''DOMAĆICA'' SAM, TIM SE ''DIČIM'' :)

Domaćica

• Obožavam da stalno radim na svom prostoru

• Prostor mi je bitan, ali nisam opsednuta njime

• Za prostor je važno da je čist, nameštaj nije toliko važan

• Ne, nije mi bitno u kakvom prostoru živim

Rezultati ankete su vidlјivi nakon glasanja.
Pa zna se na koga se odnosi zanimanje ''domaćica'' - na žene koje nisu nigde zaposlene .... šta tu ima da nervira? Same to hoćeJU :cao:

Глупо је ограничити се само на то, треба изаћи из куће, упознати нове људе...а не да буде роб своје куће. Ок разумем ко има малу децу па се мора нон стоп тако, али кад видим неку маму моје другарице како дрви само о средствима за чишћење мука ми је.

..vidim da mame masovno govore kako im je pre dece sve bilo pod konac,
a onda su upale u "kreativni haos" i "shta stignem ili platim - stigla sam" prichu..

..nama je do rodjenja dece kuca bila mesto na kom se vodi ljubav, spava, tushira, jede i malo uchi..
..bilo mi je sasvim svejedno kakav mi je nameshtaj i koliki mi je haos medju knjigama i u ormanu.. :D
..iskreno, da me je neko pitao koje mi je boje tepih u hodniku ili kakav mi je luster u spavacoj sobi,
teshko bih mu odgovorila.. :lol:
..ribali, usisavali i sredjivali stihijski, kad nam prekipi..ili kad se podzapamo, pa da istutnjimo bes.. :mrgreen:
..dok smo chekali bebu, kuca se uoblichila, priblizila nameni, definisale se dnevna, spavaca, dechija soba.. :rumenko: :heart:
..dok je beba bila mala, kuhinja mi je bila sterilna.. :D
..uz svo iskuvavanje, prepeglavanje i slichno, i ostatak stana se priblizavao tome..
..dok su puzili i igrali se po podu, niko nije smeo da udje obuven, usisavalo se na dan ili dva..
..ali do rodjendana smo dete navikli na stvaran svet oko njega..vishe namerno, nego shto nam je dosadilo..
..kada smo se sasvim opustili, ponovili josh jednom prichu.. :lol: :mrgreen:

..i tako dan za danom, danas je tako kako je..vec sam rekla..

Глупо је ограничити се само на то, треба изаћи из куће, упознати нове људе...а не да буде роб своје куће. Ок разумем ко има малу децу па се мора нон стоп тако, али кад видим неку маму моје другарице како дрви само о средствима за чишћење мука ми је.

Slažem se sa tobom .... ali ima žena koje sebe ne mogu da zamisle u drugoj ulozi, nego da po ceo dan budu u onim jezivim kućnim haljinama, sa kutlačom u ruci ..... naježim se na samu sliku ''domaćice''. Uz dužno poštovanje, ali po meni su domaćice najlenje žene koje postoje ... niti mogu da shvatim njihov stil života, niti mogu da ga opravdam.... Opravdanje da sede kući da bi gajile decu, mi je podjednako glupo, kao i odluka da ti se život svodi na ''čišćenje/pranje/peglanje''.

Svaka žena, uz malo truda, može da bude i dobra domaćica, i dobra majka, i dobra supruga, i dobra prijateljica ...... Sve je stvar organizacije i dobre volje.

..vidim da mame masovno govore kako im je pre dece sve bilo pod konac,
a onda su upale u "kreativni haos" i "shta stignem ili platim - stigla sam" prichu..

..nama je do rodjenja dece kuca bila mesto na kom se vodi ljubav, spava, tushira, jede i malo uchi..
..bilo mi je sasvim svejedno kakav mi je nameshtaj i koliki mi je haos medju knjigama i u ormanu.. :D
..iskreno, da me je neko pitao koje mi je boje tepih u hodniku ili kakav mi je luster u spavacoj sobi,
teshko bih mu odgovorila.. :lol:
..ribali, usisavali i sredjivali stihijski, kad nam prekipi..ili kad se podzapamo, pa da istutnjimo bes.. :mrgreen:
..dok smo chekali bebu, kuca se uoblichila, priblizila nameni, definisale se dnevna, spavaca, dechija soba.. :rumenko: :heart:
..dok je beba bila mala, kuhinja mi je bila sterilna.. :D
..uz svo iskuvavanje, prepeglavanje i slichno, i ostatak stana se priblizavao tome..
..dok su puzili i igrali se po podu, niko nije smeo da udje obuven, usisavalo se na dan ili dva..
..ali do rodjendana smo dete navikli na stvaran svet oko njega..vishe namerno, nego shto nam je dosadilo..
..kada smo se sasvim opustili, ponovili josh jednom prichu.. :lol: :mrgreen:

..i tako dan za danom, danas je tako kako je..vec sam rekla..

Jedan od najzanimljivijih postova ..... :klap:

Negde sam svojevremeno pročitala, probaću da nađem pa da stavim link, gde žena - domaćica ali savremena, objašnjava kako izgleda njen dan i priča o osudi okoline na njen stil života... http://www.b92.net/zivot/teorija.php?nav_id=258559

Našla link:P

Nije baš uvek domaćica sa ofucanom kućnom haljinom, onim sarma viklerima i kutlačom u ruci...
To je stereotip iz stripova a sigurno i efekat zatucanosti kojom su žene ovde obavijene još od davne
prošlosti... Samo da pojasnim efekat zatucanosti, da ne budem pogrešno shvaćena : po meni, svesno pristajanje na najokoreliji patrijarhat gde žena nema pravo u odlučivanju, već je onako kako odluči glava porodice i gde se njena uloga svodi upravo na ono što si pomenula, kutlaču, kuhinju, ribanje, peglanje i decu...

Poslednja izmena:
Kod mene je sve na svom mestu i drugacije ne bi moglo da bude...Desava se da uvece pred spavanje napravimo mali haos-ali ujutru je sve opet pod konac..I ako mi dolazi cuvena Mira:roll:,ja svaki dan masem krpom po kuci..Takodje sam opsednuta kupovinom sredstava za higijenu,sprejeva i ostalog-lako podlegnem reklami...
U kuhinji mora da bude red jer ne mogu da udjem ujutru u nju da stavim kafu ako znam da ima prljavih sudova..Kupatilo takodje..po dva puta dnevno operem lavabo....a kadu pred kupanje deteta i posle sebe,svaki drugi dan usisavanje i brisanje podova-nemam tepihe pa je zadrzavanje prasine manje..I lakse je.
I tako..jesam freak sta da radim...Ali samo kada je sve na svom mestu mogu da uzivam u svom stanu..a kada mi je haos u stanu onda mi je haos i u glavi a to vazi i za fioke,ormane,komode i vitrine.
Redovno bacam sve sto nema namenu ni upotrebu.
Imam sest soljica za kafu recimo-aktivnih i ne kupujem druge dok ne odlicim ove da promenim...Ne trpim lom-imam traume iz detinjstva ocigledno..:lol::lol::lol:
Moja mama je umela da mi radni sto i orman samo izbaci u dva poteza na sred sobe i bez prava zalbe sam morala da dovedem u redovno stanje sve pre nego mi istekne zadato vreme.Mrzela je jesam ali hvala joj!:)

Slažem se sa tobom .... ali ima žena koje sebe ne mogu da zamisle u drugoj ulozi, nego da po ceo dan budu u onim jezivim kućnim haljinama, sa kutlačom u ruci ..... naježim se na samu sliku ''domaćice''. Uz dužno poštovanje, ali po meni su domaćice najlenje žene koje postoje ... niti mogu da shvatim njihov stil života, niti mogu da ga opravdam.... Opravdanje da sede kući da bi gajile decu, mi je podjednako glupo, kao i odluka da ti se život svodi na ''čišćenje/pranje/peglanje''.

Svaka žena, uz malo truda, može da bude i dobra domaćica, i dobra majka, i dobra supruga, i dobra prijateljica ...... Sve je stvar organizacije i dobre volje.

Stvarno si lupila... ne samo da nisam lenja i da imam posla preko glave, ne mogu da postignem sve sto hocu i dan od 48h mi ne bi bio dovoljno dugacak, nego mi je kuca u hronicnom haosu... a ona generalna spremanja and stuff... o cemu vi pricate, kakvo generalno spremanje... ja sam ponasna ako uspem bilo sta po kuci da uradim pored onog sto je stvarno neophodno da ne bi bili zatrpani i da bi imali iz cega da jedemo i kuvamo... peglam prosecno jednom mesecno, uopste me to ne uznemirava... i dete mi je izguzvano :eek: zamisli cuda! i ja mirno spavam uz svest o tome da mi stan lici na bojno polje... jer coveceeeeeeee... tako malo spavam da je to strasno, prekjuce mi se desilo nesto sa okom od napora.

Ali ja sam ljudi uspela da izadjem iz finansijskog njesra na koje sam se zalila neko vreme na forumu... lova do krova! Juce sam bila u shoppingu, brdoooooooooooooooo

cujemo se

pozdravljam sve moje fellow domacice kojima je dete na prvom mestu!!!!

Stvarno si lupila... ne samo da nisam lenja i da imam posla preko glave, ne mogu da postignem sve sto hocu i dan od 48h mi ne bi bio dovoljno dugacak, nego mi je kuca u hronicnom haosu... a ona generalna spremanja and stuff... o cemu vi pricate, kakvo generalno spremanje... ja sam ponasna ako uspem bilo sta po kuci da uradim pored onog sto je stvarno neophodno da ne bi bili zatrpani i da bi imali iz cega da jedemo i kuvamo... peglam prosecno jednom mesecno, uopste me to ne uznemirava... i dete mi je izguzvano :eek: zamisli cuda! i ja mirno spavam uz svest o tome da mi stan lici na bojno polje... jer coveceeeeeeee... tako malo spavam da je to strasno, prekjuce mi se desilo nesto sa okom od napora.

Ali ja sam ljudi uspela da izadjem iz finansijskog njesra na koje sam se zalila neko vreme na forumu... lova do krova! Juce sam bila u shoppingu, brdoooooooooooooooo

cujemo se

Ti vuces neku tesku traumu iz detinjstva,jel da?:lol:

Kakave smo zapravo domaćice?

Da li su vam kuće čiste i uredne uvek .... ili vam je higijena na nekom petom mestu (ima takvih, morate priznati) .... Da li je vaša kuća ogledalo vašeg karaktera ili ste uredjivanje iste prepustili nekom drugom ..... Koliko vodite računa o tome da sve bude pod konac sredjeno i da izgleda kao u časopisu ... ili koliko dopuštate da vaše kuće budu prepune nekih potrebnih i nepotrebnih stvari/sitnica sa kojima ni sami ne znate šta ćete?
Ciste uvek,uredne,hm..pa ne bas :( jako mi je bitno da nema prasine i da su podovi uvek cisti zbog dece...al razbacanih igracaka uvek ima,mada se trudim da ih ogranicim u njihovu sobu al zavrse cesto i u kujni i u nasoj sobi :) ima sitnica,nepotrebnih al kad se nagomilaju ja ih sve sakupim pa pravac kanta za djubre :)
Da li volite da obnavljate nameštaj, tepihe, zavese ... ili ste od onih koje kupe jednom za svagda (metaforično rečeno).... ili ste od onih koje su se uselile u već ''napunjen'' stan ''svekrvinim'' starim stvarima i ništa od tada niste promenili ''kako je tako je''
zavese ne drzim u kuci,ukombinovala sam pvc stolariju sa venecijanerima i strava izgleda tako da mi zavese koje skupljaju prasincinu zaista ne trebaju i ne volim ih!! tepihe takodje nemam,stavila sma par stazica dok klinci ne izrastu i ne prekinu da se igraju na podu..volim go,lep izlakiran parket..napunila sam stan sa svekrvinim namestajem,a onda sam ga ili izbacivala ili preradjivala tako da sve deluje novo :)
Koje delove svoje kuće najviše volite?
dnevni boravak,koji je usput i moja psavaca soba :)

Da li smatrate da su odraz dobre i uredne domaćice ... lepo i uredno kupatilo i kuhinja?
da,jako obracam paznju na te dve prostorijie,ipak je to izvor bakterija..

Ja sam npr. od onih kod kojih stan izgleda kao iz časopisa i uvek sve mora da bude na svom mestu .... Ne mislim da je ovo baš za hvalu (zato što je to osobina opsesivnih ljudi), ali da lepo izgleda - izgleda. Osoba sam koja non stop nešto menja, unosi novine, farba, kupuje ......
Smeta mi strašno kada udjem u neki prostor gde je sve natrpano, neuredno ili kada se u kući oseća neki specifičan ''vonj'' koji nastaje usled vlage ili ne provetravanja. Obožavam da vidim kreativno odradjene stanove - ustvari obožavam da otkrijem kreativnu ''domaćicu'' .... kada vidim da se neko bavi prostorom u kome živi ....kada neko uživa u prostoru u kome živi.

cujemo se

Dete na prvom mestu a izguzvano-ovo mi je interesantno pre svega...:eek:
No,ajde edukuj nas malo.Koliko sam shvatila ti ne radis,mislim ne ides na posao,kod kuce si,kuca ti je u haosu,peglas jednom mesecno,itd..Pa sta ti u stvari radis citav dan i noc jer vidim da ni ne spavas..:confused:
Uopste nisam licemerna samo sam zainteresovana...:hvala:

Meni je ovo sto kaze etotako prilicno ok.
Razdvojis bitno od nebitnog i zivis po svojim prioritetima.
Meni je vazno da kuca bude sredjena i cista, pogotovu od kad je u kuci beba. E sad, ja uopste nisam neorganizovana ali jesam umorna i neispavana. Kad god mogu platim zenu da me rastereti tih obaveza. Kad uspem uradim nesto i sama - ali nije mi imperativ, a tako nekako sam shvatila i post etotako...

Dete na prvom mestu a izguzvano-ovo mi je interesantno pre svega...:eek:
No,ajde edukuj nas malo.Koliko sam shvatila ti ne radis,mislim ne ides na posao,kod kuce si,kuca ti je u haosu,peglas jednom mesecno,itd..Pa sta ti u stvari radis citav dan i noc jer vidim da ni ne spavas..:confused:
Uopste nisam licemerna samo sam zainteresovana...:hvala:
jeste, nisam zaposlena nego samozaposlena... ili da budem skroz precizna, ja sam self employed, os da ti dam svoj VAT Reg No?
Ali to ne menja stvar da sam ja uglavnom kod kuce, tj. domacica u klasicnom smislu i deca su mi na prvom mestu. Svi moji klijenti razgovaraju sa mojim muzem jer sam ja kako da kazem "nepouzdana" i moj availability zavisi iskljucivo od raspolozenja i stanja mog sina.

Moj dan je otprilike ovako: dok ja jos ujutro spavam moj muz je uveliko budan i spremio se za posao, presvukao dete, nahranio ga vocem i tako... onda me zajedno bude, dok se ja probudim iz kome moj sin sisa i skace oko mene i po meni. Onda kada se jednom dignem iz kreveta to je konacno, perem zube, kuvam sebi kafu, onda on meni sedi u krilu dok ja pijem kafu... Skuvam mu dorucak (zitarice), nahranim ga i onda krenemo sa sitnim kucnim poslovima (pranje sudova, pranje vesa, sirenje vesa,.... onda se njemu prispava, pa ga uspavam... za tih sat vremena koliko spava ja nesto radim od svojih projekata, onda se probudi, dodje moj muz za pauzu i na brzinu jedemo nesto sa salatom, sirom ili neku pastu koju sam skuvala (ako sam skuvala), posle toga sin i ja idemo napolje, setnja, plaza, igraliste, voznja kolima...u svakomslucaju to traje otprilike 16h kada moramo da se vratimo kuci da bih ja uspela da spremim veceru. Onda spremim veceru i na brzinu palimo da pokupimo mog muza sa posla, posto nam uglavnom posle podne ostavi auto. Onda mozda jos negde odemo, ali uglavnom tu vec ide priprema za spavanje, a kada taj mali dasa zaspi ja ponovo radim na svojim projektima i onda spavanje... pa sve ispocetka.

Nadam se da sam uspela da ti se opravdam :lol: za svoje opusteno shvatanje kucnih poslova. A peglanje mom sinu uopste nije bitno, a ja gledam da mi je vaznije da mi je dete nasmejano, nego dobro opeglano... a zena koja manicno pegla dok joj dete onako kuka i trazi paznju po meni nije ni normalna, a jos manje je dobra mama kojoj je dete na prvom mestu.

Nismo iz istog filma...ne vredi da polemisemo...
Nacini zivota su nam dijametralno suprotni ali ako mislis da moje dete kuka i da je ocajna sto je ispeglana a soba joj je cista moram da te razuverim..Ni jedan kucni posao ne ometa me da se posvetim detetu...
Ali ja ustajem pre nje bar sat i po...Mozda je u tome razlika.:confused:

Pa sad, meni je mnogo vaznije da li sam se sa detetom igrala, mazila, pricala, setala nego da li je ona ispeglana a svaka stvar na svom mestu. Stoga, volim da sam odmorna jer ako nisam onda sam nadzak baba i takva nisam dobra ni detetu, ni sebi, ni muzu, ni majci, ni prijateljima, ni svom poslu. Moje redovno radno vreme je 10-12 sati (sto ce se sad smanjiti donekle, isto zbog dobrobiti deteta), volim to sto radim mnogo, usrecuje me, ali mi uzima puno vremena, ono sto preostane mora da bude u korist moje porodice. . Mom muzu je bitnije da provedemo vreme zajedno nego da kuca bude u redu. I meni je to bitno.

Sve u svemu, i ja spavam 5-6 sati dnevno i veoma sam umorna, zivim u higijenskom neredu i srecna sam.

Nismo iz istog filma...ne vredi da polemisemo...
Nacini zivota su nam dijametralno suprotni ali ako mislis da moje dete kuka i da je ocajna sto je ispeglana a soba joj je cista moram da te razuverim..Ni jedan kucni posao ne ometa me da se posvetim detetu...
Ali ja ustajem pre nje bar sat i po...Mozda je u tome razlika.:confused:

Ne,ti si prosto retko sposobna zena. U tome je raz;lika. takva je bila i moja majka. To mi je poznato...I verujem da si posvecena izuzetno i ona je bila..:)

Ja razumem i nered,neispeglanost...mada licno nisam takva...
Ovde se bas otislo u krajnosti,mozda to i ne bi smetalo toliko,da pojedini ne iznose svoje stavove tako agresivno i vristeci:ja sam prava ...,vi ste nule.:roll:

Slazem se sa mackom.

pa nekako,nazalost sve se teme pretvore u to ko je bolja majka :( ne mogu bre,svi ljudi isto da izguraju...meni je,kad je nikola bio u periodu prohodavanja i onog mucnog bolesljivog doba,kuca bila non stop u haosu..stvari toliko neispeglane da je moj muz uzeo onaj valjak za peglanje i cepao po onoj pedali ceo dan..***...ponekad ne mozes da postignes...

cujemo se

Ne, nisam lupila ....a to, što se moj stav ne slaže sa tvojom životnom filozofijom, to je druga stvar.

Back