Dragan Veselinov: Srbija je bolesna država, obrenovićevska Srbija je bila zdrava, u vladi nema SRBIJANACA kao nekada, sada su u vladi polovina Bosanci

Sve je to u redu, ali Vojvođani sebe nikada nisu nazivali Srbijancima, već samo nas ispod Save i Dunava.

Inače je sam termin Austrougarskog porekla (namerno forsiran u štampi preko Drine, Save i Dunava da razdvoji Srbe u Srbiji sa Srbima van Srbije) pa ništa čudno što se lepo primio kod Mislimana, Hrvata, Cetinjana i naših Autošovinista - uglavnom Crnogorskog porekla, da ne kažem sa Cetinja.. :)

A Veselinovu bi neko trebao da objasni da ni Obrenović ni Karađorđević nisu bili Srbijanci, već Crnogorci.
Ustvari nijedan vladar u istoriji Srbije nije bio Srbijanac. Čak je i svih Nemanjića prađedo rođen u Podgorici.. :)
Sam naziv “Srbijanac” je konstrukcija za nametanje hrvatskog nacionalnog interesa. Cilj je svođenje Srba na Srbijance, tj na što je moguće uži deo centralne Srbije, naravno bez Beograda, “Šumadinizam” ima neptemostivu prepreku da Šumadija ima manje stanovnika od RS a 95% su Srbi a ne “Srbijanci”.

Sve je to u redu, ali Vojvođani sebe nikada nisu nazivali Srbijancima, već samo nas ispod Save i Dunava.

Inače je sam termin Austrougarskog porekla (namerno forsiran u štampi preko Drine, Save i Dunava da razdvoji Srbe u Srbiji sa Srbima van Srbije) pa ništa čudno što se lepo primio kod Mislimana, Hrvata, Cetinjana i naših Autošovinista - uglavnom Crnogorskog porekla, da ne kažem sa Cetinja.. :)

A Veselinovu bi neko trebao da objasni da ni Obrenović ni Karađorđević nisu bili Srbijanci, već Crnogorci.
Ustvari nijedan vladar u istoriji Srbije nije bio Srbijanac. Čak je i svih Nemanjića prađedo rođen u Podgorici.. :)
Kolega, dotični pod “Srbijancima” podrazumevaju sam Srbe iz slabo definisanog područja centralne Srbije bez Beograda.

Šumadijski prototip. :mrgreen:
Ni Beograd nije Šumadija, ni Niš, ni Čačak, ni Kraljevo, ni Smederevo…

Evo projekta za “regionalizaciju” Srbije, Srbijanci bi bili zadovoljni državom od ovog u sredini. To je propovedala Mysticova “Liga za Šumadiju”:

02E059F1-F411-4884-98C0-B300F883A540.png

Sam naziv “Srbijanac” je konstrukcija za nametanje hrvatskog nacionalnog interesa. Cilj je svođenje Srba na Srbijance, tj na što je moguće uži deo centralne Srbije, naravno bez Beograda, “Šumadinizam” ima neptemostivu prepreku da Šumadija ima manje stanovnika od RS a 95% su Srbi a ne “Srbijanci”.
Meni to nikako nije jasno! Mislim znate i sami koliko mi je na srcu hrvatski nacionalni interes, ali kako im ide u prilog ako se kaže "Srbijanac"?
Uopše, čudno mi je to bežanje od identifikacije po imenu prostora, zemlje, teritorije...
Meni ne čini nekog Srbina manje dragim u zavisnosti od toga je li Mačvanin, Sremac, Semberac ili Majevičanin. Pa tako ni da li je Srbijanac ili Bosanac! Gledam ih nekako kao jedinstven korpus.

Ni Beograd nije Šumadija, ni Niš, ni Čačak, ni Kraljevo, ni Smederevo…

Evo projekta za “regionalizaciju” Srbije, Srbijanci bi bili zadovoljni državom od ovog u sredini. To je propovedala Mysticova “Liga za Šumadiju”:

Pogledajte prilog 1796712
Sad Vučić možda da odbrani Šumadiju od njenog izvlačenja iz Srbije, kao što je proletos Vojvodinu. :lol:

Inače kad reče Koštunica, podseti ne na Đinđića.

Ovim našim Srbijancima sa Cetinja, što se polomiše da nam objasne kako Srbija treba da se voli, nikada ali baš nikada im nije zasmetao Bosančeros Đinđić.. :)

Sve je to zato sto Srbi eleminisu inteligenciju , jer evo ti sitnih dokaza, da nije toliko glupih , ne bi postojao obicaj gde si prijatelju i zdravi se sa tobom, a odmah ti se pale lampice da ce te zaebati odmah posle toga, i da ti delimicno i pruza ruku da bi video koliko si oprezan sa njim....

Sve je to zato sto Srbi eleminisu inteligenciju , jer evo ti sitnih dokaza, da nije toliko glupih , ne bi postojao obicaj gde si prijatelju i zdravi se sa tobom, a odmah ti se pale lampice da ce te zaebati odmah posle toga, i da ti delimicno i pruza ruku da bi video koliko si oprezan sa njim....
Fokusiraj se na konkretno UM, batali te opšte opservacije.
:heart:

1759845180570.png

Nije ovo dobro , ako hoces da ti prezivi Srbija, mora da postoji pomoravlje....
i mora sumadija...ne mozes pomoravlje nikako da zoves podunavlje, jedno je jedno drugo je drugo..

Ja lepo kazem ali niko ne slusa...isto i za praznike, dok se ne vrati narodni praznik 29 novembar, nista od obnove Srbijanstva...mogu srbi da budu ali Srbijanci ce izumreti......evo samo gledajte...nema straha da nece biti tako..

I nema veze sa ideologijama...uostalom sto se toliko ljudi plasi ako su vec protiv socijalizma koga nema, komunizma koga nema...a da su imali dobar odnos sa svinjokoljem i sa 29 novembrom, ne bi se plasili...
Nego nikad nisu nista videli nista culi, pa ne znaju...

Inače kad reče Koštunica, podseti ne na Đinđića.

Ovim našim Srbijancima sa Cetinja, što se polomiše da nam objasne kako Srbija treba da se voli, nikada ali baš nikada im nije zasmetao Bosančeros Đinđić.. :)
Zato što je bio njihov.

Zato što je bio VELIKI, a oni nisu baš glupi da napadaju njega!

Da, osim toga što prikrivaju da je bio Bosanac, kriju i da je čak i on Srbovao malo u vezi Kosova i Republike Srpske.

Uvijaju to vešto u neke oblande da je on pričao o nekakvim tegovima Srbiji, zapravo je voleo da upali svoje ćetno prekodrinske turbine s vremena na vreme.. :)

Zato što je bio njihov.
Ruku na srce, pokušavao je da ih nekako zahebe i spase što se moglo, ali ono što se okolo dovuklo bi dalo ne samo RS nego i celu Srbiju, i Paveliću lično, samo da im je ponudio dovoljno novca.

Lik je teska mutljavina i po mom misljenju trebalo je da odgovara malo pred sudom svojevremeno.Inace ovo sto prica na ovom podkastu je samo po sebi dovoljno za razgovor u policiji.Ono sto je greota je da nam ovakvi uce decu i na neki nacin im uticu na misljenje.
Ima li nekog koga vi SNS-ovci ne bi uhapsili?

Da, osim toga što prikrivaju da je bio Bosanac, kriju i da je čak i on Srbovao malo u vezi Kosova i Republike Srpske.

Uvijaju to vešto u neke oblande da je on pričao o nekakvim tegovima Srbiji, zapravo je voleo da upali svoje ćetno prekodrinske turbine s vremena na vreme.. :)
Đinđa je srbovao na delu, a manje na rečima. Pozvao saveznu vladu da Kraljevski kompleks vrati Karađorđevićima, Živković im je vratio državljanstva, skinuo je petokraku sa skupštine BG, a zagovarao je ujedinjenje sa RS, ili barem federaciju dve srpske države.

Čak i Vučić sebe pokušava da predstavi kao nekog ko podseća na Đinđića.

Nije bio iz Bosne, negde iz Prokuplja, u celoj južnoj i istočnoj Srbiji ima sličnih prezimena, Đinđić, Đonić, Džonić, Džunić i sl, i sa teflekson *dj > đ, i sa *tj > џ, timočki.

Nije bio iz Bosne, negde iz Prokuplja, u celoj južnoj i istočnoj Srbiji ima sličnih prezimena, Đinđić, Đonić, Džonić, Džunić i sl, i sa teflekson *dj > đ, i sa *tj > џ, timočki.
Ćaća mu je iz Prokuplja, majka iz Bosanskog Šamca, a živeo je i u Zenici.

Па, предлажеш ли неку врста атинске демократије, где ће само аристократија и слободни људи из круга двојке да се састају у Скупштини и доносе одлуке у име свих?
Размисли добро о одговору.

Ne, baš mislim na pametne seljake iz Šumadije. Ima takvih, neki poljoprivrednik, što da ne. ;)

Taj krug dvojke.. ja ne patim za tim. Mislim to su sad već starci, zar ne, koji su se okupljali po tim kafanama.. sada su u krugu dvojke uglavnom Rusi na sve strane, tu radim, tu se šetkam svaki dan i tako je. Pričate o nekim prošlim vremenima

Upravo to, inače baš bih voleo da nam neki od tih dičnih “Srbijanaca” ovde objasni otkud u istočnoj Srbiji imena kao što su Bosanka i Dobrinja/Dobrnja, i naročito kako to da je poslednji živi lužnički guslar snimljen kako peva pesmu o bojevima Durdže Bosnalije (Đurađ Bosanac) sa prokleti Turci po Kunovicu planinu? Podmetnuli neki “Prekodrinci”? Potkopavali “srbijanstvo”?

“Bosanci” naučili lužnički da bi sekirali Srbijanstvo i naše vekovne prijatelje iz istočnog susedstva?

Isto kao i Vučić.
Pola - pola.

Đinđića nema u celoj južnoj Srbiji za istočnu ne znam.
Nema ni Đonića to je Vlaško prezime (bar mi tako zvuči).
Nema ni Džonića i to mi zvuči po Vlaški.

Džunića smo puni, kao i Rančića, Mančića, Pančića, Stančića.

Panajotovići isto ali oni su Grci poreklom (Panajotis), doseljeni u južnu Srbiju za vreme Obrenovića. Da dolazili kod nas zbog boljeg života, verovali ili ne, Pomoravlje (južna Morava) je tada bila mala Amerika.. :)

Đinđića nema u celoj južnoj Srbiji za istočnu ne znam.
Nema ni Đonića to je Vlaško prezime (bar mi tako zvuči).
Nema ni Džonića i to mi zvuči po Vlaški.

Džunića smo puni, kao i Rančića, Mančića, Pančića, Stančića.

Panajotovići isto ali oni su Grci poreklom (Panajotis), doseljeni u južnu Srbiju za vreme Obrenovića. Da dolazili kod nas zbog boljeg života, verovali ili ne, Pomoravlje (južna Morava) je tada bila mala Amerika.. :)
Znao sam za par Đinđića iz Niša. Đonić i Džonić su ista prezimena sa različitom fonetikom, a ni Džunic nije baš daleko od toga,

Inače ako se zagrebe po prevodima turskih poreskih knjiga i preživelih starih beležaka tu se nađu potpuno neočekivana imena kao što su Jarmil/Jarmila, Brajan, Rajan…

Znao sam za par Đinđića iz Niša. Đonić i Džonić su ista prezimena sa različitom fonetikom, a ni Džunic nije baš daleko od toga,

Inače ako se zagrebe po prevodima turski poreskih knjiga i preživelih starih beležaka tu se nađu potpuno neočekivana imena kao što su Jarmil/Jarmila, Brajan, Rajan…

Prokuplje je jako diskutabilno da se svede pod Jug.
To je Toplica. Mešavina Dinaraca i starosedeoca (Moravaca).

Dom čuvenog gvozdenog puka koji je takođe bio mešavina. Ako ste gledali dokumentarac o Gvozdenom puku gde onaj čiča to lepo objašnjava..

Dinarci su bili odlični u jurišu i napadu a Moravci u odbrani. Kad krene kontra napad protivnika Dinarci se razbegaju a Moravci legnu u travu i ne mrdaju. Iza je Srbija.. :)

Back