Dovili smo vize, sta sada :)

Da, iz nekog razloga Srbije nema u Medikeru, nisu našli ni za moju mamu. Stavili su Jugoslavija :D

Uživajte u prvim danima !
Kako ćete kupiti nameštaj ? Nov ili polovan sa Gamtrija ? Mi smo uzeli sve novo ( meni je bilo gadno da koristim tuđe polovno) Imaš u Harvi Normanu i Super Amartu na 60 rata bez kamate , jeee ! Iako smo imali $, to smo iskoristili, trebalo nam je 10000 $ za veš mašinu, mašinu za sušenje, ugaonu, radne stolove, krevete, dušeke, ugaonu, trpezarijski sto, stolice...Kako smo krenuli da zarađujemo, uplaćivali smo sve više i više, tako da smo skoro već otplatili, ili ćemo otplatiti za dve godine, a ne 5.

Ma ima Srbije, egipcanin našao za 5 sec...
Imaćemo izgleda nameštenu kuću tako da ne moramo sve da kupujemo...
Zena je već našla neke stvari na gamtriju, polovan krevetac i dečija sedišta za kola, hranilicu... Nismo ni mi za sve polovne stvari ali neke moramo jer nemamo $ za sve novo...

Brzo ćete zaraditi :) A nakon par meseci, da ne kažem godinu dana, više vam ništa neće biti skupo :D Ja sam prvih par meseci bila u srpskom filmu, jao koliko ovo košta, koliko to košta, a posle...šta ? "samo" 300 $ , ma to je jeftino. Čari prilagođavanja na bolji život :)

- - - - - - - - - -

Hvala vam na odgovorima :)
Ovde sam lepo napisala TFN al zato sam muza pitala sta je TNF,covek me gleda belo,kaze nemam pojma o cemu pricas hhahaha :D

Shomi covece,bas ste brzo sve zavrsili !

Hahahaha , mogu misliti ! Brzo će i vama dolazak :) Ti bi trebalo da vidiš šta ti se od škole priznaje ( ti nisi prolazila kroz nostrifikaciju zanimanja). Već sad možeš da kontaktiraš njihove institucije i vidiš na čemu si. Ako želiš da završiš nešto na Tejfu, imaš 50 % popusta jer si Permanent a imaćete i manje od 50000 $ te prve godine makar u proceni, što je dovoljno za popust :)

Da,provericu svakako. Tafe mi je definitivno u planu tj.mislim da bi to bilo najpametnije. ako usput nadjem nesto part time,to bi mi bilo strava.
Videcu jos sta mogu da dobijem od socijalnog itd ali se nadam da ce muz vrlo brzo naci posao (msm ,on i sad ima klijente iz Au i kontakte a verujem da mu nece trebati puno vremena,inace je graficki i web dizajner) i da cemo preci tu cifru od tih 50 K :)
Shomi vi ste otisli preko tvoje skilled vize ili zenine ?

Preko zenine posto ima iskustvo u struci i bolje zna engleski.
Danas mi je stiglo pismo iz centrelink-a:

"Your eligibility for payment and concession card

We were contacted on 01 May 2018 about your eligibility for a payment and concession card."

Pise da moram da popunim "Customer Declaration Form" i da upload-ujem potrebnu dokumentaciju. E sada, pogledao sam sta je to concession card i ima ih za sve i svasta... Ne verujem da mogu da trazim bilo koju a mislim da nam je i ljubazni egipcanin iz centrelink-a rekao da imamo pravo na neku pomoc tek posle dve godine. Naati da li znas o cemu se radi?

Preko zenine posto ima iskustvo u struci i bolje zna engleski.
Danas mi je stiglo pismo iz centrelink-a:

"Your eligibility for payment and concession card

We were contacted on 01 May 2018 about your eligibility for a payment and concession card."
Pise da moram da popunim "Customer Declaration Form" i da upload-ujem potrebnu dokumentaciju. E sada, pogledao sam sta je to concession card i ima ih za sve i svasta... Ne verujem da mogu da trazim bilo koju a mislim da nam je i ljubazni egipcanin iz centrelink-a rekao da imamo pravo na neku pomoc tek posle dve godine. Naati da li znas o cemu se radi?

Health Care Card imaš pravo da dobiješ nakon 2 godine života u Australiji, ako porodično zarađujete ispod 52700 $ godišnje. Uz nju, dobijaš jeftinije lekove za decu (antibiotik 6$ umesto 30$), pomoć oko plaćanja struje , nekih 60$ po računu, jeftiniji prevoz, i za decu u srednjoj školi oko 350$ pomoć oko kupovine uniforme i školarine ( oko 700$ godišnje je "učenički dinar").
Bez obzira što nemate pravo na Health Care card, imate pravo na maksimalni iznos dečijeg, oko 600$ na dve nedelje. U ovoj godini nećete zaraditi više od 52700$, jer se finansijska godina završava 30.06. Čim staviš da ćeš zaraditi više od toga u sledećoj finansijskoj godini, prepoloviče vam iznos dečijeg.
Nakon dve godine imate pravo na niz isplata poput roditeljskog dodatka, nadoknade za studiranje, sve pod uslovom da ne zarađujete puno $$$. Imate sreće, jer migranti koju dođu nakon 01.07.2018.-te moraju da čekaju 3 godine.

ok, hvala
linkovali smo centrelink kod na myGov akauntu i sada ocekujemo uplate. Da li je to sve sto trebamo da uradimo ili treba jos nesto? Pitam jer nisam ni ocekivao pismo iz cetrelinka...
Danas stigle i kartice medikera i banke.
Da li ste im dostavili bankovni račun ? Centrelink isplaćuje dečiji svakog drugog petka. Da li imate ugovor za kuću ? U tih 600 $ dvonedeljno ulazi i pomoć oko kirije, ali je potrebno da im dostavite ugovor i da tražite da vam daju obrazac Rent Certificate.

Mi smo se konačno odlučili za 489 vizu, jer nam je zbog godina ta izvesnija. Kako stvari stoje možemo da očekujemo poziv za Darvin.
Zna li neko kako je tamo za život? I kakva je realna situacija za dobijanje posla u Australiji? Da li je moguće bar neko vreme živeti od jedne plate (oko 4000$ mesečno) nas dvoje i beba?

Ja ti ne savetujem 489 vizu, pokušaj sa 190, pa ako ne uspe, onda 489.
Razlika je bitna, da li si permanent ili ne. Ako si permanent, odmah dobijaš dečiji za dete, i pomoć oko kirije, to je oko 600$ mesečno. Takođe, veoma bitno, ako vam se u Darvinu ne svidi, ne možete da nađete posao i slično, a na permanent vizi ste, možete samo da se spakujete i preselite u neki normalniji deo Australije. Kada kažem normalniji, mislim normalniji što se tiče klime.

Da li može da se živi normalno sa platom od 4000$ ? Može ! Ali pod određenim uslovima. Kiriju ne smeš plaćati više od 250 do 300 $, mi plaćamo mnogo više . Jedan auto, ne dva ( registracija i osiguranje za auto su ti 100$ mesečno). Pomaže i kada si premanent, jer dobijaš 300$ svake dve nedelje kao dečiji, pa se nakupi. Država takođe daje pomoć oko plaćanja vrtića samo ako si permanent. Vas je troje, a nas duplo više, pa samim tim i troškovi svega su nam mnogo veći :)

Nažalost, nikako ne možemo da dostignemo broj poena potreban za 190. Moje zanimanje nije deficitarno, a suprug uskoro puni 40 godina. Iz tog razloga smo odabrali 489. Probali bismo svakako da posle 2 godine apliciramo za permanent.
Nadamo se da bi on brzo našao posao u struci jer bi bio nominovan, a i ja bih posle nekog vremena svakako počela da tražim posao (u struci i van nje).

Koliko je to loša klima u Darvinu? Čitala sam ali ne mogu da pojmim uopšte. :think: Koliko okvirno mogu da iznose životni troškovi (struje, voda, net, hrana..)
Izvini što te gnjavim, ali pokušavam da dobijem neku okvirnu sliku svega.

Hvala ti puno na svim savetima i informacijama :)

kajakajaja ,NATTI se svakako razume u vize i sta je najbolja opcija,stvarno ima pouzdane informacije pa se u to necu mesati ali zelim samo da ti napisem da je jedna moja poznanica resila da sa muzem i 3 dece aplicira za studenstku vizu (nisu imali dovoljno bodova za skilled visu ) i evo za mesec dana se sele u Pert :).
Da se razumemo,to nisu ljudi koji idu trbuhom za kruhom ,sto se kaze,kao sto ni ja ne idem u Au zbog toga (svako ima svoje razloge je l :) ) ali svakako treba skupiti..pa znas vec sta i otisnuti se u nepoznato :). Verujem da ,ako mogu oni sa troje dece bez sigurnih poslova,moci cete i vi :). Kao sto sam rekla,svako od nas ima svoje razloge za ovakav korak ali koji god da je razlog,nije lako ,pogotovo za nas koji se blizmo 40-im i imamo decu :). Zelim vam pre svega puno strpljenja (jer tek treba da aplicirate itd ) a onda i srece :)

Nažalost, nikako ne možemo da dostignemo broj poena potreban za 190. Moje zanimanje nije deficitarno, a suprug uskoro puni 40 godina. Iz tog razloga smo odabrali 489. Probali bismo svakako da posle 2 godine apliciramo za permanent.
Nadamo se da bi on brzo našao posao u struci jer bi bio nominovan, a i ja bih posle nekog vremena svakako počela da tražim posao (u struci i van nje).

Koliko je to loša klima u Darvinu? Čitala sam ali ne mogu da pojmim uopšte. :think: Koliko okvirno mogu da iznose životni troškovi (struje, voda, net, hrana..)
Izvini što te gnjavim, ali pokušavam da dobijem neku okvirnu sliku svega.

Hvala ti puno na svim savetima i informacijama :)

Razlika između te dve vize je 5 poena. Ako bi tvoj suprug uradio asesment takođe, imala bi tih 5 poena. Kada bi položila engleski sa većom ocenom ( probaj Tofl ili PET, lakši su od Ajeltsa), imala bi 10 poena više. Velika je razlika izmeđuu 489 i 190, tako da dajte sve od sebe da to bude 190. Ako ne, onda je i 489 ok.
Struja se plaća dvomesečno, kao i većina računa. Struja nam varira od 150$ do skoro 800$, jer nam u svakoj kući radi radijator i mašina za sušenje veša zimi. Samo 1 put smo imali 800, i možda dva puta 250, ostalo 150 na dva meseca, što mu prosečno dođe oko 150$ mesečno. Voda nam je 40 $, gas oko 250 na dva meseca , nekada i manje, pravo da ti kažem ni ne znam, platim koliko treba. Bojler za toplu vodu i kuvanje nam je na gas. Auto te košta mesečno oko 100$, to je registracija i osiguranje za slučaj nesreće. Net je 100$ Telstra mesečno, oni su najzglavniji, mada im je net katastrofa generalno.
Pogledaj koliko su stanovi/kuće u Darvinu, sigurna sam da nešto može da se iznajmi , neki unit i za 250 nedeljno.
Gorivo pun rezervoar malo skupljeg goriva je 70$, ja punim nedeljno, jer puno i vozim. Hrana je ne previše skupa, meso je skuplje nego kod nas, ostalo manje više isto. Prednost je što ovde imaš sniženja 1/2 cene, tako da npr. kranjska sa sirom nije 2$ komad, nego 1$. Kao i svaki drugi proizvod u supermarketu, tako da sve možeš da kupiš kad je povoljnije. Prašak za veš, ulje, paste za zube, sve možeš kupiti jeftinije.
Meso je oko 18$ kg junetine, jagnjetina kvalitetna je 30$ , manje kvalitetni komadi 13$ kg. Povrće i voće su skupi, kg paprika ume da bude i 9$, ali sve u svemu to je sve podnošljivo. Mi kupujemo povrće i voće u nekoj radnji direktno od farmera pa bude povoljnije. Pogledaj cene hrane , izguglaj COLES. Ne znam koliko mesečno trošimo na hranu, pitaj me nešto lakše :D Suprug puši, i dajemo 720 $ za to, tj. bacamo, ali šta da mu radim kad ne može da prekine. Može da kupi novog džipa i da ga otplati za 3 godine, za iznos koji daje na cigare.
Posla ima, para ima. Da li je dobro kao što je bilo pre par godina, ili pre 10, 20 ? Nije. Ali da li je neuporedivo bolje od Srbije ? Jeste !
Ni gladni ni žedni nećete biti, tako da ne brinite oko toga.

Hahhah jao 720$ na cigare !!!
Ja sam pusac,,2015 kad smo otisli u Pert pusila sam mozda 2-3 cigare dnevno...mala je bila beba ,nismo pusili u kuci nego na terasi pa valjda nam i nije bio neki gust a a tad sam i dojila pa sam vodila racuna..i ponesem ja tako 5 kutija cigara za 6 nedelja koliko smo proveli u Pertu,misleci da ce mi biti dovoljno...ali avaj!! Izadji ovamo,idi kod ovog idi kod onog,stalno neko drustvo..uglavnom,odu meni tih 5 kutija u rekordnom roku!..Kad sam videla koliko su cigare dobro se nisam onesvestila :D... rekla sam muzu da ,sad kad se preselimo,prestajem da pusim...ne mogu da popusim mesecno kartu za Beograd,nema smisla :D.

Hahhah jao 720$ na cigare !!!
Ja sam pusac,,2015 kad smo otisli u Pert pusila sam mozda 2-3 cigare dnevno...mala je bila beba ,nismo pusili u kuci nego na terasi pa valjda nam i nije bio neki gust a a tad sam i dojila pa sam vodila racuna..i ponesem ja tako 5 kutija cigara za 6 nedelja koliko smo proveli u Pertu,misleci da ce mi biti dovoljno...ali avaj!! Izadji ovamo,idi kod ovog idi kod onog,stalno neko drustvo..uglavnom,odu meni tih 5 kutija u rekordnom roku!..Kad sam videla koliko su cigare dobro se nisam onesvestila :D... rekla sam muzu da ,sad kad se preselimo,prestajem da pusim...ne mogu da popusim mesecno kartu za Beograd,nema smisla :D.

Jao...tako je i moj žmu mislio, ali :( To je jedna opasna zavisnost ! Ja bih stavila da je kutija 100$, pa ko je lud neka puši. Ovde nije problem mesečno zaraditi ni tih 720$ za cigare, jer je sve dostupno. Iskreno, nije mi žao $$$, nego zdravlje narušava. Ne bi mi bilo žao da kupi nov auto, ili da da na garderobu svaki mesec taj novac. Svaki put kada se vratim sa nekog prevoda gde pacijent ima rak pluća, ja mu održim lekciju, ali slaba vajda. Ako ikako možeš, probaj da ostaviš dok ste tamo, jer stres oko selidbe , novog početka, neće biti od pomoći za ostavljanje duvana.

Apsolutno se slazem..rekla bih da mi je ovo jedini porok. Imala sam duge periode kada nisam pusila (dok sam bila trudna oba puta i kada sam dojila (sigurno prvih 8,9 meseci dojenja ) i opet bih pocinjala.Bilo mi je ok kada sam pusila te 2,3 cigare dnevno jer (iako znam da nepusaci to ne razumeju :) ) to mi je bilo uzivanje i odgovaralo mi je. Poslednjih 7,8 meseci sam totalno odlepila sto se toga tice.da l od stresa zbog posla i ove nase firme (verujem da je zbog toga ) ali preterujem def i svesna sam toga. Moj muz je u stanju da mesecima ne pusi i onda recimo zapali kad izadjemo (sto je opet retko ) ..ali ume da se kontrolise po pitanju toga. Maksimalno cu se potruditi da ih ostavim,nema mi druge :). Znam da WA ide kad tome da potpuno istrebi pusenje. Meni je recimo bio sok da ne mogu da zapalim cigaru na plazi ili u gradu (i naravno da sam negodovala kao i svaki balkanac hahaha)

NATTi da li mozda znas da li ,ako si na stiudentskoj vizi a imas decu,imas ikakvu soc.pomoc na osnovu dece??
U pitanju je 500 studenstka viza.Medicare su morali da plate 2 god koliko im traje viza a da li imaju neki deciji dodatak?

Na žalost ne, nemaju pravo ni ako su na Temporary. Ja ne znam kako će oni sa decom, vrtići su jako skupi, deca nemaju pravo na državne škole koje su besplatne, nego na privatne od kojih su najjeftinije 6000 $ godišnje :( Plus mogu da rade samo 20 sati nedeljno. Da ti ne pričam koliko je boravak pre škole i posle škole skup, ako ti ne dotira Centrelink. Retko koju Australku ćeš videti da radi ako ima dete mlađe od 5 godina, a kasnije rade part-time. Ne isplati im se da rade, gube pomoć od države, a moraju da plaćaju boravak jer je škola od 9 do 3, a na posao moraš stići ranije i otići kasnije. Nadam se da imaju nekog ovde ko im može pomoći.

Uh,to bas zvuci zeznuto...ne znam koliko su se raspitali kada su aplicirali i da li znaju sve ovo. Sva deca su im skolskog uzrasta ali to nije bas utesno ako moras da placas skolu :/. Ona ima sestru tamo te u tom smislu imaju nekog ali kakav ce im biti aranzman,to vec ne znam/. Kao i uvek,hvala na info nisam ni sumnjala da ces znati to :)

P.s. Sad mi je napisala da je dobila potvrdu da ne mora da placa deci skolu jer je ona na masteru. Muz ima pravo da radi full time a ona 20h nedeljno.

Poslednja izmena:

Back