Domaći Rep

Oh Bozhe....pa naravno da ga ima :? [again]...to sam rekla za one manje poznate :shock: :shock: :shock: ne za domacju hip hop scenu bre :shock: suludo [da ne kazhem glupo] je tvrditi da ga nema :shock: :shock: :shock: [mislim da nemamo hip hop scenu :? ]

Hip-Hop kod nas postoji ali nazalost ljudi odustaju od toga da daju svoj prilog da bi ta kultura postala jaka kao nekad.
Uz dosta truda i solidnu opremu moze da se napravi dobar snimak za koji retko ko moze da kaze da nevalja i da je bolje da nije ni sniman...

HIP-HOP IS LIFE STYLE,NOT JUST MUSIC DIRECTION.

Ima hip-hopa kod vas, vjerujte mi i to dobrog...svaka čast Marčelu, Popaju i Prty Bg-Ajs...bar ne morate gledati neke užasne neorginalne i totalno antitalentne pubertetlije koje mutiraju dok kao repaju, a riječi su im tipa-kad odem petkom van ja svaku ***** imam...katastrofa + na spotovima obavezno ikone sponzora i ostala sponzorska mašinerija od pičaka do pivskih boca...nabijem ih...zato najbolja hip-hop i najorginalnija hip-hop scena na Balkanu je uvjerljivo made in Serbia.

Hej, meni je najjaci onaj hip hop pevac Beban, sto je glumio u "Porodicnom blagu" sa onim dedom stoje puk'o. Ono kada jure Dosu i Spica. Mama i ja smo se bas smejale dok smo ga gledale na RTS- u. Bas je bio sladak. Sada kao nesto tamo repuje protiv establishmenta i njegove mame koja je pevala u jednoj od mojih najomiljenijih grupa "Derdan". Obozavala sam Miru Vasiljevic i njene devojke. Sada bi i Beban mogao da profura neki etno gang. Ovaj novi image mu je bas opasan. Izgledao kao momak, koji se pali na mene. 8-)

ovo oko opreme i gluposti, to nije toliko ni bitno... lepo i Skabo kaze u jednoj pesmi "kucna ili studijska, nije bitna produkcija, nego atmosfera koja izlazi iz zvucnika" i ta neka atmosfera, pozitivna energija ako se oseti ili neki bol u glasu sa druge strane, ti ces produkciju zanemariti i moci ces takvu pesmu da slusas dugo dugo... sta su ti klinci krivi ako nemaju para da kupe nadrkanu opremu ili da plate studijo sa nadrkanom opremom? ima talenata jako, snimi se prvo na krsh mikrofonu, posle te neko progura u studijo za dzabe i tako dalje.... ba gledaj Skabov album ceo sniman kuci na mikrofonu od 45 evra, bad copy prvi album SVE SAMI HEDOVI sniman u nekom radiju na nekom solidnom mikrofonu, narezali vokale na CD i sklapali kuci vokale, pa i slucaj Kajbla Spirita, Prti BG-a i jos gomilu njih...nemaju svi nadrkane producente ko Marchelo i BS...

Tatula(ns):
lepo i Skabo kaze u jednoj pesmi "kucna ili studijska, nije bitna produkcija, nego atmosfera koja izlazi iz zvucnika" i ta neka atmosfera, pozitivna energija ako se oseti ili neki bol u glasu sa druge strane, ti ces produkciju zanemariti...

Slažem se da nadrkana oprema i full produkcija nisu presudni faktori u repu... ali, realno, pogledaj domaću scenu! Ja dugo nisam čuo ni jednog demo "umetnika" koji ume da napravi atmosferu... Pozitivna energija? Danas su svi opterećeni nekom spikom o "podzemlju"... Kakvu pozitivnu energiju može da donese čovek koji nema ni jednu pametniju temu od "kidanja mikrofona kad izađe na stejdž"... ? pričaju o binama na kojima nisu nikad ni bili... svi su oni emsijevi... bacaju "slobodne stilove" mnogo dobro... hahaha... malo je falilo da umrem od smeha na ovom "mc battle-u" koji je skoro bio ovde u BG-u... toliko loših "rima" nisam nikad pre čuo na jednom mestu...
Domaća rep scena treba još puuuuunooooo da napreduje... svakim danom sve više... jer svaka nova pesma koju čujem je sve više udaljena od onoga što rep jeste...
Al' da ne ispadne da sam nekakav opaki "hejter"... Drago mi je ako postoje i kod nas reperi koji se stvarno trude... Ali kao što je rekao, čini mi se Kipling: "Džabe galopirati, ako se krećemo u pogrešnom smeru"!

Tatula(ns):
ovo oko opreme i gluposti, to nije toliko ni bitno... lepo i Skabo kaze u jednoj pesmi "kucna ili studijska, nije bitna produkcija, nego atmosfera koja izlazi iz zvucnika" i ta neka atmosfera, pozitivna energija ako se oseti ili neki bol u glasu sa druge strane, ti ces produkciju zanemariti i moci ces takvu pesmu da slusas dugo dugo... sta su ti klinci krivi ako nemaju para da kupe nadrkanu opremu ili da plate studijo sa nadrkanom opremom? ima talenata jako, snimi se prvo na krsh mikrofonu, posle te neko progura u studijo za dzabe i tako dalje.... ba gledaj Skabov album ceo sniman kuci na mikrofonu od 45 evra, bad copy prvi album SVE SAMI HEDOVI sniman u nekom radiju na nekom solidnom mikrofonu, narezali vokale na CD i sklapali kuci vokale, pa i slucaj Kajbla Spirita, Prti BG-a i jos gomilu njih...nemaju svi nadrkane producente ko Marchelo i BS...

MIkrofon koji kosta 45 evra se koristi na bini i stvara realan zvuk,nemoj brkati pojmove kao sto su krs mikrofoni koje prave Kinezi a lupaju neke glupe etikete sa nazivom druge zemlje i mikrofon poput Shure,Akg,Numark i sl.koji imaju dobre mikrofone cije se cene krecu od 45 evra pa navise.Bad copy kao sto i sam kazes mada nisam siguran da ti je ta informacija tacna,snimali su u radio stanici a svaka radio stanica ima gluvu sobu i dosta solidno ozvucenje.

spomenuo sam 45 evra zbog Shure PG48 ....i to je mikrofon napravljena za live preformance.... opet nije neki kondenzatorski mikrofon kao na primer B1 il B2, koji se vec smatraju studijskim mikrofonima... jeste, svaka radio stanica ima gluvu sobu, al ne toliko dobre mikrofone, a i ozvucenje nije bitno dok ne dodje do produkcije i mastera koji nisu radili u radiju.... tu su vec bitni monitori i sranja.... al ne vazno...nije to poenta.... necu da kenjam previse, al poenta je do rada i truda i koliko neko zeli da se iscima da to zvuci sto bolje.... a ako niste culi neke demo ortake koji prenose finu atmosferu i koji ne rade dobre pesme, onda ne znam u kojim krugovima se vi krecete.... voleo bih samo da imam bolji net da vam to okacim i dokazem..... toliko....

Tatula(ns):
spomenuo sam 45 evra zbog Shure PG48 ....i to je mikrofon napravljena za live preformance.... opet nije neki kondenzatorski mikrofon kao na primer B1 il B2, koji se vec smatraju studijskim mikrofonima... jeste, svaka radio stanica ima gluvu sobu, al ne toliko dobre mikrofone, a i ozvucenje nije bitno dok ne dodje do produkcije i mastera koji nisu radili u radiju.... tu su vec bitni monitori i sranja.... al ne vazno...nije to poenta.... necu da kenjam previse, al poenta je do rada i truda i koliko neko zeli da se iscima da to zvuci sto bolje.... a ako niste culi neke demo ortake koji prenose finu atmosferu i koji ne rade dobre pesme, onda ne znam u kojim krugovima se vi krecete.... voleo bih samo da imam bolji net da vam to okacim i dokazem..... toliko....

O5 isto,b1 i b2 se koristi u studijima koji naplacuju min. 50 evra po satu dok drugi koriste ili jako stare kondizatorske mikrofone ili novije dinamicke(ako se bavis muzikom znas razliku izmedju njih a ako ne procitaj na netu),ko koristi kond.mik. na gajbi nemoze nisata da snimi jer se na snimku cuje i komsijin tv koji ovako ni necujes isto tako je slucaj i sa din.mik. ako ide preko kvalitetnijeg mik.predpojacala a ne koristeci mik. busts na racunaru bez kojeg se takav mik. skoro ni necuje.Nemoj da spominjes produkciju i master zajedno jer se samo master radi kad je zavrsen snimak a spominjajem monitora ljudi sticu pogresan utisak(monitori su zvucnici ili slucalice koji imaju extra veliki fregfrengcijski opseg i sa samim tim se na njima cuje ono sto obicni zvucnici nemogu da reprodukuju tj.puste)Mrzi me vise da pisem iste stvari...krug je prost klinci koji su snimali i dok su snimali dolazili su Bookie mc,Prez,Suid,Marcelo,Meda i sta da kazem dalje strpaj nas u sobu i brzo ce da nikne puno mana o rapu klinaca.Znam niko nike savrsen ni oni ni ja ali stvarno je tesko odraditi dobar snimak a jos je teze ako sam pokusava jer od silnog truda napravi dosta propusta.Ljudi sta da kazem osim ako mislite da imate sta da pokazete imate orginalni stil,mikrofon u ruku i rokaj ali nemojte da se nazivate mc-ijevima posle prvog snimka.

nije svadja...tako da nema potrebe za nervozom.... ;) salim se... slazem se sa tobom i svime sto si rekao, al ne znam kako je kod vas, al kod nas nemas studija koji koriste B1 il B2 da naplacuju vise od 10 evra sta, al znaci stvarno max 10 evra... cak i studiji kao jedan "Vilenjak" koji mislim da ima neki nadrkani AKG naplacuju po 15 evra... al dobro....kazem ne znam kako je kod vas... toliko, nema ljutnje... :) poz

peacemaker... ;)

nego hip hop u Srbiji... kvalitetan cd ne treba da sadrzi samo "kes kolica" pesme, ali ni sve "kuca na promaji" pesme... Ja inace preferiram deep lyrics, jel cenim old school rap. I na hip hop kulturu (tj. nacin zivota) gledam kao sto su ochevi iste gledali... kao nacin da se ukaze na prave probleme jednog potcinjenog naroda, i usranog zivota. Da se izbore za svoja prava i da se prenese neka poruka.
Ali sto se hip hopa za klubove tice, ipak ne mozes ocekivati da odrzis ne znam kakvu atmosferu sa SAMO takvim rap-om. Smatram da su Gru, BS, i Marcelo znali da uklope sve sto je potrebno u jednu kvalitetnu kompilaciju i naprave profi cd. Naravno i dalje znaju...

Ma uvek se medju gomilom klonova 50 centa i americkih "nosim zlatan lanac, ja sam lood jaranac" pronadje i po koji 2pac ;)

Ljudi... šta bre spominjete neke: "fiftije, d gejmove, dži-junite..."... Oni nisu merilo repa... Meni je 2pac takođe bio najbolji reper dok se nisam suočio sa nekim "sirovim andergraund" artistima poput MC Juice-a, Vakill-a, Jedi Mind Tricks-a i naravno... Atmosphere-a! Kad poslušate bar neke od ovih likova, tek onda pričajte o tome ko je napravio profi ce-de... Dok je Gru ovde izbacivao "vrhunske" diskove... sa druge strane sveta su reperi pravili prava remek dela s kojima gorepomenuti ne da ne može da se poredi, nego je sramota staviti njegovo ime zajedno sa ovim velikanima! Marčelo je jedini domaći hoper koji je izbacio diskove koji stvarno mogu da pariraju stranim standardima! Stoga... domaći "reperi"... prvo poslušajte nešto stvarno tvrdo, pre nego snimite pesmu... Evo, ja sam toliko duboko u tom repu da više ne vidim izlaz iz tog "lavirinta"... Četiri godine pisanja, sklapanja, brisanja... i i dalje se nisam odlučio da snimim bilo šta, jer smatram da još uvek nisam dostigao zadovoljavajući nivo! Uporedi bilo koji domaći disk sa albumom Atmosphere-a "Lucy Ford LP" i videćeš ogromnu razliku!

thruo:
Ljudi... šta bre spominjete neke: "fiftije, d gejmove, dži-junite..."... Oni nisu merilo repa... Meni je 2pac takođe bio najbolji reper dok se nisam suočio sa nekim "sirovim andergraund" artistima poput MC Juice-a, Vakill-a, Jedi Mind Tricks-a i naravno... Atmosphere-a! Kad poslušate bar neke od ovih likova, tek onda pričajte o tome ko je napravio profi ce-de...

Army Of The Pharaohs, Canibus, Cunnilnlynguists, Q-Unique, pocheci Mobb Deep-a...

Back