”

“The Chumps and the Chetniks”

“Liberty for the Chetniks”

“The American Crusader Joins the Chetniks”

“Fighting Chetnicks”

bla3.198a.jpg

http://www.comicconnect.com/bookDetail.php?id=305145

“Draja Mihailovitch, the Yugoslav MacArthur”

draja1165152746.jpg

http://www.babamim.com/draza_comic_book_1942

http://serbianna.com/blogs/savich/?p=621