Dr Željko Porobija: Juda nije kriv za izdaju Isusa. Tako kažu evanđelisti

Бољи превод би био "не чини убиство". Наравно, људски живот је светиња, али некада је неизбјежно његово одузимање, рецимо током одбрамбеног рата.
Tako je. Neko dođe i siluje mi ženu, sestru, kćer, mrcvari i kolje bljižnje i da mu uzvratim nenasiljem. Pa to ni Bog ne bi odobravao.

stala si sama kod motiva, a sada bezis od njih jer i za njih je potrebna slobodna volja koju ti judi negiras

to ti je pitanje slobodne volje

e, jel sam tako rekao? a ti? zalis judu, ne zanimaju te vise motivi njegovi, niti da li je imao slobodnu volju,a ja kazem da jeste?
Pa jeste imao slobodnu volju.

Mogao je da se udruži sa farisejima koji su bili kolaboracionisti okupacionih snaga Rima.
Mogao je, ali nije hteo.
Hteo je da bude uz Hrista jer je verovao u njegovo učenje.
Kao kod svih velikih ideja, reformi, revolucija, blokada fakulteta, borbe za poštovanja ustava :D boriš se za veliku stvar i znaš da možeš stradati.
Ali, tvoja je volja.
Ponekad se uplašiš, pa se povučeš (Petar je tri puta slagao da nije Hristov sledbenik - izdao je jer se uplašio).
Ali, nastavlja se borba i nakon prolaznog straha.

Mogao je da se udruži sa farisejima koji su bili kolaboracionisti okupacionih snaga Rima.
Mogao je, ali nije hteo.
Hteo je da bude uz Hrista jer je verovao u njegovo učenje.
zar nije pisalo da je bio zilot iskariot, i to ti je njegov motiv, razocarao se jer Hristos nije dizao oruzani ustanak, a ne zato sto je verovao u ucenje, moguce da je i imao na dusi vec ko zna koliko okupatORA

While it's widely debated, there's a strong argument suggesting Judas Iscariot was a Zealot. His surname, "Iscariot," is often linked to the Sicarii, a more radical faction within the Zealots who used violence against Roman authorities. Some believe "Iscariot" refers to his origin, Kerioth, while others suggest it's a variation of "Sicarii," meaning "dagger-men," a term used for Jewish assassins.

zar nije pisalo da je bio zilot iskariot, i to ti je njegov motiv, razocarao se jer Hristos nije dizao oruzani ustanak, a ne zato sto je verovao u ucenje

While it's widely debated, there's a strong argument suggesting Judas Iscariot was a Zealot. His surname, "Iscariot," is often linked to the Sicarii, a more radical faction within the Zealots who used violence against Roman authorities. Some believe "Iscariot" refers to his origin, Kerioth, while others suggest it's a variation of "Sicarii," meaning "dagger-men," a term used for Jewish assassins.
Ima i te pretpostavke. :ok:

Ima i te pretpostavke. :ok:
Znaci branis ubicu koji se razocarava u Hrista jer shvata da ih nece povesti u oruzani ustanak, pa ga zato izdaje racunajuci da ce to razgneviti jevreje da krenu u ustanak, ali avaj...prosle su decenije dok se to nije desilo, pa se opet pokazalo da je bila losa ideja, jer su im rimljani napravili genocid... tek na kraju 1. veka krecu sa kontraobavestajnom da podriju rimsko carstvo iznutra, i tom temom se ja bavim - vidi moj potpis

Poslednja izmena:
Iznela sam tri - četiri pretpostavke u vezi sa motivima Judinog delovanja.
Moj stav o Judi zavisi od različitih opisa lika kod različitih jevanđelisa.
To nije lik jednog Jude.
To su četiri Jude.
Četiri književna lika zahtevaju četiri analize i četiri stava.
e, pa, promaklo mi je, zapazio sam da kazes da se razlikuju, ali ne navodis kako, po cemu, jedino da ti repliciram na ono sto mislim da ti je u glavi, kao malocas

Znaci branis ubicu koji se razocarava u Hrista jer shvata da ih nece povesti u oruzani ustanak, pa ga zato izdaje racunajuci da ce to razgneviti jevreje da krenu u ustanak, ali avaj...prosle su decenije dok se to nije desilo, pa se opet pokazalo da je bila losa ideja, jer su im rimljani napravili genocid... tek na kraju 1. veka krecu sa kontraobavestajnom da podriju carstvo iznutra, i tom temom se ja bavim - vidi moj potpis
Drago mi je da se baviš tom temom.
I ja sam malo izučavala tu temu u okviru rasporeda rimskih legija.

Iznela sam tri - četiri pretpostavke u vezi sa motivima Judinog delovanja.
sad sam se vratio: aboliras ga za saucesnistvo u raspecu, i cak ga poredis sa sv. petrom, a posledica petrove izdaje je samo kukurikanje petla 3x, pa sve to stavljas u kontekst predodredjenosti, a ona je znacila da ce ga 1 izdati, i taj jedan nije morao da bude juda koga zalis, mogao je i mika ili pera

da li je u njega usao satana ili neki demon, pre ili kasnije, sta to menja? eto, neka bude djavo kriv, i sta onda zakljucujhes? obesio se zbog SRAMA? ovde se vec gubimo oko definicija pojmova...
Nema on od koga da se brani osim od sebe samog.
aha, znaci sotona sto mu je usla nema veze? dakle, djavo je po def. protivnik, a judina slobodna volja se suprotstavljala Hristovoj, tako stoje stvari, a motiv smo vec objasnili.

Poslednja izmena:
sad sam se vratio: aboliras ga za saucesnistvo u raspecu, i cak ga poredis sa sv. petrom, a posledica petrove izdaje je samo kukurikanje petla 3x, pa sve to stavljas u kontekst predodredjenosti, a ona je znacila da ce ga 1 izdati, i taj jedan nije morao da bude juda koga zalis, mogao je i mika ili pera

da li je u njega usao satana ili neki demon, pre ili kasnije, sta to menja? eto, neka bude djavo kriv, i sta onda zakljucujhes? obesio se zbog SRAMA? ovde se vec gubimo oko definicija pojmova...

aha, znaci sotona sto mu je usla nema veze? dakle, djavo je po def. protivnik, a judina slobodna volja se suprotstavljala Hristovoj, tako stoje stvari, a motiv smo vec objasnili.
Petar ga se odrekao jer se uplašio za svoj život, to je jasno.
Da li je odricanje od Hrista ujedno i izdaja, to ne mogu da tvrdim.

Nego, da situacija bude još komplikovanija za razumevanje, u radnju se upliće i sotona.
Trenutak kad sotona ulazi u Judu dešava se u momentu kad Isus Judi stavlja zalogaj hleba u usta.

I šta ćemo sad?
Jevanđelista Jovan nije u životu da ga preispitamo šta on to piše i zašto.

IMG_20250506_224339.jpg

Petar ga se odrekao jer se uplašio za svoj život, to je jasno.
Da li je odricanje od Hrista ujedno i izdaja, to ne mogu da tvrdim.
sa predumisljajem i bez, nije isto;
ako se u momentu uplasio,a ne moze nista da promeni, jer mu rece vrati noz u korice, sta je mogao?
Juda je pak morao da planira izdajstvo, lomio se duze vremena
Petar se nije mesao u Hristovu sudbinu, a Juda jeste, Petar je reagovao instinktivno, uplkasiv se, a Juda je sigurno razmsilio hladne glave, ...
Nego, da situacija bude još komplikovanija za razumevanje, u radnju se upliće i sotona.
Trenutak kad sotona ulazi u Judu dešava se u momentu kad Isus Judi stavlja zalogaj hleba u usta.

I šta ćemo sad?

Pogledajte prilog 1724499
Da li mislis da je sotona mogao da udje u bilo koga od njih 12, ili samo u Judu? -pitam jer se u drugom jevandjelju pominje pre tajne vecere,. i pre tog zalogaja, Lukinom bese? moguce je da covek ima autonomiju slobodne volje sve dok sotona ne udje u njega, ne znam, nagadjam

Poslednja izmena:
izdavase - trajna radnja, a ne "izdade" tj. upravo ovo sto ti govorim, sa predumisljajem; za to jevandjelje kao da ga razumem vise od drugih, plus sto tvrdim da taj apostol nije napisao otkrivenje, ali to i drugi tvrde
Jovan 18,5
Odgovoriše mu: Isusa Nazarećanina. Isus im reče: ja sam. A s njima stajaše i Juda koji ga izdavaše.

sa predumisljajem i bez, nije isto;
ako se u momentu uplasio,a ne moze nista da promeni, jer mu rece vrati noz u korice, sta je mogao?
Juda je pak morao da planira izdajstvo, lomio se duze vremena
Petar se nije mesao u Hristovu sudbinu, a Juda jeste, Petar je reagovao instinktivno, uplkasiv se, a Juda je sigurno razmsilio hladne glave, ...

Da li mislis da je sotona mogao da udje u bilo koga od njih 12, ili samo u Judu? -pitam jer se u drugom jevandjelju pominje pre tajne vecere,. i pre tog zalogaja, Lukinom bese?
Isus je rekao da sve što će se desiti, mora baš tako da se desi:

"Ali kako bi se ispunilo ono što stoji u Pismu, po kome ovo treba da bude?"
ili dalje kaže:
"Ali sve ovo biva da se ispune pisma proročka"... (Mateja)

ne razumemo se
morao je 1 da ga izda, ali to nije morao da bude juda, ili jeste?
jel razumes ti mene? on njega planira da izda, IZDAVASE ga, ko zna koliko dugo vremena, nije naprecac odlucio
mnogi su napustili Isusa, ucenici, pa mogao je i on, koji se sigurno dugo vremena PROTOVIO Isusovoj nauci, i metodologiji da kazemo, ali je cutao...
Znaci vracamo se na definicije, a djavo je po def. PROTIVNIK:' imas vremena da se odlucis, ili si sa mnom, ili protiv, pa ako si protov, onda idi, zasto me pratis? I mnogi ucenici su otisli, ni u 1 nije usla sotona, ne verujem bar, ali u Judu jeste,a sigurno ga je pratila svo vreme

Lav mora da pojede jednu iz krda antilopa, ali da li je ona predodredjena?> NIJE! nego sve zavisi, stigne najslabiju, najsporiju ili je stvar srece/nesrece, tumaci Judu kako god hoces, a ja ga tumacim njegovom slobodnom voljom - izdavase dugo vremena Juda pre nego pojede zalogaj i udje sotona u njega.

mogao je samo da ode od Isusa kao i mnogi drugi pre Tajne vecere, ako se nije slagao sa metodologijom Uciteljevom, imao je dosta vremena da Ga upozna i NAUKU

Poslednja izmena:

"Ali kako bi se ispunilo ono što stoji u Pismu, po kome ovo treba da bude?"
ili dalje kaže:
"Ali sve ovo biva da se ispune pisma proročka"... (Mateja)
znaci, podvlacim, slobodna volja, opet, i dodajem:

mora sve da SE ostvari, ali da li bas na meni? to je moja slobodna volja, dete/beba kada se rodi je svesno samo sebe, i svoje slobodne volje - MOJE I JA, to je osnovno kada se rodimo svi mi, a kasnije se tek vajkamo, i vadimo, i pravdamo, i prebacujemo odgovornost: djavo, zmija kriva

Cak, SZ prorok ne zna jel taj neki Juda i tih 30 srebrnjaka pozitivno ili negativno, bar meni nije jasno kada citam, tj. ne bi mi bilo jasno da ne znam unapred sada o cemu se radi

Back