Domaći Rep

Usput, htedoh da pitam... Ljudi, šta se dešava između Marčela i Šortija? Znam da su oni bili baš "do jaja" ortaci... i odjednom... ne nastupaju više zajedno, ne snimaju pesme zajedno... Šta se tu desilo?!

to je stara prica...bilo je gomilu sranja i nesuglasica, bilo je nesto i oko ribe, pa ko ce da izadje iz Bassivitija, ko je produzio a ko nije produzio ugovor....i na kraju je moralo da pukne...

On je mrtav ozbiljan!Hahahaha... On je s NBG-a, iz blokova... Imam neki njegov freestyle... snimao ga je taj ortak... Čovek je urnebes! A drugi ortak ga je slušao u tramvaju kako repuje i to je "no comment"... ni jedna jedina RIMA... A što se tiče njegove mlade - stvarno bih voleo da je vidim kad/ako je nađe...

Uzgred, ljudi, el ima neko neke pesme od Rhyme Animal-a (Marčelove ex-grupe)? Ja imam samo jednu "da li nas mrzite?"... Ako bi neko mogao da okači još neke "numere" bio bih mu večno zahvalan...

Hmm dakle...
jadno, primitivno, prosto... i jedno veeeliko seljakanje.. dechije rime... tu se marchelo malo odudara al ipak za razliku od vecine on je zavrsio nesto vise od zanatske shkole.. itako.. samo jure lovu.. prodaju se mnogo...
bzvz

Alexxandar:
Hmm dakle...
jadno, primitivno, prosto... i jedno veeeliko seljakanje.. dechije rime... tu se marchelo malo odudara al ipak za razliku od vecine on je zavrsio nesto vise od zanatske shkole.. itako.. samo jure lovu.. prodaju se mnogo...
bzvz

Zavisi kako gledaš na stvari! Rep muziku možeš da podeliš na dve oblasti:
1) pisane stvari;
2) freestyle stvari (za neuke: "bacanje rima iz glave, bez prethodno napisanog teksta"; što bi Ameri rekli "rhymes from the top of your mind");

Marčelo ima najjače pisane stvari na celoj sceni... pogotvo od kad je počeo da se "druži" sa Bone Collecta-om (široj masi poznatiji pod pseudonimom "Ministar Lingvista") iz grupe Real Skillz... značajna promena (nabolje) u stilu u odnosu na prvi album! Sve je to super... Ali... ali (uvek postoji ono ali)... Šta je sa Marčelovim freestyle sposobnostima... Ko god da je preslušao freestyle Bad Copy-a i Marčela "Nedeljni ručak" shvatio je, da je kad je "slobodan stil" u pitanju Marčelo ispod prosečnog nivoa! To ne umanjuje vrednost koju poseduju njegovi albumi, niti vrednost koju Srbija ima time što je on jedan od njenih građana... ali ne možeš se reći da je on jedini koji vredi na sceni... Šta ćemo sa Flip-Flopom (i ostalima) koji je bar na freestyle-u bolji od Marčela za celo koplje?! Stoga, molim ljude da kad kritikuju domaću scenu prvo pogledaju sve segmente onoga što hip-hop u stvari jeste pa tek onda da iznesu svoje mišljenje! Toliko od mene!
P.S. Nadam se da nisam smorio svojom pričom s "naučnog aspekta" o repu... :)

Free style je kod nas isuvise malo zastupljen jer svi samo pricaju o nekim prilikama,glupim izgovorima i jakim lirikama a kad rap vece sadrzi bacanje rima niko neizlazi na binu jedino Juice pokusava ali kad njega vide objavljuju kraj vremena za free style.
Nisam cuo sve rappere kak obacaju rime iz glave ali Marcelo nije ni priblizno najbolji...
Danas nikoga neintesuje sta se desava na sceni,zasto nas rap propada...svi su u fazonu siroke lone skejt pod noge i bla bla o stvarima o kojima nemaju pojma a da sprej u ruke bez skice i imalo talenta se unistavaju zidovi i profi kapice.

HIP-HOP SAGA: Propast repa u Srbiji iliti kako propada nešto što nije ni doživelo uspon/procvat

Remikse, brate, slažem se u potpunosti sa tvojom konstatacijom da domaći rep propada... Znaš šta je najcrnje od svega?! To što se reperi zaluđuju pravljenjem komercijale (Juice, Lud, V.I.P. i ostatak Bassivity "ergele" (izuzev Denira!!!)) koja po mom mišljenju u Srbiji ne može da ti donese nekakvu/nikakvu zaradu! Samim tim se otvara novo pitanje - Zašto neko radi neprofitabilan posao? Drugi disk Bad Copy-ja "Sve sami hedovi" je jedan od najprodavanijih rep izdanja kod nas... Znaš koji je proj prodatih primeraka?! Napisaću brojem "5000 komada" i rečima "pet hiljada komada"... Ljudi, koliko Srbija ima stanovnika?! Zaradili su ukupno oko 2 miliona dinara... Hej, šta je to?! To je "go kur.ac"! Ali imajmo u vidu da je taj disk, to remek delo, rađeno iz ljubavi prema repu... Da, ljubav je ta karika koja spaja te genijalce sa ritmom, basom i rimom! A šta je s ljudima kod kojih se u intonaciji primećuje da snimaju pesme "preko kur.ca"?! Što bi Nebu iz Dječaka rek'o: "pesme snimaju da budu snimljene"... Pride tome, 99 posto tih likova su nule na fristajlu! Takvi ljudi očito imaju psihičke poremećaje... No, dobro... Iz ove priče jedino izdvajam Relju a.k.a. Demiana koji je dobar na "bacanju rima s vrha glave" i vidi se da radi na "apgrejdovanju" svog stila! Full rispekt!
A najsmešnije su mi neke namrštene rep face koje govore kako su najveće zlo u Srbiji pirati... SLAŽEM SE, U PRAVU SU!!! Da nema tih pirata niko ne bi ni kupio njihov disk, ne bi imali "toliki" broj fanova (čitaj =) ljudi koji znaju za postojanje grupe) i verovatno bi ubrzo shvatili poentu svega: "Jbt... Glupi smo za ovo... aj da radimo nešto što znamo da radimo"...
No, šta će da rade ljudi koji pored svog neznanja u repu, "imaju" i jedno veliko neznanje za bilo šta drugo? To je pitanje... Zašto se ljudi zapošljavaju u "Gradskoj čistoći" kad je to najneprofitabilniji posao na svetu (bar kod nas)?! Zato što ni za šta drugo nemaju mozga niti pameti, a moraju da prežive! Takvo je stanje na balkanskoj rep sceni!

Što bi rek'o Scriptor:

"Pioniri repa konstantno podižu tenziju,
Zbog male prodaje, a ne žele otić u penziju,
Možda zato, jer ne znaju ništa drugo radit',
Jer su žrtvovali školu dok su bili mladi!
"

Ovo su činjenice! Ko ovo shvati kao neki hejt neka se zamisli i duboko razmisli!
Toliko od mene!

P.S. I nemoj da mi neko prodaje priču o tome kako ljudi iz gradske čistoće imaju veliku platu... Možda je i istina to, ali to je krvav posao isto ko i rad na građevini! :)

My respect 4 u Thruo...
Slazem se sa ovim sto si napisao ali ne u potpunosti,Bad copy jeste najprodavaniji ali je takodje grupa koja najmalje prati ritam i oni su komercijala od prvog albuma "Orbomebej" ali o5 oni se nefoliraju na sceni i nepricaju kako su najaci.Deniro je lik cija kolekcija rima nikad nece zaziveti a ima ih 100-tinak tako je pilo pre sada ih ima i vise,steta za Dead niggaz click ali je prokleti Automatic trazio 1000 maraka za izdavanje a Deniro i taj njegov ortak iz grupe nisu nikako mogli da skrpe te pare jer su cesto izostajali sa honoralnog posla a i bili su ovisni o Mardzuani.
Bassivity i Vanja su zasluzni za neka sranja zbog kojih su drugi ispadali losi,mada je Bookie zbog takvog ispada hteo da prekine snimanje za taj studio ostao je neko vreme pa zapalio.
Studio u kome je radjen Robin hood je imao 10 puta goru opremu a o5 su za to vreme napravili perfektan snimak i album koji ce se za vek vekova pamtiti.
Citiram deo sa omota,"Svaka ulica ima svoj pocetak i svoj kraj,kad dodjes do njenog kraja bices pametniji za jednu ulicu.Koliko ti je ulica potrebno da shvatis,lako je umreti za to je potreban trenutak tesko je preziveti za to je potrebna veckost"
Igumane necu da komentarisem tvoju izjavu jer je ocigledno da ti je znanje o rappu ispod proseka. :)

Netrebam ni da znam puno o repu a da ne svatim ko je najbolji.
Bad copy pjeva samo o kurvama i glupostima. Edo i Marchelo su dobri pjevaci, nije im sve zasnovano na da se hvale da su najbolji. Slusali ste sigurno njihove pjesme Jaran(Edo Majka), Suze(Edo i Marchelo), Srbija kuca na promaji(Marchelo), Pozoriste(Marchelo), Molitva(Edo Majka)...
One ne mogu da se porede sa pjesmama Bad copy-a: Bad copy zurka, Uno due tre, prolece je stiglo...
Ovo je samo moje misljenje!
I jos da kazem da ni Skabo i BG sindikat nisu losi!

Klinci i klinkce,dabiste mogli kako treba da komentarisete ista morate da znate nesto
a ne da lupetate sa tirazom od 5000 nemoze izvodjac da dobije 2 miliona jer bi cena diska trebala biti oko 900 din a ne kao sto jeste duplo manja,jer znate ko je prvi krenuo sa tom muzikom kod nas,ko je izdao prvi album?Nebih rekao jer da znate kako je pre nebiste poput thrua pisali da Bad copy ima samo 2 albuma(naravno da ima 2 kad za prvi niste ni culi).Neko ko sklapa 4 god.semplove i pise rime a nista nije snimio ili laze ili nema pojma da rappuje trece opcije nema.
Jeste li primetili da niko ko je priblizno vasih godina nista nije uradio u rappu.
Edo majka je pevao narodnu muziku i sa kime god da odradi snimak zvuci lose.

Back