AristotelSRB
Aktivan član
- Poruka
- 1.362
Jesu li i mogu li biti za vas dosada i dokolica majka filozofije?
Obrazloži
Obrazloži

Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Ko je rekao da jesu ?Dosada
i
Dokolica
nisu isto ...
Nisam čuo da je neko postao filozof radeći u rudniku...
Nisam čuo da je neko postao filozof radeći u rudniku...
svaka cast da si dosao sam do def.Interesantno,mada mozda jos nisi uzeo u obzir da moze osjecati dosadu i neko ko njije zavistan od zabave(samo to sto ne primjecuje,a ako ne primjecuje,ne znaci da ne postoji)Moja prva licna filozofska misao je bila o dosadi. Secam se da sam posle razmisljanja vise puta o toj temi na kraju zapisao definiciju: "dosada je apstinentska kriza koja se javlja kod ljudi koji su zavisni od zabave".
A u 155d Platonovskog dijaloga Taetej, Sokrat kaze: "Cudjenje je jedini pocetak filozofije" ; cudjenje, od glagola thaumazo- zacuditi se nad necim, zapitati se.
A to je, kao i sve pametno sto je rekao, plagirao od nekoga. Ono ostalo je sam smislio. Radi o Rusoovoj misli "tesko ce covek da se bavi time sta je plemenito a sta nije, ako mora da se brine da li ce sutra imati hleba".Jer moze da filozofira samo onaj ko ima osnovne uslove za zivot,ukolikjo ih nema,tesko da ce se baviti filozofijom.
Tako sto je neko privrzen mudrosti. Sta je mudrost? To je razumevanje toga sta je istinito a sta nije, i ispravan sud o tome sta je dobro a sta lose. Dakle, filozofija je privrzenost zakonima logike, ispravnoj epistemologiji i ispravnoj moralnosti.a kako se postaje filozof?
Obrazloži![]()
bolje plagirat pametnog nego glupog covjekaA to je, kao i sve pametno sto je rekao, plagirao od nekoga. Ono ostalo je sam smislio. Radi o Rusoovoj misli "tesko ce covek da se bavi time sta je plemenito a sta nije, ako mora da se brine da li ce sutra imati hleba".
Sve je to tako. Ali ipak treba platiti i struju, treba i nešto jesti, iako je to minimalno opet trebaju pare. Ma da Ciceronovo vrijeme je bilo potpuno drugačije od našeg, složićeš se da je i auto potrebno, to za sobom povlači i gorivo, a iako nismo materijaliste, složićemo se da ćemo na neku lokaciju prije doći autom nego pješke...Jedino nam je rešenje kao Dionis da parazitiramo na račun roditelja, a onda će nas i oni i okolina smatrati za propalice, jer se ne možemo brinuti sami za sebe. Šta nam je onda činiti ?
Ali kako me ne shvataš, za to minimalno je potreban neki rad, znači nikako se ne može ostvariti POTPUNA SLOBODA, za filozofsko razmišljanje. Svi pričaju o tome a niko nije dao de facto odgovor. Šta i kako naći potpunu slobodu samim tim egzistenciju a da ne zavisiš od roditelja ili od nekog drugog.
Ali kako me ne shvataš, za to minimalno je potreban neki rad, znači nikako se ne može ostvariti POTPUNA SLOBODA, za filozofsko razmišljanje. Svi pričaju o tome a niko nije dao de facto odgovor. Šta i kako naći potpunu slobodu samim tim egzistenciju a da ne zavisiš od roditelja ili od nekog drugog.
Obrazloži![]()
Nemoj ga opet paliti...: