Doktore, DOKTORE!

Ne ocrnjujem ja profesiju, nego pojedince koji ovde daju bezvezne izjave i ostale koji se bezvezno ponashaju u ordinaciji.

Mislim da biste svi vi koji otkacinjete pacijente cim otvore usta, mogli da se ugledate na neke vashe kolege koji u svoj toj vashoj frci IMAJU vremena da nas saslusaju.

Kako ovom recenicom mogu ocrniti CELU profesiju :roll:
Па сад...један једини пут кад сам дигла такву дреку код лекара да је сестра трчала да зове обезбеђење је било управо када сам 5 сати чекала, а докторка је за то време прегледала 6 пацијената!!!
Кажу - она се посвећује својим пацијентима...а ја ујутру предала књижицу, била 7. по реду за поподневну смену... Код куће ми дете тек изашло из болнице после прележане тешке упале плућа...И добро, ја рачунам да ме неће прозвати до 2. Дођем око 2 и чекам, чекам...и онда око пола 7 каже сестрица да ми који смо остали (а било нас је много) дођемо сутра јер докторка данас више не може да прима, а од 1 до пола 7 је прегледала укупно 6 пацијената???!!!
Она ''темељно приступа сваком пацијенту'', па прегледи (општа пракса је у питању) трају и по сат - сат и по...:roll:
Шта им ради за толико вреем - не знам!

Хохохо, на далеко је позната сујета међу докторима.
Ај' пробај том колеги и насамо да кажеш, па ћеш видети ватромет . :)

Да разјасним једном за сва времена- медицина је монденско занимање. Обезбеђује положај у друштву и пристојан материјално живот. Већина људи је уписује баш због тога. Хуманост- мачку о реп. На западу је медицина бизнис, као сваки други.
Одмах да се оградим, мени живи пацијенти нису никад били занимљиви. А с мртвима нема грешке..ех, и нико ме никад неће звати ''докторка, докторка...'' и нећу носити никад бели мантил, али сам бар сигурна да ме нико никад неће пљувати...а грешака има и то много, данас поготово кад се медицина глат завршава у кафићу.

Dobro je sto je ona nesujetna "shvatila" da je Sevilja patolog i da u stvari nema kontakte sa pacijentima,a i ova konstatacija "meni zivi pacijenti nikad nisu bili zanimljivi" bas dobro ilustruje koliko se pojedinci udubljuju u ono sto je receno.
Nadam se da ce Djura sutra lepo da se obuce i da se uslika za ŽK,jer priznacete ipak je šorc u životu mnogo važniji nego kulturan i odgovoran stav prema zdravlju,al što reče besmrtni Radmilović ko j..e kulturu.Pozzz......

jao šo su meni interesantne forezničarke...kako bih se upoostio u vezu sa nekom forenzičarkom....misim, u kratkotrajnu vezu....avantooru od par dana...čisto da vidim kako je..... a sa patološkinjom bih ....čisto vidim da l mirišu na formaldehid.....ono..blizina smrti...stras...loodilo ..... izvinte zbog digresije.......al tako ste segzi...

O dear , ko se ovde istresa na celu profesiju? Ako ja iskritikujem nesavesne doktore , a vi se u tome prepoznate onda ispada da ja kritikujem celu profesiju...:lol:
Nisam ja s njom pricala pola sata, nego sam postavila jednostavno pitanje ''Da li mozda mozete de mi preporucite nesto protiv migrene?'' Pitala me da joj kratko opishem simptome,i ispisala upute za specijaliste.

A s druge strane,stize ona da pregleda svakog pacijenta.To je vec potpuno drugi problem organizacija cekanja na pregled i sl...
E sad sto se neko oseca direktno prozvan jer ne postize ni ono osnovno, njegova stvar. Ima ih koji postizu,a ostali ce imati manje plate ionako.

Eh da Aco, ne znam tacno,to je moja pretpostavka .... jer me neurolog poslao na EEG , a ja nisam jos otishla.
Ali to je moja krivica i moja neodgovornost,i za to ja snosim posledice...Tako da to stagnira dok ne uradim taj pregled.

Dobro je sto je ona nesujetna "shvatila" da je Sevilja patolog i da u stvari nema kontakte sa pacijentima,a i ova konstatacija "meni zivi pacijenti nikad nisu bili zanimljivi" bas dobro ilustruje koliko se pojedinci udubljuju u ono sto je receno.
Nadam se da ce Djura sutra lepo da se obuce i da se uslika za ŽK,jer priznacete ipak je šorc u životu mnogo važniji nego kulturan i odgovoran stav prema zdravlju,al što reče besmrtni Radmilović ko j..e kulturu.Pozzz......
:lol::lol:Provali kako je ovo dvoje dovela u vezu:lol::lol:
A da probas i ti neki lep sorc...? Mozda prodju te frustracije :mrgreen:

E a sad nesto drugacije..:)

Iskreno skroz.

Ja sam temperamentna. Ishitreno reagujem kada procitam nesto sto nije lepo...ili bar ne zvuci lepo.
Jednostavno odreagujem, ponekad i grubo, medjutim nisam nekulturna ( ako bas i jesam, mora da je zuta minuta u pitanju jer tako reagujem samo kad nisam sva svoja ) ali kao i sada...svesna sam da ja osobu sa druge strane ipak ne poznajem, i da nemam pravo suditi o istoj. Takodje smatram da taj neko , isto tako niti zna sa kim razgovara...niti da li onaj sa kim razgovara zasluzuje bilo kakvu osudu, etiketiranje....pa samim tim nije lepo davati bilo kakve izjave, koje ce okarakterisati tog nekog, o kome, ama bas nista ne znamo.
Zato, ponovo...izvinjavam se ako sam bila pregruba...ili nesto slicno.
Na to nemam pravo.

Ostajem pri svom stavu da je stanje u zdravstvu kod nas na ni malo zavidnom nivou.
To nije nikakva tajna.
Ima jako dobrih i savesnih lekara...i mnogo vise onih, koji bi da " otaljaju". Takvo je barem moje iskustvo.

Тим пре је Севиља у позицији да види грешке лекара.:!: ;)

Ali zato drugi lekari te mnogo ne gotive.
Знаш како, ја сам тип човека кога мало брига шта околина мисли, свако мора да сноси одговорност за своје посупке, не раде доктори са играчкама, већ људима...али окружују ме истомишњеници, људи изражене свести и превасходно самокритични, а онда веома критични и према другима, бар по том питању...и далеко од тога да ме други лекари-колеге не готиве. Мене, по дифолту, не готиве жене.:lol: Али то је сад већ нека друга тема.

OK, jasno mi je. 60-70 pacijenata dnevno je katastrofa. Stvarno jeste. POgotovu ako vecina njih samo trazi paznju. Piju krv i gutaju tudje vreme. Ali, neka je bar 5-oro njih doslo tu zato sto stvarno imaju problem i trpe uzasne bolove. Izgubite zivce i kazete im da uzmu andol? Slegnete ramenima? Ne pogledate ih uopste - pa ko ce te sve silne babe da trpi? Imate i vi svojih problema...Otrcite kuci da se spakujete za put, jer novi seminar negde na svetu pocinje, a to je dobro za vase intelektualno i naucno napredovanje i ko sad sisa te sve silne kojima treba vasa pomoc?

U redu, sistem je uzasan. Razumem. A vi ste deo tog sistema, i umesto da se bar dva sata dnevno posvecujete samo onome zbog cega ste studirali medicinu, vi cete koristiti sve blagodeti tog sistema, i kad vas pacijent prozove vi cete se pravdati losim uslovima.

Pa koliko god razumela vase teskoce, i dalje ne mogu da razumem u kom to trenutku za vas ljudski zivot postane toliko jeftin da o njemu ne vredi razmisljati. Sta ono bese stoji u Hipokratovoj zakletvi?

Ramislite, i ti neki pacijenti imaju besprekorne profesionalne i intelektualne biografije. Bili su odlicni advokati, sudije, farmaceuti, profesori. Nisu svi dosli tu jer bas hoce da caskaju sa vama. Stvarno imaju problem. Uzdaju se bas u vas da im pomognete. Mislite o tome kad sledeci put odete na posao.

OK, jasno mi je. 60-70 pacijenata dnevno je katastrofa. Stvarno jeste. POgotovu ako vecina njih samo trazi paznju. Piju krv i gutaju tudje vreme. Ali, neka je bar 5-oro njih doslo tu zato sto stvarno imaju problem i trpe uzasne bolove. Izgubite zivce i kazete im da uzmu andol? Slegnete ramenima? Ne pogledate ih uopste - pa ko ce te sve silne babe da trpi? Imate i vi svojih problema...Otrcite kuci da se spakujete za put, jer novi seminar negde na svetu pocinje, a to je dobro za vase intelektualno i naucno napredovanje i ko sad sisa te sve silne kojima treba vasa pomoc?

U redu, sistem je uzasan. Razumem. A vi ste deo tog sistema, i umesto da se bar dva sata dnevno posvecujete samo onome zbog cega ste studirali medicinu, vi cete koristiti sve blagodeti tog sistema, i kad vas pacijent prozove vi cete se pravdati losim uslovima.

Pa koliko god razumela vase teskoce, i dalje ne mogu da razumem u kom to trenutku za vas ljudski zivot postane toliko jeftin da o njemu ne vredi razmisljati. Sta ono bese stoji u Hipokratovoj zakletvi?

Ramislite, i ti neki pacijenti imaju besprekorne profesionalne i intelektualne biografije. Bili su odlicni advokati, sudije, farmaceuti, profesori. Nisu svi dosli tu jer bas hoce da caskaju sa vama. Stvarno imaju problem. Uzdaju se bas u vas da im pomognete. Mislite o tome kad sledeci put odete na posao.

Mislim(o) o tome svaki dan. Nisu doktori problem per se. Problem je citava nacija i citava drzava bez pravnog poretka. Zato se desava ono sto se desava - samo u uredjenim drustvima mogu postpojati i uredjeni javni servisi.
Ne znate kako funkcionise javno zdravstvo na zapadu; verujte, ne znate bolje od mene sigurno. Zapadno zdravstvo nije 'ER' i "Uvod u anatomiju'. Javno zdravstvo na zapadu...boze kad bi ste znali. Da, kad jednom uspes da dodjes do lekara - svakako ce ti se ljubazno osmehnuti. Bices mu jedan od 6 pacijenata kolka mu je norma tog dana (kao u Norveskoj na primer). Ili ces psihijatru biti onaj pacijent koji je svoje prve tegobe prijavio zdravstvenom sistemu pre godinu dana i od tad je - da bi dosao do specijaliste, tj psihijatra - prosao: lekara opste prakse, koji ga je poslao psihijatrijskom tehnicaru ili sestri (obicno koledz ili sto bi se reklo - visa skola), koji su ga poslali dalje terapeutu (obicno neki zdravstveni radnik sa nizom strucnom spremom i treningom za kognitivno-bihevioralnu terapiju) koji ga je zatim uputio specijalizantu psihijatrije, ovaj mladjem specijalisti (do 5 godina radnog staza) a tek ovaj ga poslao specijalisti psihijatru. Procedura traje oko godinu dana (Engleska). Sta biva sa takvim pacijentom - stavite se u kozu nekoga ko ima depresivnu krizu, ili panicne napade pa razmislite. Pri tome, u bolnicu se (psihijatrijsku) primaju samo suicidni pacijenti (na svoj zahtev, a pre procene psihijatra). Za sumnju na karcinom debelog creva pregled specijaliste sa pratecom dijagnostikom ceka se i do 6 meseci (kazem za sumnju na), zemlja je Kanada. Ukoliko ste pak imali nesrecu da se obrete u Americi, e tek tu postaje stvar zabavna: dok se presamicujete od bolova u prepunoj cekaonici, popunjavate obilni upitnik o svom osiguranju; ako ste zaboravili svoju zdravstvenu knjizicu (karticu osiguranja), sutnuce vas napolje bez operacije slepog creva na primer jer niste osigurani. Zgodno zar ne? Naravno, ako jeste osigurani, prodjete formalnost obrazaca, kameno lice sestre na prijemnoh ambulanti, i dospete do doktora - naravno, ljubazno ce vam se osmehnuti.
Ukoliko se pak nadjete u Francuskoj - e to je zemlja visokih standarda i tu cete vec proci kao covek (u najvecem broju slucajeva), primice vas pristojni zdravstveni javni servis. U Nemackoj je situacija znacajno olaksana (bar bila 2000e) time sto postoje i drzavno i privatno osiguranje- ako odlucis da ides kod privatnog lekara drzava ce ti pokriti onoliko kolko to kosta u drzavnom zdravstvu a ti sam preko svog privatnog osioguranja nadoknaditi ostatak...Da snimite neki organ na CTu, Magnetu, ili EEGu - necete moci nigde po zapadnim zemljama sem po nalogu i zahtevu doktora. Tj nigde sem u Srbiji. Naravno ovde cete platiti, a tamo to ne mozete d auradite ni da platite ne znam koliko. Da dobijete lek u NEmackoj mozete samo na recept lekara (i to na njegov recept sa licnim podatcima pa apoteka, zavisno od leka, zove lekara da proveri da li je izdao recept toj i toj osobi). Nije ni cudo da masovno Srbi koji zive napolju rezignirano plate put za Srbiju da s eovde ispregledaju, shvate da im je to i jeftinije i bezbolnije nego da se maltretiraju u pokusaju da dodju do doktora kroz sistem javnog zdravstva na zapadu.
Ali vecina vas ovde nema pojma o tome. Ono o cemu imate pojma jesu interesantne serije na TVu, i ideja da ce vam se tamo lekar ljubazn oosmehnuti (dok vam objasnjava da cete svoju upali slepog creva morati d aodnesete negde drugde jer vam je isteklo osiguranje ili jer vase osiguranje ne pokriva tu intervenciju u toj bolnici!).

Sve je to u redu: slazem se da zdravstveni radnici treba da budu vaspitani (zaboga, ne trebamo li svi biti?), ljubazni u domenu svoje makar profesionalne obaveze, ozbiljni i zainteresovani. Slazem se da nije u redu bahatost, nekultura, neprofesionalnost i tretiranje ljudi kao stoke. Ali se takodje slazem i sa tim da ne treba da dozvolimo mi sami - kao ljudi, korisnici usluga (bilo kojih), pa ni kao pacijenti - da nas bilo ko tretira kao stoku.
Vaspitanje mora da postoji na obe strane. Ja sam danas za 6 radnih sati (sta cu takve su smene) primila 18 psihijatrijskih pacijenata. Neki su zakasnili, neki se nisu pojavili niti javili, neki su insistirali da ih po svaku cenu primim bez obzira sto nisu uospte zakazani i sto mi je u kancelariji vec neko drugi ko jeste zakazan. Sta mislite sta se dogodilo? Oni koji su zakasnili morali su da cekaju da ih primim ako uopste budem imala vremena na kraju svcih onih koji su dosli u svoje zakazane termine (nisam ih primila i vraceni su jer nisam imala kad da ih primim pored ovih 18 koji su vec danas dosli). Naravno, jedan od njih je danas popodne vec bio da mi poreti tuzbom jer je on zaboga cekao ceo dan od 9 ujutro (cista laz, bio zakazan u 9 i nije se pojavio do 10:45 a ond anije hteo da ode!). Ovi sto se uopste nisu javili da nece doci - pa kad se budu javili, verovatno ce dobiti termin za nekih 3 meseca, da se vaspitaju da se jave drugi put jer niko od nas nije na civiluk njima obesen. Oni koji nisu bili zakazani a insistirali su da budu primljeni, vidjeni su na 30 sekundi nakon dugotrajne borbe sa sestrom koja je pokusavala da im objasni da ne mogu unutra jer tamo vec sede pacijenti. Naravno, veoma decidirano im je receno da imaju 30 sekundi da zakazu svoj termin i da danas nece biti primljeni, a ako je hitno - postoji hitna psihijatrijska sluzba gde mogu da s ejave za pomoc. Oni koji su bili hitni zbrinuti su pre onih koji su bili zakazani a kojima je objasnjeno ljudski da su ljudi u krizi i zamoljeni da malo pricekaju. KAd se sabrao dan, mozda vam 18 pacijenata za 6 sati ne izgleda dramaticno, no imajte na umu sliku u kojoj ste vi psihicki u nekom problemu i da li bi zeleli da sa vasim psihijatrom imate svoj mir i bar pola sata vremena ili bi vam 15 minuta vremena u potpunom haosu bilo dovoljno?! Ja mislim d ane bi! I zato insistiram da necu da primim vise od 12 pacijenata dnevno jer smatram da je to minimum za elementarni kvalitet usluge korisnicima. Ali korisnik koji tako dobija svojih 30 minuta i suvislog doktora koji moze da se bavi njime umesto tehnikalijama, ne zna d ataj isti doktor trpi enormne pritiske jer ne ispunjava nametnutu radnu normu i podbacuje u planu rada na kraju svake godine, prete mu otkazom, a po novom zakonu koji Djura toliko podrzava, a po kome ce se placati doktoru po broju pacijenata - bice prinudjen da umesto 12 primi 18 pacijenata i od tih 18 niko nece imati nikakav kvalitet usluge jer na racun kvantiteta kvalitet ce morati da padne.....
Ja se ne zalim - neka bude kako bude, ja i dalje necu primati vise od 12 pacijenata. Najzad, ili cu raditi kako treba ili necu raditi uopste, pa kako god da bude (radicu nesto drugo). Ali, mozda ne bi bilo lose misliti i o tome u ovoj polemici. Sistem je takav kakav je. A za njega smo odgovorni i mi iz profesije ali i mi kao korisnici usluga. Ne verujem u teze da nista ne moze da se proimeni; promenice se onda kada se i mi promenimo. Ne zato sto hocemo da budemo 'svet' ili d aidemo u korak sa svetom nego zato sto cemo imati sistem koji ce funkcionisati i drzavu koja je uredjena.

...WWW ...sve ovo što si napisala je tačno...Ja radim u tercijarnom zdravstvu i jedva čekam da počnu norme da se primenjuju.Prvenstveno zbog kolega koje mnogo manje rade ali kad se uprosečimo- onda ispunjavamo nekakvu "normu"...
Za sebe jedno znam- svoje ime sam gradila strpljivo i godinama.Titule sam u medjuvremenu namakla. Do kraja godine još jedna , sledeće ( zdravlje Bože! p.s. eto, i mi lekari se uzdamo u Boga) još jedna...Uz osmeh , koji je moj zaštitni znak, znam da za mene "zime nema"...kako god okreneš, i koja god partija da dođe na vlas'...

p.s. Odoh u Ženevu...po znanje i poene za lekrsku komoru...;) Pozdrav svima!

Pre dve nedelje sam isao u dom zdravlja da nesto zavrsim da uzmem neki uput. I sada postoji jedna iskusna doktorka 50 i nesto godina kod koje sam i ja. Kod nje guzva samo takva. Do nje ordinacija u kojoj radi neka mlada doktorka vidi se da je sveza mozda ima par meseci staza. Kod nje niko. Valjda ljudi nemaju poverenje u mlade doktore. I onda izbegavaju da idu. I onda se kod starijih i iskusnijih stvara guzva. A nema kontakta izmedju mladih doktora i starijih bas nikakvih, tipa da mladji moze da pozove statijeg da pogleda, da pita za savet dok je pacijent tu. Ili su sujetni pa izbegavaju da pitaju, sramota ih, misle da ce pacijenti pomisliti kako nemaju pojma.

Back