MOZE BITI A I NE MORA...:

Ok... Odmah na pocetku da naglasim da nisam dosao sa gomilom para i da sam prosao u Dominikani sto ne bih pozeleo ni najvecem neprijatelju. Prezivljavao sam sa nekih 10$ nedeljeno, a bilo je dana kada nisam imao ni to. Ja ne branim Dominikanu i dominikance, da budemo jasni... Oni su stoka. Samo se ne slazem da se ne moze pristojno ziveti, jer sistem ponuda-potraznja funkcionise i ukoliko se ima neka ideja koju ne radi pola ljudi na ostrvu, moze se uraditi nesto. Ne znam kakvo je tvoje iskustvo, ali znas i sam kako zive nasi ljudi ovde i koliko se trude da promene nesto. Svi bi da menjaju Dominikance, pri tom da ustaju u podne (ili kasnije), da odu do plaze... Jos ako ima sta da se zamota... Pa ko ce da razmislja o nekom poslu... U svakom slucaju, sve sto sam napisao, je licno dozivljeno i pisano je u nameri neko izvuce neku korist iz svega toga, zaista mi nije namera da se prepucavam sa bilo kim i da merimo ko je skolovaniji i pametniji... 
U svakom slucaju, kad se o tebi radi... Vidim da raspolazes sa puno informacija, ali ti ponavljam da se stvari menjaju... Da je sve drugacije nego sto je bilo pre neko 5-6 godina kada sam ja dosao... 
Samo bih ti postavio jos jedno pitanje: Zasto mislis da je Dominikana rizicna za ulaganje... Nije prozivka, samo bih zeleo da sagledam stvari iz tvog ugla... Mozda ima nesto sto mi je  promaklo...
Pozdrav svima

Prika, nije ovo nikakvo prepucavanje, razmenjujemo misljenja koja ce nekom potencijalnom emigrantu iz Srbije dati neke osnove za dalja razmisljanja, sta , kako , gde.
Niti ja imam bilo sta protiv Dominikane i samih dominikanaca. 
Svaka cast, sa dna si se vinuo u visine, drago mi je. Evo i Dule tamo radi odlicno, on je vec iskusni vuk u biznisu, itd.........nije to problem u ovoj prici. 
Ok, kazes promenilo se dosta toga. Nije poenta u tome da li se moze tamo napraviti novac ili ne. Kao sto sam elaborirao u prethodnim postovima, ja licno ne zelim da zivim u zemlji bez reda i zakona, o tome se radi. Ja nisam imao problema kao sto sam imao prilike da vidim svojim ocima kako ljudi razmazuju margarin na hleb svaki dan i tako u krug mesecima jer nemaju novca za avio kartu za Srbiju, i tome slicno.  Imam malo vise zivotnog iskustva i takve stvari nikad asebi ne bi dozvolio. Radi se o tome da se ljudi zalecu na kojekave price kako je Dominikana raj, to jednostavno nije istina. 
Opet kazem, to sto si ti napravio se izrazava u promilima, to je izuzetak a ne pravilo. Pogresno je navoditi ljude iz Srbije da spakuju kofere i odu u DR , verovatnoca da nesto urade je prilicno mala. Ne mogu svi imati firme i zaradjivati velike pare. Zavisi sta podrazumevas pod time , pristojno ziveti, to je poprilicno relativan pojam? Radi se o tome da ja ni u Srbiji ne bi pristojno ziveo da mi neko da 1000 eura platu, jer pod pristojnim podrazumevam da je i sama drzava i ljudi oko mene pristojni. Novac me ne moze uciniti srecnim, nuzno zlo. Ja pamtim kao najsrecnije trenutek u zivotu kada sam radio neke stvari za koje nisam ni bio placen. I planiram, cim se dokopam kanadskog pasosa, da obidjem jos jedno 20-30 zemalja sveta, da se mozda bavim nekim volontiranjem u Africi ili J. Americi, nebitan je novac.  Kao sto rekoh, mogu sutra da se vratim na sever Alberte, da radim 10-12 sati dnevno i da napravim dobar novac, ali to mene ne zanima. 
Naravno da nikada nisam pomislio da mogu da promenim bilo sta u DR, a pogotovu same dominikance i njihovu svest, pa to je smesno i pomisliti. Jednostavno, ja ne zelim da zivim u tom svetu gde ne pripadam, a belci tamo nikada nece biti prihvaceni, to treba svima da bude jasno, ako do sada nisi shvatio da si za njih vreca dolara, onda ne znam sta da ti kazem, naravno nista zlonamerno ne mislim, ali to je surova realnost, ne vredi cinjenice gurati kao prasinu pod tepih, lazemo sami sebe. 
Zasto je DR rizicna za ulaganja? Pa jel` ti nisi shvatio u tih 5-6 godina kakva je to drzava, na kojim principima funkcionise? Ja sam ubedjen da ti vrlo dobro znas da policija recimo kontrolise kompletnu mrezu prostitucije u celoj drzavi. Pa sta da oceujes od takve drzave? Mozda nisi osetio na svojoj kozi, pa vecina belaca, na ovaj ili onaj nacin,  placa tamo reket ili su potkradani na ovaj ili onaj nacin. Mozda si se utopio u velicinu Santo Dominga pa ne strcis toliko ali kao sto rekoh, roman bih mogao da napisem o svakojakim sitnim i krupnim zavrzlamama, i tome slicno. 
Ko postuje zakon u DR? Da li belci imaju neka prava? Ja tvrdim da nemaju nikava, tebi policija i bilo ko drugi moze svasta da uradi i niko za to nece odgovarati. Ti nemas osnovnu  pravnu zastitu. Mogu samo jedan primer da ti navedm a ti izvedi zakljucak, zena, kanadjanka koju sam upuznao preko interneta pre nego sto sam dosao kod nje u Dominikanu, tacnije Puerto  Platu, napravila je kucu `96-97 , zivela tamo od `89-te, do 2000. kada sam ja tamo bio, joj je kuca obijana/pokradena  14 (slovima: cetrnaest) puta, policija zna ko je to uradio i niko, nikada nista nije pokrenuo po tom pitanju, cak su joj se i smejali u lice iste te glavesine u policiji govoreci joj u lice, pa ti imas para, normalno je da te neko ovde pokrade. Ovo je samo jedan od milion primera kao funkcionise ta drzava a ko ne veruje u ovu pricu..........njegov problem. 
Mozda tebi ovo zvuci kao neka novost jer ti se slicne stvari nikada pre nisu desile, ali veruj mi ,nisu price, znam sta se tamo desavalo, desava, i desavace se jos dugo vremena jer se svest obicnog dominikanca nikada nece promeniti. 
Ja ti iskreno zelim da nikada na svojoj kozi ne osetis ove stvari koje pominjem, ali nemoj se iznenaditi jednog dana ako se nesto tako i desi. 
Pitaj Lidiju (Ohana), ako nisi upucen u detalje, a ona je ovde nesto i pominjala, sta se njoj sve tamo izdesavalo i kakvih je problema imala, ako je spremna da ti kaze, ja ne bih pricao o tome jer je to njena privatna stvar.
U svakom slucaju, srecno.........sto se mene tice, ima isto tako lepih zemalja na planeti gde bih radije ulozio svoj novac.