Dokle sam stigao sa objavljivanjem svoje knjige?

Silvers:
Ovako, na prvi prelet...

Smanji malo opisivanje svakog nebitnog detalja. Smori sa tim, a moraš pustiti i čitatelju da stavi maštu u pogon.

Upotrebljavaj zareze i tačka zareze češće, jer imaš običajh, tj, potrebu da praviš kilometarske rečenice, i to baš iz te potrebe da objašnjavaš sve i svašta. Kraće rečenice na pravim mestima daju dinamiku priči, koja ovde očito fali.

U narativnom delu se drži ćistog književnog jezika (jer si krenuo tako), a u upravnom možeš raditi šta hočeš, samo pazi da budeš dosledan.

Ovo shvati kao dobronamernu kritiku, savete, a ne omalovažavanja tvog truda i rada.

Silvers:
Ovako, na prvi prelet...

Smanji malo opisivanje svakog nebitnog detalja. Smori sa tim, a moraš pustiti i čitatelju da stavi maštu u pogon.

Upotrebljavaj zareze i tačka zareze češće, jer imaš običajh, tj, potrebu da praviš kilometarske rečenice, i to baš iz te potrebe da objašnjavaš sve i svašta. Kraće rečenice na pravim mestima daju dinamiku priči, koja ovde očito fali.

U narativnom delu se drži ćistog književnog jezika (jer si krenuo tako), a u upravnom možeš raditi šta hočeš, samo pazi da budeš dosledan.

Ovo shvati kao dobronamernu kritiku, savete, a ne omalovažavanja tvog truda i rada.

Sto se kracih recenica tice, tu se slazem iz sledeceg razloga - jako se ceni kada kazes nesto kratko, a opet dobro, bez svih onih detalja.:ok:

Sto se kracih recenica tice, tu se slazem iz sledeceg razloga - jako se ceni kada kazes nesto kratko, a opet dobro, bez svih onih detalja.:ok:

Moj je problem kad kažem nešto ukratko onda me svako zapitkuje da detaljno objasnim. Sa takvim situacijama često sam se sretao u životu pa sam navikao da dajem detaljna objašnjenja kad god se to može raditi, valjda podsvjesno to prenosim i u tekstove...

Iskreno,nisam procitala do kraja i reci cu ti zasto-to je prolog(verovatno najduzi prolog u istoriji pisanja:lol:)
Sad,za moj ukus,malo imas previse razmisljanja,nebuloza,nebitnih detalja za prolog.
prolog je tu da citaoca navede na citanje,a ne na pitanje-dokle vise?:lol:
I ono malo sto sam procitala(skoro celi prvi post),mogu da ti kazem da su ti monolozi nekako previse....teatralni,msm,ne deluju mi ubedljivo.
I ovo:
Kada se sve ovo završi, lično ću isjeći i tebe i tebi slične!
,mi je bilo jako smesno,ali ne na nacin koji si ti hteo da izazoves.:lol:

Sta znam,pisi,brisi,pitaj za savet,ali radi.
I ne udaraj po aroganciji,nije zdravo;)

Sad,mozda se neko ne slaze sa mnom,moje objektivno misljenje.

Iskreno,nisam procitala do kraja i reci cu ti zasto-to je prolog(verovatno najduzi prolog u istoriji pisanja:lol:)
Sad,za moj ukus,malo imas previse razmisljanja,nebuloza,nebitnih detalja za prolog.
prolog je tu da citaoca navede na citanje,a ne na pitanje-dokle vise?:lol:
I ono malo sto sam procitala(skoro celi prvi post),mogu da ti kazem da su ti monolozi nekako previse....teatralni,msm,ne deluju mi ubedljivo.
I ovo:,mi je bilo jako smesno,ali ne na nacin koji si ti hteo da izazoves.:lol:

Sta znam,pisi,brisi,pitaj za savet,ali radi.
I ne udaraj po aroganciji,nije zdravo;)

Sad,mozda se neko ne slaze sa mnom,moje objektivno misljenje.

Najduzi prolog sam sreo kod Roberta Dzordana...Kolko se secam, osamdeset i ksuur stranice...To mi palo teze, nego kondicioni trening.:lol:

[Silvers];14448771:
Moj je problem kad kažem nešto ukratko onda me svako zapitkuje da detaljno objasnim. Sa takvim situacijama često sam se sretao u životu pa sam navikao da dajem detaljna objašnjenja kad god se to može raditi, valjda podsvjesno to prenosim i u tekstove...

A mozda ti koji su te zapitkivali ne poznaju ef?Jer, kako Sal rece - treba malo i citaoci da puste masti na volju.

Prvo moram pozdraviti Sala, Dena i ostale sa sf tima ( pozz od Eriopsa ) :bye:
Silvers : Postavljanje priča po netu, ima i prednosti i mana. Pošto i sam nešto kao piskaram i postavljam, mogu ti preneti neka iskustva. Najgori su ljudi koji ti kažu super je, ili glupo je, bez ikakvog obrazloženja. Takve odmah precrtaj. Dalje, imaš izdavače i pisce koji su iskreno spremni da ti pomognu, i ukažu na mane i vrline ( već spomenuti Radmilo i Spomenka iz Tardisa, a dodao bih i Skrobonju, moje skromno mišljenje je da njihov broj ne prelazi broj prstiju na jednoj ruci ). Dalje, imaš pisce koji su jako naoštreni i puni sebe, i jedva čekaju nekog početnika da mu ubiju volju za pisanjem. Imaš kritičare koji su još gori, koji prosto valjda ustanu kivni na ceo svet, pa im ne valja ni Zoran Živković koji je osvojio svetsku nagradu za fantastiku, ni Boban Knežević koji piše sjajne romane, pa pretpostavi šta bi tebi uradili.
Dalje, imaš iskrene ljubitelje fantastike, u koje i sebe ubrajam, koji će ti reći šta misle o delu, bez da te nipodaštavaju. Imaš one koji će te popljuvati iz čisto svoje zlobe i frustriranosti.

Ukratko, moje mišljenje je da od postavljanja priča na netu, nema puno vajde. Salov slučaj je istinit, ali on je izuzetak a ne pravilo : znam mnogo više onih koje su internet komentatori zakopali, ubili u pojam i odvratili od javnog pisanja. A za neke mislim da su zaista talentovani. Ako već hoćeš da postavljaš priče, probaj na sf timu, ili sf srbiji, tu ćeš dobiti realne ocene bez pljuvanja. Moj savet ti je da sam šalješ priče na konkurse, i tražiš povratne informacije. Ja sam tako poslao priču na konkurs Gorana Skrobonje ; jasno mi je objasnio i ukazao šta valja, a šta ne u priči, i kojim pravcem bi je trebalo menjati ; to mi je mnogo pomoglo, mnogo više nego da sam je postavio na netu. Dakle, šalji priče. Dalje, poveži se sa ljudima koji takođe pišu, razmenjuj iskustva, čitaj tuđe priče. Čitaj što više knjiga. To su neki saveti koje ti ja mogu dati. Budi spreman na mnoga odbijanja i pljuvanja, ako si mekan i preosetljiv, onda će biti vraški teško. Pisci, i izdavači , ne svi naravno, su uglavnom čudna i vrlo često neprijatna sojta, i to moraš imati u vidu.

Sad o tvojoj priči ; lično mislim da imaš talenta, i da tu ima materijala, ali mora mnogo, mnogo da se radi i popravlja. Gubiš se u monolozima, predugačkim i bespotrebnim opisima i nabrajanjima. Ja kao čitalac epske fantastike pročitao sam brdo te literature , da bi me ubedio da pročitam tvoj roman moraš mi ponuditi nešto sveže, kreativno, dinamično .
Ako vidim da je u pitanju već xy puta korišćen stil, zaplet, šablon, opisi, ja ostavljam roman posle par stranica. U tome je zamka pisanja epske fantastike, čini se lako, stvoriš novi svet, mogućnosti su bezgranične, ali u suštini EF je šablon, i ako ga ne odradiš dobro, dobijamo nešto što je viđeno već hiljadu puta, i što niko neće čitati. Ja recimo volim epsku fantastiku u kojoj imaš dobro razrađene likove, za koje čitalac može da se veže, u kojoj je fantazi svet objašnjen uverljivo ali ne preopširno, i koja je dinamična ( bitke, prevare, intrige, menjanje strana ). Kloni se preteranih opisa i monologa, to nikako nemoj da radiš.

Nemoj da te bilo šta obeshrabri ; svakako trebaš slediti svoj san.

Moram malo i par rečenica mom drugaru Salu. Mislim da si bio malo preoštar prema Silversu , i tome što je iznosio neke svoje lične stvari. Svako od nas ima neke svoje lične demone, s kojima se bori. Na kraju krajeva, što reče Manfred :) pisac ima neko svoje ,, ludilo '' u glavi, inače ne bi ni pisao, ni profesionalno ni amaterski. A nekad je lakše i izneti neke stvari, možda je i Silversu trebalo da podeli neke svoje probleme s nekim, makar i nepoznatim. Ja mu to ne bi uzimao za zlo.

Nadam se da sam bio od neke pomoći.

Poslednja izmena:
Epi-Loki, nadam se da ne misliš ozbiljno; nadam se da mi Silvers nije zamerio, ali mislim da nisam bio preoštar.
Smatam da je zauzeo gard "pravdanja" umesto traženja saveta, i uvažavanja istih
Mislim, nas interesuje njegov roman, a ne kukumakanje.

Ako je već pokrenuo temu o istome...

Dao si mu dobre smernice, nadam se da će ih se pridržati. Mislim, šteta bi bilo da toliki trud i rad ode niz vetar...
Ja ne gotivim taj epski fantasy, al sam se naterao da isčitam postavljeno, i slažem se sa tobom da tu ima guzcu da oznoji dok to ne dovede u red.

I iskreno se nadam da hoče, jer našoj fantastičnoj prozi i treba novih autora.
Ipak, nije trebao omah na roman... previše ambiciozno.

Poslednja izmena:
Nemam ja problema sa kritikom, znam da nisam savršen, a naročito znam da nisam jedan od onih koji je navodno popio svu mudrost planete...

Pa dobro, moglo bi se krenuti sa manjim tekstovima. Inače, Goranu Skrobonji sam poslao poruku, odgovorio mi je i tražio primjerak teksta, poslije čega sam mu ja dao tekst koji sam vam ovdje gore naveo. To je bilo prije 4 dana, još mi nije odgovorio, valjda mu treba malo vremena da analizira heh...

Inače, stavio sam dva poglavlja na Moj MySpace Profil, ovo gore navedeno i još jedno...
Imam problema sa tim profilom, vjerovatno ću morati da ga obrišem i ponovo formiram, administrativne gluposti oko e-mejla...

Da se malo obradi ovo moze da ide kao nezavisni deo. likovi su ti dobro opisani,meni ne smetaju duge recenice/ tu sam mozda izuzetek- Svapska skola/
Ispocetka si opsiran a pri kraju, od odlaska devojcice prebrzo privodis kraju. Onih 5 km. puta do susreta sa neprijateljima si presao jednom recenicom.
To mislim da je prebrzo i sturo opisana treca trecina. Kao da si zeleo da se otreses pisanja i konacno pricu privedes kraju.
Sve ovo se odnosi na prikazano kao pricu koja bi bila samostalna.
Inace znas da vezes pazljivog i strpljivog citaoca.Intenzitet si odrzao do pred kraj a onda si prosto oteo citaocu uzivanje bez detaljnijeg opisa odraslih neprijatelja. Mozda to ide dalje u romanu ali ja ovo kreiram kao nezavisni deo.
Pozzz. -Nastavi dobar si.

Back