Dominikana

• Začetnik teme Začetnik teme zotyolllo
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
zanimljivo sto se moze nauciti nesto i ovde, skoro sam se doselio u santo domingo sa porodicom, imam dvoje dece, i bilo bi lepo kada se ovako u belom svetu kako kazu stari, upoznati sa nekima iz bivse yugoslavije, bilo bi mi zadovoljstvo saznati od nekog ko je vec duze vreme ovde sta je bolje, sta nije, dali je bolji santo domingo ili neki manji grad, jer planirao sam da decu upisem u internacionalnu skolu ovde u santo domingo, unapred hvala

moje su klinke isle u internacionalni kolege u juan doliu... manje je i pitomije mjesto za obitelj... kolege se zove villas del mar...

evo da ti odgovorim ja... procitaj celu temu pa ce ti sve biti mnogo jasnije... nema lakih odgovora. a i stecices pravu predstavu, da se ne bi posle razocaravao... kao sto mnogi vec jesu

veliki pozdrav svima,zivim u americi vec duze vreme ali planiram da preselim odavde u najskorije vreme i dominikana mi deluje kao primamljivo mesto za zivot. ono sto mene interesuje a niko do sada nije postavio takvo pitanje je,koliko novca mesecno je potrebno za skroman zivot u dominikani,sto podrazumeva,iznamljivanje neke skromne garsonjere u ne tako fensy kraju grada,troskovi hrane i ostalih potrebstina neophodnih za zivot.
mozete poslati poruke i direktno na mail jooovic@yahoo.com
pozdrav dobri ljudi!!!

evo da ti odgovorim ja... procitaj celu temu pa ce ti sve biti mnogo jasnije... nema lakih odgovora. a i stecices pravu predstavu, da se ne bi posle razocaravao... kao sto mnogi vec jesu

Ja sam se svojevremeno zainteresovao za Dominikanu extra, sve komentare sam pročitao na ovoj temi, plus još par drugih sajtova i slično. Imao sam približno realnu sliku, iako nisam nikada tamo bio. Na kraju sam odustao od želje (mogućnosti su mi bile slabe kako god), shvatio sam da tamo mogu otići samo kao turista, što bih želeo jednog dana, ali da živim - ne.

ma dzabe... nadjes palmu, zalegnes ispod, pokrijes se novinama i eto te u tropskom raju...
aman bre ljudi, el vam tesko da procitate temu pa cete shvatiti da je srbija kakva god bila raj za dom. rep.
ne znam kako se ovo ostrvo uopste toliko popularizovalo kod nas, uzasno je. ako stvarno zelite da se
spasite odavde znajte da je dominikana 100 puta gora od srbije...

ma dzabe... nadjes palmu, zalegnes ispod, pokrijes se novinama i eto te u tropskom raju...
aman bre ljudi, el vam tesko da procitate temu pa cete shvatiti da je srbija kakva god bila raj za dom. rep.
ne znam kako se ovo ostrvo uopste toliko popularizovalo kod nas, uzasno je. ako stvarno zelite da se
spasite odavde znajte da je dominikana 100 puta gora od srbije...

Parker nisi bas skroz u pravu , koliko ti je dobro ili lose zavisi na prvom mestu od tebe.
Poredjenje sa Srbijom , hmmm, evo ja cu da ti dam poredjenje

Ljudi- u banci , skoli ,prevozu u redu za lekara itd. Osmeh , ljubaznost , nema salterusa mrkih faca , sve funkcionise i sve se moze, salterski radnik ce da te provede kroz sve kancelarije dok ne zavrsis sve sto ti treba , nas radnik ce da ima pistolj u ruci verovatno opaliti..
Ovde jesu malo gluplji ali nisu neljubazni i drski, ljudi su veseli raspòlozeni pa iako siromasni.Nasi su besni i zli.
Skole, nase su postale mesto zlocina , ovde uniforma , red , pravila ,

Zivot , posao..ako si sposoban i hoces da radis ima i posla i novca, za nove ljude je tesko , to sam vec ponovila puno puta,. zasto? Jer eto i ti dominikanci su ukapirali da ako imaju malo vise obrazovanja mogu da uzmu posao koji je do juce radio samo belac.pa tako da nismo vise nezamenjivi.
Nasi ljudi kad razmisljaju o Karibima, prvo im je na ocima , rajske plaze , kokosi i palme, super devojke, provod.E pa ako dolazite zbog toga napunite dzepove , jer je sve PRESKUPO.

Ako ste bez kinte, i nemate za pocetak ne dolazite nije lako
Ako imate herca , za avanturu, dodjite i probajte, ako nista vise imacete jedno iskustvo vise.

Nije raj za pocetnike , ali je bar 10 puta bolji i zdraviji zivot nego u Srbiji, u smislu da nema namrstenih , nervoznih , zlih ljudi.A za novac, morate da radite kao i bilo gde u svetu, nema nista lako.I nemojte samo ono u Evropi te makar placaju vise i bla bla bla, a kioliko moras da radis , koliko ti treba da bi dobio bilo kakve papire , itd.
U Politici, postoji forum MOJ ZIVOT U INOSTRANSTVUfenomenalan je , tu vidite istinu o zivotu nasih u Kanadi Americi, Evropi...u ostalim obecanim zemljama.Ovo nije obecana zemlja, realna je i stvarna, lepa i ruzna , teska i laka, zavisi od nafake.

E sad osoba koja pita za cene mesecne, pa nisi bas citala pazljivo , bar 20 ljudi je pitalo isto sto i ti i puno nas je odgovorilo.
Imajte jos nesto u vidu, mnogi su ovde pisali komentare u trenutku kad im je sve islo lose, pa su svoj bes iskazivali kroz komentare, ili pak su pisali u trenutku kad je sve bilo fenomenalno.Istina je negde izmedju...

Evo jos ovo za kraj. Bila sam na godisnjem u Srbiji.Prva nedelja euforija, druga nedelja bar 10 puta sam morala da urlam na razne salteruse, radnice u prodavnicama , na tzv civilizovane evropske ljude, pametne , bele , obrazovane , i pitam se kako da to mi se desi u mojoj rodjenoj zemlji????jer kad te z..... ovi ovde , makar kazes, u njihovoj sam zemlji, njihova pravila..ali kad te z..... tvoji e to bas nije lepo..JA SAM DANAS RECIMO USTALA NA LEVU NOGU, PA SE IZVINJAVAM AKO SAM NEKOGA UVREDILA:hvala:

ok, mislim da se razumemo... pisao sam sa stanovista nekog prosecnog naseg coveka koji pokusava da se instalira negde sa minimumom kinte, znanja spanskog, tako nekih bitnih stvari... neko ko misli da je srbija dno dna i gleda samo da pobegne bilo gde bilo kako... i onda cuo za tropski raj... a ima ih dovoljno ovde opisanih koji nisu mogli ni da se vrate kuci a tu bili na necijem tanjiru... ako se razumemo. mnogi krenuli ko muve bez glave, razumes. pokusavam takvima da kazem da malo stanu na loptu. da ih ne mrzi da procitaju ovih 20-30 strana ako vec misle da potegnu preko okeana... da se informisu dobro o svemu iz svih izvora do kojih mogu da dopru. i da imaju u vidu da tamo ipak vecina ne uspe...
pozdravljam te.

Bilo bi interesantno procitati, da li je neko od ovih silnih ljudi koji se raspituju, i otisao za Dominikanu, i kako mu se dopalo ono sto je video na putu od aerodroma do hotela. Sto duzi put, to bolje :) Jer to je Dominikana koja interesuje vecinu ovde, ne raj od all-inclusive hotela. Mada i taj raj kazu nije vise ono sto je bio, jer prosla su vremena kada je Dominikana bila interesantna imucnim turistima. Sada oni idu na neke druge destinacije, a u Dominikanu dolaze Cesi, Poljaci,... u, kako kazu nasi ljudi koji rade tamo po hotelima - ispranim kupacim kostimima:)

Ako su lagali mene i ja lazem vas, ali nasi prijatelji koji su jos uvek tamo, kazu da u Dominikani vise nema leba. Oni koji se jos nekako snalaze, znaju da se u Dominikani leb ni ne jede:) To je poenta svega, da onima koji znaju sta gde ne/ide, nije potrebna Dominikana, snadju se bilo gde.

Kad je vec neko spomenuo "imati nekog na tanjiru", mi imamo ovde vec vise od pola godine jednog Dominikanca, koji ovde ne ume da se snadje, a nema cak ni jezicku barijeru, ovo mu je prvi izlazak u civilizaciju, i pun je hvalospeva o Dominikani, nigde drugde nista ne valja. Slusajuci njega, covek bi stvarno pomislio da ovde gubi vreme, medjutim to je svojstveno valjda svima, da osete nostalgiju za svojom zemljom. Isto kao sto su i nasim ljudima po Kanadi usta puna Srbije, u Kanadi nista ne valja, itd. I dok oni ismevaju sistem, Kanada onakva kakva jeste inperfektna po njima, napreduje, bude uvek u prvih 10 zemalja, bilo koja lista da je u pitanju, a Srbija ostaje tamo gde je i bila, ukoliko i ne pada na lestvici. Hocu da kazem, da ne postoji zemlja koja odgovara svima, a cini mi se da su mnogi iz Srbije shvatili da bi Dominikana mogla to da bude.

Prica je uvek ista, zavisi ko prica. Za Chile, ako slusas naseg gosta Dominikanca, nema gore zemlje, ako slusas nas - nema bolje, istina je negde izmedju.
Bar jednom nedeljno se na internetu objavi neka lista sa statistikom, napr. u kojoj se zemlji po UN najbolje zivi, gde ima najmanje korupcije, itd, Chile je vodeca zemlja Latinske Amerike po mnogo cemu pozitivnom, suvise daleko od opustenog karipskog zivota, ali mnogo blize Europi svojim uredjenjem.
Savetujem svakom da pregleda malo te statistike, nisu one daleko od istine.

Sve ostalo zavisi od toga na koju nogu ustanes:)

pitam zato sto sam cuo dosta pozitivnih stvari o cileu... i kada bi isao na varijantu da emigriram, uvek bi
mi cile bio na vrhu liste bar sudeci po pricama... naravno, kad bi stvarno resio raspitao bi se do u sitna
crevca... vidim da mnogi ofrlje donose tako vazne zivotne odluke pa mi to ide na zivce, a dominikana je
jedan dobar primer za to...

Evo da se ukljucim posle dugo vremena. Ja sam ziveo sa devojkom u Puerto Plati. Ovaj gore sto pise da se ne moze porediti srbija sa dominikanom i ne moze jer je srbija raj za tu zemlju . Nazalost imaju to bogastvo od klime i zemlje ali su ipak mnogo daleko iza nas. Prvo ja sam imao losa iskustva jer se me gledali kao milionera jer sam beo pa je samim tim po meni zivot za belca tamo komplikovan pogotovo u pocetku i rizican. Drugo cast izuzecima ali vecina nasih je tamo jer je pobegla od neke robije u srbiji i problema sa zakonom. Mi smo drzali restoran jedno izvesno vreme i nije bilo nista od toga. Moju devojku sada zenu nisam mogao ostaviti samu da radi ili da ide ulicom sama. Svaki put bi stajali automobili dobacivali bi sa svih strana i to je za mene bilo jako neprijatno. Toliko o njihovoj ljubaznosti. Ljubazni su u tolikoj meri dok mogu neki pezos da dobiju. Zemlja ko zemlja extra nesto ali ljudi naravno ne svi ali vecina po meni jako losi. Mogao bi knjigu da napisem o dominikani i ljudima i nekim stvarima koje sam video i kojih sam se naslusao. Zelim reci svima koji zele da odu sve sto znam jer sam i ja te 2005 god lutao po internetu i znam da je pomoc pre odaska potrebna makar u informacijama.

pitam zato sto sam cuo dosta pozitivnih stvari o cileu... i kada bi isao na varijantu da emigriram, uvek bi
mi cile bio na vrhu liste bar sudeci po pricama... naravno, kad bi stvarno resio raspitao bi se do u sitna
crevca... vidim da mnogi ofrlje donose tako vazne zivotne odluke pa mi to ide na zivce, a dominikana je
jedan dobar primer za to...

Bila sam u Cileu nekoliko puta. Ekonomska situacija je bolja od Srbije, ali ne mnogo, ipak, postoji dosta evropskog duha kod njih. Slazem se sa ovim visuljkom za Dominikansku republiku. Ipak, moras da znas da gde god su crnci prisutni, takve neprijatnosti su normalne. Oni misle da sve bele zene trce za njima zbog ;) (mislim da znas sta). To moze biti veoma, veoma neprijatno. Za crnce ti ne treba neka informacija, vec zdrava logika, da ih izbegavas. Nisu ih dzaba drzali kao rbove, jer oni nisu ni za sta bolje.

Back