U principu, ja nikoga ne odvracam od ideje da ide u JA, to nigde nisam ni rekao izricito, samo vidim da nas prijatelj, koji se pali na Paragvaj, nema bas jasnu sliku o cemu se tu radi, neka me ispravi ako gresim ali mislim da je neiskusan po ovom pitanju, bez uvrede naravno. 
Ako ima novca neka ide i neka proba, to je svakako neverovatno korisno zivotno iskustvo koje se ne uci ni u kakvim skolama. Ali ono sto ja pokusavam da objasnim jeste da to nije onako kako to obicno ljudi misle da je, gledju na TV razne dokumentarne emisije koje u vecini slucajeva prikazuju samo onu lepsu stranu svake od ovih zemalja  o kojima pricamo, to je vise namenjeno turistima. 
Vidim da covek ne odustaje od Paragvaja i da u neku ruku ide glavom kroz zid pokusavajuci da dobije odgovor koji nece ovde na forumu naci iz prostog razloga sto niko ne zna tacno kako se sredjuju papiri u Paragvaju. Opet ponavljam, to je zemlja sa veoma losom ekonomskom situacijom jer njihova celokupna privreda zavisi od Argentine koja je, vidim da vecina ne zna, imala ekonomski krah 2003. godine i koja se jako sporo oporavlja od istog, agrenticni beze u druge zemlje jer imaju  tu privilegiju da im za vecinu zemalja sveta ne trabaju vize. 
Prijatelju, ako zelis u Paragvaj, dobor se pripremi i raspitaj, vidim da ti Google nije najbolji drug :-), sto ce reci, nisi poslusao moj savet i krenuo sa prikupljanjem informacija sa onih sajtova koje sam ti dao. To moras sam da uradis, niko ti na tacni nece to ponuditi a da ti samo cekas. Kada sam ja prvi put poceo da razmisljam o odlasku u Dominikanu, maja/juna 2000. seo sam i pretrazivao informacije na internetu dobrih nekoliko meseci, otisao u oktobru iste godine. Znaci, nadji sto vise stranih foruma i salji sto vise mailova na razne adrese konktaktirajuci svakog ko bi mogao da ti da neku korisnu informaciju, nemoj da se ustrucavas da nepoznatoj osobi posaljes emial i zamolise je za informaciju. Moras biti jako uporan.
Sa druge strane, jedan savet iz licnog iskustva, jako bitno, polsusaj me neces pogresiti, sve informacije koje sto procitas/nadjes na internetu , uvek primeni jedno pravilo, ako ti neko kaze da je plata u nekoj zemlji recimo $300, prepolovi to, a troskove zivota uduplaj, pa ako u tom slucaju imas racnicu onda kreni u tu avanturu. Znaci, imas neki faktor sigurnosti koje ti daje dovoljno lufta da ces moci preziveti. Greska nastaje onog momenta kada ljudi misle da ce bas oni zaradjivati cifre iz gornje granice sa malim troskovima, to u vecini slucajeva nije tako. 
Takodje, ne moze se na takav put ici sa recimo $500 u dzepu, kao sto znam gomilu njih koji su se uputili u DR sa slicnom kolicinom novca, to je NEozbiljno, da ne prepricavam sada price kako su neki razmazivali margarin na hleb mesec dana i jedva prezivljavali. Znaci, ako uzimas povratnu kartu na godinu dana, i recimo se vratis kuci pre onog datuma koji je na karti, moras uzeti u obzir da u tom momentu moras imati u rezervi $150-200 za penal koji placas jer menjas datum. Ovo je samo jedan primer, moras uvak imati dovoljno novca za ne predvidjene stvari. Sta ako se razbolis, ti nemas osiguranje jer si tamo na crno, a i da nisi nemas ga svakako, znas li koliko kosta odlazak kod doktora, bolje da ne znas..........itd........ 
Pamet u glavu, mnogo je faktora koji se moraju zadovoljiti, u dobrom delu slucajeva stvari krecu po zlu i ne onako kako smo to zamislisi, radi se o zemljama treceg sveta gde je sve moguce, gde ne postoje pravila, ti si niko i nista, nemas status, niko nece mrdnuti prstom ako ti se nesto desi, shvati to. Ja sam uvek u nekoj polu-sali govorio da recimo Dominikana nije za pocetnike u smislu da treba imati dovoljno iskustva da se neko nosi sa prepredenim dominikancima i njihovim sistemom.  
Nikoga ne pokusavam da plasim, ali stvarnost je surova. I samo napred, skupi novac i pali za JA, ali pazi gde , sta i kako. Licno ti ne bih preporucio Paragvaj, a ti razmisli o tome. I dobra priprema je 50% odradjenog posla, prava informacija zlata vredi. Ne znam kako to ide u Paragvaju, ali kao sto rekoh, u Chileu ti poslodavac moze srediti papire, nemoj se nadati da ces sve to uraditi u JA preko advokata kao u DR, nije isto.