Dovili smo vize, sta sada :)

Da, to je dobro kada je neko na masteru, jer bračni partner može da radi puno radno vreme. Njoj neće puno vremena ni ostajati da radi :D
Master je skup, oko 30000 $ za strane studente, ali kada to završi, mnogo lakše dobija papire, tako da je to investicija koja vredi. Dosta naših je tako rešilo papire, dobijaju se dodatni poeni na studije u Australiji, a i posle toga imaju rok od godinu i po da ostanu u Australiji i rade puno radno vreme, dok sređuju papire.
Ja nisam htela da dolazim bez permanenta, jer sam tako bila u mogućnosti, ali treba doći kako god, pa onda rešavati papire. Bolje i tako nego nikako. Šta god da im treba, neka nam se jave, trebaće im pomoć prijatelja :)

Ne znam,njen master je dosta jeftiniji (12K po semestru ) a imace vremena da radi jer,koliko sam razumela na faksu ce provoditi 10-12 nedeljno. U svakom slucaju,kakva god da im je kombinacija super sto ne moraju klincima skole da placaju i sto muz moze da radi full time:) Shomi jeste se preselili u novu kucu:)?

Ma bio sam u gužvi a i nismo imali internet do pre dva dana... U sredu stigao nbn :)
Dobili smo kola na poklon od prijatelja našeg druga, kola su morala da se srede medjutim sve se to previše oteglo tako da smo bili do pre par dana bez kola. A ovde bez kola ne možeš ništa... Bio je problem i hrana da se pazari...
Taman sedim jedan deo drugi se pokvari i tako u krug... Vrhunac je bio kada posle blue slip a i registracije krenuh kući i posle 5 minuta vožnje upali se check engine i motor poče da trokira...
Ma haos...
Kuću smo sredili malo, neke stvari su bile već ovde neke smo našli na gumtree-u...
Deca su imala problem sa ekcemom pa smo se i tu nervirali...
Centerlink je gori od našeg socijalnog... Posle tri dana ovde smo otišli da se prijavimo I rekoše da je sve ok i da je to-to. Nakon nekog vremena aj da proverimo šta se dešava i skontamo da bukvalno ništa nisu uradili... Deca ne postoje u evidenciji, nisu nas prijavili za dečiji dodatak, pomoć oko kirije, nisu čak ni mejlove naše ubacili... Zvali smo, dobili informacije šta I kako i onda kreće ludilo.. Dokumenta moraju lično da se odnesu, žena ne mora da bude lično jer me je ovlastila.... odem, sve ponesem, čekanje od sat-dva i onda mi zena kaže zbog čega ste donosili kada moze online a i vaša žena mora lično da dodje?!?
OK rekoh, šta sada, barem sam predao dokumenta za klinke...
Zena ode sutra I joj kažu zašto ste dolazili kada je vaš muž bio juče? Zbog čega nije on to uradio umesto vas kad ima ovlašćenje!??!
Da skratim priču, pitamo jel sada to-to, kažu da...
Nekoliko dana kasnije rekoh da proverim šta se događa, ulogujem se na mygov pa centrelink I tamo i dalje sve prazno?!! Opet zovi I nova informacija, pao je sistem morate ponovo da aplicirate.... I tako, aplicirali smo ponovo...
Sve u svemu ide nekako ali nas je baš bio proterao maler...

Kao i svuda,taj deo oko papirologije je uvek smor...doduse,nisam ocekivala da vam se to bas toliko zakomplikuje i prolongira,mislila sam da to ide brze. Nadam se da ce vam to zavrsiti sada i da se necete oko toga cimati. Mozda je ovo bio neki izuzetak?? ili je stvarno to praksa tamo,NAATI?:D

Pretpostavljam da vamje taj deciji ekcem napravio problem i dodatno vas unervozio?? Jesu ga imale i ovde ili ? Jeste im poneli neke lekove odavde za to? Negde sam procitala da je za ekcem dobar hipermangan..rastvoris ga u vodi naravno i napravis kao kupku...doduse ne znam da li bebe i mala deca smeju..Mom sinu izlazi ekcem samo po rukama i to isljucivo zimi,ja mu mazem samo pantenol ,nikad mu nisam davala neke ozbiljnije lekove za to ali dobro,on je vec velik a i realno taj ekcem mu nije toliko problematican.

Drzite se...ipak ste tamo nepuna 2 meseca,to je jako kratak period i verujem da treba vise vremena da bi sve leglo na svoje mesto i da se covek navikne i adaptira. Kroz koji mesec ce nseumnjivo sve ici mnogo lakse :)

Šomi druže, trebalo je da se javiš. U Centrelink moraš prvo lično otići ali sve se obavlja onlajn, i sve pratiš dokle je stiglo. Vas je poterao maler, ali sredili ste. Jedini problem je što vam neće dati $ unazad. Internet je noćna mora, čeka se do mesec dana. Mi smo imali neograničen internet na telefonu tada jer sam sinovljev broj dodala na moj, pa su nas častili sa mesec dana mobilnog interneta, taman nam je koristio dok nije došla Telstra. Kakvo je vreme u Sidneju ? Ovde je danas bilo prelepo i sunčano, išli smo na plažu na igralište.
Vi ste u Sidneju ? Čula sam da je ogroman, ne znam kako bih se prilagodila da tamo živim.

Starija klinka je imala ekcem kada je imala godinu i po dana i posle toga više ne... Mladja je imala na prevojima šaka i kolena ali nista strasno. Kada smo došli ovde mladjoj ćerki se toliko proširio da je to bilo strasno... Vec smo se uplašili da nije nesto treće u pitanju. Morala je da pije antibiotik i kortiko... Kod starije se pojavila jedna tačkica za koju smo mislili da se izgrebala jer je neposredno pre toga pala u dvorištu. To se neverovatno brzo proširio...
Isla je ista terapija kao kod mlađe tako da je sada ok... Skoro se sve povuklo...
NAATI nisam zeleo da smaram za svaku sitnicu a i mislili smo da smo to rešili jer su nam tako rekli. Ti si nam pomogla za sve živo i još jednom ti se zahvaljujem ;-)
Informaciju o $ koju imamo iz centrelink-a je da se za dečiji dodatak gleda od datuma dolaska u aus dok se za pomoć oko stanarine gleda datum od početka rentiranja... To su nam rekli i lično i preko telefona... Posto su i do sada bili žestoko neupućeni verovatno od $ nema ništa...
Ovde je sunčano ali vetrovito... Vetar je počeo da obara staro drveće, pa ti vidi koliko jako duva.. U toku dana bude između 18 i 20 stepeni, dok noću bude oko 10... Najjači su ovi sa zimskim kapama i japankama :-D Nemaju oni poima šta je zima :-)
Da u Sidneju smo, tačnije u Canley Vale-u. Grad je ogroman, gužve u saobraćaju su nenormalne...
Najbolji je ovaj naš prijatelj koji je počeo da uči da svira usnu harmoniku u saobraćajnim gužvama :-D ima se vremena...

Nadam se da ćete dobiti lovu, ali mislim da ćete dobiti od dana aplikacije...Uskoro će nova finasijska godina, tako da morate popuniti onlajn procenu vaših prihoda. Sve preko 52000 $ godišnje i prepoloviće vam dečiji. Od novih migranata se očekuje da rade punom parom i da se ne oslanjaju na Centralink. Za dve godine ćete imati pravo na nadoknadu za roditelje, tako da će neko od vas dvoje moći da ostane kod kuće i ne radi, a bude plaćen neku simboličnu cifru. Simbolično ali se nakupi.

Cao NAATI T&I mogu li dobiti tvoju mejl adresu ili nekako da te kontaktiram, zelim privatno sa tobom da popricam. Potrebna mi je pomoc u vezi Australije. :)

Hvala unapred. Video sam da bukvalno ti vodis i odrzavas ovu temu (Naravno tu je i Angie16 i jos par ljudi...) pa sam hteo da popricam bas sa tobom :)))

Pozdrav :DDD

Back