Domaća supa na vaš način

ала га искомпликовасмо. :lol:
са топле не може да се скине масноћа.
"зарзават" видим да је поврће, из неког разлог није у супици, па после убациш.
претпостављам кад процедиш и закуваш резнанчиће.;)

како год, свака је супица добра, војвођанска најбоља.:aha:
:hahaha1: :tongue2: može i komplikovanije ali ajde :vzagrljaj:
yup mora da se skuva prvo kost sama pa posle sve ostalo :kez:
ahm :vzagrljaj:i vrlo dobro znam kakva je vojvođanska supa :kez:

Supu kuvam po vojvodjanski

Kokošije ili pilece meso
Veza zeleni
Celer
Prepecen crni luk
Par zrna crnog bibeta
Krompir
Peršđunov list sitno iseckan da se pospe po supi

Skidam penu kada provri, kuvam lagano, procedim i zakuvam sa rezancima ili sa griz knedlama
Uz rinflajš obavezno sos od paradajza ili mirodjije ili ren
Uz ovo ja dodam i šargarepu obavezno...to je to vojvođanska.
Takođe i goveđu pravim sa rozbratnom, isti postupak samo se duže kuva.

Uz ovo ja dodam i šargarepu obavezno...to je to vojvođanska.
Takođe i goveđu pravim sa rozbratnom, isti postupak samo se duže kuva.
U vezu zeleni spada i šargarepa

veza-za-supu.jpg

Kako vi pravite domaću supu?
Verujem da je vaš način vama i omiljen :)

Domaću supu kao i paprikaš ili neka druga jela svako doživljava na svoj specifičan način...

Koliko je izbor mesa, kostiju, proporcija bitan?
A testa? Povrća? Gde nabavljate i kakva rezanca volite u supi? Mozda vise volite gomboce od griza?
Dužina kuvanja?

Od nedavno sam emotivno vezana za jednu vrstu pripreme :malav: ali sam nedavno probala i za mene nešto potpuno novo...i uopšte nije loše :)

Prvo se svi sastojci i meso i svo povrće isprži na malo ulja zajedno sa začinima i tek onda se dodaje voda i kuva.

Za rezance imam posebnog "dilera" :mrgreen: to rezance je zaista posebno..čak i bakice na pijaci prodaju neko kao domaće ali je pretanko i nekako bezukusno.

klasicna-domaca-supa-sp.jpg
Ne volim teške supe, tako da je moj način spremanja možda nekom čudan. Uvek je pileća (ne volim kokošiju supu, ima mi ružan miris dok se kuva, onaj miris kad se pilići šure, i gadi mi se ona mast koja se odgore nahvata), prvo stavim samo klot meso u vodu, čekam da zavri, onda odmah smanjujem vatru na najniže moguće i stavljam povrće: mrkva, paškrnat, krompir (do dva najviše, manja, zato što uz supu pravim paradajz sos a uz njega jedem samo mrkvu i malo krompira), luk (samo očišćen, ništa narezan - supa je bolja kad luk prvo malo popržiš na plotni ali više volim svoj šporet nego supu tako da to ne radim), celer (OBAVEZNO, daje skroz poseban šmek), peršun... Kad stavim povrće, dodam sol i biber u zrnu. Pazim da sklonim svu penu koja se eventualno skuplja na površini, kako se ne bi zamutilo. Rezance domaće ne pravim, ali kupujem od baka na pijaci. Mesto gde sam sad je malo, bake na pijacu dolaze iz okolnih sela i rezanci su isti kao što ih je i moja baka nekad pravila - ne varaju. Ako ne rezanci, može i tarana. Griz knedle takođe.
Ne stavljam nikakvo ulje, mast itd.

Back