Nažalost, nikako ne možemo da dostignemo broj poena potreban za 190. Moje zanimanje nije deficitarno, a suprug uskoro puni 40 godina. Iz tog razloga smo odabrali 489. Probali bismo svakako da posle 2 godine apliciramo za permanent.
Nadamo se da bi on brzo našao posao u struci jer bi bio nominovan, a i ja bih posle nekog vremena svakako počela da tražim posao (u struci i van nje).
Koliko je to loša klima u Darvinu? Čitala sam ali ne mogu da pojmim uopšte.

Koliko okvirno mogu da iznose životni troškovi (struje, voda, net, hrana..)
Izvini što te gnjavim, ali pokušavam da dobijem neku okvirnu sliku svega.
Hvala ti puno na svim savetima i informacijama
Razlika između te dve vize je 5 poena. Ako bi tvoj suprug uradio asesment takođe, imala bi tih 5 poena. Kada bi položila engleski sa većom ocenom ( probaj Tofl ili PET, lakši su od Ajeltsa), imala bi 10 poena više. Velika je razlika izmeđuu 489 i 190, tako da dajte sve od sebe da to bude 190. Ako ne, onda je i 489 ok.
Struja se plaća dvomesečno, kao i većina računa. Struja nam varira od 150$ do skoro 800$, jer nam u svakoj kući radi radijator i mašina za sušenje veša zimi. Samo 1 put smo imali 800, i možda dva puta 250, ostalo 150 na dva meseca, što mu prosečno dođe oko 150$ mesečno. Voda nam je 40 $, gas oko 250 na dva meseca , nekada i manje, pravo da ti kažem ni ne znam, platim koliko treba. Bojler za toplu vodu i kuvanje nam je na gas. Auto te košta mesečno oko 100$, to je registracija i osiguranje za slučaj nesreće. Net je 100$ Telstra mesečno, oni su najzglavniji, mada im je net katastrofa generalno.
Pogledaj koliko su stanovi/kuće u Darvinu, sigurna sam da nešto može da se iznajmi , neki unit i za 250 nedeljno.
Gorivo pun rezervoar malo skupljeg goriva je 70$, ja punim nedeljno, jer puno i vozim. Hrana je ne previše skupa, meso je skuplje nego kod nas, ostalo manje više isto. Prednost je što ovde imaš sniženja 1/2 cene, tako da npr. kranjska sa sirom nije 2$ komad, nego 1$. Kao i svaki drugi proizvod u supermarketu, tako da sve možeš da kupiš kad je povoljnije. Prašak za veš, ulje, paste za zube, sve možeš kupiti jeftinije.
Meso je oko 18$ kg junetine, jagnjetina kvalitetna je 30$ , manje kvalitetni komadi 13$ kg. Povrće i voće su skupi, kg paprika ume da bude i 9$, ali sve u svemu to je sve podnošljivo. Mi kupujemo povrće i voće u nekoj radnji direktno od farmera pa bude povoljnije. Pogledaj cene hrane , izguglaj COLES. Ne znam koliko mesečno trošimo na hranu, pitaj me nešto lakše

Suprug puši, i dajemo 720 $ za to, tj. bacamo, ali šta da mu radim kad ne može da prekine. Može da kupi novog džipa i da ga otplati za 3 godine, za iznos koji daje na cigare.
Posla ima, para ima. Da li je dobro kao što je bilo pre par godina, ili pre 10, 20 ? Nije. Ali da li je neuporedivo bolje od Srbije ? Jeste !
Ni gladni ni žedni nećete biti, tako da ne brinite oko toga.