Драгољуб Дража Михаиловић

kiseli da rezimiramo posto nemas odgovor na pitanje...

Ti svoju tvrdnju zasnivas na izmisljotini Grbe, za koga znamo ko je i ciji se radovi nikako ne mogu uzeti za ozbiljno (propaganda, nikako naucni radovi), osim u proucavanju komunisticke propagande...

Edit by ljuba miljkovic

Obrisan deo poruke kojim se prelazi na privatnu komunikaciju.

Poslednja izmena od moderatora:
Kiseli videli smo i da nemas pojma ko je Grba, niti si ikada video neku od njegovih knjiga....ovo malo jado sto iznosis iz Grbine propagandne literature kopiras sa interneta, a cak ne znas ni da navedes puno ime autora i knjige....

Da li znas odakle je ova slika, koju si ti u svojoj ''buntovnoj mladosti'' voleo da potpises kao ''Draza sa grupom ustasa''?

drazabosna.jpg

Poslednja izmena:
Дволичност Драже Михаиловића

Дража 1943. жели батинање

"Онај Љотићев меморандум немачком команданту Србије велика је глупост. Замислите, та будала тврди да мене финансирају Јевреји! Ту будалу не треба убијати. Њему треба ударити 50 по туру. Једино га батине могу излечити."

Дража 1945. се шлихта

"Потврђујем пријем Ваше депеше бр. 1. Ви нам можете много учинити сада. Мој повереник ће Вас обавестити о тачном стању код нас. Ми тежимо Србији, то нам је циљ. Очекујемо да ћете се и Ви са свима снагама кренути овамо. То ће олакшати и Ваш положај тамо, јер ћете моћи добити већу попуну у људству кад се будете кренули овамо. Док не кренете помозите нам у материјалу колико год највише можете. Питање муниције је најактуелније. Обећања нам слабо користе. Мора се активно радити да је добијемо. После тога обућа, одећа, веш су веома потребни. На нашем простору акције се веома повољно развијају за нас. Уверен сам да ћете нас помоћи највише што можете. Поздрав генерал Михаиловић. Очекујемо успостављање директне везе"

Сарадња са усташама и домобранима

О сарадњи четника са домобранима, писао је чак и Самарџић у књизи "Сарадња партизана са Немцима, усташама и Албанцима". А Дреновићева сарадња са усташама наишла је на критике четничких команданата. Тако је мајор Славољуб Врањешевић, командант Команде Западне Босне 3. 2. 1943. године извештавао мајора Захарија Остојића, команданта Истакнутог дела Врховне команде:
"Дреновић је слао поклонствену депутацију у име Босанске Крајине да изјави лојалност поглавнику и владици Термогену у Загреб. Вечито је са Хрватима и Немцима у Бањалуци." Вероватно би Дреновић, у случају повољног исхода рата, био изведен пред војни суд.

Апсолутно сви Дражини команданти сарађивали су са немачким окупатором.

У вези свог стратегиско-тактичког плана, да у завршници
зада што тежи ударац немачкој војној сили на Балкану, ђенерал Миха-
иловић је желео да и своје команданте и своје борце свестрано при-
преми за остварење тога задатка. Зато му је прва брига била, да своје
команданте држи у руци и да им не дозволи никакве посебне и преу-
рањене акције противу Немаца. Стога је и издао својим командантима
тајне инструкције, које нису остале непознате енглеској Војној Миси-
ји. Ова је, разуме се, текст инструкција, које носе назив "Сигнал бр.
ФФ 707 и 708 од 8 маја", доставила својој вишој Команди. У тим ин-
струкцијама ђенерал Михаиловић од својих команданата, поред оста-
лога, захтева и следеће:
"Наређујем да сваки вид оружаних акција противу окупатор-
ских снага престане, и да се он напада у пропаганди. Сваки коман-
дант биће ми лично одговоран за спровођење горе наведеног."
Међутим, Михаиловићеви команданти, следећи горње наређење,
отишли су у једну другу крајност.
Они су, наиме, почели на своју ру-
ку да праве специјалне споразуме са Немцима.
Тако су у Србији били
познати четничко-немачки споразуми следећих команданата: Николе
Калабића, Драгутина Кесеровића, Војислава Лукачевића, Радомира
Цветића, Владимира Митића и других. Споразуми су, обично, носили
назив места где су закључени. Тако, на пример, споразум, који је из-
међу четника и Немаца закључен у Београду у хотелу "Мажестик",
носио је назив "Мажестик споразум", јес фенси назив итд.
Разуме се, све ово није могло остати непознато британским офи-
цирима за везу у штабу ђенерала Михаиловића, који су, шта више, по-
седовали и саме текстове склопљених споразума. Тако су Енглези
имали и споразум, који је 27. новембра 1943. године склопио са Нем-
цима Никола Калабић, Командант "Горске Гарде", а који је један бри-
тански Интелиџенс официр доставио својим надлежним. Текст тога
споразума гласи:
"Споразум између Високе Војне Команде за Југоисток, коју
заступа Ритмајстер Фрурст Вреде и четничких одреда капетана
Николе Калабића, споразумно са пуковником Јевремом Симићем,
Инспектором четника Драже Михаиловића, кога заступа поруч-
ник Мијатовић. У области која укључује срезове: Грочански, Умљански, Вра-
чарски, Подунавски, Космајски, Младеновачки, Опленачки, Аран-
ђеловачки, Лепенички, Крагујевачки, Гружански, Качерски и Колу-
барски, капетан Калабић и пуковник Симић обавезују се да ће сви
њихови одреди да се уздрже од било каквих напада или саботажа
против немачке војске и њених савезника и локалних одреда који
се боре на њеној страни. Закључак овог примирја треба да створи
предуслове за заједнички напор против комунистичког непријате-
ља. Горе поменута област уступа се Калабићу и Симићу у циљу
вођења независне борбе противу комуниста. У случају већих опе-
рација четнички одреди ће бити са дозволом Калабића и Симића
стављени под немачку команду и добијаће своје операциске ин-
струкције за време предвиђеног периода.
Да би се осигурала једна боља сарадња, једна немачка Мисија
за везу биће отпослата у штаб капетана Калабића.
Четнички одреди капетана Калабића у горе поменутој обла-
сти добијаће војне инструкције од немачке војске у складу са по-
требама војничке ситуације.
Закључак овог споразума остаће тајан.
Међусобна помоћ биће пружана у пропагандном рату проти-
ву комуниста.
Београд, 27. новембра 1943. Фет, командујући официр Коман-
де Југоисток (потписано), за кап. Ник. Калабића и пук. Јеврема
Симића, потпис."
Сличне споразуме са Немцима правили су и Михаиловићеви ко-
манданти у Хомољу,
па кад су то Британци дознали, одмах су опозва-
ли своје мисије из дотичних четничких јединица, а сам шеф енглеске
Војне Мисије у Дражином штабу, доставио је својој надлежној коман-
ди чак и ово:
"У читавом простору четничке групе треба да буду сматра-
не као непријатељске, иако се знаци распада сваким даном све ви-
ше појављују и постоји могућност да већина људства буде од
стране партизана абсорбована за релативно кратко време."121
Међутим, било је Михаиловићевих команданата који нису прави-
ли никакве писане споразуме са Немцима, већ су просто на реч сара-
ђивали с њима. О таквима, Енглези у Михаиловићевом штабу изве-
штавали су своју вишу Команду овако:
"... Други локални четнички вођи у Ужицу отворено сарађују
са Немцима
. То су били између осталих Предраг Раковић, Коман-
дант 2 Равногорског Корпуса, Душан Радовић, Командант Зла-
тиборског Корпуса и Милутин Јанковић, Командант Михаилови-
ћеве телесне страже."
Сви Дражини команданти сарађивали су са националсоцијалистичким Немцима. Већина их је сарађивала на реч, усменим дого-
ворима, а мањи део писменим споразумима, који су имали снагу рати-
фикованих уговора.

Искрено филозофе, твоје честе промене мишљења ми се у тој мери гаде да ми је тешко да поверујем да ти ниси кисели.
Прво на теми о сарадњи Немаца и четника тврдиш да она не постоји, а онда почињеш да доказујеш да је сарадње било.
Затим пљујеш по Дражи што се борио против Немаца, да би онда почео да га пљујеш што наводно сарађује са Немцима.
И на крају, пошто по потреби двоструко оптужујеш Дражу, прво хвалиш четнике из западних крајева, а онда их пљујеш као колаборанте.
Дискусије са тобом су поприлично одвратне.
Што се тиче извора које користиш, довољно је рећи да је Карапанџић Калабића унапредио у ком. Бранденбуршког пука па да знамо каква је измишљотина у питању.
И то да љотићевац оптужује четнике да су квислинзи. Бљак. Стара добра прича о комшиницама и подстанару.

Искрено филозофе, твоје честе промене мишљења ми се у тој мери гаде да ми је тешко да поверујем да ти ниси кисели.
.

Види Ненаде, у емиграцији се исто тако водила деценијама расправа између ветерана Српског Добровољачког Корпуса и Југословенске Војске у Отаџбини, равногорци су збораше и збораши равногорце међусобно оптуживали за сарадњу са немцима, усташама и комунистима, тако да се расправа из рата наставила и у расејању, а тема је била ко је прави а ко криви Србин, монархиста... Тако је и на овом форуму, док Дрињача, Лаутнер и ја пишемо како су Кесер и Крста нападали са леђа добровољце, Коча, Вук, и ти пишете како је Марисав нападао са леђа четнике. Док нас тројица пишемо како је Дража слао мисију "Поглавнику", вас тројица пишете како је СДК бранио границе НДХ. Проблем је само у томе, што ви нисте свесни, да смо ми већ Самарџићеве текстове и књиге читали, тако да нема потреба да их поново лепите на овај форум, са друге стране Карапанџића, Најдановића, Слијепчевића, Костића, Парежанина, Перића, Суботића... је ретко ко читао, зато њихове садржаје лепимо на овим темама. На првом месту ја нисам толико оптерећен грађанским ратом, јер као што си видео углавном сам отварао теме о потпуно другим стварима. Тако да себе не бих окарактерисао ни као дражиновца, ни као љотићевца ни као комунисту, већ као велимировићевца пошто ми је он омиљени писац, мада, да што се тиче рата 1941 – 1945, наравно да имам симпатије за СДК, јер сам и против либерал-демократа (ЈВУО) и против комуниста. Али можда је и био у праву Драгослав Бокан, када је записао да су се у нашем грађанском рату, једни борили за социјалну правду ( наивни српски сељаци у комунистима, заведени пропагандом), други за краља ( четници ), а трећи за Бога ( СДК ). У сваком случају, твоја оптужба да сам кисели је збиља крајње неумесна, јер кисели сигурно не би отварао теме о Валои, Кодреануу, Ђурђевићу, Поповићу, Калајићу, Достојевском, Морасу, Милину, Казимировићу, Дучићу, Берђајеву, Гогољу, Карлајлу, Кракову, кисели не би држао на аватару Н. Велимировића, кисели не би писао о сарадњи партизана са Немцима. http://forum.krstarica.com/threads/295456&page=14 и тако даље.

Poslednja izmena:
Прво на теми о сарадњи Немаца и четника тврдиш да она не постоји, а онда почињеш да доказујеш да је сарадње било.
Затим пљујеш по Дражи што се борио против Немаца, да би онда почео да га пљујеш што наводно сарађује са Немцима.
И на крају, пошто по потреби двоструко оптужујеш Дражу, прво хвалиш четнике из западних крајева, а онда их пљујеш као колаборанте.
Што се тиче извора које користиш, довољно је рећи да је Карапанџић Калабића унапредио у ком. Бранденбуршког пука па да знамо каква је измишљотина у питању.
И то да љотићевац оптужује четнике да су квислинзи. Бљак. Стара добра прича о комшиницама и подстанару.

slazem se u potpunosti...isto ovo sam hteo da napisem jutros al sam odustao s obzirom da sam dosao sa festa....bas kako kazes, bljak....neverovatan lik...

mislim da ne treba posebno spominjati da je tekst najobicnija izmisljotina bez izvora, dokumenata, fusnota...itd....A deo iz Samardziceve knjige izvucen iz konteksta, bez daljeg objasnjenja sto dalje implicira da je to sto radi iskljucivo zlonamerno i nista drugo...

Дражин општи став по питању многобројних српских непријатеља, који је понављао у више наврата, био је једноставан: "Користити све против свих", писао је он на пример мајору Петру Баћовићу, команданту Оперативних јединица Источне Босне и Херцеговине, 15. фебруара 1943. године.18 Дреновић је, пак, од Драже добијао критике, јер је претеривао у томе. Дража је тражио дискрецију, пре свега због недобронамерних Западних савезника. Такође је забрањивао апсолутно сваки додир са усташама, наређујући да се они уништавају свуда и у свакој прилици. Уистину, као што је већ наглашено, није познат ни један документ о сарадњи четника и усташа - ни немачки, ни четнички, ни комунистички, сем њихових уобичајених поштапалица, писаних ради пропаганде. Међутим, као официр истурен према Хрватима, Дреновић је често одлазио у Бањалуку. Његова слика за столом у кафани хотела "Босна", са тројицом домобрана и једним усташом, спада у ред највише објављиваних фотографија из Другог светског рата на нашем тлу, наравно без давања целовите слике догађаја. А те ноћи, по првом Дреновићевом силаску у Бањалуку, Срби су први пут мирно спавали, још од почетка рата. Појава овог двометраша опасног изгледа, и још многих њему сличних четника на околним брдима, најзад је донела дозу смирења међу српски живаљ, који је, до тада, само благодарећи присуству немачких трупа спашен од потпуног истребљења.
Може бити да би Дреновић, у случају повољног исхода рата, био изведен пред војни суд. Његова одбрана свакако би се позивала на следеће чињенице: прво, ту, где су деловале Дреновићеве јединице, српски живаљ је спашен од Хрвата; друго, постојало је Дражино наређење о "коришћењу свих против свих"; треће, њега је Команда Босанских одреда одредила за контакте са Хрватима у вези потписаних споразума, а он тај задатак није могао извршавати без одлазака у вароши.
Али, како је Дреновић могао да иде у Бањалуку, и како су уопште Босански четнички одреди могли да потписују споразуме са домобранима, као делом немачке ратне машинерије - када су истовремено Немци свим силама настојали да пронађу и ликвидирају Дражу и када су свакодневно хапсили и стрељали "ДМ присталице"|
Тако, што ни домобрани, као ни Немци, нису знали да се ове формације, као и сам Дреновић, налазе под Дражином командом.
Постојале су, дакле, две врсте четника: легални (у односу на окупаторе и квислинге) и илегални. Још по пропасти устанка 1941. године Дража је наредио легализацију дела трупа, као вид убацивања својих људи у непријатељске редове....

Poslednja izmena:
Коча

slazem se u potpunosti...isto ovo sam hteo da napisem jutros al sam odustao s obzirom da sam dosao sa festa....bas kako kazes, bljak....neverovatan lik...

Види друже, не знам да ли си такав због тога што пијеш алкохол, али не разумем ту твоју потребу да констатно подло "спушташ" другим корисницима, па и мени. Ја никада нисам тебе лично или некога другог вређао, увек сам критиковао равногорски покрет због гомилетине комуниста, демократа, Жидова, Цигана, социјалиста, мухамеданаца у вашем покрету. Али тебе као пошоваоца РП-а никада лично нисам провоцирао, поготово зато што сам и ја био симпатизер историјске улоге Драже М. до пре пар година када сам се хвала Богу просветлио зборашком литературом. Тако да те молим те да се и ти придржаваш часне расправе. А мислим и да се четници преврћу у гробу, када виде како их покварени људи бране у виртуелном свету. Имао сам на послу колегу, који је сваке године ишао на Равну Гору, а крао је када год је био у прилици. Кажем боље да алкохоличари и лопови не бране четнике. Бојим се да је твој главни проблем, што умишљаш да је писање "историје" на овом форуму од неке важности.

Дражин општи став по питању многобројних српских непријатеља, који је понављао у више наврата, био је једноставан: "Користити све против свих", писао је он на пример мајору Петру Баћовићу, команданту Оперативних јединица Источне Босне и Херцеговине, 15. фебруара 1943. године.18 Дреновић је, пак, од Драже добијао критике, јер је претеривао у томе. Дража је тражио дискрецију, пре свега због недобронамерних Западних савезника. Такође је забрањивао апсолутно сваки додир са усташама, наређујући да се они уништавају свуда и у свакој прилици. Уистину, као што је већ наглашено, није познат ни један документ о сарадњи четника и усташа - ни немачки, ни четнички, ни комунистички, сем њихових уобичајених поштапалица, писаних ради пропаганде. Међутим, као официр истурен према Хрватима, Дреновић је често одлазио у Бањалуку. Његова слика за столом у кафани хотела "Босна", са тројицом домобрана и једним усташом, спада у ред највише објављиваних фотографија из Другог светског рата на нашем тлу, наравно без давања целовите слике догађаја. А те ноћи, по првом Дреновићевом силаску у Бањалуку, Срби су први пут мирно спавали, још од почетка рата. Појава овог двометраша опасног изгледа, и још многих њему сличних четника на околним брдима, најзад је донела дозу смирења међу српски живаљ, који је, до тада, само благодарећи присуству немачких трупа спашен од потпуног истребљења.
Може бити да би Дреновић, у случају повољног исхода рата, био изведен пред војни суд. Његова одбрана свакако би се позивала на следеће чињенице: прво, ту, где су деловале Дреновићеве јединице, српски живаљ је спашен од Хрвата; друго, постојало је Дражино наређење о "коришћењу свих против свих"; треће, њега је Команда Босанских одреда одредила за контакте са Хрватима у вези потписаних споразума, а он тај задатак није могао извршавати без одлазака у вароши.
Али, како је Дреновић могао да иде у Бањалуку, и како су уопште Босански четнички одреди могли да потписују споразуме са домобранима, као делом немачке ратне машинерије - када су истовремено Немци свим силама настојали да пронађу и ликвидирају Дражу и када су свакодневно хапсили и стрељали "ДМ присталице"|
Тако, што ни домобрани, као ни Немци, нису знали да се ове формације, као и сам Дреновић, налазе под Дражином командом.
Постојале су, дакле, две врсте четника: легални (у односу на окупаторе и квислинге) и илегални. Још по пропасти устанка 1941. године Дража је наредио легализацију дела трупа, као вид убацивања својих људи у непријатељске редове

Опет си поставио текст из књиге "Сарадња партизана..." коју сам читао. Поновићу ти Самарџићеве књиге имам кући и читао сам их.

mislim da ne treba posebno spominjati da je tekst najobicnija izmisljotina

Нема шта да се дода, јер је историјска чињеница да су равногорци сарађивали са свима, најчешће због муниције.

Poslednja izmena:
Slusaj prijatelju, ako ti nemas zivot van ovog foruma i tvoje zboraske literature nije u redu da nekog nazivas alkoholicarem zato sto je spomenuo najmasovnije desavanje u prestonici, koje okuplja najvece muzicare na ovim prostorima, itd...itd....valjda ne treba da ti objasnjavam....cime potvrdjujes samo prethodno receno o tebi....

Ja sam upravo i spomenuo da sam izbegao da odgovorim tada, ali se to u potpunosti slaze s onim sto je napisao Nenad...tebe covek zaista ne moze da prokljuvi...uostalom ja se i nisam tebi obratio u prethodnom postu...

inace, lepo drustvo imas...

Bas zato sto si citao Samardzicevu knjigu ne bi trebao da izvlacis iz konteksta ono sto u njoj pise, da izdvajas samo pojedine delove bez daljeg objasnjenja....dakle, ti si krajnje zlonameran i nista drugo....a literatura koju ovde citiras nije nikakav naucni rad vec obicna propaganda...

kao sto smo pisali saradnja je sirok pojam....saradjivao je u Jugoslaviji u II sv. ratu gotovo svako sa svakim (nikad cetnici sa ustasama) i nije bitno ko je sa kim ''saradjivao'' vec sa kojim ciljem...a kad covek cita sta ti pises i kako ti to predstavljas i te kako moze da stekne pogresan utisak...

Poslednja izmena:
Пошто другови комунисти тврде да су се непрекидно и неумољиво борили против фашизма желео бих да им поставим још нека питања.

1. Зашто су само Срби одговарали на тзв. велеиздајничком процесу, уз пар немачких официра, а не и Хрвати, Албанци и остали?
2. Зашто против Павелића, Лубурића, Бржице, Хортија, Зогуа, Михајлова и осталих терориста није дигнута никаква потерница у емиграцији, и није тражено њихово изручење као ратних злочинаца?
3. Зашто је издајник из Априлског рата поручник Рудолф Петовар постао партизански генерал и проглашен за народног хероја?
4. Зашто су ма пример(а има их још) ови људи постали партизански генерали и авнојевци, уместо да добију стрељачки строј:
Марко Месић, одликован Гвозденим крстом.
Ибро Ибраковић, кољач из Босанског Петровца, касније ком.једне од крајишких бригада.
Натпоручник Ибрахим Шатор, који је убио више од 100 Срба у околини Коњица
Фрањо Пирц, издајник из Априлског рата, код комуниста коришћен за бомбрдовање српских насеља.
капетан Валтер Крен, човек који је Немцима у Грацу одао план распореда југословенске војске.

kada je mihailovic zavrsio srpsku vojnu akademiju ?
koliko vremena mu je trebalo da dodje od doboja do ravne gore?
zasto je pisao pismo pavelicu i stepincu?
kako to da se cetnici lece u talijanskim, nemackim i NDH bolnicama?
kako to da se cetnici najnormalnije bore na strani talijana i nemaca?
kako to da vojvoda djuijic i dinarska divizija, cuvaju nemacku prugu u istri pod komandom ss generala globocnika?

kako to da to sto pises nema veze sa istinom :zper:

nije te sramota posle cirkusa sa ''pismom Stepincu'' (''civilna stvar Vrhovne komande'') da ponavljas iste izmisljotine....ostalo nije vredno komentara....s toga kiseli drzi se barem malo istine i istorijskih cinjenica, a mani tvojih izmisljotina i falsifikata...takodje, nije kulturno kiseli na pitanje odgovarati pitanjem ali to je vec tvoje standardno demonstriranje nemoci...

kako to da vojvoda djuijic i dinarska divizija, cuvaju nemacku prugu u istri pod komandom ss generala globocnika?

1. Имаш на првој страни Дражину биографију изм. 2 рата.
2. Нешто мање од месец дана, јер за разлику од твог црвеног усташе није у БГ-у кафанисао са Немцима.
3. Писма Павелићу и Степинцу су комични фалсификати које смо ти Коча и ја већ 100 пута рекли.
4. Већ смо причали о томе ко се где лечио и када, осим тога пред крај рата Немци и Хрвати су и партизанске рањенике пред крај рата носили у своје болнице.
5. Како то да се партизани боре заједно са усташама у операцији Трио, балистима против четника на Космету и Бугарима у Источној Србији?
6. Зашто би Ђујић чувао Немцима пругу када је удео партизана у диоверзијама и саботажама у Другом светском рату био минималан?
7. Када ћеш ти мени да одговориш на питања?

kako to da to sto pises nema veze sa istinom :zper:

nije te sramota posle cirkusa sa ''pismom Stepincu'' (''civilna stvar Vrhovne komande'') da ponavljas iste izmisljotine....ostalo nije vredno komentara....s toga kiseli drzi se barem malo istine i istorijskih cinjenica, a mani tvojih izmisljotina i falsifikata...takodje, nije kulturno kiseli na pitanje odgovarati pitanjem ali to je vec tvoje standardno demonstriranje nemoci...

upravo se drzim "istorijske istine" , zapisane u sluzbenim dokumentima i potvrdjene.. i vrlo je kulturno pitati...volim da obogatim znanje...
kada li je ono mihailovic zavrsio srpsku vojnu akademiju?
nije moguce da poznavaoci i obozavaoci mihailovica ne znaju datum... :)

Draza je bio na postdiplomskim u Sen Siru. Pisma su falsifikat. Vojska u otadzbini nije isto sto i razni "cetnici" po Bosni, Dalmaciji i CG.

Пошто другови комунисти тврде да су се непрекидно и неумољиво борили против фашизма желео бих да им поставим још нека питања.

1. Зашто су само Срби одговарали на тзв. велеиздајничком процесу, уз пар немачких официра, а не и Хрвати, Албанци и остали?
2. Зашто против Павелића, Лубурића, Бржице, Хортија, Зогуа, Михајлова и осталих терориста није дигнута никаква потерница у емиграцији, и није тражено њихово изручење као ратних злочинаца?
3. Зашто је издајник из Априлског рата поручник Рудолф Петовар постао партизански генерал и проглашен за народног хероја?
4. Зашто су ма пример(а има их још) ови људи постали партизански генерали и авнојевци, уместо да добију стрељачки строј:
Марко Месић, одликован Гвозденим крстом.
Ибро Ибраковић, кољач из Босанског Петровца, касније ком.једне од крајишких бригада.
Натпоручник Ибрахим Шатор, који је убио више од 100 Срба у околини Коњица
Фрањо Пирц, издајник из Априлског рата, код комуниста коришћен за бомбрдовање српских насеља.
капетан Валтер Крен, човек који је Немцима у Грацу одао план распореда југословенске војске.

Zato prijatrelju , sto je Tito bio hrvat , ko i Pavelic i sto su oni jedno te isto . Zato sto je druga , Titova ,( hrvatska) Jugoslavija bila anti-srpska tvorevina .
Zato sto na balkanu jedino vazno ko je koje nacionalnosti , samo Srbi to ne znaju .
Zato sto logika stvari govori , da ... ili ce mo pobiti mi njih , ili oni nas ... samo sto to Srbi opet ne znaju , pa uvek ispadne da pobiju oni nas .
Zato sto hrvat ne bi drugog hrvata prodao Srbinu ni za sta na svetu , a Srbin bui Srbina , hrvatu i za dzabe doveo do jame . Zato sto smo mi Srbi naivni i verujemo u raznolikost ljudske prirode , a hrvati veruiju u svoju naciju i za njih je i najgori hrvat bolji od najboljeg Srbina , ( mada je za hrvate najbolji Srbin , onij koji je mrtav) .
Zato sto hrvati imaju nacionalhnu svest , a mi smo je izgubili . Zato sto se oni tamo od malena dobro vaspitavaju , a mi , eto lose .
Zato sto smo mi imali komunizam , a ostali ga nisu imali .

Poslednja izmena:
upravo se drzim "istorijske istine" , zapisane u sluzbenim dokumentima i potvrdjene.. i vrlo je kulturno pitati...volim da obogatim znanje...
kada li je ono mihailovic zavrsio srpsku vojnu akademiju?
nije moguce da poznavaoci i obozavaoci mihailovica ne znaju datum... :)

odgovor na to pitanje imas na prvoj stranici ove teme, a ne mislis valjda da si ti neko kome treba posebno odgovarati na pitanja na koja odgovori vec postoje :mrgreen:

da se vratimo na pisma koje je mihailovic pisao i potpisao :)

po vama;
1.mihailovic je srbin, pa ne pise hrvatu
2.cetnicki poglavnik ne pise ustaskom poglavniku

:hahaha::hahaha::hahaha:

i to je sva argumentacija koju vi imate

versus
-cetnicko/nedicevski general koji kaze i argumentirano tvrdi da je bio na pregovorima sa pavelicem, gde ga je mihailovic poslao
-pavelic koji tvrdi da je primio mihailoviceve izaslanike
- mihailovic koji priznaje da je potpisao pismo

i vama se kao veruje.....

nego, kada li je ono mihailovic zavrsio srpsku vojnu akademiju?

ili da kazemo da nije zavrsio nikakvu vojnu akademiju :hahaha::hahaha::hahaha:

imas potrebu da nanovo pokreces teme na kojima si porazen u diskusiji i to je jasno kao dan...treba li da trazimo tvoj post u kome kada si se izgubio u gomili lazi koje si izneo, tj. u nemogucnosti da odgovoris na pitanje gde je na pismu pecat Vrhovne komande, odgovaras da je u pitanju ''civilna stvar'', predvidevsi da na pismu pise Vrhovna komanda i datum :zper::rumenko:

treba li ljude ponovo da podsecam na tvoje izmisljotine u vezi dokumenata iz vremena partizansko-nemacke saradnje 43. dok jos ne znas za knjigu Mise Lekovica, cisto kako bi napravili neku parelelu sa tvojim prethodnim i buducim izmisljotinama...

http://forum.krstarica.com/showpost.php?p=10284659&postcount=13

kada kazem da si izmedju ostalog i drzak i bezobrazan mislim na ignorisanje argumenata koji su izneti od strane mene i Nenade....U Srbiji je od strane istoricara dokazano da su pisma Pavelicu i Stepincu FALSIFIKATI....a ti si na srpskom forumu pa se u skladu sa tim i ponasaj...kao sto ces postovati zakone ove drzave tako ces morati i zvanicnu istoriju, kada vec imas potrebu da ovde obitavas...:D

у другом тому књиге \"Рат и мир ђенерала\", Весовић, Николић и Димитријевић објављују поглавље \"Фалсификати\". Ту доносе три фалсификована документа, која су \"за сада пронашли\". Први документ чини инструкција генерала Драже Михаиловића црногорским командантима, мајору Ђорђу Лашићу и капетану Павлу Ђуришићу, која носи датум 20. децембар 1941. године. У фуснотама, аутори наводе низ нелогичности, које Дражи не би промакле, од којих се највећа односи на потпис. Наиме, Дража се овде наводно потписао као \"ђенералштабни ђенерал\". У стварности, он је још увек био пуковник. У фуснотама такође пише да се један од аутора овог фалсификата јавио и јавно признао своје дело, на трибини Института за савремену историју, 8. априла 1997. године.
Други фалсификовани документ је писмо загребачком надбискупу Алојзију Степинцу, које је Дража, наводно, написао 15. априла 1945. године. Аутори указују на следећи пропуст фалсификатора: на стаљинистичком процесу ђенералу Михаиловићу, један члан експертске групе која је спремала оптужницу поставио је питање о пореклу писма. Писмо, наиме, није нађено у заробљеној Дражиној архиви... Али, фалсификатори су начинили још један пропуст. Направили су две различите верзије, и обе су објавили! Једна верзија фалсификованог писма објављена је у књизи \"Издајник и ратни злочинац Дража Михаиловић пред судом\", а друга у четвртом тому \"Зборника\" четничких докумената.
Трећи фалсификат је писмо адвокату Ранку Брашићу за хрватског поглавника Анта Павелића, које је Дража, наводно, написао 15. априла 1945, истог дана када и писмо Степинцу. Ни ово писмо није нађено у заробљеној Дражиној архиви.

Drazina biografija nalazi se na prvoj strani teme, a tvoje lupetanje ovde nikog ne zanima. Ja recimo pored ovoga mogu da ti preporucim Drazinu biografiju iz pera Zan Kristofa Buisona pod nazivom Heroj koga su izdali saveznici, General Draza Mihailovic 1893-1946, u izdanju najveceg francuskog izdavaca biografija...pa umesto provokacija ne bi bilo lose da se latis neke knjige, kako ne bi pravio greske i bio ismevan, poput one sa Lekovicem ali i mnoge druge....

Back