Dominikana

• Začetnik teme Začetnik teme zotyolllo
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Cao to ste sve upravu sve to znam,imam dva prijatelja u Paragvaju objasnili su mi kakva je situacija,da je jako lose da je minimalna plata 300 dolara,stan kosta 100 dolara a za hranu za jednu osobu najvise 50 dolara.Oni su Paragvajci i to pravi oni su me terali da upisem kurs spanskog da sacekam da ne zurim i da dobro razmislim sta raim.Rekao sam im da radim poslove konobara,sankera i bavim se kulinarstvom,kazu da za mene posla ima u gradu da nemoram da putujem kao oni,kada se budem resio da krenenem rekli su da javim par dana ranije da mi nadju stan,da necu moci odmah da radim jer prvo moram da usavrsim jezik.Bukvalno su mi sve objasnili sto me je jako iznenadilo,jer se to jako tesko nalazi,takvi ljudi,i ja se nadamda cu uspeti,boze moj povratna karta traje godinu dana pa ako se ne snadjem za to vreme uvek mogu da se vratim nazad u Srbiju.

malizlockokiss:
Cao to ste sve upravu sve to znam,imam dva prijatelja u Paragvaju objasnili su mi kakva je situacija,da je jako lose da je minimalna plata 300 dolara,stan kosta 100 dolara a za hranu za jednu osobu najvise 50 dolara.Oni su Paragvajci i to pravi oni su me terali da upisem kurs spanskog da sacekam da ne zurim i da dobro razmislim sta raim.Rekao sam im da radim poslove konobara,sankera i bavim se kulinarstvom,kazu da za mene posla ima u gradu da nemoram da putujem kao oni,kada se budem resio da krenenem rekli su da javim par dana ranije da mi nadju stan,da necu moci odmah da radim jer prvo moram da usavrsim jezik.Bukvalno su mi sve objasnili sto me je jako iznenadilo,jer se to jako tesko nalazi,takvi ljudi,i ja se nadamda cu uspeti,boze moj povratna karta traje godinu dana pa ako se ne snadjem za to vreme uvek mogu da se vratim nazad u Srbiju.

Pa eto, znas situaciju, nije sjajno, ako ti se ide, probaj, skupi pare za kartu i d aimas za prvih par meseci u slucaju da ne najdes posao odmah. Ali nemoj ocekivati neka cuda, i tamo te ceka cisto prezivljavanje sa jednom velikom razlikom, ti si tamo stranac, bez papira, niko i nista, moras shvatiti da za tebe vaze drugacija pravila, tj. uopste ih i nema, sve sto ti se desi, niko nece mrdnuti prstom, nemoj ocekivati od policije nekakvu pomoc.
Ne nameravam da te plasim ali bolje je da znas sta te u startu ceka.

O plati od $300 ja ne bih ni sanjao, pa jos minimalna, hmmm. Tolike pare tesko mozes da zaradis i u jednom Chileu koji je mnogo razvijeniji od Paragvaja. Cak i u Brazilu nije minimalna plata $300. Ono sto sam ja saznao o platama , kaze da su prosecne oko $150-200.

A ovo su ti dobro rekli, razmisli dobro pre nego sto se odlucic na taj korak, ja bih........
I moraces da osvojis poprilicno za povratnu kartu koja traje godinu dana. Ne znam da li si se vec raspitivao za karte, kao sto rekoh, najjeftiniji letovi su ti za Buenos Aires.

Hmm, pa ovde je onda bolje jer je zakonski minimum 6000 pezosa, sto bi bilo skoro 200 dolara. Mada su plate uglavnom oko 700, vecina ljudi koje znam zaradjuje toliko, s tim sto su stanovi mnogo skuplji od 100 dolara, a hrana 50 dolara hahahahaha, nema sanse...
Mozda ako jedes samo platanose :)

klika:
Pa eto, znas situaciju, nije sjajno, ako ti se ide, probaj, skupi pare za kartu i d aimas za prvih par meseci u slucaju da ne najdes posao odmah. Ali nemoj ocekivati neka cuda, i tamo te ceka cisto prezivljavanje sa jednom velikom razlikom, ti si tamo stranac, bez papira, niko i nista, moras shvatiti da za tebe vaze drugacija pravila, tj. uopste ih i nema, sve sto ti se desi, niko nece mrdnuti prstom, nemoj ocekivati od policije nekakvu pomoc.
Ne nameravam da te plasim ali bolje je da znas sta te u startu ceka.

O plati od $300 ja ne bih ni sanjao, pa jos minimalna, hmmm. Tolike pare tesko mozes da zaradis i u jednom Chileu koji je mnogo razvijeniji od Paragvaja. Cak i u Brazilu nije minimalna plata $300. Ono sto sam ja saznao o platama , kaze da su prosecne oko $150-200.

A ovo su ti dobro rekli, razmisli dobro pre nego sto se odlucic na taj korak, ja bih........
I moraces da osvojis poprilicno za povratnu kartu koja traje godinu dana. Ne znam da li si se vec raspitivao za karte, kao sto rekoh, najjeftiniji letovi su ti za Buenos Aires.

Da Zmajcice , samo sto ti zivis u resortu, nekoj vrsti utopije, stvaran zivot u Dominikani je nesto sasvim drugo, $700 ne mozes da dobijes u Puerto Plati ili nekom drugom mestu, ni blizu te cifre.
Jedan od 100 ljudi zaradjuje tu cifru koju pominjes, sve ostlao je puko prezivljavanje.

Koliko zaradjuje prosecan dominikanac, ne vise od $150-200 mesecno , ako i toliko dobije.

Zato ja kazem nasem sagovorniku koji zeli u Paravaj, razmisli dobro sta ces i kako ces. Uvek treba ici na varijatnu nekog proseka, neko zaradi US$500, neko $200, ali ne treba ocekivati da ces bas ti biti taj koji ce zaradjivati najvise. Moze da bude ali i ne mora. Prevelika ocekivanja u samom startu mogu kasnije dovesti do velikog razocarenja zbog neispunjenja istih.

Vidi, Klika ok je to sto kazes, ne treba imati prevelika ocekivanja, u stvari najbolje nikakva, ali daj nemoj da ga plasis toliko. Pa bolje da proba, uvek moze da se vrati. I Mali Zlocko, nemoj previse da razmisljas, pripremi se ali nemoj unapred da stvaras predstave ni o zemlji ni o ljudima, ni o cemu. I idi i probaj, da ne bi bilo zaljenja posle sto nisam.
klika:
Da Zmajcice , samo sto ti zivis u resortu, nekoj vrsti utopije, stvaran zivot u Dominikani je nesto sasvim drugo, $700 ne mozes da dobijes u Puerto Plati ili nekom drugom mestu, ni blizu te cifre.
Jedan od 100 ljudi zaradjuje tu cifru koju pominjes, sve ostlao je puko prezivljavanje.

Koliko zaradjuje prosecan dominikanac, ne vise od $150-200 mesecno , ako i toliko dobije.

Zato ja kazem nasem sagovorniku koji zeli u Paravaj, razmisli dobro sta ces i kako ces. Uvek treba ici na varijatnu nekog proseka, neko zaradi US$500, neko $200, ali ne treba ocekivati da ces bas ti biti taj koji ce zaradjivati najvise. Moze da bude ali i ne mora. Prevelika ocekivanja u samom startu mogu kasnije dovesti do velikog razocarenja zbog neispunjenja istih.

Cao svima ja znam da je u JA lose ali bas toliko to nisam znao,oduvek sam imao zelju da upoznam taj narod,njihov mentalitet,kulturu,ja jako volim njihovu muziku i kao ljudi mi deluju jako veseli,po meni to je zemlja jako slicna nasoj i mislim da bih se tamo jako uklopio.Dali zna neko kako moze tamo da se produzi viza,boravak jer normalno nebih poceo da radi prvih par meseci a boravisna viza istice za 3 meseca?

Obavezno idi i probaj. Pusti ti price. Svako ima svoju, kao sto je svako licnost za tebe i kao sto ce svako imati svoju sopstvenu reakciju na sredinu u kojoj zivi.
A sto se tice produzenja boravka, za Paragvaj ne znam, za Dominikanu je ovako: 90 dana imas turisticku vizu. Cim sam dosla ja sam otisla kod advokata, dala mu izvod iz maticne knjige, kopiju pasosa, kopiju vize, i 450 dolara, jednom otisla u imigraciono sa njim da uradim zdravstveni pregled, on je sakupio sve ostale papire i posle tri meseca sam dobila cedulu, nesto kao njihovu licnu kartu i privremeni boravak od godinu dana. Tad sam mu platila jos 450 dolara i to je to. Znaci ukupno 900 dolara i nikakva frka i cimanje. Kazali su mi posle da moze da se uradi za pola para ako radis sam, ali ti onda trebaju jos neki papiri koje moras sam da vadis, potvrda iz policije, garant i ne znam ni ja , nije ni to komplikovano, ali meni je bilo lakse ovako. Znam ljude ovde koji nemaju nikakve papire i niko ih nista ne pita, pare iz banke dizes sa pasosem, ali neke firme, kao na primer moja, traze da imas cedulu.
malizlockokiss:
Cao svima ja znam da je u JA lose ali bas toliko to nisam znao,oduvek sam imao zelju da upoznam taj narod,njihov mentalitet,kulturu,ja jako volim njihovu muziku i kao ljudi mi deluju jako veseli,po meni to je zemlja jako slicna nasoj i mislim da bih se tamo jako uklopio.Dali zna neko kako moze tamo da se produzi viza,boravak jer normalno nebih poceo da radi prvih par meseci a boravisna viza istice za 3 meseca?

U principu, ja nikoga ne odvracam od ideje da ide u JA, to nigde nisam ni rekao izricito, samo vidim da nas prijatelj, koji se pali na Paragvaj, nema bas jasnu sliku o cemu se tu radi, neka me ispravi ako gresim ali mislim da je neiskusan po ovom pitanju, bez uvrede naravno.

Ako ima novca neka ide i neka proba, to je svakako neverovatno korisno zivotno iskustvo koje se ne uci ni u kakvim skolama. Ali ono sto ja pokusavam da objasnim jeste da to nije onako kako to obicno ljudi misle da je, gledju na TV razne dokumentarne emisije koje u vecini slucajeva prikazuju samo onu lepsu stranu svake od ovih zemalja o kojima pricamo, to je vise namenjeno turistima.

Vidim da covek ne odustaje od Paragvaja i da u neku ruku ide glavom kroz zid pokusavajuci da dobije odgovor koji nece ovde na forumu naci iz prostog razloga sto niko ne zna tacno kako se sredjuju papiri u Paragvaju. Opet ponavljam, to je zemlja sa veoma losom ekonomskom situacijom jer njihova celokupna privreda zavisi od Argentine koja je, vidim da vecina ne zna, imala ekonomski krah 2003. godine i koja se jako sporo oporavlja od istog, agrenticni beze u druge zemlje jer imaju tu privilegiju da im za vecinu zemalja sveta ne trabaju vize.

Prijatelju, ako zelis u Paragvaj, dobor se pripremi i raspitaj, vidim da ti Google nije najbolji drug :-), sto ce reci, nisi poslusao moj savet i krenuo sa prikupljanjem informacija sa onih sajtova koje sam ti dao. To moras sam da uradis, niko ti na tacni nece to ponuditi a da ti samo cekas. Kada sam ja prvi put poceo da razmisljam o odlasku u Dominikanu, maja/juna 2000. seo sam i pretrazivao informacije na internetu dobrih nekoliko meseci, otisao u oktobru iste godine. Znaci, nadji sto vise stranih foruma i salji sto vise mailova na razne adrese konktaktirajuci svakog ko bi mogao da ti da neku korisnu informaciju, nemoj da se ustrucavas da nepoznatoj osobi posaljes emial i zamolise je za informaciju. Moras biti jako uporan.

Sa druge strane, jedan savet iz licnog iskustva, jako bitno, polsusaj me neces pogresiti, sve informacije koje sto procitas/nadjes na internetu , uvek primeni jedno pravilo, ako ti neko kaze da je plata u nekoj zemlji recimo $300, prepolovi to, a troskove zivota uduplaj, pa ako u tom slucaju imas racnicu onda kreni u tu avanturu. Znaci, imas neki faktor sigurnosti koje ti daje dovoljno lufta da ces moci preziveti. Greska nastaje onog momenta kada ljudi misle da ce bas oni zaradjivati cifre iz gornje granice sa malim troskovima, to u vecini slucajeva nije tako.
Takodje, ne moze se na takav put ici sa recimo $500 u dzepu, kao sto znam gomilu njih koji su se uputili u DR sa slicnom kolicinom novca, to je NEozbiljno, da ne prepricavam sada price kako su neki razmazivali margarin na hleb mesec dana i jedva prezivljavali. Znaci, ako uzimas povratnu kartu na godinu dana, i recimo se vratis kuci pre onog datuma koji je na karti, moras uzeti u obzir da u tom momentu moras imati u rezervi $150-200 za penal koji placas jer menjas datum. Ovo je samo jedan primer, moras uvak imati dovoljno novca za ne predvidjene stvari. Sta ako se razbolis, ti nemas osiguranje jer si tamo na crno, a i da nisi nemas ga svakako, znas li koliko kosta odlazak kod doktora, bolje da ne znas..........itd........

Pamet u glavu, mnogo je faktora koji se moraju zadovoljiti, u dobrom delu slucajeva stvari krecu po zlu i ne onako kako smo to zamislisi, radi se o zemljama treceg sveta gde je sve moguce, gde ne postoje pravila, ti si niko i nista, nemas status, niko nece mrdnuti prstom ako ti se nesto desi, shvati to. Ja sam uvek u nekoj polu-sali govorio da recimo Dominikana nije za pocetnike u smislu da treba imati dovoljno iskustva da se neko nosi sa prepredenim dominikancima i njihovim sistemom.

Nikoga ne pokusavam da plasim, ali stvarnost je surova. I samo napred, skupi novac i pali za JA, ali pazi gde , sta i kako. Licno ti ne bih preporucio Paragvaj, a ti razmisli o tome. I dobra priprema je 50% odradjenog posla, prava informacija zlata vredi. Ne znam kako to ide u Paragvaju, ali kao sto rekoh, u Chileu ti poslodavac moze srediti papire, nemoj se nadati da ces sve to uraditi u JA preko advokata kao u DR, nije isto.

posto vidim da ovde ima ljudi koji se razumeju u stanje juzne amerike bolje od mene imam jedno pitanje za vas. Ovako sada sam trenutno u cikagu preko j-1 vize za summer job, sledece leto bih hteo da idem mozda u australiju ili novi zeland ili negde u juznu ameriku. U koju zemlju juzne amerike treba otici preko leta na semmer job?

rocker23:
posto vidim da ovde ima ljudi koji se razumeju u stanje juzne amerike bolje od mene imam jedno pitanje za vas. Ovako sada sam trenutno u cikagu preko j-1 vize za summer job, sledece leto bih hteo da idem mozda u australiju ili novi zeland ili negde u juznu ameriku. U koju zemlju juzne amerike treba otici preko leta na semmer job?

Pa ne znam bas sta bi mogao da radis u JA osim da predajes engleski jezik , ali ti za to treba ESL sertifikat ili nesto slicno.
Ili da volontiras ako hoces, to sam ja hteo da uradim ranije.

Prvo veliki pozdrav za Kliku ako se zoves P...... i ako si 2000/2001 godine bio na severnoj obali u DR.Cak imam i zajednicku fotku iz nase crkve.Kako si ti sta radis?Sta ima novo kod tebe.U slucaju da sam pogresio-saljem ti veliki pozdrav samo zbog tvoje realne percepcije DR i same JA.Ja sam se 2001 vratio u Srbiju i u medjuvremenu magistrirao i nazalost 2006 se opet vratio do DR i tamo ostao ponovo godinu dana.Ako me se secas i prvog puta a i sada sam radio u privatnim skolama i sto se finansijskog dela tice odlicno sam prosao.Odlicno u poredjenju sa odlicnim platama u DR ali nisam zadovoljan.Zato sam i napustio DR.jer generalno ovu godinu cu prezaliti ali to je profesionalno samoubistvo.Ziva sreca da imam profesionalni angazman u EU ali posle svega ni u Srbiji nije lose bar za moj posao.Ovog puta sam upoznao samu srz dominikanaca buduci da sam ovu godinu proveo na juznoj obali.Povodom tragicnog dogadjaja u Punta Cani kada je jedna devojka iz nase zemlje stradala u saobracajki a njen momak ozbiljno povredjen,nalazim se izuzetno pozvanim da dam svoj opis zivota u DR.Ovom prilikom upucujem najiskrenije saucesce porodici stradale devojke.Kosa mi se dize na glavi od pojedinih komentara ucesnika ovog foruma o lepom zivotu u DR.TEBI SVAKA CAST NA IZJAVI DA POSTOJE I GORE DRZAVE OD SRBIJE!!samo sto cu ja na tu listu pored dominikane i paragvaja dodati i ostale drzave centralne i juzne amerike.Nesto iz licnog iskustva a nesto od drugih ljudi.Cisto za tvoju informaciju za Costa Rica-u ti ne treba viza.Super si posavetovao momka koji hoce da ide u JA.Ako je vec resio da se kazni onda bi mogao bar blazu kaznu da odredi sebi tj. da umesto Paragvaja ode u DR.Jeftinija je karta,ukapirace mentalitet i ostalo.Tj. ako vec hoce da se zaglibi bar da ne ide preko glave vec do grla.Ono sto moram da naglasim je da sam ja otisao u DR sa znanjem 3 jezika ukljucujuci i spanski i imam jake kvalifikacije pa nisam imao problema da nadjem posao tj. posao me je vec cekao jer sam isao na zakazane intervjue i dobio sam ga za 5 dana od dolaska.Kao i prvi put sam imao odlicne uslove i nisam stedeo na hrani.ALI LJUDI DA LI MI DOLAZIMO IZ ISTE ZEMLJE BRE!!!!!!!!!!!! Nema iole pristojnog stana u Santo Domingu bez 600-700 dolara i 2-3 depozita.i nema zdravog opstanka bez bar 150-200 dolara za hranu.O prevozu da i ne govorimo.Pa izvucite zakljucak koja bi vam plata odgovarala i da li uopste mozete da je dobijete.U Srbiji nije dobro-lose je ali nije resenje otici na gore(DR) ili mnogo gore(npr.Paragvaj).Pa i Argentincima je bolje u DR nego u Argentini-znam mnoge a o Paragvaju da i ne govorim.A u DR je lose.Razne price koje kruze o uspehu nasih ljudi u DR na duge staze treba proveriti.Narocito sam impresioniran onim pricama o nasim ljudima sa raznoraznim "manufakturama" koji jako lepo zive.Ja sam se bavio ekstrakcijom love na legalan nacin a o investiranju sam se od istih naslusao prica.I svi ti uspesni biznismeni (i na severu i na jugu) su mi nudili da mi prodaju deo posla-pa zasto ako im dobro ide!?a ja se nisam poput njih zaglibio u DR na dugu stazu.E sad kaze Klika: Dominikana je odskocna daska za druge bolje zemlje.Da ali ne i za te "biznismene" koji su se sa svojom investicijom zaglibili na kozna koliko vremena i sada traze zrtve-da investiraju u njihov biznis kako bi se ovi spasli bede.A da ne govorim sta doticni imaju od skole i sta od jezika govore.A njihovog se hleba niko nije najeo.ako bi vam pomogao i sa informacijom-rekao bi da vas je hranio 3 dana.Bio sam ziv svedok takvih nistarija i njihovih gadosti ali ziva sreca sto sam uvek radio za strance.Pa zar da neko racuna na pomoc takvih ljudi????Sto se dominikanaca tice tacno je samo da su rasisti:haicani mrze bele bez smeha a dominikanci i jedne i druge sa osmehom.Veliki su licemeri i jako su osetljivi na to sto mozda zaradjujete visestruko u odnosu na njih u njihovoj zemlji.OVO NIJE ZEMLJA ZA BORAVAK VAN REZORTA!!!a vec ako hocete beli pesak i palme imate i blize destinacije-Tunis,Turska itd.Saobracaj je van pameti sto je pokazao i poslednji slucaj u Punta Cani.A treba imati u vidu da je jos gori u SD i manjim gradovima gde preovladavaju dominikanska pravila.prolazak kroz crveno je uredna pojava.6 meseci pre ove nesrece u Punta Cani desila se jos jedna u kojoj su 2 nasa coveka povredjena a treci je preminuo.Ovoj devojcici sto kaze da ne bi zivela u radikalskoj Srbiji(inace sam apolitican) mogu da kazem da joj nesto fali kada hvali drzavu-DR u kojoj je sef policije optuzen za kradju dzipova.Kriminal i ubistva na sve strane pa ako je OK onda ne znam sta.U rezorte i male gradice-Juan Dolio npr. samo je pitanje vremena kada ce uci ogorceni Dominikanci koji strance krive za sve.Na severu su krivili nemce za iskvarenost dominikanaca ali na jugu nema nemaca a dominikanci jos gori.Bas lepo rece ova devojcica -Cap Cana jo OK jer tu dominikanci ne zive vec samo rade a sta reci o mestima gde oni zive sto je inace 95% Dom. Republike.Mogao bih ja da redjam i druge cinjenice a svakome cu pomoci sa informacijom o poznatim mi krajevima koliko je u mojoj moci.Pa zar da nam takva drzava uvede vizu!!??Ovo nije govor ogorcenog coveka vec realnost u DR.Ogorcenje bih mogao da izrazim bezbrojnim opisima rasizma i drugih nevolja ne samo srpske vec prevashodno internacionalne zajednice u DR.Ovo sam napisao kao odgovor na komentare o DR kao o raju na zemlji i oglasima da vredi nesto videti u DR.Sve sto vredi videti svaki entuzijasta moze da vidi za 15-20 dana dobro organizovanog letovanja ali posle ove nesrece milim da ni toga nije vredno.O zivotu tamo da i ne govorim.Ako nisam bio jasan-ova i druge nesrece koje nisu izbile u medije,nisu ekstremi vec dominikanska realnost koje se desava i lokalcima.Ali oni su vec osudjeni da tamo zive.Pored vecine lokalne gamadi postoje i respektabilni Dominikanci u svakom smislu ali oni su manjina i ostaju kao lep utisak u generalno losem secanju.Npr. ima jedan tv kanal-Alma u kojem dominikanci vernici-katolici i protestanti-svejedno padaju u trans zbog vere.A ne daj Boze da vam zatreba njihovo milosrdje-narocito ako dospete u njihove bolnice pa u najboljem slucaju cete ostati bez novca a ponekad i bez zivota-kao treci nas covek sto je usled saobracajke prebacen u bolnicu pa zbog nestrucne pomoci posle preminuo.Mislim da ako vec neko hoce da se muci bolje da to radi u SAD,EU ili Kanadi.Ali ovo su cinjenice pa ko hoce neka proba.Sto se tice predavanja engleskog-pitao Rocker 23,nije ti potreban ESL sertifikat.Ako si jos zainteresovan uputicu te na pristojnu skolu jezika u SD pa ako si dovoljno obrazovan mislim da mozes tamo naci posao.Pozdrav svima!!

Pozdrav Marinero!

Izvini ali ja sam ti zaobraivio ime, a znam o kome se radi, secam se onog Bozica kada smo sedeli kod pope i pricali.........samo nisam shvatio da li si jos uvek u DR ili si negde u Evropi? Imas li jos te fotke? Secas se Nenada iz NS-a, on je trenutno na brodu, radi vec treci ugovor kao konobar, mislim da ce prekinuti posle ovog ugovora i pokusati da ostene u USA.

Ja sam skoro 2 godine u Kanadi, trenutno u Vankuveru od pre mesec dana, ovde mi je odlicno i za sada ne mrdam i ne menjam mesto boravka jer sam u ove dve godine promenio tri provincije, bio u Torontu, pa onda na severu Alberte i evo me sada konacno na obali Paficika.

Pa da, ovo u vezi DR, ja i dalje dobijam mailove u vezi cele te price, ljudi ne shvataju da ej situacija u DR u ovom momentu mnogo gora nego u Srbiji koliko god to mozda nekome cudno zvucalo. Jeste, lose je u Srbiji ali DR svakako niej destinacija za bezanje. Ja sam u vise navrata ljudima preporucivao, ako bas zele negde da odu, da probaju sa Chileom, sve ostalo je "sa konja na magarca", naravno mislim na zemlje gde nam nije potrebna viza i gde se nesto moze uraditi po pitanju sredjivanja papira na duze staze.

Cuo sam pre neki dan za tu devojku sto je stradala u Punta Cani. Takodje, bilo je jos slicnih prica vezanih za nase ljude, znam jednog coveka koji je imao ozbiljne probleme sa bubrezima, zavrsio u bolnici , niej imao novca da plati troskove, a da stvar bude jos gora, bio je tamo sa porodicom, sa dvoje male dece.

No, problem nastaje onda kada ljudi idu glavom kroz zid, ne razmisljajuci puno o posledicama niti dovoljno upuceni krecu u neizvesnost, bez pravih informacija. U svakom slucaju, DR ne preporucujem nikome u ovom momentu.

Veliki pozdrav!!
imam fotke i poslacu ti ih na mail koji mi dostavis.Ja sam se vratio iz DR pre 15 dana u Srbiju.I ovog puta sam mogao da ostanem.Kao i proslog puta imao sam placen odmor-puna plata skoro dva meseca do sredine avgusta-pogodnost rada za amere i san snova za nase pecalbare u DR.Ali ja sam vec ranije odlucio da je povratak jedino resenje jer imam i bolje ponude u EU a i zgadilo mi se vise cenkanje sa lokalnom gamadi svaki dan za svaku stvar.Da budem jasan:mene niko nije napao,nisu me opljackali ni maltretirali ako izuzmemo par raspravki po mom dolasku oko cena javnog prevoza sa chamugama koje misle da je svaki belac koza za dranje (tamo sam postao rasista).Posle sam kupio auto da se ne bih cenkao sa njima ali onda je jedna glupost zamenila drugu.Muke oko servisiranja i cuvanja tj da sumiram radi ljudi koji hoce da traze mesto pod suncem u DR: VREMENOM COVEK SHVATI DA STA GOD RADI U DOM. REP. MORA DA ZAOBIDJE LOKALNE-DA GA NE BI PLJACKALI NA SITNO ILI KRUPNO.PRVO JE TO PREVOZ A POSLE I OSTALO.PA SE NAMECE I PITANJE-ZASTO ZIVETI U TAKVOJ ZEMLJI?i tako sam odlucio da se vratim.Naravno ovo je namenjeno onima koji planiraju svoj zivot ako se to uopste moze.Ko je u DR dosao lud-za njega nema zime.A za normalne postoji bojazan da predju u prethodnu kategoriju.Mene je licno drugi put u DR dovela moja pogresna predstava o SD kao o velegradu za ceo zivot (prethodni put sam godinu proveo na severnoj obali).I ja sam se nosio tom iluzijom dugo vremena cak sam mislio i porodicu tamo da pravim.Ali ubrzo po dolasku poceo sam da radim pa mi je trebalo nekih 4-5 meseci da potpuno sve sagledam i donesem ovoga puta objektivnu odluku da je ovo sve BAS BEZ VEZE.posle mi je neko vreme bilo jako tesko da zivim sa promasenom odlukom da dodjem u tu bezveznu zemlju i da tamo gubim vreme i tako mi je prosla ta godina.S obzirom da sam ja krajnji perfekcionista ovo se da razumeti a mogu samo da zamislim kako su prosli ljudi sa losijim primanjima i poslovima.Inace ziva sreca da mi je radna sredina bila OK i da sam putovao po DR pa sam nekako izdrzao do kraja.E sad jos malo korisnih informacija.Ja posto se bavim profesionalno hemijom i medicinom mogu svima navesti probleme sa kojima se suocava bilo ko ,nezavisno od super radne sredine i licnog optimizma.neki od ovih razloga su ubrzali moj konacni rastanak sa DR a neke nisam ni znao pre drugog dolaska u DR.Najvaznije ogromna vlaznost i zagadjenje slabe i pluca i imuni sistem pa se moze javiti pneumonija-zapaljenje pluca sa teznjom pogorsanja.Potoci fekalija(mislim na kanale sa strane puta) u SD a vala i u svim ostalim gradovima kao i aero zagadjenje su dobar preduslov.Voda koja se pije je ili demineralizovana ili preciscena-tacnije to je njen prevod sa spanskog;ona je prekuvana i kao takva jako niskog kvaliteta cak i u poredjenju sa najgorim tipovima iste iz nase zemlje.Nije iskljuceno da je onaj covek sto je oboleo od bubrega-oboleo zbog ovoga a sigurno mu je stanje pogorsano ako je vec bio bolestan.By the way,ne prisustvo ili nisko prisustvo elektrolita u takvoj vodi je izuzetno opasno-narocito u podrucjima gde je moguca konstantna dehidratacija-TROPI-DR.Hrana,pa izuzev par sokova i jos poneceg, je uglavnom konzervisana i to jako i prevazidjenim konzervansima i aditivima pa sam imao velikih problema da nadjem zdravo.Povrce se i nadje nekako ali problem je sa mesom.Cak i riba je rizicna posto ima dosta zagadjene vode ali vremenom sam se snalazio ali nisam dugorocno bio zadovoljan rezultatima.Znaci vazduh,voda i hrana.Zar jos treba nesto dodati.A moze se dodati i katastrofalan saobracaj bas svuda kao i da je svaki grad otvorena deponija.Stvarno ne razumem ko pobaca onoliko djubre po obali uz Malecon u SD ili su talasi doneli ono sto se baca u more.Nasi primitivci koji bacaju smece po ulicama su cistunci u poredjenju sa gamadi kojoj je valjda zabavno da kad zavrsi jelo baci onu kutijetinu od stiropora na sred ulice.Ja sam imao i osiguranje placeno na poslu ali tu je najbolji deo.Cesto se desava da ga ne priznaju u nekoj bolnici ili ne daj Boze da neko stigne u nesvesti tamo pa onako nesvestan ne moze da se cenka i izdejstvuje da mu se prizna osiguranje.A kad se osvesti i cuje koliki su troskovi oko lecenja ponovo pada u nesvest 100%-bio slican slucaj sa jednim mojim kolegom iz Kanade.A tek medicinski dominikanski eksperti-to je tek posebna prica.Kod nas ima svega ali kod njih svega i svacega.Ima i medju njima strucnjaka ali uglavnom je bolje kod njih ne ici.Jedna moja prijateljica otisla po fizioloski rastvor za sociva.Ekspert joj prepisao glukozu i naplatio za to pregled a glukoza umesto fizioloskog rastvora moze da izazove plazmolizu sociva.I tako u nedogled.A kao slag na tortu dolaze uvekprisutna i sveprisutna malarija i sida i najnoviji modni detalj u parazitologiji i virusologiji Dom.Rep:DENGE-hemoragicna groznica pa ko voli nek izvoli.Ilustrativan je i sledeci primer:moj prijatelj-dominikanac je izveo svoju zenu i mene na veceru.Restoran u SD,naoko cist i ugledan.on zaradi neku stomacnu infekciju pracenu temperaturom i toga je drzalo dugo-presukao se.eto kakvi su im restorani i medicinska nega.Dragi Bog je postedeo njegovu zenu i mene tih muka.Eto sve mi se to nagomilalo i zato sam presrecan sto sam se vratio odande.A vidis tu je uvek i opasnost da neki dominikanac ne zapuca pa sta koga snadje.on nece odgovarati.eto takva gamad i ubi onu devojku i rani njenog momka u Punta Cani.Da li ce odgovarati?slaba je uteha da se isto to desava i lokalcima.iako su i oni ljudi-oni su se bar tamo rodili i osudjeni su na to a mislim da su se svi koji su tamo otisli-zeznuli, samo malo ko ima herca da to i prizna.Mene je ovu godinu pomalo i zadrzao finansijski gubitak koji sam napravio dolaskom kao i mogucnost zarade ali posle svega novac nije vredan truda.Sto se Chile-a tice mada je to najevropskiji grad u JA ipak je gamad istog tipa sveprisutna a i znam par ljudi koji su emigrirali u Kanadu iz Chile-a a i mnogi normalni dominikanci jedva cekaju da pobegnu u USA ili Canada-u ili EU.Veliki pozdrav!!!

Evo i mene, Majk Tajson je opet u ringu!!!! Pozdrav svima, pozdrav tebi Pedja i velika pusa lidiji! Kao styo neki pretpostavljaju Dule ovde. Sta mi ispljuvaste dominikanu toliko? E ovako u evropi sam evo vec dva meseca, bio sam u... Nemackoj, Spaniji, Holandiji, Belgiji i evo me sada odmaram u Grckoj! Da budem sikren jedva cekam da se vratim kuci.. U Santo Domingo! Ne znam za vas i vasa iskustva, ali meni je tamo sjajno, najbolje na svetu! Kakv crni zapad i evropa, ogranicavaju ti sva prava i slobode, jedino je holandija izuzetak, Ali lose im vreme zato dzaba. Dominikana ima svoje dobro i lose strane, zavisi koliko je ko pametan i kako je ko shvati. Neko prodje kao bos po trnju, a nekom je super. Dominikanu u prvih godinu dana ili toliko zavolite da ne mozete bez nje, ili je zamrzite da pozelite i odete iz nje!!! Ja sam od ovih prvih... O nasima u Dominikani sta da kazem, ima nas svakakvih.Ja sam licno doziveo jednu dve neprijatnosti ali nista sytrasno,. A pomagao sam, SVIMA!!! Ja sam tamo svima bio kao tata, ko god ima neki problem on kod Duleta. Zao mi je za ovu devojku i njenog decka, stvarno \velika tragedija ali moram da pitam jedn stvar? Zar je 800 pesosa mesecno sto je oko 20 eura mnogo dati za privatno zdravstveno osiguranje???? Jer sam idiot i kreten sto ga placam???? Pa ljudi koja to drzava na svetu (sem nasih komunistickih) ce te leciti ako nemas neko osiguranje? Pa nismo deca, to je osnovna stvar. Opet i onaj prvi sto je umro, sve svoje zasto ima svoje zato.\ Nek mu je laka zemlja upoznao sam ga, on je mozda i umro zbog nestrucnog lecenja ali su i drugi faktori odigrali znacajnu ulogu. Ko ga je znao zna o cemu pricam, u svakom slucaju zao mi je. Ali nemojte opet zbog svega toga da krivite dominikanu. Dominikana nije bila kriva sto se on slupao. Druga stvar koju sam primetio je da nista realni sto se tice cena. JEste hrana je jako skupa u santo domingu, odes u la sirenu i kupis klope za 100 dolara kad ono nista. Ali ako znate dominikance, ako pricate spanski i ostalo mozete naci sasvim pristojan stan za 300 dolara, naravno nenamesten,. A za namestaj, pa lako je jeftin je jako. Plate su u santo domngu od 300 do 700 dolara. Rasisti jesu, ali najvise na prvu loptu. Ako sinormalan, i ako znas kako da se ponasas niko rasizam nece primecivati. Ja zivim u losijem delu grada, okruzen crncima i super mi je. U mojon zgradi smo svi kao jedna velika familija,. Da napomenem, ja nisam neko ko nema para. Ja zaista imam para, ali tamo zivim jer mi se svidja. Pre toga sam ziveo u super zgradi na super mestu, i komsije nisu htelke da mi kazu ni dobar dan. A bili su beli dominikanci! A sa ovima kod mene u bariu sam super. Nisam bio tamo da pomognem malo i ja oko ove tragedije sa ovim deckom i devojkom, i jako mi je ao zbog toga. Ali ljudi pamet u glavu, seguro medico!!! Eto toliko za sada, devojka mi se ukljucila na msn pa idem da chatrujem sa njome! Pozdrav svima!!! Ej lidija skoro ce svadba, i dule je dolijao hahaha!

Dominikana ima svoje dobro i lose strane, zavisi koliko je ko pametan i kako je ko shvati. Neko prodje kao bos po trnju, a nekom je super. Dominikanu u prvih godinu dana ili toliko zavolite da ne mozete bez nje, ili je zamrzite da pozelite i odete iz nje!!!
Dule,niko nije ocrnio Dominicanu vec je ono objektivni prikaz zivota tamo.Ako bi neko hteo da je ocrni mogao bi da navede npr. porast oruzanih pljacki,ucestala ubistva stranaca-turista (npr onaj nemac koji je ubijen u maju u Boca Chici), plackaski odnos policije -saobracajne prema strancima,prosjacenje od strane vladinih zvanicnika na svakom koraku-neverovatna korupcija.Ili najlepse neko te opljacka a pandur ocekuje da mu platis da bi nasao lopova ako ga vec sam nije poslao jer dosta rade u kooperaciji.A i to ne bi bilo ocrnjavanje nego realnost koju ljudi treba da znaju pre nego pogrese i odu tamo.KADA BI TI BORAVAK NA DOMINIKANI ZAVISIO OD TOGA KOLIKO SI PAMETAN I KOLIKO STA SHVATAS ONDA BI BILO SUPER-NAROCITO ZA ONE PAMETNE KAO STO SAM npr. JA.Ali to sigurno ne zavisi od pameti i shvatanja vec od dominikanske realnosti koju sam opisao i srece.Ja sam proveo godinu dana ziveci u rezortu i radeci pa me je to prevarilo pa sam pozeleo da upoznam SD u kome sam proveo drugu godinu radeci za strance.To je bio blago receno ZAJEB jer osim posla ,SD-tj deponija na otvorenom, ne zavredjuje boravak duzi od dva polusatna izleta koji organizuju turisticke agencije.A i posao u Dominikani je OK SAMO ako se radi sa strancima.A ja sam upoznao celu DR i svuda je isto sranje osim u rezortima koji i nisu naseljeni dominikancima.
A pomagao sam, SVIMA!!! Ja sam tamo svima bio kao tata, ko god ima neki problem on kod Duleta
Ja te ne znam-barem ne po tom imenu.Meni niko nije pomagao jer mi to nije ni potrebno jer sam za razliku od VECINE imao sredjen zivot u svakom pogledu ali mora da si los "tata" jer su se mnogi zalili da neki nasi ljudi u celoj DR pomazu ali sa dubokim interesom uglavnom baziranom na pokrivanju sopstvenih finansijskih debakla u DR.Mozda ti nisi jedan od takvih TATA.A nije lose ni da kazes sta si po profesiji,ali stvarno,jer sam se ja bas druzio sa kremom naseg i stranog sveta koji su jako dugo u DR a sto mi je moj status tamo i nametao.
Zar je 800 pesosa mesecno sto je oko 20 eura mnogo dati za privatno zdravstveno osiguranje???? Jer sam idiot i kreten sto ga placam???? Pa ljudi koja to drzava na svetu (sem nasih komunistickih) ce te leciti ako nemas neko osiguranje? Pa nismo deca, to je osnovna stvar.
Dule,ovo je blago receno diletantska izjava i s obzirom na tvoju neinformisanost ili neznanje koje si mozda poneo sa sobom iz domovine,ne bi trebao da ovo ni izgovaras.Kao prvo ja sam imao jedno od najboljih privatnih osiguranja na DR koja se mogu kupiti.Moj kolega amer je sa tim osiguranjem zamalo zavrsio kao invalid a samo zbog toga sto bolnica u koju je otisao nije prihvatala to osiguranje iako je bila na spisku Dominikanskog ministarstva zdravlja i njihve nazovi agencije za lekove preko koje je i sklopljen ugovor za instituciju gde sam ja radio.Tek posle intervencije americke ambasade priznali su mu osiguranje i odustali od naplate neosnovanih troskova.A ko ce za vesele srbe da reaguje-da nece pocasni konzul u DR ili nasa ambasada sa Kube.Znaci na svakom koraku su lopovi.Drugi problem je sto mnoge stvari nisu ugovorno sredjene pa ti ipak proveri sta dobijas za tih 800 pezosa,ali u nekoj bolnici sa zvanicnikom bolnice, ako takva info u DR bolnicama i moze da se dobije.Npr. ja sam osiguranjem imao i dentalni plan a verovatno neces da ides u one prcvarnice po gradu koje se bave stomatoloskm praksom.A mozda su te prcvarnice tebi i OK pa ne moras ni proveravati.Treci problem je ta medicinska usluga koja je uglavnom ali ne uvek diletantska tj. blago receno glava u torbi.Tj. Dule,jedino ako te zadesi neka muka i nadjes se u bolnici-tad ces shvatiti koliko ti zaista vredi tvojih 800 pezosa.ISKRENO TI ZELIM DA NE DODJES U TAKVU SITUACIJU.

Dominikana nije bila kriva sto se on slupao.
Bre Dule,ako vec plediras da si pametan onda se tako i ponasaj barem zbog ostalih citalaca ovog foruma koji mozda hoce da posete DR.DOMINIKANA NE SAMO DA JE KRIVA STO SE ON SLUPAO VEC I STO SU STRADALI OVI LJUDI U PUNTA CANI I NEBROJENI STRANCI CIJE PRICE NISU STIGLE DO MEDIJA.Pa tamo je modni hit preci u punoj brzini kroz crveno i pritom se smejati.Da se predje ulica treba da treniras trcanje na 100 metara da te ne "pokupi" neki baja.Nista nije bolje ni kada vozis.A ti ako si iz SD kao ne znas za onu cuvenu pricu o momku DOMINIKANCU,studentu UNIBE-a iz ugledne porodice koji je stradao od kretena koji je prosao na crveno.Koliko znam ta porodica nije nasla pravdu a kako ce tek veseli srbi.A sta reci o kretenu koji je naleteo na one ljude u Punta Cani-pa koliki kreten treba da budes da bi to uradio.Ali to je isto dominikanska realnost.A mozda se i to tebi svidja.
Druga stvar koju sam primetio je da nista realni sto se tice cena.
Ali ako znate dominikance, ako pricate spanski i ostalo mozete naci sasvim pristojan stan za 300 dolara, naravno nenamesten,. A za namestaj, pa lako je jeftin je jako. Plate su u santo domngu od 300 do 700 dolara.
Ne znam samo u cemu nisam realan.Ja jesam pomalo konformista kada ocekujem kadu umesto tus kabine,okrecenost i sredjenost stana.Naravno voda-topla i hladna 24/7/365.Takodje isto vazi i za struju.A i mnogi ljudi koji dolaze iz ex-Yu razmislaju slicno.Ne samo struja nego ni prethodno navedene okolnosti se ne mogu naci za 300 dolara ni ako govorite spanski ni ako poznajete dominikance jer je i za lokalne tesko da nadju stan a kamoli za bele strance.I to je cinjenica.a za 300 dolara-nesto vise od 9000 pezosa ne moze da se nadje ni rupa u boljim "bario"-sima a u onim manje sigurnim u kojima ti zivis mozda manji stan-jednosoban.Minimalna cena koja je potrebna za jednosoban pristojan stan u pristojnom delu grada ,ako takav i postoji,je 400 dolara.A za veci stan-npr za porodicu 2-3 sobe,u kakvom sam ja ziveo, treba 600 i vise dolara.Sto nisi spomenuo obavezu placanja 2-3 depozita tj. cetiri kirije unapred ako si vec svima "TATA",pa da ljudi znaju na cemu su.mozda ce im to pomoci da se saberu i ne dodju u DR pa da te ne maltretiraju i traze pomoc.I sto nisi naveo "jeftine" cene namestaja i frizidera i TV i sporeta pa da ljudi i to znaju da bi se sabrali,to je u najmanju ruku neodgovorno.A to da su plate od 300-700 dolara NIJE TACNO.Bar ne tako kako si rekao.ima i plata i vecih od 2000 dolara-zasto da eliminises i te srbe.a ima i plata 0 dolara-narocito ako pokusavas da nadjes posao kod dominikanaca pa je posteno da to ljudi znaju.Nisi naveo ni cene prevoza koji je vazan i skup.Inace za pristojan zivot jednog coveka,kada sve pokupuje,treba bar 700 dolara a za svakog clana porodice po jos 200 za elementarno pod uslovom da je stan dovoljno velik i da ih nema bas mnogo.Sto ne rece da su garsonjere retkost i da su najcesci dvosobni i trosobni stanovi pa je i cena veca.Sa platom koju si ti istakao PRISTOJAN covek ne moze da zivi u SD a da se ista zaradi je jako tesko.

Ako sinormalan, i ako znas kako da se ponasas niko rasizam nece primecivati. Ja zivim u losijem delu grada, okruzen crncima i super mi je.
Covece,jedino ako si obojen i govoris vrljavu varijantu spanskog niko nece primecivati rasizam.Ali sve da sredis,izdaje te boja.Pa ima dominikanaca koji nisu rasisti,to niko ne spori ali su oni manjina i to velika.Kad god bre udjes u javni prevoz svi krisom placaju vozacu da ti ne bi video i da bi te odrali.To se naravno vremenom prevazidje ali dodju druge stvari a to je rasizam.Ali naravno sto covek manje zna-njemu je lakse.Ne bi bilo lose da procitas o genocidu nad francuzima na celoj hispanjoli pocetkom 19 veka a nesto slicno se kasnije dogadjalo sa belima samo u blazoj formi.To im je u krvi.Haicani te mrze sto si beo a dominikanci sto ne mogu da budu kao ti.I to je sustina.Procitaj malo istorije nece skoditi.Moja je devojka bila od belih dominikanaca i nije bila rasista ali pripada manjini.Zato je jako bitno da se o dominicani pise objektivno i ne zamajavaju ljudi kako tamo mogu da zive i zarade.Srbiju treba menjati ali ne za mnogo gore.A i sta radis sada u Grckoj pored pozara tamo i 50 gradi i lepe Dominikane na drugoj strani sveta?Pa opet kazem ja:ko je u DR dosao lud-za njega nema zime.A za normalne postoji bojazan da predju u prethodnu kategoriju.

Nisam bio tamo da pomognem malo i ja oko ove tragedije sa ovim deckom i devojkom, i jako mi je ao zbog toga. Ali ljudi pamet u glavu, seguro medico!!!
Dule,ako vec nisi shvatio ideja je da zivis na nekom normalnom mestu gde su nesrece pa i saobracajne retkost a ne pravilo kao sto je u DR.da nije bilo kretena da udari one ljude ne bi bilo ni potrebno osiguranje sto ne znaci da se ne treba osigurati,naprotiv.samo sto je i osiguranje u DR nesreca svoje vrste.
a ti posto se hvalis da si svima bio "tata" mozes i da pomognes onim ljudima iako si na privremenom odsustvu iz DR.
Broj žiro-računa za pomoć

Ko želi da pomogne Vladimiru, može to da učini uplatom na žiro-račun Alfa banke. Broj računa je: 180-1513900018002-20, šifra plaćanja: 189, poziv na broj: 99, svrha uplate: pomoć članu porodice, primalac: Aleksandar Todorović.

Ja sam ostao bez teksta... Jedna je stvar ako si ti nesposoban za zivot i zaradjivanje, mozda prepotentan i ne znas da se ponasas (kao sto vidim), e pa u tom slucaju si sigurno imao problema sa rasizmom, sa crncima, sa svime o cemu pricas. Ja nisam rekao da je dominicana sjajna, ali sam samo hteo da kazem da nije sve ni tako crno kao sto ti to opisujes, bar ne sa moje perspektive. Ja sam doziveo i mnogo lepih stvari u toj Dominicani. Druga stvar, uopste me ne poznajes, i kroz redove me prozivas sto stvarno nije lepo. Ako si toliko ogorcen na DOminicanu ne moras na meni koji o njoj imam lepo misljenje da se iskaljujes. Sto se tice medicinskog osiguranja, ja ga imam preko firme za mene i sve radnike i sasvim je ok. Jos jedna stvar, ja u dominicanu nisam otisao bez para, vec sa mnogo para. Mozda smo zbog toga videli dve razlicite dominicane, zaista ne znam. Rasizma nisam rekao da nema, rasizam je jako izrazen samo ako znas kako da se ponasas svi te prihvate i zaista nemas problema. Najizrazeniji rasizam je na "prvu loptu" a istina je da si za njih uvek ovca za sisanje. Cim si beo, oni u tebi vide samo neki peso koji bi slucajno mogli da ti uzmu Opet o rasizmu.... Ima puno discoteca u koje crnci ne mogu da udju. Praya, Loft, Blanc... Jednom na jednom mestu, da ga ne imenujem ja sam usao sa devojkom koja je bila bela, a iza mene je isao moj drug sa nekom morenom. I decko iz obezbedjenja (koji je bio crnac kao i ova devojka) im je rekao da ne mogu da udju jer je privatna zurka. Eto toliko o rasimu, nisam rekao da ga nema, vec da ja nikada nisam imao problema. Jako je ruzno da prozivas i moje znanje spanskog, gospodine Spanac... Verovatno nisam skolovan kao sto si ti, jer se hvalis tvojim krem drustvom i tvojim obrazovanjem, ali mi je sasvim lepo i ovako. Oko stanova, isto imas pravo do odredjene granice. Ja zivim sam, i imam dvosoban stan. Placam ga koliko sam ti rekao. Jeste stanovi su uglavnom veliki 3-sobni i da bi ga iznajmio traze dva depozita i jedan mesec unapred. I ponegde traze garanta dominicanca. Stanovi su uglavnom krs, ni blizu onima kod nas, ali ako imas malo para i malo ukusa mozes ga srediti da ti odgovara. Ja vam jos jedanm kazem, ne pricam iz ugla gastrabajtera jer ja zbog toga nisam ni otisao u dominicanu. Otisao sam jer mi se smucila srbija, isto tako i srbi (srbin sam da ne shvatite pogresno) i onda sam jedan dan pokupio stvari i otisao sto pedja kaze da zivim pod palmama. Necu vise da pisem nista na ovom forumu, jer vidim da isprozivan, ni kriv ni duzan i to na jedan vrlo ruzan nacin. Ne kazem da ljudi ne treba da imaju drugacija misljenja i stavove, kao i iskustva... Pozdrav svima!!!

Ahh da zaboravih, ako cemo oko normalnih mesta ko hoce neka ide da zivi u svedsku. Zabranjeno kupati se u stanu posle 9 uvece da ne smetas komsijama, da imas ves masinu u stanu vec u podrumu zajednicku sa komsijama i peres ves odredjen dan u nedelji kad zakazes. To su samo neke od banalnosti koje sam zapamtio...

I da sat tek vidim da si lepo rekao da se u dominicanu ne ide da bih se zaradilo, sto je istina. Zavaravanja su da moze da se dodje i zaradi, pa ljudi nije to evropa. I u evropi pa je zanje dve godine postalo jako tesko i velika kriza, a kamoli u dominikani. Da li te stvarno zanima sta cu u grckoj pored lepe dominicane? hahahah Ajd zivi bili...

Ja sam ostao bez teksta... Jedna je stvar ako si ti nesposoban za zivot i zaradjivanje, mozda prepotentan i ne znas da se ponasas (kao sto vidim), e pa u tom slucaju si sigurno imao problema sa rasizmom, sa crncima, sa svime o cemu pricas.
Dule,jako mi je zao sto si se ti nasao isprozivan i uvredjen jer to mi ni najmanje nije bila namera.Ako cemo o uvredama ti si poceo sa vredjanjem rekavsi kako covek moze da uspe u DR ako je pametan,ako zna da se ponasa,da je to stvar shvatanja a sada jos i ovo o nesposobnosti za zivot i zaradjivanje i ponasanje.Zato sam i naveo svoje obrazovanje a ni ti ne bi trebao da se tvoga stidis.Mozda je i to razlog sto se nismo znali.Ja sam u DR oba puta dosao sa puno novca ali to ne isticem jer je u mom slucaju novac periferan a u tvom primaran jer ga valjda tolio i istices.Ja sam dobio poziv od ugledne i poznate strane firme da radim u DR.Ja nisam prodao nista od svojih imanja u Evropi kao neki Srbi a mozda i ti,pa zapucao na prvo mesto gde se ne trazi viza za Srbe,pod uslovom da si dosao u DR dok nije uvedena viza.Iako sam imao dosta novca,ja ga nisam ulagao i nije mi bio potreban za boravak u DR-ja sam puno i zaradio.A verovatno osim svog novca ti tamo dugo drugi i nisi video.Previse sebi laskas ako mislis da sam te po stavkama ja isprozivao zbog tebe takvog.Ma ne.Ja sam to uradio da cisto pojasnim sve ono sto si vec napisao i sto nekom citaocu foruma moze mozda izgledati kao poziv u DR.A inace dolaze ljudi sa celom porodicom.I krajnje je nekorektno davati takve dezinformacije kao sto ti radis,bas zbog tih ljudi kojima se takodje podosta smucilo i gledaju kako bi nasli svoje mesto pod suncem.Ja sam dosao sam,mozda i ti ,u DR i kada covek sam dodje u DR ipak je u nekim segmentima zivota lakse nego kada dodje sa porodicom.A znam ljude koji su se dosta mucili.Drago mi je sto si ti u svom "bariu" nasao mesto pod suncem ali ljudi treba da znaju da DR nije nikako destinacija za ceo zivot.Ja je nisam dovoljno upoznao prvi put kada sam bio tamo pa sam odlucio da odem i drugi put sa namerom da ostanem ceo zivot.Kada sam je bolje upoznao-sustinu,predomislio sam se.A mogao sam kao i prvi put ostati,narocito sto na mom poslu uvek sledi povisica za sledecu godinu.Prvi put sam se kajao zbog toga ali sada sam uvideo veliku gresku i zato i napustio DR.Ne znam zasto si se nasao uvredjen jer ono sto si napisao u prvom post-u su blago receno gluposti.Sto odmah nisi pojasnio neke stvari npr. o stanovima.Nazalost,ni sada do kraja.Ja nisam ni najmanje prepotentan i ovo je objektivna slika o DR a ne ogorcenost.Meni se tamo nije nista ruzno desilo,nije me niko napao,vredjao,maltretirao,opljackao{osim redovne sitne pljacke :) } pa sam stekao takvu sliku.Bilo je naravno i lepih stvari i to ne malo i ja cu se licno samo toga i secati.Moj spanski je,kao i uglavnom i svo ostalo obrazovanje,nedostizna kategorija za vecinu "krema" koji je dosao iz Srbije pa i mnogih drugih zemalja pa bih zamolio doticne da ostave moje ponasanje na miru i da pazljivije procitaju sta je prethodno napisano.Jer ne volim da se ponavljam,ali vidim da nekima nije jasno:NEMA PROZIVKE SAMO PISITE ISTINU O DR I SVE CE BITI OK.Pozdrav :D

DuleZmaj:
Evo i mene, Majk Tajson je opet u ringu!!!! Pozdrav svima, pozdrav tebi Pedja i velika pusa lidiji! Kao styo neki pretpostavljaju Dule ovde. Sta mi ispljuvaste dominikanu toliko? E ovako u evropi sam evo vec dva meseca, bio sam u... Nemackoj, Spaniji, Holandiji, Belgiji i evo me sada odmaram u Grckoj! Da budem sikren jedva cekam da se vratim kuci.. U Santo Domingo! Ne znam za vas i vasa iskustva, ali meni je tamo sjajno, najbolje na svetu! Kakv crni zapad i evropa, ogranicavaju ti sva prava i slobode, jedino je holandija izuzetak, Ali lose im vreme zato dzaba. Dominikana ima svoje dobro i lose strane, zavisi koliko je ko pametan i kako je ko shvati. Neko prodje kao bos po trnju, a nekom je super. Dominikanu u prvih godinu dana ili toliko zavolite da ne mozete bez nje, ili je zamrzite da pozelite i odete iz nje!!! Ja sam od ovih prvih... O nasima u Dominikani sta da kazem, ima nas svakakvih.Ja sam licno doziveo jednu dve neprijatnosti ali nista sytrasno,. A pomagao sam, SVIMA!!! Ja sam tamo svima bio kao tata, ko god ima neki problem on kod Duleta. Zao mi je za ovu devojku i njenog decka, stvarno \velika tragedija ali moram da pitam jedn stvar? Zar je 800 pesosa mesecno sto je oko 20 eura mnogo dati za privatno zdravstveno osiguranje???? Jer sam idiot i kreten sto ga placam???? Pa ljudi koja to drzava na svetu (sem nasih komunistickih) ce te leciti ako nemas neko osiguranje? Pa nismo deca, to je osnovna stvar. Opet i onaj prvi sto je umro, sve svoje zasto ima svoje zato.\ Nek mu je laka zemlja upoznao sam ga, on je mozda i umro zbog nestrucnog lecenja ali su i drugi faktori odigrali znacajnu ulogu. Ko ga je znao zna o cemu pricam, u svakom slucaju zao mi je. Ali nemojte opet zbog svega toga da krivite dominikanu. Dominikana nije bila kriva sto se on slupao. Druga stvar koju sam primetio je da nista realni sto se tice cena. JEste hrana je jako skupa u santo domingu, odes u la sirenu i kupis klope za 100 dolara kad ono nista. Ali ako znate dominikance, ako pricate spanski i ostalo mozete naci sasvim pristojan stan za 300 dolara, naravno nenamesten,. A za namestaj, pa lako je jeftin je jako. Plate su u santo domngu od 300 do 700 dolara. Rasisti jesu, ali najvise na prvu loptu. Ako sinormalan, i ako znas kako da se ponasas niko rasizam nece primecivati. Ja zivim u losijem delu grada, okruzen crncima i super mi je. U mojon zgradi smo svi kao jedna velika familija,. Da napomenem, ja nisam neko ko nema para. Ja zaista imam para, ali tamo zivim jer mi se svidja. Pre toga sam ziveo u super zgradi na super mestu, i komsije nisu htelke da mi kazu ni dobar dan. A bili su beli dominikanci! A sa ovima kod mene u bariu sam super. Nisam bio tamo da pomognem malo i ja oko ove tragedije sa ovim deckom i devojkom, i jako mi je ao zbog toga. Ali ljudi pamet u glavu, seguro medico!!! Eto toliko za sada, devojka mi se ukljucila na msn pa idem da chatrujem sa njome! Pozdrav svima!!! Ej lidija skoro ce svadba, i dule je dolijao hahaha!

Pa `de si Dule munjo stara, ne javljas se , reko` je si l` ziv :-)...........

Znas kako Dule, velika je razlika izmedju vecine ljudi koji su dosli u DR sa $500 u dzepu, tvoja prica je drugacija, dosao si finsnsijski potkovan, mogao sebi da priustis da ne radis izvesno vreme i da uzivas.
Sa druge strane, sve je to relativno, ja licno ne preporucujem Dominikanu iz razloga sto tamo ne postoje pravila, ja ih licno preferiram, nemam nista protiv da za sve vazi isto pa i to sto pominjes za Svedsku, i ostale sitnice koje vecini ljudi u Srbiji izgledaju pomalo cudno.
Veruj mi , ja nikada ne bih menjao zivot u Kanadi , pa da mi sve poklone Punta Canu a da sam osudjen na zivot sa dominikancima i svim onim njihovim prevarama, i gadostima. Novac mi nije, niti je bio niti ce biti, najbitnija stvar u zivotu, ali bas to nepostojanje pravila i jedna potpuna anarhija je ono sto mi najvise smeta, nebitno je o kojoj je drzavi rec.
Nisam rasista ali cinjenice su neumoljive. Da ne idem ponovo u detalje, pricao sam mnogo puta o tome i navodio razne primere sta su sve prezivljavali stranci koji tamo zive duzi niz godina, bio sam svedok nekima od njih.

Nisam ja iskljuciv u tome da je Dominikana nesto najgore na planeti, imao sam srecu da vidim 9 karipskih ostrva i mogu raci da je Dominikana bez premca po prirodnim lepotama.
I ja polako pravim planove, mada ima jos dosta to toga, o nekom preseljenju i penzionerskim danima u neke toplije krajeve, daleko od civilizacije, ali to bi u ovom momentu pre bila jedna Costa Rica nego Dominikana.

U svakom slucaju, uzivaj Dule i guraj ako ti je dobro.

Back