Dominikana

• Začetnik teme Začetnik teme zotyolllo
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Cao svima. Potpuno sam fascinirana ovim forumom mada naravno mnogo vise onim prvim "sapunskim" delom. Ohana je neverovatna osoba. Sta bi sa Dusanom na kraju, bas me zanima, jel jos ovde ? Ja zivim u Dominikanskoj Republici preciznije Bavaru, od decembra meseca. Moja prica i moj dolazak je bio mnogo manje ambiciozan, mislim u smislu da nisma imala ambiciju da razradim biznis i sl., i mnogo sigurniji. Dosla sam ovde sa odredjenim znanjem spanskog, odlicnim znanjem engleskog, kod drugarice koja zivi ovde vec tri godine. U roku od mesec dana, zahvaljujuci njoj sam nasla posao u hotelu (sto se ne moze bez spanskog), gde mi placaju smestaj, hranu i prevoz, i imam solidnu platu, sa kojom se ne moze previse jer je Bavaro preskup, ali mi je lepo. Snalazim se. Znaci ako nekoga interesuje kako na Dominikani zivi devojka, sama, koja radi u turizmu, mogu da podelim iskustva. Sve sto gore pise, mislim sve sto su ljudi u forumu napisali je apsolutno tacno, ali fali ovakva prica, jedna od obicnijih, i ima takvih jos, koja moze da baci i malo drugacije svetlo na zivot ovde. Mada sam ruki, nema govora, ovde sam kratko.Ali sam se dosta dobro ukopila, pa nema frke, sta god, pitajte, i informacije ako neko dolazi turisticki, sve sto vas zanima, raspolozena sam za komunikaciju. Mislim da je ovaj forum sjajna stvar i da treba da zivi i dalje. Puno pozdrava za sve.

Cao..mi smo iz Zemuna,hteli bi da dodjemo.Za pocetak nista posebno,kao i ti neka sljaka i ucenje spanskog.Bila bi nam od pomoci kad bi nam rekla neke stvarcice,kakva je potraznja za radnom snagom po hotelima...Da li si potpisala ugovor na 6 meseci i da li hoteli mogu da se kontaktiraju iz srbije?

Uf, pa vidi ovako, tako se posao ovde bas i ne dobija. Mislim naravno da mozes da saljes cv iz Srbije, mozda ga neko i procita ali sta ces kad te zovu na intervju-mislim nema sanse da ti neko na osnovu cv da posao ovde. I dobar posao u hotelu se dobija pre svega na preporuku. Znaci dodjes ovde, muvas se ides na intervjue, upoznajes se sa ljudima, i zaista nema teroije bez spanskog bar nekog nivoa znaja da dobijes takav posao.Jer sta god da radis u hotelu, ti radis sa gostima ok, ali moras da komuniciras sa domacima, a oni jednostavno ne govore jezike. Tako da i zbog posla a i da bi covek ovde mogao da zivi a da ga nacisto ne oderu za pare, spanski je veoma bitan. Potraznja za radnom snagom postoji, i naravno da oni mnogo vise vole da zaposljavaju strance pa i srbe jer jenasa radna etika koliko god to sumanuto zvucalo, u odnosu na njihovu kao da smo japanci :) Jos jedna stvar, ovde u Bavaru gde sam ja, jeste da je prelepo, ali su cene bas ono visoke, zbog turista, tako da je zivot jako skup. Da bi ti ovde bilo dobro i da se ne maltretiras, treba ti posao u hotelu, s aplacenim smestajem, hranom i prevozom, i u toj varijanti mozes ponekad da vidis plazu i da izlazis i opijas se:) Nema se bas puno vremena u takvoj varijanti i svako zadovoljstvo je na kasicicu. Nasi uglavnom ovde rade nek poslove sa tetovazama, ili kao bartenderi ali ta varijanta je prilicno slabo placena. Jer, dominikanci lose rade, ali su im plate neuporedivo manje, ako radis za njihovu platu ima da umres od gladi. Jer nema teorije da ti naplacuju kao njihovima, svi gledaju da te maskimalno oderu. ovde u Bavaru je na primer hrana u super marketima ekstra skupa, tako da u principu idemo u jedno mesto 70 km odavde u kupovinu, a to je opet mali problem zbog prevoza. Idealno je da se imaju kola ali to naravno nije tako lako. E sad nije opasno, ja se vozim njihovim prevozom, jer je to stavrno najjeftinije, taksi da ti ne pisem koliko je besno skup, i ima jos nesto, motoconchosi, motori, i to je pristupacnije od taksija tako da sa tim moze da se ide okolo. Za zivot na plazi, gde je sve blizu, jeftinije i tako to-bolje druga strana, Puerto Plata, medjutim, ja licno ne znam, jer tamo jos nisma bila, ali kazu d atamo i nije bas najsjajnije, da ima mnogo korupcije i da je turizam malo opao u odnosu na ranije. Ja mogu da ti pricam o Bavaru. Eto za pocetak toliko, pa cemo jos.Pozdrav.

Pa..hvala za pocetak! Znaci bez spanskog nista,pa dobro..ce gu naucimo nesto..Mislim ne bi dolazili tek tako na divljaka..Culi smo da znaci i znanje nemackog,jer jedan iz naseg drustvanceta ga zna tecno(rodjen je tamo).Jer koliko smo naculi..severni deo su
"okupirali" nemci a juzni englezi(ili obrnuto,nevazno)Odakle si ti uopste,i otkud te tamo zmaju? Toliko za sad,toliko stvarcica bih te pitao ali bolje polako..Caao!!!

Iz Beograda sam. Otkud ja ovde, ispricacu ti, hahaahaha sada se jos ne poznajemo, bojim se ako sad otkijem istinu umreces od smeha :). Uh, napisala sam vec odgovor, ali mi zatvorise nalog a ovde se sprema lud dan, bljak ....Mislim kod mene na poslu, ajde da pokusam brzo da odgovorim. Znaci severna strana ostrva je Puerto plata, ono sto sma vec pominjala, vrlo je kazu luda zabava tamo, surfovanje i opste divljanje, ali svi mi kazu da mi se ne bi svidelo jer ima puno nasilja. Sta im to znaci ne znam, ali u junu, kad bude takmicenje u kite surfu idem tamo turisticki pa cu te obavestiti. I da, tamo ima puno nemaca, a ovde, na istoku, Bavaru pre svega italijana, imaju svoju komunu, zive u najlepsem delu Bavara, imaju puno restorana i bas su rasisti i fasisti, ali o toj starni dominikane drugi put. ima i kanadjana, i francuza i nesto nasih naravno. Svaki jezik ti znaci ovde i te kako, ali spanski ti je neophodan da bilo sta zavrsis na lokalnom nivou, jer oni ne govore enegleski, uglavnom. Tako da ako kao ja radis u guest servicu hotela, ti komuniciras sa gostima naravno, ali ako hoces da im nesto zavrsis to mozes samo sa lokalcima, a sa njima to mozes uglavnom na spanskom, tako da knjigu u sake. Bilo koji nivo znanja je bolji nego nikakav. Ovde takodje ima i puno kolimbijanaca i venezuelanaca, koji su super i sa kojima se uglavnom i druzim jer su dominikanci malko zajebani, ali i o tome drugi put. Mnogo su brate cudni, za sve, ali pazi ovo, ovo mi je jedna od stvari koja me neprekidno i nervira i potpuno mi je neshavtljiva. Zive brate u tropskoj klimi. Sada je jos i super, 22-26, ideala od temperature, a oni kao blesavi nagaruju klime na 16, covece, dzemper ti treba kad udjes u bilo koji zatvoren prostor. Ne znam sta rade leti kad je stvarno toplo, zatvaraju se u frizidere ??!!! Jutros u gaugvi (busu) koji nas dovozi na posao je bilo tako hladno da sam mislila da ce mi se zamrznuti prsti i na nogama i na rukama, a oni nista, uzivancija. eto za sad toliko, pitaj sta ti je volja, puno pozdrava za BGD, Zemun i Srbiju:)

hola zmajcico, ja samo da se prijavim da sam sada drug clan,
vlada aka lizzardking hehe...
uopste mi se ne svidja ono sto sam procitao na ovoj temi,mislim sto su drugi likovi pisali
deluje kao da je tamo totalna divljina
aj' kuckacemo se jos

Koliko si vec tamo..planovi za buducnost.? Sta sve jedan Srbin moze da sljaka u hotelu,kako ti izdrzavas..sto zbog posla sto zbog nostalgije(ako je ima)? Jel se druzis sa nekim nasim ljudima tamo..jesi li mozda upoznata sa cenama nekretnina?E da koliko treba love mesecno za smestaj (vanhotelski) i klopu,otprilike po tvom iskustvu? Toliko za danas,hvala i pozdrav!!

KRANG OTVORI PORTAL:
Koliko si vec tamo..planovi za buducnost.? Sta sve jedan Srbin moze da sljaka u hotelu,kako ti izdrzavas..sto zbog posla sto zbog nostalgije(ako je ima)? Jel se druzis sa nekim nasim ljudima tamo..jesi li mozda upoznata sa cenama nekretnina?E da koliko treba love mesecno za smestaj (vanhotelski) i klopu,otprilike po tvom iskustvu? Toliko za danas,hvala i pozdrav!!

Ovde sam 4 meseca, i a planove bas i nemam, zato sam i dosla. Za sada zelim posao malo blize mojoj struci, jer sam ja biolog,ali polako. Ovde pre svega ako fino izgledas i lepo se ponasas i naravno znas jezik, u hotelu mozes da radis u guest servicu, sto je i polazna tacka da napredujes, ili kao representante, sto ti je slicno kao guest service, ali pri agenciji, koja je na primer dovela neke goste u hotelu i onda im ti manje vise ispunjavas prohteve :) Koliko ti love treba to niko ne moze da ti precizno kaze. Stanovi pristojni, ako ti ne placa hotel su ovde negde od 300 pa navise. Klopa je skupa i to vrlo.
Ja manje vise normalno zivim, to znaci da izlazim, klopam u restoranima ponekad, ali ne bas skupim, i jedem sta mi se svidja, i trosim tako nekako oko 400-500 dolara mesecno, bez garderobe i potrepstina razne vrste koje ti uvek trebaju. Pice u klubu ti je od 5 dolara pa navise, kafa je negde od dolar i po, sok oko 3 dolara. Ne mogu da kazem da me nesto specijalno drma nostalgija, nedostaju mi neke stvari, ali nije strasno. Mama mi dolazi u posetu sada, i nadam se da ce se neko uvek pojavljivati svakih 4-5 meseci, a i ja cu u posetu Srbiji kad se sredim ovde. Lepo je ovde, i zabavno je, mislim da posle nekog vremena lose stavri kojih ima vise dolaze do izrazaja, meni su trenutno nebitne. Najvise me nervira ta njihova sporost, koja cak i nije sporost nego brate drugacije razmisljaju od nas potpuno. I za njih radimo posao kao mega japanci, nema sta, samo je bitno da probijes tu blokadu jer oni normalno forsiraju svoje, ali nalaze se nacini. eto za sada, toliko puno pozdrava.
I puno pozdrava za Ohanu :)

Da, problem Dominikane je sto je sve u pocetku lepo, priroda, sunce, plame, more..........medjutim, ona druga strana kasnije polako pocinje da izlazi na povrsinu i covek shvati da je to daleko od onog raja koji obicno ljudi zamisljaju kada dodju u DR.

No, guraj dok ti ide dobro, tamo se nikad ne zna, posao moze da se izgubi preko noci. Tesko je naci dobar posao, to kao biolog, mislim da su tu sanse male. Sve se vrti oko turizma, ko ima srece da udje u neki hotel, to je odlicno, dok traje.

Ma jeste u pravu si, bas sam pre neko vece sedela sa nekim nasim momcima koji zive ovde u Bavaru, i koji su ovde par godina. Sljakaju nesto sa kompijuterima, ali sine, ne da mrze dominikance nego ne zna se. To za posao si takodje u pravu, gubi se dok kazes piksla i ne zna se zasto. Ali desava se nesto sto mozda moze za nijansicu da popravi stvari mada sa njima se nikad ne zna. Cinjenica je da je servis uzasan i da postoje ogromne razlike u radu lokala i hotela koje vode oni i stranci. I u nasem hotelu je bila gomila problema, totalna dezorganizacija, pa su sad doveli americku kompaniju da vodi posao. I u takvim nekim sredinama imas sansu. A sto se mene tice, fora je u tome da oni sad kad iskrcuju sume i dzungle na mestima na kojima grade hotele, i moraju da postuju neke ekoloske norme. Ima ljudi koji se time bave i vec sam uspotavila neke kontakte, pa videcemo.
Inace Dominikanci odlepljuju na ustipke i ruza pogacu, a svidja im se i gibanica od razvlacenih kora, ali me redovno teraju da pravim testa kao sto su pite sa cokoladom unutra, i onesveste se kad me vide da umacem pite i hleb u jogurt. Koji je by the way strahovito tesko naci a da bude bez secera. A ja sam se zamalo onesvestila kad su mi za Uskrs dali da jedem "abuichuela con dulce", onaj slatki pasulj sa cimetom, mila majko, nista mi cudnije u zivotu nije bilo da probam, meni je to bilo kao dominikanski ekvivalent za przene skakavce u egzoticnim zemljama:)
Da nije raj davno sam skapirala, ali nije ni Srbija raj. Ima mracnu stranu dominkana, i samo je pitanje motiva da li ces ostati ili se vratiti ili nastaviti dalje u svet. Ali kao iskustvo je fantasticno, jer stvarno upoznajes gomilu ljudi, sa svih strana sveta jer ih ovde zaista ima odasvuda, i tu i tamo zgrabis malo uzivanja, jer stvarno prelepoooooooooooooo .
Pozdrav Klika.

E te papke sto mrze Dominikance treba protjerati iz Dom.Rep., vjerovatno ih tamo niko nije ni zvao nego su sami dosli, neka se vrate kuci , kao nesto mrze ljude kod kojih su dosli, cuj to ba.
Viva Dom.Rep.

Dmarkov:
E te papke sto mrze Dominikance treba protjerati iz Dom.Rep., vjerovatno ih tamo niko nije ni zvao nego su sami dosli, neka se vrate kuci , kao nesto mrze ljude kod kojih su dosli, cuj to ba.
Viva Dom.Rep.

Niko nije rakao da ih mrzi, prblem je u tome sto nisu bas tako fini kao sto se pokazuju. Turistima odmah upada u oci u samom startu da druzeljubivost i otvorenost dominikanaca, ali ne zhvataju da iza toga postoji odredjeni interes.
Ja bih roman mogao da naipse o svim dogodovstinama za koje znam koje su se tamo desavale, razgovarao sam sa mnogo stranaca tamo i svi su na neki nacin, pre ili kasnije, bili prevareni.
Zato kazem, treba biti jako oprezan kada su u pitanju dominikanci, prevarice te dok trepnes okom. Svaki belac je za dominikance dzak para, tako nas gledaju i sa time se treba pomiriti. Ko misli drugacije, njegov problem ali ce na kraju kad tad shvatiti na svojoj kozi o cemu pricam.

U pravu je Klika. Opasni su u totalu. Mislim ja se druzim sa njima, ne mrzim ja nikoga, ali sine samo te cekaju, ako nadju nacin da te iskoriste, iskoristice te sto posto. Glupav primer, ali evo. Odem ja pre jedno dve nedelje u frizerski salon, pitam koliko kosta feniranje kaze 250 pezosa (oko 8 dolara). Ja kazem vazi, isfeniram se, ostavim 50 pezosa baksis i odem. Vratim se pre dva dana u isti salon, ne pitam nista, mada odmah napravim time gresku, jer nije bila ista devojka. Isfeniram se, da platim, kaze riba 400 pezosa ?! Katastrofa. A imaju cenovnik na vidnom mestu. Zvuci banalno ali kad te tako varaju na svakom koraku onda se osecas kao potpuni idiot. Da ti ne pricam kako izgleda pljackanje za taksi ili motoconcho(motor). Kad sam dosla i pojma nisma imala, placala sam moto concho do kuce 200 pezosa, a sad 80, a i to je mnogo. Drugo, oni stvarno misle da je tebi sve palo sa neba zato sto si beo, posebno njihove zene. I mrze te po defaultu. I ja sam imala romantican odnos prema crncima pre nego sto sam dosla, ali sad vidis da su oni starano ali stvarno drugaciji odnas. Ne gori, ali mnogo drugaciji i njihov nacin razmisljanja je nama neshavtaljiv kao i njima nas. Drugi primer. Ja radim u ekstaar luksuznom hotelu gde su cene neopisive. I jutros ja jurcam kao ludak, pokusavajuci da ispunim klijentima sve zelje, dolazim u nekom trenutku na recepciju, cetvoro mojih kolega lagodno caska. Zvoni telefon, zove gost, mrtav ljut kaze ja sam pre 15 minuta trazio kesice za caj, ne caj, nego kesice i nista. Covek iz room servica na recepciji, lagodno caska sa ostalima. Ja kazem nema problema gospodine odmah stize. Odem pokupim kesice, odnesem, smirim gosta, gost u medjuvremenu dok sam ja dolazila trazio i mleko. Ne budem ja lenja, odem u room service, uzmem mleko, tamo mi kazu, ma gde ces, Modesto (iz room servica ciji je to i posao) ce odneti, ja kazem neka, i ja cu za svaki slucaj. Odem ja opet kod gosta,odnesem mleko, od Modesta ni traga ni glasa. I pri tome ja naravno trcim od tacke A do tacke B a on se voza kolima za golf. I svi me gledaju kao da sam pala sa Marsa. Rubia estresada- nervozna plavusa, tako me zovu...Pokusavam lepo da im objasnim da je super sto su oni tako opusteni ali da su oni servis i da kao servis moraju da se prilagodjavaju zeljama klijenata ali to njih ne zanima. Gledaju me belo i mozes da se slikas kad su takvi. Obozavaju da s eprave da me ne razumeju kad pricam spanski iako ga pricam dosta pristojno i gosti koji nemaju drugi interes me razumeju sasvim lepo. Tako da oprezno sa dominikancima. Jeste i ja se slazem u ciju si kucu dosao moras da postujes pravila, ali ne da mirno trpis da te pljackaju i prave budalom, a pogotovu ako radis u turizmu, posao je posao i kliojenti su zakon, tako da tu oni moraju da se menjaju, ako hoce pare. A hoce.
Eto toliko za sada, pozdrav svima iz Bavara, na aprilskih veoma prijatnih - 26 stepeni i temperaturom mora od 33 :)

sad ti je jasno zasto ima najmanje srcanih problema na Karibima :) zaboravljate odakle ste dosli, kao kod nas nema interesa ni iskoristavanja a u stvari te gule do koze bilo gdje na Balkanu.Sta to bjelci ocekuju od crnaca kad dodju, da zive tamo jeftino ,da se zezaju po plazama i provode sa njihovim djevojkama,posteno nema sta, a mi bi ih gazili samo tako da dodju kad nas u malo vecem broju ili...?

U sine, ne znas ti o cemu pricas. Ali postujem, mislila sam isto kao i ti dok nisam dosla.Veliki borac za pravdu, dobijala sam nervne slomove kad mi ljudi serviraju te rasisticke price. Ali kad zivis ovde, iako pokusavas da zivis normalno, i maksimalno im pokazujes postovanje opet ce te zeznuti ako mogu. Veruj mi. Ej, ja sam ovde 4 meseca, ima ljudi na ovom forumu koji su ovde u Dominikanskoj republici ihahaj, i svi misle slicno. Ako mislil da smo svi rasisti i da nemamo pojma, ok, ali dodji, vidi, pa onda zakljucuj.
I slazem se ima sve to i u Srbiji i na Balkanu, zato smo i dosli jer nije idealno ni tamo. Ali nije ni ovde med i mleko. Mada za sada, apsolutno kazem, zivi se mnogo lakse. Razlika, bar za mene jer sam kratko ovde, je sto kad god poludim i popnu mi se svi na glavu odem brate na plazu i popijem dve tri kajpirinje i kuliram. Jeste, sve je opustenije i sve je mirnije, ali moras da pazis. Isto kao i svuda. I ne brini se ti za njih. Njihove zene, e moj brate, sa njima neko da se provodi i da prodje dzabe, pa to nema sanse, nase sponozurse su male mace za dominikanke.

lizzardking:
hola zmajcico, ja samo da se prijavim da sam sada drug clan,
vlada aka lizzardking hehe...
uopste mi se ne svidja ono sto sam procitao na ovoj temi,mislim sto su drugi likovi pisali
deluje kao da je tamo totalna divljina
aj' kuckacemo se jos

Hola Vlado gusteru, pa eto zato sam ti i rekla da dodjes ovde da procitas.Ljudi su bili stvarno darezljivi sa informacijama i stanje stvari u Dominikanskoj Republici je otprilike takvo kakvo je na forumu i predstavljeno. Za neke stvari je odlicno, odlicno je ako si mlad, da dodjes ucis sapnski, druzis se sa ljudima i stices iskustva. Za ostalo, za ozbiljan zivot...e pa to mnooooogo zavisi.Pozdrav, kuckamo se.

ZmajCica9:
Hola Vlado gusteru, pa eto zato sam ti i rekla da dodjes ovde da procitas.Ljudi su bili stvarno darezljivi sa informacijama i stanje stvari u Dominikanskoj Republici je otprilike takvo kakvo je na forumu i predstavljeno. Za neke stvari je odlicno, odlicno je ako si mlad, da dodjes ucis sapnski, druzis se sa ljudima i stices iskustva. Za ostalo, za ozbiljan zivot...e pa to mnooooogo zavisi.Pozdrav, kuckamo se.
Vlado pogledaj www.Capcana.com da vidis tu divljinu :)

Dmarkov:
E pa naci cu te, u blizini pravim kucu pa cu svratiti.
Ima li jos plavusa u servicu :)

Nema brate, a i gringosi vise vole crne cice :), kojih ima i to lepih koliko volis ovde u guest servicu. Meni se cini da bi ti znao da naparvis pare bilo gde i tebe verovatano nije ni u ludilu lako prevariti, pa ocigledno drugacije dozivljavas sredinu kao sto je ova. I ne mozemo svi da budemo isti. I super, dodji da se upoznamo. Puno pozdrava.
A za Vladu lizarda poruka-Cak i da udjes u Cap Canu ako ovde ne radis je skoro nemoguce, ako nemas puno para ili dobre veze. Prelepo jeste, i svuda na svetu postoje mesta kao sto je ovo, ali za ljude sa PUNOOOOOOO para.
Pricamo o obicnom zivotu i o obicnim ljudima, i o tome kako oni ovde da zive.

Imam jos jedno pitanje za vas iz DR-a !!
ja sam elektricar ( banderas ) zavrsio sam gimnaziju ali. popravljao sam ceo zivot ves masine ,sporete, bojlere, ta peci ,instalaciju u kuci , kompjutere , instalacija softvera i ustanovljavanje kvara na kompjuteru i popravka i ostale razne siten kucne gluposti . Dali u DR-u imam neke sanse da se zaposlim u nekom hotelu kao neko ko ce im odrzavati elektriku ili barem neki posao sa kompjuterima???

Neki nasi momci ovde super zive radeci sa kompijuterima odnosno popravaljajuci ih raznim ljudima, firmama i hotelima i kazu da ne znaju sta ce od posla. To je inace i idealna varijanta da sljakas po sistemu pare u ruke i da si potpuno nezavistan od svih. U svim hotelima ima ono sto se zove maintenence i tu rade ljudi koji popravljaju sve te stvari. Uglavnom, pojma nemaju. Da, mislim da bi imao dosta sanse da nadjas posao, ali mislim da oni nisu bas nesto placeni. Uglavnom zavisi od polozaja. A sa kompijuterima je druga prica i tu se zaradjuje ok.

Back