Dota 2

• Začetnik teme Začetnik teme HAD~
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Dok si u paklu igras supporta samo ako si siguran da ce neko iz tvog tima to moci da iskoristi, inace igraj bilo sta, uzimaj farm i split push, wardove uzimaj zato sto mora i ne kukas previse. Zato volim junglere i offlane solo, farmas, ubijas i ako bude - bude. A kad naletis na ok ljude koji znaju nesto, a jos bitnije oce da se dogovore odma dodaj i igraj sa njima.
Jedva cekam da imam malo vise vremena za doticu, osim sto su mi nerfovali ogre-a, svidja mi se patch.

Koliko sam samo dugo igrao dotu lele. Prestao sam bas zbog toga. Stvarno kako ti moze neka budala upropastiti dan pa to ti je.
Sad igram Strife, gde se dele goldi i gde su bitniji asisti od kilova, tako da tera ljude da igraju timski. A ako umres neces izgubiti golde. Cak i kad izgubim partiju ne nerviram se. Jel' neko probao?

Sinoc sam igrao sa najvecom budalom koju sam video u zadnje vreme. Early game dobijamo lagano, medjutim kasnije se Meepo nabudzio pa je krenuo da nas ubija sve redom. Nas Lich je tada krenuo da baca ulti na neutralne kripove i salje kurira u smrt svaki put cim se ozivi jer nismo hteli da pushujemo u situaciji kada su oni bili jaci od nas i pritom su svi bili zivi i spremno nas cekali sa wardovima od Venomancera. Na kraju smo uspeli da docekamo otprilike 70i minut i pobedimo cak i uz to, jedino mi je krivo sto je i Lich dobio tih +28 poena...

Dok si u paklu igras supporta samo ako si siguran da ce neko iz tvog tima to moci da iskoristi, inace igraj bilo sta, uzimaj farm i split push, wardove uzimaj zato sto mora i ne kukas previse. Zato volim junglere i offlane solo, farmas, ubijas i ako bude - bude. A kad naletis na ok ljude koji znaju nesto, a jos bitnije oce da se dogovore odma dodaj i igraj sa njima.
Jedva cekam da imam malo vise vremena za doticu, osim sto su mi nerfovali ogre-a, svidja mi se patch.
Ja mislim da se u "paklu" moze najbolje napredovati u pobedama i mmr-u sa midom, kerijem ili oflejnom, bas tim redosledom. Naravno treba da budes bolji igrac od ostalih i da napravis razliku u partiji. Kada se igra support, previse zavisis od drugih i maltene ti dzaba ako i savrseno odigras u nekim situacijama.

Sinoc sam igrao sa najvecom budalom koju sam video u zadnje vreme. Early game dobijamo lagano, medjutim kasnije se Meepo nabudzio pa je krenuo da nas ubija sve redom. Nas Lich je tada krenuo da baca ulti na neutralne kripove i salje kurira u smrt svaki put cim se ozivi
Te stvari se dešavaju kad neko uzme linu/gyro/venge i pravi build kao da igra carry. Ide to u početku ali je osuđeno na propast.
Nemoj da te brine ako tim ima jednog levata kao što je Lich u tvom slučaju. Daj sve od sebe da pobjediš, jer pobjedićeš tu, pobjedićeš sledeću, pobjedićeš opet; a Lich sljedeći put zbog većeg MMR udara na jače protivnike tako da će izgubiti, a kad gubi pada MMR zbog čega ide sa slabijim saigračima koji mu neće donijeti pobjedu. Na kraju ili će da nauči igrati ili će uninstall.

Ja ne znam gde nalazite samo te ljude, mada ne igram ranked, mozda je tamo situacija gora.
Meni je najveci problem sto ljudi ne nose dust protiv nevidljivih heroja ili TP, sto ljudi misle da mogu da ubiju PA bez MKB (pa umesto MKB pravi AC kao carry) ili sto je hard support (wards, dust, sentry ceo mec skoro) nepostojeca uloga, ili nepostojanje dva supporta, ili carry instapick jer support je prevazidjena ulgoga :roll:.

Jos jedan problem koji vidim je da neko skoci na njih 2-3-4 solo, a ja na pola health-a pobegnem i onda mi nesto kaze "y u no help, *ucking noob, report" a previse sam puta umro tako pokusavajuci da spasim nekog, refleksno to radim, probam da ga spasim umesto da pustim da ispasta za svoje greske i gluposti.

Ja ne znam gde nalazite samo te ljude, mada ne igram ranked, mozda je tamo situacija gora.
Meni je najveci problem sto ljudi ne nose dust protiv nevidljivih heroja ili TP, sto ljudi misle da mogu da ubiju PA bez MKB (pa umesto MKB pravi AC kao carry) ili sto je hard support (wards, dust, sentry ceo mec skoro) nepostojeca uloga, ili nepostojanje dva supporta, ili carry instapick jer support je prevazidjena ulgoga :roll:.

Jos jedan problem koji vidim je da neko skoci na njih 2-3-4 solo, a ja na pola health-a pobegnem i onda mi nesto kaze "y u no help, *ucking noob, report" a previse sam puta umro tako pokusavajuci da spasim nekog, refleksno to radim, probam da ga spasim umesto da pustim da ispasta za svoje greske i gluposti.

Ja ne igram ranked pošto smatram da nisam dovoljno dobar igrač da to počnem.
A što se tiče svega toga nabrojanog nepravedno si izostavio nedostatak disablera i pushera u timu. Kada neko instapick carry, to je i dobro jer vidiš taj mentalitet i prilagodiš se. Najgore je ono što uvijek pišem, kada moron insistira da su Lina/gyro/windranger/venge/skywrath itd carry i igra tako. U timu su 3 carry i ovaj četvrti.

Ja sam ranked igrao samo jedan mec pre par meseci, ali ne igram ga bas zato sto sem supporta tesko igram neke druge uloge, a i ljudi su mnogo stroziji, lakse flameuju, kada izgube 25 MMR, a i ne svidja mi se filozofija win/lose za napredak jer koliko god ti dobro igrao zbog jednog igraca, lose procene mozete svi da izgubite MMR, tj. igru. Jedino zbog cega bi igrao je Ranked All Pick kao game mode, mislim da je to fantastican mode jer mozes da counterujes druge heroje i stvarno mi je zao sto ga nema u unranked igrama.

Bar jedan siguran stun je vise nego potreban to se slazem, sad nisam bas lud za pusher-ima, mada sve zavisi i od drugog tima i njegovih pickova.

Ne znam, ja sam alergican na instapick carry, jer zavrsim sa 3-4 njih i naravno na mene padne uloga support-a, a dojadio mi je support posle 1000+ sati u igri. Stvarno mi tako nekada dodje da uzmem i ja carry-ja, po mogucnosti onog koga ne znam da igram, tipa Medusa ili AM, pa ako puknemo, pukli smo, jer kud svi Turci tu i mali Mujo.

Sto be rekli, idemo full retard mod:

when game is going full retard,
you can only go with it.
if you start going against it,
if you start going half retard,
you're *ucking done for !

Taj mentalitet sto bolji KDA ne pije vodu. Volim i ja da napravim 15-0, da se ne lazemo :) ali radije cu da pobedim i da uzmem support i da trosim sav gold na ward-ove nego da uzmem jos jednog carry-ja i da probam da napravim sto bolji KDA.
Ja ako bilo koga od tih heroja igram kao mid, onda idem carry, jer nema sanse da ja kao mid kupujem wardove, Mek i sl, a ako sam u lejnu onda idem support naravno, jedino sto gledam da uzmem neke lepe iteme ako mi se ukaze prilika, tipa Eul's na Lini ili Skywrath-u.

Jedinom sam isao kao WK support Phantom Lanceru, i to full support, ostavljaj last hittove sve, kupuj wardove, cuvaj carry-ja. Normalno pukli smo kao nista i jos me flameuju "pa gde su ti itemi, gde ti je farm". Od tada WK kao hard support nikada, otimam svaki last hit.

Evo i odlican "vodic" o prioritetu farmovanja i kome trebaju last hittovi, nije univerzalan naravno ali kada bi se time ljudi vodili gde bi nam bio kraj :)

http://wiki.teamliquid.net/dota2/Farming_priority

Šta pričaš jbt, imaš all pick u unranked. Samo isključi u opcijama druge modove pošto je tada rijeđi slučaj da te zapadne all pick.
Po mom mišljenju Gyro je podrška. Sinoć sam imao partiju u kojoj je odigrao kao carry, na početku sabija, ne može mu niko prići ili kombo abilityja ubija sve pred sobom. U 40om minutu njegov kombo najmekšem neprijatelju napravi 10% štete, a Pudgeu koji ima 6k HP ne napravi nikoliko štete. Dobar je bio samo kao disabler, ali daleko od toga da smo imali neke koristi od njegovog farmanja. Evo jedna partija u kojoj me Lina iznervirala, isfrustrirala, ubijala, gazila, mučila, patila....
http://www.dotabuff.com/matches/1115714751
25 minuta. A onda je došlo mojih 25 minuta.
Lina i PL su igrali zajedno na lejnu, jadni PL nije imao ništa, ali ništa. Power treads i Vladimira. Da je imao još samo diffusal blade vjerujem da bi partija otišla u drugom smjeru. A lina da je imala inventory sa 12 slotova i da je u njih nagurala šta god da je htjela nije me mogla zaustaviti. Za razliku od nje naša podrška je igrala kao podrška a ja i PA smo se toliko nafarmali da nam nisu mogli ništa. Njihovi carry su bili samo nijemi posmatrači nemilih događaja. Ovdje je kriva Lina za poraz 100%. Clock je odigrao dobro, PL nikako nije mogao doći do izražaja, Sniper je bio dobar dok ja nisam kupio diffusal, onda sam lovio samo njega po mapi, Pheonix je bio dobar dok je imao kakav-takav oslonac u PL i Clocku, on se ne može sam suprotstaviti nikome a nema načina da bude podrška Lini ili sniperu.
Ako hoćeš farmati i mnogo killova, samo uzmi carry heroja i nema nikakvih problema. Ako imaš 4 carry u timu, uzmi i ti carry ali nemoj igrati sa Linom kao carry.

Zato i volim Ranked AP, neko ide first pick Void ja znam cime da ga counterujem :) i obrnuto, mora malo taktike. Moze to i u CM, ali u pub igrama da mi neko bira sta da igram koga ne znam, nema sanse.
A kazu da je pre Gyro bio carry, pa su ga debelo nerfovali, opet ne bih mogao da ga stavim u isti kos sa PA, Void-om, AM i slicnima, moze da nosi igru, ali protiv PA i ostalih teskih carry-ja otpada. Ne secam se igre da je Gyro nosio neku i da nas je unistavao, s druge strane, AM, Void, PA, Druid, Spectre, to je pravi, tj. teski carry.

I ja ga igram kao carry, kada ga randomujem i posalju me na mid, Dominator, BKB, MKB. Nisam ga nikada pravio kao supporta, tipa Mek, Pipe i sl., ali koliko sam primetio u pro igrama uvek se igra kao neki semi-support. Doduse, za ove dve godine, jedva da sam ga igrao 15-ak puta.

Po čemu je Gyro carry?

Kao prvo, agi je heroj, a oni uglavnom imaju najbolje predispozicije za kerija, takodje ima solidan agi gain po nivou od 2.8. Onda treca magija (flak cannon) mu daje mogucnost da isfarmuje, ubija stackove ancienta i ucini ogroman dmg u teamfightu. Ako napuni inventar, lagano je jedan od najjacih teamfight heroja u igri.

Ja bukvalno ne vidim po cemu bi bio support. Rakete (prva magija) prave ogroman dmg, ali samo ako ih ispucas na jednog lika, a na raketu (drugu magiju) se ne mozes osloniti kao disable jer je spora i moze da se unisti, takodje dmg varira od predjene udaljenosti tako da ni to nije sigurno. Treca magija mu ne bi nista znacila ako je support, dok bi ulti bio ok...

Imaš jedan ogroman problem, ti heroje dijeliš na carry i supp, što nikako nije dobro, jer nema nikakvih nijansi između.
Da se razumijemo jednu stvar, ja otprilike znam šta je carry, ali sad kad bi morao nekome objasniti šta je carry ne bih znao prosto iz razloga što ne znam defniciju carry-ja.
Ali po tome što ti objašnjavaš Gyro je dobar tek na početku kad on sa svojim magijama radi priličnu štetu, a kasnije kad se protivnici nafarmaju, isključivi carry heroji, ma Gyro protiv njih nema šta da traži. To znači samo jedno.
Drugo. imaš tabelu heroja: http://www.dota2.com/heroes i tu ti piše koji je heroj carry a koji ne. Ovo je službena stranica, to nije iz moje glave nego oni koji su napravili igru daju atribute herojima. Jedina tri slučaja o kojima se može raspravljati, ne kažem da tabela nije tačna nego samo da se može raspravljati, su Axe i Slark za koje ne piše da su carry a mogli bi biti, i za Earth Spirit za kojeg piše da je carry a po tom pitanju sam skeptičan, i da opet napomenem da je to samo moje subjektivno mišljenje.
Treće, ako je Gyro na lejnu sa Crystal Maiden, logično je da će biti u povlašćenom položaju za farmanje a i u tom slučaju nije carry što se najbolje vidi pri kraju igre ako protivnik ima nafarmanog carry; ali ako je sa njim na lejnu carry, Antimage npr, tada je Gyro samo i isključivo podrška.
I ta treća magija se koristi za teamfight, nikako za farmanje, osim ako imaš CM ili KotL u svom timu.
Još jedna zanimljiva stranica na kojoj mi noobovi možemo da vidimo countere za neke heroje je http://dotaedge.com/

Generalno pravilo je da (teskim) carry-jima treba farm i itemi da bi bili efikasni, tj. oni su predvidjeni za lategame jer su tada nezaustavljivi (skoro) ako dobiju farm i iteme.
Evo recimo Void, on ako nema nesto za attack speed, crit i damage relativno je beskoristan bez itema.

Ma sve je to meni jasno otprilike, ali sada da kažem definiciju carry, znači u što kraćoj formi napisati šta je zajedničko za svakog carry heroja u igri, ne znam. Znam ono svojim riječim isto što ti: u ranoj fazi igre carry je loš, kad se nafarma onda sabija. Ali šta ako na istom lejnu na jednoj strani imamo podršku, npr Linu, a na drugoj strani hard carry, npr Phantom Assassin, i ako se taj Phantom Assassin nije uspio nafarmati a Lina jeste? Tada će taj PA biti školska meta za Linu, čak i sat vremena nakon igre. Ali ako na istom lejnu imamo s jedne strane nafarmanog Gyrocoptera, a sa druge bilo koji drugi carry, Gyro nema šanse. Kao što sam napisao, ima tabela sa herojima i na njoj piše da je gyro disabler, initiator, nuker, ne piše da je carry. U nekim slučajevima to ne pravi nikakvu razliku, Gyro svejedno treba dobar farm, tj u svakom slučaju svakom heroju treba dobar farm ali se uvijek postavljaju prioriteti. Npr nekad davno je lik koji je igrao Gyrocopter insistirao da ja kao Outworld Devourer budem podrška, imajući u vidu da je OD hard carry ja sam radio po svome, killl kill kill, wardovi ništa, što je Gyra izbezumilo, a najviše se rasplakao kad sam cijeli protivnički tim ubio sa ulti i uradio rampage.

OD-u trebaju itemi, ali ako su lejnu OD i PA recimo, OD bi trebao da ostavlja last hittove za PA, normalno ne mora da ide hard support jer to je vec preterivanje. Ako je vec Gyro i OD, OD je tu bolji za carry po mom misljenju.
A i Dota je fleksibilna manje-vise sto se tice uloga. Primera radi Axe moze da jungluje, kao i LC, ali nisu definisani kao jungleri. Evo i Doom recimo, vidjam ga u dzungli cesto (tako ga i igram), u pro igrama kao offlane.

Kad smo kod uloga, ovo je sto sam procitao na jednom sajtu i koliko su uloge promenljive, tj. kako se menja uloga svakog lika sa novim patchom.

Tiny also isn't labeled a carry yet he's one of the hardest carries.

Evo od kada sam poceo da igram Tiny-ja kao carry-ja ono je nezaustavljivo, ali mnogo mu golda i farmovanja treba, mada to idem ako se desi da imam para za Aghs. Evo kako to radi XBOCT, ako zanemarimo fail na pocetku :D
Opet, za taj isti gold Void ili PA bi bili efikasniji mozda.

Za sve melee heroje Tiny je counter. Loš je protiv ranged.
OD ima jedan problem, loš je protiv tornjeva, u ulogama napada na heroje on je hard carry. Nešto poput Silencera. Ako imaš pushera u timu to je riješen problem.
Drugi problem je ako imaš OD kao podršku koji će prepustiti last hitove drugom heroju. OD nije nikakva podrška i u kasnom periodu igre će samo da fida ako nije nafarman, isto kao PA, tako da njih dvojica ne smiju zajedno na isti lane ni u kom slučaju.

Imaš jedan ogroman problem, ti heroje dijeliš na carry i supp, što nikako nije dobro, jer nema nikakvih nijansi između.
Da se razumijemo jednu stvar, ja otprilike znam šta je carry, ali sad kad bi morao nekome objasniti šta je carry ne bih znao prosto iz razloga što ne znam defniciju carry-ja.
Ali po tome što ti objašnjavaš Gyro je dobar tek na početku kad on sa svojim magijama radi priličnu štetu, a kasnije kad se protivnici nafarmaju, isključivi carry heroji, ma Gyro protiv njih nema šta da traži. To znači samo jedno.
Drugo. imaš tabelu heroja: http://www.dota2.com/heroes i tu ti piše koji je heroj carry a koji ne. Ovo je službena stranica, to nije iz moje glave nego oni koji su napravili igru daju atribute herojima. Jedina tri slučaja o kojima se može raspravljati, ne kažem da tabela nije tačna nego samo da se može raspravljati, su Axe i Slark za koje ne piše da su carry a mogli bi biti, i za Earth Spirit za kojeg piše da je carry a po tom pitanju sam skeptičan, i da opet napomenem da je to samo moje subjektivno mišljenje.
Treće, ako je Gyro na lejnu sa Crystal Maiden, logično je da će biti u povlašćenom položaju za farmanje a i u tom slučaju nije carry što se najbolje vidi pri kraju igre ako protivnik ima nafarmanog carry; ali ako je sa njim na lejnu carry, Antimage npr, tada je Gyro samo i isključivo podrška.
I ta treća magija se koristi za teamfight, nikako za farmanje, osim ako imaš CM ili KotL u svom timu.
Još jedna zanimljiva stranica na kojoj mi noobovi možemo da vidimo countere za neke heroje je http://dotaedge.com/

Ne delim ih tako, mislio sam da ti to radis pa sam zato tako napisao. U timu imas pozicije od 1 do 5 poredjane po prioritetu farma, 1-carry, 2-mid, 3-offlane, 4 i 5-supportovi. Ako zelis da Gyro bude efektivan, on mora biti pozicija 1, znaci najveci prioritet za farm jer je u protivnom apsolutno beskoristan ako dodje do lejt gejma. On nije bas klasican carry, ne moze da se bori 1v1 sa ostalima, ali zato sa pravim itemima moze da napravi haos u timskom fajtu.

Axe nije bas carry, a Earth Spirit definitivno nije

A lejn Antimage + Gyro = izgubljena partija :D

Sta je ovo dota begginers ? :D

Da, što? Ti si neki pro?

Axe nije bas carry, a Earth Spirit definitivno nije

A lejn Antimage + Gyro = izgubljena partija :D

Nismo mi profesionalci pa da kažemo ko je carry a ko nije, jer mi smo stroži rekreativci koji nemaju pojma o Doti u odnosu na one koji su kompetentni da kažu koji heroj je carry a koji ne. A kad pogledaš kako takvi profesionalci igraju ES razmislio bi o onome što govoriš. Ako su na jednom lejnu Antimage + Gyro, ta borba je siguran poraz ako se giro tripuje da je carry. Ne samo u tom nego u bilo kom drugom slučaju ako prepustiš Gyru dobar farm nadaj se da će se partija završiti za manje od pola sata jer njegov farm poslije tih pola sata ne znači ništa ukoliko protivnik ima bar dva, ne mnogo nafarmana carry, nego onako solidno nafarmane, npr PA sa bkb, helm of dominator i power treads, i Void sa mask of madness, power treads i battlefury.

Lepo je to sa pozicijama objasnjeno, koliko kome treba farma. Gyro ako je lejnu sa AM-om (opet, mozda bi neki pravi support bio bolji) ne moze da igra 1 poziciju nikada (jednostavno farm treba AM-u), 4-tu moze, ali da juri neke iteme ako mu se ukaze prilika (AM ode u junglu ili umre), tipa Aghs, ili sta znam. Ili jos bolje moze mid ili offlane, mada u mojoj "ligi" se i ne vidjaju toliko trilane kombinacije, vec je u 99% slucajeva 2-1-2, eventualno ako imamo junglera onda imamo offlane nekog.

Da, što? Ti si neki pro?

Nismo mi profesionalci pa da kažemo ko je carry a ko nije, jer mi smo stroži rekreativci koji nemaju pojma o Doti u odnosu na one koji su kompetentni da kažu koji heroj je carry a koji ne. A kad pogledaš kako takvi profesionalci igraju ES razmislio bi o onome što govoriš. Ako su na jednom lejnu Antimage + Gyro, ta borba je siguran poraz ako se giro tripuje da je carry. Ne samo u tom nego u bilo kom drugom slučaju ako prepustiš Gyru dobar farm nadaj se da će se partija završiti za manje od pola sata jer njegov farm poslije tih pola sata ne znači ništa ukoliko protivnik ima bar dva, ne mnogo nafarmana carry, nego onako solidno nafarmane, npr PA sa bkb, helm of dominator i power treads, i Void sa mask of madness, power treads i battlefury.

izgleda da jesam sa preko 4.000 meceva i nekoliko semi-pro turnira , a vidim da tebi fali i kucno vaspitanje izgleda si jos neformirana licnost.
A to sto ne znas sta je carry pa drugima objasnjavas kako su rekreativci i nemaju pojima sta je carry je tek tragikomicno. Sigurno je carry neko mitsko bice,i samo odabrani znaju sta je to. Dosao si ovde da solis pamet nekome a pojma nemas o igrici ni o ljudima sa kojima pricas. Dota pozicije su tako jednostavne da ih moze skapirati dete od 12 god. Posetis neki dota 2 forum ako ti nije jasno i sve ce ti se razjasniti, i sta je carry i sta je sup i koje su pozicije i zasto su te pozicije i td.. jer je sve prosto ko pasulj, jedino ako si tek krenuo da igras pa ti nista nije jasno.

Poslednja izmena:
"Nismo mi profesionalci pa da kažemo ko je carry a ko nije"

iskreno... ovo ako ne znas, to ti je kao da igras fudbal a ne znas ko je napadac.

I slazem se sa bijelim labudom, iako je malo grubo rekao. Ali u pravu je ;)

Back