Dosta je bilo: Glasači ne žele novi DOS, potrebne su dve "ideološki čiste kolone"

Dosta je bilo: Glasači ne žele novi DOS, potrebne su dve „ideološki čiste kolone“​

Betadanas 13:08
Dosta je bilo: Glasači ne žele novi DOS, potrebne su dve ideološki čiste kolone 1
Printskrin Jutjub/DJB

Vanparlamentarna opoziciona stranka „Dosta je bilo“ (DJB) ocenila je danas da bi na izborima u Beogradu opozicija trebalo da nastupi u dve „ideološki čiste kolone“.

Dosta je bilo, koja je na decembarskim izborima nastupila sa Socijaldemokratskom strankom (SDS) Borisa Tadića i pokretom „Otete bebe“ i nije prešla cenzus, saopštila je da im „iskustvo govori“ da opozicioni glasači ne žele „novi DOS“, odnosno ne gledaju blagonaklono na jedinstven nastup kompletne opozicije.
„Pravljenje novog DOS-a bi otvorilo prostor vlasti da preko svojih ‘satelit lista’ privuče veliki broj opozicionih biračka koji ne žele DOS, i koje bi obezbedile da ne dođe do promene u Beogradu, kao što se desilo na decembarskim izborima“, piše u saopštenju.
U saopštenju DJB Saše Radulovića piše i da opozicija „mora da pobedi pod ovim uslovima, da bi ikada došlo do sređivanja biračkih spiskova“, te je izraženo uverenja da „opozicija to može“.

Prethodno je sinoć Narodna stranka saopštila da je njen predsednik Vladimir Gajić ocenio da bi zajednički nastup na beogradskim izborima te partije, DJB i Dveri učionio tu koaliciju desnog centra „relevantnim faktorom koji ne može da se zaobiđe“.

On je kazao da je Narodna stranka postigla dogovor sa DJB i da čeka da im se pridruže Dveri, piše u saopštenju.
Narodna stranka na decembarskim izborima cenzus nije prešla izborni cenzus od tri odsto ni na parlamentarnim ni na beogradskim izborima, jednako je prošao i pokret Dveri koji je nastupio u koaliciji sa strankom Zavetnici.

https://www.danas.rs/vesti/politika...i-dos-potrebne-su-dve-ideoloski-ciste-kolone/

Sad nemaju Stamenkovskog da ih ometa u stvaranju te druge kolone. Samo što će opet neki izgovor izbaciti verovatno.

Радуле најнормалнији од опозиције. Ако је опозиција.
 
Radulović je nebitan politički faktor da bi se pitao za bilo šta, očigledno da njegove ideje i to što predstavlja nisu našle utočište u narodu.

Otarasiti se ovakvih, mislim da Radulović i Tadić ne treba da budu deo bilo koje kolone, jer zajedno neće doneti ni 2% otprilike, ali ok.

Kolona jedna treba da bude Narodna stranka, NADA, Dveri, druga kolona svi ostali iz levog bloka i da se krene sa programima jasnim i preciznim uz mogućnost saradnje da se oslobodi prvo Beograd, a onda i sve ostalo.
 
Radulović je nebitan politički faktor da bi se pitao za bilo šta, očigledno da njegove ideje i to što predstavlja nisu našle utočište u narodu.

Otarasiti se ovakvih, mislim da Radulović i Tadić ne treba da budu deo bilo koje kolone, jer zajedno neće doneti ni 2% otprilike, ali ok.

Kolona jedna treba da bude Narodna stranka, NADA, Dveri, druga kolona svi ostali iz levog bloka i da se krene sa programima jasnim i preciznim uz mogućnost saradnje da se oslobodi prvo Beograd, a onda i sve ostalo.

Narodna stranka je već sklopila koaliciju sa DJB, tako da je to gotovo.
 
Отац Саше Радуловића бјеше официр бивше ЈНА. Пуковник, љекар, хуманиста. Којег су 3.маја 1992.године са другим официрима и војницима ЈНА убили у стравичном масакру у Добровољачкој улици у Сарајеву злочинци и припадници тзв Патриотске лиге. За овај монструозан злочин нико од зликоваца и починилаца није процесуиран и одговарао.
О овом злочину говорио је и писао сам Саша Радуловић (овдје)

ISPOVEST SAŠE RADULOVIĆA (DJB): Kako su mi ubili oca u Dobrovoljačkoj​

Kuhinja i njena terasa u našem stanu su gledale na Dobrovoljačku ulicu. Ni trideset metara daleko. Preko nje sam prešao gotovo svaki dan prve polovine svog života barem dva puta. Često i deset puta. Do škole, do trafike, do samoposluge, do reke, u grad, piše Saša Radulović, lider pokreta Dosta je bilo u autorskom tekstu za "Blic".

- Odrastanje je bilo lepo. Bilo je skromno. Pomalo tesno. Ali pre svega, lepo. Roditelji su završili fakultete u Beogradu i u duhu vremena šezdesetih, bez ikakve zadrške, promenili grad. I moji roditelji i roditelji mnogih prijatelja i roditelji moje supruge. Mogao je biti i bilo koji drugi grad. Nije bilo važno.

I nismo se delili. Po bilo kom osnovu. Čak ni po materijalnom, a kamoli nekom drugom. Bilo je samo važno ko si, ne od koga si. Poštovali smo običaje komšija, kao što su i oni poštovali naše. I kao klinci furali neku svoju furku. Slušali smo Azru i EKV, Buldožer i Kazalište, Clash i Headse. I nije nas interesovala politika. Interesovao nas je život i lepe stvari u njemu. To sve je počelo da se menja krajem osamdesetih godina.

Zemlju sam napustio krajem osamdesetih. Postala je tesna. Moja porodica nije. Moji prijatelji nisu. Oni su to počeli da rade posle maja 1992.

Moj otac je bio lekar. Načelnik saniteta druge armijske oblasti. Ubijen je u sanitetskom vozilu, na prednjem sedištu, trećeg maja 1992. godine, hicem u glavu iz neposredne blizine. Na 150 metara od stana u kojem sam odrastao i u kome smo živeli 25 godina, u ulici koju sam prešao hiljade puta, na mestu pored koga sam prošao hiljade puta. I kao da su se uplašili malo od toga i od prizora, nisu reagovali kada je vozač instinktivno stao na gas i uspeo da se pored svih probije i prođe, i pored Unproforovog vozila izađe iz obruča i stigne do vojne bolnice.

Majka je pobegla iz stana. Čula je da se nešto desilo. Nije znala šta. Na 150 metara od stana. Samo teška i turobna slutnja kao tona na grudima. Komšije nisu htele ništa da kažu. Samo su gledale na stranu. U stanu su ostale sve lične stvari. Dokumenti. Sve porodične fotografije. Filmovi sa letovanja. Oni koji su se kasnije uselili su sve ili bacili ili razmenili sa nekim drugim. Ništa nije ostalo.
Dobrovoljacka.jpg

U Dobrovoljačkoj ubijena 42 pripadnika JNA

Posle par dana traganja, očevo telo je pronašla u vojnoj bolnici. Oko dozvole i transporta tela za Beograd su morali pregovarati. Trajalo je danima. Telo je primio doktor Stanković na VMA. Majci nisam dao da ocu vidi lice. Mislim da ne bi podnela. Samo mu je držala ruku. I plakala.

Svi zločini su individualni. Zna se ko je smislio i planirao ratni zločin u Dobrovoljačkoj i šta je hteo da postigne. Zna se i ko je izvršio smišljeno, ko je izdao naređenje i ko je povukao okidač. Za svakog čoveka koji je ubijen.
Jedan zločin ne poništava drugi niti ga čini manje zločinom. Ako u razgovor o jednom zločinu uvodite drugi kao protivtežu, niste čovek.
Ko god izvrši zločin, bez obzira na to koliko mu bio "uzvišen" cilj, zločinac je. Bez obzira na vašu borbu i politiku, zločin je zločin.
Bez obzira na to ko ste, zločin zahteva kaznu. Kaznu sprovodi društvo. Ne samo zbog žrtava i njihovih porodica već prvo i prevashodno zbog sebe. Da bi moglo da se zove društvo. U protivnom, niste društvo.

Ako vam trebaju korumpirani međunarodni "tužioci" da procesuirate zločince u vlastitim redovima, niste društvo. Postoje neka druga imena za to šta ste. Ako se sakrivate iza korumpiranih međunarodnih "tužilaca" i mislite da je u interesu vašeg društva da se zločin ne kazni, niste društvo.

Da bi došlo do pomirenja u regionu, potrebno je da pokažemo ljudskost i saosećanje sa svim žrtvama. Da se sve žrtve popišu. Iz svih naših suludih ratova. Da se svi počinioci identifikuju i da se oni koji su živi kazne. Do tada nema pomirenja. Ne da ignorišemo žrtve drugih i sakrivamo zločince u sopstvenim redovima. Ja saosećam sa svim porodicama svih bošnjačkih, hrvatskih, srpskih i svih drugih žrtava ratnih zločina i delim njihovu bol. Jer njihova bol je i moja bol. Jer zločin nad detetom bilo koje bošnjačke ili hrvatske majke, i to što zločinac nad tim detetom nije kažnjen, ne kažnjava zločince nad mojim ocem. Kažnjava mene drugi put. Jer sam čovek.

Sakrivati zločin je zločin. Ako to ne znate, niste čovek.
 

Jovanović (NDSS): Izborni uslovi prioritet, kasnije o koaliciji​

Beta05.03.2024. 09:08
Jovanović (NDSS): Izborni uslovi prioritet, kasnije o koaliciji 1
Foto FoNet Milica Vučković

Predsednik Nove demokratske stranke Srbije Miloš Jovanović izjavio je danas da je još rano da se priča ko će s kim učestvovati na ponovljenim beogradskim izborima i da su izborni uslovi ključno pitanje.

Jovanović je za list Nova rekao da je prva stvar na kojoj treba insistirati, kada su u pitanju ponovljeni izbori, „da li se izlazi, pod kojim uslovima se izlazi, šta se traži“.
„Kada budemo videli kako se razvija situacija s tim, onda ćemo moći da razmišljamo i o drugim koracima, odnosno načinu izlaska na izbore“, rekao je Jovanović.
On je kazao da će se videti, u odnosu na uslove, da li je najbolja opcija da koalicija NADA, čiji je Nova DSS deo, ponovo izađe samostalno na izbore, „ili dolaze u obzir neke druge opcije“.

Kopredsednik Zeleno levog fronta (ZLF) Radomir Lazović je rekao da bi za izbornu pobedu koalicija „Srbija protiv nasilja“ trebalo da usaglasi blizak zajednički nastup sa koalicijom NADA.
„Ne smemo nijedan glas da izgubimo i zato moramo da mislimo i na to da se ljudima kojima je bliža konzervativna i desna politika ponudi da glasaju za opoziciju koja nije u saradnji sa (predsednikom Srbije Aleksandrom) Vučićem“, rekao je Lazović.

Narodni poslanik Aleksandar Jovanović Ćuta je rekao da je on i pre decembarskih izbora zagovarao ideju da sve stranke opozicije budu u jednom frontu, što je njegov stav i dalje.
„Svako ko iskreno želi da smeni ovaj režim je dobrodošao“, rekao je Jovanović.
 
Kljucni problem, kako ja vidim stvar, uopste nisu kolone - to je samo zamajavanje. Evo malo analize, molim svakog da mi pojasni situaciju ako gresim.

1. Glavni problem celokupne opozicije (ne racunam tu SPS, SRS i tako te prorezimske nazovistranke) je ova vlast koja je uzurpirala sve moguce i nemoguce i koja to zloupotrebljava za sve i svja, od kradje izbora preko besomucne pljacke do izdaje KiM i Srbije uopste. Znaci SVAKOM PRAVOM OPOZICIONARU U SRBIJI PRVI CILJ DA BI ISTA POSTIGAO SA NEKOM SVOJOM POLITIKOM JE DA SMENI TRENUTNU VLAST. Molim da me korigujete ako gresim.

2. Ako je to cilj svim opozicionim subjektima, onda sledi prirodno KAKO DA TO OSTVARIMO? S obzirom da nepomjanik krade i drzi vlast to moze da se uradi samo ako se sva opozicija ujedini, i sad ide prevara - NE U KOLONAMA, mada je dobro da ih je sto manje radi sto manjeg rasipanja glasova, VEC U PLANU AKCIJE. Znaci opozicija moze da smeni vlast samo ako to radi dogovorno, prvenstveno mislim na suverenisticki i prozapadni blok, ali i sve druge koji predju cenzus a prave se da su opozicioni. Evo primera: recimo da imamo 3 kolone, SNS+njegovi, Suverenisti i Prozapadni. I da rezultat izbora bude neverovatnih (za opoziciju) 40%, 30%, 30% resp. Nagradno pitanje koje bih voleo da svaki voditelj opozicionih Youtube kanala postavi svakom opozicionaru koji mu gostuje je KAKO BI U OVOM SLUCAJU SMENILI VUCICA? Ni jedan blok nema vecinu znaci mora neko udruzivanje.
Posto smo zakljucili da 1. vazi, znaci da je prvi korak svakoj opoziciji da prvo smeni ovu katastrofalnu vlast, onda bi primarni cilj trebalo da bude to - smena vlasti, a to znaci samo jedno - DA SUVERENISTI I PROZAPADNI UDRUZE SNAGE U TOM CILJU. Molim da me korigujete ako gresim, i molim za neke procente kao argument.

3. Posto su to dve suprotstavljene struje, sa vrlo malo (citaj: bez) ljudi koje narod hoce i ceni, a moraju zajedno, ja jedino ispunjenje cilja iz 1. vidim tako da se UNAPRED SVE OPOZICIONE STRANE dogovore NE OKO KOLONA, to je samo tehnicko pitanje da se smanji bacanje glasova, VEC OKO TOGA STA CE URADITI NAKON IZBORA PO PITANJU SMENE OVE VLASTI. Znaci, po mom vidjenju oni bi morali VEC SADA da izadju sa DOGOVOROM, zovimo ga SPORAZUM SA NARODOM, u kome ce da navedu STA CE TACNO DA URADE ZAJEDNO ako im se da poverenje glasaca, PRI CEMU CE TI CILJEVI BITI OPSTEPRIHVACENI tj. NECE ukljucivati one tacke politike oko kojih ova dva tabora, ili svi medjusobno, imaju razlike. Na primer, voleo bih da vidim ko ce da odbije ove ciljeve ako recimo opozicija (ukupno gledano u zbiru) dobije vecinu:
- ciscenje izbornih spiskova (da se spreci bar taj aspekt kradje glasova, a i red je da u 21. veku i sa ovako mocnim kompjuterima imamo bar azuran izborni spisak)
- oslobadjanje medija - da prenose SVE sta se desava i da se manu KOMENTARISANJA toga sta se desava, kao i da se dopusti da se u medijima cuju razna misljenja
- hapsenje lopova - mislim da ne treba komentarisati
- obelodanjivanje svih ugovora potpisanih od strane drzave (na svim nivoima, od republike do opstina) i sravnjivanje racuna u Srbiji, da znamo konacno sta je potpisano u nase ime i kome i koliko za sta dugujemo
- Organizacija novih izbora za godinu dana

Evo, ko normalan ako je stvarno opozicionar moze da odbije ove zahteve, i koji gradjanin ce reci da su neprihvatljivi ili politicki obojeni?

Izvrsenje treba da se prepusti NESTRANACKIM LJUDIMA koji su STRUCNI ZA OBLAST KOJU BI VODILI, i gde ce naravno biti potrebna solidna cistka u drzavnim organima, ali bitno je da CE SE SPROVODITI SAMO I JEDINO gore napisano u toku sledecih godinu dana.

I onda, kada se stvore koliko-toliko normalni uslovi, da se naprave normalni izbori.

Ja jedino kroz ove 3 tacke vidimo mogucnost da se smeni ova vlast i da Srbija dobije neku sansu za nornalizaciju.

Molim vas da mi ukazete ako negde gresim - ne govorimo ovde da li je ovo realno, ovo je jedini moguci nacin da se ovi smene, i jedini nacin da opozicija mobilise sve glasace, koliko je to moguce - znaci da se najavi plan unapred, da je cilj smena Vucicevog rezima i da se izbegavaju pitanja oko kojih ne postoji saglasnost, da su svi saglasni sa dogovorenim planom i da ce to izvrsiti nepoliticari, jer su se politicari smucili i Bogu i narodu.

Samo bih podsetio narod, uz rizik da budem pogresno shvacen, da su KOMUNISTI bukvalno ginuli i trpeli najsvirepija mucenja ZA SVOJE POLITICKE IDEJE I IDEALE - govorimo o onim pravim komunistima. Ne kazem da su bili dobri i da su im ideje bile dobre, samo DA SU ZA TE IDEJE ONI GINULI I STRADALI. Zamislite danas ijednog politicara KOJI UOPSTE IMA POLITICKU, naglasavam POLITICKU ideju za koju bi DAO ZIVOT? Ne da ga nema, nego...
Zato se od ovih trenutnih nazovi opozicionara ocekuje DA IZVRSE SVOJEVRSNO (privremeno) POLITICKO SAMOUBISTVO kroz tacku 3 gde bi se izmestili iz vlasti na godinu dana, ali to je istovremeno i investicija u buducnost jer ce onda imati sansu da se u pravednoj politickoj borbi izbore za svoje REALNO mesto. Mislim da je to vrlo mala cena za Srbiju ako se uporedi sa stradanjem koje su komunisti bili spremni da podnesu.
Naravno, nasi slavni preci takodje su davali i glave i bili nabijani na kolac za SRBIJU I SLOBODU. Uzeo sam komuniste jer su bili POLITICKA opcija a ovde pominjemo politicku borbu.
Ne gresis ali si zaboravio jednu vaznu cinjenicu - pilicarski mozak politicara tih stranaka
Shvataju da su mali i u nekoj vecoj koaliciji bi bili beznacajni
i onda ide ono * bolje biti prvi u selu nego zadnji u gradu*
Sa druge strane dos je strasno razocarao i prevario, plus sad nema kostunice i djindjica koji bi to povukli.
Nit ikog iole cestitog da istupi, nema ni velje da vodi.
 
potrebno je prvo da skinu diktatora, a ne ove ili one kolone.. pa, ako uspeju da ga skinu, nek se tad dele!
Тачно, али ако су веће шансе да скупе максимум у две колоне, онда боље тако.
Стање у држави је ужасно, посебно у Београду, али ипак ово нису 2000е године и не можемо скупити ту критичну масу.
Мени лично није битно за кога ћу гласати, само да ово црвено зло оде.
 
  • Zoran
    7. mart 2024. u 10.33
    Kome je vazno misljenje ovog coveka?
    Na poslednja dva glasanja samo je odvlacio glasove opozicije. Ne mozes da predjes cenzus pa si spreman da sklapas raznorazne koalicije, od Zdrave Srbije i orodatog Stamatovica 2022, do poslednjih izbora. I sa kim ces sad? Sa bilo kim ko naidje i ko je slobodan i nema partnera za ples. Glas za koaliciju ovog coveka je bacen opozicioni glas, odnosno, ko glasa za DJB, prakticno glasa za SNS
 
Ne gresis ali si zaboravio jednu vaznu cinjenicu - pilicarski mozak politicara tih stranaka
Shvataju da su mali i u nekoj vecoj koaliciji bi bili beznacajni
i onda ide ono * bolje biti prvi u selu nego zadnji u gradu*
Sa druge strane dos je strasno razocarao i prevario, plus sad nema kostunice i djindjica koji bi to povukli.
Nit ikog iole cestitog da istupi, nema ni velje da vodi.

Pa da, ne znam da li sam napisao ali cena ovakvog udruzivanja je "samobistvo" svih opozicionih politicara na godinu dana i prepustanje vodjenja drzave nestranackim strucnim ljudima od poverenja i integriteta, a po unapred dogovorenom planu koji ima samo nekoliko kljucnih tacaka - kako sam vec pisao.
Posto su tacke nestranacke odnosno odrazavaju nesto sto bi svako ko uopste misli da se naziva opozicionarom morao da podrzi, ne bi smelo da bude nikoga iskrenog ko bi imao primedbe na njih.

I time isteras sve ribe na cistac da vidimo ko hoce a ko nece da menja ovu izdajnicku i lopovsku vlast. Jer ovakvim dogovorom niti prozapadni predaju vlast suverenistima, niti obrnuto - niko nikoga ne izdaje, vec se sav napor ulaze u rusenje ove vlasti ali preko pozitivnih promena koje ce koristiti svakom iskrenom opozicionaru i uopste postenom gradjaninu - nece odgovarati samo lopinama u vladajucoj koaliciji.

ALI NIKO NE POSTAVLJA NIKOME PITANJE KAKO MISLITE SAMI DA SMENITE VLAST kada to NE MOZETE DA URADITE SAMI! A to podrazumeva JE JEDNU ILI X KOLONA vec DOGOVOR! A dogovor MOZE I MORA DA SE NAPRAVI UNAPRED, PRE IZBORA, a ne posle, AKO HOCETE MAKSIMALNU PODRSKU GRADJANA.

Toliko je prosto. Posto ovo nije nikakva mudrost znaci da je nasa opozicija, SVA, placenicka i izdajnicka i radi zajedno sa vlascu na unistavanju Srbije.

Ja sam vec pisao, ali evo ponovicu - sada je aktuelan slucaj ove majke kojoj su oteli 3 dece i nece da joj ih vrate uprkos SUDSKOJ ODLUCI. Narode, kada nam zagade zemlju i vodu i rasprodaju jos ovo malo sto je ostalo tipa EPS i sume i zemlju mi cemo biti stoka za odstrel - moracete da radite za male pare jer ce oni da nam odredjuju plate, imacemo SAMO OGROMNE DUGOVE, ukinuce nam lekarsku zastitu, otimace nam decu i mi necemo moci nista protiv toga.

Imamo jos malo vremena da uopste mozemo nesto da uradimo, uskoro ce biti prekasno. Ovaj primer sa otimanjem dece je vrlo slican po alarmantnosti onim masakrima iz maja prosle godine, samo sto deluje na prvi pogled da nije jer je tamo prolivena krv. Ali ako uzmemo da je i ONDA I SADA RODITELJIMA NEKO ODUZEO DETE, bilo ubijanjem ili otimanjem, zapravo dolazimo na isto.

Samo mali primer da moramo da razmisljamo integralno, ova vlast nas unistava kao narod na 1000 frontova, i jedino zajednicko u tom unistenju su ONI koji nas unistavaju i SVI MI OSTALI koje unistavaju. Zato pobuna mora da ide zmiji u glavu - smena vlasti i odmah smena celog sistema.
 
Тачно, али ако су веће шансе да скупе максимум у две колоне, онда боље тако.
Стање у држави је ужасно, посебно у Београду, али ипак ово нису 2000е године и не можемо скупити ту критичну масу.
Мени лично није битно за кога ћу гласати, само да ово црвено зло оде.
slazem se, za pocetak treba njega skinuti..
 
potrebno je prvo da skinu diktatora, a ne ove ili one kolone.. pa, ako uspeju da ga skinu, nek se tad dele!

Где је тај диктатор?

Има ли тај "Диктатор" неки програм, који би се назвао Диктатура ?

Што вређаш Диктаторе, они су озбиљни људи са озбиљним диктатурама.

Овај је шарлатан, а не диктатор
 
Где је тај диктатор?

Има ли тај "Диктатор" неки програм, који би се назвао Диктатура ?

Што вређаш Диктаторе, они су озбиљни људи са озбиљним диктатурама.

Овај је шарлатан, а не диктатор
ali mu uspeva da zavede narodne mase, iako je ovako smesan :D
 
Тачно, али ако су веће шансе да скупе максимум у две колоне, онда боље тако.
Стање у држави је ужасно, посебно у Београду, али ипак ово нису 2000е године и не можемо скупити ту критичну масу.
Мени лично није битно за кога ћу гласати, само да ово црвено зло оде.

па и ови другосрбијанери су пореклом деришта комунизма, само проистекли од левих либерала.

Ти не капираш да се изборима структура номенклатуре не може променити !
 

Back
Top